terug naar het overzicht

De Formatie

Een nieuw college

15-okt-2004
We hielden tot het laatst ons hart vast, maar nu liep het goed af:


De eed of de gelofte


Jaap Meijer legt de eed af
Jan Hylkema vroeg aan Henk Bökenkamp hoe de VVD in één week voor elkaar kreeg wat de PvdA in vier maanden niet lukte, Anna Waanders (VIB) zei 'veel geleerd' te hebben waarmee ze duidelijk duidde op het vergroten van haar mensenkennis, meer specifiek de mensensoort politici. Maar het voorgestelde college vond ze zeker geen achteruitgang tov. het vorige. Zowel voor PvdA als VIB gold dat omdat zij de wethouders niet nader hadden kunnen ondervragen ze niets anders konden doen dan blanco stemmen.
CDA, D66 en VVD waren uiteraard positief, en 'verkochten' hun kandidaat wethouder. Sandra Deuling vond politiek net voetbal (een verregaande vergelijking voor het huidige voetbal, waar je in de wedstrijd elkaar verrot schopt, maar na de wedstijd elkaar vriendschappelijk de hand drukt; net oorlog dus, vgl. Rinus Michels, red Muideninfo).
De drie wethouders werden allen dus met 8 stemmen verkozen, bij 5 blanco (ongeldige) stemmen.

Voor de wethoudersbenoeming zei Anna Waanders het gebruikelijke agenda punt 'voortgang KNSF-terrein' op de agenda te wensen, en weliswaar op een moment dat de verse wethouders aan de discussie zouden kunnen deelnemen. Dat werd door D66, VVD en CDA afgestemd.
Na de wethouders benoeming wilde PvdA een motie behandelen waarin de opvattingen van de werkgroep Muiden Vesting aan bod kwamen, en gesteld werd dat voor woningbouw op het KNSF-terrein en Bloemendalerpolder de woning behoefte van Muiden en Weesp leidraad moet zijn. De behandeling werd door door D66, VVD en CDA afgestemd.
Daarmee gaf de coalitie zijn visitekaartje af, zo lieten Anna en Jan doorschemeren.

De burgemeester liet weten dat er 22 kandidaten zijn om hem op te volgen. Meer in dit artikel in de Gooi-en Eemlander. Lees ook het artikel over de installatie van dit college.

VVD, CDA en D66 zijn eruit

6-okt-2004

Zojuist bevestigde Henk Bökenkamp, fractievoorzitter van de VVD, dat zij eruit zijn met D66 en CDA.
Deze drie partijen zullen op 14 oktober Eric Mackay, Flip de Groot en Jaap Meijer voordragen als wethouder. Van de portefeuille verdeling is bekend dat de heer Mackay zijn vakgebied Ruimtelijke Ordening zal krijgen, de heer de Groot Financiën en de heer Meijer Verkeer.



7-okt-2004
Henk Bökenkamp toonde zich gelukkig met de nu ontstane situatie. "We zullen 'oud zeer' achter ons laten, en ons met onze coalitiegenoten richten op de toekomst van de gemeente Muiden" aldus de fractieleider van de VVD.
Muideninfo vroeg en kreeg ook een korte reactie van de nu in de 'oppositie-positie' terechtkomende PvdA, en de VIB. Jan Hylkema mailde ons zakelijk: "Wij zullen als PvdA de nieuwe wethouders beoordelen op hun daden." Dat was overigens woensdagavond, toen moest de ledenraad van D66 wel nog akkoord gaan, zo merkte de fractieleider van de PvdA op.
Anna Waanders (VIB) constateerde in haar reactie wrang dat CDA en D66 wel heel erg aan het pluche van de regeringszetels gehecht zijn: "Kennelijk maakt het CDA en D'66 niet uit met wie ze 'regeren' als ze maar regeren."
Overigens vond de wethouderkandidaat van het CDA, Jaap Meijer, nu aanleiding een briefje te mailen aan onze scribent Ouwe Muier. Dat vindt u, samen de de reactie van Ouwe Muier hier.
Op 8 okober 2004 zond Dirk Jan Methorst ons het volgende

Persbericht

Coalitie CDA – D66 - VVD

Na uitgebreid en intensief overleg hebben CDA, D66 en VVD besloten een coalitie aan te gaan. Hiermede komt er een eind aan de langdurige periode van collegevorming.

De voorgestelde wethouders zijn J. (Jaap) Meijer (CDA) en mr. drs. F. (Flip) de Groot (D66) en Ir. E. (Eric) Mackay (VVD).
De verdeling van de portefeuilles is in grote lijnen rond. Bij de komst van de nieuw te benoemen burgemeester zal de verdeling van de portefeuilles opnieuw worden bekeken omdat partijen van mening zijn dat op basis van kennis, ervaring en interesse de burgemeester een belangrijke bijdrage kan leveren.

Voorlopige indeling:
Jaap Meijer
  • Openbare werken
  • Volkshuisvesting
  • Onderwijs
  • Verkeer en vervoersbeleid
  • Jeugd en Ouderen beleid
  • Sociale zaken en Welzijn
Flip de Groot
  • Financiën
  • Econom. zaken
  • Havenbeleid
  • Recreatie en Toerisme
  • Milieu
Eric Mackay
  • Ruimtelijke ordening
  • Gem. eigendommen
  • Grondzaken
  • Sport
  • Monumentenzorg
De portefeuilles van de burgemeester de heer H.A. Smith blijven ongewijzigd.

Door de partijen zijn de volgende speerpunten benoemd:
- Financiën: Er gaat geïnventariseerd worden welke taken de gemeente zelf gaat uitvoeren, welke in samenwerking met anderen gedaan kunnen worden en welke taken er ingekocht moeten worden. Leidraad voor de begroting is de aangepaste Tirescan van BMC
- Onderwijs: De stichting Primair zal kritisch worden gevolgd. Zodra er een reëel alternatief is voor de huidige uitbreidingsplannen van de Jozefschool op de bestaande lokatie zal dit met het bestuur besproken worden.
- Ruimtelijke Ordening: Uitgangspunt voor het nieuwe college zijn de, betreffende het KNSF-terrein, door de raad aangenomen moties. Ook de contra-expertise door de derde partij over de gepresenteerde KNSF begrotingen wordt hierin meegenomen. Ook zullen de plannen voor het van der Vlietterrein voortvarend aangepakt worden.
- Verkeer- en parkeerbeleid: Het door de raad aangenomen initiatiefvoorstel moet worden herschreven met medeneming van de plannen uit de aangeboden visie van Muiden Vesting.
- Communicatie en informatie: Er zal gestreefd worden om de informatie die voorhanden is goed, compleet en betrouwbaar bij de inwoners te bezorgen.

Met de hierboven genoemde kandidaten zal er slagvaardig gewerkt gaan worden aan de benoemde speerpunten. 30-sep-2004

Collegevorming Mislukt

Lot bepaalde wethouder, die zich daarop terugtrok

"Bij Joop van den Ende betaal je er veertig euro voor, en hier krijg je er zelfs koekjes bij" merkte het geamuseerde publiek op, toen de raadsvergadering waarbij nu eindelijk een College benoemd zou moeten worden geen resultaat opleverde. Jan Hylkema dacht daar anders over en zei zich te schamen over deze vertoning. Dit ging er aan vooraf:

Anna vraagt om verdaging


Anna voert het woord
Aan het begin van de vergadering vroeg Anna Waanders (VIB) het woord. Het was haar ter ore gekomen dat de voorwaarden voor de wijdopen gezette deur van de PvdA om tot een 'meerderheidscoalitie' te komen niet door CDA/D66 geaccepteerd werden, en zij een minderheidscoalitie (CDA/D66 hebben 6 van de 13 zetels) voorstaan. Dat vond zij een onwerkbare situatie. Zij wenste de gelegenheid om tijdens het weekend te trachten tot een meerderheidscollege te komen, en stelde voor de vergadering tot 5 oktober te verdagen.

In de daar opvolgende discussie bleek Jan Hylkema(PvdA) dit voorstel te steunen. Hij nam het CDA kwalijk niet ingegaan te zijn op hun voorstel, en de PvdA nog een maand of wat naar het strafbankje te verwijzen. 'We zijn kennelijk stout geweest' (door naar de achterban te luisteren en niet in te stemmen met de terugkeer van Dick Schulp, red.). 'Omdat de PvdA het CDA zoveel pijn gedaan heeft moeten wij nu nog even in de strafbank zitten'.
Dick Methorst toonde zich met niet mis te verstane ironie 'zeer ontroerd' door de vorige spreker, maar achtte de race gelopen. Dat hij zich daarin deerlijk vergiste, blijkt al uit de kop van dit artikel.
Henk Bökenkamp had CDA en D66 ook wel wat te verwijten, en met name de opmerking die Sandra Deuling gemaakt zou hebben, nl. dat met VVD in het college D66 zich niet zou kunnen 'profileren' en zij daarom geen tijd aan de VVD wenste te besteden zat hem dwars.

Flip de Groot (D66) zag niet in waarom dat wat in 4 maanden niet lukt, nu ineens wel in een weekend zou lukken.

Toen er daadwerkelijk gestemd werd bleek de PvdA verdeeld. Eric Hoetmer deelde het standpunt van zijn fractievoorzitter niet, en het voorstel van Anna werd met 7 tegen 6 stemmen afgewezen. Henk Bökenkamp vroeg om een schorsing, kreeg deze, en het werd niet duidelijk waarom deze schorsing was aangevraagd.

De eerste schorsing

drie of twee wethouders?

In het voorstel van CDA en D66 was er sprake van twee wethouders, die op termijn met een derde aangevuld zouden kunnen worden (als de PvdA uit 'het strafbankje' mag). De burgemeester vond dit een slecht idee: er is immers veel te doen, en tijd voor het inwerken van die derde wethouder, en het herverdelen van die portefeuilles zou weleens kunnen ontbreken. Als er toch drie moeten komen, dan liever vanaf het begin. PvdA, VIB en VVD deelden die mening, zodat na stemming er een kleinst mogelijke meerderheid was voor het kiezen van drie wethouders. Dat gaat per wethouder, dus in drie ronden.

De verkiezing


vlnr: Jaap Meijer en Eric Mackay
Na een uitleg van het verloop van die ronden door de burgemeester - die, trouwens, het moet gezegd worden, op ontspannen, zakelijke en op zijn tijd humoristische wijze de vergadering leidde - werd er overgaan tot stemming. Voor de eerste wethouder werd een aanbeveling door het CDA gedaan met Jaap Meijer. VVD stelde een tegenkandidaat: Eric Mackay. Een geheime, schriftelijke stemming leverde voor ieder van de kandidaten 6 (zes) stemmen op, en één blanco.

In zo'n geval bepaalt de wet dat er overgestemd wordt. Het resultaat was niet anders: zes om zes.
Dan moet er wéér overgestemd worden, maar dan zonder de stem van de kandidaten. Aangezien deze niet in de raad zitten, leverde dit toch wéér hetzelfde resultaat: zes om zes en één blanco (weet u al van wie? VVD zal zijn eigen kandidaat wel steunen, VIB steunt in geen geval de CDA kandidaat, CDA/D66 steunt natuurlijk wél Jaap Meijer, de PvdA stemde dus verdeeld...).
Good Old Gerrit Ruiter verklaarde voor de microfoon dat hij 'dit een achterlijke vertoning vond en zich schaamde in de gemeente Muiden te wonen'.

"Ik heb nog nooit wat gewonnen!"

Als de verkiezing na drie ronden nog niets oplevert, dan schrijft de wet voor dat de wethouder door het lot bepaald wordt. Daartoe worden door de stemcommissie een tweetal identieke briefjes met de namen van de kandidaten gevouwen, en in de stembokaal gestopt. De voorzitter (burgemeester) trekt daaruit dan één briefje, en die is het!

En de winnaar was: Jaap Meijer. "Ik heb nog nooit wat gewonnen", reageerde hij verbouwereerd.

Jan Hylkema vroeg en kreeg een schorsing. Hij vreesde een poppenkast, het werd een poppenkast, en na de schorsing vroeg hij de hele avond maar te vergeten en alsnog te verdagen. Maar dat kan niet, je kan een eenmaal begonnen verkiezing niet zomaar stopzetten. Dus:

"en de winnaar is..."

The Show Must Go On


De laatste schorsing
Aldus de voorzitter, die vroeg kandidaten voor de tweede wethouderspost voor te dragen. De VVD droeg wéér Eric Mackay voor, de tegenkandidaat zou Flip de Groot zijn. Onmiddellijk vroeg en kreeg Dick Methorst een schorsing. Rekenaars onder ons wisten al waarom: de verkiezing zou voorspelbaar op de zelfde wijze verlopen, alleen zou nu níet het lot bepalen of Flip of Eric wethouder wordt. Bij de derde ronde mogen kandidaten uit de raad namelijk niet meestemmen, en dat zou betekenen dat in de derde ronde Eric Mackay met 6 tegen 5 stemmen gekozen zou worden. Dát wilde het CDA niet (niet onverstandig want deze twee wethouders hebben elkaar nauwelijks gesproken, en lijken, maar dat is de mening van uw redacteur, niet zo heel erg compatibel) en zij vroegen Jaap Meijer zijn benoeming niet te aanvaarden. Aldus geschiedde.

Blij en verdrietig

Een verdrietige avond noemde Harry Smith deze bijeenkomst, maar hij was blij met een lichtpuntje: men weet nu waar men aan toe is, en men zal er nu op 14 oktober uit moeten komen. Dan is de volgende raadsvergadering, waar men zich dan niet voor zal moeten hoeven schamen.

Ook verdrietig is dat we deze avond te horen krijgen dat de raadsgriffier, Esther van Bennekom, een andere baan heeft geaccepteerd en aan het einde van dit jaar de gemeente gaat verlaten.
En dat we vanaf 4 oktober onze burgemeester moeten delen met de gemeente Eemnes, waar hij 'parttime interim burgemeester' wordt.
Lees ook: open brief aan de raad, door Jacob Veenhuysen
Datum: 28 september 2004

PvdA zet deur naar CDA/D66/PvdA college wagenwijd open

Op haar ledenvergadering van 27 september heeft de Partij van de Arbeid besloten accoord te gaan met de vorming van een CDA-D66-PvdA college, mits de Partij van de Arbeid daaraan vanaf het begin volwaardig deelneemt. De voorgedragen kandidaat is Eric Hoetmer, die eerder gevraagd werd aan de minderheidscombinatie CDA - D66 zijn 'gedoogsteun' te verlenen. Op termijn zou hij dan beloond worden met een wethouderszetel, tot op dat moment had uiteraard de minderheidscombinatie zijn steun vanuit de gemeenteraad nodig. De combinatie CD66A beschikt namelijk slechts over 6 van de 13 stemmen in de raad.
De eenheid binnen PvdA is met het besluit van haar vergadering bewaard gebleven



Persbericht

Datum: 28 september 2004


De Partij van de Arbeid heeft kennis genomen van de huidige stand van de onderhandelingen voor een nieuw te vormen college. De leden hebben zich uitgesproken voor continuering van de coalitie gevormd door CDA, D66 en PvdA.
Leidraad voor dit college zal zijn het reeds vastgestelde raadsprogramma en de recent door de Raad van Muiden unaniem aanvaarde moties met betrekking tot het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder.
De Partij van de Arbeid steunt de kandidatuur van de door CDA en D66 voorgedragen kandidaat-wethouders, de heren J. Meijer en F. de Groot, en draagt als haar kandidaat Eric Hoetmer voor, waarbij wij ervan uitgaan dat de nieuwe coalitie deze kandidaat unaniem steunt.
De Partij van de Arbeid spreekt haar vertrouwen uit in het nieuw te vormen college en de ondersteunende fracties en wenst ze veel succes toe bij de uitvoering van de zware taken die Muiden in de komende jaren wachten.

Geert van Duinen, afdelingsvoorzitter
Jan Hylkema, fractievoorzitter 10-sep-2004

VIB is vruchteloze discussies zat.

Wij ontvingen het volgende persbericht van de VIB:


"VIB is tot de conclusie gekomen dat verder onderhandelen over de vorming van een nieuw college geen zin meer heeft en heeft hiervan de Burgemeester op de hoogte gesteld.

Begin augustus heeft VIB het voortouw genomen in de collegeonderhandelingen. Op verschillende manieren heeft zij gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw college. Allereerst is geprobeerd om met alle partijen tot overeenstemming te komen over het soort college en de daarmee samenhangende prioriteiten. Uitgangspunt van VIB daarbij was om te komen tot een praktisch werkend 'zakenkabinet'. Essentieel hierbij was om het gemeentebelang te laten prevaleren boven partij- en persoonlijke belangen. Hiertoe heeft VIB drie avonden georganiseerd waarbij alle partijen waren uitgenodigd. Tijdens deze sessies bleek al snel dat partijpolitiek en coalitievorming bij de andere partijen hoger op de agenda stonden dan het belang van de gemeente Muiden en haar inwoners. Ook tijdens verschillende bilaterale overleggen bleek de vorming van een zakelijk college niet mogelijk. Een college dat, los van partijpolitiek, in nauwe samenwerking met de raad bestuurt. Obstakels die zo'n college in de weg staan zijn, onder meer: oud zeer, draaikonterij en de angst voor het nemen van beslissingen. Ook is duidelijk geworden dat er geen zes fracties in de gemeenteraad zitten, maar aanmerkelijk meer. Bovendien wilden de overige partijen dat VIB niet in de openbaarheid zou treden, iets wat zeer tegen haar principes is.

VIB heeft toen besloten haar eigen weg te gaan met de vorming van een zakelijk ingesteld college dat de meest urgente problemen van de gemeente onverwijld te lijf kan en wil gaan . Zij is hierin zover gegaan dat zij een team van wethouderskandidaten heeft geformeerd. Deze kandidaten hebben al met elkaar overlegd en de reacties waren erg positief. Zij werkten aan een programma waarmee zij zich in de gemeenteraad wilden presenteren. Dan hadden de gemeenteraadsleden in alle openbaarheid en op basis van argumenten kunnen kiezen. Maar nu, na bijna drie maanden, hebben de oude coalitiepartijen besloten weer met elkaar om de tafel te gaan zitten. Voor VIB is dit de druppel die de emmer doet overlopen en zij trekt zich dan ook uit dit, waarschijnlijk nog weken durende, proces terug. Zij wil zich, na zo lange tijd van vruchteloze discussies over coalitievorming, weer gaan bezighouden met de lopende zaken. Zoals daar zijn: KNSF-terrein en Bloemendaler-polder, het mortuarium, een camping, lagere drempels, het Van Der Vliet terrein, jeugd en jongeren beleid en ga zo maar door…..

De tijd dringt en de kiezers hebben recht op een slagvaardig bestuur dat opkomt voor de belangen van de gemeente Muiden."

Tot zo ver de VIB.
De Gooi- en Eemlander schreef er het volgende over:
VIB staakt vorming nieuwe collegeploeg

Waarop Dirk Jan Methorst namens het CDA en D66 de reactie van de fractievoorzitter van de VIB (zoals geciteerd in dit artikel) "onbegrijpelijk" noemt:
"CDA en D66 wensen te reageren op de reactie van de VIB zoals die onder andere gepubliceerd is in de Gooi en Eemlander van zaterdag 11 september 2004.
Mevr. Waanders verwijt het CDA en D66 ingebroken te hebben bij een of meerdere andere partijen. Het is onbegrijpelijk dat juist zij met dit verwijt komt. Het is juist de VIB geweest die buiten de officiële lijn om getracht heeft kandidaat wethouders te werven bij zowel CDA als D66.
Een ander punt is dat CDA en D66 dat gedaan hebben wat de VIB niet gedaan heeft, namelijk beoordelen of er binnen de partijen waarmee samenwerking gezocht wordt voldoende draagvlak voor die samenwerking bestaat. Inbreken is dus om die redenen een ongepast woord.
Het verzet binnen de andere partijen tegen de VIB plannen tot samenwerking was bij CDA en D66 al eerder bekend.
Dat daarom de coalitie – zonder in te hoeven breken – kan rekenen op een zakelijke en politiek oordeel van de meerderheid van de raad bij de benoeming van de wethouders, is daarmee ook bekend.
Opvallend detail voor de komende installatie: Zal de VIB tegen de door haar aangezochte wethouder stemmen?"
Hoe het verder ging, lees u in het volgende persbericht van CDA fractievoorzitter Dirk Jan Methorst:
17-september-2004

Persbericht Coalitie CDA – D66

CDA en D66 hebben besloten een minderheids coalitie aan te gaan en de langdurige problemen in de collegevorming hiermee op te lossen.
Beide partijen vinden het wenselijk om de coalitie zo snel als redelijkerwijs mogelijk is te verbreden met de PvdA.

De voorgestelde wethouders zijn J. (Jaap) Meijer (CDA) en mr. drs. F. (Flip) de Groot (D66) De verdeling van de portefeuilles is nog niet definitief. Hierin zal ook de Burgemeester de heer Smith een rol gaan spelen.
Om de onderhandelingen rondom de startnotitie KNSF en Bloemendalerpolder voorvarend aan te pakken is de heer drs. J. (Jos) Glansbeek (onafhankelijk) verzocht om als Projectmanager deze taak op zich te nemen. Uitgangspunten voor deze onderhandelingen zullen de door de raad aangenomen moties zijn.
Ook sluit het nieuwe college niet uit dat er meerder projectmanagers worden aangezocht om op deelgebieden ondersteuning te verlenen.
Met deze kandidaten zal er slagvaardig gewerkt gaan worden aan de problemen die Muiden heeft.

De coalitiepartners verwachten dat de andere partijen dit college zakelijk zullen benaderen.

Lees ook uit de Gooi- en Eemlander van 17 en 18 september 2004:
Muiden krijgt college van CDA en D66
Installatie nieuw college Muiden op 30 september
En uit de Gooi- en Eemlander van 24 september 2004:
Meerderheidscollege Muiden in herkansing
3-sep-2004

D66 en CDA willen samen een minderheidscollege vormen.

D66 en CDA willen samen een minderheidscollege vormen. Flip de Groot overweegt wethouder te worden, en laat in het midden of Dick Schulp terugkomt. Muideninfo sprak Flip op vrijdag 3 september. Een derde wethouder voor 'KNSF- en Bloemendaler polder zaken' of zware ambtelijke ondersteuning wordt overwogen. "Er zijn tenslotte heel wat planologen in het Muidense", aldus Flip de Groot. Meer wil hij niet kwijt, meer nieuws volgt...


Lees het artikel in de Gooi- en Eemlander D66 Muiden praat alleen nog met CDA

D66 probeert het nog één keer met 't CDA

Volgens D66 kwam het college de afspraken met de Raad niet na en heeft daarom zijn ontslag aangeboden (niet begin deze maand zoals D66 stelt, maar op 17 juni jl.). D66 ziet geen reden de samenwerking met PvdA en CDA te verbreken, want "de afgelopen twee jaar is er een stevige basis gelegd voor een nieuw politiek elan". "Veel en goed luisteren naar de inwoners zijn daarin de speerpunten, en het zou doodzonde zijn om hun vertrouwen te beschamen". Daarom probeert D66 het nog één maal met het CDA, en ruilt anders deze partij in voor het VIB. Lees hun persbericht:

Persbericht: De kijk van D66: College teruggetreden, coalitie principieel ongebroken

Het College van Muiden heeft begin deze maand zijn ontslag aangeboden. De oorzaak daarvan lag niet in een breuk in de coalitie maar in het niet nakomen van afspraken die de Raad met het College had gemaakt. Geen reden dus om de samenwerking met CDA en PvdA te verbreken; de afgelopen twee jaar is een stevige basis gelegd voor een nieuw politiek elan. De coalitie heeft zich onder andere ingezet voor meer managementinformatie, volledig inzicht in de financiële situatie en verbetering van de communicatie. Daarmee is afscheid genomen van de oude politiek; nieuwe mensen kunnen nu het beleid gaan bepalen.

De nieuwe weg. Zorgvuldig kijken wat nodig is voor Muiden en Muiderberg, veel en goed luisteren naar de inwoners zijn daarin de speerpunten. De inwoners van Muiden en Muiderberg hebben die weg gekozen en het zou een doodzonde zijn om hun vertrouwen te beschamen.

Toen het CDA als initiator voor een nieuw College afhaakte, namen de Democraten mede het initiatief om te zoeken naar alternatieven voor de huidige coalitie. Programmatisch zijn we het eens en er ligt geen veto op personen, mits we er het volste vertrouwen in hebben dat deze zich onvoorwaardelijk stellen achter het standpunt van de Raad met betrekking tot het Startdocument. Dat vertrouwen hebben we vooralsnog niet gekregen.

Omdat haast is geboden in het belang van de toekomst van onze stad zal D66 deze week in een gesprek met het CDA een laatste poging doen dat vertrouwen te krijgen. Als dat niet lukt, zullen de Democraten alles in het werk stellen om op zeer korte termijn een nieuwe coalitie samen te stellen met de Partij van de Arbeid en de VIB. Het noodzakelijke vertrouwen is er met die partijen, is ons gebleken in twee oriënterende gesprekken. Afhankelijk van de verdeling hebben de Democraten voor elke portefeuille de juiste sterke persoon klaar staan.

De stad Muiden staat op een cruciaal punt in zijn geschiedenis. De keuzes die nu moeten worden gemaakt zijn bepalend voor onze toekomst. Daarom zullen de Democraten ervoor zorgen dat de beste mensen op de juiste plek komen om voor die toekomst intelligent en effectief te vechten.

Fractie Democraten 66
Sandra Deuling-Mathijssen 0623 112 954
Flip de Groot 0654 293 500

lees ook het artikel in de Gooi-en Eemlander: Muiden wil college met bredere basis
ook uit de de Gooi- en Eemlander 21-juli-2004

Formatie College Mislukt

De onderhandelingen voor een nieuw college spelen zich grotendeels buiten de openbaarheid af. Soms komt er wat naar buiten. Zoals dat het CDA zich als één man achter Dick Schulp heeft geschaard. Of dat het CDA intern enorm verdeeld is over Schulp. Geruchten, en u kiest maar. In ieder geval lijkt het er op dat, getuige hun persbericht, het CDA buiten spel is gezet. Door anderen, want "ondanks eerder gemaakte afspraken". Wie die "voorgestelde wethouder" ligt voor de hand. Dat "anderen" tegen de terugkeer van die oude garde waren, evenzeer. Naar verluidt werkt men aan een alternatief. Zonder het CDA. Ook een gerucht.

Persbericht: Betreft niet gelukte informatie gemeente Muiden.

Ondanks het feit dat we in het begin goede hoop hadden op een snelle wijze een nieuwe coalitie te bewerkstelligen hebben wij de informatie moeten afbreken.
Hoewel door zowel PvdA, D66 en CDA aangegeven werd dat een voortzetting van de coalitie gewenst werd, is het helaas niet gelukt.
De problemen splitsten zich toe op de invulling van het wethouderschap.
Ondanks eerder gemaakte afspraken kon de door het CDA voorgestelde wethouder geen goedkeuring verkrijgen van de andere partijen en dit probleem was niet op te lossen.
Wij vinden dat we er als CDA alles aan gedaan hebben om dit tot een goed einde te brengen, maar het heeft niet zo mogen zijn.
Wij zien daarom voorlopig geen taak meer voor ons weggelegd bij de vorming van een nieuw college.

Dirk Jan Methorst
Fractievoorzitter CDA
uit de Gooi-en Eemlander:

terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: