terug naar het overzicht

POLITIE BERICHTEN 2005


politie nieuws met betrekking tot Muiden en Muiderberg.



Verdachten overval Xenos aangehouden

ALMERE, LELYSTAD – Op dinsdag 29 november heeft een regionaal rechercheteam van de Politie Gooi en Vechtstreek vier verdachten aangehouden in verband met een overval op de Xenos in Muiden. Het team, bestaande uit 8 rechercheurs, heeft op drie plaatsen in Almere drie inwoners van Almere aangehouden. Ook een inwoner van Lelystad werd op 29 november voor deze overval aangehouden.
Op zondag 30 oktober is de Xenos in Muiden overvallen door drie vermomde mannen. De drie inwoners van Almere en de inwoner van Lelystad worden verdacht betrokken te zijn bij deze overval. Bij de overval zijn de twee aanwezige personeelsleden onder bedreiging van een mes vastgebonden. Een onbekend geldbedrag is buit gemaakt.
De vier verdachten worden vandaag, vrijdag 2 december, voorgeleid bij de Rechter Commissaris in Amsterdam.  

Oorspronkelijk bericht
Overval winkel

Muiden, Pampusweg, zondag 30 oktober, 17:25 uur
Kort na sluitingstijd vond een overval plaats op een winkel. Rond bovengenoemd tijdstip kwamen drie vermomde mannen de winkel binnen door een zijdeur. Onder bedreiging van een mes werden de twee aanwezige personeelsleden vastgebonden. Eén van de daders bleef bij de medewerkers terwijl de ander in het kantoor van de winkel de kassaladen leegde. Met een onbekende buit hebben de overvallers de winkel verlaten. Het is niet bekend met welk voertuig de daders vertrokken en in welke richting ze zijn gegaan.

Inbraak op de Sluis

Muiden, Sluis, zondag 20 november, tussen 15.00 en 21.00 uur.
Via de achterzijde werd de woning betreden. Een slot van een deur werd geforceerd. Sieraden en een computer zijn gestolen.

Weer inbraak in Klapwijk

Muiden, De Fluit, zaterdag 12 november tussen 13.00 uur en 23.00 uur
Werd ingebroken door een deur aan de achterzijde van de woning te forceren. Uit de woning werden twee laptops, een waterkoker en enkele sieraden weggenomen. Het betreft hier een hoekwoning, met een poortje aan de zijkant van de achtergelegen tuin.

Inbraak in Klapwijk

Muiden, Het Karveel, vrijdag 4 november tussen 15.30 uur en 22.00 uur.
Werd een bovenraam van een woning opengebroken waarna het pand is betreden. Een plasma scherm, een laptop, een digitale camera, een mobiele telefoon en een geldbedrag zijn weggenomen.

Botsing met bussluis

Muiden, Amsterdamsestraatweg, zaterdag 29 oktober, 15:52 uur
Een 41-jarige vrouw uit Amsterdam reed met haar auto de bussluis in. De auto kwam met een klap tot stilstand. Door de klap raakte een achterin zittende, 67-jarige vrouw uit Den Haag, gewond aan haar hoofd en nek. Ze werd voor onderzoek overgebracht naar ziekenhuis Gooi Noord

Overval winkel

Muiden, Pampusweg, zondag 30 oktober, 17:25 uur
Kort na sluitingstijd vond een overval plaats op een winkel. Rond bovengenoemd tijdstip kwamen drie vermomde mannen de winkel binnen door een zijdeur. Onder bedreiging van een mes werden de twee aanwezige personeelsleden vastgebonden. Eén van de daders bleef bij de medewerkers terwijl de ander in het kantoor van de winkel de kassaladen leegde.
Met een onbekende buit hebben de overvallers de winkel verlaten. Het is niet bekend met welk voertuig de daders vertrokken en in welke richting ze zijn gegaan

Ramkraak bij Halfords

Muiden, Pampusweg, donderdag 27 oktober 02.47 uur.
Kwam een melding binnen van een ramkraak bij Halfords, op het Maxisterrein aan de Pampusweg in Muiden. Ter plekke bleek dat aan de achterzijde van het pand een rolluik met een vrachtwagen was ingereden. Op deze manier is toegang verkregen tot het magazijn van het pand. Het is nog onduidelijk wat er uit het magazijn is weggenomen. De vrachtwagen is achtergebleven bij het pand en bleek gestolen te zijn in Amsterdam in de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 oktober.

De deuropening is 's morgens al met panelen dichtgemaakt en met een staaf gebarricadeerd.
Op de achtergrond het aan flarden gereden roluik.

Echtpaar mishandeld

Muiden, Naarderstraat, zondag 16 oktober, 02:24 uur
Een 50-jarige man uit Muiden reed met zijn 44-jarige echtgenote op bovengenoemde straat. Ze zagen vier mannen op straat lopen die hun tegemoet kwamen. Toen ze de mannen voorbij reden hoorden zij een harde klap op hun auto. Daarop stapten de man en vrouw uit. Een woordenwisseling met de mannen ontstond die uitliep in mishandeling van het echtpaar. De man en vrouw kwamen op de grond terecht en raakten hierbij licht gewond. Op basis van getuigenverklaringen konden de vier mannen, in de leeftijd van 30 tot 33 jaar, enige tijd later worden aangehouden. Bij hun aanhouding bleken zij onder invloed van alcohol te zijn.

Man aangehouden na woningbrand

Muiden, Broshuizen, zondag 25 september omstreeks 23.40 uur
Kwam een melding binnen dat in een woning op bovengenoemde locatie brand was ontstaan. De bewoner van het pand was op dat moment niet in het pand aanwezig. Uit voorzorg werden enkele woningen in de directe omgeving van het pand geëvacueerd. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel onder controle. Desondanks liep het pand grote schade op. De 34-jarige bewoner is aangehouden. Een onderzoek naar de oorzaak van de brand is ingesteld.

Auto's in botsing door overstekende zwaan

Muiden, A1, donderdag 22 september, 15.47 uur.
Kwam een melding binnen van een aanrijding op de A1. Ter hoogte van Muiden raakten vier auto's in botsing toen er geremd werd voor een zwaan. Bij het ongeval waren een 29-jarige automobiliste uit Amsterdam, een 65-jarige bestuurder uit Bussum, een 21-jarige automobilist uit Heerhugowaard en een 43-jarige man uit Den Haag betrokken. De Bussumer is met onbekend letsel overgebracht naar ziekenhuis Gooi-Noord. De man uit Heerhugowaard, de Hagenaar en zijn inzittende, een 33-jarige plaatsgenoot, zijn met onbekend letsel overgebracht naar het AMC. Door het ongeval is de A1 in de richting Amsterdam gedurende enige tijd deels afgesloten. De zwaan heeft de aanrijding niet overleefd.
(Het verkeer zocht een weg door Muiden. Daar was het bijzonder druk, en kwam men ook al vast te zitten - red.)

Babbeltruc in Muiden

Prinses Irenestraat, zaterdag 17 september, rond 16.30 uur.
Bij een 92 jarige bewoonster werd aan de deur gebeld door een man die zich uit gaf als meteropnemer. Toen de vrouw hem wilde betalen, bood de man aan zelf het geld wel even te halen. Hij ging ervandoor met de bankpas en pincode van de Muidense.

Jongen van tas beroofd op Maxisweg

Muiden, Maxisweg, woensdag 7 september, omstreeks 22:53 uur
Reed een 17-jarige jongen uit Muiderberg op zijn scooter over de Maxisweg in de richting van Muiden. Achterop zat een 15-jarige plaatsgenoot. Twee scooters met vier jongens kwamen naast hen rijden. De jongens uit Muiderberg werden geschopt en geslagen en kwamen ten val. Toen ze op de grond lagen, werd de 15-jarige jongen bedreigd met een mes. Hij werd gedwongen zijn tas met daar in een mobiele telefoon af te geven. Toen een voorbijganger stopte, vluchtten de vier jongens richting Diemen.

Signalement: de bestuurder van een van de twee scooters is 16 a 17 jaar oud en heeft een donkergetinte huidskleur. Hij droeg een rood vest, jeans heupbroek en witte sportschoenen, mogelijk van het merk Nike. Hij reed op een zwart/rode Aprilla type SR. Van de andere jongens is alleen bekend dat ze tussen de 16 – 18 jaar zijn. Alle verdachten droegen donkerkleurige integraalhelmen.

De politie Gooi en Vechtstreek is op zoek naar getuigen van dit voorval. Zij kunnen zich melden via het telefoonnummer 0900 8844.

Granaat aangetroffen

Muiden, Kruitpad, 6 september, omstreeks 12:30 uur
Werd tijdens graafwerkzaamheden op een voormalig fabrieksterrein een granaat uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het explosief werd veiliggesteld en ter vernietiging overgedragen aan het explosieven opruimingscommando (het EOC). Er is geen gevaar voor de omgeving geweest.

Dieselolie op rijbaan

Weesp, Korte Muiderweg, dinsdag 23 augustus omstreeks 09.15 uur
Kwam een melding binnen dat er op bovengenoemde locatie olie op het wegdek zou liggen. Nader onderzoek door agenten wees uit dat het spoor vanaf de Maxisweg richting de Weesperweg en Rijnkade liep. Ook bij de Hogewyselaan, Leeuwenveldselaan, en Muiderweg, bleek dieselolie op de weg te liggen. De brandweer is tot 12.00 uur bezig geweest om het wegdek te reinigen.
De olie was afkomstig van een kapotte brandstofleiding van een betonwagen. De vrachtwagenchauffeur zag op locatie in Amsterdam al dat de leiding kapot was, maar besloot naar zijn bedrijf in Weesp te rijden en daar de wagen te laten repareren. Er is proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Insluiper in woning aangehouden

Muiden, Herengracht, dinsdag 23 augustus 14:18 uur.
Trof een bewoner van een pand aan de Herengracht bij thuiskomst een 35-jarige man uit Alphen aan de Rijn in zijn woning. De man wilde zojuist de woning verlaten. De politie werd hierop gealarmeerd waarop de man is aangehouden.

Ongeval

Man gewond na val van ladder
Muiden, Pampusweg, dinsdag 23 augustus omstreeks 11.35 uur

Was een 45-jarige man uit Lelystad bezig met onderhoudswerkzaamheden in een winkel op bovengenoemde locatie. Door onbekende oorzaak is de onderzijde van de ladder waarop de man stond, onderuit geschoven. Vervolgens viel de man naar beneden en kwam terecht op een stelling met glazen vazen. Medische hulpverleners kwamen met een traumahelikopter ter plaatse om eerste hulp te bieden. De man is met verwondingen aan zijn arm, gezicht en rechtervoet per ambulance overgebracht naar het AMC.
De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in

Dronken man aangehouden

Muiden, Herengracht, maandag 11 juli omstreeks 18.50 uur
Veroorzaakte een 33-jarige man uit Muiden overlast voor gasten van een café op bovengenoemde locatie. Toen de uitbater, een 55-jarige man uit Muiden, de man vroeg te vertrekken, begon de dronken man hem te schoppen en te slaan. Agenten hebben de dronken man aangehouden.

Op 21 juni 2005 kwam in de Raadscommissievergadering het Jaarrapport 2004 van de Politie, team Muiden, ter sprake.
Met name D66 en CDA bleek ontevreden over de prestaties van de Politie.


Sandra Deuling (D66): "Ik heb nu zelf meegemaakt hoe efficient de Politie omgaat met een aangifte. Onlangs deed ik een aangifte van 'doorrijden na een aanrijding'. Het betrof een aanrijding in Naarden waarbij een Muiderberger betrokken was. Twee agenten overlegde wel twintig minuten lang of aangifte wel zinvol was. In die tijd had één agent mijn aangifte ruimschoots kunnen opnemen".

Ondanks de ervaring van Sandra hanteert de Politie tegenwoordig het aantal aangiftes als maat voor haar prestaties, en niet langer het aantal opgeloste misdrijven of het aantal aanhoudingen. U leest dit goed: als je een vergelijking zou maken met de Brandweer zou deze na een melding langskomen met een thermometer om, ten behoeve van de statistieken, de aard van de brand te noteren.

Dick Methorst (CDA) was daar allerminst tevreden over. Hij wenste uitdrukkelijk dat het oplossingspercentage dat betrekking heeft op de aangiften in de gemeente Muiden in het jaarrapport vermeld zou worden. Hij stak niet onder stoelen of banken dat hij vermoedde dat dit een beschamend laag percentage zou zijn, zodanig beschamend dat de Politie het daarom niet vermeldt.

In een reactie verklaarde de portefeuillehouder, mevrouw Anne-Marie Worm, dat we allemaal een 'veiligheidsgevoel' wilden hebben.

Samenvatting van het Jaarrapport 2004 van de Politie, team Muiden
Het jaarrapport vermeldt de resultaten mbt. de landelijke en regionale prioriteiten. Deze zijn:

ALGEMENE PRIORITEITEN:

GEWELD TEGEN PERSONEN, aantal aangiften:
realisatie 2002 : 31
realisatie 2003 : 23
realisatie 2004 : 39
De toename volgt de landelijke trend. De schietpartij in Muiderberg zit hier ook bij.

GEWELD TEGEN GOEDEREN

DIEFSTAL UIT/VANAF MOTORVOERTUIGEN, aantal aangiften:
realisatie 2002 : 128
realisatie 2003 : 111
realisatie 2004 : 220
Het overgrote deel van deze delicten vindt plaats op de parkeerterreinen langs de A1. Gerichte acties (surveilleren, posten) hebben niets opgeleverd.

