terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Herdenkingsmonument in Muiderberg

Zojuist las ik uw mening over een eventueel herdenkingsmonument in Muiderberg.
Hoewel ik zelf geen Muiderberger ben, wil ik vanwege mijn grote interesse en betrokkenheid bij het onderwerp toch graag reageren.
Op de eerste plaats hoeft er geen oorlogsmonument in Muiderberg te komen, omdat er al een oorlogsmonument is! Op de joodse begraafplaats is al vele jaren een monument waarbij de joodse oorlogsslachtoffers herdacht worden. Dit monument ligt weliswaar wat afgelegen, maar is niettemin van grote symbolische waarde. Welk dorp in Nederland heeft een grotere betrokkenheid met de joodse gemeenschap dan Muiderberg? Al vele eeuwen lang staat Muiderberg bekend als joodse begraafplaats. Daarentegen zou kunnen worden ingebracht dat dit monument te specifiek joods is en daarom niet geschikt voor de rol als algemeen herdenkingsmonument. Het is het overwegen waard.
Op de tweede plaats zou men, als er toch een oorlogs- annex herdenkingsmonu- ment moet komen in Muiderberg, dit thematisch kunnen koppelen aan de neergestortte Halifaxbommenwerper, die in 1943 een mislukte noodlanding maakte in de Noordpolder. Zes bemanningsleden liggen begraven in Muiden. In Muiderberg zou een zuil met een gewonde vogel kunnen worden geplaatst, als symbolische weer- gave van de vrijheid en het vliegtuig en uit verbondenheid met Muiden.

Met vriendelijke groeten, Guus Kroon.
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: