terug naar het overzicht

Muiden laat opslag vuurwerk ongemoeid

Uit de Gooi en Eemlander van 8 februari 2001

Smith wil eerst duidelijke regels

MUIDEN - Burgemeester Harry Smith van Muiden is voorlopig niet van plan stappen te ondernemen tegen de vuurwerkopslagpiaats in het centrum van Muiden. Smith vindt het vuurwerkbesluit van de regering nogal ‘fors en autoritair’ en wil eerst eens duidelijke regelgeving zien voordat de gemeente actie onderneemt.

Minister Jan Pronk besloot vorige week dat bedrijven die consumentenvuurwerk opslaan en winkels die rond oudjaar verkopen, op tenminste twintig meter afstand van woningen, bedrijven en recreatieterreinen moeten staan. Voor opslag van professioneel vuurwerk geldt een minimale afstand van 800 meter. Zowel bestaande als nieuwe bedrijven zouden volgens het kabinet aan deze regels moeten voldoen.
Verder gaat voor de opslag van professioneel vuurwerk voortaan een maximum van 6000 kilo gelden. Voor consumentenvuurwerk ligt de grens op 50.000 kilo. Gevolg is dat tientallen vuurwerk-opslagbedrijven zullen moeten verhuizen.
Burgemeester Smith noemt de plannen van het kabinet onduidelijk. "Het is zo extreem. Er is totaal geen overleg gevoerd met de provincies en gemeenten. Vandaar dat er veel kritiek is. Iedereen valt nu over het kabinet heen." Smith vraagt zich af hoe het nu precies zit met de regelgeving en met de financiering: "Moet de provincie of de gemeente zelf nog iets bijdragen? Ik denkoverigens dat de provincie niet genoeg mankracht heeft om deze plannen in goede banen te leiden."
Smith maakt zich verder zorgen om de verkoop van vuurwerk bij winkelcentra als de Maxis. "Misschien blijkt straks dat de verkoop en opslag van vuurwerk niet in de buurt van woonhuizen mag gebeuren, maar dan zou het wel mogen bij een winkelcentrum. Dat is net zo gevaarlijk, want daar lopen duizenden mensen te winkelen", zegt Smith.
Eigenaar Peter Hulkenberg van de vuurwerkopslagplaats aan het Ravelijnspad in Muiden heeft zich nog niet bij dt burgemeester gemeld. Smith: "Eerst maar eens bekomer van de schrik".


(Klarabel moet ook nog bekomen van de schrik. Lees hier haar reactie 'ontploffingsgevaar' - Uw Webmaster)