- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Achterhaald gekeutel glipt uit geheim lek.

5-okt-2003

+ Op de agenda van de extra raadsvergadering die donderdag in de kazerne werd gehouden, stonden maar drie punten: opening, benoeming en beëdiging van de externe commissieleden en sluiting. Niettemin stommelde de publieke tribune aardig vol. De meeste bezoekers waren gekomen voor de commissievergadering over de zogeheten open begroting van het KNSF plan, die op de beëdiging volgde. Omdat dit een besloten commissievergadering was, moest het handjevol overige bezoekers, onder wie uw chroniqueur, al weer gauw de zaal uit.
+ De plechtige installatie van de in totaal negen burgers uit Muiden en Muiderberg – er was ook een oud – Muiderberger bij - verliep vlot. Aangezien de Muidense politiek gelijk een duiventil is, was het een routineklus voor Harry Smith. Hoewel de tijdelijk toegevoegde commissieleden één voor één respectabele burgers zijn, verstout ik mij te constateren, dat het een bijeengeraapt zootje was, wat er voor de burgemeester stond. De nieuwe commissieleden waren vanwege hun deskundigheid op verschillende gebieden halsoverkop opgetrommeld. De raadsleden hadden hun hulp hard nodig bij het doorlichten van de open begroting - zeg maar het kostenplaatje.
+ Dezelfde raadsleden hadden eerder te kennen gegeven weinig trek te hebben in een besloten bijeenkomst met bijbehorende zwijgplicht, maar zij zwichtten toen ze door B&W en de KNSF onder druk werden gezet. Noch het college noch de grondeigenaar - annex projectontwikkelaar had er overigens bezwaar tegen dat deskundigen uit de eigen achterban aanschoven. Commissielid voor in principe één avond werden Wil Sproncken (VVD), Cees Hennipman (CDA) ,Vera den Hartog (D66), Roy Hesterman (D66), Sandra Deuling (D66) Gregor Heemskerk (PvdA), Diederick de Bruin (VIB), Jaap Schulp (VIB) en Paul Dinant (fractie Riet Ruijzendaal en VIB).
+ Kon je de tijdelijke commissieleden zien als een bonte schakering uit de burgerij, de andere gelukkigen die de besloten bijeenkomst mochten bijwonen, vormden een homogener gezelschap. Hoewel iets minder in aantal, waren ze als één man aanwezig in hun welgesneden kostuums met wit overhemd en rode das met Pim Fortuijn-knoop. Consulenten en executives, dat zag je zo. Ze leken overigens beslist minder zelfverzekerd dan je zou verwachten zo vlak voor een presentatie. De uitstraling van de mannen van de KNSF, het uitvoerende adviesbureau Arcadis en het ingenieursbureau Oranjewoud, dat de feiten en cijfers beoordeeld had, was allerminst indrukwekkend.
+ Het groepje heren, dat gepoogd heeft de vroede vaderen van dat dekselse dorpje Muiden alsnog te overtuigen (naar ik mag aannemen – het was immers een besloten vergadering) was in Ome Ko bijeengekomen om zich moed in te drinken. Laat daar nu ook de VIB zitten met precies hetzelfde doel! Toen Muiderberg de rode dassen ontwaarde werd hun onderonsje op gedempte toon voortgezet. Partijstrateeg Jaap Schulp had, met een knipoog naar Muiden, speciaal voor deze gelegenheid een rode stropdas omgeknoopt. Toen de VIB afvaardiging in de kazerne arriveerde, bleek dat wethouder Hans van der Steen op hetzelfde idee gekomen was, zij het wellicht met een andere intentie. Met zijn vlammend rode stropdas deed Hans helemaal mee.
+ De uit de kazernezaal verbannen bezoekers dronken bij Gerrie van Wijk aan de bar een kopje koffie. Onder hen was jachthavenbeheerder met drankvergunning Frans van Deursen, die bij de behandeling van de bezwaren tegen de commerciële exploitatie van de kazerne had willen zijn, maar per abuis een week te vroeg was. Ouwe Muier wachtte op het moment dat er iemand woedend de zaal uit zou komen, en de deur knalhard achter zich dicht zou slaan. Dat moment kwam niet. Hij ging dus maar met zijn ziel onder zijn arm naar huis. Er gebeurt ook nooit wat in Muiden.
+ De VIB wil dat B&W op korte termijn een toelichting geeft op de handelwijze van de Muidense wethouders op de derde Noordvleugelconferentie, en de wijze waarop de raad geïnformeerd is over deze conferentie en de uitkomst ervan. Afgaand op wat er in de pers staat, vermoedt de Muiderbergse belangenpartij dat de wethouders niet hebben gehandeld in de geest van de motie die de raad begin dit jaar aannam om buitendijks bouwen in Almere te voorkomen. Hiermee zouden zij een raadsbesluit naast zich neer hebben gelegd.
+ Het gaat met name over de overeenstemming over de aanleg van een IJmeerlijn. Maar het ligt voor de hand dat de wethouders ook aan de tand gevoeld worden over wat zij gezegd hebben ten aanzien van het convenant over massaal bouwen op Muider grondgebied. De raad van Muiden wil dat dit convenant wordt aangepast. Inmiddels heeft het seniorenconvent (dat zijn de gezamenlijke fractievoorzitters) besloten 'de stand van zaken op de derde Noordvleugelconferentie' als punt 10 op de agenda voor de commissie van aanstaande donderdag te zetten. Het kon er wel eens een pittige confrontatie worden.
+ Door alle commotie rond het KNSF terrein zou het je bijna ontgaan, maar donderdag wordt in de commissievergadering nog een ander belangrijk onderwerp behandeld, namelijk het voorstel om de inwoners met ingang van mei volgend jaar te laten betalen voor de parkeervergunningen. B&W (eigenlijk alleen 'W' want de burgemeester is tegen) stellen twee eenheidstarieven voor. De verschillende vergunningen voor de inwoners moeten € 20 per jaar gaan kosten en die voor de ondernemers € 40. Tijdelijke vergunningen worden als het voorstel wordt overgenomen eveneens € 20 (voor een week parkeren) en € 40 (voor een maand).
+ Het is de bedoeling dat ook Noordwest en Zuidwest vergunningengebied worden. Hierdoor worden langparkeerders geweerd, zoals waterrecreanten die hun auto rustig twee weken ergens in een van beide wijken achterlaten. Ook wordt het met name horecabezoekers, die de plekjes van de wijkbewoners inpikken, moeilijk gemaakt, want niet–vergunninghouders mogen, net als al jaren in Mariahoeve het geval is niet langer dan 1 ½ uur met de blauwe schijf parkeren.
+ Wat B&W betreft worden de tarieven voor het betaald parkeren niet verhoogd. Verder zal er geen parkeergeld gevraagd worden voor de twee grote parkeerterreinen bij de A1 (bij de Maxisweg mag dit zelfs niet, het is een P+R terrein van Rijkswaterstaat). Om meer auto's kwijt te kunnen wordt voorgesteld het parkeerterrein aan de Mariahoeveweg uit te breiden en hiervoor € 150.000 uit te trekken. De bedoeling is dat dit ten koste van het fietspad gaat, want zo staat in het voorstel: 'dit fietspad leidt tot niets', waarmee gezegd wil zijn dat het ophoudt bij de bushalte.
+ De commissie zal met de € 150.000 voor de uitbreiding van het Mariahoeve parkeerterrein heel wat minder moeite hebben dan met de € 150.000, die nodig is om de huidige tijdelijke verkeerslichten bij de sluisbrug te vervangen door een nieuwe, permanente verkeerslichteninstallatie, af te schrijven in tien jaar. Opvallend is dat er in de laatste lokale veiligheidsbrief van de politie als vaststaand feit gemeld wordt dat deze gloednieuwe installatie er komt.
+ Ouwe Muier is daar allerminst van overtuigd. Het voorstel kon wel eens van tafel gaan, met als belangrijkste reden dat er een kapitaal uitgespaard kan worden door de simpele, maar uiterst effectief gebleken maatregel om tijdens de spitsuren, net als zomers op de zondagen, aan beide zijden van de sluisbrug paaltjes te plaatsen. De inwoners van de vesting zullen opgelucht ademhalen als dit gebeurt, want dan zijn ze écht van het sluipverkeer af. Een andere reden om het voorstel af te wijzen is, dat de verkeerssituatie in Muiden over tien jaar wel eens heel anders kan zijn, zeker als het KNSF plan (van hetzelfde college van B&W!) onverhoopt mocht doorgaan. Mocht de raad niet voor de paaltjes voelen, dan is het altijd nog voordeliger om de verkeerslichteninstallatie te blijven huren.
+ Tegen het voornemen van B&W om de kazerne commercieel te exploiteren zijn bezwaren binnengekomen van, zoals het in de raadsstukken staat 'verschillende personen'. Dat kun je wel stellen. Er liggen maar liefst 37 protestbrieven in het gemeentehuis. Ze zijn vooral van inwoners uit de directe omgeving, maar ook van Muiers elders in de vesting. De Historische Kring Stad Muiden maakte eveneens bezwaar. Het gaat nu nog om 'zienswijzen'. In een later stadium kunnen bezwaarschriften worden ingediend. B&W stelt de raad voor de reacties ter afdoening in handen te stellen van het college 'zijnde het ter zaken bevoegde orgaan'. Maar waarschijnlijk zal er uitgebreid worden gediscussieerd. Het onderwerp houdt de gemoederen in het hart van Muiden danig bezig.
+ Uit de meeste brieven blijkt dat de buurt nog meer overlast vreest dan er nu al is: overdag door toeristen en 's avonds door horecabezoekers en feestgangers. Er wordt op gewezen, dat het voornemen om de kazerne te verhuren aan een cateringbedrijf haaks staat op het horecabeleid van de gemeente, dat altijd terughoudend is geweest. Ook zijn er bedenkingen tegen de tijdelijke 'rokerstent'. Weer anderen voeren aan dat vrijstelling van artikel 19 van het bestemmingsplan, nodig voor commerciële exploitatie, alleen geldt voor objecten met een oppervlakte minder dan 1500 m2. Dit zou de kazerne uitsluiten. En de MSV'68 laat weten er niets voor te voelen dat 'de knusse, beschermde en gezellige' locatie van de afdeling ballet plaats moet maken voor een rokersruimte. De MSV'68 vraagt zich af met welk alternatief B&W komt als het ballet de kazerne uit moet.
+ Het geduld van het bestuur van de Jozefschool is op. Al een half jaar wordt vergeefs gewacht op een concreet voorstel van B&W voor permanente huisvesting van deze school, en dit terwijl het ruimtegebrek steeds nijpender wordt. Het schoolbestuur schreef op 16 september een brief naar het college. Men wil dat teruggegrepen wordt op het eerdere plan voor een volledig nieuwe school voor tien groepen op de huidige locatie. Daarmee zou dan meteen de onrust bij de aanwonenden van de baan zijn over het plaatsen van noodlokalen op (was dit niet bij?) de betonplaat in de Bouvywijk. Deze oplossing geldt immers alleen voor de bouwperiode. Ook schrijft het bestuur, dat de onrust en het ongenoegen van ouders en leerkrachten momenteel sterk toenemen.
+ U hebt de aanplakbiljetten natuurlijk allang gezien. Het wordt druk op en rond de sportvelden van SC Muiden, wanneer Muiden1050 hier zaterdag zijn tenten opslaat. Er is van alles te doen. Ook spectaculaire attracties als klimwand, rodeostier, een levend tafelvoetbalspel en een waarzegster. De hele middag en avond valt van een grote variëteit aan levende muziek te genieten. Hoogtepunten zijn de lampionnenoptocht en toneel voor de kinderen, en de doorlopende voorstelling van de videofilm over het feestjaar 1050. Ook is de saluutbatterij weer van de partij.
+ In het teken van 1050 jaar Muiden vond zondag in de Grote Kerk een reformatorische dienst plaats, zoals die rond 1600 werd gehouden - kort nadat veel gelovigen zich hadden losgemaakt van 'de moederkerk'. De Rooms Katholieke kerk van Muiden had, eveneens in het kader van 1050, in juni al een middeleeuwse mis gehad, dus zondag bleef de deur dicht. Het viel op dat er zich nogal wat katholiek kerkvolk ophield bij Bloemenhal Alexander. Het kan geen toeval zijn dat daar vroeger de schuilkerk van de Roomsen was. Iedereen moest achterom om stiekem naar binnen wippen.
+ Kún je een keer plezier aan je poortersbewijs beleven, gaat het feest niet door. Bij gebrek aan Muiers werd de toneelvoorstelling 'Je ziet maar', een bewerking van Twelfth Night van William Shakespeare door de Almeerse theatergroep Koorts in de arena van het Muiderslot, afgelast. Een financiële tegenvaller voor de Stichting 1050 die de voorstelling had uitgekocht in de hoop dat er genoeg inwoners zouden zijn, die gebruik zouden willen maken van de korting voor houders van het poortersbewijs. Niet dus. Misschien lag het meer aan de geringe publiciteit dan aan een tekort aan interesse van Muiden.
+ Het is nog niet zover, maar het komt naderbij: zaterdag 22 november is de laatste dag van de 1050 festiviteiten. Tijdens het groots opgezette eindfeest vinden in de grote tent op het Vestingplein diverse prijsuitreikingen plaats. Wie maakten de mooiste foto's, de mooiste tuin, de mooiste straatversiering en de mooiste etalage? De MOR heeft maar vijf 'raamleden', dus eigenlijk is Muiden té kleinschalig voor zo'n wedstrijd. Toch deed iedereen mee, zij het niet precies zoals de bedoeling was. Eigenlijk had elke etalage een paar maanden in het teken moeten staan van het thema van de betreffende feestperiode. De winkeliers krijgen hun laatste kans met het thema 'burgers'. Omdat het straks toch de stille tijd is, zouden ze zichzelf in de etalage tentoon kunnen stellen.
+ Gezien? Er staat nu ook een ook nieuwe glasbak op het Vestingplein. Mét batterijenbak, dus je kunt nu weer op een verantwoorde manier je lege batterijen kwijt.
+ Dinsdagavond wordt het jeugdbeleid voor Muiden en Muiderberg, waarover regelmatig op bestuurlijk niveau gepraat wordt op een toon, die de jongeren gillend van de lach bijeendrijft, in de commissievergadering behandeld. De wethouder komt met grote plannen: film -, video – en discoavonden, 'opvoedingsondersteuning' voor ouders en weekendsportactiviteiten. Klap op de vuurpijl is het voorstel om 30.000 euro uit te trekken voor zogeheten 'jops' - een afkorting voor jongerenontmoetingsplaatsen, beter bekend als hangplekken. Als de wethouder de raad meekrijgt, komen er twee hangplekken, een in Muiderberg en een in Muiden. Omdat de jeugd nogal eens wil verkassen worden het zelfs mobiele, dus verplaatsbare hangplekken. Het lijkt me dat de jeugd mans genoeg is om zelf een boom uit te kiezen.
+ De 'kwaliteitsslag' zoals B&W de plannen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein noemt, is wat het intergemeentelijke bureau voor de Gooi – en Vechtstreek betreft, al gestreden. Zonder enig voorbehoud stelt dit bureau vast dat Muiden en Weesp 5000 woningen moeten bouwen. Over de verdeelsleutel schijnen de partijen het overigens niet eens te zijn. Terwijl het gewest wil dat er gebouwd wordt voor woningzoekenden uit de eigen regio, is Gedeputeerde Staten er voorstander van dat er ook woningen aan mensen van buiten de regio worden toegewezen. Wat de bevolking van Muiden wil, is niet in de stukken terug te vinden.
+ B&W heeft tot voor kort het Uitweg-overleg weggewuifd als iets vaags zonder enige rechtskracht. Maar nu de uitkomst van dit overleg in hun kraam van pas komt, haast het college zich er gebruik van te maken. Directeur A.J. ter Beek van De Wegman wordt duidelijk gemaakt, dat hij, gezien de conclusies en aanbevelingen van de Uitweg het wel kan schudden dat zijn droom, een wegrestaurant bij het benzinestation langs de A1, verwezenlijkt wordt. Op medewerking van de gemeente hoeft hij voorlopig niet te rekenen. Dat is een bittere pil voor Ter Beek. Hij heeft jarenlang voor het restaurant gevochten en voelt zich gepakt door de gemeente. Ook al omdat Ter Beek de sympathie heeft van menig raadslid, is hier vast nog niet het laatste woord over gezegd. (zie artikel Gooi- en Eemlander)
+ Oud-wethouder Siem Rozendaal pleit al jaren voor een nieuwe woonwijk in de Zuidpolder. De boeren zijn bereid hun land te verkopen. Ook staat er al een projectontwikkelaar te trappelen om te gaan bouwen. Volgens Rozendaal staat geen wet zijn plan in de weg. Er kan aan worden begonnen zodra de huidige bestemming, landbouwgronden, gewijzigd is. De wijk grenst aan Mariahoeve, maar kan daarvan worden gescheiden door een groene wal. De bewoners langs de Oostrand zullen hun uitzicht over de weiden kwijtraken. Daar zal zeker tegen geprotesteerd worden, maar natuurlijk niet door aanwonende collegeleden en hoge ambtenaren, die zo'n offertje natuurlijk graag voor hun stad over hebben.
+ Gelezen in de notulen van de commissievergadering van 11 september over wethouder Leupen. 'Het college heeft goed geluisterd en is niet doof en blind. Hij zegt toe dat het college uitgebreid stil zal staan bij de argumentatie van vanavond. Het college zal er aansluitend een standpunt over in moeten nemen. Hij beaamt dat het college verder is gegaan dan de raad heeft gevraagd met het afsluiten van een convenant dat op portefeuillehoudersniveau is getekend en niet bij de raad vandaan is gekomen. Hij antwoordt op de vraag of het convenant rechtsgeldig is, dat een convenant pas waarde heeft op het moment dat de raad er een beslissing over neemt. Raden beslissen en colleges voeren uit. Dat is met betrekking tot het al of niet accorderen van een convenant hetzelfde'.
+ Gelezen in de Gooi - en Eemlander van 2 oktober, voorafgaand aan de besloten commissievergadering over de open begroting van het KNSF plan: 'Wethouder Cees Leupen zegt na de beraadslagingen de uitkomst openbaar te maken. Hij is helemaal niet zo dol op vertrouwelijkheid. Leupen vindt niet dat het college te veel vrijheid heeft genomen, al moet ze nu het huiswerk overdoen. Het staat het dagelijks bestuur van de gemeente wel degelijk vrij om zelf initiatieven te nemen en dat zal ze ook zeker blijven doen. Als de open begroting de raad niet aanstaat, dan moeten ze het college maar wegsturen, vindt de wethouder'.
+ In hetzelfde krantenartikel staan ook uitspraken van de grondeigenaar Rolf Visser van de KNSF. Hij heeft ‘grote zorg’ dat het allemaal te lang gaat duren: ‘We moeten echt opschieten, anders kom je met gigantische lasten te zitten.’ Visser betoogt dat het terrein minutieus schoongemaakt moet worden. Hij vertelt er niet bij dat de miljoenen aan saneringskosten die nu begroot zijn, een veelvoud vormen van het bedrag, dat midden jaren negentig als schatting naar buiten kwam.
+ Een opvallende uitspraak van de grondeigenaar: 'Met alle respect voor de Muiders en hun streven hun stad kleinschalig te houden, dit is natuurlijk wel een kans om Muiden zelfstandig te laten voortbestaan'. Een ondernemer die ons de keus biedt tussen klein blijven en opgeslokt worden of groot groeien en zelfstandig blijven. Heeft hij nu naar B&W geluisterd of heeft B&W naar hem geluisterd? Wat maakt het ook uit, het is immers eerder omgekeerd: als Muiden moed en karakter toont en voet bij stuk houdt, wordt het minder snel onder de voet gelopen en kiezen we zelf voor een gemeentelijk samenwerkingsverband.
+ Iedereen zegt, dat iedereen zegt dat Muiden vroeg of laat opgaat in een of ander groot gemeentelijk geheel. Veel mensen leggen zich er bij voorbaat bij neer. Niet iedereen. De fractievoorzitters Dick Methorst en Flip de Groot, beiden echte Muiers, zien de zelfstandigheid van Muiden alleen somber in als er hier niets verandert. Gelukkig maar dat er al zoveel veranderd is en dat driekwart van de bevolking wil dat er nog meer verandert, namelijk dat er eindelijk eens gebouwd wordt. Maar dan toch niet massaal. Muiden kiest voor kleinschaligheid. Wie dat niet wil, moet zijn jeugdherinneringen maar in Almere gaan zitten ophalen.
+ De keus voor kleinschaligheid brengt natuurlijk beperkingen met zich mee. Je haalt er geen NS station mee naar binnen, zo min als een ziekenhuis, een zwembad, een echt postkantoor, een voetbalstadion, disco's en nachtclubs. Dat moet dan maar. Alleen is het beslist niet waar, dat onmisbare voorzieningen voor een kleinere gemeenschap zoals een mortuarium en een paramedisch centrum niet haalbaar zouden zijn als er zo'n drie -, vierhonderd huizen bijkomen. Dat moet kunnen, wanneer je als gemeente ophoudt met het wegsmijten van geld en redelijk overleg pleegt met belanghebbenden, zorgverleners en bevolking.
+ Als jullie informatie over Muiden willen, zul je het krijgen ook, moet de politie Gooi - en Vechtstreek hebben geredeneerd. Er ligt een rapport van wel 20 pagina's met tot in details uitgesplitste overzichten van de criminaliteit in Muiden en Muiderberg bij de raadsstukken. Je ziet precies wanneer en wat er zoal in welke wijk werd uitgespookt op verschillend gebied, zoals inbraken in auto's, huizen en boten, vernielingen, diefstal en geweld.
+ De indeling is op z'n minst verrassend te noemen. Muiderberg en Buitendijke dat klopt, maar Muiden blijkt verdeeld te zijn in Mariahoeve, de vesting en 'nieuw Muiden'. Waar dat laatste voor staat? Op de kaartjes te zien wordt er het oudere Noordwest en ook Klapwijk mee bedoeld. De Maxis, waar toch flink gejat wordt, ontbreekt in het overzicht, tenzij met 'nieuw Muiden' het weidewinkelcentrum Maxis bedoeld wordt. In dat geval zullen de twee wijken bij de vesting zijn ingedeeld. Ook curieus is de in elk staatje terugkerende aanduiding 'verspreide huizen ten oosten van de Vecht'. Dat moet als je de kaartjes bekijkt op de boerderijen en woningen tussen Muiden en Muiderberg slaan.
+ Ook al is een en ander niet helemaal duidelijk, die golf ijverig uitgesplitste feiten en cijfers bevredigt je nieuwsgierigheid. Er komen dan ook keutels van. Maar toch: wat koop je ervoor? Wat moet je er mee? Wie kijkt er bijvoorbeeld op van de conclusie dat in de vesting de meeste criminaliteit plaatsvindt? Dat kun je zelf wel bedenken.
+ Er moet behoorlijk wat tijd in het rapport zijn gaan zitten. Wanneer dat blauw nu eens, in plaats van ijverig te cijferen, achter het bureau vandaan was gekomen en de straat opgegaan, al was het maar om kennis te maken met het eigen werkgebied (vooral zondags is het leuk in Muiden, dames en heren). Misschien waren de meeste criminaliteitscijfers dan een stuk lager geweest. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Wie zegt 'het is ook nooit goed bij jou ouwe mopperpot' heeft gelijk. Helaas.
+ Het reclamebureau van de Maxis moet advertenties maken voor de regionale bladen. De reclameboys hebben een leuk idee. Acht kleurvlakjes en in elk vlakje het woord sorry, steeds met de naam van een plaats in de omgeving erbij. Sorry dat wij meer dan 1000 gratis parkeerplaatsen hebben. En dat er bij ons meer dan twintig winkels onder één dak zitten. En dat wij zulke ruime openingstijden hebben. Sorry Amstelveen, Weesp, Bussum, Naarden, Huizen, Hilversum, Amsterdam, Muiderberg. Muiden staat er niet bij. Hoeft niet. De Maxis is immers Muiden. Ooit gehoord van een 1050 jarig vestingstadje iets verderop, dames en heren van het reclamebureau en degenen die deze advertentie door lieten gaan? Toch eens komen kijken: leuke winkels.
+ Om voor altijd te onthouden wat er momenteel gaande is in Muiden, adviseer ik iedereen te surfen naar hopsalabopsa.nl van Hugo Jut. Ook de nieuwste aflevering ritselt van de hilarische plaatjes en praatjes. De rubriek 'Borrelpraat' is deze keer bij mij favoriet. Een prachtige slappe kroegdialoog met het Muider college van B&W in de hoofdrol, onder de titel 'Hoge koeien vangen veel vuur'. Kijk maar uit, de kans bestaat, dat je je dood lacht.
+ Ook voor leden, kiezers en sympathisanten van D66 een welgemeende waarschuwing. Als u het met de andere Muiers eens bent, dat Muiden niet gebaat is bij massale bouw op het kruitfabriekterrein, ontraad ik u ten stelligste naar de website van uw eigen partij te surfen. Daar staat namelijk een stukje propaganda voor het KNSF plan op, waar je niet goed van wordt. En dat ook nog eens in een soort Nederlands, waar schoolmeesters binnen D66 kringen zich plaatsvervangend voor zullen schamen.
+ Geen idee of de oude en nieuwe commissieleden zich in de besloten commissievergadering hebben laten muilkorven en/of inpalmen. Hoef ik ook niet te weten. Maar ik ben wel heel nieuwsgierig. En ik heb geen zwijgplicht. Dus als ik van verschillende kanten krijg te horen, dat er niets te verbergen valt, omdat er achter de gesloten deuren alleen maar bekend gekeutel klonk, zal ik niet nalaten u dit te melden. Mede in het belang van Muiden. Bij deze.
+ Hoe geheim is een vergadering waarin alleen oud nieuws verteld wordt? Net zo geheim als oud nieuws is, lijkt me. Maar B&W en de KNSF krijgen een herkansing. Er komt een vervolgvergadering (ik hoop maar dat dit niet geheim is, anders zwaait er wat voor me). Ook deze vervolgvergadering is natuurlijk besloten. Wie weet komt de toegezegde 'bedrijfsgevoelige of andere vertrouwelijke informatie' ter tafel. Hebben de nieuwe externe commissieleden tenminste niet voor niets de eed of de belofte afgelegd.
+ Waarom moesten alleen de Muidense commissieleden zweren of plechtig beloven en de mannen van de KNSF, Arcadis en Oranjewoud niet? Nogal wiedes. De KNSF is hún bedrijf of hún opdrachtgever.
+ Zoals met name Fred Winnubst van de Nee-meermin heeft voorzien, leidt de poppenkast rond de invulling van het KNSF terrein alleen maar af van het werkelijke probleem waar Muiden mee zit, te weten: hoe houden we onze stad levendig en leefbaar zonder de kleinschaligheid in te leveren. Best mogelijk dat we daar het KNSF terrein helemaal niet bij nodig hebben. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat we hier zo mee bezig zijn. Het is toch zeker niet onze zorg om een ander zijn rotzooi op te ruimen. Laat maar doodbloeden die handel. Het kan niet lang meer duren of het is met de fabriek gebeurd. Zodra het zo ver is staan we als Muiden veel sterker, dan wanneer we nu op een compromis aansturen.
+ Pieter Wolff woont al weer bijna twee jaar in Kaapstad. Hoewel Pieter en Nina daarvoor een tijd in Weesp woonden volgen ze op Muideninfo met onverminderd grote interesse het wel en wee van hun vroegere woonplaats. Het doet hen veel verdriet om 'de volstrekt idiote groeiplannen' van de politieke leiders te bekijken: 'Hoe haalt men het in z'n hoofd om Muiden vol te bouwen en zo de kleinschaligheid met alle voordelen te verkwanselen?' mailt Pieter naar Guus Kroon. Ook schrijft hij: 'Jij verwoordt de gevoelens van de echte Muiers via jouw gedicht op een grandioze manier, en ik complimenteer je dan ook met dit emotionele kunstwerk! Of het werkt valt nog te bezien, maar aan jouw vechtlust heeft het dan in ieder geval niet gelegen'.
+ Gezien in een steegje aan de Blauwe Wereld. Een piepklein poortje in de schutting van de tuin met vlak daarvoor een piepklein straatnaambordje, waarop 'Kattenpad' staat.
+ Boffie is een bolrond teefje met een grijze snoet. Ze is dan ook al veertien jaar. En ze heeft evenwichtsstoornissen. Scharrelend langs de slootkant bij de algemene begraafplaats tuimelde ze in het water. Haar vrouwtje, ook niet meer de jongste en al evenmin de slankste, bedacht zich geen moment en sprong Boffie achterna. Onder de modder, maar zielsgelukkig bracht ze Boffie naar huis.
+ Iedereen is verdrietig. Niet alleen Willem van der Werf en zijn vriend Paul maar de hele Herengracht noord. Mevrouw Jansen is dood. Ze werd tien jaar. Niet oud voor een hond.
+ U herinnert zich nog de keutel over het Nico Ligtervinkplein in C1000? Deze foute naam kwam door een spelfoutje bij het telefonisch doorgeven van de tekst voor het naambordje. Er had gewoon Nico Ligterinkplein moeten staan - als een eerbetoon aan deze Muidense gemeenteambtenaar. Zijn oplettendheid bij het uitgeven van de bouwvergunningen scheelde de Maxis goud geld. Nico zelf, hoe bescheiden ook, vindt het wel leuk dat er bij leven en welzijn, een jaar voor hij de VUT ingaat, een plein naar hem vernoemd is, ook al staan er geen huizen omheen maar toiletten. Dat hadden Harry, Dick, Cees en Hans ook wel gewild.
+ Hoe kleinschalig Muiden is, wordt bevestigd in de officiële stukken van de gemeenteraad. Bij de post administratiekosten van de parkeervergunningen worden twee medewerksters genoemd. Ze worden opgevoerd als 'Lidia en Astrid'. Zo heten ze ook. Weet toch iedereen.
+ Als je jarig bent op het gemeentehuis ben je nog niet jarig. Iedere collega verwacht een taartje. De dozen zijn niet aan te slepen. Geen wonder dat de ambtenaren niets voelen voor een drie keer zo groot Muiden.
+ Een memorabele uitspraak van wethouder Dick Schulp: 'Het aanvalsplan is geslaagd. Overal wordt gesproken over een aquaduct bij Muiden'.
+ Een mobiele hangplek? Als je van niks weet, zou je denken dat het een galg op wieltjes was.
+ Zou de KNSF de doos met de presentatiesigaren in de gaten hebben gehouden tijdens de commissievergadering in Muiden? Of geldt daar ook een zwijgplicht voor?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: