terug naar het overzicht
23-juni-2002

de Bloemerdalerpolder

Kijk ook eens op de Bloem-Qua-Duct variant om te zien hoe het gemeentebestuur verband legt tussen het bebouwen van de Bloemendalerpolder en het Aquaduct, en hoe de gemeenteraad daar niet geheel mee accoord gaat....


't Is voor elkaar: op 24 juni zal de provincie het concept-streekplan voorleggen aan de bevolking van de Gooi- en Vechtstreek. Lees verder, om te zien hoe Cees gelijk gaat krijgen.


inhoud:


overige documenten:

20-okt-2001

Meer dan vijfduizend woningen in de Bloemendalerpolder?

Eerder berichtte muideninfo.nl dat wat de provincie betreft de Bloemendalerpolder gerust groen mocht blijven. Op 19 september 2001 werd in Weesp dit zelfs als hun 'voorkeursvariant' gepresenteerd. Dat is belangrijk, omdat de Provincie het streekplan vaststelt, waar binnen de gemeenten slechts hun invulling mogen doen. Maar wat lezen we nu in de kranten? 'Nog plaats voor 180.000 huizen in regio A'dam', waarvan 5000 in de Bloemendalerpolder volgens' de Telegraaf van 12-okt-2001, en het 'WeesperNieuws' biedt de Bloemendalerpolder aan voor bouw van 5000 huizen.

Op de raadsvergadering van 18-okt-2001 nam de raad dan ook een motie aan om B&W te sterken in haar strijd tegen deze misschien door haar eigen megalomane plannen (Aquaduct!) vooroorzaakte voortvarendheid.

Nu weet muideninfo.nl dat je niet alles moet geloven wat je in de krant leest, en probeerde van de Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening, Mr. Henry Meijdam, zelf eens te weten te komen hoe de vork in de steel steekt. Deze zou namelijk aanwezig zijn op een bustour, vrijdag 19-okt-2001, langs de 'zoeklocatie's' in onze streek. Maar helaas, net als op 19 september, liet de gedeputeerde verstek gaan.

Wél was de projectleider voor het nieuwe streekplan, Paul Veldhuis, en muideninfo.nl begreep van hem dat officiel er geen ander standpunt is dan dat "Het voorkeursmodel van de provincie uitgaat van een groene Bloemendalerpolder, temeer daar deze polder tot de Rijksbufferzone van 'het groene hart' behoort". Maar mogelijk denkt Meijdam daar in zijn hart anders over. Het aanbod van de 5000 woningen is overigens niet afkomstig van de provincie, maar van 'de regio' een groep bestaande Flevoland, een dertigtal gemeenten, en tňch Noord-Holland.

Bij eventuele bebouwing spelt ook nog een ander probleem: het hoogheemraadschap zou de Bloemendalerpolder graag zien als noodberging van water bij extreme regenval, zoals, in het kader van de klimaatsverandering, in de toekomst valt te verwachten. Als ook nog de zeespiegel stijgt, zal dat zeker nodig zijn. De enige manier om dat te combineren is misschien een 'floating city....'.

26-okt-2001

Projectontwikkelaars toch weer actief?

Uit betrouwbare bron vernemen we zojuist dat een projectontwikkelaar 60 hectare in de Bloemendalerpolder aangekocht zou hebben...


15-nov-2001

Misverstand? Wenst Muiden 5000 woningen in de Bloemendalerpolder?

"We hebben ons gebaseerd op getallen van de portefeuillehouders" zegt gedeputeerde Henry Meijdam in het WeesperNieuws. Hij verklaart in het artikel hoe hij aan het getal van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder komt. Aangezien het overgrote deel van de Bloemendalerpolder bij Muiden hoort, is dat op zijn minst bevreemdend. Lees het volledige artikel. Muideninfo.nl zal Cees en Henry eens vragen hoe het écht zit.

2-dec-2001
Intussen hebben we antwoord van Henry Meijdam, maar nog niet van Cees Leupen. Onze wethouder van RO is ziek. Cees heeft wél op de commissievergadering van 22-nov-01 over deze kwestie gesproken, en ontkende dat het aantal van 5000 woningen van hem of de Weesper wethouder Lüken afkomstig was - "dat wist Meijdam drommels goed" sprak hij. We wachten de schriftelijke reactie van Cees af alvorens deze samen met die van de heer Meydam te publiceren.

mr. HENRY MEYDAM:
26-nov-01:
In antwoord op uw e-mail van 16 november deel ik u het volgende mee:
Zoals ik in het door u aangehaalde interview al heb aangegeven, is in de Noordvleugelconferentie vastgesteld dat er in de Bloemendalerpolder fysiek ruimte is voor 5.000 huizen. De betrokken portefeuillehouders van Muiden en Weesp hebben zich echter niet vastgelegd op het getal van 5.000, maar hebben - op persoonlijke titel - wel aangegeven een aantal hoger dan 1.000 bespreekbaar te achten.
Zoals opgemerkt spraken betrokkenen op persoonlijke titel, op dat moment nog zonder ruggenspraak met college of raad. Dat gold overigens voor alle aanwezige portefeuillehouders Ruimtelijke Ordening.
Voor alle in de conclusies van het Noordvleugeloverleg genoemde locaties voor in totaal 190.000 woningen geldt bovendien dat nog vele afwegingen gemaakt zullen moeten worden en procedures doorlopen, te beginnen met de Vijfde Nota voor de Ruimtelijke Ordening.
Uw conclusie dat ik in het interview heb geďmpliceerd dat de heer Leupen het volbouwen van de Bloemendalerpolder zou hebben aangeboden deel ik dan ook niet.

CEES LEUPEN:
6-dec-01
We hebben Cees maar opgebeld en hieronder vindt u zijn reactie:
"De uitspraken van de heer Meijdam in dat interview hebben mij verbaasd. Ik heb hem het laatst gesproken tijdens dat noordvleugel-overleg, en toen is alleen door ambtenaren dat getal van 5000 genoemd als wat fysiek maximaal mogelijk zou zijn. Ik heb toen onmiddellijk opgemerkt dat ik helemaal niet over aantallen wil praten en dat wat mij betreft iedere vastgoedontwikkeling in de Bloemendalerpolder onbespreekbaar is zonder aquaduct. Ik heb begrepen dat Meijdam het daar mee eens was. Mijn insteek is een kwaliteitsslag in de Bloemendalerpolder te maken, waarvoor we een extern bureau zullen inhuren, en dan pas zien we wat de mogelijkheden zijn, en kan er eventueel over aantallen gesproken worden."

Intussen is nu, onder meer uit een artikel in de NRC, wel duidelijk dat de hogere overheden de polder willen bebouwen....
En lees wat wethouder Lüken daarvan zegt in een interview met het WeesperNieuws.


15-jan-2001

Wethouder Leupen gaat uit van 2700 woningen in het Muider deel van de Bloemendalerpolder

In een interview in het WeesperNieuws van 15 januari 2002 blijkt wethouder Leupen nog steeds uit te gaan van 2700 woningen in de Bloemendalerpolder, ondanks forse tegenstand in de gemeenteraad tegen dit aantal. In een unaniem aangenomen motie noemde de gemeenteraad dergelijke uitspraken zelfs "voorbarig en niet ter zake doende".
De algemene tendens was dat men weliswaar tot een gedeeltelijke voorfinanciering van het Aquaduct wilde komen door middel van "ontwikkeling" van de Bloemdalerpolder, maar dat er in de eerste plaats rekening moet worden gehouden met een "goede en evenwichtige verhouding tussen natuur en landschap enerzijds en bebouwing anderzijds". Lees hier de volledige motie in onze rubriek "gemeentelijke informatie".

Eerder besteedde we aandacht aan wie er nu op het lumieuze idee gekomen is de Bloemendalerpolder vol te plempen met 5000 woningen. "Ik niet", verdedigde Leupen zich. "De portefeuillehouders!", sprak gedeputeerde Meijdam in het interview in het WeesperNieuws. Desgevraagd deelde Cees Leupen mee dat alleen door ambtenaren dat getal van 5000 genoemd als wat fysiek maximaal mogelijk zou zijn. "Ik heb toen onmiddellijk opgemerkt dat ik helemaal niet over aantallen wil praten en dat wat mij betreft iedere vastgoedontwikkeling in de Bloemendalerpolder onbespreekbaar is zonder aquaduct."

Leupen vindt 5000 woningen "realistisch".

Maar wat heeft de wethouder nu in werkelijkheid gezegd op die fameuze Noordvleugel Conferentie op 9 oktober 2001 in de Olofskapel van het Barbizon Hotel te Amsterdam?
Wij citeren uit de notulen:


"Bloemendalerpolder

Dhr. Lüken licht toe dat de polder voor één vijfde deel grondgebied van de gemeente Weesp is, dat er wat hem betreft ruimte is voor circa 1.500 woningen voor 2010. Hij heeft een menging van wonen, werken en recreatie voor ogen.
Dhr. Leupen is alleen voor verstedelijking van de Bloemendalerpolder als de Vechtbrug in de A1 vervangen wordt door een aquaduct. Gezien de ecologische randvoorwaarden van het Rijk vindt hij circa 5000 woningen voor de polder een realistisch getal. Met de gemeente Weesp en het gewest Gooi- en Vechtstreek is Muiden een structuurvisie voor de polder aan het voorbereiden om voor eens en altijd de juiste keuze voor de polder te kunnen maken.
Het aquaduct hij Muiden en de A1 is echter voor hem een absolute voorwaarde om de woningen te kunnen bouwen."
23-jan-2002

De verklaring van de heer Leupen

Op de commissievergadering van 22 januari 2002 confronteerde we wethouder Cees Leupen met het artikel in het WeesperNieuws, en deze notulen. Zijn verklaring luidde, kort samengevat: "Het WeesperNieuws heeft het radio-interview dat mij afgenomen werd niet geheel correct in het artikel weergeven. Natuurlijk houd ik mij aan raadsbesluiten. Dat raadsbesluit (motie) werd op 18 november aangenomen, en dat was ná de Noordvleugelconferentie" Waarvan akte. De commissievergadering waarop duidelijk was dat grootschalige ontwikkeling van de Bloemendalerpolder niet gewenst werd vond overigens op 13 september plaats, ruim vóór de Noordvleugelconferentie.


14-feb-2002

Provinciaal Streekplan vermeldt 5000 woningen in Bloemendalerpolder

Uit het Persbericht van de provincie Noord-Holland - Datum 12 Feb 2002

De provincie wil de kwaliteit van het noordelijk deel van de Randstad als economische motor handhaven en versterken. Daarbij wordt rekening gehouden met de eisen die voortvloeien uit een goede leefbaarheid, een goede bereikbaarheid en een goede waterhuishouding.

Dit blijkt uit de door Gedeputeerde Staten (GS) uitgebrachte ontwerp-hoofdlijnen voor het streekplan Noord-Holland-Zuid en de strategische integrale (milieu)effectrapportage die de basis vormen voor het ontwerp-streekplan.

Tussen 2000 en 2020 worden 166.000 woningen gebouwd, waarvan 110.000 in bestaand stedelijk gebied. Daarnaast in bestaand stedelijk gebied als extra opgave na 2010 (5de Nota RO) 28.700 woningen. In Almere worden 11.500 woningen gebouwd. Om aan de woningbehoefte te kunnen voldoen en om aantrekkelijke woonmilieus in het groen te kunnen aanbieden zijn drie uitleggebieden nodig: Bloemendalerpolder (5000 woningen)(vet: muideninfo.nl), Waterland concentratie Purmerend/Edam-Volendam, 3.600 woningen) Legmeerpolders (2000 woningen) en Haarlemmermeer-West (5500 woningen). De Bovenkerkerpolder blijft zo veel mogelijk open.
Lees hier het volledige persbericht


26-mar-2002

Doorkruist Melkert stategie Muiden?

Uit de Gooi-en Eemlander geplukt:

Stedelijke gebieden moeten worden gebundeld, zodat de kleine stukjes groen en natuurlandschap zo open mogelijk kunnen blijven, bepleitte PvdA-fractievoorzitter Melkert op 22 maart 2002 tijdens een bezoek aan Weesp en Muiden. De PvdA-fractie in de tweede kamer zal dus waarschijnlijk tegen het voorstel van minister Pronk stemmen om de Bloemendalerpolder uit het groene hart te halen.

PvdA-Wethouder Cees Leupen wees op de positie van Muiden, dat twee jaar geleden van minister Netelenbos van verkeer en waterstaat te horen kreeg dat een door het Rijk betaald aquaduct er niet inzit. Muiden poogt nu via vastgoedontwikkeling in de Bloemendalerpolder middelen te verkrijgen om het aquaduct zelf te kunnen realiseren. Als door het PvdA-plan die strategie op losse schroeven komt te staan, worden de druiven wel heel zuur.....


22-jun-2002

Provincie presenteert concept streekplan aan bevolking Gooi- en Vechtstreek

Hoe bizaar het ook klinkt: het verlies van de PvdA maakt PvdA-wethouder Cees Leupen tot een geloofwaardig profeet. Nu Melkert niets meer in de melk te brokken heeft, valt te verwachten dat na de tweede kamerverkiezingen de plannen van de provincie om 5000 woningen tot 2020 te gaan bouwen in de Bloemendaler polder - waarmee het stadje Muiden in één klap vijfmaal zo groot wordt - zullen doorgaan. We citeren uit het concept streekplan:

"Ruimte voor wonen
Nieuwe uitleglocaties voor woningbouw tot 2020 zijn voorzien in Haarlemmermeer bij Hoofddorp (5.000 woningen), Legmeer (2.000 woningen), Bloemendalerpolder (5.000 woningen). (...)
Verdere procedure
Gedeputeerde Meijdam presenteert het concept - ontwerp streekplan NHZ aan en bediscussieert dit met burgers in een viertal regionale informatiebijeenkomsten waaronder op: De verdere voorziene procedure is: Voor het aanvragen van het concept-ontwerp streekplan NHZ of de samenvatting daarvan: Kijk op de website www.noord-holland.nl "

Klik hier voor een samenvatting (pdf-file).


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: