naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

TWEEDE HELFT 2010




22 november 2010

Billenschandaal: hockeydames misbruikt door VVD-kandidaat!



"Het zijn prachtige damesbillen, maar er is geen gezicht te herkennen. Niemand had verwacht dat deze dames daar problemen van zouden maken.'' Aanvankelijk dacht Vlaanderen dat het om het team van zijn dochter ging, die in het tweede speelt. "Ik meen haar toch te herkennen op de foto.''. E-Power Vlaanderen vergiste zich, want op de briefkaart van zijn beoogd sport-specialist in de raad, Hans Thesingh, prijken de billen van het eerste team van MHC Muiderberg. Zij voel zich misbruikt door Hans. ,,Wij willen echt niet met de VVD geassocieerd worden,'' zegt keepster Anne van der Meyden. ,,Dat willen we even laten weten.'' De 24-jarige pedagogiek studente heeft zelf in het verleden D66 en GroenLinks gestemd.
De plaatselijke VVD heeft deze week huis-aan-huis een folder verspreid met de gewraakte foto. De speelsters staan gebogen in een kringetje (huddle) voor de yell. ,,Hoewel we er van achter op staan, is het onmiskenbaar ons team,'' zegt Merel Glansbeek. ,,De VVD heeft ons niets gevraagd en waarschijnlijk zouden niet veel meiden ja zeggen.''
Keepster Anne van der Meyen belde begin deze week de VVD-campagneleider Marlon van der Meer met de bezwaren. De wedstrijd van afgelopen zondag heeft hij bezocht, en namens Hans Thesingh heeft hij  Anne en haar team een biertje aangeboden. Case closed.



10 november 2010

Realisatie Mortuaria Muiden en Muiderberg

Op donderdag 11 november ondertekenen Uitvaartonderneming Van Vuure en de gemeente Muiden de erfpachtovereenkomst voor de aula's op de begraafplaatsen in Muiden en Muiderberg. Van Vuure is de meest geschikte partij gebleken voor het realiseren en het beheren van de mortuaria in Muiden en Muiderberg.

In Muiden zal één en in Muiderberg zullen twee opbaarruimtes gecreëerd worden. Daarnaast zal er ook een condoleanceruimte gecreëerd worden in de beide panden. Conform planning zullen de beide mortuaria in het voorjaar van 2011 in gebruik genomen worden.

Het is inmiddels ruim 6 jaar geleden (2004) dat de VIB haar wens voor het eerst kenbaar maakte voor het realiseren van een opbaargelegenheid en mortuarium in Muiden en Muiderberg. Hier is reeds lange tijd een grote behoefte aan onder de inwoners van de gemeente. Afscheid nemen van de overledene in de eigen omgeving is immers een wens van velen.


23 oktober 2010

Burgemeester is aardig!

Verslagje van de raadsvergadering van 21 oktober

Gelijktijdig met het aantreden van onze nieuwe burgemeester, mevrouw Marleen de Pater, werd het inspreekrecht van de burgers al een stuk democratischer. U weet dat het publiek over alle punten van de agenda aan het begin van de vergadering mag inspreken. Tot heden werd daarna de agenda vastgesteld. Niet logisch, want daarmee kunnen punten op de agenda komen waarover je had willen inspreken, maar je beurt al voorbij is. Burgermoeder Marleen stelde eerst de agenda vast, en nodigde daarna de insprekers uit.
Opvallend was dat de kersverse burgemeester haar gezag ontleende aan een evenwichtig en menselijk optreden. Het bovenstaande is daar slechts een voorbeeld van.
Trouwens, één van haar mededelingen was dat communicatiemedewerker Gwendolyn de Boer bevallen is van een zoon. Gefeliciteerd, Gwen!

De insprekers hadden het over twee onderwerpen: de buitenschoolse kinderopvang in aan de Noordpolderkade, en, maar dan voornamelijk, de uitbreiding van het aantal hockeyvelden. Dat laatste onderwerp verliep curieus. Ed Visser, voorzitter van de Hockeyclub, had zich voorgenomen eens stevig op het college te gaan mopperen. Maar voor dat hij het woord nam kwam wethouder Fred Winnubst met een verklaring: de gemeente zal voortvarend de mogelijkheden onderzoeken voor het realiseren van nieuwe velden, de plannen uitvoeren, en daarover wekelijks aan de raad rapporteren. Dat was pech voor een aantal raadsleden: in plaats van dat ook zij weer eens stevig op het college konden mopperen – heel lucratief met de verkiezingen in het verschiet - kregen ze nu drie bier in plaats van de gevraagde twee bier, zoals de ietwat op een dikke snorrende kater gelijkende Erik Pieter Vlaanderen het tevreden uitdrukte. Hij had met betrekking tot de hockeyvelden een initiatiefvoorstel voorbereid. Dick Methorst kwam toch nog met een amendement op dit voorstel – om deze aan te scherpen – maar ving bot: niemand had daar nog behoefte aan nu het hockeygras voor de voeten van alle populisten in de raad weggemaaid was.

Die kinderopvang komt er ook, althans de voorgestelde wijziging van het onderhavige bestemmingsplan (bestemming Noordpolderkade 3). Kunnen de kinderen zien dat melk uit een koe komt, en pas daarna in het schap van de AH belandt.


21 oktober 2010

Geslaagde presentatie Stichting 'Kruitpad'.

Ari Mastenbroek gispt Jacob Veenhuysen.

Gisteravond presenteerde het bestuur in de Kazerne hun Stichting 'Kruitpad'. Het was de bedoeling dat Dick Rozendaal, die initiatiefnemer was voor de monumentstatus van het Kruitpad, een uitleg zou geven, en dat Joop Lahnstein, voorzitter van de Historische Kring Muiden, geïnterviewd zou worden. Joop was wethouder in de tijd dat de ingrijpende beslissingen met betrekking tot het Kruitbos en de Kruitfabriek voorbereid werden. Beiden waren wegens persoonlijke omstandigheden afwezig, en hobbyhistoricus Guus Kroon nam dan maar de honneurs waar. Het werd toch nog een zeer geslaagde avond met zo'n kleine 70 bezoekers.
Jacob Veenhuysen, voorzitter van de Stichting, gaf een historisch overzicht. Velen waardeerden de uitleg van Guus en Jacob over de geschiedenis van de Kruitfabriek. Jacob kennende stelde hij zich zeer gematigd op ten aanzien van zijn aartsvijand KNSF-Vastgoed, en gaf een terughoudende en objectieve uitleg met betrekking tot de voorgeschiedenis. Desondanks vond CDA-commissielid Ari Mastenbroek het nodig Jacob aan te vallen.

Ari prees weldoener KNSF-Vastgoed, die op basis van een 'Open Begroting', zonder noemenswaardig profijt, ons van die gevaarlijke fabriek afhielp. Die 'Open Begroting' zou volgens Ari nimmer betwist zijn. Jacob zou, volgens Ari, objectief zijn als hij dat noemde. Maar de 'Open Begroting' werd weldegelijk betwist: door insiders, maar vooral door het objectieve rapport van bureau Oranjewoud, dat destijds in opdracht van de Provincie werd opgesteld om de 'Open Begroting' te beoordelen. Dat rapport is vernietigend. Ari heeft het Oranjewoudrapport echt niet gelezen. Hij zou dan gezien hebben dat in dat rapport onder meer staat dat die 'Open Begroting' voor tenminste 80% op fantasie berust. Trouwens, nu de buit binnen lijkt te zijn, geeft de enige aandeelhouder van KNSF-Vastgoed, de razend intelligente heer dr. Rolf Visser, toe dat hij hoopt de destijds door Muideninfo berekende mogelijke winst van 170.000.000 euro binnen te halen. Slimmere politici dan Ari, die destijds net als het CDA voor de aanvullende afspraken stemden, voelen zich nu opgelicht. Mogelijk niet voornamelijk door Visser, maar door de van corruptie verdachte verschrikkelijke Hooijmaijers. Als deze van Visser steekpenningen aangenomen zou hebben, vormt dat een plausibele verklaring voor zijn intimiderende opstelling van destijds.
Ari zou er goed aan doen eerst het Oranjewoudrapport te lezen voordat hij zich opnieuw in een discussie mengt, waar hij nu niets van af blijkt te weten.

Na dit intermezzo ging een ieder over op het meezingen van het Kruitlied. Dit lied is gecomponeerd door Jan Kersten, beschrijft een wandeling over het Kruitpad, en romantiseert het riskante karakter van het 'Kruitwerk'. Jan Kersten genoot zichtbaar van de waardering die hem ten deel viel.
Ook Guus Kroon was opmerkelijk mild over de door KNSF-vastgoed voorgenomen ontwikkeling. Wat hem dwars zat was dat het allemaal dure woningen worden, en er voor modale Muiers niets is. Guus suggereerde daarmee dat als er maar voldoende goedkope woningen gebouwd worden, het bos plat mag. Hij wilde op korte termijn duidelijkheid. Maar ja, goede dingen hebben zijn tijd nodig, en Guus leek zich dat niet te realiseren.


Guus Kroon voelt Jan Kersten aan de tand

Penningmeester Marianne Verstijnen van de Stichting zei in gesprek te willen komen met KNSF-Vastgoed. De gemeente Muiden probeert dat al acht jaar. Zou hun Stichting door KNSF-Vastgoed wél serieus worden genomen waar de gemeente dat al acht jaar niet wordt?
Meer informatie op www.kruitpad.nl.


20 oktober 2010

WSV Muiden vraagt gemeente om visie op nautische ontwikkeling

Wij ontvingen het volgende persbericht van de WaterSportVereniging Muiden:

“Vlaanderen, raak mij aan” is de openingstekst op de monsterlijke informatiezuilen voor toeristen in Muiden. Inwoners hebben een dagtaak aan uitleggen dat je hier géén parkeerkaartje kunt kopen. Zelfs Nederlandstalige toeristen staan met de handen in het haar. De groeiende groep buitenlandse, weet helemaal niet dat ze moeten betalen voor parkeren. Een verwijzing naar een restaurant op IJburg begrijpen ze al helemaal niet.

“Bestuur Muiden zet in op toerisme”. Kopt de krant. Hoe denkt het Muidense Bestuur die inzet in te gaan vullen? Toeristenbelasting kan enkel binnenstromen via de bezoekers van het Muiderslot en via de haven, met overnachtende watersporters. Het Muiderslot draait goed, maar de haven als geheel is een zorgenkind, met bijvoorbeeld amper voldoende faciliteiten voor overnachtende toeristen.

De WSV Muiden ziet het met lede ogen aan. Al vier jaar stimuleert, vraagt en klaagt de WSV om een visie over de nautische ontwikkeling van de stad. Die visie is nodig om het havenkarakter van de stad te bewaren en te versterken. WSV Muiden nam inhoudelijk het voortouw door zelf een eigen Havenvisie te schrijven, organiseerde met alle betrokken havenpartijen een havenconferentie die nota bene tot overeenstemming op alle hoofdpunten leidde en bood alles kant en klaar aan het gemeentebestuur aan. Wethouder Waanders beloofde keer op keer actie, een visie op de nautische ontwikkeling van Muiden zou er komen. Tot op heden gebeurde er niets. Ja, er werd een ligplaatsverordening aangenomen, die uiteindelijk regelt dat je nergens in Muiden meer mag liggen met je bootje.

De ideeën van de gemeente blijven beperkt tot zinnen als: “We zetten in op de ontwikkeling van een buitengaatse haven.” “Zolang er geen aquaduct onder de A1 is, kunnen we niks.” En als klapstuk: 'Als jullie wat willen veranderen in de haven, moeten jullie het zelf maar regelen”. WSV Muiden vraagt echter om visie: welke activiteiten in de haven gaan dan toeristen trekken? Hoe komen ze naar Muiden? Waar parkeren ze en gaan ze liggen? Hoe ziet de toekomstige ontwikkeling van de Noordwestoever van de Vecht eruit? Hoe ziet de gemeente de toekomst van de beroepsvaart, wat heeft ze de charterschippers te bieden? En voor de WSV Muiden het belangrijkste: Hoe denkt de gemeente de 120 inwoners die ook een plek voor hun bootje zoeken te kunnen helpen?

WSV Muiden vraagt nu alle politieke partijen naar hun standpunt over de toekomst van de haven. Op www.wsvmuiden.nl kan ieder volgen hoe de verschillende partijen aankijken tegen de nautische toekomst. De partij van de wethouder van havenzaken Waanders doet overigens niet meer mee aan de verkiezingen…

“Raak me aan” kreunt de informatiezuil terwijl hij pakken plattegrondjes van Muiden uitspuwt. De plattegrond wijst perfect de weg naar het roemruchte Muiderslot, dat op 100 meter achter de zuil boven alles uittorent. Kennelijk moet het slot de toerist het geld uit de zak kloppen. De bouwers van het slot wisten in ieder geval wél dat de monding van de Vecht van strategisch belang was..



18 oktober 2010

Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden presenteert zich

De in april j.l. opgerichte Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden presenteert zich op woensdagavond 20 oktober a.s. van 20 tot 22 uur in de Kazerne te Muiden aan de Muider gemeenschap met een avond vol nostalgie en een blik op de toekomst. Belangrijkste doelstelling van de Stichting is de karakteristieke kenmerken van het Kruitpad te beschermen en daarmee een herinnering te bewaren aan de Kruitfabriek “De Krijgsman” die er van 1702 tot 2004 actief was. Joop Lahnstein probeert de ingewikkelde knoop van publiek/privaat eigendom van de KNSF te ontwarren en Guus Kroon presenteert met veel historisch materiaal onder de titel “De hoeden en de petten” de dagelijkse praktijk op de fabriek.Verder zal het Kruitlied op een tekst van Jan Kersten met begeleiding van accordeonist Martin Döbbelman worden gezongen. Ook Dik Rozendaal doet zijn verhaal over hoe hij samen met anderen het gemeentebestuur overreedde het Kruitpad de status van eerste Gemeentelijk Monument te verlenen.En tenslotte kijken we naar de toekomst: wat zijn de mogelijkheden en bedreigingen voor het Kruitpad en omgeving. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage aan het eind van de avond.




6 oktober 2010

Informatieavond verbeteren openbare verlichting

De gemeente Muiden gaat in de komende vier jaren de staat van de huidige openbare verlichting verbeteren in de kernen Muiden en Muiderberg en in het buitengebied. De verbetering heeft gevolgen voor bijna alle straten en wegen.
In de tweede week van oktober vinden informatieavonden plaats over de verbetering van de verlichting. Tijdens deze avonden ontvangt u informatie en kunt u vragen stellen over de aanpassingen in uw wijk, het beeld bij u in de straat, de planning van de werkzaamheden en de wijze van uitvoering.
  • De inloopavond voor Muiden wordt gehouden in het gemeentehuis op maandag 11 oktober vanaf 18.30 tot 20.30 uur
  • De inloopavond voor Muiderberg wordt gehouden in De Rijver op donderdag 14 oktober van 17.30 tot 19.30 uur.
Veel lichtmasten zijn verouderd en toe aan vervanging. Daarnaast voldoet de verlichting in veel straten niet meer aan de eisen van tegenwoordig, wat nadelig is voor het gevoel van veiligheid. Oude masten worden vervangen en door lichtmasten bij te plaatsen en de bestaande masten opnieuw te verdelen, wordt de lichtsterkte en gelijkmatige spreiding van licht verbeterd.
In het lichtplan is rekening gehouden met de hoogte van de lichtpunten en de sterkte van de lampen. Naast de aanpassing buiten voert de gemeente een nieuw beheersysteem in voor alle lampen, zodat onderhoud van de openbare verlichting in de toekomst verbeterd wordt. Het aanpassen van de verlichting start komende winter.



28 september 2010

Afscheidsreceptie mevrouw Worm matig bezocht

Wij zijn er ook niet geweest, en zo zullen er meerderen mee omgegaan zijn. Naar verluid waren er slechts drie ambetenaren en drie raadsleden aanwezig op de afscheidsreceptie van de burgemeester. Oppositie-leider Methorst nam de honneurs waar, en sprak mevrouw Worm toe. Coalitie-leider Jan Hylkema had andere zaken te doen en was allerminst verbaasd over de geringe opkomst: "er is gewoon onvrede over dit hele gedoe rond het opstappen". De wethouders hadden ook dringerder zaken.



27 september 2010

Muiden op de schop!

De komende weken regent het afsluitingen en omleidingen. Niet alleen is de A1 grootdeels afgesloten, ook wordt er gewerkt aan de Hakkelaarsbrug, de Singelstraat, en de Keetpoortsluis. Een overzicht:


A1/A6:

Alle weekenden in oktober, en het weekend van 26 november vinden er werkzaamheden op de A1 plaats. In de vier weekenden van 25 oktober tot 26 november vindt er ook groot onderhoud aan de A6 plaats. Muidenaren zijn daarover geïnformeerd door middel van een door Rijkswaterstaat bezorgde brief.

Hakkelaarsbrug

Vanaf maandag 18 tot en met vrijdag 29 oktober zal de gehele verkeerskruising Hakkelaarsbrug en de het oostelijk gedeelte van de Zuidpolderweg (vanaf de kruising met de Mariahoeveweg) op werkdagen zijn afgesloten voor alle verkeer met uitzondering van (brom)fietsers en voetgangers.

Als gevolg daarvan zal het doorgaande verkeer vanuit Muiden richting Muiderberg, Naarden en vice versa gebruik moeten maken van de rijksweg A1 en/ of A6 met uitzondering van het tussengelegen weekend. Voor het langzame verkeer, waaronder landbouwtractoren, geldt de afsluiting ook. Het plaatselijke langzame verkeer kan gebruik maken van de Dijk- en Noordpolderweg. Het gebruik van deze wegen door autoverkeer is niet toegestaan.De weg wordt in het weekend tijdelijk voor het verkeer vrijgegeven. De kruising Mariahoeveweg-Zuidpolderweg valt buiten de afsluiting.
De afsluiting vindt plaats:
· van maandag 18 oktober 07.00 uur tot vrijdag 22 oktober 19.00 uur;
· van maandag 25 oktober 07.00 uur tot vrijdag 29 oktober 19.00 uur.

Tijdens deze afsluiting zijn De Goog, Meerkade en de Keverdijk tevens niet bereikbaar via Muiden. Ontsluiting is dan alleen mogelijk via Weesp (Keverdijk/ 's Gravelandseweg) en Naarden (Meerkade/ Overscheenseweg)

Openbaar vervoer:
Na overleg met vervoerder Connexxion (bus 110) is overeengekomen dat alle haltes in Muiderberg inclusief Goog- en Zuidpolderweg tijdelijk buiten dienst zijn. Buspassagiers dienen dan bij een tijdelijke bushalte aan de IJsselmeerweg in- en uit te stappen. Deze halte is gelegen langs het fietspad richting Hollandsebrug ter hoogte van de oprit A6 in de richting Amsterdam. De bus maakt dan gebruik van de A6 en de A1 en vervolgt via de afslag Hakkelaar weer haar normale dienstregeling vanaf de halte aan de Mariahoeveweg. De halte aan de Mariahoeveweg richting Bussum zal tijdelijk worden ingericht op het parkeerterrein aan de Mariahoeveweg ter hoogte van de Herengracht.

Wat gaat er gebeuren en waarom deze afsluiting:
De werkzaamheden behelzen het verwijderen van alle bestaande asfaltverharding door frezen en het opnieuw aanbrengen van 2 lagen asfalt. Daarna moet de belijning worden aangebracht en moeten de detectielussen van de verkeersregelinstallatie aan de Hakkelaarsbrug in het nieuwe asfalt worden aanbracht. Bij de Hakkelaarsbrug zullen alle betonbanden worden vervangen voor nieuwe eenduidige typen en zullen er nieuwe afwateringskolken worden aangelegd. De bestaande (fiets)paden worden vervangen door asfalt. De ruimte tussen de paden en de rijstroken voor het autoverkeer zullen worden opgevuld met fleurig uitziende heesterrozen. In het kader van kwaliteit, veiligheid voor alle betrokkenen, en duidelijkheid is besloten tot deze tweewekelijkse afsluiting (met uitzondering van het tussengelegen weekend).

De betreffende wegen hebben een belangrijke functie voor het doorgaande verkeer. Om de overlast voor de weggebruiker te beperken en begrijpelijk te laten zijn, is besloten voor een gehele afsluiting gedurende een relatief korte periode tijdens de herfstvakanties van de regio's Noord en Midden.



Werkzaamheden riolering Singelstraat en Dwarsstraat

In de Singelstraat, Dwarsstraat en een deel van de Burgemeester de Raadtsingel wordt een extra riolering gelegd, die speciaal bedoeld is om het regenwater af te voeren. Hiermee wordt de bestaande riolering ontlast en is de kans op water op straat geminimaliseerd. De bewoners van de betreffende straten zijn onlangs per brief geïnformeerd over de werkzaamheden.
De werkzaamheden starten in de eerste week van oktober en duren ongeveer tot eind november. Op dit moment is het precieze verloop van de werkzaamheden nog niet bekend. Wel is zeker dat de Singelstraat, de Dwarsstraat en een deel van de Burgemeester de Raadtsingel worden opgebroken. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, zijn wegafsluitingen noodzakelijk. Het is namelijk niet mogelijk om auto's te laten passeren als er gegraven wordt.
Omdat ook de vuilniswagen tijdens de werkzaamheden de woningen niet altijd zal kunnen bereiken, is bewoners gevraagd om hun huisvuil wanneer nodig op een andere plek aan te bieden. Ook is bewoners gevraagd door te geven als ze in de periode van de werkzaamheden gaan verhuizen of een grote verbouwing gaan uitvoeren. De gemeente probeert hiermee dan in de planning zoveel mogelijk rekening te houden.
Helaas is het niet mogelijk om de werkzaamheden zonder enige hinder uit te voeren. De gemeente Muiden vertrouwt op uw medewerking om de wateroverlast duurzaam te verhelpen en dankt u bij voorbaat voor uw begrip.

Werkzaamheden brug Keetpoortsluis

Waternet werkt van maandag 4 oktober tot en met woensdag 13 oktober aan de brug bij de Keetpoortsluis in Muiden. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de draaipunten van de brug.
De brug aan de Herengracht is tijdens de werkzaamheden gestremd voor al het weg- en scheepvaartverkeer. Het autoverkeer wordt door middel van tijdelijke bebordingen omgeleid. Voetgangers, fietsers en bromfietsers kunnen gebruik maken van een tijdelijke noodbrug die naast de huidige brug geplaatst wordt. Het scheepvaartverkeer wordt niet omgeleid.
Op sommige momenten zullen de werkzaamheden enige geluidsoverlast met zich meebrengen. Sorry.



8 september 2010

Uitnodiging

De burgemeester heeft bovenop de uitnodiging aan de gehele burgerij nog eens 300 persoonlijke uitnodigingen laten versturen voor haar afscheidsreceptie op 24 september. Mevrouw Worm neemt zich voor in Muiden te blijven wonen. Flinke dame, die zich niet op zij laat zetten, wist Anna Waanders al bij haar aantreden.


8 september 2010

Oranjebord

Het giga oranje Oranjewoud bord, waarmee je welkom in Muiden geheten wordt als je over de brug van Spelle (officieel de Naarderpoortbrug) de stad binnenkomt staat daar zonder vergunning. Niet nodig volgens het gemeentehuis. Het blijft er staan tot het karwei geklaard is bij de Kazerne en het Muizenfort. Op 1 oktober gaat een nieuwe verordening in over reclame/mededelingenborden. Winkeliers hebben de smoor erover in dat ze ontboden werden bij de burgemeester om eens flink ingewreven te krijgen dat reclameopstakels voor de deur verboden zijn. De burgemeester had haar vertrek amper aangekondigd of ze staan er weer...


7 september 2010

Leges tarieven Muiden in top 10

Op 9 september wordenin de commissie de legestarieven van de gemeente behandeld. Er zal - naar verluid - geen noemenswaardige verhoging plaatsvinden.
Dat is maar goed ook, want uit een door de Vereniging 'Eigen Huis' gepubliceerd overzicht blijkt dat Muiden op het gebied van leges tot de duurste gemeenten van Nederland behoort:

Top 10 duur, bouwvergunning tot € 130.000, exclusief btw, inclusief welstand
  • Korendijk € 6.067,30
  • Montfoort € 6.032,00
  • Zandvoort € 5.586,50
  • Bussum € 5.491,85
  • Haren € 5.304,75
  • Muiden € 5.135,53
  • Hardinxveld-Giessendam € 5.125,30
  • Graft-De Rijp € 5.021,65
  • Zeevang € 5.011,85
  • Buren € 4.927,00
(Landelijk gemiddelde € 3.118,44)

Voor een dakkapel van 10.000 euro, of een uitbouw van 45.500 euro valt Muiden buiten de top 10. Voor de tarieven vindt er overigens wél een aanpassing aan een nieuwe wetgeving (de WABO: wet algemene bepalingen omgevingsrecht) plaats, maar deze heeft weinig tot geen consequenties.


7 september 2010

Bibliotheek Muiden zoekt vrijwilligers

De Bibliotheek is op zoek naar enthousiaste, dienstverlenende mensen die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan de bibliotheek.

De werkzaamheden in de bibliotheek bestaan voornamelijk uit werk achter de uitleenbalie zoals het uitlenen, innemen en opruimen van boeken en andere materialen.

Wij zoeken vrijwilligers voor:
maandagmiddag van 15.00-18.15 uur
zaterdagochtend van 09.45-12.15 uur

U maakt deel uit van een vast team en bezoekt 1 x per twee maanden een werkbespreking. Ook zijn er nog vele andere hand en spandiensten te doen zoals het kopiëren (gebruiksklaar maken) van foldermateriaal, gastvrouw/heer zijn bij activiteiten, hulp bij klassenbezoeken en nog veel meer.

Als u belangstelling heeft voor het werken in de bibliotheek wil Stefanie Beijen, Kazernestraat 10, 1398 AN Muiden, 0294 264768 dat graag weten. U kunt ook mailen naar muiden@debibliotheek.org.


30 augustus 2010

Bloemen voor Pakistan


Demylee en Quylian
Demylee en Quylian Hoogenbos van de Jozefschool in Muiden hoorden van de overstromingen in Pakistan. Zij wilden de laatste week van hun schoolvakantie goed gebruiken en besloten iets te doen voor het adoptiekindje van de school, die in het getroffen gebied in Pakistan woont. Bloemen verkopen langs de deur leek hen een goed idee. Op een gevaarlijke hoek in Mariahoeve groeit heel veel Guldenroede. Een mooie plant, maar op die hoek voor de kleintjes heel gevaarlijk, omdat een auto kleine kinderen niet kan zien. Die Guldenroede zou een beter doel kunnen dienen. Daar zou je boeketjes van kunnen maken en dan proberen die langs de deur te verkopen. De opbrengst kon dan naar het adoptiefkindje of naar giro 555. Zo gezegd, zo gedaan en met hulp van mevr. Lahnstein gingen ze aan de slag. Er werden keurige boeketjes gemaakt en aan de buurtbewoners aangeboden. Boven verwachting was de voorraad snel uitgeput en moesten er nieuwe bosjes bloemen komen. Het was dus hard werken geblazen. Zeker toen andere buurtbewoners spontaan bloemen aanboden van hun volkstuin. Na twee dagen hard werken was het echt op. De opbrengst, ruim € 100,--, werd op school ingeleverd en daarna gestort op giro 555. Toch was het niet het eind van de actie. Verschillende Muiers vonden het idee zo goed, dat zij spontaan ook bloemen uit hun tuin doneerden.
Vanaf donderdag 1 september, als het weer meezit, staan bij de Jozefschool en de P.C.Hooftschool in Muiden emmers met bloemen. Iedereen kan een bosje meenemen en zijn of haar bijdrage in een bus deponeren. De opbrengst gaat weer naar giro 555. Demylee en Quylian hopen weer veel bloemen te kunnen verkopen.
Met dank aan alle sponsoren kan dan weer een mooi bedrag naar giro 555.


27 augustus 2010

Hylkema opent weblog

Komende week zal Jan Hylkema een weblog openen op de website van de PvdA. “Mede naar aanleiding van alle commotie over het vertrek van de burgemeester. En natuurlijk ook de persberichten met de onzin van de KNSF en D66 en CDA dat Muiden vele miljoenen aan schadeclaim moet betalen aan de KNSF-Vastgoed heb ik toch maar weer besloten om een weblog te openen” , zegt de fractievoorzitter van de PvdA Muiden/Muiderberg. “Vele mensen vragen me hoe het nu precies zit. Is het waar wat de pers schrijft etc. Daarom lijkt het me goed de inwoners van Muiden en Muiderberg zoveel mogelijk informatie te voorzien.”
Mogelijk zal de opening van zaken ook nog de nodige extra informatie opleveren over onze CDA-burgemeester, KNSF, Bloemendalerpolder en ex-VVD gedeputeerde Hooijmaijers en andere figuren die actief zijn met het kopen van grond en het zoveel mogelijk volbouwen van onze gemeente. Maar het zal ook een inkijkje geven in de verhoudingen in de lokale politiek, aldus Jan Hylkema.

OV-protestactie succesvol

Tijdens het Spieringfestival startte de actie in Muiden en Muiderberg met het ophalen van handtekeningen om te protesteren tegen de verslechtering van het openbaar vervoer in de regio Gooi en Vechtstreek. De afgelopen week hebben de handtekeningenlijsten ook bij De Hoek in Muiden en bij slagerij Dalmulder in Muiderberg gelegen. In totaal zijn er meer dan 750 handtekeningen opgehaald.
Van de ondertekenaars kwam ongeveer 50% uit Muiden, 35% uit Muiderberg en de rest uit de regio of van nog verder. “Deze korte actie heeft maar weer aangetoond hoe belangrijk goed openbaar vervoer in onze regio is” aldus Jan Hylkema, fractievoorzitter PvdA en initiatiefnemer in Muiden en Muiderberg van deze actie.

De handtekeningenactie is een gezamenlijk initiatief van diverse politieke partijen en maatschappelijke groeperingen in de Gooi en Vechtstreek.



16 augustus 2010

Ab Alberts is niet op Pampus geboren

Ab Alberts las het artikel in het Weespernieuws 'Olivier is eerste Pampusbaby ooit' van moeder Maartje Terwindt en vader Kris van de Voorde. Het is wel aardig om te weten, dat 80 jaar geleden ik de eerste en enige pampusbaby zou zijn van moeder Alida Alberts-Koper en vader Harm Alberts. Maar . Omdat dat op 23 januari zou moeten gebeuren en er al veel ijsgang was vond de huisarts in Muiden het niet verantwoord om de bevalling op het eiland te laten gebeuren, gezien de mogelijke complicaties die zouden kunnen voorkomen. Mijn moeder is toen 20 januari naar Haarlem gegaan, waar ze in het huis van haar ouders op 23 januari van mij beviel, op 3 februari waren moeder en kind weer op Pampus De barre winter van 1929 stond nog vers in het geheugen, de echte koudegolf hield toen bijna de hele maand februari 1929 aan, waarbij het kruiende ijs van de, toen nog Zuiderzee, met de Noord-Oosten wind enorme ijsschotsbergen vormde, die bij het draaien van de wind naar het Noorden zelfs de beide woningen bedreigde. Verbinding met de wal, Muiden, was ondanks het dikke ijs al vrij snel onmogelijk, door het kruien.


Een foto van Ab - 2½ jaar oud - mijn moeder en van de reusachtige ijsmassa



3 augustus 2010

Henk Nauta overleden

Gisteren, maandag 2 augustus, is onder grote belangstelling afscheid genomen van de bekende Muider Henk Nauta. Hij werd op dinsdag 27 juli getroffen door een hartstilstand.
De afscheidsdienst in de Grote Kerk van Muiden werd bezocht door vele familieleden, vrienden, kennissen en andere belangstellenden.
Henk werd om 17.00 uur gecremeerd in crematorium Ölandhorst in Lelystad.

Henk was een bekende Muidenaar. Hij werd op 19 juli 1941 geboren in Muiden. In zijn jeugd woonde hij in de Kerkstraat, in de zogenaamde Duiventil.
Later trouwde hij met Geeske Wijma en kreeg twee zoons; Oscar en Marco.  
Hij werkte eerst als automonteur bij de Van der Pouwgarage in wat toen nog de Kerkachterstraat heette (nu de Kloosterstraat).
Sleutelen aan oude Peugeots.  
Van der Pouw ging later naar Weesp en Henk kreeg werk op de Kruitfabriek, waar ook zijn vader de kost verdiende. Van 1969 tot de sluiting van de fabriek in 1990 werkte hij daar bij de technische dienst. Henk woonde vrijwel al die tijd op het Kruitpad in een bedrijfswoning. Een jaar geleden verhuisde hij naar de Brederodelaan. Hij was daarnaast op de Kruitfabriek actief als bedrijfsbrandweerman en later als commandant. Dat deed hij trouwens ook in de gemeente Muiden. Van 1989 tot 2001 was hij brandweercommandant van de gemeente Muiden. In totaal was hij 32 jaar bij de brandweer.  
Bij de Kruitfabriek was Henk vice-voorzitter van de ondernemingsraad en kaderlid van het CNV. Hij voerde in 1990 namens het personeel als vakbondsvertegenwoordiger vele gesprekken om de fabriek te laten overleven of in ieder geval voor het het personeel een fatsoenlijke afvloeiingsregeling te verzorgen.  
Henk voetbalde jarenlang in de zaterdagafdeling van de Sportcombinatie Muiden. Hem kennende zal hij ongetwijfeld ook hier de nodige aktiviteiten hebben verricht.  
Hij was verder ook heel aktief in de kerk. Eerst bij de Gereformeerde Kerk, oa als jeugdleider, later bij de Samen Op Weg Kerk van de gecombineerde Gereformeerde en Hervormde Gemeente. Hij zat in de aktiviteitencommissie en verleende allerlei hand- en spandiensten. Bovendien zong hij ook nog in het kerkkoor.  
Een andere aktiviteit was zijn medewerking aan de opvang en verzorging van de Weeskinderen uit Zlobin, de door de ramp in Tsjernobil getroffen kinderen in Wit-Rusland. Samen met oa Wim Ruiter maakte hij vele reizen naar Rusland om goederen te brengen die enthousiast door de Muider gemeenschap bij elkaar gebracht waren. Er logeerden diverse keren kinderen uit Wit-Rusland bij hem thuis en zijn huis was een verzamelplaats voor alle goederen die men kon gebruiken.  
Henk verzamelde en bewaarde thuis trouwens heel veel. Hij had alles netjes geordend en gerangschikt opgeborgen. Archiefstukken van de Kruitfabriek, de vakbond, Muiden en nog veel meer. Daarmee was hij natuurlijk een uitstekende kandidaat om bestuurslid te worden van de Historische Kring Stad Muiden. In 2005 liet hij zich overhalen om in dat nieuwe avontuur te stappen. Enthousiast als hij was stortte hij zich weldra in het verenigingswerk. Niets was hem te veel.  
Toen er dan ook in 2006 een nieuwe vertegenwoordiger van de HKSM nodig was in de werkgroep die het Muider Muizenfort Museum wilde oprichten, nam Henk als vanzelfsprekend deze plaats in. Hij onderhield de contacten met het bestuur van de Historische Kring, maar zette zich ook meteen in voor het tot stand komen van het museum. Met name bij het aanleggen van het loopgravencircuit in 2007 en de periode daarna, was Henk vrijwel dagelijks te vinden op en in het Muizenfort. Hij gaf aanwijzingen aan de mensen van de Stichting Herstelling en werkte zonodig zelf net zo hard mee. In 2008 werd Henk bij de oprichting van de Stichting Muider Muizenfort Museum bestuurslid. Hij zat in de Technische Commissie, deed regelmatig dienst als vrijwilliger tijdens de openingstijden van het Museum en deed allerlei klussen.  
In zijn schaarse vrije tijd, zelfs na zijn pensioen, ging hij graag naar zijn "karrevan" zoals hij het altijd noemde. Samen met zijn vrouw en (klein)kinderen genoot hij van het buiten zijn en de rust. Nog niet niet zo lang geleden moest hij echter een aantal reparaties verrichten na de stormschade tijdens onweersbuien in juni. Henk was altijd bezig, onvermoeibaar en gedreven. Hij gaf gevraagd en ongevraagd zijn mening over alles wat hem bezig hield.  
Hij had hart voor Muiden en al die hem lief waren maar zijn hart heeft het nu opgegeven.
(Bijdrage van Guus Kroon)



20 juli 2010

Aanbesteding openbaar vervoer mislukt.

Frequentie buslijnen daalt onder acceptabel niveau

Naar aanleiding van de mislukte aanbesteding van het openbaar vervoer hebben de PvdA afdelingen in de Gooi en Vechtstreek de handen ineengeslagen voor behoud van het openbaar vervoer.

Door deze mislukte aanbesteding en bezuinigingsplannen van de provincie Noord-Holland zal het busvervoer in de Gooi en Vechtstreek ernstig verslechteren. De recente aanbesteding trok maar één inschrijver, Connexxion, waardoor van enige marktwerking geen sprake was. Het aantal uren dat de bussen zullen rijden in de regio zal halverwege volgend jaar met een kwart afnemen.

“Wij zijn 14 juli bijeen geweest om de stand van zaken te bespreken” meldde Jan Hylkema, fractievoorzitter in Muiden/Muiderberg. Hierbij was ook de woordvoerder van de Statenfractie van de PvdA, Gohdar Massom, aanwezig.

In een aantal gemeenten zijn op initiatief van de PvdA moties aangenomen die de provincie oproepen de slechte plannen te wijzigen. De afname van het aantal busuren wordt wellicht nog vergroot als gevolg van de bezuinigingen die de provincie wil doorvoeren op oa zorg, kunst, cultuur, natuur, recreatie en openbaar vervoer. Naar het oordeel van de PvdA-afdelingen in de Gooi en Vechtstreek is het niet nodig zo drastisch te bezuinigen. Ondanks het wanbeleid van de van fraude verdachte gedeputeerde Hooijmaijers heeft de provincie ruim één miljard euro aan eigen vermogen op de bank staan. Dit moet toch aangewend kunnen worden om de negatieve gevolgen voor de inwoners te voorkomen, vindt de PvdA.

De regionale PvdA fracties overwegen een verzoek bij kartelwaakhond NMa neer te leggen voor een onderzoek naar de achtergronden van de aanbesteding en de invloed die de economische machtspositie van Connexxion binnen het openbaar vervoer hierop heeft gehad. "Er wordt tenminste de indruk gewekt dat de positie van Connexxion zo dominant is dat andere vervoerders niet eens meer meebieden op een dergelijke aanbesteding, terwijl het toch om een vette kluif gaat. Dat verdient nader onderzoek, zeker waar het om een belangrijke dienst en zoveel publiek geld gaat" aldus Lars Voskuil, fractievoorzitter in Naarden.

Als de provincie niet bereid is te onderzoeken hoe de negatieve gevolgen kunnen worden voorkomen,dan zal de PvdA kijken hoe de inwoners en belanggroepen uit de regio er bij kunnen worden betrokken, bijvoorbeeld door het inzamelen van handtekeningen of protestacties.

De PvdA fracties in het Gooi en Vechtstreek willen op korte termijn duidelijkheid van de provincie Noord-Holland en de gemeenten in de regio over de toekomst van de buslijnen. Volgens het vervoersplan van de provincie zouden onder andere de volgende lijnen verdwijnen of aanzienlijk minder rijden:

Lijn 110 (van Bussum via Muiderberg en Muiden naar station Weesp) wordt teruggebracht van 2x per uur naar 1x per uur. De lijnen 108, 100, 119, 202, 105 worden teruggebracht van 4x per uur naar 2x per uur.
(onder voorbehoud, het persbericht van de PvdA blonk niet uit door duidelijkheid)




U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: