terug naar het overzicht

PAMPUSRONDWANDELING DOOR MUIDEN


De Stichting Pampus biedt u deze rondwandeling door Muiden gratis aan. U bent van plan het forteiland Pampus te bezoeken? En het duurt nog even voordat de boot vertrekt? Geen nood. Wij bieden u een interessante wandeling door de stad Muiden. Tijd ongeveer 30 minuten.



Muiden is een vestingstadje met ongeveer 3500 inwoners. In vroeger eeuwen was Muiden een doorvoer- en opslaghaven van Utrecht. Graaf Floris V verleende Muiden stadsrechten en vanaf 1672-1673 was Muiden een belangrijk steunpunt in de Hollandse Waterlinie.

1. We starten onze wandeling bij het poorthuis van het Muiderslot. Als we met de rug naar de poort toe staan zien we recht voor ons de Herengracht met veel oude gevels. Loop eens niet op de rijweg, maar kies het pad dat achter de beer (muur) loopt. Aan uw rechterhand de bedrijvige haven met allerlei luxe jachten, maar ook de zeilschepen van de "bruine" vloot!

2. Geniet van de geveltjes aan uw linkerhand. Een aantal is nog in authentieke staat gebleven. (nummer 23) Op nummer 33 zien wij een plaquette uit 1900 waarop wordt aangegeven, dat Koningin Wilhelmina de "Revue der Visschersvloot op de Zuiderzee" inspecteerde! Dit gebouw was toen een openbare school.

3. Let ook even op de gevel van de apotheek op nummer 59. Bovenin een plank met opschrift: "De Schulpen", zo heet het terrein bij de sluis.

4. We lopen verder in de richting van de grote zeesluis. Een markant punt voor Muiden, met maar liefst drie bekende restaurants dicht bij elkaar. Aan de overkant restaurant de Doelen en aan de kant waar u zich bevindt links "Ome Ko" en het overbekende "Graaf Floris V van Muiden". Bovenin de gevel van Ome Ko een gevelsteen met een beeld van "de Gooyse Boer" (de officiële naam van dit café) Ziet u de leuke terrasjes?

5. Ga eens even midden op de brug staan voor het nemen van een foto van de haven met het Muiderslot op de achtergrond! Kijk ook nog eens naar de overkant waar tegenover de Doelen een tolhuis bewaard gebleven is. Tot de jaren 20 werd hier tol geheven.

6. We vervolgen onze wandeling langs de Herengracht. Tegenover restaurant Graaf Floris V van Muiden een standbeeld dat herinnert aan de smid Jan Melis. "Zolang er paarden zijn"is het opschrift dat natuurlijk herinnert aan het feit dat de smid paarden besloeg.

7. Verder op de Herengracht de R.K. Nicolaaskerk meteen massale deurpartij. Op nummer 84 het voormalige stadhuis met een toepasselijk opschrift boven de deur en een aardig reliëf in de gevel. (het zegel van Muiden uit 1914)

8. Na het voormalige stadhuis gaan we direct linksaf de Kerkstraat in. Een blik op de Hervormde kerk doet herinneringen aan oude tijden herleven. De kerk dateert van 1400 en de toren is gebouwd in 1200. Duidelijk is te zien dat de kerk zelf een andere bouwstijl heeft dan de toren. De halve maanvormige opening onder de toren is niet het overblijfsel van een fontein, maar de oorspronkelijke ingangspartij die nu bijna volledig onder het zand bedolven is, omdat de grond is opgehoogd.

9. Aan de achterkant rechts van de kerk de consistoriekamer met trapgevel.

10. We wandelen nu rechts van de kerk het steegje door tussen de huizen Kloosterstraat 43 en 45. Via het trapje de oude vestingwal op en dan linksaf. Aan het einde van de wal trapje op en dan lopen we om het volgende vestingwerk heen.
Liefhebbers kunnen even bovenop kijken en genieten van een prachtig panorama. Aan het einde van het pad trap af en dan naar links.

11. We zijn nu op het Vestingplein. Het Muizenfort met gracht en brug is voortreffelijk gerestaureerd. Weer goed voor een leuke foto. In het Muizenfort is onder andere de "Walbasis"( het kantoor) van de stichting Pampus gevestigd. Van hieruit worden alle activiteiten die verband houden met het forteiland Pampus geregeld. Ook de lokale omroep Stichting Space en de Historische Kring Stad Muiden (HKSM) zijn in het Muizenfort te vinden.

12. Tegenover het Muizenfort ziet u een met gras begroeide heuvel. Aan gene zijde ligt de Kazernestraat. De heuvel blijkt opnieuw een vestingwerk te zijn. Het is de vroegere kazerne. Hier waren eens de soldaten gelegerd, die dienst moesten doen op het eiland Pampus. Een foto van de kazerne en het kazerneplein zijn de moeite waard!

13. U loopt de Kazernestraat verder uit. Achteraan rechts komt u op de Ton Kootsingel. Steek over en ga aan de overkant de vestingwal op. Van boven af heeft u hier een bijzonder fraai uitzicht op de weilanden van de Noordpolder en de vestinggracht rond Muiden. Kunt u zich voorstellen hoe mogelijke aanvallers in vroeger eeuwen tegen de vesting Muiden moesten "opkijken"? Er zijn een paar picknick tafels waar het goed toeven is onder de bomen. Halverwege een vestingwerk uit 1874 dat bewaard gebleven is. De ingang is in de jaren '70 dichtgemetseld.

14. Aan het einde van de vestingwal verlaat u het pad. U bent nu weer terug bij het Muiderslot waar de veerboot naar Pampus op u wacht voor een vaartochtje naar het forteiland.

De fortwachters en alle vrijwilligers wensen u een plezierig bezoek aan het forteiland Pampus!

Stichting Pampus Postbus 90 1398 ZH Muiden.

(deze wandeling kwam mede tot stand in samenwerking met Guus Kroon van de Historische Kring Stad Muiden)


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: