naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

TWEEDE HELFT 2008




22 december 2008

vijftig deelnemers re-animatie cursus

Muiden begint zolangzamerhand de veiligste stad van nederland te worden. Twee jaar geleden schaften de sportvereniging MSV'68 en het recreatiecentrum Muiden, een AED aan. Met dit apparaat kan voorkomen worden dat iemand aan een hartstilstand overlijdt. Hoewel twee jaar geleden de gemeente niet tot de aanschaf van deze levensreddende apparatuur wilde overgaan - en MSV'68 en RCM dit dan maar zelf aanschaften - is de gemeente nu overstag gegaan. Er zijn nu in de gemeente acht plaatsen waar een AED beschikbaar is, onder meer in de Kazerne en het Gemeentehuis, en bij de sportverenigingen. Maar zo'n apparaat moet wél bediend worden. Daarom volgden, op uitnodiging van de gemeente, vijftig vrijwilligers een heuse re-animatie cursus. De diploma's daarvan werden vandaag uitgereikt aan de deelnemers.

foto:Dick Rozendaal

Op verzoek van de burgemeester, mevrouw Anne-Marie Worm-de Moel, kreeg één van de aanwezigen een (gespeelde) hartstilstand. De cursisten konden zo hun vaardigheden aan mevrouw Worm demonstreren.


1 december 2008

Ingebruikname trappen Vestingwal

De vestingwallen van de gemeente Muiden zijn vanwege hun belangrijke historische waarde onderdeel van het cultureel erfgoed van Muiden. De gemeente hecht eraan deze in goede staat te behouden. Het Amsterdamse werkervaringsproject Stichting Herstelling heeft in opdracht van de gemeente de twee trappen op de vestingwal bij de Naarderpoortbrug en het Ravelijnsplein van fraaie metalen leuningen voorzien. Ook is het volledige hekwerk rondom de Kazerne in Muiden en rond de vestingwallen helemaal gerestaureerd en weer volledig in de verf gezet.

Donderdag 4 december, om 15.30 uur, zal burgemeester A.M. Worm-de Moel de trappen op feestelijke wijze openen. De opening vindt plaats op de vestingwal. U kunt de wal op deze dag alleen vanaf de parkeerplaats aan het Ravelijnsplein betreden.

Herstelling trots op "knap stukje vakwerk van metaalwerkplaats"
In Amsterdam Zuidoost bevindt zich de metaalwerkplaats van Herstelling. Door veel deelnemers uit vele landen van Sierra Leone tot Angola en van Marokko tot Suriname is gewerkt aan het hekwerk voor de vesting Muiden. “Door de deelnemers van ons project is een uniek stukje vakwerk afgeleverd” zegt Edward Neering, directeur van de stichting Herstelling. De deelnemers bij Herstelling die aan al het hekwerk voor Muiden hebben gewerkt zijn zowel jongeren met een (zeer) grote afstand naar de arbeidsmarkt als ouderen, waaronder veel ex-asielzoekers die via de pardonregeling een verblijfsvergunning hebben gekregen. Door te leren en te werken op de stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoedmonument) bouwen zij een nieuw perspectief op. “Door aan cultureel erfgoed te werken geven ze ook wat terug aan de maatschappij: in dit geval de gemeente Muiden”, vult burgemeester Anne-Marie Worm-de Moel aan de woorden van Edward aan.

Stichting Herstelling
Momenteel werken circa 200 deelnemers bij Stichting Herstelling in Amsterdam op een reïntegratietraject. Veel van hen hebben te maken met zogenoemde 'multiproblematiek'. Behalve een groot gebrek aan opleiding komen hoge schulden, gebrek aan vaste woonruimte, (te) jong ouderschap, drugs, drank en psychosociale problemen in wisselende samenstelling voor. 60% van de deelnemers stromen positief uit, zegt de stichting (wat dat betekent en of dat goed of slecht is weten we niet-red.).
Stichting Herstelling is een werkervaringsproject:
1. Jongens en mannen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt knappen de forten van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoedmonument) op.
2. Voor vrouwen en meisjes bestaat een gelijkwaardig traject in de Horeca, Catering en Facilitaire Dienstverlening.
3. Op het Diagnosecentrum De Zeehoeve brengt Herstelling de kansen en beperkingen van vooral jonge werkzoekenden met een multiproblematiek scherp in beeld.
4. VMBO-spijbelaars in heel Amsterdam kunnen sinds dit jaar worden opgevangen op 'Schoolfort' om voortijdige schooluitval te voorkomen.

Meer dan 400 deelnemers volgen jaarlijks een traject. Op die manier wennen zij (weer) aan werk en krijgen zij de kans handvaardigheden aan te leren. Zo zorgen zij er ook voor dat een werelderfgoed, namelijk de Stelling van Amsterdam, in goede staat wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. 


18 november 2008

Medisch Centrum Muiden: opening 1 juni 2009

De officiële opening dan, want onze dokter Dick Smits verwacht dat het gebouw al in april 2009 zal worden opgeleverd. Onverwacht oponthoud voorbehouden.
Dat onverwacht oponthoud kan natuurlijk komen van een barre winter, maar ook van een barre buur. Deze heeft er moeite mee dat de bouw 'niet volgens de regels' zou zijn, en gaat daarmee, na bij de gemeente bot te hebben gevangen, naar de rechter. Dokter Dick ziet de afloop met vertrouwen tegemoet, want buur weet niet duidelijk te maken waar hij dan wel bezwaar tegen heeft, en heeft ook geen bezwaar tegen de aanwezigheid van het Medisch Centrum.
Enfin, uiterlijk in juni 2009 kunt u bij de huisartsenpraktijk, de apotheek, een mondhygiëniste, diëtist, mogelijk een logopedist, en zo, terecht op de plaats van het oude postkantoor. De 'tandarts van Muiden', Sander de Bie, zit ernaast. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon uw huidige tandarts houden.


14 oktober 2008

Roerganger Hylkema neemt het op voor zeeverkenners

Op de commissievergadering van 12 november bevonden zich een groot aantal jong-volwassen zeeverkenners tussen het publiek. Omdat de commissievergadering een half uur te laat begon, was er ruimschoots tijd om uit te vissen waarom zij nu zoveel belangstelling hadden voor deze vergadering. De zeeverkenners bleken een brief van de gemeente gehad te hebben. Daarin werd hun het gebruik van de Westbatterij verder ontzegt. En dat kan niet, zonder vervangend onderkomen, vonden ze.
PvdA-roerganger Jan Hylkema zou het in de rondvraag voor de zeeverkenners opnemen. Geheel onnodig, wethouder Winnubst liet weten dat de opzegging pas over een jaar ingaat, en dan alleen wanneer de nieuwe eigenaar van de Westbatterij, KNSF-Vastgoed, voor een adequaat vervangend onderkomen heeft gezorgd. Zo staat het in de afspraken, en zo is de wil van gemeente, en hun wil zal geschieden. Zoals altijd bij KNSF.

Tijdens de commissievergadering van 14 februari 2005, waarin de verkoop van de Westbatterij aan KNSF voor één euro besproken werd. Dit was de laatste commissievergadering voor zwarte donderdag, 17 februari 2005:

de boot - het was donker

de zeeverkenners volgen de beraadslagingen



11 oktober 2008

"Tandarts van Muiden" vestigt zich naast gezondheidscentrum


Sander "de tandarts van Muiden"
Het postkantoor is nu inmiddels gesloopt en u weet - niet van ons - dat hier de huisartsen en de apotheek zich zullen gaan vestigen. Wij hopen u daarover nog nader te informeren; de planning is dat het gezondheidscentrum begin 2009 haar deuren opent.
Naast het nieuwe gezondheidscentrum zal zich Sander de Bie als tandarts vestigen. Sander gaat zijn praktijk "Tandarts van Muiden" noemen: alsof we hier nog geen tandartsen hebben.

Zijn praktijk zal zich richten op de reguliere tandheelkunde, met speciale aandacht voor angstige, nerveuze patiënten en kinderen. Ook voor cosmetische wensen kunt u er terecht. Voor specialisaties als orthodontie, implantologie en kaakchirurgie zult u doorverwezen worden naar de hun bekende collegae.

Niet zo heel veel meer informatie vindt u op www.tandartsvanmuiden.nl. Daar kunt u zich ook eventueel aanmelden.


24 september 2008

Opening Toeristische Informatiepunten

Op 19 september gaven burgemeester mevrouw Worm, gedeputeerde mevrouw en wethouders Gouka en Bakker van de gemeente Bussum het startschot voor het Nieuwe Hollandse Waterlinie Fiets-event, waarvan de route langs forten in de noordelijke Gooistreek voert. De route is 34 km lang, en voert door Muiden. Beschrijvingen liggen klaar op diverse toeristische punten, maar u kunt ook van Muiden (knooppunt 16) een knooppuntenroute volgen:
16 – 17 – 18 – 33 – 78 – 79 –35 – 34 – 49 – 48 – 47 – 45 - 44

Ook openden burgemeester mevrouw Worm, met Wim Gerritsen van de ondernemers vereniging MuidenVesting.nl (voorheen de MOR) en computergestuurde informatiezuil op de Ton Kootsingel, en een informatie paneel bij het Muizenfort.
De opening van de informatiezuil werd, volgens onbevestigde berichten, tot twee maal toe uitgesteld wegens een defect.

Aan die opening gingen, in de Kazerne, toespraken met koffie en door onze warme bakker Stricker geleverde petitfours vooraf. Daarna gingen onze bestuurders ludiek per tandem naar de Ton Kootsingel.

Bij het informatiepanel staan mevrouw Bakker en gedeputeerde Kruisinga (rechts). De twee oogverblindend schone antieke dames op de achtergrond werken op het gemeentehuis. De mevrouw voorop de tandem ook. Samen met Wim Gerritsen knipt zij het lint door bij de electronische informatiezuil.



29 juli 2008 

Singelstraat staat blank

Afgelopen zaterdag 26 juli barstte het noodweer los. Hevige regen, hagel en onweer, ook in Muiden, en ook op de Singelstraat.
De bewoners van de Singelstraat hielden hun adem in. Elke keer bij hevige regenval stroomt het water niet goed door de putten en het riool en en dan stroomt vaak het water de woningen binnen.
En zo ook afgelopen zaterdag.
De brandweer moest er aan de pas komen om het water weg te pompen naar de Singelgracht.
Naar verluid is dit 'al de zoveelste keer' en zijn de bewoners het nu zat om het rioolwater op te dweilen. Zij verlangen, volgens Ronald Helder van de Muidense Brandweer een oplossing, en zullen de gemeente dit probleem opnieuw voorleggen. Ronald werkt zelf óók bij de gemeente, en maakte ons attent op dit probleem.



22 juli 2008

Consumentenbond zet Muiden op de kaart!

Wij zijn de duurste!
Muiden is een bijzonder stadje, en een bijzondere gemeente. Maar daar is geld voor nodig, heel veel geld. Onder meer om Muiden schoon te houden. Voor de afvoer van uw huisvuil betaalt u verreweg het meeste van alle Nederlanders, zo ontdekte de Consumentenbond in haar gids van augustus 2008. Een bedragje van ruim 412 euro - voor de ouderen onder ons: ruim negenhonder gulden - per jaar, wanneer u met meer dan twee personen onder één dak woont. We zijn met afstand koploper: de één na duurste gemeente, Rijswijk, rekent ruim 366 euro, da's 11 % minder. Wie goedkoop uit wil zijn, moet naar Eemsmond verhuizen (dat ligt ook aan het water) want daar betaal je slechts 24 euro, zeventien keer zo weinig. Muideninfo heeft de website van die gemeente eens bezocht en geconstateerd dat daar wekelijks de groene én grijze container geleegd wordt, dus tweemaal zo vaak als bij ons. De vergaderstukken van de gemeenteraad waren echter dusdanig onsamenhangend dat dat voor erudiete Muiers, die veel plezier beleven aan de maandelijkse (gratis!) voorstellingen in de Kazerne, geen alternatief is. Dus zuchten wij voort onder de Muier gemeenteljke lasten.


15 juli 2008

Erik Pieter Vlaanderen huwt Henny Wormhoudt

"Echt mijn feestje"
Na langdurig samenwonen is het er nu echt van gekomen: makelaar en VVD-coryfee Mr. Erik Pieter Vlaanderen trad op zes-zeven-acht ( 6 juli 2008) in het huwelijk met Henny Wormhoudt. Aan boord van het schip de "Rousseau" beloofden zij elkaar in het bijzijn van hun familie eeuwige trouw en zorgplicht.

Henny is de dochter van sluiswachter Wouter Wormhoudt, en de keuze van de locatie voor nevenstaand portret is dan ook niet toevallig. Na de huwelijksvoltrekking, en de warme maaltijd, vond er een receptie plaats in de 'Zeemeeuw', de uitspanning op het Muiderbergse strand, op een steenworp afstand van de villa van het echtpaar. Na de receptie volgde een meer dan geslaagd feest. "Echt mijn feestje" wist Erik Pieter. We wensen Henny en hem veel geluk.




U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: