terug naar het overzicht

KNSF-terrein als 'verborgen tuin'

Uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 08 januari 2005

door Tamar de Vries
MUIDEN - Er is nog veel onduidelijkheid over de toekomstige invulling van het KNSF-terrein in Muiden. Eén ding staat echter vast voor architect Kees Rijnboutt (65) uit Muiderberg: het terrein wordt niet volgeplempt met 'een grote plas woningen', zoals hij dat noemt. In de stedenbouwkundige verkenning die Rijnboutt en zijn bureau De Architectengroep in Amsterdam maakten van het kruitfabriekterrein is dan ook veel ruimte voor groen, de band met het water van het IJmeer en de oude structuur van het fabrieksterrein.


In opdracht van grondeigenaar KNSF maakten Rijnboutt en Bart van der Vossen een ruimtelijke studie van het eeuwenoude fabrieksterrein. ,,Vorig jaar in maart hebben we er rondgefietst. We reden toen door een zee van sneeuwklokjes. Een fantastische plek. We noemen het de verborgen tuin van Muiden. Tegelijkertijd is het een diep vervuild terrein. Dat moet afgedekt of gereinigd worden.''

De architect, die al meer dan tienduizend woningen heeft gemaakt, gaat bij de plannenmakerij steeds uit van het 'geheugen' van het gebied dat hij onder handen neemt. De waterlopen, weggetjes, wielen, productielijnen en bomenrijen moeten herkenbaar blijven in de studie, vindt Rijnboutt. Met de term geheugen doelt hij op de landschappelijke en cultuur-historische elementen van het gebied waar eeuwenlang kruit werd geproduceerd. Compagnon Bart van der Vossen licht toe: ,,Oude gebouwen, zoals het ketelhuis en de directeurswoningen, kunnen onderdak bieden aan een restaurant, een huisartsenpraktijk, of kinderopvang''.

Rijnboutt: ,,Als wij een plan maken, is de culturele waarde van een gebied heel belangrijk om vast te houden. In onze verkenning blijven de sportvelden op dezelfde plek. Het oorspronkelijke plan van Arcadis voorzag in massale bouw op de sportvelden, maar daar maak je de Muiders kwaad mee. In het geheugen van Muiden zijn dáár de sportvelden. De stadsboerderij kan ook blijven staan. Die is belangrijk voor de buurt. Mensen gaan daar met hun kindjes naar de dieren kijken.''

De waterlopen op het terrein geven het geheel al een zekere structuur, waarop voortgeborduurd kan worden. Ook de wielen blijven in Rijnboutts visie gespaard. ,,En de bomen zijn voor ons net zo belangrijk als gebouwen'', stelt hij nadrukkelijk. ,,Verder moet je geen huizenzee vastmaken aan Muiden. Daarmee breng je Muiden in ruimtelijke zin in diskrediet. We zijn gaan kijken of we op een mooie manier 1700 woningen kunnen neerzetten.''

Op basis van de stedenbouwkundige verkenning is een proefverkaveling gemaakt. Daarin zijn verschillende bebouwingsdichtheden opgenomen. In de brochure 'KNSF, de verborgen tuin van Muiden' geven de architecten met behulp van het digitale programma fotoshop een indruk van hoe de soorten bebouwing (vrijstaande huizen, rijtjeswoningen, appartementen maximaal 4 woonlagen) eruit zien. De rode zones hebben de hoogste dichtheid (60 woningen/ha). Deze dichtheid is gelijk aan die van de historische kern van Muiden. De groene zones hebben de laagste dichtheid (5-10 woningen/ha) en hebben een open karakter met struiken, riet, plassen en sloten. De gele zones hebben een middelhoge dichtheid (25 woningen/ha) en worden gekenmerkt door de aanwezigheid van platanen en beuken.

Langs de A1 en de Muidertrekvaart is een strook met kantoren voorzien. De dichtheid correspondeert met die van de aangrenzende bebouwing.

De stedenbouwkundige studie is vorige maand aan de politiek getoond. KNSF acht nu de tijd rijp om naar buiten te treden met het plan. Rijnboutt: ,,Wij willen niets liever dan samen met de bevolking het project oppakken en verder uitdenken. Dan krijg je het beste resultaat. Een goed plan kan nooit ontstaan uit een slecht proces. De inbedding van een plan moet niet in de sfeer van ruzies geschieden. Daar moet je voor bij elkaar gaan zitten''.