naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

MEI 2005


30-mei-2005
Filerijden in Muiden
Zondagmiddag trok een onafgebroken stroom auto's uit de richting het Gooi Muiden in. Of het de automobilisten ontgaan was dat de sluisbrug op zondag afgesloten is voor doorgaand verkeer, of dat ze het er maar op probeerden: ze liepen vast bij de brug. Er zat niets anders op dan af te slaan en via de Herengracht Muiden weer te verlaten. Het was niet duidelijk of deze file veroorzaakt werd door een ernstig ongeluk op de A1 of door verstopping van de A1 door de eind vorige week afgesloten Gaasperdammerweg. Als dat laatste het geval is, ziet het er naar uit dat Muiden voorlopig zijn lol weer op kan met het sluipverkeer.
Coalitie slijmt kiezers
Kort voordat wethouder Meijer met hoge pieten van Rijkswaterstaat in onderhandeling ging over het afsluiten van de afslag van de A1 bij Muiderberg, kregen deze heren, net als iedereen die maandagmorgen vroeg door Muiden reed, een pamflet van de VIB in de handen gedrukt, waarin deze belangenpartij voor Muiderberg en Muiden tegen deze maatregel protesteerde, omdat het dorp hierdoor volledig zou geïsoleerd zou worden. De PvdA dacht er ook zo over, maar bij de algemene beschouwingen kreeg deze partij alleen de VIB en Riet Ruijzendaal mee met een motie over dit onderwerp. B&W zei geen behoefte te hebben aan een steunverklaring van de raad. Men kon het zelf wel behappen. Daar was de coalitie het mee eens. De motie werd verworpen. Grote verbazing dus bij de oppositiepartijen dat de coalitie inclusief fractie Hoetmer, de oud eigenaarnaar van de snackbar die beter de Overloper had kunnen heten, ineens via een handtekeningenactie in Muiderberg de steun van de inwoners hebben gevraagd om afsluiting te voorkomen. Daarmee vallen de coalitiepartijen niet alleen B&W en in het bijzonder de eigen wethouder af, maar geven ze er ook blijk van te beseffen dat er echt inwoners bestaan, iets waarvan je ze niet kon verdenken toen ze voor de grootschaligheid van Muiden stemden. Omdat de inwoners van Muiden hen dit niet in dank afnamen, dachten ze waarschijnlijk de schade in Muiderberg te kunnen inhalen. Je zou deze ongebruikelijke poging om in het gevlei te komen bij de kiezers een verkiezingsstunt kunnen noemen, maar dan is het er wel een van de domme soort. Voor zover de kiezers het zelf niet in de gaten mochten hebben, is er altijd nog de vrije pers om gaten te prikken in hypocriet en opportunistisch gedrag. Bij deze.
VIB helpt coalitie een handje
De VIB ving de manoeuvre van de coalitie op als een judoka. In plaats van te protesteren - ze beperkten zich tot de constatering dat er een luchtje aan zat - namen ze de greep over. Ze vielen de actie bij en bevalen hem van harte aan. Ze maakten van hun eigen protestpamflet zelfs een aanvullende handtekeningenactie, waarbij ze niet vergaten inleveradressen van politieke tegenstanders vermelden. Daar hadden de dames en heren niet op gerekend. Ze stonden beteuterd te kijken. En Muiderberg maar lachen. Overigens vielen twee dingen de actievoerende leden van de VIB op: er was maandagmorgen minder sluipverkeer dan verwacht en er werd regelmatig zonder blikken of blozen door het rode licht van de verkeerslichteninstallatie voor de brug gereden. Maar dat wisten we al in Muiden.
Hoezo bezuiniging?
Een (helaas te laat) ongevraagd advies voor het gemeentehuis. De Kamer van Koophandel beschikt over lijsten van alle ingeschreven ondernemingen in het rayon, ook die van Muiden. Je kunt als gemeente namen en adressen kosteloos opvragen. Desgewenst worden ze digitaal aangeleverd. Het zou zowel de ondernemers aan wie een uittreksel van de Kamer van Koophandel gevraagd werd om in aanmerking te komen voor een of meer parkeervergunningen als de gemeente zelf veel tijd en geld gescheeld hebben als er van deze eenvoudige mogelijkheid gebruik was gemaakt (een uittreksel van de KvK kost twaalf euro, de ambtelijke afwikkeling van de formulieren nog veel meer.)
Staken en werken tegelijk
Het is niet waar dat de doktersassistentes in Muiden mee staakten met de artsen. Ze waren er gewoon in de praktijk, alleen zaten ze niet in het zicht. Ze gingen door met een deel van hun werk, het opvangen van telefoontjes. Ook de dokters waren bereikbaar voor geval dit nodig mocht zijn. Er is dus geen sprake van geweest dat de actie de patiënten (cliënten heten we tegenwoordig) benadeeld hebben.
Ingepakt
Ze zeggen wel eens dat de kerk mensen inpakt, maar kijk eens op de Herengracht, daar is precies het tegenovergestelde het geval. Hier hebben mensen de kerk ingepakt.
Gewonnen van heel Weesp
Met lede ogen zagen de elf teams uit Weesp die meedongen naar de wisselbeker met de grote oren van het jaarlijkse horeca voetbaltoernooi in deze plaats, de zo begeerde beker naar het enige elftal uit Muiden, dat van Ome Ko, gaan. Dit gebeurde ook nog eens voor de derde achtereenvolgende keer, wat betekent dat het kroegelftal uit Muiden de beker mag houden.
Donderdag inloopdag
Na jaren doet de KNSF, naar je mag aannemen op aandringen van Haarlem, Weesp en Muiden, eindelijk een serieus te nemen poging om met de Muider bevolking te communiceren. Op de ramen van het ontwerpatelier in het voormalige postkantoor hangt voor het raam tussen mooie natuurfoto's van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein een uitnodiging met de volgende tekst: 'Wilt u zien waar de ontwerpers mee bezig zijn, uw steentje bijdragen aan het proces, zien wat de laatste stand van zaken is, hoe anderen denken over de inrichting van dit gebied en hoe er wordt omgegaan met alle ideeën, kom dan gerust eens langs. Iedere donderdag van 16.30 tot 19.00 uur.' Via een artikel in de krant worden de inwoners bovendien uitgenodigd om mee te gaan op een fietssafari voor het publiek door de polder en het Kruitbos, af te sluiten met een lunch in sporthal van Diest. Tijdens de feestweek had ook de COF een wandeling door de polder georganiseerd. De deelnemers lieten toen onderweg regelmatig blijken tegen grootschalige bebouwing te zijn. De stichtingen Behoud Vesting Muiden en Stad Muiden, en de Nee-meermin zouden ook graag een excursie in met name het Kruitbos willen organiseren, om te laten zien wat er verloren gaat, maar ze hebben geen geld, zeker niet voor een gratis lunch. Ze hebben juist geld nodig voor een advocaat om de grootschalige plannen een halt toe te roepen.
Geen animo voor Vermuieringsdag
Er is totnogtoe weinig animo in Muiden voor de door de MOR en het COF georganiseerde 'Vermuieringsdag' op het toernooiveld van het Muiderslot, zeg maar de vroegere Muiderdag. Maandag was nog geen tiende van de kaarten verkocht, terwijl het aanstaande zondag te doen is. De prijs is € 7,50 per persoon, daar krijg je een lunchpakket en een speciaal Muider programma voor. Ook zijn er prijzen voor wie zich het mooist/origineelst heeft verkleed. Het zal erom hangen of het feest doorgaat. Er zijn beslist meer aanmeldingen nodig om uit de kosten te kunnen komen.
Het dak is al betaald
Het dak van de Westbatterij is gerepareerd op de kosten van de KNSF. Daarmee waagt de vastgoedmaatschappij een gok. Als de verkoop niet door mocht gaan, is het gerepareerde dak een cadeautje.
Raadscommissies nieuwe stijl
Donderdagavond wordt in de kazerne een presentatie gehouden over de 'raadscommissies nieuw stijl'. Het werd eens tijd. Vernieuwing is hard nodig ook. Wie, zoals laatst de arkbewoners rond de Maxis, voor het eerst zo'n vergadering op de publieke tribune bijwoont, laat zich nooit meer zien. Het is absoluut niet te volgen. Zelfs als je aardig thuis bent in het gebruikelijke jargon ben je al gauw het spoor bijster. Eén ding is buitenstaanders meteen duidelijk: er is pak weg een uur voor nodig om onderwerpen te behandelen, waar je binnen vijf minuten uit kunt zijn. Ook staan regelmatig punten op de agenda die slecht voorbereid zijn of die veel te technisch of te gedetailleerd zijn. Ook het betrekken van het publiek bij de besprekingen zou heel wat beter kunnen. Om nog maar te zwijgen over de geluidsinstallatie, die het al vele jaren tijdens vrijwel elke vergadering af laat weten.
Liens & Linnen
In het gratis uitgaansblad Nl20, dat buiten bij de Hoek in de tijdschriftenhouder staat, wordt aandacht besteed aan Liens & Linnen. Naast het filiaal in Muiden waar twee jaar geleden mee werd begonnen, is er sinds 8 maart ook een L&L winkel in de Prinsenstraat in Amsterdam. De redactie heeft het over de winkel met de kleurrijke, vrolijke kleding en spulletjes. Liens blijkt een verbastering te zijn van Eline, de naam van een van de eigenaren. In Muiden werd gestart met lifestyle en een klein rekje kleding. Inmiddels speelt kleding hier de hoofdrol.
Eerst een jachthaven, dan woningen
Wethouder Eric Mackay liet zich in de commissievergadering ontvallen dat er naar gestreefd wordt de nieuwe jachthaven al in 2007 te realiseren. Dit houdt in dat de deze haven er wel eens eerder zou kunnen zijn dan de woningen.
Omver rijden is geen kappen
De KNSF heeft (nog) geen kapvergunning, maar de slopers reden wel met de shovel bomen omver die in de weg stonden. Hoe zou de gemeente reageren als een burger in zijn tuin hetzelfde zou doen, wilde Jan Hylkema weten. Wethouder Mackay (die zich los hiervan in de vergadering distantieerde van bepaalde uitlatingen van zijn partijgenoot Hooijmaijers), gaf een ontwijkend antwoord. Het zou niet duidelijk zijn wat er precies op het terrein gebeurd is, maar er is in elk geval is niet gekapt.
Nieuw moet oud zijn
Het gloednieuwe, grachtengroene hek langs de sluiskade op de Schulpen wordt niet gewaardeerd door Rietje Rijnja. Er zijn toch manieren om een nieuw hek oud te doen lijken, betoogde zij. Ook Anna Waanders is niet enthousiast. In de commissievergadering noemde zij het hek zelfs wanstaltig.
26-mei-2005
In de bloemetjes
De entree van Muiden, komend vanaf de Weesperweg, is enorm opgefleurd dankzij de kleurrijke bloembedden, die het kale beton aan het oog onttrekken. Je wordt er zowaar vrolijk van.
Gemeentelijk infoblad gezelliger
Wat burgemeester Worm betreft mag het gemeentelijke informatieblad minder saai zijn. Het kan best wat gezelliger liet ze in de commissievergadering weten. Bijvoorbeeld: we mogen als Muiden trots zijn op Charlotte Kievits van de Jozefschool, die als vertegenwoordigster van Noord-Holland de finale haalde van de nationale voorleeswedstrijd en daarmee bijna 71.000 andere kinderen in Nederland voor was. Dat zou een leuk onderwerp voor het krantje zijn. Burgemeester Worm heeft communicatie in haar portefeuille en dat wil ze weten ook. Aangezien ze een doortastend type is, kunnen we straks een infoblad verwachten dat niet alleen informeert maar ook lekker wegleest, hoewel het niet gauw zoiets zal zijn als indertijd De Spiering. Het leek er in de vergadering even op of we terug waren in begin jaren tachtig. Alleen kwamen dit soort suggesties toen van de publieke tribune en beslist niet van B&W. Sterker nog: het toenmalige college (met Siem Rozendaal!) verzette zich aanvankelijk zelfs met hand en tand tegen de komst van een gemeentelijk informatieblad. Dat was allemaal nieuwlichterij en helemaal niet nodig. Voor je het weet zouden de inwoners zich met de politiek gaan bemoeien. Daar moest je als bestuurder toch niet aan denken.
Radio Muiden
Rietje Rijnja wist tijdens de bespreking van het communicatieplan te vertellen dat Radio Weesp al een paar jaar geleden zendtijd aan Muiden had aangeboden, maar dat B&W daar nooit op gereageerd had. Anna-Marie Worm hoorde ervan op en liet weten er achteraan te gaan. Binnen het ter goedkeuring aan de raad voorgelegde nieuwe communicatiebeleid wordt aanbevolen om de digitale kansen te benutten en in dat kader de gemeentelijke website toegankelijker te maken en uit te breiden. Commissielid Carmen Werneke drong erop aan de kabelkrant in te zetten als speerpunt voor de gemeentelijke informatie. Daar wordt immers veel naar gekeken.
Service voor het publiek
Voor het geval u van plan mocht zijn naar een raads- of commissievergadering in de kazerne te gaan: sinds kort liggen de stukken van de vergadering verankerd in een legger ter inzage op alle vier tafeltjes van de publieke tribune. Kunt u zien waar het over gaat.
Opnieuw: de handhaving
De burgemeester kreeg in de commissievergadering verschillende keren klachten te horen over slechte handhaving door de politie. Ze kon de aanvallen pareren, maar de waarschuwing is duidelijk. Laksheid en onverschilligheid van de kant van de politie wordt in Muiden niet gepikt. Zo staat men op scherp wat de nieuwe parkeerregeling betreft. Als er niet regelmatig gecontroleerd wordt, hadden we er net zo goed niet aan kunnen beginnen.
Een hel van lawaai
De bewoners van de twintig arken bij de Maxis kwamen met z'n allen naar de commissievergadering om met hun aanwezigheid blijk te geven van hun ongenoegen over de onverdraaglijke geluidsoverlast die ze te verduren krijgen van het openbaar toegankelijke Maxis terrein sinds de Maxis een winkelcentrum werd en er een Burger King kwam. Op bepaalde dagen begint het al om halftien 's morgens en houdt het pas op om elf uur 's avonds. De politie komt wel kijken, maar zodra Hermandad zijn kont gekeerd heeft begint het weer net zo hard. Als er geen lawaai is van een of ander evenement, komen er privé lawaaimakers aanzetten met muziek en allerlei rollend materiaal. Het is een ware hel. Ze worden er gek van. En dan te bedenken dat de arken er eerder waren dan de Maxis en een rustpunt in het landschap vormden, ook al omdat de A1 toen minder druk was. Hoewel burgemeester Worm alle begrip toonde voor hun klachten en aankondigde dat de koppen bij elkaar zouden worden gestoken (als het even kan ook die van de daders) zei ze dat het moeilijk was om in te grijpen omdat de Maxis particulier terrein is. Dat begrijpen de arkbewoners niet: voor evenementen moet toch een vergunning worden afgegeven. En is het niet bij de wet verboden je buren overlast te bezorgen?
De advocaat komt er!
Zoals de samenwerkende stichtingen en de actie de Nee-meermin hadden verwacht, komen er na een aarzelende start op dit moment steeds meer overmakingen binnen op de bankrekening van waaruit de advocaat moet worden betaald die namens de overgrote meerderheid van de Muider bevolking in de aanval gaat om grootschalige bebouwing van het KNSF-terrein te voorkomen. Kennelijk wordt er in de stad over gepraat en wordt menigeen herinnerd aan het pamflet met de gravure plus het bankrekeningnummer (Stichting Behoud Vesting Muiden nr. 54.15.85.770 onder vermelding Actie Behoud Muiden.) Natuurlijk stroomt het geld niet zo razend snel binnen als indertijd de ruim dertienhonderd handtekeningen, ook al moest je ook toen in actie komen, omdat de handtekeningen naar een inzamelpunt moesten worden gebracht. Van de ene kant kunnen de meeste mensen in deze toch wel moeilijke tijden niet makkelijk iets missen en van de andere kant vinden velen één euro, waarom gevraagd is als morele steun, te weinig. Maar daar denken de initiatiefnemers toch anders over. Gezien de verrassend hoge bedragen die binnenkomen, twijfelen ze er niet aan dat er straks voldoende geld zal zijn om de advocaat te betalen. Maar belangrijker is te kunnen constateren dat zoveel inwoners van Muiden nog onverminderd achter het behoud van de kleinschaligheid van Muiden en het sparen van het Kruitbos staan en dat doen ze door hun gift, of die nu groot is of klein.
Niet jokken jongens
Het handjevol Muider politici dat zijn wil op wil leggen aan de Muider bevolking door de inwoners, net als de geïntimideerde meerderheid van de raad, voor te spiegelen dat Kruitburg een zegen voor Muiden is, kan maar niet verkroppen dat ze in eigen stad zo weinig gehoor vinden. Nu is het ieders goed recht om voor of tegen grootschalige bouw te zijn zelfs al zou dat laatste een ramp zijn (stel je alleen al de gigantische bouwactiviteiten voor, die Muiden zeker tien jaar onleefbaar zullen maken), ze moeten toch echt ophouden om de grote aantallen Muiders die keer op keer naar de kazerne kwamen te reduceren tot een kwart en de resultaten van de handtekeningenactie en de verschillende enquêtes waardeloos te noemen omdat er gefraudeerd zou zijn. Zelfs al zijn er bosjes handtekeningen opgehaald in de kroeg en al waren sommige enquêtevragen suggestief, dan nog zijn de voor de voorstanders van Groot Muiden verpletterende uitslagen een signaal dat niet mis kan worden te verstaan. Ook past het niet binnen normen en waarden om stadgenoten die zich inspannen om achter de waarheid van de KNSF-plannen te komen, verdacht te maken en zelfs van leugens te betichten. Het is, eerlijk gezegd, allemaal nogal gluiperig. Laat ze proberen tegen hun verlies te kunnen, al was het alleen maar omdat ze die kunst zullen moeten verstaan, wanneer Muiden straks bij de gemeenteraadsverkiezingen laat weten hoe er over de KNSF-plannen en de voorstanders ervan wordt gedacht.
Wel posters, maar geen ontmoetingsplaats
Muiden heeft zo zijn ontmoetingsplaatsen. Er worden nieuwtjes uitgewisseld en er hangen postertjes voor allerlei lokale evenementen voor het raam. Het belangrijkste Muider trefpunt is de Hoek, maar op zaterdagen steekt Dirk met zijn haringstal deze ontmoetingsplaats naar de kroon. Het ontwerpatelier in het voormalige postkantoor zou ook graag een ontmoetingsplaats zijn. Dat is ook wel het geval, maar dan alleen 's avonds voor de hangjongeren, die zich nu eenmaal niet voor laten schrijven waar ze bijeen moeten komen. Het gemeentebestuur en de KNSF zouden graag willen dat er overdag Muiers naar binnen wippen, enthousiast raken voor de grootschalige bouw en gaan 'meedenken.' Maar vooralsnog staan de inwoners sceptischer tegenover de plannen, dan de plannenmakers zich wensen en dat wreekt zich, want de bevolking laat het ontwerpatelier vierkant links liggen. Hoe maken we er tòch een ontmoetingsplaats van, zal men zich hebben afgevraagd. Het antwoord was: laten we het goed vinden dat er posters voor lokale evenementen voor het raam worden gehangen. Dat gebeurt momenteel. En nu maar afwachten of het helpt.
Ook de Weespers geloven het wel
Gedeputeerde Hooijmaijers in zijn weblogboek van 23 mei: 'Ik had een live interview voor TV-Weesp. Eindelijk kan ik eens aan de bevolking van Weesp laten horen wat de provincie wil. Helaas was men tot op heden niet ingegaan op mijn uitnodiging om langs te komen. Het kan een bijzonder fraai ingerichte Bloemendalerpolder worden met onwaarschijnlijk veel groen (2/3 van het gebied.) De Bloemendalerpolder is overigens voor een groot gedeelte in eigendom van de gemeente Muiden.' Het heeft geen Nederlands wat de gedeputeerde schrijft. Los daarvan: hoewel de Muiers er meer recht op hebben dan de Weespers, laten zelfs zij zich niet zien in het ontwerpatelier.
White power
Een beetje shockeren kan leuk zijn, maar wat er op de buitenkant van het noodlokaal van de Jozefschool bij de plaat gekalkt stond, was niet leuk. Het was grievend voor onze niet blanke land - en stadgenoten. Ook al weten de daders niet waar de kreet 'white power' voor staat, het stond er wel. Gelukkig maar voor korte tijd. Ook een getekend portret van de meester werd verwijderd. Dat was minder urgent.
Naar de kerk
De Stichting Stad Muiden wijkt in het komende seizoen met haar concerten uit naar de Grote of St. Nicolaaskerk. Dit omdat tijdens de ingrijpende verbouwing binnen de muren van het Muiderslot de uitvoeringen die normaal in de Ridderzaal worden gehouden niet door kunnen gaan. Het betreft de concerten van januari, februari en maart.
Op de bres voor kleinschaligheid
De Stichting Stad Muiden, die dit jaar vijf en twintig jaar bestaat, werd indertijd opgericht om het tij in onze stad te keren. Er werd actie gevoerd om de platbodemvloot te behouden en om aan de verloedering van de stad einde te maken. De Stichting, die indertijd onder voorzitterschap van Pieter van Buijtenen stond, gaf het populaire babbelblad De Spiering uit. Hoewel van alle toenmalige activiteiten alleen nog de 'poot' over is, die de bekende zondagmorgenconcerten in het Muiderslot organiseert, staat de stichting nog onverminderd op de bres voor onze stad. Men heeft zich aangesloten bij de Stichting Behoud Vesting Muiden en de actiegroep de Nee-meermin. Dit in een ultieme poging Muiden kleinschalig te houden.
Stichting Stad Muiden haalt uit
In een uitvoerige brief aan de concertbezoekers en andere belangstellenden schrijft het bestuur onder meer dat Stad Muiden heeft deelgenomen aan de plaatselijke en ook de landelijke discussies over de herontwikkeling van het KNSF-terrein en van de omringende polders. 'Tot nu toe zonder succes', schrijft men: 'de Tweede Kamer verwierp nipt een motie om onze regio in het Groene Hart te houden en de gemeenteraad van Muiden heeft onder zeer zware druk een compromisvoorstel geaccepteerde dat inhoudt dat de Rietpolder bebouwd zal worden met 1350 dure huizen en een kilometer kantoorwand om het geluid van de A1 te weren. Een angstaanjagend perspectief, maar er is langzamerhand zoveel informatie verzameld dat we menen met succes deze plannen te kunnen aanvechten'. Het bestuur betoogt dat het 'volledig kan instemmen met de idee dat een oud fabrieksterrein wordt opgeruimd en herontwikkeld en dat er gezocht moet worden naar oplossingen voor de ingewikkelde mobiliteitsproblematiek in de driehoek van Schiphol, Amsterdam en Almere. Maar vanaf het begin van de discussie lagen aantal en aard van de bouwplannen vast en iedere poging om meer creativiteit en diversiteit in de plannen in te brengen of om te onderzoeken waar de Muider gemeenschap behoefte aan heeft en wat de directe omgeving aan zou kunnen, zijn zowel door overheden als direct belanghebbende partijen gefrustreerd'. Daarom heeft de Stichting besloten deel te nemen aan de gezamenlijke actie om geld in te zamelen ten einde een gerenommeerd jurist aan te trekken: 'niet omdat wij dat zo leuk vinden, maar om te voorkomen dat de overheid in samenwerking met een grondspeculant op deze weg voortgaat en onze directe omgeving middels eerder door hen gemaakte afspraken vernietigt' Nog een citaat: 'Wat ons nu te wachten staat is afgedwongen op grond van onjuiste gegevens en geheime afspraken. Muiden dreigt verkwanseld te worden en verdient een andere en betere toekomst.' Op de eigen website www.stadmuiden.nl wordt uitvoerig aandacht besteed aan de ontwikkelingen rond het KNSF-terrein.
21-mei-2005
Brood voor de mankpooteend
De sluiswachters komen handen en brood te kort om de altijd hongerige mankpooteend van dienst te zijn, zo goed als de andere vaste klant, een nog argeloze eendenpuber, die evenmin van de sluis is weg te slaan. De oorzaak hiervan is dat de eenden geen natuurlijk voedsel meer kunnen vinden. De restauratie van de Groote Zeesluizen was één grote kaalslag. Alle pukjes groen tussen het metselwerk zijn weg. Er is in de kolken geen spoor meer te bekennen van plantjes, zoals de bijzondere varens. Deze werden voorzichtig verwijderd om elders een plaatsje te krijgen. Inwoners die de eenden in nood willen helpen, wordt verzocht hun broodbijdrage in te leveren bij de sluiswachters, zodat die de aanvoer kunnen doseren, want het zijn twee schrokkenbrokken. Ze gunnen de mussen, waarvan er deze lente gelukkig weer veel zijn, niet meer dan wat kruimeltjes.
Deel van voorgevel de Doelen onherstelbaar vernield
De restauratie van de buitenmuren, de ramen en het dak van de Doelen ligt stil, omdat Reinier Verweij dertien weken moet wachten op toestemming van Monumentenzorg eer het werk mag worden hervat. Volgens de restauranthouder heeft de uitvoerder een van zijn medewerkers op onverantwoord grove wijze zijn gang had laten gaan bij het uitboren van de oude voegen van de zeventiende-eeuwse steentjes. Ze werden met een drilboor bewerkt, met als gevolg dat een (gelukkig maar klein) deel van de voorgevel onherstelbaar is vernield.
Nog steeds 1700 woningen
Wie de illusie mocht koesteren dat de KNSF de laatste afspraak voor het verlagen van het aantal van 1700 op het kruitfabriekterrein te bouwen woningen naar 1350 tot 1475 serieus neemt, moet maar eens op hun website kijken. Daarop staan nog onverminderd de plannen, waarmee de KNSF indertijd samen met het toenmalige college van B&W naar buiten trad, dat wil zeggen: 1700 woningen. Óf ze zijn vergeten het aantal aan te passen óf ze hebben dit niet nodig gevonden, er van uitgaand dat men straks noodgedwongen alsnog op 1700 uitkomt, omdat de kosten zo hard stijgen dat dit aantal uiteindelijk onvermijdelijk is, wil er kostendekkend kunnen worden gebouwd. Als u dit een wantrouwige gedachte vindt hebt u gelijk, maar daar heeft KNSF Vastgoed, die na de pogingen om de raad te intimideren, inmiddels probeert zoete broodjes bij de Muider bevolking te bakken, het dan ook wel naar gemaakt.
Teiltje bij de hand?
Voor Muiers met een sterke maag. Surf naar de homepage van www.weesper.nl, klik bij Mediaplein op radio en TV Weesp en kijk en luister naar het interview met gedeputeerde Hooijmaijers van afgelopen dinsdag. Dat hij overkomt als een zelfingenomen ijdeltuit en potentaat wisten we al, maar dat het zo bot en platvloers zou zijn! De bevolking van Muiden en Weesp komt alleen maar in zijn verhaal voor, als hij een oproep doet om toch vooral spontaan met ideetjes het ontwerpatelier in het oude Muider postkantoor binnen te wippen, alsof met jouw ideeën rekening zou worden gehouden. Verder heeft hij niets met de burgers te schaften. Hij vindt dat ze zo sociaal moeten zijn om hun achtertuintjes in te leveren voor het goede doel, dat is volgens hem: een eind maken aan de wachtlijsten van de woningzoekenden (hoe zou meneer zelf wonen, vraag je je af). Zou hij nu echt niet weten dat er op het KNSF-terrein alleen maar onbetaalbare woningen komen? Op muideninfo.nl beweert Hooijmaijers desgevraagd dat de Weesper kabel TV hem uitspraken op de Weesper TV in de mond heeft gelegd, die niet kloppen. Op Weesper.nl. is het makkelijk te checken. Blijkbaar heeft de gedeputeerde er niet op gerekend dat dankzij de bewaarde opnamen iedereen getuige kan zijn van zijn dreigementen en intimiderende aanpak á la 'wie niet horen wil moet voelen.' Wat is er toch met de VVD aan de hand, dat zo iemand ongestoord zijn gang kan gaan? Worden ze niet door plaatsvervangende schaamte bevangen, of zouden ze, los hiervan, zich niet realiseren dat Hooijmaijers met zijn overmoed en gebluf de tegenstanders van grootschalige bouw (en met name hun advocaat) in de kaart speelt?
Vragen over uitspraken Hooijmaijers
Je kon er natuurlijk donder op zeggen dat er vanuit Provinciale Staten zou worden gereageerd op de uitlatingen van Hooijmaijers in de Weesper media. De Statenfractie van D66 wil graag van Gedeputeerde Staten weten of een en ander wel in overeenstemming is met de intentieverklaring van Muiden, Weesp en de Provincie. Zo beweerde Hooijmaijers dat de binnenstedelijke bebouwing niet meer zal worden afgetrokken van de 4500 woningen die er moeten komen en heeft hij gedreigd het aantal van 4500 op te schroeven naar 7000 als beide Vechtsteden de komt tegen de krib blijven gooien. Al eerder heeft de Statenfractie van Groen Links aangekondigd G.S. vragen te stellen naar aanleiding uitspraken van de gedeputeerde in het blad Cobouw. Hooijmaijers beweerde dat nu al vast staat dat er 1.350 woningen op het KNSF-terrein zullen komen, terwijl nog op 12 april Gedeputeerde Staten schriftelijk liet weten dat het aantal woningen pas zal worden bepaald na de Milieu Effect Rapportage (de MER).
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Op teletekst stond zaterdag het bericht dat staatssecretaris Van Geel van Milieu bij zijn aantreden in 2002 niets wist van de slecht luchtkwaliteit in Nederland. Dat had hij niet van de vorige bewindsman op Milieu doorgekregen. Door Jan Pronk alvast de schuld te geven, dekt Van Geel zich in voor de verwijten die hij kan verwachten nu hij zelf óók twijfelt of Nederland voor 2010 wel aan de strenge Europese normen kan voldoen. Het slechte nieuws voor iedereen dat het luchtvervuilingprobleem aanzienlijk groter is dan het huidige kabinet heeft gedacht. Het goede nieuws voor Muiden is dat projecten met grootschalige bouw pal bij grote verkeersaders als de A1, aan een zijden draadje komen te hangen, terwijl een aquaduct in de Vecht nu juist weer wèl een kans lijkt te maken.
Knallen op het kruitfabriekterrein
Omdat je alleen wat van de KNSF zelf hoort als er iets te melden valt wat binnen hun plannen past, blijft het voor de inwoners van Muiden gissen wat er nu werkelijk in de achtertuin van de stad gebeurt. Zo zijn er de laatste tijd steeds harde knallen op het kruitfabriekterrein te horen. Tegen de directie van de KNSF aan schurkende politieke partijen weten te vertellen dat de knallen het gevolg zijn van sloopwerkzaamheden. De grond is zo drassig dat de fundamenten van de gebouwen alleen verwijderd kunnen worden door explosieven in te zetten (het zullen de laatste explosies van de kruitfabriek zijn, tenzij ook de bommen en granaten waarmee het foeilelijke industrieterrein, zoals Hooijmaijers het Kruitbos noemt, bezaaid is, tot ontploffing gebracht worden). Maar er gaan ook geruchten dat er zoveel mogelijk dieren worden afgeschoten zodat de officiële onderzoekers vast moeten stellen dat het Kruitbos een fauna herbergt, die niet de moeite van het beschermen waars is. Er zouden zelfs jagers gesignaleerd zijn. Maar zelfs al zou dit waar zijn, wat onwaarschijnlijk is: het is niet nodig. De harde knallen zijn voldoende om alle dieren op de vlucht te jagen.
Eigen stijl burgemeester Worm effectief
Muiden's nieuwe burgemeester, Anne-Marie Worm leert snel. Nadat ze in de eerste de beste raadsvergadering even haar tanden had laten zien en ook bij een volgende gelegenheid duidelijk had gemaakt dat er niet met haar valt te spotten, leidde ze de vergadering van donderdag opvallend ontspannen. Anne-Marie Worm had de zaak goed in de hand. Er was zelfs ruimte voor een lach (gelukkig was dit voor de raadsleden, die graag laten merken hoe lollig ze wel zijn, geen reden om te gaan zitten ginnegappen.) De burgemeester weet inmiddels precies wat ze aan wie heeft. Zo kapte ze kordaat verschillende pogingen af van ex-wethouder Dick Schulp, de laatste van het trio dat nog actief is als volksvertegenwoordiger, om in debat te gaan terwijl de raad op het punt stond om over het onderwerp te stemmen. Overigens heeft Schulp gelijk met zijn bezwaar tegen de afspraak van het zogeheten seniorenconvent dat er per fractie één woordvoerder verwacht wordt. Nu de raad van Muiden zeven fracties telt, kunnen de fractievoorzitters immers tijdens hun onderonsjes alvast beslissen wat de raad moet beslissen. De zes overige gewone raadsleden lopen gevaar er een beetje bij te bungelen. De pech voor Schulp is, dat hij gewoon raadslid is. Dat gaat geheel tegen zijn natuur in.
Een hapje en een drankje
Tijdens de raadsvergadering is er voor iedereen, ook voor de toehoorders op de publieke tribune, een kopje koffie of thee met een koekje. Nog niet zo heel lang geleden werd elke raadsvergadering bovendien afgesloten met een drankje en een hapje. Dit verwaterde, vooral omdat met name de rokers liever of naar de Mol of naar Café Lieftink gingen, want in de kazerne is het bij de wet verboden je verslaving uit te leven. Met de komst van mevrouw Worm als burgemeester is het traditionele drankje na de raadsvergadering, waarbij ook de bezoekers welkom zijn, weer in ere hersteld. Best gezellig, maar als de vergadering flink uitloopt, is het rookloze samenzijn slechts van korte duur. Men wil namelijk graag nog wat dampen in de kroeg voor het de hoogste tijd is.
Geen lintje voor Ko
Een paar jaar geleden kreeg oud-bruggenwachter Ko van der Weijden in februari een ontslagbrief van de gemeente. Daarin las hij dat zijn ontslag in januari was ingegaan. Dat pikte hij niet, ook al zei de toenmalige wethouder, die het vonnis mede ondertekend had, dat de brief nooit de deur uit had mogen gaan. Onlangs deed zich een unieke gelegenheid voor om het goed te maken. De inmiddels zeventigjarige Van der Weijden vierde zijn zestigjarig jubileum als lid en verdienstelijk medewerker van het huidige MSV '68. Vanaf het moment dat hij zich als tienjarig jongetje als lid aanmeldde was Ko verantwoordelijk voor de materialen van de gymvereniging en dat is hij zestig jaar achtereen gebleven. Een lintje zou zeker verdiend zijn. MSV gooide een balletje op bij de gemeente, maar Ko werd niet voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Overigens was hij er zelf best mee in zijn nopjes dat hem wél het erelidmaatschap van MSV ten deel viel. Toch wel een beetje gênant van de gemeente, zeker als je nagaat dat er ettelijke oud-raadsleden zijn, die na verloop van een bepaald aantal jaren automatisch een lintje krijgen, omdat dit Hare Majesteit behaagd zou hebben, ook al hebben ze weinig meer voor de gemeenschap gedaan dan instemmen met de voorstellen van B&W en het beuren van presentiegeld.
Tot negen uur betaald parkeren blijft
Eric Hoetmer, het raadslid dat op Hopsalabopsa steevast aangeduid wordt als de Fractie Patat, is sinds hij zich van de PvdA-fractie afscheidde, als zijn eigen fractievoorzitter meer aan het woord dan ooit. Zijn specialiteit is verkeer en parkeren. De andere raadsleden beschouwen hem, althans op dit gebied, als een autoriteit. Zo kreeg hij de raad mee om het betaald parkeren niet te verlengen tot tien uur 's avonds, maar te handhaven op negen uur. Wethouder Meijer pruttelde tegen, omdat de gemeenteraad eerder akkoord was gegaan de vergunningen tot tien uur 's avonds te laten gelden en juristen hadden uitgevogeld dat het beter was ook het betaald parkeren tot dat uur verplicht te stellen. Het vermocht geen indruk te maken. Hoetmer: 'Het mag dan juridisch onderbouwd zijn, maar het slaat nergens op!'. Bökenkamp vroeg schorsing aan, de koppen werden bij elkaar gestoken en Hoetmer kreeg zijn zin. Opvallend was dat niemand iets zei over het feit dat de gemeente Muiden door dit besluit flink wat geld misloopt, maar ja het ging op dat moment niet over bezuinigingen.
Sociale Zaken in 2004
Per 31 december 2004 waren er bij Sociale Zaken in Muiden 64 cliënten, zoals ze genoemd worden, ingeschreven. In slechts één geval werd een aanvraag voor onderzoek ingediend bij de sociale recherche.
Nieuwe referendumverordening
Op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering staat een voorstel voor een nieuwe referendumverordening voor Muiden. Deze verordening maakt het in principe mogelijk om bij voldoende steun vanuit de bevolking (tien procent van de kiesgerechtigden) een referendum te houden. De uitslag is overigens niet bindend. In de commissievergadering van dinsdag komt het voorstel ter sprake.
Andermaal de gemeentelijke website
Het nieuwtje over de rangschikking van de gemeentelijke website van Muiden is achterhaald door de actualiteit. Volgens de laatste gegevens staat www.muiden.nl niet op de 389ste plaats van 494 gemeentelijke sites maar op de 269ste van 510 sites. Weesp staat 371ste, dat is dus bijna 100 plaatsten achter Muiden.
Weesper Nieuws vervangt Vechtjournaal
Op de agenda van de komende raadsvergadering staat de vaststelling van het Communicatieplan van de gemeente Muiden 'Zegt u het maar'. De doelstelling van dit plan luidt: 'een gemeente die actief is in informatieverstrekking en luistert naar wat men te zeggen heeft, die inbreng betrekt bij de voorstellen en daardoor interactief kan communiceren en besturen'. De eerste prioriteit is het optimaliseren van de website, onder meer door alle raads- en commissiestukken erop te zetten. Ook is het de bedoeling dat het actuele gemeentenieuws en persberichten snel gepubliceerd worden en dat de portretten en adressen van de raads- en commissieleden op www.muiden.nl komen. Het gemeentelijk informatieblad, dat overigens blijkens onderzoek, goed wordt gewaardeerd, zal worden opgefrist met meer en snellere berichtgeving. Nóg meer, want de operatie is al begonnen. Er wordt gestreefd naar eenvoudig en begrijpelijk taalgebruik. Naar aanleiding van de aanhoudende stroom van klachten over de bezorging van het Vechtjournaal, het huis-aan-huisblad waarin de officiële publicaties van de gemeente Muiden staan, wordt een overstap met deze publicaties naar het Weesper Nieuws voorbereid. In het communicatieplan staat ook het voornemen om nog vóór 2006 verzoeken van inwoners vlotter schriftelijk af te handelen.
De trekschuit terug
Vanaf juni vinden in Naarden rondvaarten door de grachten rond de vesting plaats. Het is de bedoeling dat er daarnaast ook uitstapjes buiten de vesting gemaakt worden, zoals over de Naardertrekvaart naar Muiden.
19-mei-2005
Nu twee koude slagers
Zo zit je als Muiden zonder slager, zo heb je er twee, dat wil zeggen: koude slagers. In navolging van verswinkel Pronk zal ook supermarkt de Muidernier, de deze week gestarte opvolger van de Neefjes, een diepvriesafdeling speciaal voor een assortiment vers vlees inrichten. Johan van de Kraats en Marieke Stoop, de die bij de opening van hun 'Muidernier' bedolven werden onder de bloemstukken, slaagden er binnen de kortste keren in van toch ietwat verlopen supermarkt een lekker frisse winkel te maken. Voor Herman Pronk is de afdeling diepvriesvlees van de piepjonge Muider ondernemers geen aanleiding om te stoppen met zijn assortiment diepvriesvlees, waar hij pas geleden mee begon om het gat te vullen dat viel door het verdwijnen van slagerij Neefjes.
Muiden weer wat mooier
De verfijnde delicatessenzaak De Proeftafel van Muiden, die in de plaats komt van slagerij Neefjes, wordt zo veel mogelijk teruggebracht in oude stijl. Dat betekent onder meer dat de grote ramen plaats gaan maken voor ramen die zijn opgedeeld in ruitjes, zoals die elders op de doorlopende gevel te zien zijn, bijvoorbeeld bij de Tafel van Muiden zelf en het logement op de hoek van de Singelstraat. Een andere aanwinst voor het hart van Muiden is het gloednieuwe tegeltjesterras aan de sluis voor de Doelen, dat momenteel wordt aangelegd. De Doelen had er nog mooier kunnen uitzien als de grote schilderbeurt niet halverwege stopgezet was. De steigers zijn weggehaald, hoewel hele delen houtwerk zijn nog niet afgewerkt. Dat de dakkapel wegrot, valt nu extra op.
'Ontwerpatelier werkt goed'
Geplukt van de weblog van gedeputeerde Hooijmaijers op de website van de provincie Noord - Holland: 'Riek Bakker tevreden over voorbereidingen project KNSF\Bloemendalerpolder. Deze kordate vrouw  en voorzitter van de commissie voor Ontwikkelingsplanologie kwam op bezoek om zich te laten informeren over de Bloemendalerpolder. Ze toonde zich met haar commissie erg tevreden over de voortgang die we met zijn allen geboekt hadden. Het ontwerpatelier werkt goed. De gemeenten doen hun zaak. Alleen moet nu de markt er bij betrokken worden. En dan ga ik langs op bezoek bij minister Dekker in Den Haag om de meerwaarde van het gebied met haar hulp verder op te krikken'.
Hooijmaijers dreigt met 7000 woningen
Als je de kabelkrant van Weesp moet geloven, en waarom zou je dat níet doen, is gedeputeerde Hooijmaijers niet te stuiten. Onder de kop 'Dreigende taal van provincie. Bij tegenwerking 7000 huizen' staat bij woensdag 18 mei het volgende: 'De 4500 huizen die Weesp en Muiden moeten bouwen, komen allemaal op het KNSF-terrein en in de polder. Binnenstedelijke bouwprojecten en huizen elders in de regio worden niet meer van dit aantal afgetrokken. Gedeputeerde Ton Hooijmaijers zei dit dinsdag op TV Weesp. Hij stelde Weesp en Muiden wel financiële beloningen in het vooruitzicht als ze voortaan aan de bouwplannen meewerken. Het is de gedeputeerde duidelijk ernst. Blijven de twee gemeentes de kont tegen de krib gooien, dan dreigt Hooijmaijers de bouwopdracht op te schroeven naar 7000 woningen. Verder is de gedeputeerde erover verbaasd dat de gemeenteraad van Weesp hem nooit heeft uitgenodigd. Wel heeft Hooijmaijers onlangs gesproken met burgemeester en wethouders.' In één adem bluffen, intimideren en chanteren. Waarom Hooijmaijers niet wordt teruggefloten? Omdat je nu eenmaal niet tegelijkertijd kunt lachen en fluiten.
Politiek vaarwater
Je zou denken dat de gedeputeerde zich voorlopig niet meer in Muiden durft te vertonen. Inderdaad ontbrak hij woensdagavond bij de Ome Ko Cup, de traditionele avondlijke hardzeilwedstrijd met platbodems die dit jaar zes boten met in totaal rond de 120 deelnemers telde en gedomineerd wordt door de plaatselijke en de provinciale politiek. Maar maatje Ton had gerust kunnen komen. Het is immers helemaal Ouwe Jongens Krentenbrood tussen hem, ons aller college van B&W en de meerderheid van de raad van Muiden. Directeur Ferry Holzhaus van de KNSF was wèl aanwezig, maar hem kun je moeilijk de doldrieste uitspraken van de gedeputeerde aanrekenen. De KNSF-boot met relaties werd tweede. De slimme directeur greep deze kans aan om een goede beurt bij de Muider middenstand te maken. Over de microfoon riep hij iedereen op zijn boodschappen te doen bij de gloednieuwe Muidernier, die als cateraar optrad. De boot van Dick Methorst en de zijnen werd gediskwalificeerd. Ze waren van de route - niet te verwarren met het rechte pad, afgeweken.
Folder voor kleinschalig Muiden komt goed aan
Dat het leeuwendeel van de raadsleden zich heeft laten intimideren, wil nog niet zeggen dat ook de inwoners van Muiden zich laten afschrikken. Hoewel er in de folder van de samenwerkende Stichtingen Behoud Vesting Muiden en Stad Muiden en de actiegroep De Nee-meermin, dat huis aan huis in stad en dorp wordt verspreid, een beroep op iedereen wordt gedaan het honorarium van de advocaat bij elkaar te sprokkelen die de uitvoering van de KNSF - plannen gaat aanvechten, lijkt menig Muier aangenaam verrast te zijn door het pamflet. Dit natuurlijk mede dankzij de mooie kleurengravure van het oude landelijk gebied op de achterkant. Die fraaie prent alleen al is een bijdrage van een euro voor het goede doel waard. Wel jammer dat Muiderberg er niet op staat. Het is immers meer dan een Muider aangelegenheid.
Perikelen met de parkeervergunningen
Het gemeentehuis zucht onder de stapel aanvragen voor de parkeervergunningen. Niet alleen wordt de receptie nog steeds bestookt met vragen, er komt ook meer dan eens een stadgenoot reclameren. Het blijkt dat er inderdaad fouten bij de verwerking worden gemaakt. Dat komt door de werkdruk en ook omdat er voor de opvang van de aanvragen tijdelijke krachten zijn ingehuurd, die de situatie hier niet kennen en geen tijd hebben om iets te checken, voor zover dat bij hen op zou komen. Het gevolg is dat er zich mensen melden die zich gedupeerd voelen. Dat is vervelend, ook al omdat fouten de zaak ophouden, dat wil zeggen: als inwoners zo alert zijn er op in te springen, wat lang niet iedereen doet. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
Ondergesneeuwde parkeerschijven
Het is in het geweld van het, ook voor de ambtenaren ingewikkelde, nieuwe systeem van de parkeervergunningen een beetje ondergesneeuwd, maar kan geen kwaad je te realiseren dat iedereen, ook van buiten Muiden, zonder parkeervergunning anderhalf uur gratis in de vergunninghoudersgebieden mag parkeren met een blauwe parkeerschijf. Dit geldt niet alleen voor de wijk Mariahoeve, waar het van het begin af aan al mocht, maar nu dus ook voor Zuidwest en Noordwest. In Noordwest is bovendien een drie uurs parkeerregeling met de parkeerschijf bij de sportterreinen. Een apart gebiedje, dat op het gemeentehuis door de een beschouwd wordt als horend bij de vesting, door de ander als horend bij Noordwest en bij weer anderen als helemaal geen vergunningengebied, is het parkeerterreintje bij de brandweerkazerne. Dit terrein is al jaren speciaal bestemd is voor aanwonenden, maar al evenzoveel jaren staat dat niet op de borden vermeld, met als gevolg dat de arkeigenaren en hun bezoekers meer dan eens moeten ervaren dat er geen plaats meer is.
Onbeschrijfelijk kabaal bij de Maxis
Ook de arkbewoners bij de Maxis hebben een probleem. Mevrouw Beekvelt en vijftien andere omwonenden laten in een brief aan B&W en de raad een noodkreet horen over de Maxis. Ze schrijven dat ze maar één zondag in de maand géén last van de Maxis hebben, 'tenminste als ze wel open zijn, maar niet iets 'leuks' hebben georganiseerd.' Volgens de brief is het daarbuiten een recreatiegebied voor mensen met minimotoren, radiografisch bestuurbare auto's, bromfietsen en auto's die spinnen en races houden. De politie waarschuwen heeft geen zin. Zodra die verdwenen is, gaan ze weer vrolijk verder. Het spektakel door King Cruise komt er weer aan. 'Dat hebben we al een keer eerder gehad. Het kabaal is onbeschrijfelijk'. De brief besluit met een hartenkreet: 'Alstublieft, help ons!'
Bofkonten
De rijke kinderen van Muiden boffen toch maar. Ze zullen als iedereen tien jaar aan de rand van een helse gigantische bouwput vol stank, lawaai, gevaar en verkeersopstoppingen moeten leven, maar daarna is er keus genoeg uit tal van peperdure appartementen in de yuppenwijk Kruitburg.
In het huwelijksbootje
Het gaat niet goed met de platbodems als huwelijkslocaties. Hoewel dit natuurlijk alles te maken heeft met de teruglopende economie, valt het op dat de Muider Compagnie van Menno Hoekstra ver boven de anderen uitstijgt met het aan boord gesloten aantal huwelijken. Op de Rederijker waren er zowel in 2003 als vorig jaar 16 trouwerijen, op de Egelantier respectievelijk 9 en 6 en op het Statenjacht Utrecht, dat vorig jaar officiële trouwlocatie werd gaven stellen elkaar 6 keer het jawoord. Hoekstra profiteert omdat hij zich dankzij effectieve promotie weet te profileren en te onderscheiden. Daarmee krijgt de VIB die Muiden via een doordachte reclamestrategie en mediakeus wil 'verkopen' als trouwlocatie (bij de besprekingen over de bezuinigen kwam het weer eens aan de orde) 100% gelijk. Bij slechts drie van de overige platbodems vond aan boord een huwelijksceremonie plaats. Het salonschip Pallas Athene deed met 4 trouwerijen in 2004 en 5 in 2005 nog redelijk mee. Pampus echter scoorde zowel in '03 als in '04 niet meer dan één keer en het Muiderslot, de andere peperdure trouwlocatie, respectievelijk slechts 4 en 5 keer. Veruit het meest werd er getrouwd in de kazerne (51 keer in '03 en 45 keer in '04). Slechts 3 paren gaven er in 2004 de voorkeur aan te trouwen op het gemeentehuis. Een hoofdstuk apart wordt gevormd door drie huwelijkssluitingen op niet officiële locaties. Het gebeurde op de Hydrograaf (de stoomboot van Sinterklaas), in standpaviljoen De Zeemeeuw op Muiderberg en bij de boerderij Meerkade 7 waar in de hooiberg getrouwd werd. Over hoe het afliep doet de gemeente geen mededelingen. In totaal werd er beide jaren 93 keer in Muiden getrouwd. Vergeleken met de terugloop elders, was dat niet slecht, maar gezien het huidige aantal boekingen is niet te verwachten dat dit aantal ook in 2005 gehaald wordt.
Gemeentelijke website scoort slecht
Op de pas verschenen ranglijst van de gemeentelijke websites staat Muiden op de 389-ste plaats van de 494 sites die beoordeeld werden (zie www. advies.overheid.nl.) Ook www.Weesp.nl scoort slecht, maar staat altijd nog een veertigtal plaatsen hoger dan www.Muiden.nl. De gemeente Weesp wil de positie verbeteren. Gestreefd wordt de top vijftig, die aangevoerd wordt door Dordrecht en Wierden, te bereiken. Het is de bedoeling dat er een webredactie komt.
Wie zal dat betalen?
Op het op 3 mei vastgestelde besluitenlijstje van B&W staat voor 14 mei genoteerd 'excursie Naardermeer' met als kanttekening: 'college is maximaal bereid de kosten van het huren van de boten voor rekening van de gemeente te nemen'. Waarschijnlijk gaat het om een uitstapje van de raads - en commissieleden om bij te komen van de vermoeiende besprekingen over de broodnodige bezuinigingen.
Utrechters in Muiden
Hotemetoten genoeg bij de onthulling van het fraaie sponsorbord van het Statenjacht de Utrecht, dat in de gelijknamige stad werd gebouwd, maar 's zomers aan de steiger van het Muiderslot ligt. Het college van B&W was op volle sterkte aanwezig. De meeste genodigden kwamen uit het Utrechtse. Ze voelden zich in dit stukje Holland niet op hun gemak. Wie de geschiedenisboekjes kent, begrijpt het wel hoe dat komt. Holland was de vijand en het Muiderslot was het hol van de leeuw. De Commissaris van de Koningin in Utrecht, de D66-er Boele Staal, die onlangs landelijke aandacht trok omdat hij dwarslag binnen zijn partij, verrichtte de plechtigheid. Hij brak het ijs met een verrassend oorspronkelijke toespraak, wat nogal ongebruikelijk is bij dit soort gelegenheden. Menno Hoekstra stond erbij te glimmen. Hij had het wéér voor elkaar.
De hoop van Joop
Joop en Bep Lahnstein van het Hert in Mariahoeve liggen overhoop met de gemeente Muiden. Ze vinden dat ze gestraft worden voor wat zij als hun burgerplicht beschouwen. Direct na de eerste schrik van de windhoos van augustus verleden jaar verzamelde het echtpaar het losgerukte groen uit hun omgeving. Er vormde zich een hoop die steeds hoger werd en nog steeds groeit. Blijkbaar denkt iedereen dat het een dumpplaats voor groen uit de buurt is. Aangezien de gemeente, hoewel meer dan eens ingeseind, om wat voor reden dan ook het groen nog steeds niet heeft weggehaald – laten we het miscommunicatie noemen - kregen de twee opruimers van de rotzooi op een kwade dag de milieupolitie op hun dak. Ze moesten de kosten voor het verwijderen van het groen betalen. 'Omdat wij het groenafval verzameld hebben is het van ons' redeneert men volgens Joop Lahnstein. Hoe het ook zij, de Lahnsteins peinzen er niet over om ook maar één eurocent boete te betalen. En ze zijn al evenmin van plan ooit nog een helpende hand uit te steken.
Meedenken of verzetten?
Volgens wethouder Stevens van Weesp zijn de plannen om duizenden huizen te bouwen niet tegen te houden, zo staat op de Weesper kabelkrant te lezen. Weesp kan beter meedenken over de inrichting van de polder dan zich verzetten tegen grootschalige woningbouw, vindt deze nieuwe wethouder van het CDA, die van buiten Weesp werd aangetrokken. Ook is hij van mening dat Weesp samen met Muiden moet optrekken. Daarmee zal hij waarschijnlijk niet de inwoners van Muiden bedoelen. Bovendien: wat is zinlozer? Meedenken over wat allang op papier vaststaat, of je verzetten zolang niet helemaal zeker is dat het doorgaat?
Laatste sluisnieuwtje
Een echte sluiswachter is iemand die bij de sluis op wacht staat. Vanaf Tweede Pinksterdag had Muiden echte sluiswachters. Zodra de brug dichtging stond er een aan de kant van Ome Ko op wacht bij de slagbomen, om eventueel in te grijpen. Een van de slagbomen ging niet omlaag en ongeduldige verkeersdeelnemers waren in staat er langs te glippen terwijl de brug draaide. De ketting van de slagboom was gebroken. Dat gebeurde ook toen de schepen de sluis voor het eerste door mochten. De restauratie van de Groote Zeesluizen heeft miljoenen euro's gekost, maar voor de versleten slagbomen, waaraan het mechanisme het regelmatig af laat weten, kon niet meer af dan een lik verf. Inmiddels is het probleem opgelost. De ketting is vervangen.
Vroeger van huis
Wie aan de Oostkant van Muiden woont en aan de Westkant de bus moet halen, wordt aanbevolen voortaan vroeger van huis te gaan. De 'verboden toegang' bordjes zijn niet voor niets terug op de Groote Zeesluizen. De tijd is voorbij dat de sluiswachters een oogje dicht knepen als je over het smalle bruggetje van de sluisdeuren liep, omdat je te laat was om te wachten voor de gesloten slagbomen van de sluisbrug. Niet alleen is er een barrière gecreëerd door het lange doorlopende hek op de sluiskade en de afzetlinten bij de openingen in dat hek, ook is de sluiswachters op het hart gedrukt dat DWR aansprakelijk kan worden gesteld wanneer er een ongeluk mocht gebeuren.
Onderwater metselen
Hoewel 1 april al lang voorbij is staan er regelmatig stadgenoten vanaf de sluisburg in de kolken te turen. Ze hopen een glimp op te vangen van de duikers, die naar verluidt onder de waterlijn het metselwerk herstellen, teneinde gezichtverlies voor DWR te voorkomen. DWR spreekt immers tegen dat de komende winter de sluis weer een tijdje afgesloten wordt en droog komt te staan, om de laatste werkzaamheden in de kolken te verrichten.
16-mei-2005
De dagelijkse boodschappen in Muiden
Eind vorige week was al in de etalage van supermarkt Neefjes te lezen dat zondag de winkel zou worden overgenomen door Johan van Kraats en Marieke Stoops. De twee nieuwe eigenaren vragen er begrip voor dat de winkel als gevolg van de overname nogal leeg oogde omdat sommige dingen niet in de schappen lagen. Het zal Muiden een zorg zijn. Iedereen is veel te blij dat het mogelijk blijkt om de dagelijkse boodschappen in Muiden te blijven doen, mede dankzij Herman Pronk die ruimte voor allerlei soorten vers vlees in zijn vrieskast maakte en veel verkoopt, ook aan jongeren. Een jaar of wat geleden had hij ook diepvries vlees, maar de leverancier stopte met aanleveren, omdat Pronk te kleine hoeveelheden af zou nemen. Korte tijd later ging de leverancier failliet. Tja, wie het kleine niet eert.
Kerken ongerust
De jongste ontwikkelingen rond de winkels zijn menig inwoner een pak van het hart. Zo ook de kerken, die ongerust waren nadat de slager sloot en de supermarkt eveneens dicht dreigde te gaan. Zij vroegen een gesprek aan met wethouder Flip de Groot om maatregelen te treffen zodat met name de ouderen niet de dupe zouden worden. Het ging om acute nood . Er werd dan ook niet gespeculeerd over de gevolgen voor de Muider middenstand, wanneer er ooit massaal rond Muiden gebouwd mocht worden. Overigens is hetgeen er met Neefjes gebeurd is, beslist niet alleen een kwestie van economische terugval geweest. Persoonlijke factoren waarop veel klanten reageerden door weg te blijven uit beide winkels, speelden een belangrijke rol bij de achteruitgang.
Houvast voor sluiswachters
De restauratie van de Groote Zeesluis nadert haar voltooiing. De sluiswachters zijn inmiddels al hoog en breed aan de nieuwe geavanceerde bedieningstechniek gewend. Met de hoge leuningen op de stenen trappen hebben ze meer moeite, maar het houvast is altijd beter dan toen er nog niets stond en je een lelijke smak kon maken. Er zijn ook vertrouwde elementen. Zo is de mankpooteend weer op komen dagen. Zijn vriend is 'm gesmeerd. Samen met een andere, jonge vrouwtjeseend die de mensen nog helemaal vertrouwt, loopt de mankpooteend om brood bedelend de sluiswachters voor de voeten. Een hoofdstukje apart is het terras van De Doelen. Reinier Verwey pakte de kans zijn terras uit te breiden door de geleidelinden een halve meter naar voren te verplaatsen. Met het dubbele hek dat de auto's moet weren is hij minder tevreden. Motorrijders kunnen er makkelijk met grote motoren doorheen. Alsof het voor hen gemaakt is.
Vraag en antwoord bij de VVV
De VVV Noord-Holland enqueteerde vorige week bij de sluis en bij het Muiderslot. De medewerkers stelden de voorbijgangers veel vragen en kregen veel antwoorden, maar zelf bleven ze het antwoord schuldig op nieuwsgierige vragen van Muiers. Ze mochten van hun opdrachtgever niet vertellen wat de achtergrond van het onderzoek was. Een mogelijke aanzet om net als Naarden weer een eigen VVV in Muiden te krijgen? Te mooi om waar te zijn. De provinciale VVV laat Muiden links liggen, maar komt wel in actie om Ruurd Kleuver op zijn vingers te tikken omdat deze met gebruik van de de naam VVV potentiële bezoekers aan Muiden op internet van dienst is. Tik maar 'VVV Muiden' in bij Google en je ziet langs welke weg hij surfende toeristen informeert over de mogelijkheden in Muiden. Natuurlijk heeft hij daar als ondernemer een commercieel belang bij, maar wat is daar op tegen? Muidenpromotie is altijd welkom.
Kleuren in het postkantoor
De meeste Muiers weten niet precies wat er momenteel in het oude postkantoor gebeurt. Dat is geen ramp, want dat weten de opdrachtgevers: de provincie en de gemeenten Muiden en Weesp eigenlijk ook niet, zomin als de medewerkers van het communicatieadviesbureau De Beuk, dat ingeschakeld is om de inwoners Kruitburg aan te praten. Er wordt wat gerommeld met computers, er hangen plattegronden aan de wand en af en toe zie je een groep volwassen mensen, die ijverig zitten te kleuren. Het zogeheten ontwerpatelier van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein in vol bedrijf. Zoals de Muiers langzaam maar zeker doorkrijgen wat er aan de hand is, krijgen de communicatiemensen van de Beuk langzaam maar zeker in de gaten wat er in Muiden speelt, en dat is iets heel anders dan ze dachten: niks blijde boodschap. Maar de opdracht is binnen, dus waar zouden ze zich druk om maken? Of nu de raadsleden van Weesp en Muiden zoals de bedoeling is of de inwoners aan de beurt komen om te kleuren, het maakt niet uit; de witte plekken in het streekplan, de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein worden toch wel ingevuld. Mocht het publiek er niet uitkomen, dan is de architect die de workshops leidt vast niet te beroerd om alles over te doen dan wel de ontwerpen die hij allang klaar heeft, onder luid applaus aan het volgzame volk te presenteren.
De Mol als trefpunt van verleden en toekomst
Je hebt het communicatiebureau de Beuk en de transportonderneming de Beuk. Beide Beuken kwamen vorige week dinsdag samen in het voormalige postkantoor. Op de Burgemeester de Raadtsingel werd een blik provincieambtenaren, met aan het hoofd Gedeputeerde Hooijmaijers, opengetrokken om in het ontwerpatelier te praten en te kleuren. Nadat de gedeputeerde voor de duizend bommen en granaten op het terrein had gewaarschuwd, werd het gezelschap naar het Kruitbos vervoerd om daar de puinhopen en de gehavende productiebomen op het zwaar vervuilde fabrieksterrein te bekijken. Wethouder Eric Mackay trad op als ambassadeur van Muiden. Nu wilde het lot, dat dezelfde dag het boek van Guus Kroon over de oorlogstijd in Muiden ten doop werd gehouden. Een centrale figuur tijdens deze plechtigheid was de oud - wethouder en loco burgemeester van Muiden, Siem Rozendaal, een CDA- er in hart en nieren, maar zoals zoveel andere CDA-ers fel tegenstander van Kruitburg. Na de uitreiking van zijn boek nodigde Guus Kroon iedereen - er waren veel mensen gekomen - uit om van het huis waar vroeger de verzetsfamilie Rozendaal woonde, naar de Mol te wandelen. Laat nu ook het provinciegezelschap de Mol als ontmoetingsplaats hebben gekozen! Er rolde een gezellige babbel uit tussen de oud wethouder en de huidige gedeputeerde. Hooijmaijers staat te popelen om de eerste paal van Kruitburg te slaan, maar Siem maakte hem op zijn geheel eigen niet mis te verstane manier duidelijk, dat hij daar een stokje voor zal steken.
Raadvergadering was geen lolletje
De extra raadsvergadering over de voorjaarsnota was niet dat je noemt een verheffende vertoning. Er ontstond al meteen een grimmige stemming toen een inwoner kwaad de zaal uit liep omdat hij het woord niet kreeg (er mag aan het begin van de raadsvergadering alleen worden ingesproken over onderwerpen die op de agenda staan). Een andere inwoner, die gewoontetrouw zijn toespraakje op papier uitdeelde bij de raadsleden, werd teruggefloten door de burgemeester. Mevrouw Worm mag dan Muiden onverminderd een 'enig stadje' vinden, het zou de sfeer ten goede komen, als ze de touwtjes iets minder krampachtig in handen zou houden. Hopelijk komt dat als haar zelfvertrouwen groeit, zij zich verder inwerkt en ze gewend raakt aan dat eigenzinnige Muiden. Totnogtoe wijst er nog niets op dat ze van plan is de spelregels soepel te hanteren. Overigens kan haar rechtlijnigheid op dit moment, nu de raad kompleet van slag is, geen kwaad. Als haar aanpak maar niet ten koste gaat van de broodnodige communicatie en daar leek het donderdag toch soms wel op.
Politiek wild nerveus
Alle partijen van de gemeenteraad lijken wild van de zenuwen over wat Muiden te wachten staat. Het begint nu toch echt bij de voorstanders van Groot Muiden door te dringen dat de kiezers niet van plan zijn zich voetstoots neer te leggen bij de plannen met het KNSF-terrein. De Stichting Behoud Vesting Muiden, de Stichting Stad Muiden en de actiegroep de Nee-meermin vinden nog onverminderd veel weerklank bij de bevolking. Het heeft ze de moed gegeven om de handen ineen te slaan. Op de kabelkrant is een huis-aan-huis pamflet aangekondigd. Daar staat in dat de samenwerkende stichtingen een gerenommeerde advocaat hebben ingeschakeld, een specialist op het terrein van Ruimtelijke Ordening en Milieu. De ijveraars voor behoud van een kleinschalig Muiden voelen zich gesterkt door de wetenschap dat er nog geen enkel planologisch besluit is genomen; dat bepaald niet vaststaat dat het streekplan voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein langs Provinciale Staten komt en dat na de komende raadsverkiezingen de kaarten in Muiden wel eens heel anders kunnen liggen. Afgaand op de geluiden in stad en dorp hebben ze er alle vertrouwen in dat de inwoners van Muiden bereid zijn de kosten van juridische begeleiding met z'n allen te dragen.
Vluchten kan niet meer
Voor de woningeigenaren zit er een extra vervelend aspect aan de Kruitburg-plannen. Als de grootschalige hoogbouw van kantoren en dure woningen doorgaat, wordt Muiden in plaats van een 'enig stadje' een provincieplaats waarvan er dertien in een dozijn gaan. Niet voor niets wordt nu al één op de tien woningen in onze gemeente te koop aangeboden. Dat is het hoogste percentage van heel Nederland. Er dreigt een situatie te ontstaan dat huidige inwoners Groot Muiden willen ontvluchten, maar hun huis niet kunnen verkopen omdat er te weinig liefhebbers zijn om hier een dure woning te kopen. Menigeen is er zich blijkbaar van bewust dat er straks niet veel van het eigen karakter, de grote charme van Muiden, over zal zijn.
Politiek of je wil of niet
Het zal voor de Behoud Vesting Muiden, de Stichting Stad Muiden en de Nee-meermin moeilijk zijn om boven de politieke partijen te staan. Hoewel in Muiden zowel als in Muiderberg maar al te goed bekend is welke partijen vóór en welke tegen Groot Muiden zijn (respectievelijk CDA, D66, VVD en Hoetmer vóór en PvdA, VIB en Ruijzendaal tegen) kunnen zij zich niet veroorloven de ene partij aan - en de andere bij te vallen. Dit ligt politiek heel gevoelig. Om maar een voorbeeld te noemen: mensen die hun leven lang CDA gestemd hebben maar het niet eens zijn met de huidige CDA-fractie, pikken het niet als derden hun partij aanvallen, zelfs al zijn ze van plan om óf niet te stemmen óf voor één keer hun stem aan een oppositiepartij te geven. Dit uit protest, of in een poging er aan mee te werken dat de kleinschaligheid van Muiden alsnog behouden blijft.
Mackay is er nog niet klaar mee
Ook al omdat de stand van zaken bij het project Groot Muiden als terugkerend punt van de agenda is afgevoerd, had het er tijdens de extra raadsvergadering alle schijn van dat Eric Mackay, de wethouder Ruimtelijke Ordening, in wie ook de oppositie aanvankelijk veel vertrouwen had, achterover kon leunen omdat het grote werk er voor hem op zat en hij de uitvoering van de grootschalige plannen alleen nog maar als een soort ceremoniemeester hoeft te begeleiden. De rustpauze is hem van harte gegund. Dat hij er hard aan heeft getrokken zal vriend en vijand beamen. Maar alle grootspraak van de gedeputeerde Hooijmaijers ten spijt: alles is nog lang niet in kannen en kruiken. Mackay zal zich moeten herbezinnen op zijn rol: aanjager of juist afremmer met het oog op de verkiezingen. Met name de CDA-fractievoorzitter Dirk Jan Methorst is zo reëel om een raadsbrede terugkeer van de PvdA te voorzien. Om het gevaar voor de huidige coalitie te bezweren, houdt hij in de wandelgangen donderpreken over de wandaden van die rooie rakkers, die immers de kant van de inwoners hebben gekozen. Maar ook al omdat de afvallige Eric Hoetmer steeds openlijker bij het CDA te biecht gaat, zit het er dik in dat de PvdA van de weeromstuit straks net als vroeger weer met vier mensen in de raad vertegenwoordigd zal zijn.
Niet om Muiden, maar om de Macht
De extra raadvergadering was een even voorspelbare als matte en moedeloos makende vertoning, waar maar geen eind aan kwam. Er broeide wel iets en er werd wel wat gegromd, maar het kwam er niet uit. Zo werd nauwelijks over de KNSF - plannen gerept, hoewel deze, erfenis van met name ex-wethouder Leupen, totnogtoe alleen maar tot bezuinigingen in plaats van zegeningen hebben geleid. Alles wat er in de raadsvergadering gezegd werd, was al eens eerder gezegd of geschreven, alles wat de 'discussies' op zouden leveren stond bij voorbaat vast. Zo was het niet moeilijk te voorspelen dat de moties van de coalitie door B&W werden overgenomen en dat die van de oppositie werden verworpen. Elke keer weer was de uitslag negen stemmen tegen en vier voor - of omgekeerd. Alleen het kersverse D66 raadslid Rietje Rijnja bracht de moed op om een keer de kant van de oppositie te kiezen. Je zag Janneke Knijn van de VVD aarzelen, maar het was wel duidelijk: ze mocht niet van Henk Bökenkamp. Niet Muiden is de inzet, maar de macht in Muiden - voor zolang het duurt.
De OZB truc
Ieder raadslid begreep dat 30% verhoging van de OZB en RZB, zoals B&W had voorgesteld, niet aan de inwoners te verkopen zou zijn. De partijen vochten om de gunst van de kiezer, waarbij de coalitie eerder op verzachting uit was dan voor verlaging pleitte. De PvdA kon zich als oppositie veroorloven om niet meer dan 10% verhoging voor te stellen, waarbij voor het gemak werd vergeten dat het doen en laten van ex-wethouder Leupen van de PvdA er alles mee heeft te maken dat Muiden er op dit moment financieel zo slecht voorstaat. D66 zorgde voor een gulle lach door voor te stellen de Zalmstrip terug te halen en iedere inwoner € 45 te geven, niet handje contantje maar in de vorm van bonnen die dan besteed moeten worden bij de lokale winkeliers. Wethouder Flip de Groot moest zijn partijgenote Sandra Deuling duidelijk maken dat dit wettelijk niet mag, nog los van het feit dat de uitvoering ervan zoveel haken en ogen met zich mee zou brengen, dat er niet veel van die € 45 zou overblijven (denk je dat de wereldvreemdheid met Van der Steen uit de raad verdwenen is.) Uiteindelijk toverde de coalitie met instemming van Hoetmer een konijn uit de hoge hoed. De dertig procent verhoging gaat door maar wordt gecompenseerd door de schandalig hoge reinigingsrechten van Muiden te verlagen. Het eerste jaar met een flink bedrag, het jaar daarop minder en daarna niet meer.
Aantal wethouders taboe onderwerp
Het was te voorzien dat alle fracties schuw voorbij zouden gaan aan een van de grote lijnen van de bezuiniging, te weten het teruggaan van drie naar twee wethouders. Dat is politiek bezien wel zo logisch, want zolang je er niet zeker van bent dat je straks met twee partijen een raadsmeerderheid kunt vormen, zul je er een wethouder uit de gelederen van een derde partij bij moeten halen, wil je verder kunnen. Minder logisch, en eigenlijk te gek voor woorden was dat een discussie over de wenselijkheid van verkeerslichten bij de sluisbrug, bleef steken in een vaag voorstel van de VVD om eerst maar eens een proefperiode te houden. Wat dat zou moeten inhouden, werd er niet bij gezegd, terwijl we toch eindelijk eens aan op zijn minst een experiment met paaltjes tijdens de spits toe zijn. Wethouder Meijer uit Muiderberg bleef een discussie hierover vóór, door te betogen dat de verkeerslichten niet meer bedoeld zijn om het sluipverkeer in te dammen, maar voor de veiligheid op de sluisburg. 'De lichten geven rust' liet hij de knikkebollende raad weten. Het werd geslikt als zoete koek. Let wel: een permanente verkeerslichteninstallatie kost € 150.000, dat is 330.000 gulden oud geld. Allemaal voor de rust op de sluisburg. Wie zei daar dat er bezuinigd moet worden?
Quitte spelen valt niet mee
Jan Hylkema van de PvdA heeft zowaar de kans gekregen het rapport over de veronderstelde kap van bomen in het Kruitbos onder ogen te krijgen. Volgens de Gooi - en Eemlander blijkt uit dit rapport dat er bij de sloop weliswaar geen bomen illegaal zijn gekapt, maar dat de aannemer weinig aandacht aan het sparen van de bomen heeft besteed en grof te werk is gegaan. Als de bomen zoals aanvankelijk werd gesuggereerd, niet nu maar nog in de MCI periode zo toegetakeld waren, dan hadden er inmiddels wel scheuten aan gezeten. Toch moet er begrip voor zijn voor de hardhandige ingreep. Zeker nu er in eerste instantie slechts 1350 in plaats van 1700 woningen mogen komen, wordt het wel heel erg moeilijk voor de KNSF om kostenbesparend te bouwen, te meer omdat er volgens Capgemini slechts 26,5 miljoen euro voor het slopen is uitgetrokken. Tijd is geld, dus als het budget in gevaar komt, is snel slopen geboden en waar gehakt wordt ('onoordeelkundig gesnoeid' mag ook) vallen spaanders. Als er niet twee Muider vrouwen urenlang ongestoord op het terrein hadden kunnen filmen, had er trouwens geen haan naar gekraaid, maar ja, wat staat je te doen als er niet meer dan 6,5 miljoen euro geboekt staat voor veiligheid en beheer, terwijl er geld over moet blijven om te bouwen. Dan moet je zuinig zijn op de werkuren van de bewakers. Blijft de vraag waarom wethouder Mackay, die eerder altijd zo helder en uitvoerig was, de raad niet volledig heeft ingelicht.
Weer sfeerverlichting
De MOR wil € 25.000 bijdragen aan sfeerverlichting (niet te verwarren met straatverlichting) in de vesting. Men hoopt om het met medewerking van de gemeente voor elkaar te krijgen dat deze feestelijke verlichting tijdens de Hardzeildagen in volle glorie brandt.
Bijval uit onverwachte hoek
Onverwachte bijval van Gedeputeerde Hooijmaijers voor de actie van Behoud Vesting Muiden, Stichting Stad Muiden en de Nee-meermin. Op 11 mei, nog voor hij van deze actie om geld bijeen te krijgen voor een advocaat wist, schreef Hooijmaijers al op zijn website: 'Er bestaan dus ook burgers die gewoon en onverplicht zaken organiseren in hun vrije tijd, en geld ophalen voor goede doelen.'
Redelijke tegenstanders zijn zeldzaam
Letterlijk overgenomen van de website van gedeputeerde Hooijmaijers, gedateerd 24 april, geschreven op 11 mei. Commentaar overbodig. Boven de notitie staat: 'Redelijke voor - en tegenstanders woningbouw in Edam-Volendam'.
'Op verzoek van het CDA ben ik afgereisd naar Edam -Volendam. Daar heb ik bijgedragen aan een middag over hun grote bouwproject. De locatie werd indertijd op het laatste moment geregeld via een CDA-VVD -voorstel en zorgt voor de broodnodige woningbouw aldaar. Wel hoop ik dat de wethouder ook nog zijn best blijft doen om de tegenstanders van deze bouwplannen mee te krijgen. Bijvoorbeeld door te letten op de vormgeving en de inpassing van de natuur in deze plannen. Immers, de mensen die daar reeds woonden, dachten dat het gebied groen zou blijven. Ik heb weliswaar de mogelijk toekomstige bewoners opgeroepen te laten weten hoe noodzakelijk deze woningbouw voor hun (!) is. Maar ook denk ik dat het college van Burgemeester en Wethouders er wijs aan doet om een gesprek met de tegenstanders aan te gaan. Ook dit zijn namelijk redelijke mensen met redelijke verlangens. Tja, en dat laatste maak ik niet vaak mee!'
Een eeuw Nell
Zaterdag 25 juni is het feest in de Noordpolder. Dan wordt het honderdjarig bestaan van de boerderij van Nell gevierd met een boerenmarkt waarop allerlei producten voor natuurliefhebbers te koop zijn, zoals veel zuivel en ook bijvoorbeeld boerenijs. De boerderij werd een eeuw geleden gepacht van de familie Bredius door de grootvader van Henk Nell. Deze Hendrik trouwde met zijn buurmeisje uit De Kaag, waarna zij zich in Muiden vestigden.
Geur en kleur in de kerk
Wie af en toe bloemen koopt bij Bloemenhal Alexander zal hem vast herkend hebben. Dennis stond met een foto in het Vechtjournaal als de 20 - jarige Almeerder die als examenstuk van zijn school in Naarden de Grote Kerk van Muiden aan mocht kleden. Er kwamen minder belangstellenden naar zijn fleurige kunststuk kijken dan hij verdiende.
12-mei-2005
Hooijmaijers (bijna) met billen bloot
Op zijn weblog vertelt gedeputeerde Ton Hooijmaijers hoe hij (bijna) met de billen bloot ging tijdens het bezoek van Dekker aan Muiden en Weesp.
Verslag van 25 april (geschreven 12 mei, dus vandaag):
'Een goed verlopen werkbezoek van minister Dekker aan de Bloemendalerpolder kostte mij mijn broek. In Amsterdam zou ik de bus in stappen, maar bleef haken achter een spijker. Ik stond daardoor vrijwel letterlijk in mijn onderbroek op minister Dekker te wachten, want tijd om van kleding te wisselen was er niet. Wat kan een mens zich dan ongelukkig voelen. Ik heb maar een regenjas geleend. Terwijl de zon volop scheen, begeleidde ik de minister in een lange regenjas! Het bezoek aan het ontwerpatelier in Muiden, vooral de rondrit per golfkar over het KNSF-terrein en later het bezoek aan Weesp, maakten de hele dag weer goed'.
9-mei-2005
Groot probleem opgelost
Zondag leek het er even op dat er nog steeds geen paaltjes zouden worden geplaatst aan weerszijden van de sluisbrug, maar op de valreep, dat wil zeggen iets voor twaalf uur, kwam er in opdracht van de gemeente een stratenmaker opdraven. Het klusje was in een mum van tijd gepiept. De gaten waarin de beugel (beter bekend als het paaltje) geplaatst diende te worden, moesten dichter bij elkaar komen: de afstand moest een halve meter zijn in plaats van een meter. Commentaar op de sluisbrug: 'Als het al zoveel voeten in de aarde heeft voordat er een paar paaltjes kunnen worden geplaatst, hoe moet zo'n kleine gemeente dan straks die massale bouw van Kruitburg opvangen?'
Noordpolder als parkeerterrein
Zondag trok het Muiderslot, waar momenteel van alles te doen is, zo'n 1500 bezoekers. Dat is welkom, maar er zit ook een schaduwkant aan. Muiden kan de vloedgolf aan auto's niet verwerken. Ook al kun je het niet aantonen: dat er op grote schaal langs de Noordpolderweg, die nota bene taboe is voor motorvoertuigen, geparkeerd werd, moet met de grote drukte op het slot te maken hebben gehad. Dat het bonnen regende mag dan aardig wat geld in het laatje brengen (in dit geval van het Rijk), het was bijzonder vervelend voor zowel de bezoekers als Muiden als toeristenplaats, want wie een prent heeft gekregen bedenkt zich nog wel een keer eer hij hier terugkomt.
De tegenpartij aan het woord
Wie het extra dikke gemeentelijk informatieblad, dat overal in de bus valt, heeft gelezen, zal het zijn opgevallen dat hierin ook de oppositiepartijen aan het woord komen. Dat is uitzonderlijk, zeker voor Muiden. In grote gemeenten krijgen zelfs actiegroepen in gemeentelijke uitgaven de ruimte om hun ei kwijt te kunnen, maar in Muiden werd het infoblad totnogtoe altijd beheerst door het college, dat bij de gratie van de coalitie kan opereren. Dat de bevolking via het gemeenteblad kennis kan nemen van wat alle partijen van mening zijn, is dan ook een belangrijk winstpunt. Onder het vorige college, dat onder druk opstapte, zou dit ondenkbaar zijn geweest. Het getuigt van de ware democratische instelling, want ook al geven de meeste stemmen de doorslag: alle stemmen moeten gehoord worden. Wat jammer dat B&W en coalitie nog niet zo ver zijn dat ze ook naar de bevolking luisteren. Als dat gebeurd was, zou er geen raadsmeerderheid voor grootschalige bebouwing van het KNSF terrein zijn geweest.
Groot Muiden en het CDA
Uit de bijdragen van de verschillende partijen in het in gemeentelijk formatieblad valt te proeven dat met name de fracties die voor grootschalige bouw op het KNSF-terrein stemden, nattigheid voelen. Hun vrees dat hun kiezers zowel in Muiden als Muiderberg zich massaal tegen hen zullen keren en begin volgend jaar óf niet gaan stemmen óf 'vreemd gaan' bij een oppositiepartij, is allerminst ongegrond. Het CDA schrijft het zeer op prijs te stellen dat er een raadsmeerderheid is voor bebouwing van het KNSF-terrein. Let wel: er staat 'bebouwing' en niet 'grootschalige bebouwing', terwijl dat laatste toch de keus van het CDA is. De meerderheid van de inwoners heeft niets tegen bebouwing, als het maar op Muider maat is, dus pak weg 500 á 600 woningen en als het maar niet ten koste van het kruitbos gaat. Dat is andere koek dan de 1350 tot 1475 dure woningen en de hoge kantorenwal waarmee deze partij akkoord gaat. Het CDA zwijgt over de aantallen en houdt daarmee zowel zijn kiezers als zichzelf voor de gek.
Groot Muiden en de VVD
Ook de VDD rilt van angst bij de gedachte aan fors verlies bij de verkiezingen. Ze staan in de startblokken om een grote ommezwaai te maken als het dubbeltje toch nog de andere kant uit mocht vallen. Zo schrijft de VVD dat zij kleinschaligheid voor ogen had, maar men zegt erbij: 'Echter niet bouwen op het KNSF terrein is onmogelijk gebleken.' Alsof dat de bedoeling was. 'Minder bouwen is gelukt', schrijft de partij trots. Dat klopt: er zijn zo'n driehonderd huizen vanaf geknabbeld, maar er staat niet bij dat het Kruitbos nog steeds plat moet, dat het aantal kavels gelijk blijft, dat de huizen duurder zullen zijn, dat er sneller mag worden gebouwd en dat er in principe volop kantoorruimte mag worden ingeruild voor nóg meer woningen. Zoals te verwachten was, is de teleurstelling weggemoffeld over het magere resultaat van de onderhandelingen van Eric Mackay, nog wel de wethouder op wie iedereen, ook de oppositie zijn hoop gevestigd had. Mackay heeft het vertrouwen van Muiden beschaamd door als verklaard voorstander van kleinschaligheid zo verrassend snel overstag te gaan en samen met de andere wethouders de beslissing er door te jagen. Iedereen gist naar de oorzaak: hoe is het mogelijk dat zo'n communicatieve, heldere man, nog wel een uitgesproken deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening, zich zo heeft laten intimideren en inpakken door de KNSF en hogere overheden. Wat weet hij wat wij niet (mogen) weten? Had hij misschien de eervolle opdracht om, desnoods ten koste van Muiden de gezichten van zijn partijgenoten minister Dekker, de gedeputeerden Meijdam en Hooijmaijers en natuurlijk ook de drijvende kracht van de VVD, fractievoorzitter Henk Bökenkamp te redden? Of moet je de links en rechts opduikende verdachtmakingen geloven dat het hem voor zijn carrière beter uitkwam Muiden te laten vallen? Liever niet, temeer omdat Mackay hier zeker de man niet naar lijkt. Wel mag je een zekere naïviteit bij hem veronderstellen, althans als hij het écht meent dat Muiden uitstekend uit de onderhandelingen is gekomen en dat de inwoners dankzij het 'ontwerpatelier' de invulling van het KNSF – terrein en de Bloemendalerpolder zelf kunnen bepalen. Ook kost het moeite te geloven dat Mackay, mét zijn partij, werkelijk denkt dat Muiden, door zich soepel naar de wensen van Rolf Visser, de provincie en de VROM te voegen, de regie over de toekomst van onze gemeente in handen heeft en houdt.
Groot Muiden en de andere partijen
D66 komt in het informatieblad niet verder dan de bekende struisvogelpolitiek. De kop in het zand, want voor wie geen gevaar ziet, bestaat geen gevaar. Er staat geen woord in de beschouwing van D66 over het belangrijkste onderwerp van dit moment: het KNSF-terrein en de toekomst van Muiden. Dat krijg je als je boter op je hoofd hebt. En dan de fractie Eric Hoetmer. Dit raadslid, die na een vergeefse gooi naar het wethouderschap uit zijn partij de PvdA stapte en als eigen fractie verder ging, bleek, hoewel hij er aanvankelijk voor uit kwam dat hij voor kleinschaligheid was, bij de stemming voor grootschalig Muiden te zijn. Maar net als D66 zwijgt hij in het informatieblad als een graf over dit belangrijke onderwerp. Het valt trouwens op hoe vlot hij ineens kan schrijven. Fractie Riet Ruijzendaal heeft het al evenmin over de toekomst van Muiden, maar van haar is bekend dat zij, net als trouwens Janneke Knijn van de VVD, helemaal niets moet hebben van een grootschalig Muiden (alleen stemde Riet, toen het erop aan kwam anders dan Janneke consequent tegen massale bouw). Van de PvdA is bekend dat deze fractie nog voordat partijgenoot ex-wethouder Cees Leupen, die Muiden in de vaart der volkeren wilde opnemen, opgehoepeld was, naar de bevolking is gaan luisteren. De PvdA haalt dan ook fel uit tegen de plannen. Als enige trouwens. Het was ook van de VIB te verwachten, maar de Muiderbergse belangenpartij beperkt zich, wat de KNSF betreft, tot één zinnetje met een dikke taalfout, een zinnetje waarvan je slechts kunt hopen dat de lezers het begrijpen. Het luidt: 'VIB blijft ijveren voor de uitbreiding van Muiden die Muiden verdiend en daarom krijgen de actiegroepen op dat front onze warme sympathie.' Hoe bedoelt u?
Wie is de baas?
Gelezen? In de algemene beschouwing van het CDA staat een opvallende kreet: 'En voor de Bloemendalerpolder geldt: Geen bebouwing zonder aquaduct'. Leuk voor het publiek, maar geen raadslid, dat daar nog in gelooft, ook niet van het CDA. Behalve natuurlijk ex-wethouder Schulp, de uitvinder van het aquaduct. Maar hoe je het ook wendt of keert: de kreet staat er wél. Het is duidelijk. Schulp maakt nog steeds de dienst uit binnen het CDA.
KNSF leeft ook in Muiderberg'
Zeker nu de verkoop van woningen in de gemeente Muiden zo enorm stokt (met maar liefst één op de tien koopwoningen in de verkoop staat Muiden eenzaam aan de top van de het aanbod van huizen in Nederland – vluchten kan niet meer) is menigeen in Muiderberg zich gaan beseffen wat mogelijk ook het dorp te wachten staat nu de meerderheid van de raad, deels uit angst voor de KNSF en de provincie, deels omdat zij het beter meent te weten dan de bevolking, in principe akkoord is gegaan met grootschalige plannen die behalve de natuur ook het karakter van de stad en de samenstelling van de kleine gemeenschap Muiden ernstig bedreigen. Totnogtoe was het aantrekkelijk om in Muiden te wonen. Niet voor niets staat Muiden in de toptien van de plaatsen met de gemiddeld hoogste woningwaarde. Hoe lang nog?
5-mei-2005
Tip van de koude slager
Sinds dinsdag heeft Muiden naast een warme bakker een koude slager. Herman en Irene Pronk van de gelijknamige verswinkel hebben een van de schappen van hun vrieslast ingeruimd voor allerlei soorten vers vlees, maar dan dus diepgevroren. Het ziet er goed uit. Dat vinden de Pronkjes zelf ook. Ze noemen het Pronkvlees op het buitenbord. Tip van de koude slager: als binnen twee uur het vlees ontdooid moet zijn, leg het dan in een pan met koud water.
De muur van Muiden
Sinds de Tafel van Muiden zowel naar links als naar rechts is uitgebreid is de hele witte voorgevel van de panden tussen de Weesperstraat en de Singelstraat, waar vroeger een kazerne was, in het bezit van het echtpaar Wentink - de Jonge gekomen. Ze zijn van plan om de historie zoveel mogelijk terug te laten keren. Niet alleen door reconstructie in oude stijl van het interieur van de slagerij, waarvan de sloopwerkzaamheden in volle gang zijn, maar ook aan de buitenkant. Zo komen de oorspronkelijke ramen terug.
Oude tijden herleefden
Donderdag: bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag. Geen krant, maar ook geen paaltjes. Nog steeds niet. Deze keer kwam het goed uit want er trok een lange stoet legervoertuigen door Muiden. Het was een pracht gezicht, maar wat een stank. Dat de oudere generatie dit overleefd heeft.
Hoogtepunt van de feestweek
Onbetwist hoogtepunt van de feestweek was 'Muiden tijdens de Bezetting', het toneel -, beeld -, muziek - en zangspel, waar een vijftigtal jonge en oudere Muiers aan hebben meegewerkt. De bomvolle tent genoot van de afwisselende, lichtvoetige show met tal van herinneringen aan de oorlogstijd. De voorstelling zat vol verrassingen voor de vele aanwezigen die de oorlog niet hebben meegemaakt, zoals het beeldverslag van de hongertocht met de handkar die live eindigde in de tent, waar iedereen zijn meegebrachte aardappels, uien en wortelen inleverde. Ook de modeshow met onder meer het bruidstoilet van vitrage, de kleding van parachutezijde en poetskatoen en de warme jas van een deken mocht er zijn. Op originele wijze werd gedemonstreerd hoe je lam trapte om via een fietsdynamo stroom op te wekken. Dat het ook werkte was te zien aan de aan - en uitgloeiende lampen boven het toneel. De uitvoering bracht veel herkenning voor de kleine groep, die het allemaal in werkelijkheid heeft gehoord en gezien, zoals het 'OZO' dat op de muren werd gekalkt en dat stond voor Oranje Zal Overwinnen en de bewerking van luizenbossen met de netenkam, kompleet met de krant waarop moeder met haar nagel de neten met een knappend geluid doodkneep. Je kreeg er jeuk van als je het weer hoorde. Vier medewerkers werden extra in het zonnetje gezet: initiatiefneemster en presentatrice Joke Welbergen, regisseur Ans Meester, Bas Holzhaus voor de teksten en Philip van Lith voor de muziek. Het is heel jammer dat het bij deze ene voorstelling moet blijven. Ook is het jammer dat de media, waaronder zelfs de kabelkrant, er geen aandacht aan hebben geschonken. Voor degenen die tot laat hebben zitten wachten op de belangrijke gast die was aangekondigd: het ging om Vera Lynn. Ze kwam wel, alleen ging haar komst een beetje de mist in, als een van de weinige schoonheidsfoutjes.
Drukke vrijmarkt
Zelden is het zo druk geweest op de vrijmarkt als tijdens de bevrijdingsdag van donderdag. De 'schade' van de stille Koninginnedag werd ruimschoots ingehaald. Gelukkig waren het vooral kinderen, al dan niet onder beleideling, die een plaatsje op en langs het Vestingplein hadden weten te veroveren. Een vreemde eend in de bijt was een inwoner die kennelijk gedacht heeft dat na je de oorlog met eten mocht gooien. Niet tot ieders genoegen liet hij tegen betaling eieren naar het door een motorbril beschermde hoofd van een jonge stadgenoot smijten. Dat ging ook nog eens een keer tegen oorlogsprijzen: één ei kostte één euro, drie eieren twee euro's (omgerekend in guldens: fl. 6,60.)
Wandelen in de Bloemendalerpolder
Zaterdagmorgen begon de laatste dag van de feestweek met de traditionele wandeling door Muider dreven. Onder leiding van Cor van den Bosch en Guus Kroon, die allerlei bijzonderheden vertelden, verkenden een twintigtal stadgenoten de Bloemendalerpolder. Ze staken vanaf de hoeve Land voor Zand dwars door de weilanden over naar de Korte Muiderweg en de Weesperbinnenweg. Het viel op dat de polder vol prachtige vogels zit, zoals zwaluwen, kievieten en grutto's, en heel wat mooier is dan menigeen vermoedt vanwege de rommelige bebouwing aan de randen. Als er inderdaad ooit op grote schaal in de polder wordt gebouwd, zijn de nieuwe bewoners niet te benijden. Ze worden ingesloten door stank en lawaai van alle kanten: de A1, de treinen en vooral het luchtverkeer. Pal boven de polder is een aanvliegroute. Het ene vliegtuig na het andere davert over je hoofd.
Arbeidsprestaties
Wethouder Mackay gaf in de commissievergadering toe dat het een ongelukkig moment was om uitgerekend in de huidige bezuinigingsgolf met een voorstel voor een airco-installatie in het gemeentehuis te komen, maar hij adviseerde de raadsleden toch om vóór te stemmen omdat de hitte de arbeidsprestaties van de ambtenaren negatief zou beïnvloeden. Nu kun je veel beweren, maar dat de kwaliteit van het Muider ambtenarencorps afhangt van een airco is een stelling die er niet in wil bij menigeen die regelmatig met de - overigens altijd vriendelijke - ambtenaren te maken krijgt.
Oproep voor eerlijke vinder
De postertjes hangen overal in Muiden, u heeft ze vast wel gezien, maar om het u wat makkelijker te maken, volgt hierbij de volledige tekst: 'Gezocht 'eerlijke' vinder (tipgever blijft anoniem) van een paspoort + papieren + 2000,00 Euro cash geld. Gouden tip 500,00 Euro beloning. Jas + inhoud zondag 1 mei laten liggen in Muiden. Eigenaar zeer gedupeerd en zee verdrietig. Tel 06 29051133.' In de Gooi - en Eemlander van zaterdag stond te lezen, dat de jas van Rachid is, de Italiaanse vriend van de Muidense Sarine Kroonenberg, en dat-ie nog niet terecht was. Ze hadden de jas met de papieren en het geld, dat geleend was voor een vakantie, vijf minuten niet in de gaten gehouden. De twee zitten in grote problemen. Ze moeten naar Italië reizen voor nieuwe papieren, maar daar is nu juist geen geld voor.
Kruitburg staat nog niet vast
Voorstanders van Groot Muiden doen nu wel net alsof alles in kannen en kruiken is, maar in werkelijkheid staat het natuurlijk nog lang niet vast of de massale bouw op het KNSF-terrein en in de Bloemendalerpolder inderdaad doorgaat. Daar begint het pas op te lijken als de plannen worden goedgekeurd en dan nog kan de voortgang in hoge mate gedwarsboomd worden door jarenlange procedures. Sommige politici maken zich terecht kwaad dat niet iedereen zich bij de feiten neerlegt. Feit is dat er geen besluit om massaal te gaan bouwen door de meerderheid van de raad is aangenomen, maar niet meer dan een intentieverklaring hiertoe. Feit is dat bijna alle inwoners van de stad Muiden en ook velen daarbuiten willen dat Muiden kleinschalig blijft én feit is dat de wil van de kiezers door een meerderheid van de volksvertegenwoordiging wordt genegeerd. Het is dus ondemocratisch om te doen voorkomen dat de komst Kruitburg vaststaat en helemaal om van tegenstanders in de gemeenteraad te eisen, dat ze zich naar deze 'werkelijkheid' schikken. Die zijn dat dan ook niet van plan en bereiden een verkiezingsstrijd voor, die een politieke aardverschuiving in Muiden teweeg belooft te brengen welke zijn weerga niet kent. De vier fracties die, ook al het was het alleen maar het uit angst voor de provincie en de KNSF, voor grootschalig bouwen op het KNSF-terrein hebben gestemd, zullen straks ongetwijfeld door de kiezers worden afgestraft. Dit vooral ook omdat een nieuwe raad gewoon terug kan komen op de intentieverklaring, waardoor alsnog de poten onder de plannen worden weggezaagd. Er is geen twijfel over mogelijk dat deze nieuwgekozen raad niets van grootschaligheid moet weten en bij voorbaat zijn poot stijf houdt al wordt er nog zo gedreigd en geïntimideerd. Het perspectief dat Muiden kleinschalig blijft is dan ook nog steeds aanwezig. Dit temeer omdat Provinciale Staten zich na de raadverkiezingen zal uitspreken over de toekomst van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein en er zich al een 'groene meerderheid' in de Staten aftekent. Bovendien is de kans groot dat de Raad van State en 'Europa' ingrijpen vanwege de extra luchtvervuiling bij massale bouw pal bij de A1 onherroepelijk teweegbrengt. Nog maar tien maanden voor de nieuwe raadsverkiezingen. Het worden spannende tijden!
Ton drijft de spot met de woningnood
Het radiospotje van gedeputeerde Ton Hooijmaijers al gehoord? Het luidt aldus: 'Betaalbaar huis. Dichtbij het werk. Prettige omgeving. Genoeg woningen. Ook voor úw kinderen. Daar werkt de provincie Noord-Holland aan. U moet weten waar u voor betaalt. Ik ben Ton Hooijmaijers, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, www Noord streepje Holland, punt nl.' Zou hij wel eens van het KNSF-terrein gehoord hebben? Je zal toch maar, zoals Eric Mackay is overkomen, uitvoerig gecomplimenteerd worden door zo'n kwibus.
2-mei-2005
Laatste nieuwtjes
Johan Kraats zet de supermarkt van de Neefjes door en Herman Pronk vult vanaf dinsdag de leemte van een slagerij in Muiden door een vriesvak in zijn verswinkel te plaatsen met twaalf tot dertien soorten kwaliteitsvlees, van biefstukken en karbonaadjes tot gehakt en slavinken. Tip: leg het vlees in de koelkast om langzaam te ontdooien, dat is beter dan in de magnetron.
Het paaltjesdrama, aflevering 4
Voor de vijfde achtereenvolgende zondag (ook Koninginnedag telt als nationale feestdag mee) ontbraken de paaltjes aan weerszijden van de sluisbrug. Het gemotoriseerd verkeer kon hierdoor ongehinderd dwars door Muiden ronken. Al een maand lang wél elke zondag lawaai, stank en gevaar in het hart van Muiden, maar geen paaltjes om de verkeersstroom te stuiten. Commissielid Ben Hagens wilde donderdagavond wel eens weten hoe dat nu toch kon. Wethouder Jaap Meijer verzuchtte dat het allemaal heel moeilijk ligt. Wat is er aan de hand? Tijdens de restauratie van de Groote Zeesluizen werd het wegdek vóór de brug aan de kant van Ome Ko en Floris V opgebroken. Dat was nodig om een mantelbuis voor bekabeling aan te leggen. Toen dat gebeurd was en de bestrating er weer in zat, bleek dat men vergeten was waar de twee gaten zaten om de poten van de beugel (beter bekend als het paaltje) in het wegdek vast te zetten. Het kan ook zijn dat het iedereen ontgaan was, of dat het niemand een ros interesseerde. In elk geval staan deze gaten nu een meter van elkaar af in plaats van een halve meter zoals de bedoeling is. Er kon (en kan nog steeds) aan deze kant van de sluisbrug dan ook nog steeds geen paaltje geplaatst worden.
Paaltje geplaatst, klaar is Cees
Voor het bedrijf dat door de gemeente ingehuurd is om de zondagspaaltjes te plaatsen, was het geen enkel punt, dat er maar één paaltje kon worden geïnstalleerd. Ze deden immers wat ze moesten doen. Dat dit alleen maar lukt aan de kant van De Doelen is niet hún probleem. Dan maar één paaltje. Het gevolg was dat het verkeer uit de richting van het Gooi prompt vast stond op de brug. Alle reden dus voor de sluiswachters om in overleg met de politie het eenzame paaltje bij de Doelen te verwijderen, en het gemotoriseerd verkeer tegen heug en meug vrij baan te geven. Sluiswachter Rinus Dobber belde naar wethouder Cees Leupen, zijnde de enige Muider wethouder die men zich herinnerde. Leupen vertelde Rinus dat hij al een tijdje wethouder àf was, maar hij was zo aardig om aan te bieden om erachteraan te gaan. Als het meezit is dit schier onoplosbare Muider probleem misschien al komende zondag uit de wereld. Dat moet kunnen voor een gemeente die, om maar iets te noemen, straks de bouw van 4500 woningen en 100.000 m2 kantoren plus alles wat er bij komt kijken, moet opvangen.
Duidelijkheid over de parkeervergunningen
Aansluitend op de discussie in de commissie over het voorstel van B&W voor een airco installatie van € 136.000 in het gemeentehuis (waarvan overigens beslist niet vaststaat dat de raad ermee akkoord gaat), constateerde Anna Waanders dat de aflopen week de temperatuur al hoog opliep aan de receptie, omdat de inwoners van Muiden zich daar verdrongen met vragen over de parkeervergunningen. Bovendien werden de baliemedewerksters onder een stroom van telefoontjes bedolven. Ondanks de toelichting bij het aanvraagformulier was er nogal wat onduidelijkheid. Met name inwoners zonder auto wisten niet waar ze aan toe waren. Inmiddels heeft de gemeente op de kabelkrant uiteengezet hoe het zit: op elk adres in de vesting en de wijken heeft men recht op een gratis parkeervergunning, die ook door bezoekers mag worden gebruikt. Opvallend is dat veel Muiderbergers protesteren dat zij geen gratis vergunning krijgen. Ze kunnen beter blij zijn dat de parkeerperikelen in hun dorp geen aanleiding zijn om daar ook een vergunningenstelsel in te voeren. Het koste wethouder Meijers moeite toe te geven dat de communicatie beter had gekund. 'De mensen lezen niet goed', verdedigde hij zich, maar de werkelijkheid is dat het een en ander misschien wel juist, maar zeker niet goed op papier stond. Ook zei hij dat er heel wat medewerkers op het gemeentehuis naar de tekst hadden gekeken, alsof dat een garantie is. Het maakte het alleen maar erger.
Muiden zonder bieb?
B&W zien een mogelijkheid om een ton euro uit te sparen op de bibliotheekkosten. Dat de kosten minder worden, wanneer bibliotheken in kleinere plaatsen, zoals Muiden en Weesp, nauw samenwerken, is wel duidelijk, maar al even duidelijk is dat dit geen ton kan schelen. Geen andere conclusie dan dat B&W de bieb in Muiden wil opdoeken zodra zich een kans aandient om de kazerne te verhuren of te verkopen. Een bibliobus in plaats van een bieb in Muiden is altijd al een wens van de VVD geweest. Blijkbaar hebben ze het CDA en D66, de twee andere coalitiepartijen in Muiden, meegekregen. De PvdA is tegen het verdwijnen van de bibliotheek uit de kazerne.
Geen lintjes
De lintjesregen is dit jaar aan Muiden voorbij gegaan. Er was zelfs geen lintje voor Rolf Visser van de KNSF.
Bank + overkapping = Jop
Is Dirk Jan Methorst, die altijd de plannen voor de Jops verdedigd heeft, al was het maar omdat de raad er een bedrag voor uitgetrokken heeft, nu óm of niet? Nadat er in de laatste commissievergadering voor de zoveelste keer heen en weer gepraat was over de jongeren ontmoetingsplaatsen, een discussie waarbij ook de publieke tribune een duit in het zakje deed, maakte wethouder Meijer duidelijk, waar het nu eigenlijk om gaat: een vaste plek, waar de jeugd ongeacht het tijdstip heen kan. En toen kwam Dirk Jan Methorst met een geweldig eenvoudig en eenvoudig geweldig idee: zet door Muiden en Muiderberg de nodige banken met overkapping en een vuilnisbak neer. Dan is niet alleen het probleem voor de trefpunten voor de jeugd opgelost, maar dan hebben ook de ouderen een lekker beschermd zitje als ze een wandelingetje maken. Het leverde het raadslid een applaus op van fervente tegenstanders van de Jops. Als iedereen er gelukkig mee is, en daar ziet het naar uit, wat kan het dan nog schelen of hij om is of niet?
Stoplichten verplaatsen
De eenmansfractie van Eric Hoetmer pleit voor een brede stoep op de Herengracht van Ome Ko tot de apotheek. Dat is veiliger, zo goed als het veiliger is wanneer de stoplichten al ter hoogte van de Kazernestraat en Kloosterstraat worden geplaatst. Alleen staat nog niet vast of er definitieve stoplichten komen (de kosten hiervan zijn immers € 150.000). Het ziet er overigens naar uit dat er een raadsmeerderheid voor is, ook al vindt menig Muier afsluiten van de sluisbrug tijdens de spits een effectiever middel om sluipverkeer te weren. Het is ook een ietsje goedkoper, wat toch welkom zou moeten zijn voor een gemeente die gedwongen is rigoureus te bezuinigen.
Zilveren jubileum Johan ter Beek
Niet alleen de Koningin vierde haar zilveren jubileum, ook Johan ter Beek heeft er vijf lustrums opzitten. Alleen is zijn jubileum minder feestelijk. Hij probeert nu al 25 jaar een wegrestaurant bij zijn pompstation langs de A1 te krijgen, het liefst met een loopbrug over de weg of een tunnel er onderdoor, om de automobilisten uit beide richtingen op te kunnen vangen. Even leek het erop dat er schot in de plannen zou komen, maar nu zijn er weer nieuwe beren op de weg: de provincie heeft bezwaren tegen de plannen omdat het gebied deel uitmaakt van de nieuwe Hollandse waterlinie.
Luchtkastelen bouwen
Als er niet zoveel geld mee gemoeid was zou je je tranen kunnen lachen om de komedie rond het ontwerpatelier in het voormalige postkantoor. Nu ook Weesp door de knieën is gedaan, zal het niet lang meer duren of politici en bevolking worden uitgenodigd om met kleurpotloodjes te gaan zitten pielen aan eigen ontwerpen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Het is bouwen aan luchtkastelen: een wassen neus. Niet alleen staat de invulling allang op papier (met name wat het KNSF-terrein peinst architect en workshopleider Kees Rijboutt er natuurlijk niet over om ook maar een stapje opzij doen voor andere ideeën), het is ook voorbarig, want nog niet alle horden zijn genomen. De MER zal zich wel naar de overheidswensen en die van de vastgoedmagnaat voegen, maar zowel Provinciale Staten als de Raad van State en Europa als wetgever ter bescherming van het milieu kunnen nog roet in het eten gooien voor de fans van Kruitburg. Komt u ook fröbelen in het postkantoor? Of blijft u liever buiten spelen?
Nieuwe folder Muider ondernemers
De folder van de Muider ondernemers is opgefrist. Alleen wordt de doelgroep, de bezoekers aan Muiden, meer dan eens op het verkeerde been gezet. Niet alleen omdat bijvoorbeeld Kam Shan gelokaliseerd is op het adres van Bas Holzhaus Tekst bij de Keetpoortsluis, maar ook omdat ondernemers die niet aan de folder hebben meebetaald ook niet genoemd worden – alsof ze niet bestaan. Zo zoekt de toerist vergeefs naar een fietsenmaker. Ook de naam van Garage Kooij ontbreekt, zo goed als onder meer die van Liens en Linnen, makelaar Vlaanderen, de Tafel van Muiden, kapster Hylke Bazen, de Melody van George Barlage, de gebroeders de Boer in Mariahoeve en Madame Mikmak. De vraag dringt zich op of de niet vermelde bedrijven niet beter toch vermeld hadden kunnen worden, desnoods met de kanttekening 'heeft niet meebetaald aan deze folder'. Nu is de informatie onvolledig en daar doe je de bezoekers, voor wie de folder toch bedoeld is, geen plezier mee.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: