naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes


AUGUSTUS - DECEMBER 2006



21-december-2006
Pampus valt buiten de prijzen
Stichting Pampus is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het AVRO-programma BankGiro Loterij Restauratie. In de voorronde op 16 december kreeg een andere deelnemer meer stemmen en dit monument zal doorgaan naar de finale op zaterdag 23 december. De uiteindelijke winnaar zal in deze uitzending bekend worden gemaakt en wint een restauratiebudget van 1 miljoen euro.
 
De Stichting Pampus is teleurgesteld over het mislopen van de finale. Zij zullen nu op een andere manier moeten proberen het restauratiebudget voor het eiland bij elkaar te krijgen. Zij bedanken iedereen die op de één of andere wijze een bijdrage heeft geleverd aan het promoten van ons eiland, en zijn dankbaar voor alle stemmen die zijn uitgebracht op Pampus.


Weesper Nieuwtje:

20-december-2006
Grote Brand in Weesp
Om ongeveer 5.10 uur is hedenochtend een grote brand uitgebroken in een pand aan de Zuiderzeelaan (International Food and Gourmet) in Weesp op industrieterrein Noord. Inmiddels is gebleken uit metingen dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Het pand is volledig verloren. De buurpanden worden natgehouden, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat het naastgelegen vleesverwerkingsbedrijf (Fontijn Vleeswaren) ook als verloren mag worden beschouwd. De brand in dit bedrijf kan stankoverlast gaan veroorzaken.
In de woonwijk Leeuwenveld kwamen roetdeeltjes neer. Deze roetdeeltjes vormen geen gevaar voor de volksgezondheid.
De bedrijven op het industrieterrein waren beperkt bereikbaar.
Ongeveer honderd brandweermensen waren voor de bestrijding van de brand ingeschakeld. De omgeving was afgezet bij de Leeuwenveldseweg en de Gemeenschapspolderweg en dat had nogal wat gevolgen voor de verkeerscirculatie. De Hogeweijselaan werd tot laat in de middag afgesloten voor verkeer.
Om 11.00 uur werd het sein brandmeester gegeven, en is de brandweer met het nablussen begonnen. Het is mogelijk dat in de woonwijk Leeuwenveld en op het industrieterrein Nijverheidslaan roetdeeltjes en grotere stukken dakbedekking neerkomen.



19-december-2006
Kerstboomverbrandingen keren terug
(Letterlijke waargave persbericht van de gemeente Muiden, de redactie van Muideninfo is verantwoordelijk voor noch de stijl, noch de inhoud:)
Na een aantal jaren te zijn weg geweest kunnen de traditionele kerstboomverbrandingen in Muiden en Muiderberg weer gehouden worden. De gemeente is blij dat dit na een veel overleg door vooral onze burgemeester weer bereikt is. Heel veel inwoners waren teleurgesteld dat deze kerstboomverbrandingen op een bepaald moment niet meer waren toegestaan. Het hoort zo bij Muiden en Muiderberg en geeft zo'n fijn saamhorigheidsgevoel.

Wanneer en waar?
De kerstboomverbrandingen worden gehouden op vrijdag 5 januari 2007 en beginnen 's avonds om 19.00 uur. In Muiden vindt dat plaats aan het begin van de “Schapenkaai” bij het begin van de Noordpolderweg en in Muiderberg aan de rand van de wijk Buitendijke bij de bocht in de IJsselmeerweg.
Toestemming is verkregen onder de voorwaarden dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de veiligheid en dat de plekken weer netjes worden achtergelaten.
Daar wordt voor gezorgd. De kerstboomverbrandingen vinden plaats onder begeleiding van de plaatselijke vrijwillige brandweer. Zoals gebruikelijk was, zal de brandweer ook nu voor de jeugd voor een kleine versnapering zorgen.
Kerstbomen kunnen vrijdag de 5e januari vanaf 18.00 uur ter plekke worden ingeleverd, waarna het vuur ontstoken zal worden om 19.00 uur.
Het gemeentebestuur hoopt van harte dat velen weer zullen genieten van de terugkeer van deze traditie.




11-december-2006
Feestelijke verlichting van de Muidense bruggen
De Muidense ondernemers stellen, samen met het “Team Muiden Kerststad 2006”, alles in het werk om tijdens de komende feestdagen de kern Muiden om te toveren tot de sfeervolste kerststad van Nederland. Een leuk initiatief met een hopelijk fantastisch resultaat, vindt de gemeente blijkens een ons toegezonden persbericht.
Dat vervolgt:
Naast allerlei andere sfeeruitingen worden de drie ophaalbruggen van de vesting van feestverlichting voorzien. De Keetpoortbrug is inmiddels al versierd. Voor het aanbrengen van feestverlichting bij de Amsterdamsepoortbrug en de Naarderpoortbrug is vier uur per brug nodig. Dat is enigszins lastig vanwege het vele verkeer. Om zo min mogelijk hinder te veroorzaken is er voor gekozen die werkzaamheden in de avonduren uit te voeren.
Op maandagavond 11 december wordt de Amsterdamsepoortbrug afgesloten van 21.00 uur tot 01.00 uur. Op dinsdagavond 12 december gebeurt hetzelfde bij de Naarderpoortbrug. De afsluitingen gelden niet voor fietsers en voetgangers.
Op de toevoerwegen naar Muiden wordt door middel van borden aangegeven dat het doorgaande verkeer is gestremd en in de nabijheid van de bruggen wordt de weg afgesloten door middel van hekken. Alle hulpdiensten zijn op de hoogte gesteld van deze maatregelen.
Tijdens de verlichtingswerkzaamheden aan een brug is de kern van Muiden altijd bereikbaar via de twee andere ophaalbruggen.
Indien u vragen heeft kunt u vanaf maandagmorgen 8.30 uur telefonisch contact opnemen met het gemeentehuis (0294 – 210 210).




7-december-2006
Nieuwe treurwilgen langs de Prins Bernhardsingel !
Dinsdag 12 december worden er vier nieuwe treurwilgen van een aanzienlijk formaat aangeplant aan de Prins Bernhardsingel. Enkele weken geleden zijn uit veiligheidsoverwegingen een aantal oude treurwilgen gekapt, maar er werd daarbij afgesproken dat er snel zou worden gezorgd voor een herplant. Dat gaat nu dus gebeuren.
Om 12.30 uur gaat de burgemeester, mevrouw A.M. Worm-de Moel, dit met een aantal kinderen uit de buurt doen. Samen zullen zij daar een feestelijk moment van maken.
Via een brief heeft het college alle omwonenden van de ''kadesloot'' geïnformeerd en hen ook uitgenodigd om bij de feestelijke herplanting aanwezig te zijn.
Door de aanplant van de nieuwe bomen wordt er voor gezorgd dat het vertrouwde beeld van de singel met z´n mooie treurwilgen in de loop van de jaren weer kan terugkeren.

Erik Pieter fan Verdonk?
Deze foto van Erik Pieter Vlaanderen met zijn dochter Machteld en op de voorgrond Rita Verdonk troffen we verleden week (29 november 2006) aan in het dagblad 'Trouw'. Het onderschrift luidde: "In een Haags café, met meegekomen fans achter haar, vertelt Rita Verdonk de pers dat zij een onderzoek wil naar het VVD-leiderschap." Dit alles omdat zij méér voorkeurstemmen kreeg dan haar lijsttrekker, Mark Rutte. Erik Pieter Vlaanderen kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen ook meer stemmen dan zijn lijsttrekker Henk Bökenkamp.




8-november-2006
Aanlegsteiger geopend
Op de voorgrond, gescheiden door een hek, de vijf vaste ligplaatsen. Daarachter liggen de zeven passantenplaatsen.

Nadat Burgemeester Anne-Marie Worm de steiger officieel had geopend, zei Wethouder Hesterman in zijn toespraak dit te zien als stap in een integraal havenbeleid. In dat beleid gaat ook het beheer van deze steiger vallen; daarover is nu nog niets besloten. Om dit integrale beleid met kennis van zaken te maken, verzamelt de gemeente nu gegevens over het aantal Muiders dat ergens een bootje heeft liggen, en graag een plaats in Muiden zou krijgen. De gemeente deed al een oproep in het informatieblad om her en der afgemeerde bootjes te melden. Op 23 november wordt de situatie met daartoe uitgenodigde belanghebbenden in de Kazerne besproken, publiek is daarbij welkom, maar er kan niet ingesproken worden. Voor april 2007 moet het havenbeleid op z'n pootjes (of is dat nu 'vinnen'?) staan, en kunnen de regelingen gepubliceerd worden (bv. in wateralmanakken). Daarmee zet Muiden zich nadrukkelijk op de waterkaart.
Vanmiddag is de aanlegsteiger in de Balkenhoek (of is dat nu 'Balkengat'?) door de Burgemeester en Wethouder Hesterman geopend. In aanwezigheid van verscheidene genodigden, waaronder een aantal raadsleden (bijvoorbeeld Anja Runderkamp en Erik Pieter Vlaanderen) vertegenwoordigers van DWR, nu Waternet (waaronder Jan Portengen - óók raadslid), de trotse bezitters van een vaste ligplaats op deze locatie (waaronder Hans Thesingh, ook wel bekend als voorzitter van SC Muiden, en z'n vrouw Lia) vertegenwoordigers van de Muider Schippers, zoals Pieter van Buytene, en zeker niet te vergeten: voormalig wethouder Flip de Groot, die dit plan uit de kast haalde, waarna het door het huidige college met de hakken over de sloot werd uitgevoerd.





7-november-2006
Fred graaft
Fred Draaijer (geen geboren Muier, woont hier met plezier, afkomstig uit Weesp) vond onder de afgebroken arbeidershuisjes aan de Hellingstraat met zijn metaaldetector diverse gespen, loodjes voor de visserij en enkele munten. Daarbij zat een fraaie Zeelandia munt uit vermoedelijk 1708. Enige beelden:
Lees ook de Digitale Sluiz



1-november-2006
Guus graaft
Guus Kroon heeft van de eigenaar Cor de Wit toestemming gekregen om onder de afgebroken arbeidershuisjes aan de Hellingstraat archeologisch/historisch onderzoek te doen. Hij wil nagaan of er vondsten zijn die verband houden met de scheepvaarthistorie in de periode 1700 tot 2000, en daartoe in een 2 meter brede strook proefopgravingen doen. Eventuele vondsten zullen worden gemeld bij Cor de Wit, de Historische Kring Stad Muiden, de gemeente en de archelogische dienst in Amersfoort. Tot 29 november heeft Guus de tijd om te graven, daarna wordt er gebouwd.




2-oktober-2006
Uit de gemeenteraadsvergadering van 28 september 2006:

Regionale brandweer moet Muiden minder kosten.
De gemeenteraad van Muiden ziet de voordelen van een regionaal brandweercorps en wil hieraan meewerken, maar dan wel onder de voorwaarde dat de brandweerkosten voor Muiden aanzienlijk minder zullen zijn dan nu het geval is. Momenteel kost de brandweer jaarlijks € 86 per inwoner, dat is veel meer dan het gemiddelde van € 53. De raad steunde unaniem een voorstel van het CDA om in te zetten op een besparing van bijna drie ton.

Geen Jops maar Ops
Er komt geen referendum voor een uitspraak van de bevolking over Jongeren Ontmoetingsplaatsen. De betreffende motie van VVD, CDA en D66, haalde geen meerderheid. De drie partijen vonden dat de bevolking zich uit moet spreken omdat de raad er niet uitkomt. De PvdA en de VIB, die nooit iets in Jops zagen, waren tegen. Volgens hen is duidelijk gebleken dat er geen draagvlak voor Jops bij de bevolking bestaat. Bovendien hebben ze andere oplossingen voor de opvang van (hang) jongeren voor ogen. Wel omarmde de hele raad spontaan een oud idee van CDA-fractievoorzitter Dirk Jan Methorst om bestaande bankjes in Muiden en Muiderberg te overkappen, zodat ze een beschermde ontmoetingsplaats kunnen zijn voor iedereen, ook voor ouderen. Eventueel kunnen er een aantal van deze ontmoetingsplaatsen, zeg maar Ops, bij komen. B&W komt met een uitgewerkt voorstel.

3-oktober-2006
Referendumaanvraag ongeldig?
Voor een referendumaanvraag zijn 29 handtekeningen nodig (= 10% kiesdeler). Een referendumaanvraag over 'plaatsing jop's' werd door 19 kiesgerechtigden getekend. Een andere referendumaanvraag over 'draagvlakonderzoek plaatsen jop's' werd door 21 andere kiesgerechtigden getekend. Men is het er kennelijk niet over eens wat er nu aangevraagd dient te worden. Echter, geen van de aanvragen komt aan 29 handtekeningen, en ze zijn, strikt genomen, dus allebei ongeldig. Jan Hylkema merkte dat in de raadsvergadering op, maar voorzitter Anne-Marie Worm zei de beide aanvragen tóch als één te beschouwen. Jan was het daar hartgrondig mee oneens, maar wist dat de referendumaanvraag toch geen kans maakte. Drie partijen, goed voor 10 van de 13 zetels wensten immers bij de formatie geen jop's.

Sandra Deuling pruilt.
Sandra Deuling pruilde in een reactie op Jan Hylkema dat de VIB en PvdA alléén een referendum wensen als het in hun straatje past. Ze was zeker vergeten dat juist zij het referendum over het KNSF-terrein tegenhield - waarvan de aanvraag overigens wél van voldoende handtekeningen voorzien was. 'Da's heel wat anders' riposteerde ze 'daar gaan we niet over'. Die kan de Wethouder Ruimtelijke Ordening die zijn opdracht meekreeg van de Kiezers in z'n zak steken! Kiezers, die de partij van Deuling tot een splinterpartij decimeerden.

De stemmingen.
Het referendumvoorstel werd met 7 tegen 6 verworpen (VIB en PvdA tegen, rest voor) en het voorstel om JOP's te plaatsen werd met 8 tegen 5 verworpen (Deuling (D66), Bökenkamp en Mackay(VVD), en 't CDA vóór, de rest tegen)




22-september-2006
Bouw Passantensteiger met de hakken over de sloot gestart.
Vrijdag 15 september 2006 werd om 16.15 uur de eerste paal in het water gezet voor een nieuwe passantensteiger bij de Balkenhoek. 'Met de hakken over de sloot' verzuchtte onze wethouder van havenbeleid, toerisme en recreatie Roy Hesterman. 'Eén dag later en het was niet doorgegaan'. De bouw van de steiger zou uiterlijk 15 september aangevangen moeten zijn, of anders was er geen geld voor. Er zijn 12 ligplaatsen, vijf vaste en zeven voor passanten. Er lagen al bootjes, en die hebben nu dus een plaats aan deze steiger.

Hoe zit dat?
De steiger wordt betaald met een subsidie van (gezamenlijk) Waternet (vroeger DWR) en het Regionaal Economisch Stimuleringsfonds (RES), een Provinciale instelling. Deze stelden eerder dat de uitvoering al op 15 april had moeten gebeuren. Flip de Groot heeft als havenwethouder dit destijds geregeld. Maar door de voor hem desastreuze verkiezingsuitslag kon Flip dít goede werk niet afmaken. Het was aan het nieuwe college, Roy Hesterman dus, om offertes in te winnen. Bij de subsidiegever werd om uitstel gevraagd, en gekregen: het werk moest vóór 15 september gefactureerd zijn. Roy vroeg bij drie aannemers offerte aan.

Van véél te duur naar kost niets.
Van deze drie reageerde er maar één. Afgesproken werk of niet – de aannemerswereld heeft op dit gebied een reputatie - was deze offerte ook nog eens € 40.000 boven het budget. Dat kon en wilde de gemeente niet bijpassen, en dus werd er onderhandeld. Als die onderhandelingen te lang zouden duren ging de subsidie verloren en bleef dus uiteindelijk de aannemer met lege handen en Muiden zonder passantensteiger zitten. Het werd afgemaakt op een bedrag dat € 10.000 boven de begroting zat. Uiteindelijk kost de steiger ons niets, want er werd geen rekening mee gehouden dat de gemeente ook nog eens de BTW kan verrekenen. De subsidiegever veranderde 'voor 15 september gefactureerd' naar 'voor 15 september begonnen'. Iedereen blij.

Plofcirkel
Maar er was buiten de plofcirkel gerekend. De Balkenhoek ligt binnen de cirkel waar mogelijk explosieven verspreid zijn met de ramp van 1947, en waar, alvorens te heien, onderzoek moet worden gedaan. Dat loopt nu, en daarna gaan ze verder.


24-augustus-2006
De Fiets van Fred
Iedereen die hem een beetje kent weet dat onze wethouder van Sportzaken een fanatiek wieler enthousiast is - en trouwens daarnaast alle en vooral atlethische sporten een warm hart toedraagt. Maar zijn afgetrapt rijwiel, waarop hij zich haast dagelijks naar het gemeentehuis verplaatste kon echt niet meer. Of het fietsbezoek van Prins Willem-A. er iets mee te maken heeft wilde de geheimzinnig glimlachende wethouder - die ook Ruimtelijke Ordening in zijn portefeuile heeft - niet kwijt, maar een feit is dat hij zojuist een glanzend en kostbaar rijwiel van Hollands fabrikaat voor dagelijks gebruik heeft aangeschaft. Het moet dan ook een teleurstelling voor Fred zijn geweest toen van het fietstochtje met de Kroonprins werd afgezien wegens dreigende regenbuien.
Overigens heeft Fred de aanschaf van zijn Gazelle niet aan onze lokale fietsennering gegund. Met goede reden, veronderstellen wij, Fred kennende. Maar misschien was Piet Logchies alleen maar weer eens gesloten.




17-augustus-2006
Henny Woering wint Europees zilver en brons
Onze stadsgenote Henny Woering heeft zilver gewonnen bij de zevenkamp op de Europese Veteranen Atletiek Kampioenschappen. Daar won zij ook nog eens brons bij het hoogspringen. Deze kampioenschappen worden iedere twee jaar in een andere Europese stad gehouden. Nu vonden ze van 19 juli tot 30 juli plaats in Poznan, Polen.
Er wordt een leeftijdklassen van vijf jaar tegen elkaar gestreden. Deelname is vanaf 35 jaar, de oudste deelnemer is 94 jaar.
Henny Woering is in de Muidense Sportwereld bekend als de trainster van de volwassenengym van de Muider Sport Vereniging MSV’68. Zij traint zelf bij de Amsterdamse Atletiekvereniging AV’23.




1-augustus-2006

Almere heeft het


Brave verkeersdeelnemers kunnen het in Almere best moeilijk hebben. Tenminste, als ze gaan wandelen.
door Otto Holzhaus


Dit verhaal verscheen eerder in NRC-Handelsblad
In Almere zien we bewaarheid dat je niet naar verre landen hoeft om vreemde dingen mee te maken. 'Almere heeft het' zegt Almere van zichzelf in navolging van de Bijenkorf die deze kreet al jaren eerder hanteerde. Maar wát Almere ook heeft: geen voetpaden, althans niet bij de Markerdreef, de lokale verkeersader die voert naar de Noorderplassen waar wij moeten zijn. Wij kunnen ze tenminste met geen mogelijkheid ontdekken, ook niet op de plattegrond, als we vanaf de bushalte naar deze dreef toe lopen.
We kennen de jongste stad van Nederland nauwelijks en vinden het maar raar dat er in geen velden of wegen een voorziening voor voetgangers te vinden is. In arren moede struinen we door de brede grasberm langs de dreef. Ook al is er een paadje uitgesleten, het loopt niet prettig. Bovendien zijn de hitte, het lawaai en de uitlaatgassen van de langsrazende auto's bijzonder onaangenaam, maar wat moet je anders?
Aan de overkant van de weg zien we een politieauto rijden. We zijn opgelucht. De politie is je beste kameraad. Goed dat er politie is. We trekken de aandacht door enthousiast te zwaaien. Zouden ze ons gezien hebben? Jawel hoor. De bemanning van de auto wacht ons op bij een kruising. De jongste van de twee agenten roept ons van verre toe dat we allebei een bon krijgen. Hebben we hem wel goed verstaan? Hij zal toch geen Bijenkorfbon bedoelen?
Wij zeggen dat we van de prins geen kwaad weten en hulp hadden verwacht in plaats van straf. Maar de jonge agent (we schatten dat we een halve eeuw met hem in leeftijd verschillen) is onverbiddelijk. 'We kunnen wel aan het waarschuwen blijven', stelt hij in een vermanend toespraakje vast. We moeten ons identificeren, wat we gelukkig kunnen. Uit de lichaamstaal van de andere agent, zo te zien een allochtoon, valt op te maken dat hij alleen instemt met de bekeuringen omdat hij zijn collega niet af wil vallen. Met duidelijke tegenzin pent hij de persoonsgegevens van Gerarda over.
We vleien ons met de gedachte dat we waarschijnlijk voor een stuk jonger zijn aangezien dan we in werkelijkheid zijn. Van de andere kant: we zien er allerminst uit als overmoedige of onverschillige jongelui, die niet horen willen en dus maar moeten voelen.
De bonnen zijn nog maar net uitgeschreven of op de politieradio komt een oproep door. Ze moeten meteen naar een brand. Ze draaien de weg op en laten ons in de berm aan ons lot over. In hun haast om weg te komen, vergeten ze ons een bewijs te geven dat we bekeurd zijn wegens 'lopen in strijd met geslotenverklaring.' Daardoor zijn we een makkelijke prooi voor andere overijverige dienders, die uit zijn op scoren. We kunnen immers niet aantonen dat we al de klos waren.
Het lijkt erop dat Almere ook politiemensen heeft die anders aankijken tegen twee brave verkeersdeelnemers, die decennia geleden hun laatste prent kregen. De Afdeling Klachten is een en al begrip, maar het gaat de woordvoerder te ver om te erkennen dat een bekeuring in dit geval misplaatst was: 'Er valt de politie niets te verwijten'. Ik denk er anders over. Er valt de politie wel degelijk iets te verwijten. Zelfs formeel. We hadden het bewijs dat we op de bon gingen, de zogeheten 'aankondiging van de beschikking' moeten ontvangen, begrijp ik van een politievoorlichter. Bovendien valt er na enige tijd maar één beschikking van het Centraal Justitieel Incasso Bureau in de brievenbus. Alleen ík word in persoon aangesproken op een wetsovertreding. Mijn vrouw niet. De allochtone agent heeft het kennelijk niet over zijn hart kunnen verkrijgen een oma op de bon te slingeren. Twee zondaars, één bekeuring, dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel. We staan sterk als we er werk van maken. Alleen hebben we geen antwoord op de hamvraag: staan er inderdaad borden met verboden toegang voor voetgangers langs de Markerdreef in Almere? We durven niet te gaan kijken. Maar Almere heeft het, dus het zal wel.

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: