terug naar het overzicht
naar de Bloemendalerpolder

Bloemendalerpolder aangeboden voor bouw 5000 huizen

Uit het WeesperNieuws van 16 oktober 2001

WEESP - De Bloemendalerpolder is één van de locaties die binnen nu en dertig jaar zouden mogen worden aangeboden voor grootschalige nieuwbouwprojecten. De provincies Flevoland en Noord-Holland en zo'n dertig gemeenten hebben aan minister Pronk kenbaar gemaakt dat er in de polder tussen Weesp en Muiden '5000 woningen kunnen worden gebouwd.

De provincies en gemeenten hebben in totaal vijftien locaties aangeboden voor in totaal 150.000 woningen. Ze reageren daarmee op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, waarin werd verzocht om voor de periode 2010-2030 te voldoen aan de vraag naar zo veel nieuwe woningen in de Noordelijke Randstad. Als voorwaarde stellen de overheden dat er fors wordt geďnvesteerd in de bereikbaarheid. Een tunnel tussen de A6 en de A9 (deels onder Weesp) maakt deel uit van het pakket van infrastructurele eisen.

Op de schop

Gedeputeerde Meijdam van Noord-Holland deed onlangs de uitspraak dat bij de keuze voor de bouwplaatsen "heilige huisjes op de schop zijn genomen". Hij doelde daarmee ook op de polder bij Weesp, die volgens het huidige streekplan verboden gebied is voor bouwondernemingen.

De 5000 woningen zijn bedoeld om te voorzien in de woningbehoeftes van de hele regio. In totaal zou daardoor een wijk ontstaan die ruim dertig keer zo groot is als het huidige Leeuwenveld.

Totaalvisie

Weesp ijverde, sinds kort samen met Muiden, voor een totaalvisie, waarbij slechts een gedeeltelijke bebouwing werd bepleit gecombineerd met uitbreiding van kantoren en vooral veel recreatiegebied.

"Dat blijft zo", zegt wethouder Lüken in een eerste reactie. "Ik zie dit als een kans, niet als een bedreiging, hoewel we moeten zorgen dat de polder niet volgestouwd wordt met iets dat we niet willen. De kwaliteitslag staat voorop?' Wat dat betreft vindt de wethouder het aantal van 5000 wel wat veel.