terug naar het overzicht
Lees hier het artikel in de Gooi-en Eemlander "College Muiden kon beter weten"

De tekeningen, die breed uitgemeten in een extra editie van het voorlichtingsblad in november 2000 aan de bevolking gepresenteerd werden, waren zeker al sinds 19 juli 2000 verouderd: toen heeft Rijkswaterstaat in de kazerne immers al de actuele variant getoond. En omdat deze materie 'in beweging' is zou een telefoontje naar Rijkswaterstaat om de laatste versie op te vragen geen kwaad hebben gekund. Dat dit nagelaten is roept de vraag op wat nu de strategie is geweest achter het verkrijgen van 'draagvlak' voor de aquaduct-plannen en de daaraan gekoppelde nieuwbouwplannen : menselijk gezien had Schulp moeten weten dat de gepresenteerde plannen niet actueel waren. Oordeelt u zelf:



13 november 2000: des-informatie-avond?

verslag van de webmaster - 24 maart 2001

De rol van muideninfo.nl

Muideninfo.nl is onmiddelijk na de persconferentie van 9 november op het Web gezet om de burgerij net zo goed te informeren als de pers, om zo bij te dragen aan een democratische meningsvorming. Uw webmaster heeft toen de persconferentie bezocht, en de daar verstrekte informatie zo belangrijk gevonden dat hij deze, met de uitleg die de Wethouder en Kolpron gaven, onmiddellijk op het Internet heeft gepubliceerd.
De webmaster heeft toen aan u beloofd zijn uiterste best te doen om informatie rond de aquaductplannen in te winnen, en heeft daartoe herhaalde malen contact opgenomen met Kolpron, om te onderzoeken van wie nu al de 'positieve reactie's' afkomstig waren. Toen Kolpron daarop zweeg, is muideninfo.nl bij de provincie gaan informeren. Daar bleek men absoluut niets te voelen voor de grootschalige project-ontwikkeling in combinatie met het aquaduct. De webmaster, en ook anderen, trokken daaruit de conclusie dat wanneer een benuttingsvariant dan onafwendbaar zou zijn, het misschien handig is Rijkswaterstaat te beïnvloeden tot een gunstiger uitvoering van die benuttingsvariant dan die in de extra editie van ons "voorlichtingsblad" breed uitgemeten getoond werd. Deze dus, waarin alle op en afritten vervielen:

"Gemeentebestuur vecht voor de leefbaarheid van Muiden"


Op bezoek bij Rijkswaterstaat

Om de plannen van een gunstiger uitwerking aan Rijkswaterstaat te bespreken nam de webmaster op 5 februari contact op met Rijkswaterstaat. De eerste reactie van Rijkswaterstaat was dat ze de hier getoonde plannen, zoals op muideninfo.nl gepubliceerd, nog nooit gezien hadden! Maar de webmaster, en een drietal 'meedenkers' waren welkom op 26 februari. Het verslag van dat bezoek is onmiddellijk op muideninfo.nl gepubliceerd en leest u hier. Het stond nu onbetwistbaar vast dat onze verkeerswethouder al sinds 14 december wist dat de getoonde benuttingsvariant niet aan de orde was, een feit waarover hij op de raadsvergadering van 15 maart stevig onderhouden werd.

Informatie verstrekking sterke kant van deze wethouder?

Onder deze omstandigheden kan men zich allicht afvragen of de wethouder niet reeds op 13 november, tijdens de inloopavond, of op 9 november, toen het informatieblad verspreid werd, en de persconferentie gehouden werd, of zelfs eerder, ervan op de hoogte was dat de vertoonde benuttingsvariant onjuist was. In ieder geval kon hij, bijgestaan door het ervaren en gereputeerde burau Kolpron, op de hoogte geweest zijn. Men kan zich onder deze omstandigheden wellicht een scenario indenken waarbij de aquaduct-plannen kracht bijgezet worden door dit ongunstige alternatief te presenteren. Het doel heiligt immers de middelen, zo kan men allicht denken. Maar dit alles kan natuurlijk ook gewoon onzorgvuldigheid geweest zijn. Tot 14 december, tenminste.

Guus spreekt Schulp bij haringkar.

Toen Guus Kroon op zaterdag 11 november bij de haringkar aan Dick Schulp vertelde foto-montages van de CRAAG-studie te beschikken, was Schulp daarin niet geïnteresseerd, maar bezwoer hij wél deze geheim te houden. Toen Guus de foto-montages tòch op de inloopavond bij zich had werd hij, op niet mis te verstane wijze herinnerd aan het bevel van onze wethouder. De foto-montages die Guus toonde waren overigens van de Aquaduct-variant, maar de foto-montage van de echte benuttingsvariant had Guus ook bij zich. Ook toen zijn die niet ter sprake gekomen.

Rectificatie?

Tijdens de raadsvergadering van 15 maart vroeg mevrouw Ruijzendaal of de wethouder met zijn hand op het hart kon verzekeren dat hij niet eerder dan 14 december wist dat de getoonde benuttingsvariant foutief was.
"Is een rectificatie van de extra editie van het voorlichtingsblad niet op z'n plaats nu we weten dat de daar zo prominent gepresenteerde 'foute' benuttingsvariant van de baan is?", vroeg het raadslid Hans van der Steen aan wethouder Schulp later op 22 maart. "Ik denk het niet", antwoordde de wethouder, "want ik wist niet beter".

Rol gemeenteraad

De rol die de gemeenteraad bij dit alles speelde zullen we wel nooit kennen. We weten niet of er een 'bepaalde strategie' is afgesproken tijdens die geheime gemeenteraadsvergadering, want hij was immers geheim. Was hij openbaar geweest, dan waren een aantal onverkwikkelijke zaken waarschijnlijk niet gebeurd. Dat was ook voor deze wethouder een stuk aangenamer geweest. Openheid duurt het langst...

De idee dat muideninfo.nl met de publicatie van de gemeentelijke plannen op 9 november ongewild meegewerkt heeft aan deze onzorgvuldige informatie verstrekking, staat muideninfo.nl niet aan. Wij hopen het echter goed gemaakt te hebben.


terug naar het overzicht
Lees hier het artikel in de Gooi-en Eemlander "College Muiden kon beter weten"

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: