terug naar het overzicht

De Formatie 2006

Inhoud:

27 april 2006

Formatie geslaagd, Fred en Roy wethouder

De formatie is geslaagd en Roy Hesterman (VIB) en Fred Winnubst (PvdA) zijn op de raadsvergadering van 27 april 2006 benoemd tot wethouder. Daar ging wél wat aan vooraf, en achteraf – Bökenkamp kondigde namens VVD, CDA, en D66 twee moties aan - en daarover dit kort verslag:

Van de vorige wethouders niets dan goeds

Vertrekken is een beetje sterven en over de doden niets dan goeds moet menigeen gedacht hebben toen burgemeester Worm de loftrompet stak over de vertrekkende wethouders Meijer, de Groot, en Mackay. De laatste voerde volgens Anne-Marie Worm nauwgezet wat de raad hem opdroeg, en dwong daarbij bewondering af door zijn vakmanschap, Jaap Meijer blonk uit door zich bijzonder thuis te voelen tussen de mensen – zelfs als hij daarvoor twee dagen in klei moet gaan staan (zoals bij het hutten bouwen bij de boerderij van Petra Nell –red.), en Flip de Groot was de meest creatieve van het stel. Anne-Marie keek iedere keer weer verlangend uit naar haar wekelijkse ontmoeting met deze heren.


Daarna spraken de fractievoorzitters 'hun' wethouders toe:
Eric Mackay was volgens Henk Bökenkamp een 'veelgevraagd vakwethouder, die 'Muiden op de kaart wist te zetten' en die 'de ambtelijke organisatie om z'n vinger wist te winden'. Dirk-Jan Methorst zei het te betreuren toen hij na precies 80 weken wethouderschap afscheid van wethouder Jaap Meijer moest nemen 'zoveel kennis en kunde te gaan missen'. Volgens hem leverde het college uitstekend werk en laten ze Muiden bepaald niet ontredderd achter, zoals de coalitie van VIB en PvdA tijdens de verkiezingscampagne beweerd zou hebben.
Flip de Groot had ook al volgens Sandra Deuling 'Muiden op de kaart gezet'. Zij was hem dankbaar omdat hij tijdens de recente bezuinigingsoperatie 'de burger ontzien' zou hebben.
Daarna volgden de dankwoorden. Eric Mackay zei het jammer te vinden zijn klus niet af te kunnen maken, en niet gedacht te hebben dat hij zoveel plezier aan het wethouderschap zou beleven, Flip de Groot liet zich van zijn erudiete kant zien door een toespraakje dat evengoed paste bij het aanvaarden van een hoogleraarschap in de wijsbegeerte, Jaap Meijer trok een vergelijking met de zinkende Titannic waar de dirigent juist voor het verzuipen zijn mede-orkestleden dankt voor de aangename samenwerking – de toon werd daarmee alweer gezet.
De zaal. Op de voorgrond de moeder van Flip de Groot.

De verkiezing van de wethouders.


Het tellen van de stemmen
Wethouders moeten door de hele raad op basis van capaciteiten worden gekozen, meende Dick Methorst (CDA) en hij bracht alvast Meijer en Mackay als de kandidaten in van D66, VVD en CDA, in het vervolg kortheidshalve aangeduid als MOM (Mokkende Oppositie Muiden). Anna Waanders herinnerde Methorst eraan dat zij een open sollicitatieprocedure hadden gevolgd bij het aanzoeken van wethouderkandidaten, en daarbij iedereen, ongeacht politieke achtergrond, welkom was, mits er voldoende kwaliteiten aanwezig zijn.
Omdat de raad vorig jaar had al uitgesproken voor twee wethouders te kiezen waren er twee kandidaten van VIB en PvdA. Dat was Henk Bökenkamp niet genoeg: hij stelde een stemming over een derde 'projectwethouder' voor. Welk project maakte hij niet duidelijk, maar het ligt in de rede te veronderstellen dat met dit voorstel Eric Mackay z'n klus mag afmaken.

Sandra Deuling had bezwaar tegen een stemming over deze wethouders: ze zei Fred Winnubst en Roy Hesterman niet te kennen, en geen oordeel te kunnen vellen. Jan Hylkema stelde al eerder een bevraging voor om aan een soortgelijke reactie te gemoed te komen. Van dit voorstel maakte de MOM echter geen gebruik. Vlaanderen wenste een discussie en stemming over twee of drie wethouders. Het werden er twee : 7 tegen 6. De stemming over de wethouderskandidaten verliep niet anders: 7 tegen 6 voor Fred Winnubst en Roy Hesterman. In de raad worden zij opgevolgd door Frank Ratelband (PvdA) en Diederik de Bruin (VIB).
Fred en Roy beloven trouw aan de grondwet

De Portefeuilleverdeling:

Burgemeester, mevrouw A.M. Worm-de Moel:
Openbare orde en veiligheid, beleidscoördinatie, algemeen bestuurlijke- en juridische zaken, intergemeentelijke samenwerking en bestuurlijke organisatie, personeel en organisatie, informatisering, representatie, communicatie, kunst en cultuur, monumentenbeleid (inclusief vestingbeheer) en volksgezondheid.

Wethouder, de heer F.A.M. Winnubst (eerste loco-burgemeester):
Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, milieu, verkeer en vervoer, grondzaken, gemeentelijke eigendommen, onderwijs en sport.

Wethouder, de heer W. Hesterman (tweede loco-burgemeester):
Maatschappelijke aangelegenheden, economische zaken, havenbeleid, (openlucht-) recreatie en toerisme, beheer openbare ruimte en financiën.

De nieuwe raadsleden Frank en Diederik

Het kersverse college

Meteen salarisverhoging

Omdat de twee wethouders het ieder nu natuurlijk drukker hebben dan de drie uit het vorige college stelde VIB en PvdA voor de tijdsbesteding te verhoging van 65% naar 80% - inclusief een navenante verhoging van salaris en wachtgeld. Dat voorstel haalde het met 7 tegen 6.

Overige benoemingen

In het Algemeen Bestuur van het gewest werden mevrouw Worm en Jan Hylkema benoemd, de keuze voor de beheerscommissie van de Rijver werd nog even aangehouden omdat kandidaat Henk Bökenkamp met wethouder Hesterman wilde overleggen over het te volgen beleid, in de onderwijsstichting Primair zitten Winnubst en Hesterman, en de waarnemende voorzitters van de gemeenteraad zijn Anna Waanders en Erik-Pieter Vlaanderen. De Raadscommissieleden werden allen unaniem verkozen en beëdigd.

Het raadsprogramma

Over het raadsprogramma heeft men zich op de vorige formatiebijeenkomsten kunnen buigen. Vlaanderen beklaagde zich erover zijn zinvolle suggesties niet terug te vinden, Methorst twijfelde aan de uitvoerbaarheid, en Deuling zag het als een initiatief voorstel dat eerst in de commissie behandeld moet worden. De KMM (Krappe Meerderheid Muiden, zoals we voortaan kortheidshalve VIB en PvdA zullen aanduiden) wees de MOM erop dat zij er voor gekozen hadden niet aan de totstandkoming van dit accoord mee te werken. Uiteindelijk stemde men met 7 tegen 6 er mee in dit als 'conceptprogramma' voorlopig aan te nemen, maar het nog wél te laten doorrekenen.

De eerste motie van de MOM.

(Klik hier voor de letterlijke tekst)
De MOM constateert dat in gemeenten om ons heen, met name Naarden en Bussum, fusiebesprekingen ver gevorderd zijn. De provincie streeft naar het vergroten van de bestuurskracht van gemeenten, en de gemeenten nemen hun posities in. Ze stellen dan ook voor dat het gemeentebestuur gaat praten met Naarden en Bussum om te bezien hoe met hen onze bestuurskracht vergroot zou kunnen worden. Deze motie werd met een wijziging aangenomen: niet het gemeentebestuur (= raad en college) maar het college gaat in opdracht van de raad met Bussum en Naarden praten.

Historische momenten:

Eerste overleg college en gemeentesecretaris

Eerste overleg gemeentebestuur

De tweede motie van de MOM.

(Klik hier voor de letterlijke tekst)
De tweede motie van de MOM ging over het KNSF terrein. De wens van de KMM (VIB en PvdA dus) om 500 tot 600 woningen op dit terrein te bouwen wordt als onverantwoord afgeschilderd: er dreigt een onrechtmatige vertraging in de met de KNSF afgesproken procesgang te ontstaan en deze vertraging zal financiële aansprakelijkheid met zich mee brengen. Het schijnt nu ook dat de MOM van plan was in te zetten op uitplaatsing van 400 tot 500 woningen naar de Bloemendalerpolder. Daarvan is echter zelfs tijdens de verkiezingscampagne niets is gebleken (uit de “geruststellingfolder” van de MOM laatste bladzijde: “er is op het KNSF-terrein ruimte voor 1350 woningen”).
Tevens zou voorbij gegaan worden aan de uitkomsten van het Kolpron rapport waarin werd gesteld zou worden dat circa 1.000 tot 1.100 woningen extra nabij Muiden nodig zijn (klik hier (pdf-128 kb) voor het Kolpron rapport en zoek het op - eervolle vermelding voor wie het vinden kan) en zouden de plannen van de KMM een bedreiging voor de wijk Zuid-West vormen.
Daarom verzoekt de MOM bij de onderhandelingen in te zetten op de uitplaatsing van maximaal circa 400 tot 500 woningen naar de Bloemendalerpolder/ Gemeenschapspolder.

Hoewel de KMM hier schouderophalend aan voorbij wilde gaan, bewees het kersverse raadslid Diederik de Bruin meteen al zijn waarde door vast te stellen dat deze motie een onjuiste voorstelling van zaken gaf. De motie is tevens geen motie, maar vormt een amendement op het zojuist aangenomen raadsprogramma.
7 tegen 6 dus weer, we zullen het vaker zien.

14 april 2006

Verslag derde bijeenkomst informatie

Ouwe coalitie loopt boos weg, en verziekt onderhandelingspositie

“Ze zeggen wel dat ze niet houden van achterkamertjespolitiek maar zeker wel van gelagkamerpolitiek” grapte Flip de Groot toen hij verklaarde waarom hij niet wilde meepraten over het raadsprogramma. Hij duidde op het akkoord dat afgelopen maandag in café Lieftinck gesloten werd tussen PvdA en VIB. Daarbij werd ook besloten dat Fred Winnubst en Roy Hesterman de wethouderkandidaten namens resp. de PvdA en VIB zijn. De pers ontving dit nieuws onder embargo, tot gisteravond, een embargo dat door de geschreven pers niet gerespecteerd werd. Verongelijkt nam Flip plaats achterin in de zaal. 'We bespreken het wel in raad' meende hij. Hij werd gevolgd door Henk Bökenkamp en Eric Mackay van de VVD, en Dick Methorst en Petra Nell van het CDA. Toen bleven er achter de tafel nog maar vier raadsleden over: de heren Jan Hylkema en Jan Portengen van de PvdA en voor het VIB de dames Anna Waanders en Sylvia Bazuin. Gespreksleider Frank Ratelband maakte van deze gelegenheid gebruik om de kring wat intiemer te maken.
Dick Schulp, lijstduwer van het afgestrafte CDA, meende dat hiermee VIB en PvdA een 'koekje van eigen deeg kregen', en voegde daar aan toe dat de VIB 'niet beschikte over een achterluik' en Jan Hylkema 'nooit iets gebouwd had'. Dick hield ons zo'n half uurtje bezig en toen was 't welletjes.
Petra Nell, CDA-commissielid Dick Rozendaal, en VVD-raadslid Erik-Pieter Vlaanderen en VVD-commissielid Ben Hagens namen nog wel vanuit de zaal deel aan de discussie.

Ferry Holzhaus moet gesmuld hebben.

Voornaam breekpunt tussen VVD en PvdA was het woningaantal op het KNSF-terrein. VIB en PvdA zijn de verkiezingen ingegaan met 500-600 woningen, en hebben daarmee gewonnen. Erik-Pieter Vlaanderen meende de onderhandelingspositie van het nieuwe college bij voorbaat te moeten verzieken door te stellen dat tijdens de besprekingen Jan Hylkema ook wel zijn handtekening wilde zetten onder 800 of zelfs 1000 woningen. De directeur van KNSF-vastgoed, Ferry Holzhaus zat erbij en moet gesmuld hebben. Corrie Ridder meende dat makelaar Vlaanderen die huizen dan wel zou willen verkopen. Vlaanderen meende ook dat de PvdA de voorkeur gaf aan VIB boven de VVD 'omdat zij makkelijker in te pakken zouden zijn'.
Jan Hylkema bevestigde op een reactie uit het publiek dat het college zich eenvoudig op het standpunt zou stellen dat KNSF maar met een passend voorstel met hoogstens 600 woningen moet komen. Anna Waanders liet weten dat zij geenszins 'in te pakken' waren en zich bijzonder hard gemaakt hadden, en hard zouden maken, voor 500-600 woningen.
Guus Kroon zag de 'wraak' van VVD en de verliezers nog wel slagen. Otto Holzhaus meende dat die wraak dan wel op de bevolking van Muiden is: een straf voor het afpakken van de macht van de Oude Verenigde Coalitie Muiden.

Zelfstandigheid Muiden

Vanuit de zaal was er een opmerking over de uitspraak van het Muiderbergse PvdA-Statenlid Hette Zijlstra die wegens de geringe bestuurskracht van Muiden liever vandaag dan morgen een gemeentelijke fusie zag. Jan Hylkema maakte duidelijk dat dat niet de opvatting was van de PvdA-Muiden, en Anna Waanders liet weten dat zij als lokale partij gelukkig dit soort problemen niet hadden.

Erik Pieter kan ook redelijk zijn.

Een ander punt waaraan aandacht besteed werd was de voorkeur die uit het concept raadsprogramma zou blijken voor het Stroomlijnalternatief boven het Bovenlangsalternatief bij de planstudie Almere-Amsterdam-Schiphol. Dat zou betekenen dat in 2020 meer dan 300.000 auto's per dag langs Muiden razen. Zelfs wanneer dat in een tunnel gebeurt heeft onaanvaardbare consequenties voor luchtkwaliteit. Een als er wat gebeurt op die 12-baans snelweg, moet al het verkeer door Muiden. Ook de overlast voor Muiderberg neemt toe. Erik Pieter Vlaanderen steunde de suggestie om tenminste de keuze tussen Bovenlangsalternatief en Stroomlijnvariant te laten afhangen van de (milieu) kwaliteiten voor Muiden.

11 april 2006

VVD: PvdA en VIB stormen af op rampscenario voor Muiden

Persbericht van de VVD:
De VVD in de gemeente Muiden heeft op constructieve wijze getracht in twee gesprekken met de PvdA tot een brede coalitie voor Muiden te komen.
Inzet van de VVD is hierbij geweest om in de plaats van 1.475 woningen tussen de 900 en 1000 woningen te realiseren op het KNSF terrein waarvan er minstens 250 in de huursfeer en / of categorie koop onder de twee ton. Tevens wil de VVD dat minimaal 50% van het KNSF terrein een groen karakter krijgt.

De VVD is bereid dit scenario serieus te verkennen en ziet ook goede mogelijkheden om dit met KNSF Vastgoed, de Provincie en de andere grondeigenaren in de Bloemendalerpolder en Gemeenschapspolder voor elkaar te krijgen.
De Gemeenteraad van Muiden heeft in meerderheid een aantal besluiten hierover genomen en die besluiten respecteren wij.
Provinciale Staten van Noord-Holland heeft het besluit genomen dat er 4500 woningen gebouwd moeten worden op het grondgebied van Muiden en Weesp. Iedere woning die minder gebouwd gaat worden op het KNSF terrein betekend dat er in de polder een woning meer gebouwd gaat worden. De VVD vindt het geen probleem om in overleg met de KNSF deze het recht te geven 500 woningen te bouwen op een terrein in de polder als KNSF in ruil daarvoor een groot deel van het Kruitbos overdraagt aan Staatsbosbeheer.

Dit ging de PvdA echter niet ver genoeg.

Die partij houdt vast aan maximaal 500 tot 600 woningen op het KNSF terrein als uitgangspunt en dus 975 tot 875 extra woningen in de Bloemendalerpolder / Gemeenschapspolder. De PvdA weigert de KNSF bouwrechten in de Bloemendalerpolder en Gemeenschapspolder toe te kennen. Aangezien toch meer woningen gebouwd moeten worden maakt het de VVD niet uit wie die woningen mag bouwen. De VVD vindt dat er in redelijke mate woningen overgeheveld kunnen worden maar dat het bouwen van 975 extra woningen in de Bloemendaler polder ten koste van de kwaliteit van de plannen gaat.

De VVD acht het PvdA/VIB scenario volstrekt onrealistisch en gevaarlijk voor Muiden. Ondanks alle waarschuwingen dat hiermee rechtszaken en schadeclaims de gemeente Muiden in onoverkomelijke financiële problemen zullen brengen, jagen de PvdA en de VIB hun luchtkastelen na, maar zullen op termijn toch met meer dan 600 woningen op het KNSF terrein akkoord gaan.

Het komende jaar zal dan ook spannend worden voor de Muider politiek en haar inwoners

9 april 2006

Coalitieonderhandelingen afgerond

(van de PvdA website)
Gesprekken tussen PvdA en VIB hebben er, zoals verwacht, toe geleid dat overeenstemming is bereikt over een concept coalitieakkoord, dat ter goedkeuring aan de leden zal worden voorgelegd. Het nieuwe college zal gevormd worden door kandidaten van PvdA en VIB.
In de gemeenteraad hebben deze twee partijen samen een meerderheid: 7 van de 13 zetels.

Helaas is het niet een gelukt een derde partij aan de coalitie te laten deelnemen. De PvdA had hier wel op ingezet met het doel hiermee een breder draagvlak in de Raad te creëren.
Wel hebben uitgebreide gesprekken tussen VVD en PvdA plaatsgevonden. Hoewel die gesprekken in een goede en constructieve sfeer hebben plaatsgevonden is het niet gelukt om tot overeenstemming te komen. Breekpunt was dat de VVD zich niet kan vinden in het standpunt van VIB en PvdA over de inrichting van het KNSF-terrein: bebouwing met 500 a 600 woningen en behoud van het Kruitbos.
De VVD wil niet tornen aan de bouwclaim van de KNSF: 1475 woningen, waarvan 1325 duur en 150 iets minder duur. Ze willen alleen onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een klein deel van de woningen via een grondruil naar de Bloemendalerpolder te verplaatsen. Dit gaat PvdA en VIB echter niet ver genoeg.

PvdA en VIB betreuren het dat de VVD zich niet wil aansluiten bij de nu gevormde coalitie. Een breed gedragen college op basis van een grotere meerderheid in de raad was beter voor Muiden geweest.

Fred Winnubst en Roy Hesterman kandidaat wethouders

Uit het weblog van Jan Hylkema:
"Donderdagavond was overleg met de PvdA bij mij thuis. We zijn het er over eens dat het jammer is dat de VVD niet mee wil met ons standpunt maar we denken ook met de VIB een goed bestuur neer te kunnen zetten. Vanuit de PvdA zal Fred Winnubst voorgedragen worden als wethouder."
En zojuist (13 april) kwam naar buiten dat Roy Hesterman de wethouderkandidaat voor de VIB is. Roy zal o.m. verkeer in zijn portefeuille hebben, en neemeermin-actievoerder Fred ruimtelijke ordening.

Concept-Raadsprogramma bekend

11-april-2006
Maandagavond 10 april is officieel het akkoord tussen VIB en PvdA beklonken. Hier (concept programma voor de raadsperiode 2006-2010 - pdf-174 kb) treft u dit akkoord aan. Aanstaande donderdag wordt het in de 3de openbare bijeenkomst in De Kazerne (20.00 uur) in het openbaar besproken.

4 april 2006

Derde bijeenkomst informatie

(persbericht van PvdA)
Als vervolg op twee eerder gehouden openbare avonden over het te vormen raads- en collegeprogramma nodigt de PvdA de andere partijen wederom uit voor een derde openbare avond om tot een concept programma te komen. Deze avond zal op 13 april gehouden worden in de Kazerne om 20.00 uur. De inwoners zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze discussie.

Voor het bepalen van de strategie nodigt de PvdA ook de andere partijen uit om verder te praten over het KNSF-terrein. Deze avond zal zijn op 24 april om 20.00 uur op het gemeentehuis. Deze avond zal besloten zijn.

30 maart 2006

PvdA wenst bestuur te vormen met VIB

en andere partijen bij het bestuur te betrekken

(persbericht van PvdA)
Op 27 maart is er een tweede openbaar debat geweest over het nieuw op te stellen raads- en collegeprogramma en een nieuw te vormen bestuur. De avond was onder voorzitterschap van Frank Ratelband.
Initiatiefnemer de PvdA heeft na de eerste avond een lijst met onderwerpen aan alle partijen in de gemeenteraad van Muiden gestuurd met het verzoek de standpunten van de partijen hierin weer te geven.
Op veel punten lijken de partijen het wel met elkaar eens te zijn. De PvdA heeft wederom aangegeven dat zij er naar streeft tot een bestuur te komen dat op de meeste punten kan rekenen op de steun van een groot deel van de raad.

Ten aanzien van het KNSF-terrein zijn er nog grote verschillen. Zoals al aangegeven tijdens de verkiezingscampagne, gaat de PvdA er van uit dat 500 a 600 woningen op het KNSF-terrein genoeg is. Met dit standpunt wil zij ook de onderhandeling met o.a. de KNSF en de provincie in gaan. De VIB is het hier mee eens. D66 en CDA lijken vooralsnog vast te houden aan het plan dat in de vorige periode is gemaakt. De VVD geeft aan dat zij gaarne in onderhandeling wil gaan met de PvdA.

Wat betreft de andere onderwerpen lijken de verschillen niet zo groot te zijn. In verband met de ontwikkelingen op het gebied van de gemeentelijke herindeling, de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein heeft de PvdA aangegeven dat zij er naar streeft snel tot de vorming van een nieuw bestuur te komen.
Op basis van de uitgewisselde standpunten geeft de PvdA aan dat zij kiest voor een bestuur dat gevormd wordt door VIB en PvdA. “Wij blijven er nadrukkelijk naar streven ook de andere partijen bij het bestuur te betrekken. Wij gaan niet voor een situatie zoals in de vorige periode waarbij alles oppositie of coalitie is” schrijft Jan Hylkema.
De komende 2 weken zal er gewerkt worden aan de uitwerking van een raads– en collegeprogramma dat dan ook weer in het openbaar besproken zal worden. De PvdA gaat er vanuit dat de nieuwe wethouders 27 april geïnstalleerd kunnen worden.


28 maart 2006

Steun van VVD voor coalitie PvdA-VIB niet onwaarschijnlijk.

Verslag tweede openbare formatie bijeenkomst op 27 maart 2006

“Wat heeft u van deze avond geleerd?” vroeg Frank Ratelband, die de avond uitstekend leidde, aan Jan Hylkema.
Jan: “ten aanzien van het raadsprogramma is er veel overeenstemming. In ieder geval zijn VIB en PvdA het voor 99% eens, en wenst de VVD toenadering ten aanzien van de KNSF-terrein-problematiek. Wij willen toch graag de andere partijen betrekken bij het raadsprogramma. We moeten van alle deskundigheid die aanwezig is bij alle partijen profiteren. Ik wil graag weten hoe anderen kijken naar het verloop van dit proces, dus de openbaarheid, en wat hun conclusies zijn”
Erik Pieter Vlaanderen (VVD): “Ik heb nu de indruk dat Jan Hylkema streeft naar een twee partijen coalitie, die door vijf partijen gedragen wordt. Lijkt mij niet realistisch. Ik stel wél op prijs dat er respect is voor de minderheid. De kiezers hebben immers gestemd tegen de arrogantie van de macht, en vragen om een luisterende coalitie. Bij de volgende verkiezingen kan alles weer anders zijn.”
Dick Methorst (CDA): “Inventarisatie (dit spreadsheet-pdf-20kb) was overbodig, er staat niets nieuws in. We zien een compromis niet zitten. Misschien zijn we het over veel dingen eens, maar waar we het oneens over zijn (KNSF) is bijzonder belangrijk.” Flip de Groot (D66) sloot zich daar bij aan en hekelde ook nog eens de openheid van het proces: er zou tóch vertrouwelijk bilateraal overleg zijn geweest, namelijk tussen PvdA en VIB, en tussen PvdA en VVD.
Anne Waanders (VIB) was van mening dat de 'openbare aanpak' voor haar goed werkte. Zij heeft een 'deskundige wethouder-kandidaat' en lijkt te popelen om deze voor te dragen.
Eerder had Dick Methorst (CDA) gezegd dat het formatieproces nu wel erg lang (20 dagen) duurde. Jacob Veenhuyzen herinnerde de heer Methorst er aan dat toen hij de vorige keer formateur was, de formatie een half jaar duurde (in feite 120 dagen: van 17 juni 2004 tot 15 oktober 2004, red.). Jan Hylkema zei er naar te streven alles voor de volgende raadsvergadering op 27 april rond te hebben.


25 maart 2006

Muideninfo publiceert overzicht standpunten alle partijen.

Begin deze week hebben de partijen hun standpunten ten aanzien van een groot aantal belangrijke onderwerpen kenbaar gemaakt aan Willem Kaarsgaren, raadsgriffier, die deze standpunten in een spreadsheet aan Hylkema doorgaf. Omdat Jan Hylkema er zegt naar te streven dat de formatie in alle openheid verloopt ging Muideninfo er van uit dat spreadsheet nog ruim voor het openbaar formatiedebat as. maandag gepubliceerd zou worden. Op de valreep is het zover: download hier de printversie van dit overzicht. (pdf-20kb)

VCM ontevreden over formatie

Ook ontvingen wij van Sandra Deuling (D66) een persbericht van de VCM (Verenigde Coalitie Muiden - VVD, CDA en D66). Daarin tonen zij zich ontevreden met het uitblijven van een voorstel om, daar waar mogelijk, samenwerking te zoeken op basis van een raadsprogramma. Ook hekelen zij het communiceren via de pers - waar Muideninfo nu juist weer een voorstander van is. VVD, CDA en D66 maken zich zorgen over de huidige gang van zaken. Zij vragen zich bitter af 'hoe lang de winnaars Muiden nog zonder bestuur laten zitten'. Lees hier het volledige persbericht.


20 maart 2006 - persbericht PvdA

PvdA Muiden begint formatie

De PvdA heeft als grootste partij het initiatief genomen om te komen tot een Muidens bestuur dat op breed draagvlak van de bevolking kan rekenen. Zij zijn met een voorstel gekomen om, daar waar mogelijk, samenwerking te zoeken op basis van een raadsprogramma. Dit raadsprogramma moet zoveel mogelijk belangrijke punten bevatten die in de gemeente Muiden spelen.

De partijen zijn gevraagd om hun standpunten ten aanzien van een groot aantal belangrijke onderwerpen kenbaar te maken. Op basis van een vergelijking van deze standpunten zal de PvdA met een voorstel komen hoe nu verder te gaan. De PvdA nodigt de andere partijen uit een openbare discussie te houden over de verschillende standpunten. Deze avond zal op 27 maart a.s. zijn in de Kazerne om 20.00 uur. De inwoners zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze discussie.


8-maart-2006

Startbijeenkomst: eerste ronde informatie

Uitslag verkiezingen slaat diepe wonden

(vet: de deelnemers achter de tafel)
Ondanks dat de wonden zo snel nog niet gelikt konden zijn, belegde de winnaar Jan Hylkema (PvdA – 4 zetels) al op de avond na de verkiezingen de eerste bijeenkomst met de fractieleiders, een eerste stap op weg naar de vorming van een college. De fractieleiders van de grootste partij in Muiden riep winnaars en verliezers op de verkiezingsstrijd achter zich te laten, en in openheid samen te werken. Hij wilde graag van de anderen weten hoe zij daar tegenaan keken. Ten aanzien van het KNSF-terrein stelde Hylkema voor nu eens goed te inventariseren welke afspraken er gemaakt zijn. Sandra Deuling (D66 – 1 zetel) reageerde zuur en hatelijk: “als u niet weet welke afspraken er zijn dan heeft u vier jaar lang niet opgelet.” Evenals Dick Methorst in Netwerk op de TV weet ook de fractievoorzitter van D66 de verkiezingsuitslag aan “nationaal onbehagen”.

Anna Waanders (VIB – 3 zetels) dacht een steentje bij te dragen met het voorstel maar eens samen met alle raadsleden op de hei te gaan zitten om alles achter zich te laten. Daaraan hadden de verliezers echter geen behoefte. Anna wenste verder alle bijeenkomsten in het openbaar.

Henk Bökenkamp (VVD – 3 zetels) dankte, evenals op deze site Erik Pieter Vlaanderen, de kiezers die de VVD in Muiderberg de grootste partij maakte. Bökenkamp wenste aan de kant te blijven staan, en vond dat VIB en PvdA nu maar de kar alleen moesten trekken. Erik Pieter Vlaanderen gaf vanuit het publiek te kennen wél te willen samenwerken, en in openheid met dertien raadsleden een beleid trachten vast te stellen.

Het CDA ( 2 zetels) liet zich vertegenwoordigen door nummer twee: Petra Nell, die te kennen gaf hevig teleurgesteld te zijn: “VIB en PvdA, maak 't maar waar.” De conclusie kan niet anders zijn dat de verliezers hun best doen het feestje van PvdA en VIB te bederven, behalve Erik Pieter Vlaanderen, maar die is dan ook geen verliezer. Anna Waanders deed nogmaals een handreiking: “democratie betekent ook respect voor de minderheid, en u kunt weldegelijk meedoen.” Maar de verliezers gaven te kennen niet te willen praten als een plan voor 500 woningen op het KNSF-terrein blijft staan – ook niet op andere terreinen. De avond eindigde met verwijten: winnaars en verliezers hebben ieder hun beeld van de waarheid met betrekking tot het KNSF-terrein. Vooral Rietje Rijnja (D66 – wist geen zetel te veroveren) trok verongelijkt vanuit het publiek van leer: “jullie hebben gejokt, en jullie polariseren”. De tijd zal het leren.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: