terug naar het overzicht
terug naar Muiden Veilig?
6-november-2001

Brandweerman Muiden:
"Kruitfabriek is veilig"


In de Gooi- en Eemlander verklaarde de heer Nauta, scheidend hoofd van de vrijwillige Muidense brandweer, en hoofd van de bedrijfsbrandweer van Muiden Chemie dat de kruitfabriek veilig is. En ze maken geen munitie of explosieven.
Alleen kruit.
Aanleiding om ons project nederig te stoppen? Leest u verder...


Kennelijk zonder zich bewust te zijn van de dialoog die met MCI tot stand is gekomen, en kennelijk zonder de discussie op muideninfo.nl echt te volgen, werd de heer Nauta helaas door de Gooi- en Eemlander op een voor hem zo belangrijk moment in zijn loopbaan geciteert op ferme onjuistheden, zoals:

het artikel in de
Gooi- en Eemlander van 1-nov-01
MUIDEN - "De kruitfabriek in Muiden is veilig." Dat verklaart Henk Nauta, die deze week vertrekt als brandweercommandant van het korps in Muiden-Muiderberg. Nauta, tevens werknemer en hoofd bedrijfsbrandweer van MCI, heeft de onlangs opgelaaide discussie over de veiligheid van de kruitfabriek in Muiden met kromme tenen gevolgd.

"Als het ergens niet veilig is, ben ik weg", illustreert hij zijn mening over de kruitfabriek. "Ik heb de recente discussies over de veiligheid van de kruitfabriek met kromme tenen gevolgd. Er wordt gesuggereerd dat wij munitie en explosieven maken. Dat is niet waar. Wij maken kruit. Mensen begrijpen er niets van. Natuurlijk kan kruit gevaarlijk zijn, maar als je het goed bewerkt is het veilig." Muider Jan Bovenlander, die voorop loopt in de strijd tegen de kruitfabriek, heeft Nauta nooit zelf gevraagd hoe het zit.

"Ik ben nooit gebeld. Hij heeft mij nooit iets gevraagd. Had hij dat gedaan, dan had hij eerlijk antwoord gekregen. Hij heeft oneigenlijke dingen gedaan. Zo stuurde hij briefjes rond met de vraag of mensen meer willen weten over de veiligheid bij MCI. Mensen die ja antwoordden zette hij op de lijst 'medestanders'. Zeg toch gewoon hardop wat je bedoelt en ga niet onderhuids mensen voor je kweken."

Ook beweert hij dat ik bij de brand van 20 augustus niet op het terrein ben toegelaten. Maar ik was op vakantie. Mijn zoon was vervangend commandant en mocht gewoon het terrein op."
Dat de bewaking van MCI de brand niet heeft opgemerkt is evenmin waar. De geregistreerde tijden kunnen dat bewijzen."

uw webmaster reageerde met dit
ingezonden stuk
Project 'Muiden veilig?'
In het artikel onder de kop "Brandweerman Muiden: 'Kruitfabriek is veilig' " in uw krant van 1 november beweert de heer Nauta, de scheidende chef van de Muider vrijwillige brandweer, dat er bij MCI geen explosieven of munitie worden gemaakt. Alleen kruit. Zijn er dan bij MCI géén explosieve stoffen opgeslagen?

MCI (Muiden Chemie International) stelt zelf dat er van de meest gevaarlijke klasse explosieve stoffen nu totaal 35 ton - verdeeld over het terrein - aanwezig is. Verder ligt er 900 ton explosief brandbare stoffen. In beide gevallen gaat het hier om kruit of de grondstoffen en halffabrikaten hiervoor. Het kruit wordt verkocht aan munitiefabrieken die het in patroon- of granaathulzen stoppen.

Volgens de heer Nauta zou ik hebben beweerd dat hij bij de brand niet op het terrein zou zijn toegelaten en dat de bewaking van de kruitfabriek de brand niet zou hebben opgemerkt. De heer Nauta vergist zich, want deze uitspraken zijn mogelijk van anderen afkomstig en mogen niet aan mij worden toegeschreven.

Tot slot hecht ik er aan te verklaren, dat ik - in tegenstelling tot wat staat geschreven - geen strijd tegen de Kruitfabriek voer. Wat ik wel doe is het verrichten van onderzoek naar de veiligheid van de Kruitfabriek, met als doel voor de omwonenden inzicht te verkrijgen in de risico's van MCI. Daarvoor is steun in de buurt verkregen. Eén en ander gebeurt in het kader van het internet project 'Muiden veilig?'. Er vindt momenteel een constructieve dialoog plaats met een aantal instanties, waaronder MCI en het ministerie van VROM. De voortgang van dit project is te volgen op www.muideninfo.nl

Jan Bovenlander - Muiden




Géén explosieven? (het in 1972 verwoeste gebouw)


Nog even wat details van uw webmaster:

MCI deed onlangs een verplichte openbare kennisgeving in het kader van het BRZO (Besluit Risico Zware Ongevallen) waarin zij vermeldde dat er van de meest gevaarlijke klasse explosieve stoffen op 4 oktober 2001 totaal 35 ton aanwezig was. (Er is maximaal 43 ton toegestaan).
In het verleden zijn deze stoffen zonder enige waarschuwing ontploft. Nu is deze hoeveelheid verdeeld opgeslagen in 'partjes' van maximaal 1500 kg, Er wordt van uitgegaan dat deze niet gelijktijdig exploderen. Daarmee zou het risico beperkt zijn mocht een onploffing plaatsvinden.
Verder ligt er 900 ton (maximaal 1180 ton) van een explosief brandbare stof. Klik hier voor een volledig overzicht.
Dat is niet verwonderlijk, want ik wél al uitgebreid gesproken met de veiligheidsmanager Muiden Chemie, de heer Drost. De heer Drost is de chef van de heer Nauta. Ik wil echter nog wel met de Muidense brandweer spreken, zoals hij op de website kan zien. Overigens behoort voorlichting tot de taken van de brandweer. Ik zou dus op mijn beurt verbaasd kunnen zijn dat de heer Nauta geen contact met mij opgenomen had toen hij meende dat ik het zo bij het verkeerde eind had. De briefjes die rondgestuurd werden door de heer Wetselaar, samen met mij, bestonden uit een circulaire. De mensen die tekenden gaven te kennen het eens te zijn met de inhoud van deze circulaire en wilden ook meer weten over de veiligheid van de Kruitfabriek. Ik snap niet wat daar oneigenlijk aan is. De reactie van de heer Nauta vertoont mijns inziens overeenkomst met de van de burgemeester: je wilt nu écht meer weten... De vraag of de heer Nauta niet op het Muiden Chemie-terrein toegelaten zou zijn kwam van de heer Bökenkamp tijdens de commissievergadering gehouden op 4 september 2001, een vergadering van waar de heer Nauta overigens zelf bij was, evenals de verslaggeefster van de Gooi- en Eemlander. Dat de bewaking van MCI de brand niet heeft opgemerkt, is nooit beweerd. Wél dat anderen de brand opmerkten voordat de portier er van wist. Ook dit laatste is niet van mij afkomstig, maar van Frank Wagenmans, die de brand zag vanaf de A1 en naar de kruitfabriek reed om te waarschuwen. Ik ken de chronologie van politie, brandweer en MCI-bewaking . U hoort daar meer van, als u wilt.

Tenslotte: in het kader van het project 'Muiden Veilig?' vindt momenteel van een constructieve dialoog plaats met een aantal instanties, waaronder MCI en het ministerie van VROM, maar (nog) niet met de gemeente Muiden. Toch ziet het er naar uit dat er binnenkort voldoende gegevens zijn om iedereen zijn oordeel te laten vormen. Of de Kruitfabriek veilig is of juist onveilig zult u van mij niet horen zonder dat eerst afgesproken is wat we nu onder die veiligheid verstaan.

Jan Bovenlander

terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: