terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Aarding

Middels deze E-mail probeer ik enige duidelijk te verschaffen in de aardingsproblematiek van Muiden en Muiderberg.

Vooropgesteld dat ik dit doe op geheel eigen verantwoording, en niet namens de Nuon, wel is het zo dat ik dagelijks met aardingen te maken hebt dus enige deskundigheid hieromtrent beheers. Over een ding valt niet meer te discuseren, en dat is dat de waterleidingbedrijven in den landen het niet meer toestaat hun waterleidingnet te gebruiken voor de aarding als onderdeel van de elektrische installatie. Dat heb ik of u niet bedacht dat staat beschreven in de regelgeving van de NEN1010.

Wat ik weet is dat de Nuon in samenspraak met waterleidingsbedrijven, gemeentes, en bouw en woningtoezichten convenanten hebben afgesloten en daarin diverse afspraken zijn vastgelegd voor wat betreft "inspanningsverplichtingen".

Dit komt inderdaad voort uit een juridische uitspraak van een rechter die het waterleidingsbedrijf en energiebedrijf in het ongelijk stelden over een doodsoorzaak in Braband, waarbij een inwoner uit die plaats bij het nemen van een douche door het ontbreken van aarding overleed.
Het plaatselijke waterleidingsbedrijf verrichten werkzaamheden in de veronderstelling dat de eigenaar zijn aarding op verzoek van het plaatselijke Energiebedrijf had gewijzigd!!!!
De rechter vond dat beide partijen met hun schriftelijke informatie onvoldoende naar de gevaren hadden gewezen, en vond dat er ook fysiek op het betreffende adres gekeken had moeten worden.

Er is toen overleg gevoerd met betrokken partijen om in den Landen gezamenlijke afspraken te maken om bovengenoemde incidenten uit te sluiten, en die afspraken hebben zij inspanningsverplichtingen genoemd. De Nuon heeft zich daarin als coördinator gemeld om alle percelen van het waterleidingsbedrijf in kaart te brengen en daar waar nodig de wijzigingen van de aarding te coördineren. Met als uiteindelijke doel dat alle percelen anders geaard worden dan op de waterleiding, en dat allemaal uit veiligheidsoverwegingen.

In het kort komt het hier op neer;

De Nuon vraagt de eigenarenbestanden op van het waterleidingsbedrijf, en schrijft deze informatief aan om er achter te komen hoe of de aarding in de desbetreffende percelen tot stand is/zijn gebracht. De eigenaar hoeft alleen maar het bijgesloten formulier in te vullen met de vermelding "ik heb een aardelektrode" en kan het formulier in de bijgesloten antwoord envelop(kosteloos) terug sturen; punt uit!
Een ander verhaal is als de eigenaar niet weet of hij een aardelektrode heeft? Voor dat hij onnodige kosten maakt kan hij of zij eenvoudig controleren of de elektrode aanwezig is.

Kijk in de meterkast naar de groepenkast, en volg de 6.mm2 of 25.mm2 vertind koperen draad.
Veelal wordt genoemde draad in een 3/8 elektra buis naar beneden geleid. Beneden kan de draad verbonden zijn aan de waterleiding (veelal in het kruipluik achter de voordeur.( u bent dan op de ouderwetse manier geaard via de waterleiding en dat mag niet meer!!!)

Of de draad loopt in de fundering weg en kan je hem niet meer volgen (u heeft dan een fundatie aarding)(is toegestaan)
Of de draad is verbonden aan een dikke vertind koperen staaf die vaak net uit de grond steekt(u heeft dan een elektrode)
of de draad is door de gevel naar buiten geleid en verder niet meer te volgen u mag dan veronderstellen dat u ook aan een aardelektrode verbonden bent.

Pas als u bovenstaande controles hebt uitgevoerd maar de aanwijzignen komen niet voor is het raadzaam het te laten controleren door uw plaatselijke installateur, of u maakt gebruik van de service van het energiebedrijf.

Dit is eigelijk alles wat een eigenaar kan en moet doen, alleen maar mededelen hoe of het perceel geaard is,punt uit!

En nou komt het als je een elektrode hebt, ben je dan als eigenaar ook niet nieuwsgierig of die na zoveel jaar(±25 a 30jaar)nog wel goed functioneert?
Welnu dan kunt u de elektrode door uw plaatselijke (erkend)installateur laten meten of u laat dit door het energiebedrijf uitvoeren, die bij grote hoeveelheid aan opdrachten de werkzaamheden uit handen geeft aan gespecialiseerde aardings en bliksembeveiligings bedrijven. Of de service medewerkers van de Nuon doen dit zelf.
Is u elektrode goed(hij geeft een waarde aan van 1,56 Ohm of lager) dan krijgt u van het aardingsbedrijf of van de Nuon daar een schriftelijke verklaring van(lees certificaat)De werkzaamheden zijn als volgt; De service medewerker komt op afspraak bij uw voor de deur. Hij zet alvorens hij de aardingsmeter gebruikt twee hulpelektrodes uit in lijn op zo`n 20 a 25 meter en plaatst die in de aarde. Vervolgens sluit hij de meter aan op uw elektrode die hij afzonderlijk meet op waarde (1,56 Ohm of lager) vervolgens meet hij met de zelfde meter afzonderlijk uw installatie, vervolgens meet hij met een andere aardingsmeter uw wandcontactdozen met randaarde om de circuitmeting vast te stellen.
Voor bovenstaande werkzaamheden bent u ± € 55 kwijt(exclusief btw), en dat vind ik om er zeker van te zijn of u een veilige aarding hebt geen overbodige uitgaven, en ook zeker geen dure uitgaven!!.

Maar er komt nog meer om de hoek kijken, na meting blijkt dat uw aardelektrode aan een ontoelaatbare waarde zit en dat u dat wilt verbeteren?
als u dan de Nuon opdracht geeft een andere elektrode erbij te laten slaan (en die hoeft uit ervaring niet meer zo diep in de grond) brengt de Nuon de metingwerkzaamheden niet in rekening, en blijft alleen de kosten van het bijslaan van een elektrode over.

Als u geen elektrode heeft (dus nog op de waterleiding geaard bent) moet er een geheel nieuwe elektrode geslagen worden en uit ervaring weet ik dat die tientallen meters de grond in gaan om aan de 1,56 Ohm te komen en dat kan wel eens duur uitvallen. Een advies is daarin; informeer bij uw plaatselijke installateur wat het kost om al uw groepen achter aardlekschakelaars te plaatsen, wanneer blijkt dat veel goedkoper is bespaar je dat op een te diepe elektrode. Overeind blijft echter dat je ten alle tijden een elektrode moet laten aanbrengen. Echter als je echt alle groepen achter de aardlekschakelaars beveiligd hebt kun je volstaan met een kortere elektrode(dus geen slechtere !!!) De waarde die de elektrode dan mag hebben is 100 Ohm of lager regelgeving NEN1010).

Dus even reageren op de plaatselijke P.vd.A welke naar mijn mening geen juist beeld schetst over de aardingsproblematiek in Muiden en Muiderberg.

Ten eerste is en blijft de eigenaar vrij in het wel of niet laten uitvoeren van werkzaamheden door welk bedrijf dan ook, alleen de Nuon wil dat weten via het antwoordformulier die de eigenaar alleen maar met ja of nee behoeft in te vullen om dat vervolgens in hun informatiesysteem bij te houden.

Ten tweede speculeert de Nuon zeker niet op de angst van argeloze eigenaren, in tegen deel de Nuon neemt juist de zorg graag over van de eigenaar en informeert hij deze dan ook kosteloos.

Ten derde de Nuon heeft nooit gesproken over kosten voor het aanpassen van de installatie er valt dan ook niets te vergelijken met een installateur.

Nu nog even reageren op de uitspraken van de installateur volgens het citaat van de P.vd.A

De diepte van een elektrode is nooit alleen afhankelijk van de stand van het grondwater , maar van de bodemstructuur in de breedste zin van het woord. En kan je zeker niet veronderstellen dat een aardelektrode slechts 7 meter de grond in hoeft (let op ) om aan de gestelde aardverspreidingsweerstand te komen van 1,56 Ohm. Wellicht doelt deze plaatselijke installateur op het feit dat hij deze waarde niet hoeft te halen wanneer alle groepen achter de aardlekschakelaars zijn beveiligd en die situatie een keer heeft meegemaakt bij een eigenaar cq klant. En ik benadruk nog even dat alle groepen dan ook echt achter aardlekschakelaars beveiligd moeten zijn.

Tot slot richt ik mij nog even tot de eigenaren in Muiden en Muiderberg als u ergens niet zeker van bent informeer dan even bij de Nuon, ik weet uit ervaring dat de medewerkers van de Nuon ten alle tijden bereid zijn uw vragen te beantwoorden, en u ook met raad en daad ter zijde willen staan in alles wat u maar wilt weten over "aarding"
Met de aller veiligste groeten uit Almere

Frans Walther
Reactie van Dick Rozendaal:
Frans Walther,
het is mogelijk om met een 6 meter lange electrode een aardverspreidingsweerstand te verkrijgen van 0,5 ohm wat ruim voldoet aan de norm.
Alleen in de nen 1010 staat dat een electrode de minimale lengte van 6 meter moet hebben.

1050 aardingen praktijkervaringen rijk,
De plaatselijke installateur.

terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: