terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

"Seeadler" in Bloemendalerpolder

De Bloemendalerpolder is nog in een ander opzicht dan de geplande woningbouw actueel.

In de polder bevinden zich enkele betonnen fundamenten en een aantal bakstenen gebouwtjes, ook wel als 'garages' omschreven.
Deze zijn bij de Muidenaren mogelijk wel bekend, zij liggen hemelsbreed achter de landerij Breedveld verspreid, ter hoogte van de oude Papeweg.

Onlangs zijn deze bouwwerken door een groepje onderzoekers van de Stelling van Amsterdam geïnventariseerd.
Zij vonden deze bouwsels in de periferie van de Stelling van Amsterdam - die het hoofddoel van het onderzoek is en van ouder datum - en hebben deze herleid naar hun oorspronkelijke functie: een door de duitse bezetter gebouwd radarstation.

De gegevens zijn vergeleken met die van andere onderzoekers en het blijkt hier te gaan om de restanten van het radarstation met de codenaam 'Seeadler'.
Deze radaropstelling werd in 1941 gebouwd en had als doel te dienen bij de onderschepping van binnenvliegende geallieerde bommenwerpers. Het maakte deel uit van een keten radarstations waarvan de z.g. early-warning stations stonden opgesteld langs de Nederlandse kust. Het doel hiervan was in een vroeg stadium aanvliegende geallieerde bommenwerpers op weg naar Duitsland al boven zee signaleren .

Het station "Seeadler" was echter een "Jägerleitstelle" dat tot taak had het naar het doel leiden van onderscheppingsjagers, vliegtuigen die o.a. opereerden vanaf Schiphol. Het bestond uit een tweetal radarparabolen van het type Würzburg Riese voor het volgen van een bommenwerperformatie en geleiding van de eigen jagers, en een Freya radarantenne voor het bepalen van hoogte, richting en afstand.


radarparabool van het type Würzburg Riese

Freya radarantenne

Het bijzondere aan dit station Seeadler is dat het onder dergelijke stations waarvan er meerdere waren opgesteld in Nederland, zoals bijvoorbeeld bij Marum (Fr), Sondel (Fr), Gorkum, Rips, Harderwijk , Medemblik en Zandvoort, het een tot nu 'onbekend' station was, de codenaam was weliswaar bekend maar de lokatie ervan niet, anders dan "in de buurt van Diemen".
In 1996 heeft de gemeente Diemen een onderzoek verricht naar de lokatie, samen met de Koninklijke Luchtmacht. Behalve de bij de Luchtmacht bekende gegevens zoals de bouwdatum 1941 en de datum van ontmanteling door de Duitsers in september 1943 zijn toen geen verdere gegevens boven water gekomen.
De gemeente Diemen was bereid deze gegevens beschikbaar te stellen als basis voor verdere naspeuringen.

De onderzoeksgroep van De Stelling van Amsterdam vond in de weilanden van de Bloemendalerpolder bovendien een tweetal vijfkantige betonnen sokkels welke geindentificeerd zijn als het fundament van een "Würzburg Riese" radar paraboolantenne.

In de literatuur over dit onderwerp zoals in de boeken van Ab. A.Jansen en A. Korthals Altes is dit radarstation altijd in nevelen gehuld geweest. Niemand wist de precieze lokatie ervan en wat zich er heeft afgespeeld, iets wat bij de andere radarstellingen uit die tijd soms tamelijk nauwkerig bekend is. (Wellicht zijn er in Muiden onder de oudere bewoners of historici nog bijzonderheden daarover bekend).

In die zin is de vondst van 'Seeadler", gezien in het licht van historische bouwsels die betrekking hebben op het recente verleden -de Tweede Wereldoorlog - een tamelijk bijzondere ontdekking.
Eindelijk is tot klaarheid gebracht waar Seeadler zich exact bevond, de enige tot dusverre bewaard gebleven radarstelling van deze soort in de onmiddellijke nabijheid van Amsterdam.

Organisaties zoals de Stichting Militair Erfgoed beijveren zich voor het preserveren en instandhouden van dergelijke objecten. Recent verkregen objecten zijn de "Blaskowitzbunker" in Hilversum en het behoud van het Servaasbolwerk in Utrecht.
Het is niet uitgesloten dat 'Seeadler' ook onder de aandacht zal komen van deze stichting.

Gerlof Langerijs
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: