terug naar het overzicht
terug naar "Muiden Veilig?"

Mogelijke verplaatsing kruitfabriek na onderzoek

Uit het Vecht-Journaal van 15-november-2001

MUIDEN - Kruitfabriek Muiden Chemie International (MCI) moet op 13 december moet een veiligheidsrapport inleveren bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Aan de hand van dat rapport komt VROM binnen een half jaar met een nieuwe vergunning voor de fabriek. Het ministerie komt brengt dan ook de nieuwe veiligheidsgegevens uit. Indien de gegevens uitwijzen dat de fabriek een gevaar oplevert voor de inwoners kan het zijn dat MCI moet verhuizen naar een afgelegener plek. Dit zijn de conclusies uit een vergadering van afgelopen dinsdag over de kruitfabriek.

MCI werd uitgebreid bekritiseerd door Muidenaren op een speciaal georganiseerde bijeenkomst in de Kazerne. Burgemeester Smith was voorzitter van de vergadering en bij hem aan tafel zaten nog vier heren: Drost, veiligheidsdeskundige van MCI, Kappetein, directielid externe veiligheid van VROM, Moraal, plaatsvervangend commandant van de Gooi en Vechtstreek en Punter, districtchef van de Gooi en Vechtstreek.

Informeren
De burgemeester opende de avond met de woorden: "Het doel van deze bijeenkomst is niet het ontkennen van gevaren, maar wel het op een zo breed mogelijke manier informeren van Muidenaren." De afgevaardigden wilden de getroffen en te treffen maatregelen omtrent de fabriek verduidelijken. De eerste vraag over MCI stelde de burgemeester aan de districtchef: 'Is er al meer bekend over de oorzaak van de brand die op 20 augustus plaatsvond op het terrein van de MCI?' Punter moest een ontkennend antwoord geven. Monsters van de brand worden nog steeds in het forensisch instituut in Rijswijk onderzocht.

Moraal vertelde dat vorig jaar een onderzoek is gestart naar grote rampen die zich in de Gooi en Vechtstreek kunnen voltrekken, Het Rampenplan. MCI komt op een lijst, waarop vijf ernstige rampen genoemd worden, niet voor, maar wordt in het rapport Rampenplan wel genoemd. Groter gevaar vormen luchtvaartongevallen (vliegtuigen vliegen over de Gooi en Vechtstreek), ongevallen op het water (noodweer en vervoer van giftige stoffen), LPG tanks en vrachtwagens met giftige stoffen op de wegen en overstromingen. De vraag is dus of dit betekent dat de Muidenaren zich om ongegronde redenen zorgen maken. Het antwoord daarop is op deze vergadering uitgebleven omdat MCI eerst een veiligheidsrapport moet indienen.

Veiligheidsrapport
Op 13 december levert MCI definitief het veiligheidsrapport in. Dit boekwerk had eigenlijk in februari van dit jaar al af moeten zijn, maar VROM heeft het verslag afgekeurd. Pas als het veiligheidsrapport opnieuw is ingeleverd kan VROM de ernst van de situatie bepalen door het rapport te toetsen aan de huidige NATO regelgeving.
Het ministerie heeft daar maximaal zes maanden voor nodig volgens Kappetein. De muidenaren moeten dus nog even geduld hebben.