- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier:

NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kroon- en Bovenlandse keutels.

+In de aangepaste APV (Algemene Plaatselijke Verordening, was Algemene Politie Verordening) is een artikel opgenomen waarin staat dat iedereen z'n motor af moet zetten als de sluisbrug gesloten is. Wie de motor laat draaien als de brug dicht is kan dus een bekeuring krijgen vanwege de stank en het lawaai dat hij/zij veroorzaakt. Niet dat de overtreder die bekeuring echt krijgt, want de dienders hebben het druk met belangrijker zaken, maar men riskeert het wel, althans als op het bordje 'Brug open, motor af' ook naar het betreffende artikel verwezen wordt.

+Wie het waagt om een voor de brug ronkende automobilist (of motorrijder of bromfietser) er op attent te maken dat zijn uitlaatgassen niet lekker ruiken kan een klap voor zijn kanis krijgen. Maar straks kun je meelevend naar het bordje wijzen en fijntjes waarschuwen voor de politie die op overtreders loert. Best mogelijk dat dit meestal helemaal niet nodig is. Dan heeft de automobilist zelf al gezien dat er een prent dreigt. Muiers weten wel dat het niet mag, een draaiende motor, maar die zetten hem dan ook altijd af. Want Muiers zijn fatsoenlijke verkeersdeelnemers. Ze zullen ook nooit door het stadje scheuren. Altijd keurig 30 km aanhouden, behalve die enkele keer dat ze niet in de gaten hebben dat ze al van de A1 af zijn.

+Als het een beetje meezit hoeven er geen trucjes meer te worden uitgehaald bij een gesloten sluisbrug. Zoals demonstratief het kenteken van de stinkerd noteren. Vraagt- ie: 'waarom doet u dat?'. Antwoord je: 'Dat merk je wel'. Hij merkt het nooit maar hij zit wel even lekker in zijn rats.

+Ook een effectieve, door Ouwe Muier regelmatig met succes toegepaste truc: een bestuurder van een brommer of auto laat, ook na een vriendelijk verzoek, de uitlaatgassen vrijelijk los op de omstanders. Zeg dan met veel mededogen in je stem: 'Ik begrijp het wel, als je de motor van zo'n ouwe barrel afzet, krijg je hem niet meer aan de praat'. Het werkt, de motor wordt meteen afgezet.Vooral bij voertuigen die glanzen van de nieuwigheid.

+Nog geen hongerige havenreiger gezien deze winter. Anders stond zo'n trouwe wachter met z'n mooie arrogante kop dagenlang urenlang zijn bewonderaars vanaf de sluisbrug te negeren.

+De hele week kreeg Angelique van De Hoek de vraag: 'Is Guus z'n krantje er al?'. Ze had het zelfs zo druk met De Sluiz Nr.01/01 dat ze niet aan het verversen van de keutels in het buitenkastje toekwam. Het is dan ook een heel bijzonder nummer van dit geliefde Muider Maandblad voor fijnproevers. Maar liefst vier pagina's met de uitslag van Guus Kroon's alternatieve enquête, voor slechts één gulden, plus als extra een aan beide zijden bedrukt A4tje met vier foto's van de ontmantelde Naarderpoortbrug!

+Over de Naarderpoortbrug, waarvan zoals bekend het zware contragewicht sneller naar beneden kwam dan de bedoeling was, staan bijzonderheden in De Sluiz waar zelfs Ouwe Muier van opkeek. Bijvoorbeeld dat de brug al zo'n zeventig jaar oud is. En dat-ie niet van de gemeente is. Maar van wie dan wel? De lezers mogen het raden. Ik hou het op Rijkswaterstaat, of anders de DWR, want opperbrugwachter Hein van der Gun stond er toezichthoudend bij in zo'n geel pak met helm, en wat Hein nu precies doet en voor wie is me nooit echt duidelijk geworden.

+De verleiding is groot om de hele uitslag van de enquête 'Wie, wat, waar; Muidenaar?' over te tikken, maar dat kun je Guus niet aandoen, want dan loopt hij guldens mis. En de opbrengst, ook al wordt die deze keer vast veel hoger dan normaal, zal toch al in geen verhouding staan tot het werk dat hij er voor verricht heeft. Maar ik kan niet nalaten er gretig uit te citeren, al was het maar om u nieuwsgierig te maken. Ook de Webmaster van Muideninfo.nl, Jan Bovenlander, heeft veel aandacht aan de enquête geschonken. Vooral aan de statistieken. Guus zijn commentaar bij de cijfers geeft hij niet. Dus als u het naadje van de kous wilt weten, en dat wilt u, pak dan een gulden en ren naar De Hoek.

+ Guus Kroon hield zijn eigen onderzoek geheel gratis in de schaduw van het lopende gemeentelijk economisch onderzoek naar de voorzieningen, de leefbaarheid en de levendigheid van Muiden. Ik hoor de wetenschappers onder ons nu al roepen dat de uitslag van Guus zijn enquête niet representatief is, omdat er van de 425 formulieren niet meer dan 66 ingevuld naar Angelique werden gebracht. En ook dat de doelstelling van het onderzoek niet duidelijk is waardoor er geen zicht is op het al dan niet relevant zijn van de vragen. En ook dat er nogal suggestieve vragen bij staan, maar het zal me allemaal een rotzorg wezen. Geen officiële enquête die zo oer Muidens kan zijn als deze. En wat het representatief zijn betreft: ik vind de mening van degenen die meegedaan hebben heel wat belangrijker dan die van degenen die niet meededen, want die ken ik al: op de uitzonderingen die de regel bevestigen na, interesseert het die inwoners van de vesting gewoon minder wat er hier speelt.

+Dit geconcludeerd hebbende ga ik naar de conclusies van Guus zijn monnikenwerk. Dat Muiden eigenlijk een stukje Amsterdam Oost is wordt bevestigd. Er reageerden evenveel Amsterdammers van geboorte als geboren Muiers. Van de 66 mensen die reageerden werken of studeren er 25 in de hoofdstad en toch nog altijd 21 in Muiden zelf. Op de vragen over waar ouders en grootouders geboren werden, werd 'Amsterdam' zelfs bijna twee keer meer als antwoord gegeven dan 'Muiden'. Bij de grootouders scoorde Haarlem, verrassend genoeg volgens Guus Kroon, als derde vlak achter Muiden.

+Bijna een op de vier deelnemers aan de enquête heeft alleen in Muiden gewoond. Bijna de helft woonde altijd op hetzelfde adres. Een op dertien (ongeluksgetal!) woonde in maar liefst zeven verschillende plaatsen.

+Men was het er bijna unaniem over eens dat Muiden een mooi oud stadje was. Drie respondenten hielden het op 'een leuk dorpje'. Hoor je wel meer, zelfs van ouwe Muiers.

+Auto's en parkeren vormen een hoofdstuk apart. De grootste helft is er positief over. Een greep uit de reacties van de ontevredenen: het is onzin om in de winter parkeergeld te eisen, slechte controle op de vergunningen, er is te weinig ruimte voor eigen inwoners en het is een erg onduidelijk systeem. Een hartekreet: 'Er staan te veel vette Mercedessen van de jachthaven in onze straat en wij mogen daar niet eens komen" (let wel: de jachthaven, niet de straat).

+Ook wat betreft de voorzieningen als winkels, verenigingen en de bieb zijn de meesten tevreden. Wel zegt 10% dat er te weinig winkels zijn. Er was iemand die 'het hier behoorlijk saai' vindt. Eén iemand op de 66, da's toch niet slecht. 'Je mag niet meer verwachten van de voorzieningen hier' en 'aan de magere kant' waren weer andere reacties.

+Op vragen rond de vergrijzing van Muiden(en óf die er is!) komen antwoorden als: graag meer betaalbare woningen voor de jeugd, meer seniorenwoningen, meer doorstroming van ouderen en 'woningbouw richting Maxis'. Er zijn ook mensen, die vinden dat er niets moet worden gedaan. Ze vinden het juist lekker rustig zo. De meest drastische oplossing om de vergrijzing te stuiten: iedereen boven de 75 jaar deporteren naar Weesp'.

+Veruit de meeste respondenten volgen nieuws over Muiden in de media. De Gooi- en Eemlander, het Weesper Weekblad (nu Vechtjournaal) en de Nieuwe Weesper worden elk 8 tot 9 keer genoemd. De Sluiz twee keer, en de Kabelkrant ook (wat me verbaast, ik dacht veel meer). Een geruststellende gedachte voor bestuurders die moeite hebben met andere meningen: muideninfo.nl wordt niet één keer genoemd. En, wat minder geruststellend: het gemeentelijke informatieblad van Muiden ook niet.

+Een heet hangijzer volgens Guus Kroon: ruwweg een kwart beschouwt zich als echte Muier, een kwart als Muidenaar en de rest als inwoner van Muiden. Drie keer is 'import' ingevuld. Je moet maar durven.

+Het aquaduct in de Vecht 'in verband met de files en het sluipverkeer in Muiden' maakte veel reacties los. Het is duidelijk hét actuele onderwerp in Muiden. Van de 66 mensen die reageerden waren er 44 vóór het aquaduct, 11 tegen en 9 wisten het nog niet. Men was niet zonder meer vóór. Er waren nog al wat 'mitsen'. Bijvoorbeeld: geen extra bebouwing en geen kantorenpark. De tegenstanders zeggen onder meer dat het de gemeente om woningbouw gaat, dat de geplande kantoren het landschap aantasten en dat 'Muiden niet verkocht moet worden aan een projectontwikkelaar'. Ook was er iemand die zei dat een aquaduct niets zou oplossen, want de stank en de files blijven toch en het landschap wordt verpest.

+De meningen vanuit de Muider bevolking over aquaduct annex woning - en kantorenbouw zijn dus toch echt wel anders, dan al die 'positieve geluiden' waar het college van B&W en Bureau Kolpron het steeds over hebben. Als ik raadslid was zou ik nog maar eens achter mijn oor krabben, voordat ik me laat ompraten door de deskundigen die onherroepelijk 'grote vraagtekens' gaan zetten bij dit particuliere Muider initiatief.

+Guus Kroon meldt dat hij, naast de reeds behandelde, ook nog allerlei andere meningen binnenkreeg over zaken die men de komende vijf jaar in Muiden veranderd wil zien, zoals meer politietoezicht, meer voorzieningen voor ouderen, verbetering van de bestrating, vrij wandelen rond ons Muiderslot, hondenpoep weg, meer banken, een kinderboerderij, geen vriendjespolitiek, claxonneerverbod, marifoongebruik bij de sluisbrug, beperking van de horeca, geen zwerfvuil, meer voor jongeren doen en het vrachtverkeer weren. Er zijn ook ondervraagden die willen dat er niets verandert. Makkelijk voor het gemeentebestuur.

+Ik hoop nu maar dat iedereen die betrokken is bij het 'officiële' gemeentelijke onderzoek rond de levendigheid en leefbaarheid van Muiden, dus ook Bureau Kolpron (het zelfde bureau dat ook over het aquaduct adviseert) de signalen uit de vesting 100% serieus neemt.

+Eigenlijk had ik het uitvoerig over de twee commissievergaderingen willen hebben. Maar dat komt nog wel. Ik vind de mening van de kiezers zelf nu eenmaal belangrijker.

+Trouwens, zijn de raadsleden van Muiden nu volksvertegenwoordigers of partijvertegenwoordigers en zo ja, waarom niet?

+Joop Lahnstein mailt: 'Beste Ouwe Muier. Dat jij me nou nog moet vragen waar Muiderberg ligt. Je weet inmiddels waar die onttakelde brug ligt? Dat is de weg naar Muiderberg, Gewoon rechtdoor, bij Capelle links af en dan weer rechtdoor tot de Hakkelaar. Die brug herken je direct. Over de brug en weer rechtdoor. Je komt vanzelf in Muiderberg. Ga ook eens langs bij Florisberg, wie weet?' Gossiemossie, dat red ik nooit met mijn rollator!

+Dick Schulp vond de ark van zijn buurman Johan van Wonderen blijkbaar zo mooi dat hij er een foto van heeft gemaakt.

+Een drukke ontvangst in Den Haag. Minister Tineke Netelenbos geeft wethouder Cees Leupen een hand en vraagt: 'Heb ik u al gehad?'

+'Wat Jansen doet is altijd juist, maar zelden goed', werd er gezegd over de vroegere gemeentesecretaris. De man die sinds jaar en dag zijn opvolger is, is uit ander hout gesneden. Hoe Gert Aalten het opbrengt om iedereen altijd even vriendelijk behulpzaam te zijn, ik neem er mijn petje voor af.

+Bij de raadsvergadering draagt burgemeester Harry Smith een ambtsketen, maar tijdens de commissievergaderingen niet. Dan is hij ontketend. Niet leuk voor insprekers, die dingen zeggen die hem onwelgevallig zijn. Geen raadslid dat de eerste burger terugfluit naar zijn hok, als hij weer eens een insprekende burger maant om het kort te houden, nog voordat die een woord gezegd heeft. Laatst gebeurde er wat hij verwachten kon. Toen riep iemand vanaf de publieke tribune oneerbiedig: 'Hou het zelf kort!'.

+U mag het wel weten, het was per slot een openbare vergadering. De inspreker die het bij voorbaat kort moest houden (en die van de weeromstuit razend snel zijn betoog van papier aflas) was deze keer onze eigen Muidense Webmaster Jan Bovenlander. Hij rekende voor dat de kosten voor de opbouw van de Muider website, zoals becijferd door het externe adviesbureau, wel een ietsje lager konden. Dat viel kennelijk verkeerd bij de burgemeester. Zelfs een genereus aanbod van onze Webmaster hoorde hij narrig aan. Jan Bovenlander, die als inwoner van Muiden graag wat voor zijn stad wil doen, bood aan om geheel gratis eigen mankracht en website ter beschikking te stellen, opdat de gemeente wat zou kunnen oefenen om de nodige Website vaardigheden op te doen. De enige reactie was of meneer Bovenlander het kort wilde houden.

+Een dag nadat Muidens Webmaster de gemeente aangeboden had om zijn website als oefenterrein te gebruiken kwam de volgende mail kwam bij hem binnen: 'Ik wil graag informatie over de trouw mogelijkheden in Muiden. Is het mogelijk dat u mij wat informatie geeft over de prijzen e.d. in het stadhuis en ik wil graag weten of het mogelijk is om in het Muiderslot te trouwen. Al vast bedankt! Monique.' Zoiets vraag je toch niet aan iemand die zelf net een blauwtje heeft gelopen? Of was het misschien de eerste oefening van de gemeentelijke website in aanbouw?

+Ouwe Muier, hoor ik de laatste tijd nogal eens: misschien heb je wel gelijk dat het niet goed was om die raadsvergadering waarin de Koprolplannen ontvouwd werden besloten te houden, en misschien zijn we wel een beetje naïef geweest, en te gretig, en zijn we ook te ver doorgeschoten met die kantorenbouw, maar er moest toch íets gebeuren om het gevaar van dat onzalige tweebruggenplan van Rijkswaterstaat af te wenden. Mee eens, natuurlijk moest er worden ingegrepen. Maar als Muiden een inventarisatie had gehad van burgers zoals Jan Bovenlander, die hun deskundigheid paren aan liefde voor Muiden – en daar zijn er hier ettelijke van – dan had men allerlei specialisten uit eigen gemeente bijeen kunnen trommelen, voor een zeker rommelige, maar waarschijnlijk ook vruchtbare bijeenkomst in de Kazerne. Ik denk daarbij aan specialisten in allerlei disciplines en ook bijvoorbeeld ingezetenen die vanuit hun maatschappelijke functie prima hadden kunnen lobbyen in Den Haag. Gratis voor niets, voor Muiden, om het hier gezellig te houden. Maar ik ben bang dat een dergelijke inventarisatie er niet is, en dat er, als er een op aandrang van de gemeenteraad toch een mocht komen, voorgesteld wordt een extern bureau aan te trekken om advies te geven.

+Wil het gemeentebestuur dat wel, mensen uit eigen gemeente inschakelen voor projecten? Raadslid Henk Beenen vroeg om meerdere offertes bij de fasegewijze uitvoering van de Website. Hette Zijlstra was de enige die te kennen gaf dat ook Muider bedrijven een kans moeten krijgen. Beiden kregen geen antwoord.

+Niet zo heel lang geleden kon je nog eens lachen in de gemeenteraad, bijvoorbeeld in de vergaderingen van de toen nog edelachtbare heer wethouder Sjake van Huissteden. Aan de orde was het voorstel om met een schildersnaam te komen voor een stukje openbare weg in de schilderswijk in Muiderberg. Er werden, opvallend stiekem, briefjes met naamsuggesties doorgegeven. Toen Sjake zag wat er allemaal op die briefjes stond hield hij het niet meer. Hij vluchtte naar de Publieke Tribune om zich tussen zijn geliefde Muider bevolking tranen te gaan zitten lachen. Het bleek dat diverse raadsleden, als er dan toch een schildersnaam moest worden bedacht voor de plaatselijke schilders hadden gekozen. Bijvoorbeeld: het Patjangplein, de Martin Slokkersteeg, de Hennipmandreef, de Buningaboulevard, de Bertje van Slotenstraat en de Jantje Melisallee. Er was ook buiten mededinging een briefje bij voor een straatnaam, geïnspireerd op een niet-plaatselijke schilder: het Adolf Hitlerhofje.

+De eerste schade van de in beslotenheid bekokstoofde aquaductplannen is al geleden. Muiden, altijd tegen bebouwing van de Bloemendalerpolder, laat bij monde van wethouder Leupen weten, dat de politieke druk om in die polder te gaan bouwen zo groot is geworden dat de belanghebbenden om de tafel gaan zitten. (zie artikel Gooi-en Eemlander) Dat dankt je de koekoek! Muiden wil 'geen ongewenste ontwikkelingen' maar bijvoorbeeld recreatieve oplossingen als sportaccommodaties. Maar Muiden vergeet dat het zijn onderhandelingspositie ernstig heeft verzwakt. Weesp zegt nu: Muiden wil zelf woningen bouwen, want als de plannen rond het aquaduct doorgaan komt een deel van de hiervoor benodigde woningbouw in de Bloemendalerpolder te staan. Geen wonder dat je niemand meer hoort over Groot Muiden (door Ouwe Muier oneerbiedig de nieuwbouwbulten genoemd). Maar misschien past deze ontwikkeling wel naadloos in het slimme spelletje van Koprol dat Muiden inmiddels fl. 110.000 heeft gekost.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: