- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Van de pot gerukte keutels voor bofkonten.

13-okt-2004

+ Boffen wij even! Omdat we als inwoners van Muiden of Muiderberg 'een streepje voor hebben', mogen wij als eerste gegadigden alvast laten weten voor welk soort woning op het KNSF-terrein we in aanmerking wensen te komen. Zijn we mooi iedereen vóór. Alleen eventjes de antwoordkaart insturen, die bij het KNSF-krantje zit, en wie weet wordt u straks de overgelukkige eigenaar van een seniorenwoning, een vrijstaand huis, een 'waterwoning' of een kavel. De KNSF stelt zelfs huurwoningen in het vooruitzicht. Het krantje werd huis aan huis verspreid via de Woonbode van het Vechtjournaal, dus u hebt een kans gemaakt dat u een exemplaar in de bus kreeg. Hoe het ook zij: de KNSF meldt dat de enthousiaste reacties binnenstromen.
+ Bofkonten zijn we. Zomaar als allereersten een keus mogen maken uit zoveel woningen, en nog wel zulke dure. Als we geluk hebben zijn ze misschien nog duurder dan op de antwoordkaart staat. Dat zou mooi zijn. Hoe duurder hoe beter, want dat betekent immers doorstroming. Kijk maar in het krantje, daar wordt het helder uitgelegd. Er staat: 'Ook in Muiden is er inderdaad een tekort aan betaalbare woonruimte, bijvoorbeeld voor senioren. Maar er is ook behoefte aan duurdere huizen. Door overheden en planologen wordt regelmatig gewezen op het probleem van het 'scheefwonen'. Nu wonen mensen die een groter huis zouden willen en kunnen betalen, vaak in té goedkope huizen. Door de bouw van duurdere woningen komen betaalbare appartementen en huizen sneller vrij voor wie ze bedoeld zijn'. Alsjeblieft, of de KNSF ook aan ons denkt!
+ Maar de verwennerij gaat dóór. Leest u even mee? 'Wordt de natuur op het KNSF-terrein ontzien bij de bouw? Dat is wel de bedoeling. Bestaande mooie plekjes worden in het ontwerp geïntegreerd; het zou jammer zijn als we dat niet zouden doen! Waterpartijen en stroompjes worden waar mogelijk gehandhaafd, zodat er voor de dieren die op het terrein leven, een plek blijft'. Knap hoor, wat ze tegenwoordig allemaal kunnen om de nog bestaande flora en de fauna tot hun recht te laten komen. Zo worden, om een voorbeeld te noemen, rond de honderd fabrieksgebouwen op het terrein zo zachtjes gesloopt, dat de dieren er met genoegen naar luisteren. Die zullen 'm niet smeren uit het kruitbos, temeer omdat het in dit bos voor alle soorten goed toeven wordt, misschien wel beter dan totnogtoe. Het kruitbos belooft immers een adembenemend natuurgebied te worden dankzij het voornemen om slechts tachtig procent van de bomen te kappen, zoals bevestigd wordt in een officieel rapport, dat in opdracht van de provincie werd uitgebracht.
+ Natuurlijk hou je altijd zeurpieten en dwarsliggers. Zo staat in het krantje: 'Sommige mensen zijn bang dat het terrein zijn huidige schoonheid zal verliezen'. Sommige? Dan zijn de heren van de KNSF toch niet goed geïnformeerd. Níemand, zullen ze bedoelen! Ex-wethouder Schulp getuigde immers in een openbare raadvergadering dat hij nooit één protest tegen grootschalige bebouwing van het kruitfabriekterrein heeft gehoord en als er iemand precies weet wat er in Muiden gebeurt, dan is hij het wel.
+ Ook de ontboezeming in het krantje van Kees Rijnboutt, de Muiderbergse architect en goede kennis van ex-wethouder Cees Leupen, draagt bij aan de blijde boodschap. Rijnboutt kreeg de opdracht toegeschoven om een maquette maken, die een indruk geeft van de toekomstige invulling van het terrein. 'Het is een samengaan van ongerepte natuur en techniek, werkelijk wonderbaarlijk' zo getuigt hij over zijn verkenningstocht door het kruitbos: 'Ik zie golven van clusters voor me van verdicht en ontspannen wonen'. Onze populaire, helemaal niet elitaire Muiderberger oogst alom lof met zijn maquette, zo goed als iedereen hem de hemel in prijst voor zijn aandeel in de golven van clusters van IJburg en het ontwerp van de grootstedelijke woning in de Dorpsstraat in Muiderberg. Vooral degenen die complete stapelblokken aanzien voor sappig groen bos zijn wèg van zijn Kruitburg-creatie.
+ Wanneer de KNSF Rijnboutt's levenswerk in het krantje zou hebben gepresenteerd, waren wij Muiers zo mogelijk nòg enthousiaster geweest. Gelukkig maakt de bebouwingsimpressie op pagina 3 veel goed. Wat je te zien krijgt, heeft wel iets weg van onze eigen Herengracht, maar dan met hogere huizen, zelfs een verdieping hoger dan De Doelen. Dat is natuurlijk goed: de nieuwe Muider maat betekent immers meer status. Op chique wonen, dat mag wel een paar centjes kosten, vooral als er honderden goedkope huizen in Muiden door vrijkomen. Dat de woningen in de oude kern door de grootschaligheid in waarde zullen dalen, nemen we natuurlijk graag voor lief. Het is immers voor een goed doel: het vrije ondernemerschap.
+ Mijn lofzang is nog niet ten einde. Hoe kies van de KNSF om niet, zoals die platvloerse Nee-meermin deed, de mensen aan het schrikken te maken door het plattegrondje goeddeels alarmerend rood in te kleuren als bewijs van massale bouw. De heren van de KNSF geven dezelfde plannen heel subtiel met fijne lijntjes aan. Zo kan het dus ook. Wat aardig trouwens van de DWR om hun eigen plattegrond voor dit doel ter beschikking te stellen.
+ Wat zegt u me daar? U heeft het KNSF krantje weggegooid omdat u het allemaal te veel, te hoog, en te duur en volstrekt nietszeggend vond? En ook nog eens glad en leugenachtig en achterhaald? En dat het allemaal geslijm en gelul is? Dat had u nu níet moeten doen. Dit eerste nummer van KNSF Nieuws belooft een collectors item te worden: een curieus stukje Muider historie. Voor de antwoordkaart geldt hetzelfde: bewaren. Als u 'm al ingestuurd hebt bent u 'm kwijt. Dikke bult, eigen schuld.
+ Laten we de zaak toch vooral positief benaderen. De KNSF doet Muiden een groot plezier met haar privé marktonderzoek. Nog voordat er een gemeentelijk volkshuisvestingsplan is, vindt momenteel op kosten van KNSF – baas Rolf Visser een grootscheepse inventarisatie plaats van de woonbehoeften van al die lieve mensen in Muiden en Muiderberg, die een streepje bij hem voor hebben.
+ Hier kan toch alleen maar iets heel moois uit komen? Ik noem maar wat: aan de hand van de binnenkomende antwoordkaarten moet de KNSF toch haast wel tot dezelfde conclusie komen als indertijd het Kolpronrapport en nu weer de lokale politici en de lokale makelaars, namelijk dat, de huidige situatie op de huizenmarkt en de verwachtingen voor de nabije toekomst in aanmerking genomen, er niet meer dan vijftig extra woningen per jaar nodig zijn om royaal in de behoefte van de gemeente Muiden te voorzien? En dit aantal is dan ook nog eens ruim het dubbele van het gemiddelde aantal woningen dat jaarlijks in Muiden en Muiderberg van de grond kwam gedurende de afgelopen halve eeuw. Ik zeg dit maar even voor de voorstanders van Groot Muiden, die je zo graag om de oren slaan met het argument dat jij met al je praatjes hier niet gewoond had als er niet steeds nieuwe wijken bij waren gekomen.
+ Vijftig woningen per jaar, dat is vijfhonderd in tien jaar. Dus exact het aantal dat de KNSF nog maar drie jaar geleden zo graag wilde en waar de inwoners van Muiden zich zeker niet tegen zullen verzetten, zolang het kruitbos maar gespaard blijft, zo goed als volkstuinen en de sportvelden. Wat moet dit een opluchting zijn voor de heren van de KNSF. Eindelijk bevrijd van het gezeur over al dan niet gemaakte afspraken, over intentieverklaring zus en intentieovereenkomst zo, weet ik veel, en dat kostendekkend bouwen en al die andere flauwekul – zoals de tijd - en geldrovende pogingen om Muidens sleutelfiguren in te pakken. Hoeft allemaal niet meer: bij 500 woningen geeft de gemeenteraad van Muiden zonder mankeren zijn fiat aan de bestemmingswijziging en kan de KNSF gaan bouwen. Telt u even mee? Vijfhonderd woningen in tien jaar, duizend in twintig jaar, tweeduizend in veertig jaar. Je kunt ook eerder stoppen, bij 1700 woningen bijvoorbeeld, dan heb je quitte gespeeld en ben je al klaar ruim voor het jaar 2040.
+ Mooi plannetje of niet? Toegegeven, in tien jaar vijfhonderd woningen bouwen gaat je als projectontwikkelaar een paar centjes kosten. Zo snel mogelijk héél veel bouwen, levert meer op, daar hoeft zelfs een potentiële koper van een luchtkasteel op het kruitfabriekterrein niet lang over na te denken. Maar daar staat tegenover dat je dan al een hele hoop hebt verdiend. Als het niet aan grondspeculatie was, dan wel aan de sanering, want zo vuil was de bodem nu ook weer niet. Bovendien mag een echt aardig optrekje best wat meer kosten. Ook al duurt het iets langer eer het er staat, het tikt lekker aan.
+ En dan is er nog iets. Iets heel waardevols, iets immaterieels: jawel, ik doel op het grote goed van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Goed doen, doet een mens goed. In deze tijd van normen en waarden zul je iets over moeten hebben voor de gemeenschap in het algemeen en de medemens in het bijzonder, nietwaar? Stel je toch eens voor, dat je in dienst van de mensheid mag bouwen op het kruitfabriekterrein. Welk een verrukkelijk visioen! Laat ze jou maar grondspeculant, vastgoedmagnaat en parasiet noemen. Jíj weet dat je een weldoener bent. Je krantje liegt er niet om. Het staat niet voor de kat z'n kut bol van schoonheid, begrip en maatschappelijk besef!
+ Om met beide benen op de grond terug te komen: kennelijk is Rolf Visser er niet in geslaagd iemand te vinden om zijn handel over te nemen. In het moeras bouwen, zelfs al is het kostendekkend bij slechts 1700 woningen en 100.000 m2 kantoren, dat kan blijkbaar geen projectontwikkelaar verleiden. Het is ook niet echt aantrekkelijk, jarenlang tussen zwermen muggen in de prut soppen, en al helemaal niet als daar ook nog eens 1001 onzekerheden bij komen, zoals de vraag of de bouw wel door mag gaan van de lokale gemeenteraad, dat stelletje boerenpummels, en àls het doorgaat wanneer dan wel, en in welke vorm en omvang.
+ Uw chroniqueur sprak een bouwbobo, die het KNSF- project in principe wel zag zitten. Op de achterkant van een bierviltje rekende hij uit, dat als hij vijfhonderd woningen zou bouwen, hij nog een aardig winstje zou overhouden, terwijl Muiden zijn kruitbos kon behouden. Hij zou het hele zootje best wel voor een schappelijke prijs willen overnemen. Ik weet niet hoe het afgelopen is. Wel moet ik toegeven dat het in de kroeg was en nogal laat – maar als ik in de schoenen van de KNSF had gestaan, dan had ik het wel geweten. Ik heb Visser niet durven bellen, hij kent me niet en zou me toch niet geloofd hebben. Het was, vooral ook voor hem, te mooi om waar te zijn.
+ We merken er nog weinig van, maar de renovatie van de Groote Zeesluis is al begonnen. Op 4 oktober werd een start gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het afzetten en inrichten van het werkterrein, het plaatsen van informatie – en verkeersborden en het demonteren van de remmingswerken voor de sluis om een tijdelijke damwand te plaatsen. Begin volgende week wordt begonnen met het heien en het plaatsen van deze damwand voor de spui - en middenkolk. De oostkolk, die aan de kant van de Herengracht, blijft open tot 1 november wanneer het laatste stuk damwand wordt ingetrild. Van 1 november tot 1 april volgend jaar is de sluis afgesloten voor alle scheepvaartverkeer.
+ Pakt u uw agenda er even bij? Op 3 november wordt een drie meter brede noodbrug voor voetgangers en (brom)fietsers geplaatst. Deze loopt van het terras voor Ome Ko, met een knik ter hoogte van de spuikolk tot aan het hekwerk voor de Doelen. Vanaf 8 november, wanneer de sluis droog wordt gepompt, en er een begin wordt gemaakt met het vervangen van de bekabeling voor de bediening, is de eigenlijke sluisbrug gedurende zes weken geheel buiten bedrijf. Tot 20 december moeten auto's en motoren omrijden over de A1. Op 21 december, wanneer al het verkeer weer gewoon kan doorstromen, wordt de noodbrug verwijderd.
+ Van 15 november tot 25 februari vinden de nodige werkzaamheden in en om de sluis plaats. Kolk voor kolk wordt het metselwerk hersteld. Naar schatting moeten hierbij wel 50.000 bakstenen worden vervangen. Ook zal het natuursteen moeten worden hersteld of vervangen. Dit kon wel eens tot eind mei duren. In januari worden de nieuwe, veel kleinere schakelkasten onder het sluiswachtershuisje geïnstalleerd. Medio maart gaan de damwanden er uit en komen de remmingswerken weer terug.
+ Als op 1 april 2005 de Groote Zeesluis weer wordt opengesteld voor het scheepvaartverkeer moeten er nog afrondende werkzaamheden worden verricht. Schilderwerk bijvoorbeeld. Een hoofdstuk apart vormen de oude hekwerken aan weerszijden van de brug. Deze staan in de weg en zullen voor bepaalde tijd moeten verdwijnen. Maar eerst wordt de huidige situatie nauwkeurig in kaart gebracht, opdat de hekken, waar je zo lekker op kunt leunen terwijl je wacht tot je de brug over mag, gerestaureerd en wel, weer precies op hun oude plaats terugkomen.
+ De voorlichtingsbijeenkomst over de restauratie van de Groote Zeesluis, die vorige week donderdagavond in de kazerne plaatsvond, werd slecht bezocht. De DWR leek teleurgesteld. Er was op meer belangstelling vanuit de bevolking gerekend. Men kan zich echter troosten met de gedachte, dat er al eerder veel aandacht aan de grote restauratie is gewijd, zowel in de media als in het mooie weggeeffoldertje met de vele taalfouten.
+ Drs Jan Portengen, hoofd van het rayon Gooi – en Vechtstreek lichtte samen met andere DWR- medewerkers de werkzaamheden nader toe en gaf de nodige bijzonderheden. Zo vertelde hij dat de hele kapitale operatie in handen zal zijn van De Vries Werkendam, dezelfde aannemer, die nog maar kort geleden de Weesperpoortsluis en de Keetpoortsluis zo fraai renoveerde. De draaibrug zal er in zijn geheel uit moeten, anders kan men niet overal bij komen. Bovendien moet-ie in zijn geheel naar de werkplaats worden afgevoerd voor het specialistische restauratiewerk dat er aan moet worden verricht.
+ Nog wat bijzonderheden. Bij de planning is er rekening mee gehouden dat tractoren niet over de A1 mogen. Het is dan ook niet toevallig dat de periode dat de sluisburg afgesloten is voor doorgaand verkeer samenvalt met de tijd dat er geen mest wordt uitgereden. Op de oostsluis komen drie extra lantaarns. De huidige verlichting is onvoldoende. Om bij slecht weer door te kunnen gaan met het werk zal de sluis worden overhuifd met twee meter hoge tenten. Het belooft een feestelijk gezicht te worden. Bij de grondwerkzaamheden wordt door het aanbrengen van een trekgat en een mantelbuis rekening gehouden met de aanleg van extra leidingen voor onder meer permanente stoplichten en communicatievoorzieningen. Op de voorlichtingsavond werd bevestigd dat er een mogelijkheid wordt ingebouwd voor sluisbediening op afstand (vanuit Weesp) via camera's, maar dan praten we over de toekomst en over de wintertijd, als het stil is.
+ Het vrijkomende witte sluishuis, waaruit de verouderde grote schakelkasten, die in het souterrain staan, worden gehaald, gaat in principe in de verkoop. De huidige bestemming van het sluishuis is waterstaatswerk. Het staat nog niet vast of het net als vroeger weer een woning wordt. De gemeente Muiden heeft belangstelling getoond. Aangezien DWR niet ongevoelig is voor maatschappelijke signalen, kon het wel eens gebeuren dat de Muider gemeenschap de beschikking over het pand krijgt. Guus Kroon watertandt bij de gedachte dat er een Muider museum in komt. Waarschijnlijk doet de initiatiefgroep Muiden Vesting dat ook. Het zou immers ideaal zijn voor het aantrekken van de gewenste 'betere toeristen'.
+ De restauratie heeft ook gevolgen voor de feestelijke intocht van Sinterklaas. Zijn stoomboot kan uiteraard niet de sluis in. De boot komt deze keer zelfs niet vanaf het IJmeer. De bedoeling was om de Goedheiligman op de steiger van het Muiderslot te verwelkomen, maar dat levert onoverkomelijke problemen op voor de opvang van de te verwachten menigte kinderen, ouders en grootouders. Een andere tegenslag is dat de Hydrograaf dit jaar niet beschikbaar is. De goede Sint arriveert vanuit Weesp op het motorschip De Lelie, eveneens uit de vloot van Hollands Glorie. Onze kindervriend komt ergens op de Herengracht Zuid aan, bij Floris V of de katholieke kerk, waar precies staat nog niet vast. Ook is nog niet bekend of hij al weer aan een paard toe is.
+ Het wethouderloze tijdperk van Muiden duurt nu al bijna vier maanden. Maar het moet al heel vreemd lopen, als de drie kandidaten, waar CDA, D66 en VVD mee aan komen zetten, donderdagavond niet gekozen en benoemd zullen worden. Hoewel de oppositie gelukkig is met de keus van Eric MacKay als de wethouder voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, zullen PvdA, VIB en Riet Ruijzendaal, naar je mag aannemen terughoudend op het nieuwe college reageren.
+ Het is vrijwel uitgesloten dat de oppositiepartijen met tegenkandidaten komen. Wel zullen ze vermoedelijk laten weten dat de nieuwe wethouders zich eerst maar eens moeten bewijzen. Consequentie hiervan is dat ze, teneinde straks niet medeschuldig te zijn, minstens twee van de drie keer blanco stemmen. Hopelijk verwacht de oppositie een ondubbelzinnig antwoord van CDA, D66 en VVD op de vraag of men er alles aan zal doen om Muiden kleinschalig te houden, zoals verreweg de meeste inwoners wensen. Kleinschalig, dat is wat het KNSF- terrein betreft: niet meer dan 500 woningen in de komende tien jaar.
+ Uitknippen en op nachtkastje bewaren: de taken van de donderdag te benoemen nieuwe wethouders. Jaap Meijer: verkeer en vervoer, openbare werken, volkshuisvesting, onderwijs, jeugd – en ouderenbeleid, sociale zaken en welzijn. Flip de Groot: financiën, economische zaken, havenbeleid, recreatie, toerisme en milieu. Eric MacKay: ruimtelijke ordening (Bloemendalerpolder en KNSF-terrein), gemeentelijke eigendommen, grondzaken, sport en monumentenzorg. De burgemeester behoudt zijn takenpakket. Het omvat onder meer openbare orde en veiligheid, brandweer en rampenbestrijding, beleidscoördinatie, personeel en organisatie, volksgezondheid, kunst en cultuur, informatisering en automatisering.
+ Hylke Bazen, die de onlangs geopende kapsalon in de Amsterdamsestraat na het vertrek van haar partner in haar eentje drijft, meldt met vreugde dat zij als enige in Nederland de domeinnaam Monsterhair voert. Dit is van belang om te weten, aangezien Monsterhair tevens de eerste en enige onderneming in ons land is, die een motorrit organiseert. Er zijn al een tiental inschrijvingen. Het is te doen op 24 oktober. Hylke rijdt zelf mee. Op kop.
+ Petra Vonk van het Vonkplein, voorvechtster van zelfstandig ondernemende vrouwen in Muiden, werkt samen met andere vrouwelijke ondernemers aan plannen voor een soort VrouwenMOR. Deze exclusieve club is geen tegenhanger van de Muider Ondernemers Raad. Er is zelfs niets op tegen dat vrouwen lid van de bestaande MOR worden, zijn of blijven, alleen kunnen mannen geen lid worden van de VrouwenMOR – die overigens niet zo gaat heten. Inmiddels staan er een twintigtal kandidaat-leden op de lijst. Petra Vonk verwacht dat het er beslist meer zullen worden, zeker als Muiderberg erbij komt en al helemaal als de club uitgroeit tot een netwerk voor de hele Gooi – en Vechtstreek, want dat is het ambitieuze streven.
+ Iedere zelfstandige vrouw kan zich aansluiten, ongeacht haar beroep: winkelierster, schoonheidsspecialiste, kapster, advocaat, accountant, arts, roept u maar. De achterliggende gedachte is, dat vrouwen elkaar meer gunnen dan mannen, dat wil zeggen: vrouwen wisselen makkelijker ervaringen uit en zijn eerder bereid van elkaar te leren. Dat is een goed uitgangspunt voor acties, zoals het gezamenlijke inschakelen van deskundigen op verschillende gebieden zoals een belastingspecialist. De kosten worden gedeeld. Er wordt geen contributie geheven; je betaalt voor wat je krijgt. Gedacht wordt aan het houden van avonden, waarin steeds twee leden vertellen wat ze doen en wat daarbij goed en wat fout gaat. Zo steek je iets van elkaar op. Vraag je Petra 'Zijn vrouwen beter dan mannen?' Antwoordt ze: 'Anders'. De eerste bijeenkomst is op woensdagavond 20 oktober om 8 uur bij Gieling.
+ Het Muider Familiespel, een soort Monopoly geënt op Muider situaties, dat Lions voor het goede doel op de markt heeft gebracht, ligt al in de uitverkoop nog voordat het gepresenteerd is. Terwijl je het spel al een tijdje van € 40 voor € 30 kunt aanschaffen bij C1000, een van de sponsors, krijgt burgemeester Smith op 26 oktober in Florisberg officieel het eerste exemplaar overhandigd. Dit eerste exemplaar kon wel eens meteen het laatste zijn, want er zijn maar 1100 spellen in de handel en het loopt hard. Logisch: het is een hebbeding voor elke rechtgeaarde Muier. Je zult naar de Maxis moeten. De stapel bij C1000 is gelukkig nog hoog. Het spel lag woensdag nog niet bij de Hoek. Communicatiefoutje.
+ De commissieleden van de gemeenten Muiden en Weesp vergaderden in het stadskantoor van Weesp gezamenlijk over een doorstart van Primair, de stichting waaronder twaalf openbare scholen in acht buurgemeenten ressorteren. Primair, inmiddels onder een interim bestuur, heeft er een enorme puinhoop van gemaakt. Er moet 1,4 miljoen euro op tafel komen om de schade door mismanagement en uit de pan gevlogen kosten te herstellen. Het had weinig gescheeld of (ex)wethouder Leupen had laatst zijn biezen kunnen pakken omdat hij niet bij de les zou zijn geweest. Maar dat was niet eerlijk geweest. Iedereen heeft zitten pitten. In de stukken kwam de schuldvraag trouwens niet aan bod. Achter gesloten deuren werd vergaderd over wie waarvoor aansprakelijk is. De hele kwestie, die in de komende raadsvergadering zou worden behandeld, werd doorgeschoven. Benieuwd wat er zoal uit de doofpot komt. Als we erbij mogen zijn.
+ Dankzij de jongste ontwikkelingen lijken er ineens reële kansen te zijn dat de laatste plannen voor de invulling van Scheepswerf Schouten doorgaan. Het zal nog wel wat voeten in de aarde hebben eer het zo ver is, maar Ad van der Vliet ziet liever dat er vandaag dan morgen begonnen wordt, temeer omdat je geen mooier gelegenheid kunt bedenken, dan zich straks voordoet, wanneer de sluis vijf maanden gestremd is voor alle scheepvaartverkeer. Het bouwmateriaal, dat normaal over de weg komt, kan dan immers ongestoord aangevoerd worden over het water, via het IJmeer. Dat brengt geen extra verkeersoverlast met zich mee, aldus redeneert de Muider scheepsmakelaar. Waterwerken Scheepswerf Schouten. Het klinkt in elk geval goed.
+ Ook de Historische Kring Stad Muiden heeft nu een eigen website. Het is een opvallend mooie, ontworpen door Karin Mum, de dochter van Jorge (zeg maar Sjors) en Lydia Mum van Kam Shan. Karin ontwierp ook de website Muidenvesting.nl.
+ De aanduidingen op de borden rond de sluisbrug, die naar de werkzaamheden verwijzen, zijn verwarrend. Om te beginnen halen de mensen begrippen als 'hinder' en 'stremming' door elkaar. Het is beter om het over 'afsluiting' te hebben, dan weet je tenminste waar je aan toe bent – zo goed als het beter zou zijn om 'sluisbrug' te vermelden als je die bedoelt, en niet 'zeesluis'. Als er dan ook nog foute data op het bord staan, is de verwarring kompleet. Bijvoorbeeld: op een bord voor de brug staat 'Zeesluis afgesloten van 1-11 tot 17-12'. Als de sluisburg bedoeld wordt, moet dit zijn: van 8 -11 tot 20 –12. Wordt de Groote Zeesluis bedoeld, dan had er moeten staan van: 1-11 tot 1-4- 2005. Maar de afsluiting van de sluis slaat op de scheepvaart – en die heeft zijn eigen borden op het vaarwater van de Vecht.
+ De Muider sluiswachters zullen als de doorvaart stil ligt een klein half jaar elders worden ingezet. Wáár dat zal zijn weten ze niet. Vooralsnog hebben ze andere zorgen aan hun hoofd. Bijvoorbeeld hoe het nu verder moet met de mankpooteend waarover zij zich ontfermd hebben. Zijn natuurlijke beschermheer, een knappe woerd, is waarschijnlijk weggelokt door een sloerie van een eendenwijf. Hoe het ook zij, de slappeling is 'm gesmeerd en de arme mankpooteend staat er alleen voor, zij het dat de sluiswachters voor haar dagelijks brood zorgen.
+ Bij gebrek aan een woerd moet hun troeteldier de ene na de andere aanval op haar rechtmatig voedsel afslaan. Met name de loopmeeuw is hondsbrutaal. De loopmeeuw heet zo omdat hij in deze tijd van het jaar van het ene eind van de sluis naar het andere eind loopt. Wanneer hij de tafelende mankpooteend passeert, wipt hij boven op haar rug om een broodkorst uit haar snavel te trekken. Maar dat pikt zij niet. Ze hapt nijdig in de staart van de meeuw. Die kijkt stomverbaasd om. Het is heel dapper van haar.
+ Weet u het nog? Tijdens de restauratie van de Groote Zeesluis een kwart eeuw geleden banjerde Simon Luitse samen met andere schatgravers door het drab van de drooggevallen kolken op jacht naar oude munten. Toen ze de sluis uit werden gestuurd, beriep Luitse zich erop dat hij de dokter van Muiden was. Het vermocht geen indruk te maken. De baas van het werk riep terug: 'Ik ben niet ziek, ik heb geen dokter nodig, eruit!'
+ Gelezen in het KNSF –krantje: 'De toenemende economische activiteit zal goed zijn voor de stad'. Meer auto's ja, maar ook meer klanten voor de winkeliers? De Maxis is dichterbij en goedkoper. Dirk van der Plas zei het zo treffend: 'Ik ben niet blij als er een hele stad bijkomt, want dan komt er ook een haringboer bij'. Nog een citaat:'Ook zullen er, zo beoogt KNSF Vastgoed, meer en betere voorzieningen komen. Zo heeft KNSF Vastgoed in haar plannen de bouw van een nieuwe school meegenomen'. We hebben het over de sigaar uit eigen doos, de nieuwbouw Jozefschool met campus die Leupen er ten koste van de huidige noodsituatie probeerde door te drukken. De school dus die nu gebouwd wordt op de oude plaats. Zouden ze dat weten bij de KNSF of stond het nog in de computer?
+ Had Sander Simons, de Bekende Nederlander annex KNSF communicatieadviseur, het op de televisie nog over een zwaar vervuild fabrieksterrein met vieze slootjes, waarmee ze een jaar zoet zouden zijn eer alles een beetje schoon zou zijn, in hun krantje is het een en al prachtige natuur wat de klok slaat. Zal wel weer een kwestie van voortschrijdend inzicht zijn.
+ De hele raad viel indertijd over de KNSF heen toen deze met een dreigbrief kwam omdat het er naar uitzag dat zij niet akkoord zouden gaan met de startnotitie. De KNSF claimde dat er afspraken zouden worden geschonden. Maar er waren nooit afspraken met de raad gemaakt. Kort en goed, de startnotitie werd raadsbreed afgewezen en van de claims werd nooit meer iets vernomen. Volgende ronde. In het KNSF-krantje wordt ten onrechte de indruk gewekt dat dankzij allerlei afspraken met overheden niets grootschalige bebouwing nog in de weg staat. Er staat geen woord over de vereiste toestemming van de raad. Benieuwd of de raadsleden het pikken dat de inwoners zo gluiperig op het verkeerde been worden gezet.
+ In het KNSF-krantje staat niet 'intentieovereenkomst' maar 'intentieverklaring.' Ze hadden zeker geen trek in ruzie met Jan Bovenlander. Het kan ook zijn dat ze het hoofd in de schoot gelegd hebben en het maar op zijn beloop laten nu de geldigheidstermijn van twee jaar binnenkort afloopt. In het gunstigste geval zou het kunnen zijn dat een van de heren van de KNSF ergens een woordenboek geleend heeft en heeft ontdekt dat 'intentieovereenkomst' niet bestaat.
+ De KNSF heeft een bord voor z'n kop. Daarop staat: 'Voor al uw woningen en kantoren in Muiden'.
+ Wie zei daar dat KNSF-baas Rolf Visser geen zakenman is? Je handel in de aanbieding gooien nog voordat je weet of je wel handel hebt!
+ Eric Hoetmer, tot donderdag loco-burgemeester, en Denise Braakman zijn de dagen aan het aftellen dat ze nog in de snackbar staan. Vrijdag 17 december is hun laatste dag. Na vele jaren wordt hun werk overgenomen door ene Richard. De dag van het afscheid komt steeds meer in zicht. Ze meten de dagen af aan een centimeter die Hein van der Gun van zijn moeder kreeg. Elke zondag aan het eind van de dag knippen ze een strookje van vijf werkdagen van de centimeter af en geven dit mee aan de klant die zich op dat moment aandient. Afgelopen zondagavond viel de eer te beurt aan Ouwe Muier. Op zijn strookje stonden de centimeters 49 tot en met 53, maar dan in omgekeerde volgorde. Nog maar 49 nachtjes slapen en het is zover.
+ Even uit uw hum? Surf naar Hopsalabopsa.nl voor het verslag van Hugo Jut over de Grote Muider Wethouders Tombola en u knapt weer helemaal op.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: