naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

FEBRUARI 2005



Heike aan de sluis
Zaterdagmiddag 26 februari werd de modezaak 'Aan de Sluis' geopend door Corry van der Pouw, die tot voor tien jaar samen met haar man Joop een supermarkt en drogisterij dreef in dit pand aan de Herengracht. Er kwamen een vijftigtal belangstellenden naar de opening. Anders dan bij de vorige kledingwinkel, die uiteindelijk gestopt is na een grote inbraak waarbij vrijwel de hele collectie werd buitgemaakt, is 'Aan de Sluis' niet in het bijzonder georiënteerd op watersporters. De Vlielandse Heike Visser, die al weer jaren geleden Muiden ontdekte en hier in de horeca werkte, hoopt in het seizoen een graantje mee te pikken van de vele toeristen die Muiden bezoeken.
Merkwaardige uitlating
Burgemeester Harry Smith deed de valreep iedereen verstomd staan door de volgende merkwaardige uitlating in het Vechtjournaal: 'Toen de kruitfabriek er nog stond, waren er protesten en nu er wat met het terrein gedaan wordt, zijn er weer protesten. Het is een beetje dubbel'. Het lijkt er op, dat het hem geheel ontgaan is dat B&W, waarvan hij 13 ½ jaar deel van uit heeft gemaakt, de toekomst van Muiden samen met een projectontwikkelaar bepaald heeft en niet samen met de raad, laat staan met de inwoners.
Iedereen blij?
Volgens de kabelkrant van Weesp is gedeputeerde Hooijmaijers verheugd dat de KNSF en de gemeente Muiden overeenstemming hebben bereikt over 1350 woningen: 'Hij is blij dat Muiden niet tot het uiterste heeft onderhandeld, maar kiest voor een redelijke oplossing'. Hoe blij wethouder Mackay met deze constatering van de gedeputeerde is, staat er niet bij.
Parkeren in de wijken
Totnogtoe is het toegestaan met de blauwe parkeerschijf tot negen uur 's avonds anderhalf uur in alle wijken rond de vesting parkeren. Daarna mag het zonder schijf. Vanaf 1 juli is de parkeerschijf verplicht tot tien uur 's avonds.
Eigen jeugd vernielt
Het is opvallend dat in Muiden en Muiderberg de vernielingen worden aangericht door de eigen jeugd, terwijl in andere gemeenten in de regio Gooi – en Vechtstreek het juist jongeren van buiten de woonplaats de vandalen zijn.
Aquaduct
In nieuwe tekeningen van Rijkswaterstaat zal het aquaduct in de Vecht worden opgenomen. Het aquaduct zal echter niet driehonderd meter ten zuiden van de Vechtbrug over de A1 worden ingetekend, zoals de gemeente Muiden graag wil, maar 125 meter.
Muider Vlaggetjesdag
Op maandag 28 maart, Tweede Paasdag, wordt de Muider Vlaggetjesdag weer gehouden.
13 ½ jaar
Burgemeester Smith nam als veertiende burgemeester van Muiden sinds 1812 na 13 ½ jaar afscheid. Het toeval wil dat de veertien burgemeesters gemiddeld 13 ½ jaar eerste burger van Muiden waren.
Trouw
Mevrouw Fennie Smith was een trouwe bezoekster van de kazerne. Ze was aanwezig bij 95% van de 320 commissie – en raadsvergaderingen tijd tijdens de ambtsperiode van naar man Harry Smith werden gehouden.
Inrijverbod Maxisweg
In de commissievergadering is er opnieuw op aangedrongen om hoge prioriteit te verlenen aan het oplossen van de gevaarlijke verkeerssituatie op de Maxisweg, met name voor de fietsers op de brug over het Amsterdam - Rijnkanaal. B&W beloofde er op aan te dringen dat het inrijverbod vanaf de kant van Diemen, dat nu van 16.00 tot 18.00 geldt met een of twee uur wordt verruimd, omdat de spits tegenwoordig langer duurt. Ook wordt er naar gestreefd dat er aan de Muidense kant niet op aanhouden – wat gevaarlijke situaties kan opleveren – maar op kenteken wordt bekeurd.
VRI-installatie
Volgens B&W is Rijkswaterstaat bereid tweederde van de installatiekosten van de VRI ('denkende' verkeerslichten) voor de sluisbrug te betalen. De gemeente Muiden betaalt dan eenderde. De totale kosten bedragen € 150.000. Overigens heeft de raad nog niet beslist of de VRI-installatie er inderdaad moet komen. Vanuit de bevolking wordt regelmatig aangedrongen op het afsluiten van de sluisbrug tijdens de spits als radicale oplossing voor het sluipverkeer.
Verzet tegen Jops
Het felle verzet van de omwonenden tegen de voorgenomen ontmoetingsplaatsen voor jongeren in zowel Muiderberg als Muiden heeft ertoe geleid dat B&W het raadsvoorstel voorlopig heeft in getrokken. Behalve de bewoners betwijfelen ook een aantal commissieleden, onder wie die van de PvdA en de VIB/Rijzendaal, die altijd al tegen de jops waren, of hier een breed draagvlak voor bestaat onder de bevolking. Inspreker Harry Mock uit Muiderberg kwam met het idee van een Jopfonds. Uit het bedrag dat de raad voor de twee ontmoetingsplaatsen heeft uitgetrokken (€ 30.000) zouden allerlei activiteiten voor jongeren kunnen worden betaald, tot en met vervoer in een busje naar een disco in het Gooi. Vanuit de commissie werd gepleit voor een vast jeugdhonk.
Klaar voor de jops
In afwachting van de raadsbeslissing over de jops is alvast overwogen een steiger in de Kadesloot te slaan voor de sportvissers ter vervanging van de laad - en loskade aan de Singelgracht waar mogelijk een jop komt. Naar verluidt zijn er ook een aantal bordjes met verboden toegang besteld voor plaatsen waar de jongeren zich niet meer mogen vertonen als de jobs er eenmaal staan.
Groote Zeesluizen
De vaklieden die bezig zijn met de Groote Zeesluizen, maken lange dagen. Er wordt voor in de morgen begonnen en doorgewerkt tot acht uur 's avonds. Alles wordt in het werk gesteld om de grote kolk, de Oostsluis, op 1 april open te kunnen stellen voor het scheepvaartverkeer. Naast het onverwachte gedrag van het grondwater heeft men te kampen met weer een nieuwe tegenslag. Het bleek dat er voor een deel maar één centimeter uitgediept was voor het voegen, terwijl dit 3 centimeter had moeten zijn. Via een inhaalslag moest deze fout hersteld worden. In afwachting van het herstel van de sluisbodem staat er nog steeds laag van ruim een meter water in de kolken. Zodra het grondwater is weggepompt moet 'de sluisvloer' gerestaureerd worden. Dat moet met man en macht gebeuren. Er is maar vijf dagen de tijd voor, anders komt het grondwater weer op zetten.
Kapvergunning
In afwachting van verschillende onderzoeken en mede met het oog op het aanstaande broedseizoen, kan het nog wel enkele maanden duren eer B&W een kapvergunning voor het Kruitbos zal verlenen. Het is nog niet duidelijk of het om het vellen van tachtig tot negentig procent van de bomen gaat, of om het uitdunnen van het bos. In elk geval is kappen niet nodig om de plaats van eventuele granaten vast te stellen, zoals de KNSF wilde. Het al dan niet verlenen van een kapvergunning wordt eerst aan de gemeenteraad voorgelegd.
Bezetting bouwbureau
Op de Weesper kabelkrant van donderdag stond dat in het voormalige postkantoor, dat vanaf de eerste week van maart wordt schoongemaakt en ingericht als tijdelijke 'ontwerpstudio' (bouwbureau) voor de invulling van de plannen in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein een groep van vijf tot zes ambtenaren aan de slag gaat. Ze hebben vier maanden de tijd om de verschillende varianten op papier te zetten. Het is niet de bedoeling dat de ambtenaren binnen blijven zitten; ze krijgen een fiets voor veldwerk. De eerste stap is het inventariseren van de wensen van alle partijen. Aan de hand hiervan worden diverse globale modellen gemaakt, die vervolgens geanalyseerd worden op onder meer animo en haalbaarheid. Uiteindelijk moet er in juli een voorkeursvariant op tafel liggen. Volgens de kabelkrant van Weesp verwacht wethouder Mackay veel van deze 'bijzondere manier' van plannen maken.
Open plan proces
Er wordt een extern communicatiebureau ingeschakeld voor het zogeheten 'open plan proces' van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein.
Tuinders en zeeverkenners
KNSF Vastgoed, die de grond van de volkstuinen van het Hoogheemraadschap huurt, wil met de tuinders gaan praten. Ook staat een gesprek op het programma met de zeeverkenners, van wie hun huidige honk, de Westbatterij voor één euro dreigt te worden overgedragen aan de vastgoedmaatschappij.
Geleidelinden.
Muiden twee keer zo groot, dan mijn terras ook, redeneerde Reinier Verweij van de Doelen en hij liet de vier geleidelinden voor het restaurant op de sluis een flink stuk naar voren zetten. De ingreep was mogelijk omdat deze samenviel met de restauratie van de Grote Zeesluis.
Vuistregels.
Voor de twee JOP's, de Jongeren Ontmoetingsplaatsen die € 18.000 per stuk kosten, worden vijf vuistregels gehanteerd, te weten: geen overlast, geen gettoblasters, geen drank en drugs, geen rommel en sluiten om 23.00 uur.
Ondergrondse glasbakken.
Het is de bedoeling dat er ondergrondse tanks komen ter vervanging van de huidige glasbakken die overlast veroorzaken door het glasgerinkel.
Overlast.
In 2004 kwamen er bij de Milieudienst onder meer klachten binnen over geluidsoverlast bij de verbouwing van een woonhuis en een haan in een woonwijk, over overlast door bouwafval op een gemeenschappelijke ruimte en over stankoverlast van een composteerbedrijf. Er werden vaten afgewerkte olie aangetroffen in een container met bedrijfsafval. De olie werd illegaal gedropt en was waarschijnlijk afkomstig van een schip.
Planschade.
Omwonenden hebben een beroep gedaan op planschade vanwege waardevermindering van hun woningen door de te verwachten langdurige aanwezigheid van de noodlokalen van de Jozefschool.
Uitzicht belemmerd.
Bewoners van de Herengracht hebben de gemeente verzocht de meidoorns lan gs de Vest achter de schans van de Ton Kootsingel te snoeien omdat ze zomers het achteruitzicht belemmeren.
Zorgrecreatie project.
André van der Galiën en Marijke Schwirtz willen een herziening van het bestemmingsplan om het mogelijk te maken dat de proefboerderij Hoogerlust aan de Weesperbinnenweg nr 9 verandert in een zorgrecreatie project. Op het ruim 13 ha grote terrein willen zij arbeidsactiviteiten creëren voor mensen met een verstandelijke handicap. Het plan omvat een varkenshouderij, leghennen, een kinderboerderij, een overdekte speelplaats, een skelterbaan, een kantine, tuinen voor groenten, kruiden, bloemen en klein fruit, een boerderijwinkel, kano – en roeibotenverhuur, blokhuttenverhuur, een mini camping en een Bed & Breakkfast service. Ook is het de bedoeling op het terrein woningen met appartementen te bouwen voor tijdelijke verzorging.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: