terug naar het overzicht van verenigingen
terug naar 'Muiden Veilig?'


Stichting Behoud Vesting Muiden


De Stichting Behoud Vesting Muiden uitte reeds in mei 2000 haar bezorgdheid over de kruitfabriek, en andere opslagplaatsen van explosieven in deze gemeente. Lees hier de vragen van de Stichting aan de Gemeenteraad, het verslag van de behandeling in de Commissie (notulen) en het antwoord van de gemeente.



inhoud:

de vragen van de Stichting BVM
de behandeling in de commissie, notulen
het antwoord van de gemeente aan de Stichting BVM

de vragen van de Stichting BVM

Brief van de Stichting Behoud vesting Muiden, mei 2000:

VRAGEN AAN DE GEMEENTERAAD VAN MUIDEN, DONDERDAG 18 MEI 2000:

  1. Is het de raad bekend dat zich aan het Ravelijnspad in Muiden een vuurwerkopslagplaats bevindt?
  2. Is het de raad bekend dat deze vuurwerkopslagplaats van de firma Hulkenberg in feite een bunker is van hetzelfde type als de vuurwerkbunkers die op zaterdag 13 mei jongstleden in Enschede de lucht in zijn gevlogen?
  3. Is het de raad bekend dat de bewuste vuurwerkbunker midden in een woonwijk staat?
  4. Is het de raad bekend dat er ook buiten de maand december vervoer en opslag van vuurwerk plaatsvindt bij de bewuste vuurwerkbunker?
  5. Is het de raad bekend dat de eigenaar van deze bunker vergunning heeft voor de opslag van 4000 kilo vuurwerk, in vier kluizen van elk 1000 kilo?
  6. Is het de raad bekend dat er bij Muiden Chemie International, beter bekend als de kruitfabriek, nog steeds kruit of kruithoudende producten worden geproduceerd?
  7. Is het de raad bekend dat er in Muiden bij en om de kruitfabriek in de afgelopen 117 jaar 12 explosies hebben plaatsgevonden, waarbij in totaal bijna 40 slachtoffers zijn gevallen?
  8. Is het de raad bekend hoeveel kilo kruit er op dit moment is opgeslagen op de kruitfabriek, welke soorten kruit er daar aanwezig zijn en op welke plaatsen dit bewaard wordt?
  9. Is het de raad bekend dat burgers van Muiden zich op dit moment zorgen maken over hun eigen veiligheid?
  10. Is de raad van Muiden van plan over deze zaken duidelijkheid te verschaffen, zodat de ongerustheid kan worden weggenomen?
Wij, burgers van Muiden, verenigd in de Stichting Behoud Vesting Muiden, wagen aan de raad om snelle en duidelijke antwoorden op de bovenstaande vragen.

NAAR HET BEGIN VAN DEZE PAGINA

de behandeling in de commissie, notulen

De Kruitfabriek - Commissievergadering 25 mei 2000.

De voorzitter (H.A. Smith) citeert uit de brief aan de Stichting (Behoud Vesting Muiden):

Bij de kruitfabriek aan het Kruitpad 16 in Muiden gaat het om een geheel andere situatie. In deze fabriek wordt rookzwak buskruit geproduceerd. Bevoegd gezag voor de vergunning in het kader van de Wet milieubeheer is de Minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). De minister heeft op 4 mei 1981 een milieuvergunning verleend voor de fabricage van kruit. Sindsdien zijn enkele malen wijzigingsvergunningen verleend. De vergunningsgegevens zijn slechts gedeeltelijk openbaar. Naar verluidt is Muiden Chemie in overleg met het ministerie over het indienen van een aanvraag voor een revisievergunning.
In april van dit jaar hebben medewerkers van de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie het bedrijf gecontroleerd op naleving van de voorschriften op het gebied van de opslag van gevaarlijke stoffen en de daarmee verband houdende voorschriften inzake de aanpak van calamiteiten.

Wij wensen onze bevolking op een correcte wijze te informeren over de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen ide risico’s.
Daarom hebben wij inmiddels de Minister van VROM verzocht de nodige duidelijkheid te verschaffen over de vergunningsituatie, de uitvoering van controles en de veiligheid op het terrein van de kruitfabriek. Tevens willen wij met het ministerie en het bedrijf in overleg treden over hoe de voorlichting van de bevolking zou kunnen worden verbeterd In zijn vergadering van 15 juni heeft de gemeenteraad ingestemd met de inhoud van deze brief.
Zodra wij beschikken over informatie van de Koninklijke Landmacht en het ministerie van VROM, zullen wij uw stichting en de leden van de raad nader informeren. Mocht u vooruitlopend hierop nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw W.H. van Beek van de afdeling Gebieds-en Beheerszaken.
De voorzitter wijst op het feit dat er bouwvergunningen zijn verleend om de drukgolf, die kan ontstaan bij een ontploffing bij de kruitfabriek, over het IJmeer te laten ontsnappen zodat de kracht ervan verminderd wordt. De heer Stadig heeft ook gekeken naar de situatie van de kruitfabriek. In de milieuvergunning staat dat de zich in de eerste cirkel bevindende woningen bij een eventuele klap van de kruitfabriek maximaal 5 procent glasschade mogen hebben. Daar zal naar gekeken worden.

De heer Kroon (publiek) bedankt het college voor de snelle beantwoording. Hij zegt dat, ondanks de strenge eisen waaraan de vergunning moet voldoen, er toch in 1983 twee explosies in de kruitfabriek zijn geweest. Deze hebben toch een gevoel van onveiligheid teweeg gebracht. Hij vraagt of het inderdaad waar is dat bij de kruitfabriek 400 ton kruit opgeslagen ligt. Hij spreekt zijn zorg uit over het transport van het kruit en vraagt of hier een rampenscenario voor is.

De voorzitter zegt dat het transport van kruit aan zeer strenge eisen onderhevig is. Er is veel geleerd uit de ongevallen bij de kruitfabriek. Na 1983 is weer geprobeerd het explosiegevaar te verminderen. Er is ook gezorgd dat de opslag zodanig is dat bij een explosie de drukgolf ontsnapt over het IJmeer. Bij de kruitfabriek is het niet mogelijk dat de ene bunker de andere aansteekt. Er is nadrukkelijk gekeken naar de mogelijke schade bij een explosie. De hoeveelheid kruit, die bij de fabriek is opgeslagen is geheim; de voorzitter weet dit ook niet. Het transport is zeer veilig. Hij is bereid om een rampenscenario uit te werken, hij benadrukt echter dat kruit brandt en niet explodeert. Aan de Minister van VROM heeft het college verzocht duidelijkheid te verschaffen over het soort gevaren waaraan men bij de kruitfabriek bloot staat. De kruitfabriek wordt dag en nacht bewaakt.

De heer Beenen is blij met het onderzoek van VROM. Hij heeft een half jaar geleden de kruitfabriek bezocht en heeft daar op de veiligheid gelet. Op elk gebouw is duidelijk het risico en de categorie van het gebouw aangegeven. De veiligheid lijkt spreker erg groot. Er is geen zwart kruit.

De heer Van der Steen betwijfelt of veilig transport mogelijk is. Hij vraagt naar de voorwaarden van transport (het tijdstip, de hoeveelheid, de brug en de grootte van de vrachtwagens). Is er bijvoorbeeld rekening gehouden met een eventuele kanteling van een vrachtwagen. Aan de achterkant, de dijkzijde van de fabriek is een wandelpad waar geen waarschuwingsborden bij staan. Hij verzoekt om plaatsing van een bord waarop aangegeven staat dat men zich in een gevarenzone bevindt en dat men op eigen risico van het pad gebruik maakt. Een andere mogelijkheid zou zijn om het pad naar de onderkant van de dijk te verplaatsen, zodat het gevaar voor wandelaars bij ontploffing minder groot is.

De heer De Haan vertelt dat er, naar aanleiding van de twee explosies op dit terrein, nu een optimale veiligheid is gecreëerd. Hij vraagt of de calamiteiten zich beperken tot het terrein of dat deze directe gevolgen voor de bewoners kunnen hebben. Hij geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor het verlenen van vergunningen en voor toezicht van de kruitfabriek geen zaak van de locale overheid, maar van de rijksoverheid is.
De voorzitter is van oordeel dat een gesprek met de directie van de kruitfabriek mogelijk is. De verantwoordelijkheid ligt inderdaad bij de rijksoverheid. Het college heeft de indruk dat het bedrijf de milieuvergunning nauwkeurig naleeft. Hij belooft de suggesties, zoals plaatsing van een bord, mee te nemen en te bespreken in het college. Er komen nieuwe Europese richtlijnen, waar ook de kruitfabriek onder gaat vallen. Aan de hand van de vragen die voor VROM bestemd zijn zegt hij toe, de raad hierover in een later stadium te zullen informeren. Tenslotte dankt hij de leden voor de goede discussie over dit onderwerp.

NAAR HET BEGIN VAN DEZE PAGINA

het antwoord van de gemeente aan de Stichting BVM

Aan: het bestuur van de Stichting Behoud Vesting Muiden

Onderwerp:
vuurwerkopslagplaatsen en kruitproductie

Geacht bestuur,

In uw brief van 19 mei 2000 legt u aan de fractievoorzitters van de politieke partijen in deze gemeente een aantal vragen voor. Aanleiding hiervoor is de recente ramp in Enschede. Tevens uit u in deze brief uw ongerustheid over de veiligheid van de burgers van Muiden.

De raad van deze gemeente en ons college hebben begrip voor uw bezorgdheid. Met deze brief willen wij u daarom informeren over de vuurwerkopslagplaatsen en de kruitproductie op het grondgebied van deze gemeente en hetgeen wij naar aanleiding van de ontwikkelingen in Enschede reeds hebben ondernomen.

Op twee locaties in Muiden vindt vuurwerkopslag plaats. Het gaat om de firma Hulkenberg en A&P Maxis Hypermarkt. Daarnaast produceert het bedrijf Muiden Chemie International B.V. kruit en kruithoudende producten. Onderstaand gaan wij kort in op deze drie bedrijven.

Firma Hulkenberg
Deze firma is gevestigd in een bedrijfsruimte achter de panden Naarderstraat 16 en 18 in Muiden. Op 2 februari 1994 hebben wij voor de inrichting een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer verleend. In de inrichting mag maximaal 4.000 kilogram consumentenvuurwerk aanwezig zijn, vérspreid over 4 bunkers (1.000 kilogram per bunker). In principe vindt de opslag het gehele jaar plaats. Er wordt ter plaatse geen vuurwerk bewerkt.
In 1998 heeft een medewerker van de Koninklijke Landmacht een controlebezoek gebracht aan de inrichting. Naar aanleiding van de ontwikkelingen rond de ontploffing in Enschede heeft een van onze medewerkers tezamen met een medewerker van de Politie Gooi en Vechtstreek het bedrijf deze week nog gecontroleerd.

A&P Maxis Hypermarkt
Op 17 maart van dit jaar heeft ons college voor deze warenhuisketen, gelegen aan de Pampusweg 1 te Muiden, een zogenaamde revisievergunning ingevolge de Wet milieubeheer verleend. In de inrichting mag maximaal 1.500 kilogram consumentenvuurwerk worden opgeslagen in een brandvrije kluis. Op grond van de vergunning is opslag gedurende het gehele jaar toegestaan. De opslagplaats wordt echter door het bedrijf enkel in de periode voor de jaarwisseling gebruikt. Er wordt geen vuurwerk bewerkt. Jaarlijks wordt door een medewerker van deze gemeente een controle uitgevoerd.

Gezien het toenemende bewustzijn over het gevaar van vuurwerkopslagplaatsen hebben wij inmiddels de Koninklijke Landmacht verzocht zowel de firma Hulkenberg als de Maxis te inspecteren en de veiligheidssituatie te beoordelen. Tevens hebben wij de Landmacht verzocht ons gemeentebestuur te adviseren over mogelijke aanvullende veiligheidsmaatregelen. Op basis van het advies van de Landmacht zullen wij de noodzaak beoordelen om de milieuvergunningen van beide inrichtingen te herzien.

Mogelijk zal ook de Inspectie Milieuhygiëne Noord-West van het ministerie van VROM een onderzoek instellen naar de vuurwerkopslagplaatsen. Op verzoek van de Inspectie hebben wij inmiddels informatie over beide bedrijven verstrekt.

Muiden Chemie International B. V.
Bij de kruitfabriek aan het Kruitpad 16 in Muiden gaat het om een geheel andere situatie. In deze fabriek wordt rookzwak buskruit geproduceerd. Bevoegd gezag voor de vergunning in het kader van de Wet milieubeheer is de Minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). De minister heeft op 4 mei 1981 een milieuvergunning verleend voor de fabricage van kruit. Sindsdien zijn enkele malen wijzigingsvergunningen verleend. De vergunninggegevens zijn slechts gedeeltelijk openbaar. Naar verluidt is Muiden Chemie in overleg met het ministerie over het indienen van een aanvraag voor een revisievergunning.

In april van dit jaar hebben medewerkers van de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie het bedrijf gecontroleerd op naleving van de voorschriften op het gebied van de opslag van gevaarlijke stoffen en de daarmee verband houdende voorschriften inzake de aanpak van calamiteiten.

Wij wensen onze bevolking op een correcte en eenduidige wijze te informeren over de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, de risico's en de maatregelen die zijn genomen ter beperking van de risico's. Daarom hebben wij inmiddels de Minister van VROM verzocht de nodige duidelijkheid te verschaffen over de vergunningsituatie, de uitvoering van controles en de veiligheid op het terrein van de kruitfabriek. Tevens willen wij met het ministerie en het bedrijf in overleg treden over hoe de voorlichting van de bevolking zou kunnen worden verbeterd.
In zijn vergadering van 15 juni heeft de gemeenteraad ingestemd met de inhoud van deze brief. Zodra wij beschikken over informatie van de Koninklijke Landmacht en de Minister van VROM, zullen wij uw stichting en de leden van de raad nader informeren. Mocht u vooruitlopend hierop nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw W.H. van Beek van de afdeling Gebieds- en Beheerszaken.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Muiden,

de secretaris, (G. Aalten)
de burgemeester, (H.A. Smith)


STICHTING BEHOUD VESTING MUIDEN.
Weesperstraat 48,
1398 XZ Muiden
tel. 263221.

NAAR HET BEGIN VAN DEZE PAGINA

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: