terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Scherpe Vragen

27 november 2012

Ach Webmaster, november en het voortspoeden van de tijd, het kost me moeite eraan te wennen. Om maar iets gewichtigs te noemen: de kazerne mijd ik niet alleen omdat mijn gehoor het laat afweten, maar ook omdat ik steeds minder vertrouwen heb in onze vertegenwoordigers en in het ingevlogen, deels waarnemend, college. Onze Raad is nog steeds het hoogste orgaan in de gemeente, controleert het uitvoerend gezag en bestuurt mede via besluitvorming over de collegevoorstellen. Zo staat het in de wet. Maar sinds de schertsverkiezingen van 2010 en het wegzenden van een kundig en integer wethouder overheerst de machteloosheid. Niet de schijn maar de geur van belangenverstrengeling wil maar niet verdwijnen. Onze gemeente haalde weer eens de landelijke pers met het bericht dat zij haar eigen onderkomen in de verkoop gaat doen. Verder niets over de achtergrond van dit failliet. Het provinciebestuur en met name de commissaris van de koningin was na eerdere ontkenningen zo attent om een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de verschillende belastende geluiden over het beleid sinds 2003 en bracht het rapport “Schoon Schip” naar buiten. Ook meldde het zich als benadeelde partij bij het proces tegen ex-gedeputeerde Hooijmaijers. Had het niet in de lijn gelegen dat ons college zich daar bij had gevoegd in een poging iets van onze schade te kunnen verhalen? Want als er ergens schade is toegebracht door het zgn. “Ondernemend Bestuur” dan is het hier. Dat verhaal behoef ik niet te onderbouwen. Uw archief en meerdere Open Brieven sinds de zomer van 2003 laten zien dat we zijn ingepakt door een publiek/private samenwerking onder het toeziend oog van onze volksvertegenwoordigers, zowel in de 2e Kamer, de Staten als in onze eigen Raad. Op al die plekken waar onze gekozen vertegenwoordigers de opdracht hebben op te letten en te controleren is nooit alert gereageerd op onze benarde geluiden en op eerder uitgesproken vermoedens. Nu blijkt dat de regelmatig gehanteerde geheimhouding gebeurde op verzoek van KNSF en dat het betrokken ambtenaren werd verboden de achtergehouden stukken naar buiten te brengen. De vraag blijft dan hangen of het alleen suffigheid of desinteresse is geweest of misschien toch meer. De geur van u weet wel wil maar niet verdwijnen. En door al deze onduidelijkheden houden veel inwoners het voor gezien. Ik heb daar meerdere keren op gewezen. Bij de verkiezingen in 2010 was het opkomstpercentage 15 % lager dan in 2006. Hebt u op school nog geleerd wat de rechten van onze vertegenwoordigers zijn? Ik zal u helpen, dat zijn: budget of te wel de beslissing over het door ons opgebrachte geld, motie en interpellatie zijn de middelen om het beleid bij te sturen en indringende vragen er over te stellen en tenslotte het recht van enquête waarbij met strenge regels een onderzoek wordt gedaan naar gevoerd beleid 1).

Webmaster, zouden wij niet moeten aandringen op een echte enquête met ondervragingen onder ede van alle direct betrokken personen? Alleen gezien die schertsverkiezingen van 2010 zie ik eigenlijk geen raadsleden die in staat zijn scherpe vragen te stellen, laat staan aan zichzelf. Wij tweeën zouden het wel weten, is het niet? En “mogen” we tot slot na alles wat vooraf ging in 2014 weer een keuze uit dezelfde vijver maken op basis van het fraaie verkiezingsmateriaal uit 2006? Ik vroeg toentertijd aan de plaatselijke zetbaas van KNSF wie dat alles bekostigde en kreeg daar een venijnig antwoord op. Inmiddels weten we wat de juridische procedures ons sindsdien hebben gekost met dank aan alle ondernemende bestuurders en hun meewerkende controleurs 2).

Moeten wij, inwoners van deze gemeente, nu echt bloeden voor dit ondernemend wanbeleid of moeten we eerder, nu het nog kan, als een echte boevenbende ons gemeentehuis bestormen en bezetten? Ik droom daar wel eens van in een stormachtige novembernacht en stel dan vanaf de barricades met de wapperende banier van Muiden Muiderberg 200 jaar in de hand u als gevolmachtigd enquêteur aan. Ik zal u daarbij natuurlijk graag een handje helpen, alleen is mijn archief een puinhoop en ontbreekt deze mogelijkheid in de gemeentewet. Bij het ontwaken dringt het tot mij door dat iets dergelijks een revolutie zou heten en die zal nimmer in Muiden plaats vinden. Arm Muiden!

Jacob Veenhuysen

1) Citaat van de site van de ChristenUnie, afdeling Leiden en Omstreken: “Als de gemeenteraad vindt dat een bepaalde affaire tot op de bodem moet worden uitgezocht dan mag zij daar een onderzoek naar instellen. Zo'n onderzoek staat bekend als een parlementaire enquête (maar wordt in dit geval dus uitgevoerd door de gemeenteraad). Vaak wordt gezegd dat een parlementaire enquête een 'zware methode' is. Dat komt omdat de commissie van raadsleden, die de enquête uitvoert, getuigen kan verplichten te verschijnen en hen onder ede kan horen. Met andere woorden: de commissie kan getuigen dwingen inlichtingen te verschaffen.”

2) De vordering op KNSF voor projectbegeleiding door de gemeente bedraagt 1,2 miljoen euro.
De juridische kosten inzake KNSF bedragen nu 1,6 miljoen euro, bij elkaar dus 2,8 miljoen euro (red.).
terug naar de inhoudsopgave



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: