terug naar alles over het knsf-terrein

'Iedereen tevreden' plan maakt kans bij de Provincie
kapaanvraag KNSF ingetrokken

Inhoud:

4 maart 2005 - aanvullingen op 7 maart 2005
Op 4 maart 2005 vergaderde de commissie Ruimtelijke Ordening van Provinciale Staten. De kwestie KNSF-terrein stond op de agenda. De PvdA vond dat de 'iedereen tevreden' oplossing die in de Tweede Kamer vervat wordt in de motie Van Velzen / Van der Ham betere kansen aan de Provincie biedt om vlot het gewenste woningaantal te realiseren dan dat het eindeloze gesteggel over het KNSF terrein. Dan komen daar hoogstens zo'n 700 woningen.

door Jan Bovenlander

(foto: website VIB)

Capgemini was er ook

Aan de orde was het standpunt van Gedeputeerde Staten ten aanzien van het KNSF-terrein(pdf-219 kb). Vanuit Muiden waren een viertal bekende insprekers vertrokken: Fred Winnubst, Roy Hesterman, Hans Kliphuis, en ikzelf. Roy gaf een overzicht van wat er zich zoal bestuursrechtelijk heeft afgespeeld (klik hier voor zijn toespraak), Fred deed dat nog eens dunnetjes over, Hans kwam op voor de Tuinervereniging 'de Westbatterij'.

Voordat de insprekers aan de beurt kwamen hield Capgemini een presentatie, gelijkluidend aan die op de commissievergadering van 8 februari 2005. Dat direct ik daarna aan het woord kwam, kwam mooi uit (klik hier voor mijn toespraak)'.

KNSF was er ook - aanvraag kapvergunning ingetrokken

Ook was de directie van KNSF aanwezig in de persoon van Ferry Holzhaus. Die drong aan ook het vlot uitvoeren van de plannen, en vertelde tevens dat KNSF de ingediende aanvraag voor een kapvergunning voorlopig intrekt, in afwachting van een advies. Dat advies van de Explosieven Opruimingsdienst en deskundigen op het gebied van landschap en ecologie zal uitwijzen in hoeverre het bos gekapt moet worden.
.
Persbericht gemeente Muiden
De gemeente Muiden en KNSF winnen onafhankelijk advies in over de mate waarin en de manier waarop bomen op het KNSF-terrein gekapt dienen te worden met het oog op de veiligheid. Zowel de gemeente Muiden als KNSF vindt het belangrijk dat de kapprocedure van het KNSF-terrein op een zorgvuldige manier wordt doorlopen. Dit is dan ook vastgelegd in het kwaliteitshandvest 'KNSF'. Er zullen zowel experts op het gebied van explosieven alsmede deskundigen op het gebied van landschap en ecologie bij betrokken worden.
Het kwaliteitshandvest 'KNSF' maakt deel uit van het overlegresultaat tussen de gemeente Muiden en KNSF, waarmee de gemeenteraad op 17 februari jongstleden heeft ingestemd.
De gemeente Muiden en KNSF zijn overeengekomen dat KNSF de ingediende aanvraag voor een kapvergunning voorlopig intrekt, in afwachting van het advies. KNSF zal direct na het uitbrengen van het advies een nieuwe aanvraag voor een kapvergunning indienen
.

Inspreker komt niet toe aan voorstel

Elke inspreker kreeg vijf minuten. Dat bleek onvoldoende voor mij. Ik wilde namelijk besluiten met een voorstel waarmee iedereen tevreden zou zijn. Het kwam neer op het bebouwen van hoogstens éénderde van zowel het KNSF terrein, als de Bloemerdalerpolder. Daarmee kan iedereen tevreden gesteld worden, want:

De Bloemendalerpolder is 350 HA groot. Als daar eenderde bebouwd zal worden met 30 wo/HA (ruim opgezet buiten centrum / groen stedelijk) betekent dat alleen al 3500 woningen. Het KNSF-terrein is 70 HA. Als daar ook éénderde bebouwd zal worden betekent dat 700 woningen. Samen is dat 4200 woningen. Dat is al meer dan de Provincie wenst: zij wenst slechts 3700-3900 woningen in de polder en KNSF-terrein te realiseren, en de rest binnenstedelijk. De regio heeft laten weten een groot deel van de 3700-3900 woningen te willen overnemen, en de provincie stemt hiermee in. Als dat 1000 woningen zijn, zal, naar verwachting, het aantal in de polder op ongeveer 2000 kunnen uitkomen. Van die 700 woningen op het KNSF terrein zitten er al 400 woningen in het nu vigerende streekplan (13,4 HA met 30 wo/HA). Met de grondexploitatie opbrengst van 300 woningen in het hogere segment van minstens 30 M€ komt de grondeigenaar KNSF ruimschoots uit de kosten, zoals blijkt uit documentatie die reeds in uw bezit is. Minder kan ook. Een riante winst realiseren ze met de 400 woningen uit het huidige streekplan.

Rijk en provincie zijn tevreden omdat het door hen gewenste aantal woningen gerealiseerd wordt, de gemeente Muiden is tevreden omdat de bevolking met dit compromis kan leven, alle deze partijen zijn tevreden omdat aan de afspraak om tot kostendekkende bedrijfsbeëindiging voldaan wordt, en de milieuorganisaties zijn tevreden omdat de robuuste verbinding van IJmeer naar het Groene Hart, ook wel 'de Parel aan de zuidelijke IJsselmeerkust' genoemd, blijft bestaan.

PvdA doet 'iedereen tevreden' voorstel

De statenleden hadden van tevoren mijn toespraakje ontvangen, en het bleek helemaal niet erg te zijn dat ik aan mijn voorstel niet toe kwam. De heer Peter Visser, die namens de PvdA (24 zetels) het eerst aan het woord kwam noemde mijn idee, dat ook door de Tweede Kamer fractie van D66 en SP was overgenomen, 'interessant'. Hij herinnerde de gedeputeerde eraan dat de PvdA zich nimmer achter het volbouwen van het KNSF-terrein gesteld hadden, en dat dit idee tot dusverre alleen maar vertraging en politieke slachtoffers heeft opgeleverd. Zonder meer doorzetten is onverstandig (een volgend college in Muiden zal waarschijnlijk niet meewerken, en er zullen ongetwijfeld langdurige juridische procedures volgen - red. ) Met het 'iedereen tevreden' is wél draagvlak verworven, en kan de energie die tot dusverre aan het KNSF-terrein besteed werd aangewend worden voor woningbouw bij het station in Weesp - mét een belangrijk contigent sociale woningbouw. Omdat een geluidswal bij deze plannen niet nodig is, kan ook van de als zodanig bedoelde kantoren op het KNSF-terrein afgezien worden.

Klaas Breunissen (GroenLinks - 7 zetels) sloot zich bij de PvdA aan, en pleitte naar een gedegen onderzoek naar de uitvoerbaarheid van het 'iedereen tevreden' idee. Hij achtte de cijfers van muideninfo (zie 'de grondeigenaar ontmaskerd') zo geloofwaardig, dat hij die ook nader onderzocht wilde hebben. Het bevreemdde hem dat de intentieverklaring in januari 2003 geheim was, maar er toen wél een streekplanuitwerking voorlag. Evenmin als de PvdA achtte hij Provinciale Staten aan de intentieverklaring gebonden.

Mevrouw Chandrawatie Jankie sloot zich namens de SP (5 zetels) bij de vorige sprekers aan.

Hans Berkhout (D66 - 5 zetels) het voorstel van de PvdA interessant genoeg vind om zijn fractie hierover te gaan spreken. Een onderzoek naar de voorgeschiedenis kan nuttig zijn, want : 'Gedeputeerde Staten hebben zich al te snel in het bootje van KNSF laten trekken'

Mevouw Nagel ( CDA - 17 zetels) noemde het KNSF-dossier een 'hoofdpijndossier'. Maar 'gedane zaken nemen geen keer'. Zij wilde nog even nadenken over de mogelijkheden en het nut van een onderzoek naar de gang van zaken en de mogelijke alternatieven, en dit met de fractievoorzitter bespreken.

Tenslotte voelde de Laila Driessen (VVD - 19 zetels) er niets voor het voorstel van de PvdA zelfs maar te overwegen. ' Een deal is een deal' sprak zij liberaal.

Dreigementen van Hooijmaijers


"foeilelijk industrie gebied"
De gedeputeerde - die bijzonder luid en indringend sprak - roemde het akkoord met Muiden: 'een voorbeeld-project'. 'Het is immers nu een foeilelijk industriegebied met ontploffingsgevaar' . Hij maakte indruk met de uitspraak dat er op het terrein 'onontplofte bommen lagen' , en zijn dreigement om wanneer iederen zich nu niet voegt naar het accoord - 'dat immers met ruime meerderheid door de raad van Muiden geaccepteerd was' - hij met een aanwijzing voor 'wél zes- of zevenduizend woningen zou komen'. 'Het maakte de gedeputeerde helemaal niets uit dat tenminste de helft van de Statenleden uiterst kritisch tegenover zijn beleid stonden', zo interpelleerde Peter Visser.
Ook vond Hooijmaijers het nodig bijzonder uitgebreid stil te staan bij zijn vermeende uitspraak over de side-letters: 'Uiterst onbehoorlijk'
Meer over deze gedeputeerde - en zijn uitlatingen - leest u op zijn eigen home-page op muideninfo. Nogal wat statenleden waren allerminst gecharmeerd van zijn stoere uitspraken..

tenslotte

Er zijn 83 statenleden. 41 daarvan steunen mogelijk of zeker een onderzoek naar de 'iedereen tevreden' variant, 19 wijzen dit af, 17 hebben er nog wat hoofdpijn voor over. Zou wat door de bevolking gezien wordt als de redding van Muiden uit Haarlem komen?

Klik hier (pdf-23 kb) voor de notulen van de PS-Commissie vergadering


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: