terug naar de inhoudsopgave

muideninfo.nl ingezonden stukken:

Gaat u nu eindelijk eens aan de slag waarvoor u bent verkozen?

9 januari 2013

Open Brief aan de volksvertegenwoordigers
in de Raden van Bussum, Muiden, Naarden, Weesp,
in de Provinciale Staten van Noord-Holland,
in de Tweede Kamer van de Staten Generaal.

Betreft: Uw controlerende taak t.a.v. het gevoerde beleid in onze regio van 2003 tot 2012.

Geachte volksvertegenwoordigers,

Het is niet de eerste keer dat wij ons vanuit een benarde positie tot u wenden. Vanaf 2003 hebben wij uw aandacht gevraagd voor het gevoerde beleid t.a.v. de sluiting van de Kruitfabriek "De Krijgsman" te Muiden en de herontwikkeling van het fabrieksterrein. Onze gemeenschap heeft veel aan de fabriek die hier sinds 1702 is gevestigd te danken, ondanks het risico van ontploffingen. Het was 'onze' fabriek die voor werkgelegenheid zorgde en aandacht had voor haar personeel. Vanaf het faillissement in 1990 en een herstart via een vreemde uitbater kwam de fabriek niet meer van de grond. Dat dit uiteindelijk zou leiden tot een proces van ingrijpende veranderingen werd in 2003 duidelijk. De Nederlandse staat had haar aandelenpakket in de kruitfabriek verkocht en sloot vervolgens een deal met de nieuwe eigenaar. Deze zou de niet meer rendabele fabriek sluiten en het terrein saneren en herontwikkelen. In een geheime intentieverklaring werd vastgelegd dat dit proces bekostigd zou worden uit een bouwconcessie op basis van een nog op te stellen kostendekkende begroting. Ondanks meerdere geluiden uit de bevolking die het vermoeden uitspraken dat er iets niet klopte hebt u als onze gekozen vertegenwoordigers zich in de verdere uitwerking laten inpakken en om wat voor reden dan ook dit beleid tot voor kort in meerderheid ondersteund. Eind 2012 bleek uit het rapport "Schoon Schip" - dat niet op uw initiatief, maar van de Commissaris van de Koningin is opgesteld - dat er belangrijke stukken zijn achtergehouden en dat de nieuwe grondeigenaar hier directe invloed op heeft gehad. Inmiddels is onze gemeente vrijwel failliet en moet er een ingrijpende bezuiniging worden doorgevoerd. De kosten van het verweer tegen de verschillende juridische procedures van de grondeigenaar zijn hier een van de belangrijkste oorzaken van. Daarnaast is ons gemeentebestuur in het nauw gedreven door de potsierlijke manier waarop van uit de provincie een gemeentelijke herindelingsprocedure is opgezet die uiteindelijk via weinig verheffend gekonkel sneuvelde in de Tweede Kamer. Daarbij is onze gemeente o.a. door buurgemeente Bussum weggezet als onbetrouwbaar en onaantrekkelijk om mee te fuseren vanwege de dreiging van een enorme miljoenenclaim, wederom afkomstig van de grondeigenaar van het kruitfabriekterrein.

Meerdere keren hebben wij onze stem verheven op grond van vermoedens die nu grotendeels door het rapport "Schoon Schip" worden bevestigd. Wij zijn dan ook, zoals eerder gezegd, zeer teleurgesteld in uw functioneren t.a.v. de controle op dit beleid. Inmiddels is de ex-gedeputeerde Hooijmaijers verdachte in een juridisch proces waarbij ook deze kwestie aan de orde zal komen. Pas de uitzending van Nieuwsuur d.d. 19 december 2012 lijkt enige commotie te veroorzaken, terwijl daar feiten naar buiten kwamen die door ons eerder zijn aangekaart en met wat speurwerk hard te maken waren geweest. Het rapport "Schoon Schip" geeft inzicht in een bestuursstijl waarbij publiek en privaat belang met elkaar werden verweven. Het is precies het punt waarop wij vanaf 2003 hebben gewezen en dat ons inziens door onze volksvertegenwoordigers als controlerend orgaan had moeten worden uitgezocht. De indruk ontstond dat u ermee instemde en zelfs dat ook in uw kringen van enige vermenging sprake zou zijn. Om dan achteraf in vage termen afstand te nemen van dit beleid klinkt weinig overtuigend en manifesteert slecht uw onvermogen om het bestuur effectief te controleren.

In 2004 publiceerden wij een boekje met foto's van het terrein onder de titel "Het zal toch niet waar zijn..." met een banderolle waarop het woord "geheim". Het liet zien wat er dreigde te gebeuren en gaf onze bezorgdheid weer over wat ons boven het hoofd hing. Eind 2012 blijkt dat indertijd een beleid werd gepland dat het daglicht niet mocht zien. Men zou verwachten dat onze volksvertegenwoordigers zich nu zouden inspannen om het een en ander recht te zetten. Het tegendeel blijkt echter waar. Afgezien van wat bezorgd gemompel wordt zonder verder commentaar ex-gedeputeerde Meydam aangesteld als voorzitter van de Provinciale Gebiedscommissie. Als gedeputeerde baste de heer Meydam in 2004 een volle Raadszaal in Muiden toe dat de locale democratie niets te zeggen had over wat Provincie en Rijk met de grondeigenaar hadden geregeld. En morgen 10 januari komt onze interim-wethouder aan de Raadscommissie uitleggen wat met de grondeigenaar is overeengekomen. Dezelfde grondeigenaar die deze wethouder verzocht de Muider boevenbende aan te pakken. En echt we verzinnen het niet, maar deze commissievergadering is wederom geheim. Sommigen leren van hun fouten en proberen die te herstellen. Zullen wij moeten wachten op een volgende versie van het rapport "Schoon Schip" of gaat u nu eindelijk eens aan de slag waarvoor u bent verkozen?

Wij pleiten voor helderheid en duidelijkheid met name bij grootschalige bouwprojecten met daarbij vooral aandacht voor de relatie van het openbaar bestuur met private partijen. Wij zijn van mening dat het uw taak is hier alert op te zijn en te reageren op geluiden uit de samenleving. En dat u uw taak in deze ernstig hebt verwaarloosd en daarmee ruimte hebt gegeven aan een te grote invloed van private belangen op het beleid. Daarmee geeft u tevens gelegenheid aan minder democratische stromingen om in deze onzuivere vijver te vissen ten koste van het vertrouwen in de politiek. Ook dat moet u zich aantrekken omdat u daarmee uw kiezers in de steek laat die u hebben verkozen met als belangrijkste opdracht ons bestuur adequaat te controleren.

Met gepaste hoogachting, namens het bestuur

Jacob Veenhuysen, voorzitter

terug naar de inhoudsopgave



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: