naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

MAART 2005



Vlaggetjesdag met een luchtje
Afgaand op het weer leek de tweede Muider Vlaggetjesdag de mist in te gaan, maar het viel reuze mee. Al kwamen er niet zoveel bezoekers als vorige jaar Tweede Paasdag toen het er echt duizenden waren, toch was het af en toe stampend druk, vooral rond de sluis. Er waren meer kraampjes dan de eerste keer. Ook hadden verschillende winkels weer hun deuren geopend en natuurlijk draaide de horeca op volle toeren. De hele dag was voor de bakker, zij het beslist niet voor bakker Stricker. Die zag de omzet vergald door twee grote containers pal voor de deur, beide tot de rand gevuld met stinkende baggerspecie met onder meer rottende vis, wat bepaald niet bevorderlijk was voor de eetlust van de bezoekers. Achteraf blijkt dat overmacht de oorzaak is geweest. Het was de bedoeling van DWR geweest om vóór de Paasdagen de containers af te voeren. Die waren echter te zwaar en zouden daarom eerst moeten worden leeggehaald - en daar was geen tijd meer voor. Na Vlaggetjesdag gebeurde het alsnog. Te laat voor Stricker en de direct omwonenden.
Scheepje kijken, biertje drinken
Omdat de sluiskade op de Muider vlaggetjesdag vol stond met van alles en nog wat aan bouwmateriaal en keten kon Ome Ko, anders dan Floris V en Brasserie Muiden, geen terras uitzetten. Even leek het erop dat Ome Ko net als Stricker een strop zou hebben, maar de verwachte schade werd ruimschoots vergoed door de gestaag doorstromende biertap voor de deur en de enorme drukte binnen. De palingboer was ook tevreden. Hij was ook nu weer voor het scheiden van de markt uitverkocht. De exploitanten van de verschillende schepen (in totaal evenals vorig jaar een kleine dertig) hadden al evenmin reden tot klagen. Er waren wel minder bezoekers, maar ze waren 'gerichter', dat wil zeggen: de meeste waren duidelijk voor de schepen gekomen. Er werd veel informatie verstrekt, er werden veel contacten gelegd en er werden de nodige directe reserveringen geboekt. De dag kon niet stuk. Ook het Muiderslot had het goed druk, maar dat is altijd het geval met Pasen. Een wisselwerking Vlaggetjesdag – Muiderslot was niet aantoonbaar. Of daar sprake van is, moet uit een onderzoek komen. Voor het Kunstcollectief Muiden/Muiderberg viel de dag tegen. De expositie in het 'kunsthuis', het voormalige kruisgebouw, lag uit de route. Zo nu en dan druppelden er wat kunstminnende Muiders binnen.
Regelrechte puinhoop
Wat het verkeer en het parkeren betreft, was Vlaggetjesdag een regelrechte puinhoop, ook al had de organisatie lering uit de vorige keer getrokken en haar maatregelen getroffen. Het heeft niet geholpen. Een kleine plaats als Muiden is nu eenmaal niet op zoveel bezoek berekend. Er is domweg te weinig parkeerplaats, ook op de terreinen buiten de stad – met als gevolg dat Muiden letterlijk tot over de rand gevuld was met auto's. Eigenlijk was het maar goed dat de zon niet scheen, anders waren er nog meer mensen gekomen en was het leed niet te overzien geweest. Het parkeerprobleem stelt de organisatie, die er ook nu weer in slaagde door een juiste mediakeus veel bezoekers te trekken, voor een moeilijk dilemma. Hoe meer bezoekers hoe liever zou je zeggen, want dat is goed voor de handel. Maar voor Muiden is het niet goed. Burgemeester Worm, die haar vrije dag had opgeofferd om zich te laten informeren over het wel en wee van de Muider waterrecreatie zal vast wel tot dezelfde conclusie komen. Er lijkt maar één uitweg te zijn. Nu Muiden dankzij Vlaggetjesdag op de kaart staat (en dat nog wel vóór dit van de ex – wethouders mocht: er zouden immers een aquaduct en 5000 woningen voor nodig zijn) zou het Kruitbos zodra het omligt als parkeerterrein kunnen dienen voor de grote evenementen in het kleinschalige Muiden.
Kassa!
Vlaggetjesdag was voor de gemeentekas een succes. De parkeerwachters schreven pakken vol bonnen uit. Daarvan gaat overigens maar een deel naar de gemeente (de overtredingen bij betaald parkeren). Het andere deel (het als niet-vergunninghouder parkeren of te lang parkeren met parkeerschijf in vergunninghoudergebied) gaat naar het Rijk. Daarnaast zou ook de politie flink hebben kunnen bekeuren, namelijk op allerlei verkeersovertredingen, maar oom agent kneep, omdat het zo'n gezellig echt Muider evenement was, een oogje dicht. Het met prenten smijten heeft naast de inkomsten nog een extra voordeel. De slachtoffers zie je nooit meer in Muiden terug. Scheelt weer parkeerruimte.
Voor z'n roodkoperen
In de etalage van het pas geopende kantoor van de Muider Compagnie aan de Herengracht is een replica te bewonderen van het Statenjacht de Utrecht, kompleet met kannonnen, dolfijnen en andere beeldhouwwerk die dit pronkstuk, dat Muiden als thuishaven heeft, sieren. Willem Rijker uit Weesp, de bekende koperkunstenaar en scheepsmodellenmaker op miniformaat, heeft het spectaculaire schip vervaardigd. Het is helemaal uit koper opgetrokken tot de zeilen aan toe, en van boegspriet tot spiegel wel een meter lang.
Proefdraaien met de sluisbrug
Het blijft een drukte van belang in en om de Groote Zeesluizen. Woensdag waren de sluiswachters Mieke Willig en Rinus Dobber, die gedurende de restauratiewerkzaamheden door DWR zijn ingeschakeld als buitenmedewerkers voor het controleren van de peilstokken – wat beiden uitstekend bevalt – een dag terug op de sluis. Er werd proefgedraaid met de brug die van een nieuw, supergeavanceerd aandrijfmechanisme is voorzien. Het lukte niet al te best, met als gevolg dat zich aan beide kanten van de gesloten slagbomen lange, er lustig op los ronkende files ontstonden. Het maakt het Muider pandemonium kompleet.
Het hoofd koel voor € 13.600
Woensdagavond 30 maart was het na de brandweeroefening nieuwe helmen passen geblazen in de brandweerkazerne. Met deze hittebestendige superhelmen zien de 32 brandweerlieden van Muiden en Muiderberg er uit als astronauten. Ze zijn op maat gemaakt en bleken alle 32 te passen. Dat mag ook wel want ze kosten € 13.600 per stuk – daar kun je een nieuwe auto voor kopen. Van de andere kant: als het mensenlevens kan redden is geen prijs te hoog.
1 april website in je bil
De PvdA afdeling Muiden/Muiderberg heeft aangekondigd dat ze aanstaande vrijdag een eigen website openen. Zeker 1 april.
Zelfbediening onder de halfpipe
Wie het Vechtjournaal en reclamefolders wil hebben, zoals die eigenlijk in de bus moeten vallen, kan het best even onder de halfpipe van de skaters in het bumperbos van Mariahoeve gaan kijken. Op deze plaats waar niemand komt en dus ook niemand je ziet, zijn hele pakken gloednieuw drukwerk gedumpt. Wel een stanleymes meenemen, want de spanbandjes zitten er nog omheen.
Verkeerd
Het was nog erg vroeg in de morgen. Bij Ome Ko bestelde een klant een koffie verkeerd. De kelner maakte een onhandige beweging, waardoor de inhoud van het koffiekopje over de toog vloog. Reactie van de klant: 'Zo verkeerd hoeft nu ook weer niet'.
Eet je nog wel oudje?
Naar schatting worden er in Muiden en Muiderberg dit jaar 14.600 Tafeltje Dekje maaltijden verstrekt. Op basis van driehonderd maaltijden per persoon komt dit neer op rond de vijftig eters.
Dure bieb
Volgens de cijfers van 2003 kost de openbare bibliotheek de gemeente Muiden per jaar bijna een half miljoen euro per jaar, dat is per inwoner 35 euro. Aan huisvesting gaat bijna een ton op.
Even geen tijd om te stemmen
Omdat de LPF zich niet aan zijn toezegging hield de motie te ondersteunen, was er in de Tweede Kamer geen meerderheid om de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein niet in z'n geheel maar voor eenderde te bebouwen. De grap gaat in Den Haag dat Van As en de zijnen niet kwamen opdagen omdat ze een vorkje prikten met Rolf Visser. Het CDA kwam wel en stemde tegen de motie, hoewel deze partij eerder had aangekondigd dat men de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein binnen het Groene Hart van Nederland wilde houden. 'Veranderd inzicht' heet dat in de politiek. Het inzicht zal wel weer opnieuw veranderen als vroeg of laat de waarheid aan het licht komt.
Hooijmaijers is blij
De gedeputeerde Hooijmaijers is blij met de uitslag van de stemming over de motie en wil gauw verder aan de slag. 'Met dit verstandige besluit worden de wachtlijsten voor onze kinderen weer een stukje kleiner', heeft hij gezegd, maar zei er niet bij hoeveel de huizen gaan kosten. Ook zei hij niet dat Provinciale Staten zich nog moet uitspreken over het streekplan en daarmee de toekomst van het groen tussen Muiden en Weesp en het Kruitbos. Als straks in het Provinciehuis de koppen geteld worden, zou hij wel eens minder blij kunnen zijn, hoewel: bij een groene meerderheid in de Staten hoeft hij niet meer door de rechter aan de tand te worden gevoeld voor een omstreden zaak: het al dan niet bestaan van de zogeheten side letters..
Operatie Paaszaterdag I
Een Paaszaterdag als de laatste zal Muiden niet gauw meer meemaken. De stad was afgesloten voor doorgaand verkeer. Metselaars, die even niet verder konden in de sluis, waren ingezet als tijdelijke tegenhouders van auto's en motoren. Ongeduldige bestuurders die er doorwilden 'omdat men in de vesting moest zijn', lieten ze zonder bezwaar passeren, wel wetend dat de jokkebrokken onder hen even later met een rooie kop zouden terugkeerden, omdat ze geen kant uitkonden. Het leverde elke keer een brede grijns op. De sluisbrug zelf was hermetisch afgesloten voor alles en iedereen, maar de loopbrug bleek ineens weer open gesteld te zijn voor voetgangers en (brom)fietsers. Die maakten dankbaar gebruik van deze unieke kans om vanaf een logeplaats de bedrijvigheid in de kolken gade te slaan.
Operatie Paaszaterdag II
Onder de drie grote hijskranen, die waren ingezet om enorme vrachten over de hoofden van werkers en kijkers heen te verplaatsen, was het een drukte van belang. Het publiek kwam ogen tekort. De tenten waren deels verdwenen en deels opengemaakt, waardoor je een blik naar binnen kon werpen. Het zag er best gezellig uit. De echte activiteit vond in de kolken plaats. Maar liefst zeventig man namen deel aan deze Operatie Paaszaterdag. De opgelapte zuidelijke sluisdeuren werden weer op hun plaats gezet in de eindelijk helemaal droog gepompte sluis, waarin de werkers, de laatste rotzooi opruimend, door de modder banjerden. Er stonden niet alleen Spieringen op de sluisbrug, er lagen ook heel wat kleine spierinkjes op de sluisbodem. Alleen waren die morsdood.
Operatie Paaszaterdag III
Vooral nu je het prima kan vergelijken met de geheel herstelde kolkmuren en sluiskaden erboven, viel op hoe slecht het met metselwerk onder de waterlijn gesteld is. Er zal na de Paasdagen razendsnel met man en macht gemetseld moeten worden om het grondwater vóór te zijn. DWR heeft zich volkomen verkeken op de grillen van het wellende water. Het is nog maar de vraag of het dezer dagen lukt de kolkvloeren dusdanig te restaureren dat ze weer jaren kunnen meegaan. Dat dit geen dertig jaar zal zijn, staat nu al vast. Het lijkt waarschijnlijker dat, precies zoals de werklieden beweren, de sluis eind van dit jaar weer een tijd dicht gaat en opnieuw helemaal droog wordt gezet om dit deel van het karwei definitief aan te pakken. Binnen het huidige werkschema kan in niet gewacht worden op een afdoende oplossing – vooropgesteld dat deze inmiddels voorhanden is.
Weesp jaloers op Muiden
Twee van de kabelkrant Weesp overgenomen berichten. Eerste bericht: 'Weesp zet polderdebat op scherp. Duizend woningen bij het station en niet meer. Dat standpunt moet Weesp keihard verdedigen bij de provincie over de bouw in de Bloemendalerpolder. Het zint de Weesper raad totaal niet hoe de zaak zich ontwikkelt. Men vindt dat het opstandige Muiden gewaardeerd wordt met minder woningen op het KNSF-terrein, terwijl het meewerkende Weesp daardoor mogelijk meer woningen moet bouwen'. Tweede bericht: 'Weesp wacht kamerdebat af. Weesp wil de discussie over de Nota Ruimte in de Tweede Kamer afwachten alvorens de vervolgstap te nemen in de bouwplannen voor de Bloemendalerpolder. Tot die tijd neemt Weesp geen besluit over deelname aan het ontwerpatelier. In dat ontwerpatelier zou de provincie met Weesp en Muiden plannen maken voor de inrichting in het gebied. Muiden is al akkoord, maar Weesp twijfelt'.
Koppensneller had haast
Kennelijk had de koppensneller van de webpagina van de Gooi – en Eemlander laatst haast. Staat er in de krant van vrijdag 25 maart de kop 'AID kan niets doen tegen kap op het KNSF-terrein' – wat klopt want de gemeente Muiden moet controleren -, boven hetzelfde artikel op Internet staat: 'Kap op het KNSF-terrein onvermijdelijk'. Dat valt nog te bezien. De donderdag ervoor stond in dezelfde krant: 'Het is best mogelijk dat de AID concludeert dat er 'onoordeelkundig' is gekapt. Gesnoeid zullen ze bedoelen.
Definitief einde molen de Spiering
Het plantsoen lijkt momenteel wel het KNSF-terrein met die puinhoop van de gesloopte resten van wat ooit de molen De Spiering was. Gelukkig zal het niet lang duren of er komt iets voor in de plaats wat de hele omgeving zal waarderen, mede dankzij de familie Rosenberg die zo verstandig is geweest ruim van tevoren de omwonenden volledig op de hoogte te stellen van hun bouwplannen. Daarmee werd veel goodwill gekweekt, temeer omdat de Rosenbergs anders dan het stadsbestuur pleegt te doen, de moeite nam het begrip omwonenden ruim te interpreteren. Zo werden ook de arkbewoners in de Singelgracht geïnformeerd over de plannen, zoals die momenteel op www.muider.nl,(svp link)de website van de Kabelkrant te zien zijn. Er is geen enkel bezwaarschrift binnengekomen. Het is de bedoeling dat begin zomer gestart wordt met het vervangen van de ruïne van de ruim drie eeuwen oude korenmolen. Achter het huidige huis komt een speciaal voor de kinderen bestemd slaap - en speelverblijf met een bakstenen onderbouw en een hoge rieten kap. Het ontwerp is geïnspireerd op de romp van de vroegere molen - op de glazen veiligheidscorridor na, die woonhuis en slaaphuis verbindt. Er zijn nog geen archeologische vondsten gedaan. Wie weet wat er nog boven de grond komt als er gegraven wordt voor de grote kelder onder de nieuwbouw.
Sound & Sex
Eerst had je Soup & Sound bij Gieling. Op 5 april heb je Six & Sound in de soos van de Koninklijke. Straks krijg je Sex & Sound bij Fata Morgana.
Voorstander grootschalige bouw
Op het 'welkom in Muiden' bord langs de Weesperweg was een protesttekst bevestigd met als kop 'Muiden, binnenkort Muid€n'. Wàs, want het is verdwenen. Er moet een voorstander van grootschalige bouw op het KNSF-terrein in Muiden zijn, anders was de tekst niet zo woest uit de plastic hoes gerukt. Die hoes is aan flarden.
Muiden onder de vlag
Domineert het tentenkamp van De Vries Werkendam al wekenlang het centrum van Muiden, sinds kort kan werkelijk niemand meer ontgaan wie de hoofdaannemer is van de restauratiewerkzaamheden aan de Groote Zeesluizen. Zie de supervlag op het witte sluishuis.
Uit de sluis
In de Paasweek werd er hard getrokken aan de restauratie van de Groote Zeesluizen. Onder veel belangstelling van het publiek werd de sluis helemaal droog gezet. Alle mogelijke troep die eerder boven water kwam en tegen de voet van de zuidelijke damwand aan was gezet, werd opgehesen en afgevoerd. Sommige vrachten, waaronder twee oude fietsen werden door de hoge gele kraam die ver boven het hart van Muiden uitsteekt over de sluisbrug heen getild. De werkers droegen allemaal veiligheidshelmen. De argeloze voorbijgangers moesten het zonder helm stellen.
Ingepakt Voor een ton
Misschien valt het onder het hoofdstuk sterke verhalen, maar de mannen van de Vries Werkendam waren er zo serieus over, dat het best wel eens waar zou kunnen zijn: het inpakken van de sluis zou de lieve duit van € 100.000,- hebben gekost.
Oud gemaakte kap
Volgens Corry Ridder zouden de afgekapte stronken, die ze samen met Miranda Wesdorp in het Kruitbos filmde, 'oud gemaakt' zijn. Dit vertelde ze nog voordat de directeur van de KNSF Ferry Holzhaus liet weten dat de geklapte bomen stammen uit de tijd dat de MCI er nog op het KNSF-terrein zat. Voor de deskundigen van de gemeente, die op eventuele illegale kap moeten controleren, moet het makkelijk te achterhalen zijn hoe de vork in de steel steekt. Ze kunnen immers vanuit hun ervaring meteen zien zijn wanneer er wàt gekapt is. Ten minste, als ze van de KNSF het terrein mogen betreden.
Bewaking kost zes miljoen euro
Uit de vragen die de PvdA aan B&W van Muiden gesteld heeft over bomen kappen zonder kapvergunning op het KNSF-terrein, blijkt dat voor de bewaking van dit terrein zes miljoen euro op de open begroting staat. Hoe kan het dat twee inwoners twee uur lang ongestoord op dit, volgens KNSF Vastgoed zwaar verontreinigde en gevaarlijke terrein, konden rondlopen, wil de PvdA weten. Gevraagd wordt of het college van mening is of er daadwerkelijk zes miljoen wordt gebruikt voor beveiliging van het terrein. Ook is de partij benieuwd of de gemeente 'verbaliserend' is opgetreden.
Niet thuis
Als je in Muiden woont en je hebt een fiets, waaraan iets te repareren valt, moet je er van uit gaan, dat je bij de fietsenmaker voor een dichte deur kunt komen te staan met mededelingen als: 'Ik ben even eten' of 'Ik ben naar Gooi-Noord' of 'Ik ben op vakantie'.
Die niet
Dankzij de senatoren van de PvdA weten we nu in elk geval wie er voorlopig níet burgemeester van Muiden wordt, ook al weet deze stadgenoot met grote stelligheid te vertellen dat hij in 2006 de ambtsketen zal dragen omdat hij nu eenmaal zo razend populair is.
D66 na bijna veertig jaar
De geschiedenis van D66 in het klein, in Muiden, heeft zich in het groot herhaald in Den Haag. Dappere dodo de Graaf en arme van Hans van Mierlo. Als hij dàt had geweten.
Amsterdamse Brandweerkazernebrug
Op alle drie bushaltes aan de westkant van Muiden staat op het bordje 'Amsterdamse Poortbrug'. Drie – in – één, dat is misschien niet zo duidelijk voor de reizigers, maar wel een stuk goedkoper. Bij het vertrektijdenlijstje eronder staan de ware namen te lezen, te weten respectievelijk Brandweerkazerne, Amsterdamsestraatweg en Amsterdamse Poortburg.
KNSF betrapt op kap
Twee Muider vrouwen, Corry Ridder en Miranda Wesdorp, hebben twee uur lang met een filmcamera rondgezworven op het KNSF-terrein. Ze maakten onder meer opnamen van bomen in het Kruitbos, die enkele meters boven de grond waren afgezaagd. Ze waren er op uit om het vermoeden van veel Muiders te staven dat de KNSF al vóór het aanvragen van de kapvergunning bezig is geweest. 'Het kan me niet schelen of we gearresteerd worden', zei Corry de Ridder tegen Tamar de Vries, de verslaggeefster van de Gooi – en Eemlander: 'We willen de mensen laten zien wat er wordt aangericht aan de bomen daar'. De dames hebben ook gefilmd in gebouwen. De deuren stonden gewoon open. Via de plank, die bij het voetbalveld over de sloot ligt en een gat in het hek kwamen ze het terrein op. Het leek Corry Ridder hoogst onwaarschijnlijk dat er bomen waren gekapt om plaats te maken voor de sloop van de panden. Ze stonden immers niet in de weg. Een deskundige meldt, dat bomen hoog boven de grond afzagen wordt beschouwd als ondeskundig snoeien. Je kunt er met een waarschuwing van afkomen.
Geen bewaking
Het viel de Muider vrouwen tijdens hun ontdekkingstocht door het Kruitbos op, dat het terrein door - en doornat was. Als je van het pad afweek, dreigde je in het moeras weg te zakken, iets wat Miranda Wesdorp bijna overkwam. Ook vonden ze het natuurschoon overweldigend, terwijl de betrouwbare gedeputeerde Ton Hooijmaaijers van de side letters aan de leden van Provinciale Staten had verteld dat het KNSF-terrein een foeilelijk industriegebied is. Wat de dames het echter meest verbaasde, was dat ze uren ongestoord hun gang konden gaan. Er was geen bewaker te zien. Dat verraste des te meer, omdat er altijd sprake van is geweest dat het terrein permanent door vier man bewaakt wordt. Er was op de open begroting zelfs een (voor het publiek geheime) miljoenenpost voor bewaking uitgetrokken. De twee Muidensen zijn volgens directeur Ferry Holzhaus niet de eersten die onbevoegd het terrein betraden. Hij vertelde de krant, dat er eerder werd een man betrapt die foto's liep te maken. De bewakers zouden zijn camera en fotorolletje afgenomen hebben en aangifte hebben gedaan.
Noodmaatregelen in de sluis
Het was de bedoeling na de restauratie van de Grote Zeesluizen weer een jaar of dertig verder te kunnen, maar wat betreft het deel onder de waterlijn en dan met name de kolkvloeren, zit dit er niet in. Door het onvoorspelbare gedrag van het grondwater ziet de aannemer zich in overleg met DWR gedwongen tot noodmaatregelen. Na uitvoerig onderzoek van de vloer is voor een bepaalde behandeling gekozen. Het is niet bekend hoe lang de noodingreep effectief zal zijn.
Vissteiger
Goed nieuws voor de sportvissers: de bouwvergunning voor de vissteiger aan de Kadesloot zit er aan te komen.
Schone stoep
Volgens de APV zijn de inwoners van Muiden verplicht de stoep voor hun huis schoon te houden. Dit dat houdt voor de winter in: toegankelijk maken na sneeuwval.
Niet voor Muiders, wel voor Muiders?
De wethouder spreekt het tegen, maar uit de correspondentie met de Koninklijke valt toch echt op te maken, dat als de aanleg van een nieuwe jachthaven bij Westbatterij doorgaat, de helft van het aantal ligplaatsen (50%) eigendom wordt van de KNSF en de andere helft (eveneens 50%) van de K.N.R.Z.V. Het gaat om totaal 400 plaatsen. Behalve de inwoners die zich een huis met ligplaats (verkoopt beter) op het KNSF-terrein kunnen veroorloven, of lid zijn van de Koninklijke, vallen alle Muiders uit de boot, was de conclusie in de commissie. Dit is volgens de wethouder niet het geval wanneer er meer dan 400 ligplaatsen komen. Een aantal van 600 of zelfs 800 lijkt niet uitgesloten. Bij zo'n grote jachthaven, waar Muiden volgens hem heel blij mag zijn, komen er mogelijk ook ligplaatsen voor minder vermogende eigen inwoners. De jachthavenplannen zijn niet voorgelegd aan de raad.
Muiden doet niet mee
Hoewel eenderde van het IJmeer op Muider grondgebied ligt, schittert de gemeente Muiden door afwezigheid bij de grootscheepse plannenmakerij die momenteel plaatsvindt, vooral ten aanzien van de verbinding over het water tussen Amsterdam en Almere. Er wordt gewoon over het hoofd van Muiden heen van alles en nog wat bedisseld. Besloten is pogingen te ondernemen om, zij het als klein duimpje tussen de reuzen, alsnog een vinger in de pap te krijgen. Zowel voor - als tegenstanders van Kruitburg waren het er in de commissie over eens, dat wat ons vanuit het IJmeer te wachten staat een grotere bedreiging vormt dan wat er op het KNSF – terrein gebeurt.
Rijnboutt voor de sturing.
Teneinde het extra aantrekkelijk voor de inwoners van Muiden te maken om in het 'ontwerpatelier', dat wordt ingericht in het voormalige postkantoor, mee te denken over de invulling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, heeft B&W de populaire architect Kees Rijnboutt uit Muiderberg ingehuurd. Niet als ontwerper, maar voor de 'sturing'. Rijnboutt maakte in opdracht van de KNSF schetsen en maquette van hoe het kruitfabriekterrein er in de toekomst uit zou kunnen zien. Hij ging daarbij uit van 'het geheugen' van dit gebied, onder meer door de waterlopen te volgen (zie zijn filosofie in het KNSF- huizenverkoopfolder). Kees Rijnboutt is medeverantwoordelijk voor de vormgeving van IJburg en, om dichter bij huis te blijven, voor de veelbesproken woning met de grootsteedse uitstraling in de Dorpsstraat in Muiderberg. Het feit dat deze architect over een uitbereid netwerk beschikt (in Muiden ex-wethouder Leupen) heeft meegewogen bij zijn uitverkiezing door het Muider college. Reactie van Fred Winnubst van de Nee-meermin, toen hij van de keus hoorde: 'Zo zout heb ik het nog nooit gegeten'.
Facelift Broshuizen
Er bestaan plannen om de Broshuizen een ander, vriendelijker aanzien te geven en de woningen ruimer te maken door doorbraken. Ook is het wenselijk dat de voetgangers meer ruimte krijgen voorlangs de huizen. Jaren geleden, in de tijd van het Kolpronrapport, kwam Eric Hoetmer met het idee om een winkelcentrum in de Broshuizen te maken. B&W nam zijn idee niet over. Het kwam zelfs niet naar buiten.
Mercedes Beng
Commissielid Ben Hagens betuigde zijn erkentelijkheid jegens wethouder Meijer voor de aanleg van de nieuwe bussluis in de Amsterdamsestraatweg. Hij vertelde dat de bestuurder van een Mercedes sportauto zijn trots rotsvast reed in de nieuwe sluis, waarschijnlijk omdat de man dacht dat alles nog bij het oude was. 'Hiervoor mijn dank', aldus Ben Hagens.
Hondenpoep
Hondenpoep is een geliefd onderwerp dat regelmatig opduikt in commissievergaderingen. Dirk Rozendaal begon er weer eens over in verband met de plannen die hij met de buurt aan het smeden is om een speelveldje in het plantsoen te krijgen. Er lagen nog tachtig handtekeningen van een eerdere, gestrande poging. Het huidige speelplaatsje op de bult aan het eind van de Singelstraat en Weesperstraat voldoet niet. Te gevaarlijk door de parkerende auto's en ook niets voor kinderen, want het snoeperige speelhuisje is volgens Dirk Rozendaal een mini hangplek en wietrookcentrum. Maar aan een speelveldje in een gazon kleeft ook een nadeel: hondenpoep. Hier zal ingegrepen moeten worden. Indertijd faalde het peperdure hondenpoepzakjesexperiment. Wethouder Meijer zag wel wat in bekeuringen. Zoals in Sluis, waar naar de publieke tribune opving – maar het kan aan de geluidsinstallatie gelegen hebben – 2250 euro moet worden betaald voor poepende honden. Niet door de hond, zo voegde de wethouder er voor alle duidelijkheid aan toe, maar door de baas, 'want het is de eigenaar die het doet'.
Spiegels op straat
Er dréigen niet alleen ongelukken te gebeuren op het beruchte kruispunt Singelstraat – Amsterdamsestraat – Zeestraat, ze gebéuren ook. Reden voor de gemeente om nu toch maar eens snelheidsbeperkende maatregelen te overwegen. Door de slechte ondergrond ter plaatse en het feit dat de huizen zo dichtbij zijn, wordt een verkeersdrempel niet als oplossing gezien. Wat zou kunnen is het aanbrengen van verkeers spiegels, bijvoorbeeld op de hoek van de Zeestraat, zodat iedereen iedereen ziet aankomen.
Tuinders boos.
De tuinders van de Westbatterij zijn boos, omdat de gemeente zich niet aan de afspraak zou hebben gehouden om aanwezig te zijn bij het gesprek van de tuindersvereniging met de directie van de KNSF (een gesprek dat de tuinders er niet vrolijker op maakte, omdat ze voorzien dat hun volkstuinen zullen moeten verhuizen, om de woningen met zicht op het IJmeer aantrekkelijker voor de verkoop te maken). De wethouder deelde mee dat de gemeentelijke afwezigheid te wijten was aan de KNSF. Deze had vergeten de gemeente uit te nodigen. Per ongeluk natuurlijk.
Paasbrunch op Pampus
Op de eerste Paasdag gaan de deuren van het nieuwe bezoekerscentrum op Pampus open voor het publiek. De dag erop, Tweede Paasdag, is het Muider Vlaggetjesdag. Dan zijn de bezoekers aan Pampus welkom voor een Paasbrunch op het eiland, annex rondleiding en speurtocht en eieren zoeken voor de kinderen. Om half twaalf wordt er in Muiden ingescheept. Kaartjes voor veerdienst en rondleiding kosten € 12 (€ 8 voor kinderen van 4 tot 11 jaar). De brunch zelf kost € 13,50 (€ 6,50 voor kinderen tot 12 jaar). Een gezin met kinderen van 13, 9 en 6 jaar is als ze aan alles meedoen welgeteld € 105,50 kwijt. Zonder extra's.
Enthousiast bestuurder
'Hiermee komt het eind aan een gesprek met een enthousiast en creatief denkend bestuurder', zo besluit de Nieuwsbrief Gewest Gooi – en Vechtstreek een vraaggesprek met Eric Mackay, die primair verantwoordelijk wordt genoemd voor het resultaat van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Wethouder Mackay zegt ervan overtuigd te zijn dat de KNSF kwaliteit nastreeft, en niet uit is op een eenvoudig te ontwikkelen en te verkopen project. Hij verwacht dat als de planning voorspoedig verloopt zonder 'al te zware beroepsprocedures', er in 2009 kan worden gestart en er na acht jaar gemiddeld 170 woningen gebouwd zullen worden, waarvan de ene helft voor eigen inwoners en de andere voor de regio. Op de vraag of dit aan de woningbouwafspraken van 30% goedkope woningen en ouderenhuisvesting voldoet, antwoordt hij: 'Die afspraken zijn niet zo hard dat elk plan daar altijd aan kan voldoen; het gaat meer om een inspanning over een langere periode op regionale schaal. Daaraan wil ik zeker een bijdrage leveren'. De KNSF wil 150 woningen in de 'goedkope sfeer' bouwen, terwijl Muiden er zeker meer wil, maar daar leent deze locatie zich niet in die mate voor, zo laat Mackay weten: 'zonodig leggen we elders in de gemeente extra accent op goedkope woningen'.
De zeven verdiepingen hoge kantoorwand
In het interview in de Nieuwsbrief Gewest Gooi – en Vechtstreek wordt aan wethouder Mackay gevraagd wat het belang is van (100.000 m2) kantoren op het KNSF-terrein en of deze 'autolocatie' niet lastig is vanwege het locatiebeleid van de provincie. Mackay antwoordt: 'Dat doen we vooral omdat de provincie dat zelf al in het streekplan 1998 had aangegeven. Overigens is extra werkgelegenheid hier ook voor de Muidense bevolking van belang. Maar het doodslaggevende argument is dat de bedrijfsgebouwen als een groot geluidsscherm langs de A1 worden gebouwd'. Mackay laat weten de kantoren voor een deel kunnen worden ingeruild voor woningen. Ook wil hij onderzoeken of er misschien een deel in de Bloemendalerpolder kan worden gebouwd. De wethouder acht de kans dat de plannen daadwerkelijk gerealiseerd worden 'heel groot'. De MER - studie kan nog tot aanpassingen leiden, maar dat er woningbouw komt, staat voor hem vast. De kantoorontwikkeling echter is grotendeels afhankelijk van de markt – daar kan hij naar eigen zeggen minder stellig over zijn. Het betreffende interview werd gehouden voordat minister Dekker vanuit de Tweede Kamer met kritische vragen over het KNSF-project werd bestookt.
Kaasschaaf
De gemeente Muiden kampt met een tekort van 8 ½ ton euro. Dit gat zal moeten worden gedicht. Om als het even kan tariefsverhogingen te voorkomen, kregen de commissieleden in de laatste twee vergaderingen allerlei mogelijkheden voorgelegd om op gemeentelijke uitgaven te bezuinigen. De commissies konden op veel punten met de voorgestelde kaasschaaf-aanpak meegaan, maar de bekende stokpaartjes, zoals het chemisch bestrijden van het onkruid, dat goedkoper is dan schoffelen, leverden de nodige discussiestof op.
Twee of drie
Hoewel het in de verschillende commissievergaderingen in feite over snoeien van de uitgaven ging, was meer dan eens vooral de achterliggende politiek onderwerp van gesprek. Dit was met name het geval bij de post wethouders, waarbij een van de commissieleden desgevraagd van het hoofd financiën mevrouw Box bevestigd kreeg, dat drie wethouders meer geld kosten dan twee. Het CDA, in het recente verleden voorstander van drie wethouders, dacht dat Muiden zich straks wel weer met twee kan redden. Deze partij verwacht kennelijk begin volgend jaar een flinke verkiezingswinst, zodat er geen derde wiel aan de wagen nodig is. D66, het derde wiel, wil graag drie wethouders, evenals de PvdA die sinds de laatste wethouderswisseling buitenspel staat. De derde wethoudersplek zal wat de PvdA betreft niet naar Eric Hoetmer gaan. Zoals bekend scheidde Hoetmer zich, kort nadat hij zijn snackbar had verkocht en een vergeefse gooi naar het wethouderschap had gedaan, van de PvdA af, omdat hij zich er niet meer thuis zei te voelen. De fractie Hoetmer pleitte in de commissie vanwege het vele werk dat er in Muiden te doen is voor drie wethouders, maar ook al omdat het CDA er maar twee wil, maakt Hoetmer zelf weinig kans de derde man te worden. Anders dan bij de laatste wethoudersbenoemingen vond het CDA het zelfs niet nodig verwachtingen bij hem te wekken.
Aangenaam
Er kwam een dame bij Ome Ko binnen die vertelde dat ze mevrouw Worm was. Ze wilde even een kijkje nemen, zei ze. Alma Boersma vond het best. De dame keek rond en ging weer de deur uit. Later hoorde Alma van klanten dat mevrouw Worm de nieuwe burgemeester is. 'Als ze gezegd had dat ze de burgemeester was, had ik gezegd dat ik Alma Boersma heet', aldus de kasteleinse, die zelf in Weesp woont.
Muiden, binnenkort Muid€n
Langs de Weesperweg, op het welkomstbord dat je passeert als je Muiden binnenkomt, is een tekst aangebracht. Er staat te lezen dat Muiden, eenmaal uitgeleverd aan Rolf Visser, de baas van de KNSF, een 'Visserstad' zal zijn. De kopregel boven de tekst luidt: 'Muiden, binnenkort Muid€n'.
Mond op mond
Een bekende figuur in Muider schipperskringen is geslaagd voor zijn EHBO – diploma. Maar er niemand te vinden die mond op mond beademing van hem wil.
Voorleestertje
Charlotte Kievits van groep 7 van de Jozefschool gaat samen met een jongen uit Amstelveen naar de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in Zaandam. De twee zijn de winnaars van de kwartfinale in Hilversum. De winnaar van de provinciale finale mag door naar de eindwedstrijd in Utrecht.
Dankzij de klanten en de winst
De Rabobank stelt dit jaar € 55.850,- uit de winst beschikbaar voor financiële ondersteuning van lokale projecten in Weesp, Muiden en Muiderberg.
Jeugdtheaterschool van start
Jeugdtheaterschool Floris biedt een proefpakket van zeven lessen in april en mei aan om in het najaar echt van start te gaan. De theaterschool, die bedoeld is voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, noemt zichzelf 'een school waar niets moet en veel mag'.
Margriet en Hylke
In de Margriet van 18 maart geven vier Nederlandse kapsters 'hun visie op het modebeeld voor deze lente en laten hun fantasie los op 26 lezeressen'. Margriet heeft het over 'inspirerende nieuwe lentekapsels en eindeloos leuke variaties daarop'. Een van de vier topkapsters is Hylke Bazen (33), eigenaresse van Monsterhair in de Amsterdamsestraat. Hylke nam tien lezeressen onderhanden. Ze knipte, kleurde, stylde en restylde de dames. Het resultaat is, evenals dat van haar collega's, in het blad te zien. Er staat bij dat Hylke 'deze zomer ziet vol pastelachtige, zachte tinten in het haar en losse luchtige coupe en styling'.
Sluisdeuren terug
De grote kraan die binnenkort bij de Groote Zeesluizen komt te staan, wordt hierheen gehaald om de gerestaureerde sluisdeuren weer op hun plaats te zetten. Tijdens deze operatie wordt de noodbrug voor voetgangers en fietsers, die nog steeds over kolken ligt maar gedurende de renovatie was afgesloten, weer in gebruik genomen.
Deining en dreiging
Dinsdag 15 maart zou in de Tweede Kamer worden gestemd over een motie om slechts eenderde van het KNSF-terrein te bebouwen. Op papier is hier een meerderheid voor, maar de stemming ging niet door omdat minister Dekker tijd nodig heeft om een aantal kritische kamervragen te beantwoorden over een netelig onderwerp, namelijk de gang van zaken rond de plannen van de KNSF. Bovendien is de minister wegens familieomstandigheden enige tijd uitgeschakeld en wordt zij door de staatssecretaris vervangen. Tegenstanders van grootschalige bebouwing op het KNSF-terrein hopen dat de KNSF de Tweede Kamerleden die instemmen met de motie, gaat dreigen met juridische stappen. Dat bleek voor de vastgoedonderneming totnogtoe in Muiden keer op keer een effectieve manier om haar zin door te drijven. Maar bij de Tweede Kamer kon dit juist wel eens averechts werken, vooral nu het KNSF-terrein een besmet onderwerp is geworden. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat er immers van uit dat de minister tot twee keer toe onjuiste informatie heeft verschaft over de bouw van de bijna 1500 woningen. De CDA, bij monde van het Kamerlid Van Bochove, wil van minister Dekker weten of de afspraken met de KNSF en de VROM op juiste gronden zijn gemaakt. Anders moeten ze worden opgezegd, vindt hij.
Vlaggetjesdag
Op Tweede Paasdag, maandag 28 april, vindt de tweede Muider Vlaggetjesdag plaats. De eerste Vlaggetjesdag, die vorig jaar eveneens op Tweede Paasdag werd gehouden, was een groot succes. Dat wordt ook nu weer verwacht. Het publiek kan zich zowel vóór als achter de Groote Zeesluizen vergapen aan tal van verschillende typen oude en nieuwe schepen. De bezoekers zijn ook welkom aan boord. Er kan naar Pampus worden gevaren en het Muiderslot kan worden bezocht. Verder komen er weer de nodige kraampjes en is er muziek op verschillende plaatsen in de vesting.
Batterijen naar de Jozefschool
Wie de laatste tijd zijn gebruikte batterijen wilde dumpen in de glasbak, kwam zowel bij de Amsterdamsepoortburg als op het Vestingplein tot de ontdekking dat de batterijenvakjes potdicht waren geschroefd. Een speurtocht naar de plaats waar je ze dan wel kan inleveren, bracht dankzij het gemeentehuis aan het licht dat de inzameling van batterijen tegenwoordig in handen is van de STIBAT (Stichting inzameling batterijen). De inzamelplaatsen bevinden zich in onder meer supermarkten en scholen. In Muiden staan speciale containertjes voor dit doel bij de Maxis (C 1000 en Blokker) en bij de Jozefschool. In Muiderberg kan men zijn gebruikte batterijen kwijt bij de Spar. De GAD is gevraagd om iets aan de voorlichting te doen. Het is namelijk wel zo makkelijk als de burgers weten waar de batterijen heen kunnen en niet iedereen leest de Muider Nieuwtjes. In elk geval is er binnenkort een stukje in het informatieblad van de gemeente te verwachten.
Grote Zeesluis overtijd
DWR heeft een brief afgegeven aan 'hen die wonen en werken rondom de Groote Zeesluis'. Er wordt in bevestigd dat er weliswaar een strak werkschema was om de sluis aan het begin van het vaarseizoen te kunnen openstellen, maar dat er door de vorst en koudeperiode vertraging is ontstaan, die de aannemer niet meer kan inhalen. Het betekent dat de sluis pas op zaterdag 16 april weer open gaat, dat is ruim twee weken later dan gepland was. 'Ondanks de verwarmde tenten over de sluis heen, was het te koud en te vochtig om in het normale tempo goed metselwerk te leveren', schrijft DWR. Zo moeten de stenen die van buiten komen, van de voren op 'metseltemperatuur' komen. En de mortel (cementspecie) kan alleen in kleine hoeveelheden worden aangemaakt. Hierdoor gaat het werk veel langzamer. Opvoeren van het tempo kan niet omdat dan de kwaliteit van het metselwerk heel slecht wordt.
Groote Zeesluis droog
In dezelfde brief legt DWR uit dat het voor de uitvoering van de laatste werkzaamheden noodzakelijk is om de kolken tijdelijk droog te zetten. Dat is nodig om het metselwerk onder water (bedoeld zal zijn: onder de waterlijn) te kunnen reinigen en behandelen, en enkele noodreparaties uit te voeren. De situatie op en rondom de sluis wordt 'gemonitoord', teneinde tijdig te kunnen ingrijpen, mochten er onverhoopt problemen ontstaan. De droogzetting van de sluis is van vrijdag 25 maart tot en met vrijdag 8 april. Daarna worden de steigers en tenten verwijderd. Als laatste wordt de sluisbodem schoon gemaakt.
Herengracht tijdelijk afgesloten
Voor de uitvoering van de afrondende werkzaamheden aan de Groote Zeesluis wordt een grote kraan geplaatst op de plek waar nu de containers staan. Voor het aan – en afvoeren van materiaal worden vrachtwagens ingezet. Tijdens deze werkzaamheden zal de Herengracht tussen de nummers 52 en 71 afgesloten zijn voor doorgaand verkeer (om precies te zijn: van 25 maart 7.00 uur tot 8 april 14.00 uur). Het is dan niet mogelijk om voor het sluiscomplex te parkeren. Wel kunnen de winkels bevoorraad worden. De gracht blijft toegankelijk voor hulpdiensten, voetgangers en fietsers. DWR vraagt begrip voor eventuele overlast.
In de krant
In het Algemeen Dagblad van zaterdag 12 maart (en inmiddels ook op muideninfo.nl) staat bijna een hele pagina over het KNSF-terrein. Volgens de krant liepen Rijk, Provincie en gemeente Muiden in de fuik van Rolf Visser, die in ruil voor massale bebouwing beloofde Muiden te verlossen van een gevaarlijke fabriek en een vervuild terrein, terwijl MCI toch al van plan was de kruitfabriek te sluiten en het terrein niet vervuild is – aldus het AD. Het verhaal is degelijk onderbouwd met feiten en cijfers. Opvallend is dat Muiden een slaperig stadje wordt genoemd met slechte één wakkere inwoner, namelijk Jan Bovenlander, die met een contra expertise van de goeddeels gesloten open begroting kwam en, evenals eerder een expert van de PvdA, aantoonde dat er een woekerwinst zal worden gemaakt omdat de KNSF de kosten zwaar overdreven heeft. Jammer genoeg komt in het artikel niet helemaal uit de verf dat de graaizucht van de KNSF ten koste gaat van de natuur en de Muider gemeenschap die haar sociale structuur bedreigd ziet en ook haar gezondheid door de duizenden extra auto's, die het enorme project pal naast de A1 zal aantrekken. Ook staat er niets over de zogeheten side letters, waarmee de gedeputeerde een Muider raadslid intimideerde, zomin als er te lezen valt dat de gemeente enige garantie kan geven dat de volkstuinen en voetbalvelden blijven, noch dat er sociale woningbouw op het terrein zal komen. Maar daar ging het artikel niet over.
Doos
Het schijnt dat er een doos komt in de Singelkerk. Een woondoos. Dertig omwonenden hebben er naar gekeken.
Notulen
Nagekomen: uit de notulen van de commissievergadering van 24 februari 2005. 'De heer Van der Steen zegt dat op bladzijde 1 het woord vogelrestant moet worden gewijzigd in vogelreservaat'.
1 april
Het begint er steeds meer op te lijken dat het Hoogheemraadschap en DWR een geweldige aprilgrap uithalen met de voorspelling dat de sluis op 1 april weer draait.
Ome Ko Wieringerwerf
Het is de bedoeling dat het nagebouwde Café Ome Ko, dat ook dit jaar weer op de Hiswa stond, in zijn geheel overgebracht wordt naar de nieuwe jachthaven in Wieringerwerf. Je zou van een dependance van Ome Ko in Muiden kunnen spreken, omdat het interieur een nauwkeurige kopie is van het bekende Muider watersportcafé, en er zal ongetwijfeld naar de echte Ome Ko in Muiden worden verwezen, maar er komt een andere eigenaar in met een eigen personeelsbezetting. Als het allemaal doorgaat.
Première
Het eerste optreden van burgemeester Anne-Marie Worm als voorzitter van de Muider raad was kort maar krachtig. De vergadering duurde twintig minuten, wat overigens geen record was, want voor de raadsvergadering van 11 november 1987 waren maar twee minuten nodig. Om de première luister bij te zetten was er tout petit petitfour bij de koffie. Mevrouw Worm trad vriendelijk, doch slagvaardig op. Toen er in haar ogen werd afgeweken van een onderwerp greep ze kordaat in. Ook aan haar verschijning mankeerde niets: een beeldig ruitje, dat het goed deed bij haar glimmende ambtsketen. Er viel maar één schoonheidsfoutje te signaleren. Anne-Marie vergat in eerste instantie te melden dat twee raadsleden wegens ziekte afwezig waren. De meeste anderen maakten alleen maar een afwezige indruk.
Geen subsidie voor Zout en Buskruit
B&W stelt de gemeenteraad voor geen eenmalige bijdrage van € 1250, - te verlenen aan de Stichting Groene Hart als tegemoetkoming in de kosten van het boek 'De Achterkant van Holland, speurtochten naar oude bedrijvigheid in Het Groene Hart'. In het boek staat een uitvoerig hoofdstuk (10 pagina's) over de oude Muider industrieën, onder de titel 'Zout en Buskruit'. Als reden voor de afwijzing geeft het college aan dat er geen subsidie wordt verleend als er geen direct gemeentelijk belang in het geding is (zoals bekend worden in de Nota Ruimte de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein uit het Groene Hart van Nederland gehaald om grootschalige bouw mogelijk te maken).
Geen referendum, wel de jackpot
In Zwolle gaat de bouw van een gokhal niet door nadat de bevolking zich hier in een referendum tegen heeft uitgesproken. De raad van Zwolle had al besloten dat deze hal er zou komen – en kwam dus op het besluit terug. Zoals het er nu naar uitziet gaat in Muiden het volbouwen van het KNSF-terrein door, nadat de raad hiertoe een intentieverklaring aannam. Maar een referendum mag niet van het CDA, de VVD, de fractie Hoetmer en Sandra Deuling van D66. De kazerne hoeft geen gokhal te zijn om nu al te weten welke twee partijen begin volgend jaar bij de verkiezingen de jackpot winnen.
Volkstuinen: geen uitzicht
Wat B&W betreft, mogen de volkstuinen op het KNSF – terrein blijven, aldus wethouder Mackay (VVD). Inmiddels is het de tuinders van de Westbatterij duidelijk, dat de KNSF die de grond van het Hoogheemraadschap huurt, er anders over denkt. Dit bleek tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de tuinvereniging en de directie van de KNSF in een van de gebouwen van de kruitfabriek die nog overeind staan. Huizen met uitzicht op volkstuinen zijn moeilijker te verkopen, liet de directie weten. Men was bereid geduldig te luisteren naar een pleidooi om door het planten van bomen de inwoners het zicht op de volkstuinen te besparen.
Dooie mus
De KNSF heeft zijn aanvraag voor de kapvergunning voor het Kruitbos voorlopig ingetrokken in afwachting van onderzoeken door experts op het gebied van explosieven en deskundigen op het gebied van landschap en ecologie. De gemeente en de KNSF worden geadviseerd over de manier waarop en de mate waarin er bomen op het KNSF-terrein gekapt dienen te worden met het oog op de veiligheid. Muiden is er blij mee als met een dooie mus.
Hoezo tegenstanders?
Volgens het WeesperNieuws verwacht VVD wethouder Eric Mackay dat tegenstanders van de massale bouw op het KNSF-terrein voorstanders van de plannen worden als straks, wanneer in het ontwerpatelier dat wordt ondergebracht in het voormalige postkantoor, iedereen duidelijk zal zijn wat er precies met het gebied gebeurt. 'Misschien raakt men zelfs wel enthousiast omdat ze zien welke kansen er liggen', zegt de Muiderberger.
Gezellig
In het laatste huis aan huis kleurenfolder van makelaar Vlaanderen staat dat de Amsterdamsestraat gezellig is en dat er aan de voorzijde van deze staart 'levendig verkeer' is.
Plattegrond
Als service voor de toeristen is een uitgebreide plattegrond van Muiden, Weesp, Driemond en Muiderberg aangebracht op de buitenkant van snackbar De Loper. Er staan ook stratenlijsten van Weesp en Muiderberg op de kaart. Niet van Muiden.
Kaas van Riet
Rita Kop heeft haar nieuwe slagzin 'Kaas van Riet beter dan niet' weer ingetrokken nadat onverlaten er 'Kaas van Riet beter van niet' van hadden gemaakt.
Keutels in de kerk
Niet tot ieders genoegen had de burgemeester van Heiloo, Henk den Boon, die de coach was van zijn plaatsgenote Anne-Marie Worm als burgemeester van Muiden, het tijdens haar installatie in de Grote Kerk uitvoerig over de keutels van Ouwe Muier. Hij vergeleek ze met de stukjes van ene Ouwe Heilooër, die je erover heen kon leggen, zo sprekend leken ze op elkaar qua humor en kritiek op de politiek. Een nieuwsgierige Muier probeerde de afscheiding van Ouwe Heilooër te achterhalen om ze te checken met de keutels. Maar noch De Uitkijkpost, het wekelijkse sufferdje van Heiloo, noch De Alkmaarse Courant, had ooit van deze chroniqueur, laat staan van zijn stukjes gehoord. En meneer Den Boon was niet te bereiken. Weer een mystificatie rond Muidens nieuwe burgemeester.
Nog geen programmaraad
Hoewel alle gemeenteraden hiertoe verplicht zijn, heeft die van Muiden volgens het commissariaat van de media nog steeds geen programmaraad ingesteld voor het adviseren over de gewenste radio - en TV programma's die via de kabel binnenkomen. Deze verplichting geldt al vanaf september 1997.
Kaas van Riet
Muider kaasvrouw Riet Kop heeft een nieuwe slagzin: 'Kaas van Riet, beter dan niet'.
Muiden als kerstkaart
Op de site van de kabelkrant, www.muider.nl, zijn prachtige foto's van Muiden in de sneeuw te zien. Ze zijn gemaakt door Dirk Rozendaal. Maar sneeuw brengt ook veel ongemak. De gemeente slaagde er met man en macht in om de hoofdroutes en fietspaden sneeuwvrij te maken. Ze hadden daarbij veel last van verkeerd geparkeerde auto's. Op de Weesperbinnenweg leidde dit tot een aanrijding. Een van de twee sneeuwschuivers, waar de gemeente over beschikt, begon door de manoeuvres in de krappe ruimte weg te glijden, en knalde tegen een personenauto. De schuif bleek zodanig beschadigd te zijn, dat er een andere moest worden in gehuurd. Overigens worden de echte problemen pas verwacht als het hard gaat vriezen. Op de plaatsen waar het gedooid heeft wordt het wegdek dan spiegelglad.
Vechtjournaal bezorgd
Donderdag 3 maart viel op een aantal adressen in Muiden het Vechtjournaal door de brievenbus.
Van de website van Ton Hooijmaijers
Op de website van gedeputeerde Ton Hooijmakers staat bij 21 februari: 'Hilde Blank is de nieuwe Kwartiermaker Bouwmeester. De provincie wil de kwaliteit verhogen van bouwplannen in de provincie. Daarnaast willen wij ook het bouwtempo verhogen. Een uitvoerig gesprek met deze kordate dame doet mij goed. Zij is iemand die er voor wil gaan. Wat mij betreft kan ze als proef aan de slag met het bouwplan KNSF/bloemendalerpolder, mits het de staten behaagt'.
Bij 18 februari staat: 'Met wethouder dhr. Mackay van de gemeente Muiden had ik een erg fijn gesprek. Hij heeft zijn gemeenteraad met 9 stemmen voor en 4 stemmen tegen het ei 'woningbouw KNSF-terrein\Bloemendalerpolder' laten leggen. Eindelijk kunnen we weer eens een paar woningen kunnen bouwen in deze omgeving. Ook een moedig besluit!'
In de kerk
Tijdens haar installatie in de Grote Kerk voerde de nieuwe burgemeester Anne-Marie Worm (CDA) het woord. Zij uitte haar waardering voor haar voorganger Harry Smith (CDA). De bijzondere raadvergadering werd geleid door Dirk Jan Methorst (CDA) als plaatsvervanger van de waarnemend voorzitter Dick Schulp (CDA). Ook gemeentesecretaris Gert Aalten (CDA) hield een toespraak, evenals de burgemeester van Heiloo, Henk den Boon (CDA) en de burgemeester van Weesp, Chris Hofkamp (PvdA).
Vooruitziende blik.
Bij de installatie van de nieuwe burgemeester kondigde Dirk Jan Methorst mevrouw Hofkamp aan als de burgemeester van Muiden. Was het een vergissing, een Freudiaanse verspreking of een vooruitziende blik? Voor het laatste valt wel iets te zeggen. Als er namelijk 4500 woningen bijkomen valt dit immers niet te behappen voor de twee Vechtgemeenten. Het ligt dan ook voor de hand dat de uitbreiding ten koste gaat van de autonomie en dat Muiden en Weesp fuseren. Mocht het zover komen, dan is overigens ook burgemeester Worm van Muiden in de race. Zij schuwt het niet om op de zeepkist te staan om campagne voor zichzelf te voeren, wanneer zoals verwacht volgend jaar de burgemeesters niet meer benoemd, maar gekozen worden.
Op de koffie
Een nieuwtje uit het korte historisch overzicht dat Dirk Jan Methorst gaf ter gelegenheid van de installatie: In 1685 werd de toenmalige burgemeester van Muiden, toen hij in Den haag kwam door de regering gegijzeld vanwege een belastingachterstand.
Mysterie
De komst van de nieuwe burgemeester is omgeven door mysteries. Zo weet men in schipperskringen te vertellen dat mevrouw Worm al een hele tijd geleden kennis maakte met Muiden, en het stadje dus al kende lang voordat haar benoeming in de lucht hing. Haar zoon zou namelijk maatje geweest zijn bij de bruine vloot. Een ander mysterie is recenter. Op de kabelkrant stond dat mevrouw Worm een dag voor haar installatie aanwezig was bij het onthullen van het eerste van de reeks bordjes op historische plaatsen en panden in Muiden. Het moet een bijzonder knappe incognito geweest zijn, want er werd een heel andere dame aangezien voor de nieuwe burgemeester.
Feestje
Dirk Jan Methorst kondigde in de kerk alvast aan dat Muiden in 2022 een jubileumfeestje kan vieren. We hebben dan 900 jaar stadsrechten.
Eerste bordje, laatste daad
Op de laatste dag van februari heeft burgemeester Smith door het wegtrekken van de vlag van Muiden op de kop van de Stenen Beer bij de Schulpen het eerste van 21 bordjes met historische informatie onthuld, die op evenveel panden en plekken in Muiden zullen worden geplaatst. Op dit eerste bordje staat de geschiedenis van de Stenen Beer (door de Gooi- en Eemlander de Sluisbeer genoemd). De onthulling, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de pers en de Maxis, de wethouders en verschillende bestuursleden van de Historische Kring Stad Muiden was de allerlaatste officiële daad van de burgemeester. Samen met de Historische Kring nam Harry Smith initiatief voor deze bordjes, die worden gefinancierd uit de € 10.000, -, zijnde het bedrag dat Muiden van de Maxis kreeg bij van de opening van het vernieuwde winkelcentrum. Het was de eerste keer sinds mensenheugenis dat Smith geen ambtsketen droeg bij een officiële plechtigheid. De burgemeestersketting was bij de edelsmid die 'm op maat moest maken voor de nieuwe burgemeester mevrouw Anne-Marie Worm, die de volgende dag werd geïnstalleerd.
Tijdelijk geen bushalte
Op donderdag 3 maart en vrijdag 4 maart maakt buslijn 136 een omweg. Beide dagen komen de haltes Amsterdamsestraatweg en Amsterdamsepoortbrug te vervallen. De buspassagiers moeten op – en uitstappen bij de halte Brandweerkazerne aan de Weesperweg.



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: