terug naar het overzicht
naar de Bloemendalerpolder

Nog plaats voor 180.000 huizen in regio A'dam

Uit de Telegraaf van 12 oktober 2001

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM, vrijdag


Door sterke verdichting van stedelijke gebieden in de Amsterdamse regio is plaats voor circa 60.000 nieuwe woningen. Op andere locaties kunnen de komende tientallen jaren nog ruim twee keer zo veel huizen verrijzen.

Op die manier wil de regio tegemoet komen aan de behoefte aan woningen in het noordelijk deelvan de randstad. Voorwaarde is dat het Rijk fors Investeert in ultbreiding van verbindingen. Tussen werk- en woongebieden moel de capaciteit van wegen en openbaar vervoer sterk ver groot worden.

Voor het grootste aantal nieuwe woningen steunt de regio sterk op Almere. Daar moeten 60.000 huizen gebouwd worden in de periode tussen 2010 en 2030. Almere stelt keiharde eisen aan het uitvoeren van die massaproductie. Behalve verbetering van de bereikbaarheid is uitbreiding van tal van voorzieningen een strikte voorwaarde.

Amsterdam gaat binnen de eigen grenzen In dezelfde periode 50.000 woningen bouwen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de bedrijfsterreinen ten noorden van het IJ. Wethouder Duco Stadig wil daar in een grote concentratie bouwen.

Stadig: "Zonder de bijdrage van Almere komen we er niet uit. Almere wil gelukkig helpen, maar gezien de achterstand op veel gebieden daar, liggen er harde voorwaarden."

Zaanstad en Haarlem dragen met respectievelijk 500 en 3000 een bescheiden bijdrage. Weesp en Muiden gaan 5000 woningen bouwen in hel lang omstreden weidegebied Bloemendalerpolder. In de omgeving van Purmerend en in de Haarlemmermeer komen elk 10.000 woningen. De bollenstreek levert er 40.000.

De bestuurders van de regio willen met deze toezeggingen tegemoet komen aan de opgave dle minister Pronk (Volkshuisvesting) heeft gesteld in de Vijfde Nota voor de ruimtelijke ordening. Ze hebben In twee dagen afspraken gemaakt over de bouwbehoefte.

Als aan de voorwaarden van de regio niet voldaan wordt, moet de bouwproductie sterk omlaag, stelt gedeputeerde Henry Meijdam: 'Dit is de laatste slag die hier geslagen kan worden. Het kan niet zonder toezeggingen van het Rijk. Dat is geen kwestie van onwil, maar van onmacht.'

Voor de Zaanstreek en de omgeving van Purmerend willen de bestuurders de uitbreiding van woongebieden strikt verbinden aan een nieuw bedrijventerrein. Op die manier moet het forensenverkeer ten noorden van Amsterdam worden beperkt.