terug naar het overzicht
terug naar het artikel op muideninfo.nl

'College Muiden kon beter weten'

Uit de Gooi- en Eemlander van 23 maart 2001

Guus Kroon moest actuele foto's Al thuis laten

van onze verslaggeefster Rianne Kofman

MUIDEN - De verklaring van Rijkswaterstaat, dat het heeft vergeten actuele tekeningen van de uitbreiding van de Ai op te sturen zit Muidenaren dwars. Het college van b en w had wél kunnen weten dat het tijdens de inloopavond over de aquaductplannen met verouderd materiaal naar buiten kwam. Dat zegt Guus Kroon, voorzitter van de stichting Behoud Vesting Muiden (BVM), die op de dag van de presentatie recenter materiaal aan wethouder Dick Schulp had voorgelegd.

De wethouder heeft Kroon echter gevraagd voor de inloopavond in november zijn luchtfoto's van de CRAAG-studie thuis te laten. Kroon was in het bezit van foto's met daarop nieuwere varianten die Rijkswaterstaat in juli 2000 in het gemeentehuis presenteerde. "Ik heb Schulp verteld dat ik andere informatie had, waarop hij me vroeg die iet mee te nemen. Hij zei dat het presenteren van nog meer varianten de aandacht zou afleiden en alleen maar onnodige verwarring zou zaaien" zegt Kroon. "Toen ik ze vervolgens wel bij me had, was hij geërgerd. 'Ik had je toch gezegd dat je dal niet moest doen', zei hij."
Nu Rijkswaterstaat verklaart dat de variant van Schulp allang van de baan was, vindt Kroon de reactie de wethouder 'aan te rekenen'. Kroon: "Ik zag tijdens die inloopavond een plan dat ik nog nooit had gezien, terwijl Ik wel bij de laatste presentaties van Rijkswaterstaat ben geweest. Ik schrok me dood toen ik de tekeningen van Schulp zag met de hoge brug en het verdwijnen van alle op- en afritten. Hij gebruikte die tekeningen als enige optie van wat ons te wachten stond om zijn betoog voor het aquaduct kracht bij te zetten. Achteraf blijken het oude plannen te zijn."
Hoewel Kroon denkt dal Schulp op zich het beste met Muiden voor heeft, vindt hij het raar dat hem voor een informatieavond werd verzocht geen informatie over het onderwerp mee te nemen. En dat Schulp geen moeite heeft gedaan om feiten te checken.
"Officieel had Schulp volgens Rijkswaterstaat misschien niet van andere varianten kunnen weten; maar menselijk gezien had hij dat wel. Ik vind dat ons informatie is onthouden en dat de gemeenteraad op het verkeerde been is gezet."
Verkeerswethouder Dick Schulp zegt de gang van zaken te betreuren. "We wisten wel dat er andere dingen in omloop waren, maar dat waren geen studies die officieel bij ons waren binnengekomen. Zelfs het hoofd van Rijkswaterstaat zei niets over oude tekeningen toen we het aanvalsplan lieten zien. En die heeft ons plan gezien voor we het aan de pers en inwoners presenteerden."
Over zijn handelwijze jegens Kroon zegt Schulp: "Ik ging er niet vanuit dat het materiaal van Kroon officieel was. En hij kwam er juist mee op het moment dat we ons plan wereldkundig gingen maken. Er kwam van alles op me af. Op dat moment was het te laat. Ik had me misschien de volgende dag kunnen informeren, maar daar is het niet meer van gekomen."

terug naar het artikel op muideninfo.nl