terug naar het overzicht

Ziekenhuis Gooi-Noord voert betaald parkeren in

Uit de Nieuwe Weesper van 16 augustus 2001

BLARICUM - Medio november 2001 wordt in Ziekenhuis Gooi-Noord het betaald parkeren ingevoerd. Tegelijk worden een aantal verbeteringen doorgevoerd op het parkeerterrein. Bewakers die 24 uur per dag op het terrein surveilleren, negen camera's over het hele terrein en lantaarnpalen bij onder andere de oversteekplaatsen zullen de veiligheid aanzienlijk vergroten. Bovendien worden oneigenlijke gebruikers (carpoolers e.d.) van het terrein geweerd, zodat er meer plaatsen vrijkomen voor patiënten en bezoekers. Kortom: parkeren bij Ziekenhuis Gooi-Noord wordt aangenamer en veiliger.
Gebruik maken van het parkeerterrein van Ziekenhuis Gooi-Noord wordt in geen geval ingewikkeld. Wie het parkeerterrein oprijdt, komt bij een slagboom. Daar kan de bezoeker, met een simpele druk op de knop vanuit de auto, een kaartje uit de automaat balen. Bij het verlaten van het ziekenhuis rekent de bezoeker af bij een van de betaalautomaten, die bij elke ziekenhuisuitgang zullen staan. Met hetzelfde kaartje kan vervolgens de slagboom geopend worden, die bij de uitgang van het terrein staat.
De voorgestelde tariefstructuur ziet er als volgt uit. Vooralle gebruikers geldt dat ze de eerste twintig minuten gratis kunnen parkeren. Handig voor mensen die bijvoorbeeld een patiënt komen halen of brengen. Daarna stijgt het te betalen bedrag progressief, uitgaande van een minimumtarief van 1 euro voor 20 tot 90 minuten tot een maximumtarief van 10 euro per dag (langer dan 450 minuten). Op deze manier worden carpoolers ontmoedigd om hun auto op het parkeerterrein van Ziekenhuis Gooi-Noord achter te laten. Zij worden verondersteld gebruik te maken van de carpoolstrook bij de op- en afrit van de snelweg.
De tariefstructuur zal na drie maanden geëvalueerd en eventueel bijgesteld worden. Een voorstel voor een abonnementensysteem voor frequente gebruikers wordt uitgewerkt. Voor de medewerkers, medisch specialisten en vrijwilligers van Ziekenhuis Gooi-Noord geldt dat ze in elk geval gratis parkeren. Met andere betrokkenen en diensten worden tijdig afzonderlijke afspraken gemaakt.
De werkzaamheden om het terrein geschikt te maken voor het betaald parkeren, starten op 13 augustus en zullen duren tot eind oktober. Enige overlast zal daarbij onvermijdelijk zijn, al wordt uiteraard getracht die tot een minimum te herleiden. In elk geval kan er al die tijd op het terrein geparkeerd worden zoals gebruikelijk Medio november begint een proefperiode van twee weken, waarna het betaald parkeren (eventueel na enige wijzigingen ten gevolge van de proefperiode) definitief wordt ingevoerd.
Ziekenhuis Gooi-Noord heeft bij dit project gekozen voor een samenwerking met Parking & Protection, een bedrijf met ruime ervaring met de introductie van het betaald parkeren bij onder andere een aantal ziekenhuizen.