terug naar het overzicht
8-dec-2004

Eerste hekwerk 'St. Herstelling' onthuld


Als een volleerd vakman voltooit onze burgemeester de plaatsing van de eerste hekelementen

De Stichting Herstelling en het centrum Vakopleiding van het ROC van Amsterdam restaureren dit historisch hekwerk van de vestingstad. De Stichting Herstelling is ondergebracht in het Muizenfort, het ROC staat voor 'Regionaal Opleidings Centrum' en het restauratiewerk wordt uitgevoerd door jongemannen, die moeilijk aan de bak komen en zo de kans krijgen werkervaring op te doen. Er zijn in totaal een negentigtal jongeren van 16 tot 23 jaar 'onderdak' bij de Stichting Herstelling. De restauratie van het historisch hekwerk in Muiden wordt uitgevoerd door acht jongens van de richting metaal.

Na afloop van deze onthulling was er een samenkomst in 'de Kazerne'. Daar waren koffie, taartjes en toespraken. Burgemeester Smith onthulde naast zijn huidige vak : gezag uit oefenen ook nog een 'echt' vak te verstaan. Welk, laat zich raden. In zijn toespraak wees hij de jeugdige vaklieden op het belang van het accepteren van gezag. Anderen waren wat directer en dachten dat het niet toevallig was dat deze jongelui een traliewerk restaureerden. Ze namen deze opmerking sportief op.

Tevreden handenwrijvend kijkt burg. Smith terug op zijn geslaagde onthulling
De tien eerste hekdelen, elk drie meter lang, zijn zojuist teruggeplaatst. Het gaat om in totaal ruim driehonderd meter hekwerk. De hekdelen worden steeds met tien stuks tegelijk naar de werkplaats gebracht. Het 'gat' dat dan ontstaat wordt gevuld met het tijdelijke hek, dat dus elke keer een stukje opschuift. Sommige spijlen zijn zo erg doorgeroest, dat ze onmogelijk meer kunnen worden gered. Die worden dan vervangen door nieuwe, uiteraard met een 'oud uiterlijk', zo goed als de hele restauratie er op gericht is om alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De hekken werden geplaatst in de tijd dat de vestingwerken werden gebouwd. Dat was tussen 1870 en 1880. Alles is van smeedijzer. Pas later werd er op een aantal plaatsen gelast voor reparaties.
Alle spijlen worden stuk voor stuk, met naaldbikkers, dus met de hand, kaal gebikt. Mét de roest wordt ook de oude koolteerlaag verwijderd. Er komt een twee componenten primerlaag op. Twee lagen dofzwarte verf zorgen ervoor dat het uiterlijk effect van de vroegere teerlaag wordt bereikt. Maar anders dan bij teer is het speciaal voor deze opdracht ontwikkelde verfsysteem milieuvriendelijk.
Nu zijn de eerste tien hekdelen klaar. Ze zijn met enig officieel vertoon in gebruik genomen.
De leerling-ambachtslieden die dit karwei klaarden zijn niet minder tevreden over hun prestatie
Meer hierover bij Ouwe Muier
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: