terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

DE VERBORGEN AGENDA VAN ERIK PIETER VLAANDEREN

Open brief aan de bewoners van de woningen aan het Kocherplantsoen te Muiderberg.

Muiderberg, 25 april 2001
Geachte heer en/of mevrouw,

Er gaan geruchten dat ik, Erik Pieter Vlaanderen, graag wil dat uw huizen gesloopt worden.

Is dat waar? Nee!

Wil ik graag nieuwe twee-onder-een-kap woningen gebouwd zien worden op de plek waar u nu woont? Nee!

En u opbergen in een flatgebouw? Nee!

Ik heb niets tegen het bouwen van woningen, maar de plek waar u nu woont is daarvoor naar mijn mening niet geschikt. Bovendien wonen er mensen en kan je mensen niet zomaar opzij schuiven.

De feiten:

- Ik heet Erik Pieter Vlaanderen en ik ben makelaar. Ik ben er trots op de baas te zijn van makelaarskantoor Adviesgroep Vlaanderen bv, een makelaar- en assurantiënkantoor dat oorspronkelijk is opgericht door mijn vader en moeder- Kees en Cor Vlaanderen.

- Ik verdien een goede boterham en eet er geen boterham minder om indien er geen koopwoningen komen op de plaats van uw huis.

- Ik ben dan ook niet politiek actief geworden om daarmee geld te verdienen.

- Ik ben in 1972 lid geworden van de VVD, omdat ik Muiden en Muiderberg mooi wil houden. Ik ben raadslid geworden om uw belang te dienen: met het mooi houden van Muiden en Muiderberg behartig ik het belang van alle inwoners.

- Vorig jaar ben ik afgetreden als raadslid, maar op 10 mei keer ik terug in de gemeenteraad. Niet alleen, maar wel vooral, om in Muiden en Muiderberg te helpen de hoogbouw tegen te houden. Wat mij betreft is dat ook het item voor de verkiezingen in 2002; houden we Muiden en Muiderberg mooi, of gaan we hier en daar wat flatgebouwen neerzetten. Hoogbouw is voor ons als VVD Muiden/Muiderberg een gebouw dat hoger is dan restaurant De Doelen te Muiden. Twee bouwlagen en een schuine kap past in Muiden en Muiderberg. Lager mag, hoger niet.

- Ik wil dus ook geen hoogbouw op de plaats waar uw huis staat.

Als makelaar verkoop ik veel huizen. Ik zie veel huizen die bouwkundig veel slechter zijn dan de woning waar u nu in woont. Uw woning is niet slooprijp. Het slopen van deze woningen is pure kapitaalvernietiging. Wat mij betreft mag u gewoon blijven wonen waar u woont. Wel moet de woningbouwvereniging gewoon onderhoud blijven plegen en hier en daar ook groot onderhoud.

Van wie moet u het eigenlijk hebben in politiek Muiden?

Op 27 april 2000 is er een openbare vergadering gehouden van een commissie bestaande uit raadsleden. Volgens voorzitter Cees Leupen (PvdA) voldoen de bestaande woningen niet meer aan de eisen van de tijd. Vanuit het publiek wordt dit weersproken.

Erik Pieter Vlaanderen, namens de VVD: "Het eerste wat nu moet gebeuren is een overleg met de bewonersvereniging. Daarna moet er een enquête komen onder de bewoners over de vraag of de huidige woningen acceptabel zijn"…… "De VVD vindt dat de huidige woningen nog acceptabel zijn en de locatie van het Kocherplantsoen niet de aangewezen locatie is" voor de bouw van extra seniorenwoningen.

De PvdA betreurt dat er verhalen ontstaan over flatgebouwen. De bewoners moeten bij mogelijke verandering in een vroegtijdig stadium worden betrokken. Ook het CDA is het hiermee eens.

De voorzitter zegt toe dat er een onderzoek komt naar de noodzaak en wenselijkheid om op het Kocherplantsoen tot bouw te komen. VVD en D66 laten weten dat hoogbouw onbespreekbaar is. Dit klinkt allemaal heel geruststellend. Ogenschijnlijk kunt u rustig gaan slapen.

En nu het gemeentelijk infoblad van april 2001:

Het college van B&W van Muiden heeft opdracht gegeven aan een werkgroep om advies uit te brengen over vervanging van de huidige woningen. Woningbouwvereniging, Florisberg en het college van B&W wensen 25 woningen in 4 bouwlagen bij het bejaardenhuis (voor f 900,-- per maand) + nog 25 overige huurwoningen (van f 1149,-- tot f 1750,-- netto per maand) + 20 koopwoningen.

Kennelijk denkt het college dat er in het Kocherbos een boompje met geld groeit, waarvan u net zoveel geld kunt plukken als u maar nodig heeft.

Het college van B&W van Muiden bestaat thans uit:

1. Burgemeester Smith (CDA)
2. Joop Lahnstein (wethouder voor D66)
3. Cees Leupen (wethouder voor de PvdA)
4. Dick Schulp (wethouder voor het CDA)

Dit college ging unaniem accoord met dit plan; ze hebben dus allemaal vóór dit voorstel gestemd.

Als én de wethouder van D66 én de wethouder van de PvdA én de wethouder van het CDA laten weten uw huizen te willen slopen, is het tijd dat u wakker wordt!!

Op donderdag 26 april komt het rapport opnieuw in de raadscommissie ter sprake. Zorg dat u erbij bent, om 20.00 uur in de kazerne en laat weten of ú vindt dat úw woning gesloopt moet worden. Of ú vindt dat er voldoende overleg is gepleegd met de bewoners. En laat u bovendien eens weten of u liever een huisje met een voor- en een achtertuin wil, of dat u vindt dat een flatgebouwtje met vier woonlagen voor u een betere plek is.

Zelf ben ik op 26 april geen lid van de commissie omdat ik pas op 10 mei terugkeer in de raad. Maar u kunt erop rekenen dat ik van 10 mei tot de verkiezingen mijn uiterste best zal doen om de sloopplannen voor minstens 10 jaar uit te stellen en de VVD is hier gelukkig unaniem in.

Het alternatief

Bovendien, als er ooit al gesloopt moet gaan worden, kan dit gewoon blokje voor blokje gebeuren zodat er op dezelfde plek weer net zulke huisjes neergezet kunnen worden. Senioren die in een flatje willen wonen, kunnen op heel veel plekken in Nederland terecht. Wij zijn blij dat er in Muiden en Muiderberg nog plekken zijn waar senioren zelfstandig kunnen wonen met een voor- en achtertuin.

Wel vinden wij dat er meer seniorenwoningen moeten komen in de gemeente. Bijvoorbeeld op een gedeelte van het terrein van Ad van de Vliet te Muiden, zeker op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Springstoffen Fabriek waar ruim 10 ha woningbouw is toegestaan (wellicht gedeeltelijk met zicht op het Ijsselmeer), of op andere vrijkomende locaties in de gemeente, zoals bijvoorbeeld achter Herengracht 33 etc. etc. Wellicht kan op termijn voor de dienst gemeentewerken aan de Tesselschadelaan en een deel van de huisjes op het huisjeskamp Waarhuis een andere locatie gevonden worden en kan hier op redelijke afstand van strand en winkels, een locatie gemaakt worden waar voldoende seniorenwoningen, gecombineerd met zorg, gebouwd kunnen worden.

Kortom, wij zijn best voor het bouwen van seniorenwoningen, eventueel ook gedeeltelijk in gestapelde vorm, doch niet hoger dan twee bouwlagen plus een kap. Als er én woningen zijn zoals de uwe én gestapelde woningen elders, zijn er meer woningen en is er meer keus. Daarvoor hoeft uw huis niet gesloopt te worden. Kom zelf op 26 april naar de commissie vergadering,

(wellicht kunnen wij als VVD vervoer voor u regelen? Bel met een van onze raadsleden of bestuursleden. Coördinator is onze fractiesecretaris Riet Ruyzendaal-de Groot, telefoonnummer 0294-264385)

of laat telefonisch of schriftelijk de gemeente weten dat u het er niet mee eens bent dat uw woning gesloopt wordt. Overigens zijn er volgend jaar weer gemeenteraadsverkiezingen.
Diegenen die in het verleden op de VVD gestemd hebben, kunnen dat volgend jaar met een gerust hart weer doen. Wie vorige keer voor een andere partij gekozen heeft, zal of tevreden moeten zijn met de sloop van zijn woning of het raadslid moeten bellen waarop hij gestemd heeft.

Wellicht vraagt u zich af waarom ik u deze brief schrijf. Dat is simpel: ik heb van een aantal mensen gehoord dat er onder u mensen zijn die denken dat ik geld wil verdienen over uw rug in die zin dat ik uw woning wil laten slopen. Het lijkt mij juist u te laten weten dat dit gerucht niet waar is. Op verzoek stuur ik u gaarne een kopie van de complete notulen van de vergadering van 27 april 2000. Anderen denken dat D66, CDA en PvdA tegen sloop zijn. Voor wat betreft de wethouders is dat helaas onwaar. Maar als u er allemaal bij bent op 26 april kunt u de raadsleden wellicht nog op betere gedachten brengen.

Erik Pieter Vlaanderen

tel. 06-50253163

terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: