terug naar het overzicht
naar "het Muidens Postagentschap"

Postagentschap verdwijnt

Uit de Telegraaf van 19 juni 2001

Dorpsbewoners en ouderen gedupeerd

door Mirjam Brinks
AMSTERDAM, dinsdag

Ruim 1400 van de 2200 kleine postkantoren in Nederland worden gesloten. Vanaf september gaande eerste filialen dicht.

Postkantoren BV, de gezamenlijke onderneming van TPG en de Postbank, informeert deze dagen de ondernemers die op de nominatie staan om te verdwijnen. Terwijl de ondernemers spreken over sluiting van hun bedrijf, noemt Postkantoren BV het een ombouwoperatie van postagentschap tot servicepunt. De vestigingen mogen vanaf het moment dat ze servicepunt zijn alleen nog maar telefoonkaarten en postzegels verkopen.

Door deze reorganisatie is er straks in honderden kleine dorpen in ons land geen postagentschap meer waar de dorpsbewoners terecht kunnen voor allerhande geld- en posttransacties. Hierdoor komt vooral de serviceverlening aan ouderen en plattelandbewoners ernstig in gevaar.

Deze groepen moöten dan voor alle financiële zaken naar een groot postkantoor dat straks bijna alleen nog maar in de grote steden te vinden is.

Zo is het niet langer mogelijk om de vergeten telefoonrekening of elektriciteitsnota nog even snel bij de buurtvestiging van het postkantoor te betalen.

"Iets waar vooral studenten, allochtonen en uitkeringsgerechtigden veel gebruik van maken", weet Rob van Hees, secretaris van de Vereniging van Postagentschappen.

Maar ook voor het versturen van een aangetekende brief moet straks de gang gemaakt worden naar een groter postkantoor.

Door deze reorganisatie in de postwereld, die overigens twee jaar geleden al is aangekondigd, verdwijnen volgens de Vereniging zeker 1600 arbeidsplaatsen. "Dat zijn geen werknemers van Postkantoren BV. Ik heb dan ook geen idee hoeveel mensen hierdoor op straat komen te staan", laat een woordvoerder van de overkoepelende organisatie weten.

"Het hele kantoor wordt ontmanteld zegt Hans Bruining, eigenaar van een minipostkantoor op Texel. "Vorige week zijn ze hier geweest om mij mede te delen dat deze vestiging een servicepunt wordt. Na de zomer wordt hier dan ook de balie en de kluis weggehaald", zegt de verontruste ondernemer.

Volgende week maandag komen alle leden van de Vereniging in Utrecht bij elkaar om te praten over wat zij noemen 'hun faillissement'. "Van de verkoop van postzegels, strippenkaarten en telefoonkaarten kunnen de ondernemers echt niet leven", zegt Van Rees. "Geldhandelingen waren tot nu toe altijd de belangrijkste inkomstenbron." Ook onderzoekt de Vereniging op dit moment of zij juridische stappen kunnen nemen.