naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

EERSTE HELFT 2009




23 juni 2009

Schoutenwerf onder regie Provincie

Op de commissievergadering van 10 juni onthulde wethouder Winnubst dat een 'aanjaagteam' van de provincie Noord-Holland op verzoek van werfeigenaar Ad van der Vliet de ontwikkeling van het Schoutenterrein verder gaat trekken. Er zal uiteraard nogwel overleg plaats vinden tussen dat aanjaagteam en de gemeente. Muideninfo verwacht u binnenkort nader te kunnen informeren.


22 juni 2009

U zou het misschien niet zeggen, maar:

Muiden in top 10 beste gemeenten

In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar de beste gemeente om in te wonen heeft Muiden een top 10 plaats behaald. Naarden is de beste gemeente om te wonen van het jaar 2009. Tweede is Amstelveen en derde is Heemstede. Pekela, Bellingwedde en Vlagtwedde eindigen onderaan.

In relatie tot vorig jaar is Muiden beduidend op de ranglijst gestegen, van de 54ste naar de 9e plaats. Nieuwe aspecten in de beoordeling zijn: de aanwezigheid van beheerd en ander natuurgebied, de aanwezigheid van historische monumenten en stads- en dorpsgezichten, de kans op een huis de komende tien jaar (bijvoorbeeld op het KNSF-terrein: elk nadeel heb z'n voordeel) en de nabijheid van huisarts of huisartsenpost.

De GV4 gemeenten doen het goed in dit onderzoek, drie gemeenten staan in de top 50. Ook als we straks met de mooiste gemeente van Noord-Holland (Naarden) gaan fuseren, zorgen we dat de woonbeleving voor onze inwoners behouden blijft en misschien nog wel verbetert; het behoud van onze mooie kernen met alle voorzieningen staat voorop”, laat een trotse burgemeester Worm-de Moel weten.

De belangrijkste punten in het onderzoek zijn: welke gemeente biedt een optimale mix van fraai wonen, natuur en recreatie? Hoe zit het met de werkgelegenheid, de nabijheid van ziekenhuizen, scholen winkels, van cultuur en uitgaansleven? Waar is het sociaal klimaat prettig, de criminaliteit laag? Het weekblad Elsevier publiceert een complete ranglijst met uitgebreide beoordeling per gemeente.



7 juni 2009

Concert aan de Sluis teleurstellend

Geluidsinstallatie liet verstek gaan

Het avondconcert aan de Sluis is gisteren teleurstellend verlopen.
De geluidsinstallatie viel voortdurend uit, waardoor het concert moeilijk te volgen was, en de toeschouwers in plaats van vermaakt, geïrriteerd werden. Op de Sluisburg was het concert, ook wanneer de installatie uitviel, nog wel enigszins te volgen, op de Herengracht was dat onmogelijk door het voortdurende geroezemoes. Na een klein uurtje hield uw redacteur het voor gezien.


6 juni 2009

Brandweer Muiderberg weer in de prijzen.

Vandaag heeft het team van brandweer Muiderberg een tweede plaats behaald op de gewestelijke wedstrijden te Zeevang. Eerder, op 25 mei, was het team eerste geworden in de provinciale wedstrijden.

Te Zeevang moest het team Muiderberg bij een bedrijfsongeval (zogenaamd) drie slachtoffers redden en een brand blussen. Een moeilijkheid was dat één slachtoffer met zijn hand bekneld zat onder een heftruck. Geen probleem voor de Muiderbergers; met behulp van hulpverlening's gereedschap werd het slachtoffer bevrijd.
Door het behalen van deze tweede plaats is Muiderberg weer een ronde verder. Er moet op de volgende wedstrijd worden gestreden voor een plaats in de finale ronde dan wel in de landelijke wedstrijden. Muiderberg behoort nu tot één van de dertig laatste kandidaten om in aanmerking te komen voor het kampioenschap van Nederland




2 juni 2009

Eerst monument, en dan pas NIET slopen?

Wiebe Hofman is lid van de Gemeentelijke Monumentencommissie. Hij denkt héél anders over de procedure van de sloopaanvraag dan wethouder Fred Winnubst. Fred vertelde ons namelijk dat sloopaanvraag getoetst wordt aan de situatie van het moment van aanvraag. Daarop baseerde Muideninfo dit stukje, waarmee nogal wat ongerustheid onder de bewoners van het Kruitpad veroorzaakt werd.
Wiebe weet echter dat in de informatie die over de sloopaanvraag staat:
" de procedure zit volgtijdig zo in elkaar dat het College eerst besluit over de aanvraag tot monumenten, daarna over de sloopvergunning". Met andere woorden: eerst zien of de panden monumentwaardig zijn, en dan beslissen over slopen. Als Wiebe gelijk heeft (en waarom niet - want het staat "zwart op wit") kunnen de bewoners van het Kruitpad weer wat geruster slapen...

Naar het ingezonden stuk van Wiebe Hofman.


26 mei 2009

Gert Aalten Gaat!

Gezellig en druk bezocht afscheid
Gelukkig was er een mega-partytent opgezet voor de door de gemeente aangeboden afscheidsreceptie bij 'Fort H', want we hadden het anders niet droog gehouden. En dat Gert méér dan een beetje bij Muiden hoort bleek toen hem de eer te beurt viel om door Meermannetje Willem en Meerminnetje Hetty te worden toegesproken.
Daarna kwam een stevig sigarenrokende voorzitter van de gemeentesecretarissenclub aan het woord, en onze nestor van de raad, Erik Pieter Vlaanderen, die beiden door onoordeelkundig microfoongebruik nagenoeg onverstaanbaar waren. Onze burgemeester sprak Gert uiteraard ook toe, was beter te verstaan, en uitte terecht lof over - waar allen het over eens zijn - een goede gemeentesecretaris, die er voor ging alles onder controle te houden. Er moet er toch één zijn, dacht men olijk. Daarop hulde een vrolijke Anna Waanders Gert in een pak dat bestond uit een bonte mengeling van partijgebonden kledingstukken: een rode pet, een blauwe VVD-tuinbroek, en een groen D66 jasje. De politieke voorkeur van Gert zat er niet bij.
Toen sprak Gert.
“Een gemeentesecretaris heeft vooral een dienende functie aan het college” zo vatte hij het belangrijkste aspect van zijn werk samen, en dat klonk als een excuus, want menigeen verstond: waar colleges wisselen, kan de gemeentesecretaris niet anders dan inconsequent lijken. Dat Gert de zelfreflectie heeft om juist dit aspect tijdens zijn afscheidsrede te noemen, siert hem.
Een jolige Anna Waanders voorzag iedereen van zakdoekjes met de initialen 'GA', en om zeven uur zwaaide iedereen Gert uit.
Het ga je goed, Gert, geniet van je prachtig gelegen woonboerderij in Putten!


Gert in partijpakken en met kettingzaag: voor zo'n cadeau wil iedereen wel 17 jaar gemeentesecretaris zijn!



24/26 mei 2009

Wordt Kruitpad 1-6 afgebroken?

Monumentstatus komt te laat.

Projectontwikkelaar Assisted Living Nederland BV in Goes, eigenaar van de panden Kruitpad 1-6 (hier kunt u lezen hoe dat werkelijk zit) heeft een aanvraag ingediend om de huizen aan het begin van het Kruitpad te slopen. De projectontwikkelaar wil daar een zorgcentrum van hoge kwaliteit bouwen. Niet toevallig heeft even eerder een groep Muiders, op initiatief van Dick Rozendaal, aan de gemeente gevraagd om een monumentstatus aan deze panden te verlenen. Naar verluid heeft de monumentencommissie positief gereageerd op dit verzoek, en de gemeente neemt de monumentstatus-aanvraag dan ook in procedure. Voor de behandeling van de aangevraagde sloopvergunning komt dit echter te laat, want de gemeente is verplicht deze te toetsen aan de situatie van het moment van aanvraag. Volgens mededeling van de gemeente kan er pas op z'n vroegst op 30 juni sprake zijn van een monumentstatus.
Dick Rozendaal hoopt dan op een motie van de gemeenteraad, om het college van B&W te bewegen de sloopvergunning niet te verlenen. Binnenkort begint Dick een handtekeningenactie tegen de sloop.

Opmerklijk is dat toen de gemeente een tiental jaren geleden de mogelijke monumenten liet inventariseren, deze panden niet in aanmerking kwamen voor een monumentstatus.


(Dick Rozendaal zond ons deze foto)

"Het ligt voor de hand te vermoeden dat de juridisch eigenaar van de meeste panden (ondernemingen waarvan makelaar Erik Pieter Vlaanderen bestuurder is) de projectontwikkelaar gewezen heeft op de mogelijkheid dat de panden binnenkort een monumentstatus zullen krijgen. Erik Pieter was voor commentaar onbereikbaar." schreven wij. Dat is misschien wel een redelijk vermoeden, maar onjuist. Christiaan Swen, de projectmanager van Assisted Living houdt zichzelf uitstekend op de hoogte van wat er speelt in Muiden. Met Muideninfo.


10 mei 2009

Informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers uit Muiden en Muiderberg

Het Steunpunt Mantelzorg Gooi en Vechtstreek en de Vrijwillige Thuishulpcentrale organiseren in de gemeenten Muiden en Muiderberg informatiebijeenkomsten over het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers in de regio. Op dinsdag 19 mei wordt in De Kazerne in Muiden van 13.30 - 15.00 uur de eerste bijeenkomst gehouden. In Muiderberg wordt de informatiebijeenkomst op woensdag 27 mei van 19.30 - 21.00 uur in De Florisberg gehouden. De toegang is gratis, er is koffie en thee met iets lekkers en de bijeenkomsten worden afgesloten met een hapje en een drankje.
Wie langdurig zorgt voor partner, kind, ouder, buren of vriend is mantelzorger. Mantelzorg begint vaak met een kleine handreiking en kan uitgroeien tot 24-uurs zorg. Het verlenen van mantelzorg is een rol die veel mensen in een bepaalde periode van hun leven vervullen, op allerlei verschillende manieren en in diverse omstandigheden. De zorg voor een ander kan veel voldoening geven, maar vraagt ook veel van de mantelzorger.
Zowel het Steunpunt Mantelzorg als de Vrijwillige Thuishulp ondersteunen mantelzorgers bij het uitvoeren van hun zorgtaken. Mantelzorgers kunnen bij het Steunpunt Mantelzorg terecht voor o.a. persoonlijke ondersteuning, informatie en advies, contactgroepen, cursussen, ontspanningsactiviteiten, informatie over het Persoonsgebonden Budget, overname van regeltaken. Het Steunpunt heeft een specifiek aanbod voor jongeren die zorgen, mantelzorgers die werk en zorg combineren en Turks- en Arabisch sprekende mantelzorgers. De Vrijwillige Thuishulp biedt ondersteuning bij mantelzorgers thuis door de inzet van vrijwilligers. De hulp kan bestaan uit gezelschap houden van degene die zorg behoeft, samen wandelen, fietsen of een spelletje doen. Deze ondersteuning biedt de mantelzorger de gelegenheid om de zorg even los te laten en b.v. iets voor zichzelf te doen.
Bent u mantelzorger en wilt u meer informatie over het aanbod dan kunt u zich opgeven voor een van deze informatiebijeenkomsten bij het Steunpunt Mantelzorg Gooi en Vechtstreek, telefoon: 035 697 00 50 (op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur).


27 april 2009

Frank Ratelband verlaat raad, Roderick Schuwer nieuw raadslid

Marco Voogt nieuw VVD commissie-lid

Op de raadsvergadering van 23 april nam de raad afscheid ven het lid Frank Ratelband (PvdA). Frank heeft het zo druk met zijn baan in Wijdemeren, en met zijn communicatiebureau, dat hij geen tijd heeft naar behoren de veeleisende taak als Muidens raadslid te vervullen. Zijn fractievoorzitter Jan Hylkema liet weten het vertrek van de onmiskenbaar eigenzinnige heer Ratelband te betreuren: " 't Is jammer dat het je zo tegen gevallen is" . Nestor Erik-Pieter Vlaanderen liet weten in het begin opgezien te hebben tegen de eigenzinnigheid van Frank, maar "die indruk is later snel weggenomen".
Frank wordt opgevolgd door Roderick Schuwer, die, zoals vele PvdA-raadsleden, in Muiderberg woont.


Het afscheid van Frank, die hier kennelijk alleen vrouwelijke aandacht krijgt


Roderick Schuwer legt de belofte af


Frank luistert - met aandacht

Op deze raadsvergadering werd ook een nieuw commissielid voor de VVD ingezworen. Zijn naam is Marco Voogt. Marco heeft eerder van zich doen spreken bij de renovatie van de Dorpsstraat in Muiderberg, waar hij pleitte voor maximaal behoud van de bomen.

Al deze voortreffelijke foto's zijn gemaakt door Dick Rozendaal.



21 april 2009

Muider Roem in Muiderberg

De stichting Swing op de Brink zal zaterdag 25 april a.s., evenals voorgaande jaren, met een promotiekraam op de braderie in Muiderberg staan. Daar zal de Muider Roemer aan het publiek worden getoond, de wisselbokaal van de gemeente Muiden, die begin dit jaar wegens het leveren van 'een bijzondere prestatie' aan de vrijwilligers van Swing op de Brink is uitgereikt.
Het jaarlijkse swingevenement zal in 2009 voor de tiende maal worden gehouden. De begroting voor het vieren van dit tweede lustrum op 5 en 6 september as. is nog niet helemaal rond. Het bestuur hoopt dan ook dat veel inwoners naar de Muiderbergse braderie komen om zich bij de stand van Swing op de Brink op te geven als donateur (Vriend of Vriendin) van Swing op de Brink.


14 april 2009

Stadsfotograaf

Hij was er natuurlijk weer bij, op zoek naar die ene ultieme foto:
Onze stadsfotograaf Dick Rozendaal.

(Vlaggetjesdag 2009)



1 maart 2009

Bizarre raadsvergadering

Stormvloed van moties en voorstellen halen het niet.

Donderdag 26 februari vond er een raadsvergadering plaats met slechts twee bespreekpunten op de agenda: Het initiatiefvoorstel voor een tweede hockeyveld in het Kocherbos en het initiatiefvoorstel voor 'combifunctionarissen Sport, Cultuur en Onderwijs'. Het werden zeven voorstellen en moties, met bijbehorende amendementen. Ze haalden het geen van allen, behalve één, die om een onderzoekscommissie aangaande het tweede hockeyveld vroeg, en een motie aangaande de Bloemendalerpolder haalde het na een wijziging. Daarmee was ook een initiatief om, nota bene, tot een referendum te komen met betrekking tot het tweede hockeyveld voorlopig van de baan. Dit referendum is een initiatief van, onder meer, ex-wethouder Jaap Meyer, u weet wel: van het college dat het Kruitbos wilde volbouwen.
Als het wat wordt, verneemt u dat nog wel.

Ook het tweede bespreekpunt, het initiatiefvoorstel voor 'combifunctionarissen Sport, Cultuur en Onderwijs', kwam niet aan besluitvorming toe. De raad wilde een nadere en betere onderbouwing van het voorstel. De inspreker, bestuurslid van de Muider Sportvereniging MSV'68, meende dat de gemeente eerst eens zijn huidige beheerstaak naar behoren moest vervullen, alvorens ambitieuze plannen te maken.
En dan waren er nog de moties 'buiten de orde': er was er één voor een onderzoek, te verrichten door de rekenkamercommissie (een raadscommissie) ingediend door rekenkamervoorzitter Jan Portengen om de inhuur van tijdelijke krachten op het gemeentehuis nader te onderzoeken. Wethouder Waanders bracht te berde dat ook het college daar ernstig over nadacht, waarop de raad de motie nog wel even wilde uitstellen.
Een motie aangaande de Bloemendalerpolder haalde het met algemene stemmen nadat de ondergrens van 2350 woningen voor de polder en een verwijzing naar de anticipatieovereenkomst eruit geschrapt waren. De motie was er voor bedoeld om in gesprek te blijven met de provincie, en er sprak een welwillende houding uit om het voorstel van de provincie – met veel te weinig groen – als 'mogelijke invulling' te beschouwen. Wethouder Winnubst beloofde zich voor de uitvoering van de motie in te zetten.

En dan was er nog een motie van Dick Methorst (CDA) die door de meeste raadsleden, en het college als nogal onzinnig werd beschouwd. De accountant was akkoord gegaan met een zekere vergoeding voor zijn werkzaamheden, maar Methorst dacht dat hij er tekort aan zou komen. Daarom stelde de CDA-fractievoorzitter een douceurtje uit de gemeentekas voor.



27 januari 2009

Huizen Kruitpad tóch verkocht aan projectontwikkelaar

“Huizen aan het Kruitpad mogelijk op de schop” en “Bewoners verzocht te verhuizen” schrijft Jessica de Jong – Visser in het Weespernieuws van 31 december 2008. Het artikel vervolgt “De bewoners van het Kruitpad zijn verzocht om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Projectontwikkelaar Assistent Living Nederland, eigenaar van een aantal panden en de grond, heeft plannen om daar een zorgvoorziening te bouwen.”
Vervolgens wordt makelaar Erik Pieter Vlaanderen aan het woord gelaten:
“Ik heb de bewoners uitgelegd dat het handig is om nu al te kijken naar een andere woning. Er is geen haast bij, maar het is goed dat de mensen nu al weten waar ze aan toe zijn. De Woningbouw heeft een aantal jaar geleden een plan geïnitieerd voor een verzorgcentrum. Nu wil de projectontwikkelaar kijken of er samen met De Woningbouw en de gemeente een concreet plan kan komen.”
Erik Pieter zou in opdracht van de projectontwikkelaar “Assisted Living Nederland B.V.” handelen. Deze verklaart echter op een verzoek om nadere informatie dat er helemaal “niets te melden” valt over deze locatie.


"niets te melden..."

Een ingezonden artikel in het Weesper Nieuws maakt de zaak nog raadselachtiger. Daarin staat dat volgens kadastergegevens van 6 januari 2009 niet projectontwikkelaar “Assisted Living Nederland” de eigenaar is van de woningen aan het Kruitpad, maar makelaar Vlaanderen. Erik Pieter verstrekt desgevraagd duidelijkheid:

De huizen aan het Kruitpad nummer 1 t/m 5 zijn juridisch nog steeds het eigendom van makelaar Vlaanderen, of BV's waarvan hij bestuurder is. Toen echter de woningbouwvereniging een aantal jaren geleden van de gemeente het badhuis aan de Prinses Irenestraat gekocht heeft om er een appartementen complex te bouwen en de grootschalige woningbouw op het KNSF-terrein wonen in het groen aan het Kruitpad onmogelijk zou maken, besloot Vlaanderen de huizen te verkopen aan projectontwikkelaar “Assisted Living”. Er is een koopovereenkomst, en een plicht tot levering én afname, maar wanneer moet nog besloten worden. Waarschijnlijk vindt de transactie pas plaats als het project van “Assisted Living” (dure verzorgings appartementen) gerealiseerd is, want zo ontloopt de projectontwikkelaar de overdrachtsbelasting van 6%. En intussen betaalt “Assisted Living” keurig de rente over de koopsom. De eigenaar van het zesde huis van het rijtje zou ook een dergelijke deal met de projectontwikkelaar hebben.

En, zo meent Erik-Pieter: "De pers citeert uit tien minuten gesprek slechts enkele zinnen. Ik ben niet verantwoordelijk voor onvolledige informatie in de pers."




26 januari 2009

Muiderberger Hockeyers roepen Hylkema ter verantwoording

Open Brief en Juridische Stappen

In een open brief, van 18 januari, roept Ed Visser, voorzitter van de hockeyclub MHC Muiderberg, Jan Hylkema ter verantwoording wegens zijn uitlatingen tegenover de pers. Jan zou gezegd hebben: ”de hockey wil alleen maar in het bos en de andere mogelijkheden die hen geboden zijn worden alleen maar afgewezen”, en Ed beweert dat Jan daarover liegt.

Zo zou MHC Muiderberg hebben meegewerkt aan de realisering van een tweede veld op het weiland vóór het Kocherbos. Doordat de gemeente de pachtovereenkomst niet opzegde is de kans op aanleg op die locatie voor lange tijd verkeken. Daarna heeft de hockeyclub geprobeerd om de boer op ander gedachten te brengen, maar tevergeefs. Een andere voorgestelde locatie, een het weiland aan het eind van de Gerard Doulaan, is door hun onderzocht en bleek ongeschikt.
Samenwerking met de voetbalclub teneinde op De Negen Morgen iets samen op te zetten, is door hun actief en serieus opgepakt. Het plan zou vervolgend door Hylkema in de Gooi en Eemlander belachelijk gemaakt zijn. En intussen heeft de voetbalclub het plan zodanig aangepast dat er voor hun daar geen reële oplossing mogelijk is.

Van andere mogelijkheden die de hockeyclub geboden zijn is hun niets bekend.

Aan de schandpaal!
De brief van de voorzitter van de hockeyclub vervolgt:
“Je uitlatingen zijn voor ons reden om deze open brief morgen, 19 januari, ter kennis te brengen van je mede-raadsleden, je locale partijbestuur, je landelijke partijbestuur, de fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer, de voorzitter van de vaste commissie voor VW en S, staatssecretaris mevr. Jet Bussemaker, de Gedeputeerde voor Sportzaken van de Provincie Noord-Holland, en de pers.”

Juridische stappen tegen Hylkema persoonlijk.
“Juridische stappen worden daarnaast door ons bestudeerd, niet alleen in bovengenoemde zaak tegen jou persoonlijk, maar ook tegen de besturende raadsmeerderheid van PvdA en VIB, omdat wij van mening zijn dat er in de kwestie 'uitbreiding hockey-accommodatie Muiderberg' wel eens sprake kan zijn van onbehoorlijk bestuur.”

In het Weespernieuws van 21 januari meldt MHC Muiderberg een half (kunstgras)veld, zoals de gemeente voorstelt, niet genoeg te vinden.

Reactie PvdA
Naar aanleiding van deze “Open brief” laat het partijbestuur van de lokale PvdA weten geschrokken te zijn van de heftige reactie van het bestuur van de Hockeyvereniging. De open brief waarin de fractievoorzitter, de Raad en het College onder druk gezet worden met de dreiging juridische stappen te nemen vinden ze onacceptabel. De voorstelling van zaken van het bestuur klopt niet met de werkelijkheid en deze discussie methode brengt de doelen van de vereniging niet dichterbij. De PvdA fractieleden hebben het hockeybestuur gesteund hebben bij de opzet van een sportnota, en de PvdA wethouder heeft achtereenvolgens vier plannen gesteund om de hockeyvereniging te helpen een extra kunstgrasveld voor de groeiende jeugdafdeling te realiseren. De PvdA fractie heeft gepleit voor een stevige gemeentelijke bijdrage aan het project.
Dat de hockeyclub er nog niet in geslaagd is een haalbaar voorstel in te dienen is aan andere omstandigheden te wijten, zoals planologische beperkingen, een niet geslaagde grondtransactie, een lobby voor het behoud van bomen en een mislukte samenwerking met een andere sportvereniging.

Het streven om ruimte te beiden aan de jeugdige hockeyers die nu op de wachtlijst staan wordt door de PvdA van harte gesteund. Zij eisen wel van het bestuur een inhoudelijke discussie en samenwerking, waar de gewraakte brief natuurlijk haaks op staat.



20 januari 2009

HKSM maakt bezwaar bouwvergunning Herengracht 37

Namens de Historische Kring Stad Muiden (HKSM) maakt de bekende Muier Joop Lahnstein 'ernstig bezwaar' tegen het verlenen van een bouwvergunning voor het pand Herengracht 37 te Muiden. Volgens de HKSM gaat het hier om een foeilelijk bouwsel dat niet past midden in het hart van onze historische kern, want "de vesting Muiden is niet zonder enige reden tot beschermd stadsgezicht verklaard en het aanzien van de Herengracht met de vele monumentale panden wordt door dit bouwsel ernstig aangetast." Het voorgestelde gebouw bestaat onder meer uit een thermisch verzinkte staalconstructie. Lekker goedkoop en niet ongebruikelijk bij bedrijfsgebouwen.

Genoeg is genoeg meent de HKSM, want de Herengracht heeft al verschillende aantastingen van het historische aanzien moeten ondergaan door de bouw van in deze omgeving volledig detonerende bouwwerken. Verdere argumenten van de HKSM zijn:
· De maatvoering van het pand komt op geen enkele wijze overeen met de maatvoering van de (historische) panden aan de gracht.
· De vensterrij wordt door de winkelingang op hinderlijke wijze onderbroken.
· De eerste verdieping van het pand zakt door de gevellijn van de aangrenzende panden.
· Het metselwerk op deze wijze uitgevoerd in een donkere steen met grijze voeg vindt nergens op de gracht enige herhaling en heeft geen historische waarde.
· De uitvoering van de gevel in een gestapelde steen sluit nergens aan bij het historisch karakter van de Herengracht. · Het pand krijgt de bestemming winkel, terwijl hier nimmer een winkel gevestigd is geweest.
· Dit eventuele winkelpand wordt gebouwd op een zeer kwetsbare plek aan de Herengracht.
· Door het bij het pand betrekken van de steeg tussen het pand en Herengracht 39 wordt het historische stratenplan van de Vesting aangetast, wat niet zonder bestemmingsplanwijziging kan: de bestemming 'steeg' verandert nu opeens in 'bouwgrond'.
De HKSM is verheugd dat deze rotte plek binnen de Vesting wordt aangepakt, maar dat deze plek zal worden ingevuld met een semi-eigentijds monstrum vervult hen met ernstige zorg over de zorgvuldigheid, waarmee ons erfgoed wordt behandeld, en de ontkenning van de waarde daarvan. Het is hun in dit verband geheel onduidelijk waarom de gemeentelijke monumentencommissie niet is gehoord noch is gevraagd een advies uit te brengen over de plannen tot bouw.


Herengracht 37 nu, en:


Zoals voorgesteld.



6 januari 2009

Muider Roemer uitgereikt aan Harry Mock c.s.

De Muider Roemer is dit jaar uitgereikt aan de organisatie van 'Swing op de Brink'. De voorzitter van de Stichting Swing op de Brink nam op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Muiden de 'Roemer' uit handen van Burgemeester mevrouw Worm-de Moel in ontvangst. De Muider Roemer is de “prijs” van het jaar van het gemeentebestuur van Muiden. Een wisselbokaal voor een sportvereniging, een instelling, een club, een stichting, een groep personen of een inwoner van de gemeente die op de een of andere wijze door hun, zijn of haar inzet een bijzondere prestatie heeft geleverd. “Swing op de Brink” gaat dit jaar voor de 10de keer georganiseerd worden onder leiding van de heer Harry Mock. Het gemeentebestuur heeft voor al die jaren Swing op de Brink veel lof en was dan ook unaniem in de keuze om dit jaar de Muider Roemer aan de heer Harry Mock en zijn vrijwilligers te geven.


foto geplukt van website gemeente, bron www.muider.nl

In haar nieuwjaarstoespraak keek mevrouw Worm terug op het afgelopen jaar en memoreerde zij een aantal belangrijke zaken die de gemeente in dit nieuwe jaar te wachten staan. Met een toast uit op het Nieuwe Jaar sloot zij haar speech af. De door haar lang verbeide fusie zal nog minstens een jaar op zich laten wachten, wist zij te melden: haar toespraak vindt u op de website van de gemeente, mocht u er meer over willen weten.



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: