terug naar het overzicht

Verslag van de Commissie Vergadering van 7 december 2000.
Uw webmaster heeft de vergadering bezocht, en hier volgen enige observaties en conclusies:
zie ook: het artikel uit de Gooi en Eemlander
het voorstel dat in deze vergadering behandeld werd
het plan van aanpak van Kolpron


- De wethouder, de heer D. Schulp stelde dat iedereen (van de aanwezigen) het aquaduct wenst, en dat zeker iedereen faliekant tegen de 'benuttingsvariant' is, die omschreven werd als een 'puzzelrit'.

- Maar de minister zei 'NJET' en om het aquaduct er toch door te krijgen heeft men op 9 november de 'creatieve' oplossing gepresenteerd.

- Op deze persconferentie, zo herinnert uw webmaster zich, werd door de pers gevraagd, of 'Muiden nu echt dat cadeautje aan de minister moest geven' en antwoordde de heer Schulp: 'het is in de eerste plaats een cadeautje aan ons zelf'. Het gaat hier om een cadeautje van meer dan 300 miljoen gulden, ofwel een ton (100.000 gulden) per inwoner van Muiden.

- Nu echter verklaarde de heer Reijn van het bureau Kolpron dat 'het van de gekke zou zijn dat Muiden het aquaduct zou betalen' en de wethouder, en alle fracties, sloten zich al bij voorbaat daarbij aan. De procedure heeft een 'signaalfunctie', daarover later meer.

- De heer Reijn zei vervolgens dat de 'geprojecteerde opbrengst' berust op 'ervaring met dergelijke projecten', maar dat de financiële risico's 'onacceptabel' zijn voor de gemeente Muiden. Projectontwikkelaars zouden echter 'smullen' van dit project. Om de continuiteit te waarborgen (om de problematiek actueel te houden) is het belangrijk door te gaan.

- Daartoe is er op 18 december overleg op hoog ambtelijk niveau met de projectleider van de CRAAG-studie, de Provincie Noord Holland, Flevoland, Amsterdam, Almere, Gewest Gooi&Vechtsstreek, het Ministerie, Kamer van Koophandel, en uiteraard Muiden en het bureau Kolpron. Dan weten we of onze ideeën in goede aarde vallen, en er een reële kans is dat deze andere, grotere partijen ook hun nek hiervoor willen uitsteken. Dan hebben ze ons 'signaal' begrepen. Tenslotte is onze suggestie de oplossing voor hun mobiliteitsprobleem.

- Er zit hier echter een addertje onder het gras: enige van deze partijen (bv. Almere) wensen het doortrekken van de A6 naar de A9. Is het aquaduct er eenmaal, dan zou dit minder noodzakelijk zijn, en dat zou hun bereidwilligheid om aan dit idee mee te werken kunnen beïnvloeden.

- Wat betreft de uitvoering van het project beloofde de wethouder bijna hartstochtelijk dat dit zou passen bij het karakter van Muiden. Volgens de heer Reijn zou de bouwhoogte maximaal vijf lagen bedragen, en dat was volgens hem heel wat fraaier dan de geluidsschermen die bij het 'benuttings-alternatief' noodzakelijk zijn.

- Vanuit het publiek wees men er op dat een Aquaduct geen tunnel is, maar een grote betonnen bak in de Vecht, en dus allerminst fraai. Men vroeg zich ook af of een fraaie inpassing gezien de enorme financiële belangen wel mogelijk is, en of de gemeente geen krachten oproept die zij niet in hand kan houden (het gaat tenslotte om een project van meer dan een Miljard). De vraag of het huidige streekplan bebouwing op deze plaats verbiedt beantwoordde de wethouder bevestigend, maar hij zei verder dat het ministerie van VROM daar nu een 'schuivend inzicht' over heeft.

- Verder drong men er op aan dat Kolpron in het vervolg 'leesbare rapporten in begrijpelijke taal' gaat schrijven.

- Omdat op 18 december een hoop duidelijker zal zijn, en daarmee tot eind januari aan de slag gegaan wordt (waarbij het project sterft of levensvatbaar blijkt), stelde de commissie voor om Kolpron een offerte te laten maken voor hun inspanningen tot deze data, en nu niet verder. Over deze gewijzigde, en lagere offerte wordt dan in de raadsvergadering op 14 december gestemd. Alle fracties waren het hiermee eens.

Uw webmaster heeft verder een aantal reactie's opgevangen die u niet onthouden mogen worden:
Zo liet een oplettende dame na het lezen van muideninfo mij weten:
"Webmaster, ik heb de laatste versie van muideninfo gezien en twijfel of ik het nog volg. Er wordt dus nu zonder blikken of blozen beweerd dat men een spelletje speelt? De wethouder en alle fracties zeggen, 'natuurlijk gaan wij dat aquaduct niet zelf betalen maar we willen alleen druk op de ketel zetten'? Eerst bloedserieus de meest grootse plannen presenteren en dan zeggen 'nee joh, geintje': Muiden: de muis die wil brullen maar geen idee heeft hoe dat moet."

Een toeschouwer schreef mij:
"VDD en PvdA waren ineens gereserveerd, zo niet gealarmeerd. Maar het eerste voorstel van de PvdA, in de wandelgangen vernomen, werd teruggedraaid. Dat voorstel was: wachten met een krediet tot 18 december, wanneer uit het brede ambtelijk beraad gedistilleerd kan worden wat wel en niet haalbaar is."

en ook:
"Zo viel mij op dat de Haan helemaal niet over de vastgoedontwikkeling wilde praten, omdat Muiden geen projectontwikkelaar is en omdat het er met het plan alleen maar om was gegaan de aandacht te krijgen."

en alleen Hans van der Steen (D66) hoopte dat bij het ambtelijk overleg op 18 december ook iemand aanwezig zou zijn die van Muiden houdt...

terug naar het overzicht


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: