terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Bloemendalerpolder/KNSF: met de financiën zit het vast wel goed

28 juni 2007
Stel. Je vraagt een architect om een huis voor je te ontwerpen. Je geeft mee dat het huis 4 slaapkamers dient te hebben, plus een garage. De architect gaat aan de slag. Heel lang hoor en zie je niets. Wel hoor je dat de architect druk bezig is, maar je krijgt niets te zien.
Dan opeens krijg je het concept Definitief Ontwerp voorgelegd. Op je vraag wat het ontwerp kost, krijg je als antwoord dat de kostenopgave niet gereed is, want de constructeur en installateur komen er samen niet uit. Toch wordt je nogmaals gevraagd om het ontwerp goed te keuren. Wat doe je dan:
A) je keurt het ontwerp goed, want alhoewel het ontwerproces niet goed verliep, met de financiën zit het vast wel goed
B) je zegt dat je eerst wil weten wat het huis kost voordat het ontwerp goedkeurt.

  Het niet verstrekken van de grondexploitatie (cq. Business Case dan wel Financiële Verkenning) gebeurt vaak in ruimtelijke projecten. Het heeft namelijk voordelen:
- Anderen hebben dan geen tijd om de grondexploitatie goed te analyseren en weten niet waar de risico's zitten;
- Ook weet men dan niet waar de financiële ruimte zit om betere (lees: kostenverhogende elementen) voorzieningen te vragen zoals scholen, sportvelden, parken, veiligere kruisingen, speelplekken, strandjes, beter gelegen ontsluitingswegen, royale stoepen, etc.
- De echte winst van de projectontwikkelaren blijft lang verborgen.
- Op het allerlaatste moment krijgen we de cijfers en dan wordt het slikken of stikken. 
 
Ook is het reuze handig om tot het allerlaatste moment vol te houden dat er een groot financieel tekort op de grondexpoitatie: als een partij dan iets vraagt wat geld kost, dan is het antwoord dat er geen financiële ruimte voor is: "weet je dan niet dat er een groot tekort is ?" Let maar op: vlak voordat het definitieve plan met de grondexploitie aan de gemeenteraden en provinciale staten wordt gestuurd ter vaststelling, is de grondexploitatie opeens toch sluitend.

Gregor Heemskerk,
Muiderberg
terug naar de inhoudsopgave


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: