terug naar het overzicht

BERG HEEFT ZAKEN OP ORDE

Uit de Nieuwe Weesper van 17 mei 2001

Gemeentes komen slecht uit onderzoek brandveiligheid

WEESP/MUIDEN/NEDERH0RST DEN BERG - Het Algemeen Dagblad heeft eind maart, begin april een wagenlijst verstuurd aan 504 gemeenten. De wagen hadden betrekking op de vergunningverlening en —controle in relatie tot brandveiligheid.

De krant kreeg van 184 gemeenten, waaronder Weesp, Muiden en Nederhorst den Berg de vragenlijst terug. In de krant van zaterdag 21 april publiceerde het dagblad de resultaten van het onderzoek Nederhorst den Berg kwam goed uit het onderzoek Weesp en Muiden deden het aanmerkelijk slechter.
Horecagelegenheden en andere openbaren gebouwen hebben In het kader van de Brandweerwet en de Woningwet gebruiksvergunningen nodig. Deze moeten ze krijgen van de gemeenten. Het Algemeen Dagblad vroeg de gemeenten door te geven hoeveel vergunningen ze hadden afgegeven.

Nederhorst den Berg heeft van de twintig benodigde vergunningen er zeventien te hebben afgegeven. De controle op brandveiligheid bleek bij deze gemeente prima in orde.

Weesp kon zichzelf in het onderzoek terugvinden in de categorie 'slecht'. Van de 150 benodigde vergunningen gaf de gemeente er slecht twee af. De controle op brandveiligheid was wel in orde. Volgens gemeentewoordvoerder Martijn van Kalleveen wordt momenteel wel aan deze kwestie gewerkt. De beleidsnotitie voor de gebruikersvergunningen is inmiddels behandeld door de commissie.

Muiden valt volgens het Algemeen Dagblad zelfs in de categorie 'beroerd'. De gemeente heeft 36 vergunningen te verlenen en gaf er geen enkele af. Ook de controle bleek te wensen over te laten. Volgens burgemeester Smith van Muiden heeft de gemeente wel degelijk aandacht voor brandveiligheid. We hebben een zogenoemde quick scan laten uitvoeren. Dat was een onderzoek naar aanwezigheid van onder meer brandblusmiddelen en nooduitgangen. Over de resultaten waren we niet ontevreden. Het bleek dat veel eigenaren van onderzochte panden zelf al actie hadden ondernomen om de veiligheid te verbeteren." Het afgeven van de gebruiksvergunningen is volgens Smith niet verplicht. "We zijn daar nog niet aan toegekomen. Het komende jaar gaan we daaraan tijd spenderen."
De resultaten van de 'quick scan' van Muiden zijn te lezen op de website www.muideninfo.nl. (hier dus)