terug naar het overzicht

Grontmij wil drastische metamorfose Van der Vlietterrein

Uit de Nieuwe Weesper van 1 maart 2001

VERSCHIL VAN MENING

MUIDEN - Van der Vliet Maritiem verlaat gedeeltelijk haar terrein aan dé Hellingstraat. Gemeente Muiden heeft Grontmij verzocht een visie op te stellen over de toekomst van het betreffende terrein. Als het aan Grontmij ligt, krijgt het terrein een drastische metamorfose. Het college van burgemeester en wethouders is het voor het grootste deel eens met deze visie. De gemeenteraad ziet dat anders.

Grontmij wil een ondergronds parkeerterrein, met de entree aan de noordkant. Deze entree grenst aan een kleine parkeerplaats voor bezoekers. Deze parkeerplaats is opgenomen in het groen, waarbij de zijkant van de loods aan het zicht onttrokken wordt.

Het college voelt veel voor dit model, maar heeft één punt van kritiek. Het is van mening dat een voetgangersverbinding vanaf de sluis over de volledige lengte van de kade niet haalbaar is. Het eerste deel van het terrein vanaf de sluis (1000 vierkante meter) is verkocht aan Cor de Wit. Het tweede deel (2000 vierkante meter) blijft in handen van Van der Vliet Maritiem.
Beide partijen: Wensen onder geen beding mee te werken aan de realisering van een openbaar voetpad op hun terrein. Burgemeester en wethouders zien niets in het afdwingen van medewerking.
Op de bijeenkomst van commissie (3 afgelopen donderdag, 22 februari bleek dat het overgrote deel van de gemeenteraad de voetgangersverbinding wel over de gehele lengte van de kade wil. Het college lijkt zijn plannen te Moeten herzien. Wethouder Leupen van ruimtelijke ordening was niet bereikbaar voor commentaar.
Grontmij stelde drie mogelijke modellen op. Het tweede model verdient volgens haar de voorkeur. In dit model wordt het plangebied voor een belangrijk deel openbaar toegankelijk gemaakt. Zo wordt een kade over de volle lengte voorgesteld. Deze kade moet een verbindingvormen tussen de Sluis in het centrum en het wandelpad op de West Zeedijk.
Bovendien wil Grontmij langs de kade een flink aantal passantenligplaatsen creëren. Tussen de kade en de Hellingstraat zijn drie verbindingen gemaakt, zodat er ook een goede functionele en ruimtelijke relatie is tussen het plangebied en de achterliggende straten.
De woonbebouwing is verdeeld in eengezinswoningen (anderhalve laag en kap) langs de Hellingstraat en twee appartementgebouwen (drie lagen en kap) langs de Vecht. De appartementen liggen in een openbaar park, dat voor een groen karakter zorgt. Zowel de hogere appartementen als het groen zorgt voor een sfeer die past bij de westelijke oever van de Vecht in Muiden.

Op een nader te bepalen plek, in het plangebied ziet Grontmij de mogelijkheid voor een paviljoenachtig gebouw in het groen. Bijvoorbee1d aan de noordzijde waar het paviljoen een overgang zou vormen naar de aldaar gelegen bedrijfsloodsen. Het paviljoen wordt bij voorkeur een grand café of een winkel voor scheepvaartbenodigdheden.