terug naar het overzicht

STEMADVIES


Lijken alle partijen nu echt wel zo op elkaar? Zoekt u de verschillen? Ik raad u aan de verkiezingsprogramma eens met elkaar te vergelijken. Naar die van het CDA zult u tevergeefs zoeken, en die overige vier partijen vindt u hier op muideninfo.nl: VIB VVD D66 PvdA. Opvallend is dat VIB, D66 en PvdA van hun verkiezingsprogramma duidelijk meer werk hebben gemaakt dan de VVD.


inhoud:



Door Jan Bovenlander

"Hé, webmaster", riep een buurtgenoot mij toe, "ík stem helemaal niet. Ze trekken zich toch geen mallemoer van de bevolking aan, en dan kunnen ze net zo goed de bevolking écht niet vertegenwoordigen. Da's het signaal wat ik wil afgeven." Het is een mening, maar mocht u er anders over denken:

Als u een snelle vergelijking wilt maken dan hoop ik dat u het Vechtjournaal van donderdag 28 februari heeft bewaard. Daar vindt u op bladzijde 5 een standpunt van de vijf Muidense partijen over de Bloemendalerpolder, Veiligheid, Woningbouw, Financiën, Verkeer, en Sociaal beleid. Ik heb dat alvast voor u gedaan, en samengevat, maar u moet natuurlijk uw eigen vergelijking maken:

Waar moet u wél op stemmen:

Bloemendalerpolder:
Opvallend is dat geen van de partijen kiest voor de grootscheepse ontwikkeling van de Bloemendalerpolder waar het Kolpron rapport uit augustus 2001 vanuit gaat. Weet u nog? Extra Editie van het gemeentelijk informatie blad: 'Winnen we het gevecht om de leefbaarheid van Muiden?' en de daarop volgende verontwaardiging over deze plannen om 650 - 2800 woningen, en 100.000 vierkante meter kantoren, in de Bloemendalerpolder te bouwen. De lijsttrekker van het CDA, Dick Schulp, overhandigde 28 februari deze plannen aan minister Netelenbos, om als basis te dienen voor de financiering van een aquaduct. Toch schrijft Dick doodleuk over de Bloemendalerpolder in het Vechtjournaal: "Alleen bij realisering van een aquaduct kan een minimum gebouwd worden". Dat zal dan dat minimum uit dat rapport worden.
D66 ziet bebouwing van de Bloemendalerpolder als consequentie van het aquaduct, en andersom. Groen blijft de polder "voor een groot deel".
De PvdA weet niet zo goed wat een aquaduct eigenlijk is, want in plaats van de Vecht willen zij daar een snelweg instoppen. Ze kiezen "voor een evenwichtige ontwikkeling", wat dat ook moge zijn. De VIB heeft kennelijk voldoende afstand tot de Muider problemen om begrepen te hebben dat het verband tussen woningbouw en aquaduct volstrekt uit de lucht gegrepen is. Hulde!
De VVD tenslotte kiest voor een standpunt dat dicht bij D66 staat, en "landgoederen".

Veiligheid:
Bij veiligheid denken alle partijen aan 'verkeersveiligheid' en trappen de bekende open deuren in. D66 voegt daar de bestijding van kleine, doch zeer hinderlijke ongemakken aan toe, zoals land- en water- knetterscooters. De VIB heeft ons crime report over Muiderberg kennelijk goed gelezen, en pleit voor een beleidsplan tegen kleine criminaliteit. Evenals het CDA wenst zij de wijkagent terug, maar dat zullen ze allemaal wel willen, toch? En hebben we niet al wijkagenten?

Woningbouw:
Tsja, iedereen stelt zich nogal sociaal op, en pleit voor de beschikbaarheid van woningen voor jongeren, en ingezetenen. Het CDA heeft de meest uitgebreide paragraaf, en pleit voor uitbreiding van Florisberg. Ook D66 heeft aandacht voor ouderen, maar dat zullen ze allemaal wel willen, toch?

Financiën:
D66 wil met andere gemeenten samenwerken om kosten te besparen, evenals de PvdA die zelfs samenvoeging met buurgemeenten wenst. VIB wenst openheid, en sponsering van de overheid in bepaalde gevallen. CDA wenst een gezond financieel beleid, waarin een ieder opdraait voor de door hem(m/v) veroorzaakte kosten. Wie niet? De VVD tenslotte eist een sluitende begroting en een actievere rol van de gemeente bij bouwprojecten. De VVD wenst ook dat Muiden niet meebetaalt aan grote infrastructurele werken, het aquaduct dus.

Verkeer
D66 en CDA spreken hun voorkeur uit voor de 'lokale tunnel', en de PvdA houdt het bij een lage brug. (toch vinden alle partijen dat die lokale tunnel, die ik in december 2000 bedacht als reactie op de 'foute benuttingsvariant' een idee waar Rijkswaterstaat eens goed naar moet kijken). D66 heeft een heel rijtje wensen: aquaduct, anti-sluipverkeer, circulatie plan M'berg, bezoekersparkeerplaatsen, 30 km-zone, fietspaden, enzoverder. De PvdA wil de vesting volledig afsluiten. VIB wenst versnelde invoering van duurzaam veilig, met 'voorrang' voor fietsers en voetgangers. De VVD wenst die versnelde uitvoering ook, maar alleen op knelpunten. Verder: optimaal openbaar vervoer, kostendekkend parkeren alleen indien nodig (bijvoorbeeld dus niet 's winters), snelheidsbeperkingen waar nodig, en controle op al die maatregelen. Het CDA maakt tenslotte goede sier met de veilige fietsverbinding over het Amsterdam Rijnkanaal.

Sociaal beleid
De partijen trachten elkaar de loef af te steken in sociale bewogenheid. Het CDA somt zo ongeveer alle denkbare voorzieningen op waar niemand tegen kan zijn, een bijzonder punt bij D66 is een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid, de PvdA pleit voor een internetcafé, het VIB komt op voor de voorzieningen in Muiderberg, de VVD hecht waarde aan sociale participatie, geen afroming van de zalmsnip, en mogelijkheden tot zelfstandig wonen van ouderen.

Een tweetal opvallende punten komen niet goed uit de verf in de vergelijking in het Vecht-Journaal: Andere unieke punten hebben betrekking op het aquaduct:

Nu weet u het natuurlijk nog niet, dus:

Waar moet u beslist niet op stemmen:

Niet op het CDA
'Hulp, niet weer Schulp' las ik onlangs, en inderdaad: Dick vecht voor Muiden, voor Dick is het oorlog, en in een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. Een leugentje om bestwil gaat hij niet uit de weg, weet u het nog van die 'foute benuttingsvariant'? Ook de politie vond het niet leuk dat haar initiatief om het verkeer te regelen op de Sluisbrug in de Gooi- en Eemlander door de lijsttrekker van het CDA opgeëist werd. Ook zo met de veilige fietsverbinding over het Amsterdam Rijnkanaal, waar Trickie Dickie weer eens pronkt met andermans veren: dat idee stamt uit 5 november 1995, toen een burger dit in een brief aan de gemeente voorstelde, en dit op een commissievergadering toelichtte.
Tenslotte, aan mevrouw Netelenbos gaf hij een door de raad onderuitgehaald rapport om een aquaduct op te baseren. Muiden, dat ben ik, zal hij gedacht hebben, en niet de raad, of de bevolking.
Als u vindt dat Dick hiermee op de goede weg is, dan moet u juist op het CDA stemmen.

Niet op de PvdA
Toen Wiebe de Haan aankondigde der raad te verlaten ging er een zucht van verlichting door de zaal. Een einde aan oeverloze, en inhoudsloze discussies over procedures. En eindelijk nieuw bloed in de raad, zeker toen Cees Leupen zijn vertrek aankondigde. Maar wat zien we: de partij vraagt Cees op z'n besluit terug te komen, en kandidaat-wethouder te zijn, en Wiebe staat op de vijfde plaats, bijna verkiesbaar. Er hoeft bij het huidige zetelaantal er maar één uit te vallen heer de Haan zit weer in de raad. Dus klein houden, die partij. Jammer van die leuke campagne, en het doordachte verkiezingsprogramma met misschien wel goede ideeën.
Als u het risico van de terugkomst van die ouwe hap toch maar voor lief neemt, moet u het natuurlijk zelf weten.

Niet op D66
Een dromer die Hans van der Steen? 'Als we geen aquaduct krijgen kunnen we dan de minister niet vragen de vliegtuigen om te leiden? ' vroeg hij nog na de betreurenswaardige geheime raadsvergadering over het aquaduct - waar alle partijen schuldig aan zijn. Bijna iedere raadsvergadering verrast hij ons wel met een wereldvreemde opmerking. En dan wil D66 ook nog de kruitfabriek weg hebben, terwijl daar tussen honderden tonnen explosieven ringslangen vrolijk ronddolen, die natuurlijk moeten opkrassen als dat terrein gebruikt gaat worden voor woningbouw, recreatie en nog meer werkgelegenheid. Raar van die natuurbeschermers, inconsequent, niet op stemmen dus.
Maar als u daar anders over denkt, stemt u dan toch maar op die partij.

Niet op de VVD
Zwalkende partij, zou het ooit beter worden? Tot nog toe niet een sterke oppositie, behalve als Erik Pieter Vlaanderen het woord voert. Terwijl juist Erik Pieter door zijn partijgenoten buiten gesmeten is. Zou het met de nieuwe ploeg beter gaan? Wanneer de VVD weer vier zetels krijgt zitten daar in ieder geval de beide dames weer in die al, mijn inziens op weinig spectaculaire wijze, een tijdje meegedraaid hebben. De 'oppositieleider' Frits van Rossum komt niet terug, en men kan zich dus afvragen in hoeverre het optreden van de VVD in deze oppositie maatgevend is voor de toekomst.
Dus als u vertrouwen heeft in lijsttrekker Henk Bökenkamp moet u tóch maar op hem stemmen.

Niet op het VIB
Grappig, een partij oprichten omdat Muiderberg achtergesteld wordt. Gebaseerd op onterechte frustratie, want zeker de helft van ons gemeentebestuur (raad) bestaat uit Muiderbergers. Maar Muiderberg is een dorp met weinig problemen, en Muiden een stad midden in een boze wereld, en heeft dus helaas meer aandacht nodig. Wees blij met je droomdorp.
Als u daar anders over denkt, stem dan gerust op Anna.



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: