- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een niet te stuiten sliert rode en groene sluipkeutels.

12-feb-2002

+ Officieel politiebericht. Onderwerp: 'Reiger'. Muiden, Sluisbrug, 11 februari 13.36 uur. De reiger Gerrit was door een windvlaag van de sluisbrug afgewaaid en op het wegdek terechtgekomen. Op hetzelfde moment passeerde er een personenauto die de reiger niet meer kon ontwijken. Gerrit overleefde het ongeval niet en is naar de eeuwige 'visvelden' vertrokken. Gerrit heeft gedurende 8 jaar op de sluisbrug 'wacht' gehouden.
+ Grote consternatie op de sluis. Gerrit verongelukt! De enige havenreiger ter wereld die terugsprak als je hem begroette, lag zieltogend op de sluisbrug naast de auto, waar hij tegenaan gesmakt was, toen jij door een windvlaag was gegrepen. Gerrit was niet meer te redden. Er was een poot afgebroken en ook een vleugel. Sluiswachter Mieke Willig, die erg aangeslagen was, ging de wachtende auto's langs om te vragen of er iemand bereid was om over Gerrit heen te rijden, zodat hij uit zijn lijden verlost zou zijn. Terwijl ze daar nog mee bezig was, verscheen er buurvrouw, die kordaat deze taak op zich nam door de legendarische Muider reiger een harde klap met een bezemsteel te geven.
+ Hoewel Gerrit niets meer zei, wist Mieke zeker dat het de enige echte havenreiger was. Ze herkende hem aan het stukje vissnoer dat al een tijdje aan zijn veren vast zat. Samen met DWR medewerker Roy Kroon bracht Mieke Gerrit naar het schelpenstrandje. Ron deed zijn lieslaarzen aan en trok de trouwe havenwachter, die ze op een aangespoelde plank hadden gelegd, een eind het IJsselmeer in voor een zeemansgraf. De golven namen hem snel mee. Het duurde niet lang of Gerrit was uit het zicht verdwenen. Zijn enig overgebleven vleugel stak recht omhoog, gelijk een zeil, waarmee hij voor de wind naar de einder voer. Het was een waardig afscheid.
+ De dood van Gerrit ging als een lopend vuurtje door het land. Diverse kranten, waaronder De Telegraaf wilden alles horen over Gerrit en hoe hij aan zijn eind was gekomen. Ook Radio Noord-Holland belde Mieke Willig op voor bijzonderheden. Het was niet de eerste keer dat Mieke een gevederde vriend op de sluis verloor. Trouwe keutelaars herinneren zich vast nog wel de tamme kraai Bello, die weg moest omdat hij de serveersters op de terrassen aanviel en de computer in het sluishuisje onderscheet. Gelukkig heeft ze nog haar sluiskat Rolmops, een mollige grijs gestreepte zwerver, die zij als enige mag aaien.
+ Eerder op dezelfde dag was de sluis het toneel van een geheel ander tafereel. De mannen die de proefopstelling van de verkeerslichten aan het installeren waren, kregen van toekijkende Muiers te horen, dat deze oplossing om het sluipverkeer te weren, niets zou uithalen. 'Ze zoeken het maar uit in dat malle Muiden', dachten de installateurs en ze haalden hun schouders op. Maar al gauw bleek dat de voorbijgangers gelijk hadden. Hoewel het de bedoeling is dat de verkeerslichten vier maanden op proef staan, viel al binnen een kwartier te concluderen dat de ultieme poging van de wethouder om met deze ingreep zijn gezicht te redden, hoogst waarschijnlijk tot mislukking gedoemd is.
+ Dolle pret en verontwaardigde reacties wisselden elkaar maandag af achter de ramen van Ome Ko, vanwaar je goed kon volgen hoe het fout ging. De auto's die kwamen aanrijden, stopten in eerste instantie voor het rode licht, maar trokken enkele seconden later weer op. Onder het motto 'ik ben gekke Henkie niet' hadden ze het voor de hand liggende besluit genomen het rode licht te negeren. Waarom zou je blijven wachten als er bij gebrek aan tegenliggers nergens op te wachten valt? Als er nu nog politie in de buurt was. Maar die was er niet, dus karren maar.
+ En dit waren nog maar proefautomobilisten – brave weggebruikers op een rustig moment van de dag. Bij het echte werk gaat het er beslist feller aan toe. De opzet is dat van zeven tot tien uur 's morgens, dat is dus tijdens de ochtendspits, de stroom auto's die van de Herengracht en Naarderstraat komt, met vaste tussenpozen wordt tegenhouden. Door het inzetten van de verkeerslichten hoopt de wethouder hiermee alvast een eind te maken aan de gevaarlijke situatie voor met name moeders en vaders die hun kinderen op de fiets naar school brengen, en gedwongen zijn zich met hun kroost langs het aanstormende blik wurmen. Het is een noodmaatregel in afwachting van een definitieve oplossing.
+ Ook voor Muider moeders die hun kindertjes niet op de fiets, maar in de auto wegbrengen, zijn de verkeerslichten aan beide zijden van de brug reden tot vreugde - zo goed als voor het handjevol automobilisten dat, 's morgens vroeg komend vanuit de richting Weesp, in Muiden Oost moet zijn. Ze boffen dubbel, want hun licht blijft veel langer op groen staan dan het licht aan de overkant, dat immers bedoeld is om sluipverkeer zozeer te ontmoedigen, dat dit toch maar liever met de massa mee kruipt op de A1.
+ Wat kunnen we verwachten? Sluipverkeer heeft haast, en sluipverkeer is brutaal. De eerste auto zal, als om zeven uur zomaar midden in Muiden het licht ineens op rood springt, in een reflex stoppen. Maar zodra de sluiperd door heeft, dat er geen of nauwelijks tegemoetkomend verkeer is, en hij dus voor de kat z'n viool staat te wachten, schiet hij als een haas de brug over – nog veel sneller dan de proefkonijnen van maandag. En als er één doorschiet volgt de hele rij erachter, want zo gaat dat. Let op dat de sluipers niet te stuiten zijn. De fatsoenlijke automobilist m/v die de auto's achter hem tot stilstand dwingt door voor rood te stoppen, is een moedig mens. Hij riskeert dat hij zijn auto uit wordt gesleurd.
+ 'Ik heb twintig minuten staan wachten', zei maandagmorgen uitbaatster Alma Boersma van Ome Ko, die in Weesp woont en elke morgen tegen de stroom inrijdt. Ze laat strijdlustig weten wat de dwarsliggers onder de tegenliggers van haar kant staat te wachten. Alma is niet van plan ook maar één centimeter te wijken als haar licht op groen staat.
+ Ook volgt Alma met argusogen wat er zoal voor pogingen gedaan worden om de verkeerslichten goed in het oog te zetten. Dinsdag verhuisde de stellage naar het terras, dat zij elk jaar vanaf 1 maart van DWR huurt. Alma heeft geen enkele behoefte aan een verkeerslicht op die plaats. Stel je toch eens voor dat de mensen alleen bij groen licht het terras op mogen om wat te drinken, en dan nog snel even door oranje willen glippen. Gevaarlijk toch, zo dicht bij het water!
+ Terug naar de toekomst. Voor de moeders die hun kinderen op de fiets naar school brengen, ligt de situatie op de sluisbrug anders dan voor moeders met een auto, want moeders op fiets tellen voor het sluipverkeer niet mee. Een moeder op de fiets wordt niet beschouwd als tegenligger. Je kunt gewoon langs haar heen scheuren, zoals altijd. Tenzij er politie in de buurt is natuurlijk. Dan kun je beter eieren voor je geld kiezen. Dan is rood ineens rood voor onze dappere dodo's.
+ Helaas zal er geen politie in de buurt zijn. Misschien de eerste dagen, want het kan de wethouder niet ontgaan zijn wat er nu al gebeurd is. Maar zodra blijkt dat de politie er altijd moet zijn omdat de ellende anders niet te overzien is, kan die beter, net zoals nu af en toe, tijdens de spits het verkeer op de brug regelen. Dat levert applaus op en spaart stoplichten uit.
+ Nu het tóch over besparing gaat: het is nóg veel goedkoper om, net als op de zondagen, tijdens de spits paaltjes voor de brug te zetten. Paaltjes plaatsen om zeven uur en paaltjes weer weghalen om tien uur, dat is geen punt voor Henk Jansen en zijn mensen. Doen ze graag. Ook al omdat het je zo'n lekker gevoel geeft, al die jonge dankbare Muider moeders.
+ Het kan aardig ingewikkeld worden met de verkeerslichten als de sluisburg opengaat. Je mag toch hopen dat er aan gedacht is het rode knipperlicht voor de open brug alleen te laten knipperen als ook het verkeerslicht op rood staat? Een rood knipperlicht tegelijk met een groen verkeerslicht kan natuurlijk ook – maar dan moeten de automobilisten wel eerst even een duikcursus volgen.
+ De groep Muidense activisten, die eerder van plan was de sluis demonstratief af te sluiten, heeft het geduld opgebracht hun actie op te schorten om de wethouder nog een kans te geven. Typisch Muidens zo'n milde reactie. De wethouder boft toch maar.
+ Tot besluit de gebruikelijk hamvraag. Waarom zou de politie wèl te porren zijn om bij de verkeerslichten op de sluisbrug te controleren, terwijl ze dat vertikken op de Zuidpolderweg met zijn inrijverbod?
+ Om vijf uur in de morgen trekt heel Muiden, weggedoken in bed, de Zuidwester diep over de oren om de vliegtuigen niet te horen die vanaf dat moment in file over Muiden denderden. Komt door de windrichting, zegt Schiphol. Maar als het nu echt te moeilijk is om tussen Muiden en Muiderberg heen te vliegen, laten ze dan iets aan die wínd doen!
+ De suggestie om een dertig kilometerzone te maken van de Zuidpolderweg tussen de beide Nooitgedachten werd door de gemeente weg gewapperd. Met als gevolg dat je tegenwoordig, komend vanuit Muiden, pal voor de drempel waar je vaart mindert, leest dat je je snelheid mag opvoeren omdat hier de 30 km zone ophoudt. Meteen daarna, voorbij de kruising met Nooitgedacht staat alweer zo'n bord met einde 30 km zone, kennelijk bedoeld voor het verkeer dat vanuit Mariahoeve komt. Om een eind aan de verwarring te maken zou je een dertig kilometergebied van dit stukje kunnen maken, maar ja, dat zal wel te veilig zijn.
+ In de Gooi - en Eemlander staat elk jaar een uitvoerig overzicht van de woonlasten in de Gooi - en Vechtstreek. Ouwe Muier haast zich er wat cijfertjes uit te pikken. De drie grootste boosdoeners zijn OZB, vuil ophalen en rioolbelasting. Overal zijn de woonlasten gestegen (gemiddeld ruim 7 %) behalve in Weesp en Muiden, daar gingen ze juist omlaag. In Muiden het meest: 2,8%. Vuil ophalen is in Muiden trouwens veruit het duurst: € 300. In Soest betalen ze de helft.
+ Wat de OZB op bedrijfspanden betreft zit Muiden (9% stijging) in de top drie, samen met Huizen en Blaricum. Trouwen is hier trouwens ook knap duur: € 295. In Bunschoten kost het € 230 en in Eemnes maar € 133. Al met al zitten wij in de middenmoot. Waarschijnlijk mede dankzij het feit dat de 65+ pas hier net als in Eemnes gratis is. In Baarn moet je voor deze voordeelpas maar liefst € 17 betalen. Dat haal je er nooit uit als je al boven de 65 bent. Hoewel: Juliana en Bernhard…
+ 'Vis. Een zee van gezondheid' staat op de haringkar van Dirk. En ook 'Dirk van der Plas, altijd eerste klas. Rita Kop besloot dat ze niet achter kon blijven. Ze hing de volgende spreuk in haar kaaskar: 'Vergeet het niet! Kaas van Riet'. Nu Eric Hoetmer nog. Een voorzetje: 'Je wordt niet dik van friet van Eric.'
+ Als schakel in de Kwalitaria keten voert snackbar de Loper als menu van de maand een complete maaltijd, bestaand uit 'een flinke portie oerhollandse boerenkool met een kuiltje jus, geserveerd met een geurige rookworst en 3 zakjes echte mosterd'. Een Kwalitaria-mousse naar keus krijg je er gratis bij. Vraag aan Denise: 'hebben jullie daar veel van verkocht?' Haar antwoord: 'Eentje, en hij vond het nog lekker ook'.
+ Zaterdag 9 februari. De verkiezingsaffiches van alle vijf partijen hangen nu eindelijk op de borden. De PvdA heeft als kreet: 'Samen sterk'. Dat begrijp je als Muier meteen: het slaat op het duo Leupen&Schulp dat klaar staat om Muiden ook de komende vier jaar weer op de kaart te zetten.
+ Misschien staat dat 'Samen sterk' ook wel voor iets heel anders. 'Samen sterk' is sinds jaar en dag de naam van een inkoopcoöperatie van textieldetaillisten. Misschien wil de PvdA langs deze weg wel reclame maken voor doekjes voor het bloeden of schaamlapjes. Maar daar red je Muiden niet mee.
+ Behalve bij het CDA staat op geen enkel aanplakbiljet het lijstnummer van de betreffende partij. Natuurlijk zijn deze nummers van geen enkel belang. Waarschijnlijk hebben ze gewoon onderling geloot en wordt de uitslag bekend gemaakt in het stemhokje. Zullen we eens een gok wagen? VIB lijst 1, D66 lijst 2, CDA lijst 3 dus, PvdA lijst 4 en VVD lijst 5.
+ Menig burgemeester is zijn politieke carrière begonnen met folders lopen van zijn politieke partij. Wie burgemeester wil worden heeft geen kluif aan ons kleine Muiden. Mariahoeve bijvoorbeeld is snel gepiept. Maar zo'n 260 woningen. Met 5000 woningen ben je langer zoet. Mocht Cees Leupen ooit ambitie hebben burgemeester te worden dan weet hij wat hij zichzelf heeft aangedaan door te roepen dat 5000 woningen in de Bloemendalerpolder een reëel aantal is.
+ Voor wie het bewijs wil zien: in het gemeentehuis liggen de notulen van de vergadering van gemeentelijke bonzen uit heel Noord-Holland, waarin Leupen met dit aantal op de proppen kwam. (en hier op muideninfo - red.) En dat nog wel nadat het college kort ervoor publiekelijk afgegaan was met de drie varianten voor grootschalige woningbouw in de polder. Cees wilde natuurlijk niet achter blijven bij de grote jongens van de grote gemeenten met hun grote getallen en hun grote mond.
+ Het gemeentelijke informatieblad was altijd al heerlijk helder geschreven, maar nieuw is dat ze op de literaire toer gaan. Zo staat er in het laatste nummer te lezen dat binnenkort de oproepkaart voor de verkiezingen 'door de brievenbussen van Muiden glijdt'. Zoiets lees je voor je lol.
+ De lieverdjes hebben de verborgen plastic lichtbuisjes naar buiten getrokken, die de reling van de Amsterdamse Poortbrug zo esthetisch verantwoord indirect verlichten. Dat mocht natuurlijk niet, maar de stralende tierelantijntjes die nu aan de brug hangen, zijn een feestelijk, zo niet luisterrijk gezicht. Lichtadviseur Voorheen Hollands Licht uit Naarden denkt er anders over. Verontwaardigd brachten zijn hun schepping terug in de oorspronkelijke staat. Zij zetten de lichtbuisjes laatst weer stevig vast, zodat de lieverdjes ze weer stevig los kunnen trekken.
+ Tot voor kort hadden we in Muiden een mortuarium. Momenteel zitten we zonder, terwijl doodgaan hier doodgewoon doorgaat. Maar er komt verandering in. Zowel het Witte Kruisgebouw als het oude postkantoor worden genoemd als eventuele nieuwe locatie. Als de raad er niet uit komt, zul je zien dat we twee mortuaria krijgen.
+ Kun je je het komende grote feest van Muiden 2050 al moeilijk voorstellen zonder Guus Kroon, die zoals bekend zijn kont tegen de krib gegooid heeft, nog moeilijker is het te geloven dat Muiden maar één dag de vreugde van een massale verkleedpartij gegund is, zoals in de krant stond. Laat het niet waar zijn.
+ Het vroegere politiebureau op het Anker, de zogeheten receptie op de hoek van het gemeentehuis, staat nu al weer lange tijd leeg. Jammer, want de ruimte is prima te gebruiken. Het probleem is alleen dat de bekabeling indertijd speciaal voor de politie is aangebracht. Nu kun je drie dingen doen: 1. wachten tot de politie er weer inkomt, 2. de bekabeling verwijderen en 3. de bekabeling laten zitten en de ruimte in gebruik nemen.
+ Volgens de samenwerkende restauratie-instanties loopt de Vecht niet verder dan de Grote Zeesluizen in Muiden. Het herstel van de havenmonding laten ze liever aan de gemeente Muiden over. Geef ze eens ongelijk.
+ PTT Post vraagt zich in een eerste (onofficiële) reactie af waarom Muiden zich zo druk maakt over het verdwenen postagentschap. Het blijkt immers dat van het huidige servicepunt met zijn teruggedraaide dienstverlening minder gebruik wordt gemaakt. Vind je het gek? Als je de leeuwen uit de dierentuin weghaalt, komen er ook minder bezoekers.
+ Als er echt veel tegenstanders zouden zijn van een dichte sluisbrug in Muiden, waarom organiseren die dan geen anti - sluisbrug dicht - actie? Ik hou het erop dat het er óf niet veel zijn, óf dat ze het niet nodig vinden omdat ze wel weten dat de politiek als de dood is voor veranderingen, óf dat ze het te veel werk vinden om actie te voeren, zoals ook een stukje omrijden te veel gevraagd is.
+ Een bezoeker aan een horecabedrijf in Muiden rekende af, stak het wisselgeld in zijn zak en zei tegen de bediening: 'Sneu voor jullie dat sinds de euro ingevoerd is, de fooi opgenomen is in de prijs'.
+ De geachte wethouder van verkeerszaken mag wel opschieten wil hij, nog vóór hij snert mee mag eten op Florisberg, met een waterdichte oplossing voor het sluipverkeer komen.
+ Ouwe Muier wordt zo vaak voor Dick Schulp aangezien dat het niet leuk meer is.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: