terug naar het overzicht
15-juli-2005

Alle voorstellen aangenomen

Burgerinitiatief - Regeling Actieve Informatieplicht - Uitbreiding Steiger Jachthaven - JOP's - Verlichtingsplan


Alleen het VIB en PvdA stonden wat kritisch tegenover deze voorstellen, en stemden vaak tegen. Dick Methorst toonde met cijfers aan dat de politie in deze gemeente én regio allerbelabberst presteert. En drong aan op verbetering. Daar was wél iedereen voor. Een impressie van de raadsvergadering van 14 juli 2005.


door Jan Bovenlander

De insprekers

Alleen Piet Logchies sprak in. Hij wilde weten of er nu wél of niet een JOP (Jongeren Ontmoetings Plaats) bij hem in de buurt kwam. Als hij direct een antwoord kreeg kon hij weer gaan, zei hij. Zijn jarige buurtgenoot Co van der Weijden was er ook met zijn vrouw Alie. Piet kreeg zijn antwoord niet direct, en moest de behandeling in de raad maar afwachten.

Onze Politie

Bij de behandeling van de 'lokale veiligheidsbrief' citeerde Dirk Jan Methorst uit een onderzoek van Elseviers Weekblad. Uit dat onderzoek, dat betrekking had op het 'Ophelderingspercentage', blijkt dat van de 25 politiekorpsen er maar drie het nóg slechter doen dan het onze: namelijk die van West-en Midden Brabant, Zuid-Oost-Brabant, en Limburg-Noord.
Friesland, Zeeland en Drenthe presteren het beste. Dat het niet aan de streek ligt bewijst Flevoland: die regio is nummer vier.

Christa Frimout heeft een volkstuintje bij de Westbatterij. Onlangs vertelde zij mij dat ze haar houten tuinmeubilair miste. Bij een zoektocht vond ze een hoopje as op het strandje van de Westbatterij. In dat hoopje as bevonden zich resten van haar meubilair. Ze deed aangifte, en ervoer de houding van de politie als uiterst onprettig. Ze zouden er absoluut niets aan doen. Zelfs niet de tuintjes wat meer in de gaten houden...
Er zitten natuurlijk twee kanten aan dit verhaal: die van de terecht verontwaardige Christa, en die van de 'overbezette' politie. En ook nog de kant van het publiek dat steeds meer ondervindt, of meent te ondervinden, dat de Politie er niet voor hen is. En de Politie zelf de veelheid van klachten en aangiften te wijten heeft aan een laks optreden in het verleden. Ondanks dat het er schijn van heeft dat de Politie aangiftes ontmoedigt (zie ook de ervaring van Sandra Deuling) slaagt zij er niet in een aanvaardbaar percentage van de aangegeven misdrijven op te lossen.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat Muiden op het gebied van netheid en rust als buitengewoon negatief beoordeeld wordt.
Dirk Jan drong nogmaals aan op een tweede wijkagent. We hebben er één (Herman de Vries) die echter wegens gezondheidsredenen niet altijd inzetbaar is, en bovendien niet in de gemeente woont. Die tweede agent zou wél in de gemeente moeten wonen, en actief op de hoogte moeten blijven van wat zich hier afspeelt. Hij diende daarover een motie in. Het VIB vond de motie 'te ver gaan' (want te gedetailleerd), maar was het, samen met de PvdA wél met de strekking eens. Allen stemden voor, en gaven daarmee de Burgemeester de opdracht over deze grotere inzet met de Politie te gaan onderhandelen.
O ja, over de flyer uit de motie: die lag als zwerfvuil natuurlijk op straat nadat ze aan de jeugd overhandigd werd.

het burgerinitiatief

Dit voorstel is eerder op muideninfo besproken. Raadsvoorzitter en Burgemeester Worm vond het stuk overhaast, en Jan Hylkema stemde daar inzoverre mee in dat hij de tekst nog wel even aan de ambtenaren wilde voorleggen. Uiteindelijk werd het voorstel met algemene stemmen aangenomen.

de active informatieplicht

Ook dit voorstel is eerder op muideninfo besproken en uiteindelijk werd het voorstel met algemene stemmen aangenomen.

uitbreiding jachthaven

De Stichting Muiden wil haar jachthaven ten behoeve van passanten uitbreiden. Hij zou dan verlengd worden tot de steiger voor het Muiderslot. De steiger zou daar wél onderbroken worden, zodat er geen 'sluipweg' naar het slot ontstaat. De steiger bij het Muiderslot wordt ook verlengd om voldoende ruimte voor het statenjacht 'de Utrecht' te garanderen. Die krijgt daar zijn vaste ligplaats. Voor hoeveel passanten er ruimte gemaakt wordt, bleek niet uit de stukken. En er waren nog wel meer onzekerheden, reden voor VIB om reserves te hebben. Het voorstel werd tóch unaniem aangenomen.

JOP's

De PvdA en VIB stelden zich simpelweg op het standpunt dat de jongeren geen behoefte hebben aan de Jongeren Ontmoetings Plaatsen uit het voorstel, de buurt het niet wil, en het dús niet door mag gaan. Wél wilden zij het geld besteden ten behoeve van projecten waar de jeugd en de buurt zich wél in kunnen vinden zoals opvang 'binnenhuis' (gedacht wordt aan de sportkantine, of 'de Rijver'). De meerderheid (7 tegen 4) wilde de proef met de JOP's tóch doorzetten, het CDA zou de proef als mislukt beschouwen als de Politie niet in staat blijkt voldoende te handhaven.

Verlichtingsplan.

Het stokpaardje van de zich naast het CDA opstellende Eric Hoetmer omvatte een plan dat door zijn voormalige PvdA partijgenoot Jan Hylkema als 'lelijk' beschouwd werd: de panden op de Herengracht en Naarderstraat zouden voorzien worden van slierten kerstboomverlichting. Als niet iedere huiseigenaar wil - en dat zou te vrezen vallen - wordt het nóg lelijker want dan vallen er gaten in de versiering. Het plan zou € 87.400 gaan kosten (bijna twee ton gulden) waarvan de MOR € 25.000 zou willen bijdragen. In een tijd van bezuinigingen, waar de burger 32% meer OZB gaat betalen, nieuwe verlichting voor de raadzaal er niet inzit, en de ambtenaren zweten in het gemeentehuis omdat er geen geld is voor een Airco, kan je dat niet maken, vond Anna Waanders (VIB). CDA, VVD en D66 vonden dat het wel kon, en droegen het College op om op basis van het voorstel van Hoetmer verder te werken aan dit 'verlichtingsplan'. Aldus werd besloten.

Gespreide betaling

Om de pijn wat te verlichten, lees: om de bevolking niet nog meer het slachtoffer te doen zijn van de exorbitante verhoging van de gemeentelijke lasten, zal het ook dit jaar mogelijk zijn in acht termijnen te betalen. Zonder aanpassing van de 'gespreide betalingsregeling' zou het vanwege het late tijdstip waarop de aanslagen door de deur vallen - gevolg van het gebrek aan bestuurskracht? - in vijf termijnen moeten.

Tenslotte

Het was een rustige en gedisciplineerde vergadering. Eén maal vond de voorzitter het nodig om - bij een gering vergrijp van Jan Hylkema - hem er op te wijzen dat zij, Anne-Marie Worm, de orde bepaalde in de vergadering. Dat zijn we intussen wel van haar gewend. Dat zij ook aardig kan zijn bewees zij door iedereen een roos te schenken. Tijdens de afsluitende borrel verraste Dirk Jan Methorst met zeer verzorgde kleine hapjes. Beiden bedankt, wordt na het reces vervolgd...

Lees ook de artikelen uit de Gooi- en Eemlander:
Muiden krijgt sfeerverlichting 18-juli-2005
Muiden eist een tweede wijkagent 18-juli-2005
Herkansing voor plan sfeerverlichting Muiden 14-juli-2005



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: