terug naar het overzicht
terug naar de Bloemendalerpolder

Polderbouw is een stap vooruit, maar we moeten er zorgvuldig naar kijken.

Uit het WeesperNieuws van 27 november 2001

Interview met wethouder Lüken van ruimtelijke ordening.

WEESP - De Provincie Noord-Holland heeft onlangs te kennen gegeven dat de Bloemendalerpolder in aanmerking komt voor de bouw van vijfduizend woningen.

Deze toezegging maakt deel uit van een plan om tussen 2010 en 2030 zo'n 190.000 huizen in de noodvleugel van de Randstad te bouwen. Het Rijk had aan de provincie gevraagd of dit tot de mogelijkheden behoorde.

Weesp koestert al lange tijd uitbreidingsplannen, maar kreeg steeds nul op het rekest bij de provincie. Nu woningbouw in de Bloemendalerpolder opeens wel mogelijk blijkt te zijn, wordt meteen gesproken over een getal dat vijf keer zo hoog ligt als het aantal dat Weesp tot nog toe in gedachten had. Sommigen hebben dan ook twijfels bij deze aantallen. Met deze woningbouw komt ook de snelwegtunnel tussen de A6 en de A9 dichtbij. Volgens de provincie is deze verbinding een noodzakelijk kwaad om de bereikbaarheid van Almere te garanderen.

Dit werd nog eens bevestigd door het interview met gedeputeerde Meijdam van ruimtelijke ordening in de vorige editie van WeesperNieuws. Deze keer een vraaggesprek met Weesper wethouder Lüken van ruimtelijke ordening over de vraag hoe Weesp omgaat met de nieuwe bouwmogelijkheden in de polder.


Is deze mogelijkheid tot nieuwbouw goed nieuws voor Weesp?

"Of die nieuwbouw er mag komen, moeten we nog afwachten. Ten opzichte van enkele jaren geleden is er nu een discussie op gang gebracht, gesteund door de provincie, over wat je zou kunnen doen met het gebied hij het station en dat is goed nieuws."

De provincie was voorheen tegen woningbouw in de polder. Een belangrijke tegenstander is nu dus omgedraaid.

"De provincie heeft niet betrekking tot de Bloemendalerpolder en andere groengebieden rekening moeten houden met het rijksbeleid. Dat pleitte voor bufferzones tussen stedelijke zones. In het kader van de Vijfde Nota ruimtelijke ordening is door de minister aangegeven dat de provincie en de gemeentes nog eens goed moeten kijken naar die randen van het groene hart. Daar hoort de Bloemendalerpolder hij. Het is algemeen bekend dat Weesp altijd al de omgeving van het station een woningbouwachtige invulling wilde geven. Te meer omdat we vinden dat de kwaliteit van de polder nou niet van dien aard is dat je er niets kunt doen. Je moet er gewoonweg iets doen."

Waren jullie verrast dat Meijdam met deze mededeling naar buiten kwam?

"Meijdam heeft daar vaker uitspraken over gedaan. We moeten overigens niet vergeten dat er andere claims op liet gebied liggen. Er moet bijvoorbeeld het een en ander gebeuren aan de aanleg van recreatiegebied en bosgebied. Dat zijn dingen die we nu op elkaar af moeten stemmen. Meijdam vraagt nu gewoon om met een goed plan te komen. Ik vind het belangrijkste in deze hele ontwikkeling dat onze buurgemeente Muiden inmiddels ook heeft aangegeven dat er iets met de Bloemendalerpolder moet gebeuren. De grootste bestuurlijke omwenteling is dat de gemeente Muiden, die nooit voorstander was van ontwikkelingen in de Bloemendalerpolder, nu aangeeft dat er gebouwd moet worden. Dat is ook van belang voor de provincie. Als twee gemeentes niet elkaar bakkeleien dan gaat de provincie daar niet tussen zitten. Nu zitten Weesp en Muiden op één lijn en zijn bereid samen een plan op te stellen voor die polder. Dat gebeurt ook nadrukkelijk in samenwerking met gewest Gooi en Vechtstreek, waar Muiden en Weesp deel van uit maken. Met name als het gaat om het streekplan speelt het gewest een grote rol."

Kun je zeggen dat de verschillende partijen langzamerhand naar elkaar toe kruipen?

"De partijen zijn het eens op het punt dat er iets moet gebeuren in de polder en dat een stukje woningbouw - laat ik het maar voorzichtig zeggen - daar geen verkeerde zaak zou zijn. Verder kan de bebouwing van de Bloemendalerpolder een aanvulling zijn hij het oplossen van de problematiek op de A1. Dat is de insteek van de gemeente Muiden."

De provincie spreekt over 5000 woningen. Weesp heeft altijd 1000 woningen genoemd. Muiden heeft onlangs een nog kleiner aantal gepresenteerd. Er bestaan aardige verschillen. Hoe gaan jullie tot elkaar komen?

"We hebben in bestuurlijk overleg tussen Weesp, Muiden, gedeputeerde Meijdani en een gedelegeerde van het gewest afgesproken dat we niet van tevoren gaan praten over aantallen. Weesp heeft z'n wensen op tafel gelegd door middel van de structuurvisie. Muiden heeft een plan voor het gebied en we weten welke andere claims er op liet gebied liggen. We gaan eerst om de tafel zitten en kijken of we een goed plan kunnen maken over de polder, waarbij we ons niet uitlaten over het aantal woningen naar boven of naar beneden toe. Er zijn door de provincie getallen genoemd. Die nemen wij voor kennisgeving aan. Wij maken gewoon een plan voor dat gebied. Als Weesp, Muiden en het gewest dat ondersteunen dan kunnen we met een goed verhaal naar de provincie:"

Is dat niet te kort door de bocht? De provincie heeft een taakstelling en moet in de Randstad zo'n 150.000 woningen kwijt.

"Kijk. de provincie moet l50.000 woningen in de Randstad realiseren waar ook Almere in zit. Als je bouwplannen maakt dan leert de praktijk dat sommige plannen niet doorgaan, zo meent de provincie. Om die 150.000 echt te halen, is er een marge van 30%. Als je dat percentage loslaat op Bloemendalerpoldcr hoef je niet uit te komen op de 5000. Maar ik vind die discussie over aantallen voorlopig niet interessant. Het belangrijkste is dat er een goed plan komt waarin iedereen zich kan vinden en de polder een rol speelt bij de volkshuisvesting in de regio."

Het is mooi dat er gebouwd mag worden, maar het lijkt erop dat Weesp nu van de provincie niet meer moeilijk mag doen over de doortrekking van de A6. Kan Weesp dat toelaten?

"Ik heb dat bericht ook vernomen en ik was er verbaasd over. Het is natuurlijk niet zo dat er een akkoord of een dealtje gesloten is van Weesp bouwen en provincie A6-A9. Dat is absoluut niet aan de orde. Het verhaal is me wel bekend dat Almere heett gezegd dat er daar alleen gebouwd kan worden als er wordt voorzien in een betere ontsluiting van dat gebied. In dat verband heeft Almere de tweede Hollandse brug en de A6-A9 genoemd. Maar dat is een ander verhaal dan de koppeling tussen de Bloemendalerpolder en de tunnel tussen A6-A9. Het standpunt van Weesp is daar tot nu toe altijd helder over geweest."

"Wij zijn geen voorstander en als hij er al moet komen, dan zo ondertunneld dat de natuurlijke en landschappelijke waarde zoveel mogelijk bewaard blijft. Dat is ook de reden waarom Natuurmonumenten hij de discussie is betrokken. Wij zullen de zaak kritisch volgen. Er is wat Weesp betreft geen koppeling tussen de A6-A9 en bebouwing in de Bloemendalerpolder."

Vindt u het wel logisch dat de provincie met die uitlatingen komt? Weesp is een geduchte tegenstander, dat is wel gebleken uit de weerstand.

"Ik heb leden van de gemeenteraad gesproken die betrokken waren hij de discussie over doortrekking van de Gooiboog. Als er een strijd ontstaat tussen de gemeente en een hogere overheid en het project wordt uiteindelijk toch opgelegd aan Weesp, dan vindt een groot gedeelte dat geen goede procedure."

Zet je daarmee de deur enigszins open?

"Nou, ja goed, maar we staan niet alleen in ons standpunt. Het wordt pas wat op het moment dat je alleen komt te staan. Ik denk dat er ook andere partijen zijn die nog lang niet zover zijn."

Maar is het een onderhandelbaar punt?

"Het is wel zo dat in het streekplan de ondertunnelde A6-A9 staat opgenomen. Voor de provincie is het een gegeven dat die snelweg er moet komen, dat is geen nieuws. Maar de koppeling niet de Bloemendalerpolder gaat mij wat kort door de bocht."

De meerderheid van de Weesper politieke partijen is wel blij dat er nu mogelijkheden zijn ontstaan voor woningbouw in Weesp?

"Ik vind het wel een stap vooruit, maar we moeten het heel zorgvuldig doen. We hebben afgesproken dat we zouden nadenken over hoe we het zouden aanpakken. Als je een goed plan wilt maken, moet daarvoor geld beschikbaar komen. We gaan kijken of we bij de provincie geld kunnen krijgen."

De provincie spreekt over woningbouw in 2010. Dat komt snel dichtbij. Is het dan nog wel zinvol door te gaan met andere woningbouwprojecten?

"Natuurlijk moet je ook naar andere dingen blijven kijken. Het zou slecht zijn als je dat uit je handen laat vallen. Je moet wel met beide benen op de grond blijven staan. We moeten doorgaan met de projecten die we met elkaar hebben afgesproken."

Tot slot, als de provincie wil beginnen met de bouw van een aantal woningen in de polder, is het dan nog nodig om de sportvelden te verplaatsen?

"Het onderzoek is nu bezig en de raad moet in januari een besluit nemen. Ik zie geen enkele aanleiding om dit project te schrappen. Als je alles blijft heroverwegen, dan bereik je niets. Laten we eerst het onderzoek afwachten?'