terug naar het overzicht
terug naar "Muiden Veilig?"

Transport gevaarlijke stoffen voor Weesp het meest riskant

Uit het Weesper Nieuws van 23 mei 2000

De vuurwerkramp in Enschede waarbij vorige week zaterdag een hele woonwijk werd weggevaagd, heeft in Weesp vragen doen opwellen over rampen die zich hier kunnen voordoen. Daarbij vallen al snel de namen van bedrijven als Solvay Pharmaceuticals. Volgens brandweercommandant Gerard Bouman hoeft Weesp echter niet zozeer bang te zijn voor een ramp bij dergelijke bedrijven, omdat die door de gemeente goed in kaart zijn gebracht Het risico zit volgens hem vooral in het transport van gevaarlijke stoffen over het Amsterdam-Rijnkanaal en het spoor.

Daar komen schepen en treinen met risicovolle vrachten langs, waar Wcesp minder grip op heeft. Zo komt er enkele malen per week in de nachtelijke uren een chloortrein door Weesp en varen er schepen met een lading kerosine aan boord door het kanaal. Met deze en andere risico's is in de rampenplannen van de gemeente rekening gehouden. Op gemeentelijk en regionaal niveau is precies uitgestippeld wie wat moet doen als zich een ramp op het water of langs het spoor voordoet.

Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het neerstorten van een vliegtuig of een vrijgekomen gifwolk. Er worden regelmatig op kleine en grotere schaal oefeningen gedaan om de hulpverleners scherp te houden en de rampenplannen te actualiseren. Ook in het najaar staat weer een rampenoefening op het programma waar Weesp en andere gemeenten in de regio aan mee zullen doen.

Muiden

Een ander potentieel gevaar voor Weesp wordt gevormd door de nabij gelegen Muider kruitfabriek, In de bunkers van deze kruitfabriek bij de oprit van de Al, is vierhonderd ton kruit opgeslagen. Volgens burgemeester Smith van Muiden is er echter ondanks de ontploffingen die zich in het verleden in de fabriek hebben voorgedaan, geen reden voor vrees omdat er volop veiligheidstnaatregelen zijn genomen.

Daarnaast zijn alle scenario's bestudeerd van rampen die zich in de fabriek kunnen voordoen, wat heeft geresulteerd in een reeks 'aanvalsplannen'.

Bunkers

Volgens Smith is de situatie in Muiden niet te vergelijken met die in Enschede. In Muiden wordt een ander soort kruit gebruikt en - de opslag is helemaal aangepast aan de hoeveelheid kruit. Hoewel kruit alleen brandt, kan zich niettemin in bepaalde situaties een explosie voordoen. De bunkers zijn zodanig toegerust dat ze de schokgolf die een ontploffing teweegbrengt in de richting van het IJmeer sturen. Muiden en Weesp kunnen er dus volgens Smith niet door in gevaar komen. De burgemeester draagt overigens niet de verantwoordelijkheid voor de fabriek. Die is in handen van het Rijk, dat de productie- en milieuvergunningen verstrekt en daarnaast zorgt voor de controle op naleving van de veiligheidsregels.