WONING INBRAKEN, aantal aangiften:
realisatie 2002 : 50
realisatie 2003 : 27
realisatie 2004 : 42
Het 'woninginbrakenteam' pleegt altijd inzet tbv. opsporing. Helaas vermeldt het rapport niet of dit enig resultaat heeft opgeleverd. Een kleine 5% van de huizen in Muiden heeft het certifikaat 'veilig wonen'.

JEUGDCRIMINALITEIT, aantal aanhoudingen (aantal aangehouden volwassenen ter vergelijking):
realisatie 2002 : 7 tot 17 jaar (102 volwassenen)
realisatie 2003 : 27 tot 17 jaar (109 volwassenen)
realisatie 2004 : 37 tot 17 jaar (109 volwassenen)
OVERLAST JEUGD, aantal meldingen:
realisatie 2002 : 79
realisatie 2003 : 125
realisatie 2004 : 75
De politie surveilleert bij de 'hangplekken' en treedt verbaliserend op (oa. voor achterlaten vuil). Er is nauw contact met de jongeren, en de jongerenopbouwwerker.

DRUGOVERLAST: geen meldingen

VERKEER:

VERKEERSONGEVALLEN:
2002: ongevallen: 331 - gewonden: 21 - doden: 1
2003: ongevallen: 295 - gewonden: 9 - doden: 1
2004: ongevallen: 266 - gewonden: 11 - doden: 0
Een dalende trend,
VERKEERSHANDHAVING, aantal verbalen:
2002: Gordel: 16 - Rood licht: 238 - Alcohol: 38 - Snelheid: 66 - Helm: 1
2003: Gordel: 62 - Rood licht: 115 - Alcohol: 27 - Snelheid: 21 - Helm: 15
2004: Gordel: 192 - Rood licht: 294 - Alcohol: 38 - Snelheid: 88 - Helm: 58
Muideninfo vermoedt dat de toename van deze cijfers samenhangt met meer controles en een strenger optreden van de Politie.
VERKEERSOVERLAST, aantal meldingen:
2002: Parkeeroverlast: 39 - Stremming/doorstroming: 119
2003: Parkeeroverlast: 36 - Stremming/doorstroming: 97
2004: Parkeeroverlast: 54 - Stremming/doorstroming: 116
Deze getallen hangen samen met het niet berekend zijn van de infrastructuur van Muiden op de parkeerdruk, en het onstaan van file-problemen op de A1 en A6.

LOKALE PRIORITEITEN:

HUISELIJK GEWELD: 10 meldingen, 19 incidenten, 6 aangiften, 3 verdachten en 6 slachtoffers in Muiden.
Het project 'DOE FF NORMAAL' loopt op de beide basisscholen in Muiden en Muiderberg.
Het aantal meldingen van BUREN EN RELATIEPROBLEMEN bedroeg in 2002: 81 , in 2003: 110 en in 2004: 105, is dus tamelijk constant.
Mbt. CONTROLE TE WATER zijn de problemen met het kite-surfen opgelost.
De overlast van de HORECA valt mee: waren er in 2002 en 2003 resp. nog 22 en 11 meldingen van geluidsoverlast, in 2004 waren dat er slechts 2.
Tenslotte weren er in 2002: 58 , in 2003: 47 en in 2004 : 67 doorverwijzingen naar SLACHTOFFERHULP.

Muider betrapt - rijbewijs kwijt

Huizen, Amersfoortsestraatweg, dinsdag 14 juni, omstreeks 01:15 uur
Zagen agenten een automobilist slingerend rijden over bovengenoemde weg. Uit ademanalyse bleek dat de 42-jarige bestuurder uit Muiden met 675 Ugl (1,55 promille) achter het stuur zat. De man is al eerder betrapt op het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Aantreffen hennepkwekerij na 'Melding'

Weesp, Lange Muiderweg, maandag 25 april 10.46 uur.
Werd naar aanleiding van een melding een in werking zijnde kwekerij aangetroffen in een kelderruimte aan de Lange Muiderweg. In de ruimte werden 1.708 planten aangetroffen. In de kelder waren twee vrouwen, beide 47 jaar en afkomstig uit Bussum, de planten aan het knippen. Zij zijn aangehouden. Beide bewoners, een 26-jarige inwoner van Weesp en een 20-jarige inwoonster, zijn eveneens aangehouden. De kwekerij is ontmanteld en afgevoerd.

Alcohol - Hardleerse Muier

Bussum, Lindelaan, zaterdag 23 april, 02:45 uur
Werd een 19 jarige man uit Muiden aangehouden in een tuin aan de Lindelaan. De man stond eerder die avond bij een geparkeerde auto op de Brinklaan. Controlerende agenten roken een alcohollucht waarna ze hem waarschuwden niet achter het stuur te stappen. Even later zag een agent dat de man toch was gaan rijden. De bestuurder reed met zijn auto een tuinpad op en vluchtte de tuin in. Uit ademanalyse bleek dat hij met 465 ugl (1,00 promille) achter het stuur zat.

Vier mannen aangehouden voor vernielen van auto's

Muiderberg, Nienhuis Ruyskade, zaterdag 23 april omstreeks 01.30 uur
Kwam bij de politie een melding binnen dat een groep mannen op de Nienhuis Ruyskade auto's aan het vernielen was. In ieder geval 6 auto's liepen daarbij lakschade, deuken of kapotte zijspiegels op. Op aanwijzen van een getuige troffen agenten nabij het viaduct IJsselmeerweg / Rijksweg A6 vier mannen in de leeftijd van 17 tot en met 22 uit Naarden aan. Een van de mannen had autopapieren van een van de auto's bij zich. De mannen zijn aangehouden.

Vier politievoertuigen politie Gooi en Vechtstreek verloren gegaan door brandstichting

Loosdrecht - Op donderdag 24 maart 2005 is om 03.30 uur een melding binnen gekomen van brand op een terrein naast het nieuwe districtsbureau Vechtstreek aan de Nieuw Loosdrechtsedijk in Loosdrecht. Het bleek te gaan om vier politievoertuigen van het district Vechtstreek. De brandweer heeft de brand snel kunnen blussen. De voertuigen moeten als verloren worden beschouwd. De brand is niet overgeslagen naar omliggende bebouwing. Vast staat dat de brand is veroorzaakt door brandstichting. Een rechercheonderzoek is ingesteld.

Negentien voertuigen binnen een jaar
De brandstichting van 24 maart staat niet op zichzelf. In een jaar tijd zijn alleen al in district Vechtstreek in totaal negentien politievoertuigen verloren gegaan door brandstichting. In april 2004 is een politieauto aangestoken bij het politiebureau Muiden. Een maand later, in mei 2004, zijn opnieuw twee auto's verloren gegaan in Muiden. Een week later brandden drie auto's volledig uit in Nederhorst den Berg. Op 16 september 2004 veroorzaakte brandstichting een felle brand op de binnenplaats van het politiebureau in Weesp waarbij negen auto's verloren gingen. Met de vier auto's van 24 maart erbij zijn dit negentien auto's. Elders in het land zijn vorig jaar ook tientallen politievoertuigen in vlammen opgegaan door brandstichting.

Aanhouding in horecagelegenheid

Muiden, Amsterdamsestraat, maandag 28 februari omstreeks 02.10 uur.
Een 35 jarige man uit Amsterdam werd heterdaad betrapt op inbraak nadat het alarm afging. Agenten vonden de man in de keuken van het pand, waar hij zich probeerde te verbergen achter een container. In de zakken van de man troffen agenten inbrekersgereedschap aan.De man is aangehouden. Sigaretten en een geldbedrag werden gestolen.

Inbraak Klapwijk

Muiden, de Fluit, woensdag 23 februari tussen 08.15 en 19.30 uur.
Werd een schuifpui aan de achterzijde van de woning geforceerd waardoor de woning betreden kon worden. Een mobiele telefoon en een geldbedrag zijn weggenomen.

Brand Bejaardentehuis

Muiderberg, Kocherplantsoen, dinsdag 15 februari, rond 09:40 uur.
Als gevolg van werkzaamheden door dakdekkers was op het dak van de uitbouw van het bejaardentehuis brand uitgebroken. Bij de brand ontstond een dusdanige rookontwikkeling op de begane grond dat een gang, bestaande uit tien kamers, werd ontruimd. De bewoners werden naar een andere ruimte in het gebouw overgebracht. De dakdekkers hebben de brand in het plafond geblust en na controle door de brandweer konden de bewoners naar hun kamer terugkeren. Niemand raakte gewond. Het gebouw heeft brandschade opgelopen bij de recreatieruimte en de centrale hal.

Vernieling gemeentehuis

Muiden, Het Anker, 20 januari omstreeks 09.55 uur
Kreeg de politie een melding dat op bovenstaand adres een man met een tractor tegen het pand aan was gereden. Ter plaatse werd de bestuurder, een 75-jarige inwoner van Muiderberg, aangehouden. Bij het incident raakte niemand gewond. De toegangsdeur en hal raakten beschadigd.
terug naar het overzicht
terug naar de startpagina

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: