- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Ondermaatse dorpskeutels ondermijnen status Vechtstadje.

27-nov-2002

Maandje weggeweest. Muiden lag er nog. Maar niet zoals ik het verlaten had. Dat bleek toen ik via de Weesperweg binnen wilde komen. De wegverlegging hier is wel heel erg ingrijpend, met die kolonie grommende, in de aarde rondwroetende reuzenmollen. Toch maar omgereden via de Mariahoeveweg. Wat dacht je? Ook op de kruising met de Zuidpolderweg werd in huizenhoge molshopen gewoeld - vanwege de verhoging van de Noordpolderkade, een grootscheepse operatie die eindelijk ook door kranten, kabel en het gemeentelijke infoblad is ontdekt. Iets verderop, op het Vestingplein, was het van hetzelfde laken een pak: grote hopen aarde en gegrom van diepe gatengravers, druk doende met de aanleg van het eerste echte Muider bergbezinkbassin.
+ Verder leek de tijd geruisloos aan de vesting te zijn voorbij gegaan. Totdat ik zag dat Keurslager Frank Wagenmans ineens slagerij Neefjes heet. Al weet je wat je kunt verwachten, je schrikt toch. Zeker als het stadje je zozeer aan het hart gebakken is, dat je het liefst ziet dat alles blijft wat je dierbaar is. Muden moet Muden blyven.
+ Muiden is ook een beetje minder Muiden, zodra bij terugkomst blijkt, dat mensen die je goed gekend hebt, dood zijn gegaan. Ik heb het met name over Jan van Tilborg, alias Jan Tak, alias Jan Kroket. Wat heb ik een plezier gehad met die leuke man! Voordat het Vestingplein de naam Vestingplein kreeg, stond Jan op de voorpagina van het babbelblad de Spiering, bij zijn patatkraam, met een bordje in zijn hand waarop de tekst 'Jan Kroketcircuit'.
+ Dat was twintig jaar geleden, maar hij blijkt een vooruitziende blik te hebben gehad. Tot op de dag van vandaag rost het sluipverkeer hier Muiden binnen, vooral wanneer het niet mag: tijdens de ochtendspits – om vervolgens door het rode licht bij de sluisbrug te scheuren, ook al zegt wethouder Dick Schulp dermate tevreden te zijn met de rustbrengende verkeerslichten, dat hij ze graag wil houden. Kennelijk vindt hij dit een betere oplossing dan een tijdens de spits afgesloten sluisbrug, waar het gemeentebestuur ondanks de roep van de bevolking niet aan wil, waarschijnlijk uit angst voor een grote mond van een handvol Bouvywijkers, die voor geen prijs een stukje om wil rijden. U ziet het: ik ben weer helemaal terug.
+ Maar ik had het over de pret met Jan Kroket. Het verhaal van de Duitser die de volle laag van hem kreeg omdat deze de frietjes die hij in Muiden kocht, niet hier maar in Marken wilde betalen, is inmiddels klassiek. Minder bekend, maar toch hopelijk een lach waard, was de stille overeenkomst, die ik met Jan had. Als ik naar mijn beurs tastte voor mijn traditionele kalfskroketje dat me zo mooi op gewicht hield, vroeg ik Jan: 'Met of zonder BTW?'. Voor jou zonder BTW' antwoordde Jan dan steevast, waarna ik een dubbeltje neerlegde en wegwandelde. De omstanders waren stomverbaasd, maar ja, het was dan ook humor. Gelukkig bleven ze me groeten, wat je helaas niet van iedereen kan zeggen, die me niet kan volgen.
+ Guus Kroon, de Muier die er tijdens mijn afwezigheid op onnavolgbare wijze voor zorgde dat de keutelkraan bleef doorstromen (ik kom hier op terug) is boos omdat in de Zuydwalkrant, die overal in Muiden in de bus viel, de volgende tekst over Muiden staat: 'Het is een van de kleinste en oudste steden van ons land - ook al wordt het door geboren en getogen Muidenaren liefkozend 'het dorp' genoemd. 'Nou vraag ik je!', protesteert Guus in zijn Digitale Sluiz: 'Door de import zal je bedoelen! Iedere weldenkende echte Muier zal het wel uit zijn of haar hoofd halen om Muiden een dorp te noemen. Liefkozend! Denigrerend zal je bedoelen. Wat een dommigheid en onnozelheid'.
+ Laat Ouwe Muier het nou voor één keer niet met hem eens zijn, ook al weet Guus Kroon als doorgewinterde Muidenkenner veel meer van ons stadje. Guus moet zijn oor maar eens te luisteren leggen in kroegen en winkels. Daar zijn, naast de import, wel degelijk de nodige echte inboorlingen, die heel goed weten, dat Muiden een stad is, maar het toch over het dorp hebben. Je zou de Muiers de kost moeten geven, die zeggen 'Ik ga even het dorp in'. En dan bedoelen ze niet Muiderberg. Misschien dat ze Muiden geen dorp durven noemen zodra Guus in de buurt is. Een boze schoolmeester kan je danig de les lezen.
+ Melis werd door menigeen aangeduid als de dorpssmid, en nooit als stadssmid. Ook schijnt er een oude prentbriefkaart te zijn, waarop de Amsterdamsestraat 'Dorpsstraat te Muiden' genoemd wordt. Je kunt het terecht onterecht vinden, dat Muiden van zijn eigen inwoners het predikaat dorp mee krijgt - dit neemt niet weg dat het vaak gebeurt. Al veertig jaar, wat deze ongeboren Muier betreft. Anders dan Guus vreest, heeft hij de bewuste Zuydwalkrant gezien en gelezen. Sterker nog: hij heeft de tekst zelf geschreven.
+ Een aanvulling op een van de gastkeutels. Niet al die mooie houten constructies met het straatnaambord in houtsnijwerk zijn uit Mariahoeve verdwenen. Aan het begin van het stille weggetje, op de hoek van het parkeerterrein voor de brugwachterswoning voorheen Spelle, staat er nog een, die van de Kalkovens. Vergeten weg te halen. Laat maar staan, het is al jammer genoeg dat al dat mooie straatmeubilair plaats moest maken voor de gebruikelijke bordjes omdat bezoekers in Mariahoeve verdwaalden.
+ Nu ik het toch over het stille weggetje heb: deze week werden langs dit openbare wandelpad groene routebordjes met 'Muiderslot' geplaatst. Maar liefst vijf stuks. Eén bij de splitsing van de voetpaden vanaf het grote parkeerterrein, drie bij verschillende zijweggetjes en één aan het eind van het weggetje, vlak bij de vergeten houten paal met 'Kalkovens'. Er komen geen richtingbordjes voor de terugweg naar het grote parkeerterrein. Alleen wie de route onthoudt kan twee keer genieten, de anderen stille weglopers moeten, de bordjes parkeerterrein 2 volgend, over de vestingwal achter de Bouvywijk stiefelen, wat trouwens ook een genoegen is. Namens de bezoekers aan ons mooie stadje: bedankt gemeente Muiden.
+ Sinterklaas haalt toeristen naar Muiden. Aangetrokken door het mooie weer kwamen er dit jaar veel meer vaders en moeders met kinderen naar de Schulpen dan anders. Zelfs veel meer dan hier wonen. Kwam waarschijnlijk door het nieuws dat Sinterklaas met een grote stoomboot in de haven van Muiden zou arriveren. Menig vreemdeling met een schare kleuters aan de hand vroeg na de intocht waar de Kazerne was. Kennelijk vonden ze het doodnormaal dat onze eigen Goedheiligman hún kinderen een handje gaf, over de bol aaide en via zijn Pieten ook nog van Muider strooigoed, Muider speculaas en Muider mandarijnen voorzag.
+ De aankomst, de rondrit en het kinderfestijn in de Kazerne vergde nog een hele organisatie. Het wemelde van de Pieten. Naast de hoofdpiet waren er onder andere praatpieten, circuspieten, een muziekpiet, snoeppieten en sticker - en ontstickerpieten. De zwarte knechten hadden uitvoerige instructies gekregen, waarvan één nadrukkelijk onderstreept was: niet door Crescendo, de fanfare, heen lopen!
+ Op de kabel was de bevolking gevraagd om een ziekenhuisbed in verband met de komst van Sinterklaas. Het lukte waarachtig een bed te versieren bij Gooi-Noord. Alleen was dit niet nodig geweest, want net als vorig jaar werd de trouwe schimmel ver uit de buurt van Sinterklaas gehouden. De kindervriend zat weer in een rijtuigje voor zijn rondrit. En de burgemeester zat weer naast hem. Voor alle zekerheid. Om hem bij zijn tabbard te grijpen als de Goedheiligman eruit dreigde te lazeren.
+ Blijkt het bed van Gooi Noord achteraf toch nodig geweest te zijn! Sinterklaas lag uitgeput met hoge koorts in het ziekenhuisbed, dat vlak achter het raam stond van het huis van de familie Enklaar in de Kloosterstaat, schuin tegenover de Jozefschool. Af en toe ging de luxaflex omhoog, zodat je hem kon zien lijden. Dat gebeurde met name als er kinderen langskwamen. Sommige kleuters barstten spontaan in snikken uit. Maar je zult zien dat patroonheilige van Muiden op zijn verjaardag weer rechtop zit, al zal het niet op zijn paard zijn.
+ De zware storm, die Muiden landelijk in het nieuws bracht dankzij het blootgeblazen keelgeschut bij Pampus, heeft aanzienlijk meer schade aangericht dan op het eerste gezicht leek. En niet alleen aan bomen en bossen. Ze zeggen zelfs dat de Elisabeth Smit op één oor ging omdat zij averij zou hebben opgelopen door de heftige windstoten. Zou kunnen, maar dan heeft de Oude Dame, die in april dit jaar ook al kantje boord lag, geduldig wekenlang gewacht op de komst van Ouwe Muier eer zij slagzij maakte. Een typisch voorbeeld van druppelsgewijze lekkage? Het is heel wat waarschijnlijker dat de pomp, net als in april, was uitgevallen, zoals Pam van Lohuizen suggereerde.
+ Zijn het er twee? Zijn het er drie? Wie zijn het? Die nieuwsgierige Muiers toch! Wat kan het nu schelen van wie de Elisabeth Smit is. Al was het de bank. Al was het de verzekering. Als de Oude Dame maar weer het ruime sop kiest. 'Niet lullen, maar varen' om met Pam te spreken. En daar ziet het wel naar uit - al zal het niet met een volle bak zijn, want dat mag even niet.
+ Kom je terug van vakantie. Wil je in Muiden je overgebleven travellercheques verzilveren. Word je bij de bank van de kassa naar de muur gestuurd. Niks bankbiljetten handje contantje en geen cent commissie, zoals bij de banken in je vakantieland. Bij de Rabobank gaat de tegenwaarde van de ingeleverde travellercheques naar je rekening, of je wilt of niet. Ook gaat er een forse 'transfercommissie' vanaf, naar je mag aannemen ter dekking van de kosten van de ongevraagde en ongewenste overschrijving. Je protesteert: 'Maar ik ben klant en het is mijn geld'. De medewerkster kan het ook niet helpen: instructies. Al ben je duizend keer senior, en al vind je het naar of zelfs eng, je mag je geld in Muiden uitsluitend uit de muur trekken. De enige bank in Muiden kan zich alles veroorloven, zeker bij ouderen zonder eigen vervoer om naar een andere bank in een andere plaats te rijden.
+ Menigeen voelt zich overvallen door de werkzaamheden aan de Weesperweg. Nu had er inderdaad beter een inspraakavond kunnen plaatsvinden, maar iedereen had kunnen weten dat er alle gelegenheid is geweest om in commissievergaderingen zijn hart te luchten. Ook heeft het gemeentelijk infoblad er aandacht aan geschonken. Kankeren op de gemeente is een geliefde bezigheid, maar het moet wel hout snijden.
+ Het tijdelijke verkeersbord voor de omlegging van de route ter hoogte van de rotonde bij de Amsterdamsepoortbrug stuurt je dwars tegen de rijrichting in. Alsof dit nog niet verwarrend genoeg is staan bij het Karveel, waar de weg nota bene afgesloten is, naast elkaar twee omleggingsborden die nog veel meer vragen oproepen. Ga maar niet kijken. Je wordt er duizelig van.
+ Muiden zal straks best blij zijn met het bergbezinkbassin op het Vestingplein. Dirk de haringboer en kaasvrouw Rita Kop zijn het niet, nog niet. Ze kregen hoofdpijn van het heien en krijgen hoofdpijn van het denderende geweld van de aan en af rijdende zware vrachtauto's. Eric en Denise konden zich in hun Muider arena verschansen. Ze hebben en hadden geen last van het geluid. Wel van het dreunende trillen. De werkzaamheden zijn voor alle drie ondernemers slecht voor hun omzet. Het is stil. Niet zozeer omdat er geen auto's op het Vestingplein mogen worden geparkeerd, maar vooral omdat Muiden aan de Westkant is afgesloten door de werkzaamheden aan de Weesperweg.
+ Niet alleen aan de Weesperweg en het Vestingplein, ook in het hart van de vesting werd ijverig in de grond gewroet. Gedurende drie dagen lang was op de Herengracht en in de Bouvywijk een aantal uren achtereen het water afgesloten voor onderhoud en vervanging van de leidingen. Alles was keurig vooraf aangekondigd, wat niet wegnam dat met name de horecabedrijven de nodige problemen hadden. Zo konden hun bezoekers tijdens de waterloze uren binnen geen plas doen, laat staan een grote boodschap. De politie toonde begrip voor mensen met hoge nood. Wildplassen werd door de vingers gezien, zolang er niets anders opzat. En wie meer kwijt wilde kon terecht in de hondenpoepsteeg.
+ Zaterdagavond 23 november was Ome Ko om 8 uur dicht. Maar niet leeg: integendeel, de zaak was stampvol. Vier Muider vriendinnen, die alle vier dit jaar Sara hadden gezien, vierden een besloten feestje. Het waren Ans Mol, Dien Letschert, Joyce Vrolijks en Gerda Gieling. Drie van de vier waren ooit Dansmarieke bij de Carnavalsmuizen. Alle vier hadden ze vijftig familieleden en vrienden uitgenodigd. Het Schippersorkest, waar Ans Mol lid van is, speelde de sterren van de hemel. Dat ze bij elkaar tweehonderd jaar zijn, zou je niet zeggen als je die lekkere meiden ziet.
+ Zoals u in de krant en op de kabel heeft kunnen lezen, heeft de VIB de drie wethouders behoorlijk aan het schrikken gemaakt. De Muiderbergers waren de slechte voorbereiding, de vaagheid en het solistisch optreden van respectievelijke Leupen, Van der Steen en Schulp zat. Om de drie eens goed te waarschuwen (niet om ze meteen naar huis te sturen) kwam de VIB met een motie van wantrouwen. Wie verwacht mocht hebben dat de drie schuldbewust beterschap zouden beloven, kwam bedrogen uit. Ze vonden de kritiek 'ongepast'. Dat klopte: het paste niet in hun straatje.
+ Het pleit voor Hans van der Steen dat de aanval van de VIB hem meer raakte dan de andere twee. Het kwam zichtbaar harder aan dan bij Leupen en Schulp, die zoals bekend sinds jaar en dag samen een hooghartig machtsblokje vormen. De makke voor Hans was, dat hij nauwelijks de kans kreeg om te reageren. Hij was letterlijk monddood, zoals hij daar zat, aan een hoek van de tafel, zonder microfoon. Die hadden alle anderen wèl voor hun neus. Mensen met een hart hadden het met de jongste wethouder te doen.
+ Het is weer als vanouds op de binnenplaats van het Muiderslot, sinds de taveerne open is. Het hele zomerseizoen was dit gezellige eet - en drinkhuisje in de keldergewelven gesloten, omdat de tent met de puntmutsen open was. Het zou mooi zijn als ook het winkeltje terugkwam, dat jaren geleden werd opgeheven. Het was een kleurrijk en levendig punt in het hart van het kasteel, en bovenal een prima bron van inkomsten voor het Muiderslot.
+ Sinds de tent met de puntmutsen is afgebroken (een karwei waar een man of negen een week zoet mee was) ziet het toernooiveld, waarop het gevaarte stond er uit alsof er een slag heeft gewoed. En dat terwijl het er nu juist altijd zo stil was. De tent had trouwens al op 1 november weg moeten zijn. Het werd 11 november 'vanwege de storm'. Dat-ie er nog stond, leverde verontwaardigde telefoontjes op, maar echte bezwaarschriften tegen de bouwvergunning zijn niet op het gemeentehuis binnen gekomen. Nog niet. Het kan tot 13 december.
+ Wat wil Ad van der Vliet met die uitvoerige advertentie op de kabel, waarin hij een partij beschoeiingsplanken, goed voor een kleine 100 m2 damwand, aanbiedt voor het beste voorstel boven de € 00,00? Het is zijn manier om duidelijk te maken dat je de zestig planken bij hem kan komen ophalen. Geheel gratis. (Zijn nu weg - red. muideninfo)
+ Er is pas geleden alweer een parkeerautomaat gekraakt. Dit keer die aan de Weesperweg. Er staat alleen nog een paaltje. De opengebroken automaat is afgevoerd voor vervanging. Bijna een week hebben automobilisten zich wezenloos gezocht naar een betaalmogelijkheid. Inmiddels worden de parkeerders via een A4-tje dat op het paaltje werd geplakt naar de automaat in de Zeestraat verwezen.
+ Belangrijk nieuws. Het beruchte gat helemaal in het begin van de bocht van de oprit naar het Gooi na de rotonde in de Weesperweg is volgestort met puin, zodat de opdonder die je krijgt, minder hard aankomt dan in het verleden.
+ Het moest een keer gebeuren en het is gebeurd. Een ernstig ongeluk onder het viaduct bij de Lange Muiderweg. Zaterdag 23 november werd een motorrijder zwaar gewond afgevoerd. Muiers weten wel dat je onder het viaduct in de bocht naar de Mariahoeveweg helemaal naar rechts moet kruipen, omdat bijna elke tegenligger hier de weg afsnijdt, wat je pas ziet als-ie de bocht doorkomt. Maar wie hier niet woont, merkt het pas als het te laat is. Zoals nu helaas is gebleken. (zie politieberichten - red. muideninfo)
+ De appartementen aan de Ossenmarkt zijn nog niet klaar, of er worden in de vesting alweer nieuwe appartementen in een oud pand gebouwd. Makelaar Paul Winkel biedt op de Herengracht nummer 78 twee appartementen aan de achterkant (in de Kloosterstraat) aan, en nog eens twee appartementen plus een penthouse aan de gracht. In het pand zat vroeger onder meer de Boerenbond. In de grote loods liggen nog de rails, waarlangs de in de haven geloste goederen op een karretje naar binnen werden gereden. Ook Smeding was ooit op nummer 78 gevestigd, evenals verschillende minder duidelijke bedrijven. Beneden is alles is zo ruim dat er volop plaats is voor de containers met bouwafval. Dat oogt beter en kost minder (precariorechten) dan op de gracht.
+ Een mail van Hugo Jut: 'Ik zag in het infoblad van de gemeente, dat het de gemeenteraad heeft behaagd de leges voor rijbewijzen en de hondenbelasting aanzienlijk te verhogen om meer bij de omliggende gemeentes aan te sluiten. Wat een goedheid, ik krijg er tranen van in mijn ogen. Zou die verhoging op verzoek van deze gemeentes zijn? Worden de kosten ook verlaagd als die in de omliggende gemeentes lager zijn? Ik ben bijna bang van niet'. Ouwe Muier deelt Hugo's vrees.
+ 'Wie durft het op te nemen tegen Ton Sybrands' is net zo iets als 'Wie durft te vechten met de beer'. De werelddamkampioen maakt je finaal in. Maar dan wel voor een goed doel: Zhlobin. Een troost dat je niet de enige zult zijn, die van het bord geveegd wordt. Ton wint alle potjes, tenzij hij over zijn hart strijkt omdat hij het met zijn tegenstander te doen heeft.
+ Boze tongen beweren dat het niks uitmaakte voor het afrekenen, toen vorige week zaterdag het licht bij de Maxis uitviel. Lees wat er op muideninfo.nl over kassabonfouten staat en u begrijpt hoe deze praatjes in de wereld komen.
+ Gelezen in Villa Amuda, het blad van de Historische kring Stad Muiden: 'Uit recent DNA-onderzoek is gebleken, dat Floris de Vijfde niet door de edelen zou zijn vermoord, doch vermoedelijk door Muiderbergers is omgebracht. Dit simpele volk, dat nog nooit een paard had gezien, raakte volkomen in paniek bij de aanblik van ruiter en paard, die zij voor een afschuwelijk, tweekoppig monster aanzagen en direct doodsloegen'.
+ Komen de zandhazen er bij de Historische Kring al slecht af, ook de goede naam van Floris V zelf ligt onder vuur. In de Gooi-en Eemlander stond althans dat Der Keerlen God waarschijnlijk een verkrachter was. Er zijn te veel aanwijzingen om een oude, op de achtergrond geraakte kwestie naar het rijk der fabelen te verwijzen, betoogt ene doctor Van Anrooi van de Leidse universiteit. Floris V zou de vrouw van Gerard van Velzen, een van zijn belagers, een minnelijke schikking hebben afgedwongen. Alsof zulks een verzachtende omstandigheid is, laat de doctor weten dat dit niet de aanleiding is geweest voor de moord. De moord was niet gepland, maar vloeide voort uit een uit de hand gelopen ontvoering vanaf het Muiderslot. Een hele opluchting.
+ Bij de openbare stukken in het gemeentehuis ligt een rapportage van de activiteiten van de politie Gooi - en Vechtstreek over de eerste helft van dit jaar. Er waren in Muiden, vergeleken met 2001, twee keer zoveel aanrijdingen. Maar er waren minder diefstallen uit auto's, minder aangiftes van geweld en geen bedreigingen (in 2001 waren dat er acht). Het aantal inbraken in woningen bleef gelijk. Het waren er weer 30.
+ 'Zo lees je nog eens wat' dacht ik toen ik onder het kopje 'opmerkelijke gebeurtenissen' zag staan dat in februari van dit jaar een vrachtauto van defensie met pech tot stilstand kwam op de vluchtstrook van de A1 - een vrachtauto die fosforgranaten vervoerde. 'Tijdens het overladen van de granaten, waarbij geen gevaar aanwezig was werd voor alle zekerheid de Rijksweg A1 in beide richtingen afgesloten. De gemeente Muiden werd hiervan in kennis gesteld'. Het is maar dat u het weet.
+ Een andere 'opmerkelijke gebeurtenis', ook in februari: vanuit de lucht werd tijdens een surveillancevlucht een oliespoor in de haven van Muiden gezien. De veroorzaker werd gelokaliseerd. Nog een: op 25 juni vond een milieucontrole plaats bij de Gooiboog. Er werd rondslingerend afval op het bouwterrein gesignaleerd en een onjuiste opslag van vaten. Ook werd 'grondwateronttrekking' vastgesteld en een onduidelijke situatie rond het grondverzet van veen 'via het depot'. De laatste: 'in het kader van de verandering van het besluit opslag vuurwerk milieubeheer werd in Muiden een bedrijf gecontroleerd'. Einde mededeling.
+ Mevrouw Jacques uit Klapwijk, die niet op de inspraakavond kon zijn, laat B&W weten niets voor een vergunningensysteem in Zuidwest te voelen. Ze geeft toe dat parkeren 's avonds een probleem kan zijn, maar dat is op te lossen als de automobilisten wat inschikkelijker zijn met de ruimte, de bewoners meer samenwerken en de garages niet als opslagruimtes, maar voor de auto's gebruikt worden. Ze pleit voor insteekhavens op de Kogge en bij het Anker. Ook zegt ze bang te zijn voor 'sociale isolatie', als er parkeerbeleid komt, 'zeker overdag voor veel ouderen'.
+ De Klapwijkse laat weten, dat ze in de 33 jaar dat ze in dit stadsdeel woont, altijd haar auto kwijt gekund heeft, zij het niet altijd voor de deur. In elk geval heeft ze 'm nooit op de Amsterdamsestraatweg hoeven zetten. Ze heeft geen grote verwachtingen van de controle als er vergunningen komen. Ze voorspelt dat na een paar jaar zal blijken dat het te duur is en dat onvoldoende personeel is.
+ Uit de Gooi- en Eemlander: de inwoners van Blaricum, het dorp met de 1236 'guldenmiljonairs, hebben volgens het CBS het hoogste inkomen van het hele land, bijna twee keer zoveel als de inwoners van Reiderland in Groningen. Het hele Gooi scoort hoog. Muiden ook: het staat op de zeventiende plaats van de vijfhonderd Nederlandse gemeenten. De stad Muiden en het dorp Muiderberg tellen maar liefst 336 guldenmiljonairs. Samen, niet alleen Muiderberg.
+ De afbraak van de tent met de puntmutsen bij het Muiderslot heeft tot bijna-ongelukken in de lucht geleid. De verwarring onder de piloten was groot toen dit duidelijke herkenningspunt ineens verdwenen bleek te zijn. De witte punten, die schitterden in de zonnegloed, vormden een ideaal baken voor de luchtvaart.
+ Op het aanleveren van gegevens na heeft de gemeente vrijwel geen bemoeienis met de gemeentegids. Het boekje kost ons geen cent. De kosten worden gedekt vanuit de advertentiepot van de uitgever. Maar het is toch wel vervelend als het fout gaat met de inhoud, zoals in Weesp, waar vanwege verouderde gegevens de hele oplage moest worden vervangen. Het lijkt wel alsof burgemeester Smith voorvoeld heeft dat er iets mis zou gaan bij de buren. Hij wijst alvast de schuldige bij onvolkomenheden aan door in zijn voorwoord te schrijven: 'De uitgever van deze gids, Wegener Suurland BV, heeft ons verzekerd dat de gids zo compleet en overzichtelijk mogelijk is'. Wat voor Muiden trouwens ook wel is waargemaakt. Op een enkele fout na. Vraag maar aan Henk Steffens.
+ En als je Henk Steffens toch spreekt vraag hem dan meteen wat het allemaal betekent wat er in de notulen staat van de commissievergadering van 24 oktober. Je leest, in één adem: 'De heer Steffens (publiek) zegt dat de parkeerplaatsen in het Van der Helstpark zijn geborsteld. Men is echter vergeten om met de veegmachine te komen. Er zijn nogal wat fietsers die bij het viaduct van de A1 nat worden door de regenpijpen. Er staat een ANWB-bord dat geen dienst meer doet bij de loper. Het bord hangt tussen de bomen. Hij hoort regelmatig een pieptoon in Muiden. Hij denkt dat de oorzaak het stofzuigen van de ZOAB is. Het geluid is 's nachts heel storend.' Waar gaat het eigenlijk over, Henk?
+ Het politiebureautje in het gemeentehuis staat nu al twee jaar leeg. De huur wordt keurig betaald, maar het blijft natuurlijk een vreemde zaak. Volgens de laatste geruchten zou de woningbouw er belangstelling voor hebben. De woningbouw terug in Muiden, dat zou welkom zijn, zeker nu er het een en ander lijkt te gaan veranderen bij de toewijzing van woningen.
+ De Bond Heemschut waarschuwt de gemeente Muiden in een brief tegen het verloren gaan van cultureel erfgoed, waaronder ook landschappen. B&W vraagt de raad deze noodkreet voor kennisgeving aan te nemen. Ze kijken wel mooi uit met de Bloemendalerpolder en de tent bij het Muiderslot.
+ Vroeger, toen de bus nog door Muiden reed, riep de chauffeur als hij de halte naderde: 'Muiden!' De uitstappende Muiers riepen dan 'Stad!'. Zo zie je maar weer hoe gevoelig het ligt.
+ Open briefje aan Guus Kroon. Hartelijk dank Guus, voor de opvang van de keutels tijdens mijn afwezigheid. Jij kent als geboren Muier je stadgenoten, hun geschiedenis en hun eigenaardigheden beter dan wie ook - en zeker beter dan deze ongeboren Ouwe Muier. Wat mij betreft gaat de samenwerking verder dan alleen het stokje doorgeven tijdens vakanties. Ik heb al een balletje bij je opgegooid. Je wees je mijn suggestie om eigen keutels af te scheiden, die naast de mijne een plaats krijgen op muideninfo.nl, niet bij voorbaat af. De webmaster juicht het idee toe. Gezien onze verschillende invalshoeken zullen jouw keutels en die van mij vredig naast elkaar kunnen voortbestaan. Ze zullen elkaar eerder aanvullen dan herhalen. Nu dit zwart op wit staat, kun je er niet meer onderuit, dat begrijp je.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: