naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

JULI 2005



26-juli-2005

Vlaanderen terug in de raad?
Op voordracht van een aantal leden van de VVD staat Eric Pieter Vlaanderen op de voorlopige groslijst van de komende gemeenteraadsverkiezingen. In november stelt de ledenvergadering de definitieve lijst vast. Vlaanderen zat al eerder voor de VVD in de raad. Het was een tumultueuze tijd. Bij de raadsverkiezingen van maart 2002 ontbrak de bekende Muiderbergse makelaar, die veel bijval van het publiek pleegt te oogsten tijdens drukbezochte inspraak – en informatieavonden, op de kandidatenlijst van de VVD.
Geen trek in fusie met Weesp
De politiek in Muiden heeft nog niet gereageerd, maar de eerste reacties vanuit de bevolking op de (in het bestuurskrachtonderzoek aanbevolen) fusie tussen Weesp en Muiden staan te lezen op de kabel. Een momentopname: op dinsdag 26 juli hadden 90 inwoners via de poll van de kabelkrant hun menig gegeven op de stelling 'Weesp en Muiden zouden moeten fuseren'. 'Ja' zei 27% en 'nee' vond 58%, terwijl 6 % het op 'misschien' hield en 10% liet weten 'dat het er ooit wel van komt'. Deze eerste reacties kunnen gezien worden als een signaal dat een huwelijk met Weesp voor een meerderheid van de inwoners van Muiden en Muiderberg niet hoeft. Nog steeds niet, want bij de raadsverkiezingen van 2002 was de PvdA al pijnlijk gebleken dat verregaande samenwerking tussen Muiden en buurgemeenten niet de keus van de bevolking was. De PvdA had het samengaan van kleine gemeenten als speerpunt ingezet bij de verkiezingen. Dat dit maar weinigen aansprak bleek toen de uitslag bekend werd: het aantal raadszetels van de partij werd gehalveerd (hierbij zij aangetekend dat er ook andere zaken meespeelden, zoals de ondoordachte campagne en de voordracht van Leupen als wethouder.) Het bestuurskrachtonderzoek toont het gelijk van de PvdA aan, maar in de politiek gaat het er niet om of je gelijk hebt, maar of je gelijk krijgt. Niet voor niets zwijgen de politici van Muiden en Muiderberg in alle talen over het netelige onderwerp van een eventuele fusie.
Muider Week op Radio Weesp
Sinds maandag staat het actualiteitenprogramma Lokaal Centraal van Radio Weesp elke avond in het teken van Muiden. Mevrouw Ties Hilgers kwam maandagavond als eerste aan bod met de nieuwe plannen voor het Muiderslot. Vanavond wordt Bep Vos uit Muiderberg geïnterviewd over het Muider familiespel van de Lions, woensdagavond spreekt André Verheul met burgemeester Anne-Marie Worm, donderdag is het onderwerp 'Muider media' (gesproken wordt met Mathijs Wink van de kabelkrant en Jan Bovenlander, de webmaster van Muideninfo.nl) en zaterdag gaat het over Swing op de Brink in Muiderberg. De uitzendingen van vinden plaats tussen 18.00 en 19.00 uur. Ze worden herhaald van 20.00 tot 21.00 uur en de volgende morgen van 08.00-09.00 uur. Radio Weesp is in Muiden te ontvangen op 106.5 FM (niet op de kabel.)
Weesp wil meer weten van Muiden
Op de kabelkrant van Weesp (www.weesper.nl) hadden dinsdag 26 juli al 120 inwoners hun mening gegeven over de Muider Week op radio Weesp. Menig Weesper wil graag nadere kennismaking met Muiden, de gemeente waarmee Weesp volgens deskundigen moet samengaan. Meer dan de helft (57,5 % om precies te zijn) meldt: 'Ja, ik wil wel eens wat meer weten van onze buurgemeente'. Daar stond tegenover dat 42,5 % liet weten: 'Nee, Muiden boeit me niet'. Hiermee wil natuurlijk niet gezegd zijn dat de Weespers een fusie met Muiden accepteren, maar nog minder dat zij, zoals Muiden, een samengaan massaal afwijzen.
Het Muiderslot in de toekomst
Het interview op Radio Weesp met Ties Hilgers over het Muiderslot leverde voor Muiden weinig nieuws op, maar de uitzending was dan ook bedoeld voor Weesp. De directeur van het slot vertelde onder meer dat de exploitatie van het kasteel een probleem is, gezien de hoge lasten en de beperkte subsidie. Van de 90 medewerkers zijn er 60 vrijwilliger, dus onbetaald. Ook vertelde ze dat de bezoekers kunnen blijven komen tijdens de ingrijpende verbouwing, die op stapel staat. Deze is nodig om 80 % van het kasteel toegankelijk te maken voor het publiek (nu is dat maar 30%.) Naast de aloude begeleide rondleiding door het zeventiende eeuwse deel van het slot komen er twee ontdekkingstochten zonder gids door het middeleeuwse deel: de Ridderroute en de Torenroute. Ook zal het buitenverblijf van de valkeniers worden verbeterd. Totnogtoe beschikt het gehele slot over slechts één elektragroep. Maar hier komt verandering in, waardoor het kasteel in de winter langer kan open zijn. Momenteel bezoeken jaarlijks 120.000 mensen– vooral gezinnen en schoolkinderen uit de wijde omgeving – het slot. Met de gemeente is afgesproken dat het bezoekersaantal wel 150.000 mag worden, maar dan meer gespreid over het jaar, dus niet alleen in het seizoen, omdat het anders voor een stadje als Muiden niet is op te vangen. Mevrouw Hilgers prees het 'keihard werkende ambtenarenapparaat' van Muiden. Ze beaamde desgevraagd dat het slot de gemeente hard nodig heeft.
PvdA-plan valt goed in Muiden
Zoals verwacht valt het PvdA-plan voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein heel goed bij de bevolking. Er wordt op ontmoetingsplaatsen, zoals bij de haringkar van Dirk van der Plas, bij de Hoek en in de cafés en menige huiskamer met veel waardering over gepraat. Ook op de website www.muiden.pvda.nl krijgt de oppositiepartij veel bijval. Vooral het 'Bloemendalermeer', de even slimme als fraaie waterpartij tussen Weesp en Muiden, die snode plannen voor nog meer huizen in de toekomst de kop in moet drukken, spreekt tot de verbeelding, evenals de tunnel waarin de A1 met zijn lawaai en stank kan worden weggemoffeld om de natuur te sparen (of zo'n tunnel doorgaat is vraag twee, maar het begint er steeds meer op te lijken dat er niets anders opzit, gezien de dreiging dat er hier straks vanwege de luchtvervuiling volgens de Europese milieuregelgeving helemaal niet gebouwd mag worden.) Ook blijkt - bij navraag, want duidelijk is het niet – dat wat de PvdA betreft de sportvelden op dezelfde plaats mogen blijven, evenals de volkstuinen. Natuurlijk scoort de partij met het voorstel voor 600 woningen op het KNSF-terrein, in plaats van de 1350 woningen van de laatste intentieverklaring, waar een raadsmeerderheid mee akkoord ging. Wel roept het vragen op waarom de PvdA ineens met 600 woningen komt (overigens altijd nog twee keer Mariahoeve), terwijl een onderzoek van dezelfde PvdA heeft aangetoond dat 500 woningen voldoende zouden zijn om kostendekkend te kunnen bouwen en er ook nog een flinke winst aan over te houden. Misschien dat men niet achter heeft willen blijven, nadat de coalitiepartijen zich zo welwillend naar de wensen van de vastgoedmagnaat hebben gevoegd. Overigens heeft de coalitie geen antwoord op de 600 woningen op het KNSF-terrein. Zij kunnen er de PvdA niet hard op aanvallen, want de overgrote meerderheid van Muiden wil dat er op Muider maat wordt gebouwd.
Waterscheiding met Weesp niet gewaardeerd
Het WeesperNieuws tekende de volgende zin op uit de mond van de fractievoorzitter van de PvdA in Weesp, Koos Kappert: 'In het atelier waren ze erg blij met onze bijdrage, ze zullen het zeker meenemen'. Is Kappert nu zo naïef of is hier sprake van een Weesper mop? In elk geval zal het ontwerpatelier allerminst blij zijn met het op de valreep ingediende PvdA plan met het mooie binnenmeer. 'Er is al water genoeg' was de eerste reactie van de eerste man van het atelier, architect Kees Rijnboutt, die eerder, in opdracht van de KNSF, met de grote lijnen voor de invulling van het kruitfabriekterrein kwam. De Gooi – en Eemlander maakt een eind aan elke illusie dat het PvdA-plan serieus wordt genomen, door te melden dat als gevolg van hun nadrukkelijke keus voor een eigen kijk en hun afwezigheid bij de denksessies van het ontwerpatelier, de visie van de PvdA van Muiden en Weesp 'niet doorklinkt in de uiteindelijke ontwerpvariant die door het atelier in elkaar wordt gezet'. Merkwaardig genoeg heeft de krant het alleen over de PvdA fracties van Weesp en Muiden, en niet over de grote PvdA Statenfractie, die niet alleen een heel belangrijk aandeel in het plan heeft, maar ook nog eens de andere Statenleden Staten voor de visie moet zien te winnen. De veronderstelling dat het PvdA-plan alleen maar voor kennisgeving wordt aan genomen, is het andere uiterste en al even onwaarschijnlijk als de blijde verwachting van Kappert. Overigens betrapte de Gooi – en Eemlander de PvdA op een telfout. Er zijn in het plan, inclusief het gewenste contingent in buurtgemeenten, 4300 woningen aangegeven in plaats van de 4500 waar de provincie van uitgaat. Nog een nieuwtje: tot ergernis van Peter Visser, de voorzitter van de PvdA fractie in Provinciale Staten, die voor Radio Weesp onder meer zei dat ook de CDA Statenleden onaangenaam verrast waren dat het ontwerpatelier de bebouwing van het KNSF-terrein met 1350 woningen als onontkoombaar uitgangspunt heeft genomen, wordt het ontwerpresultaat van het omstreden 'voorbeeldproject Weesp/Muiden' feestelijk tijdens de Sail gepresenteerd op de provincieboot van Noord-Holland. Er zijn al stemmen opgegaan om bij dezelfde gelegenheid ook het alternatieve PvdA plan aan de genodigden en de pers te presenteren.
Verbouw van Jozefschool begonnen
De gemeente Muiden heeft een bouwvergunning afgegeven voor de verbouw van de Jozefschool. Deze week worden de werkzaamheden voorbereid. Volgens de planning duurt de verbouwing tot 1 maart volgend jaar. De start van de bouw brengt met zich mee dat alle groepen moeten verhuizen. Groep 8 is gedurende de hele bouwperiode onderdak in een leslokaal boven de gymzaal van de PC Hooftschool. Groep 7 verhuist zeven weken naar het kantoor van Ad van der Vliet in de Hellingstaat. Als hun aangebouwde lokaal klaar is, verhuizen ze terug naar school. De groepen 1 en 2 gaan naar de noodlokalen op de plaat en groep 3 naar het noodlokaal op de speelplaats. Deze jongste groepen blijven in de noodlokalen zolang de verbouwing duurt. De groepen 4, 5 en 6 verhuizen binnen de school voor de duur van de verbouwing naar de huidige kleuterlokalen. Aannemer Hoogevest uit Almere voert de verbouwing uit. De komende week wordt begonnen met het plaatsen van een bouwkeet op het kerkplein tussen de Nicolaaskerk en de Jozefschool. Ook wordt een plaats voor opslag van materialen ingericht. Begonnen wordt met de aanbouw van een extra lokaal op de huidige speelplaats voor peuters. Er worden onder meer heipalen gepulst en een fundering gemaakt. Ook wordt er een afscheiding gemaakt tussen de huidige kleuterlokalen en de rest van de school. Vervolgens worden palen gepulst in het deel van de school waar de opbouw op komt. Na de schoolvakantie zullen er drie schoollokalen in gebruik zijn, alle drie goed afgescheiden van de bouw. Materiaal en mensen worden via het kerkplein aangevoerd om de bewoners van de Kloosterstraat zoveel mogelijk overlast te besparen. In het rondschrijven aan de buurt laten bestuur en directie van de Jozefschool weten alles in het werk te stellen om hinder te voorkomen. Dat zal niet altijd lukken. Zo ziet men zich gedwongen de kleinste kinderen gedurende de bouw op de plaat te laten spelen. Dat is in strijd met een eerdere belofte aan de aanwonenden, maar men ziet geen andere mogelijkheid.
VerkeersRegel Installatie duikt weer op
B&W bereidt een voorstel voor om een VRI (VerkeersRegel Installatie) te laten installeren aan weerszijden van de sluisbrug ter vervanging van de tijdelijke, gehuurde verkeerslichten. Lang niet iedereen is het erover eens dat er zo'n peperdure voorziening van 'zelfregulerende lichten' moet komen, met name sinds de vorige wethouder liet weten dat de verkeerslichten niet allereerst het sluipverkeer tegengaan – dat zou er nauwelijks meer zijn - , maar vooral voor een 'rustig verkeersbeeld' in het hart van Muiden zorgen. Wie met eigen ogen ziet hoe het spitsverkeer vanuit Muiderberg en het Gooi het rode licht stelselmatig negeert, twijfelt hier met reden aan. Tegenliggers worden gefrustreerd omdat ondanks groen licht aan hun kant, de weg tóch geblokkeerd is. Er ontstaan opstootjes en er vallen zelfs klappen. Daar komt nog bij dat de VRI een uitgave van € 150.000 vergt, oftewel 330.000 gulden oud geld, en dat terwijl er nu juist zo bezuinigd moet worden. Bovendien is (althans was) er sprake van een afschrijving over tien jaar, terwijl in die tijd de verkeerssituatie hier wel eens heel anders kan zijn. De politie heeft indertijd aangeboden om tijdens de ochtend – en avondspits paaltjes aan weerszijden van de sluisbrug te plaatsen. Dat is immers veruit de effectiefste en goedkoopste oplossing. Alleen zullen dan een aantal inwoners een stukje om moeten rijden. Het nieuws is dat Rijkswaterstaat tweederde van de uitvoeringskosten wil bijdragen, zolang dit niet meer is dan € 60.000. Dat zou betekenen dat de VRI de gemeenschap Muiden altijd nog € 90.000 kost (met de wetenschap dat Rijkswaterstaat niet altijd zijn beloften gestand heeft gedaan, neem het betalen van de doseerinstallaties in Muiderberg, dat later een 'vergissing' bleek te zijn.)
Wat de buspassagiers te wachten staat
Wethouder Meijer komt op de discussierubriek van Muider.nl met de geruststellende mededeling dat buslijn 136 dan wel zal verdwijnen, maar dat met ingang van 11 december aanstaande buslijn 110 ervoor in de plaats komt en dat deze bus in een halfuursdienst rechtstreeks vanaf Muiderberg naar het station in Weesp rijdt. De wethouder zal voor alle zekerheid checken of het inderdaad om een halfuursdienst gaat en ook of je in Muiden op het P&R terrein kunt overstappen. Aangenomen dat de bus onderweg stopt bij de halte Mariahoeve en het P&R terrein aan doet, betekent de nieuwe situatie voor Muiden een verbetering – al ligt het voor de hand dat dan de haltes Amsterdamsepoort en Brandweerkazerne komen te vervallen. Een verbetering, want het huidige busje naar Weesp (de 153, die eveneens gaat verdwijnen) rijdt immers maar één keer per uur en 's middags zelfs twee en een half uur helemaal niet (reden waarom er steeds meer buspassagiers op een andere manier naar Weesp gaan, wat Connexxion weer als een bewijs beschouwt dat er nauwelijks belangstelling voor het busje is). Als de 136 verdwijnt, kun je niet meer naar de Maxis, Diemen en Amsterdam Oost. Maar ook daarin is, volgens een artikel in de Gooi – en Eemlander, voorzien: wie snel door wil naar Diemen en Amsterdam Amstel moet bij het P&R terrein Muiden aan de Maxisweg op de 159 of de 102 stappen. Maar de dienstregeling geeft aan dat de 158, net als de 137, naar de Bijlmer rijdt, en niet naar Amsterdam Amstel. Buslijn 102 is helemaal niet in de huidige dienstregeling te vinden. De actuele situatie is, dat je vanaf P&R Muiden met de 152 en de 157 naar het Amstelstation kunt (en in de spits met de 261 en 163). Of er straks op weg naar Amsterdam ook gestopt wordt bij de Maxis is niet duidelijk – in elk geval niet op het Maxisterrein zelf, want die halte is een stille dood gestorven. Wel stoppen de bussen naar het Amstelstation in Diemen bij de Sniep. Van daar kun je een andere bus of tramlijn 9 nemen, wanneer je verderop in Amsterdam wilt zijn. Wil je vanuit Muiden en Muiderberg verder dan Bussum het Gooi in, dan zul je bij het station Naarden Bussum moeten overstappen. Toch zou je dan sneller op je bestemming, bijvoorbeeld Gooi Noord, zijn. Voor bewoners van Muiden Oost die met de bus naar Amsterdam willen betekent de nieuwe dienstregeling dat zij óf helemaal naar het P&R terrein aan de Maxisweg moeten lopen óf achter de buffer bij Mariahoeve op de 110 moeten stappen en op het P&R terrein overstappen. Volgens Connexxion zou de nieuwe regeling met de 110, ondanks het overstappen tijdwinst opleveren, maar wie regelmatig meemaakt dat de bus óf te laat arriveert óf te vroeg vertrekt, doet er verstandig aan minstens vijf minuten te vroeg bij de halte te zijn. Daarmee gaat de tijdwinst verloren, zelfs als de aansluitende bussen op elkaar wachten.
Schipperbitter heeft een eigen website
Tik 'Schipperbitter' in op Google en er verschijnt de ene na de andere pagina. De aanduiding 'Muider Schipperbitter' maakt nog meer pagina's los, zelfs van Finse slijters. Het lijkt wel of er Muier bij moet staan als garantie van echtheid. Op menige plaats in Nederland vraagt men dan ook niet naar Schipperbitter, maar om een Muiertje. Maar Schipperbitter staat wel degelijk voor het eigenzinnige drankje, dat 21 jaar geleden in Muiden het licht zag. De eigenaar van het merk, de Schiedamse stoker de Kuyper, haalde al weer jaren geleden het woord 'Muier' van de naam af, omdat er verwarring over ontstond en omdat onze Oosterburen 'Muier' niet konden uitspreken – wat toch eerder een aanbeveling zou zijn. Schipperbitter of Muier Schipperbitter: het is nog onverminderd een succes. Zelfs zozeer dat de Kuyper vorige week met een eigen website voor dit merk kwam: www.schipperbitter.nl. Schipperbitter fans kunnen het nieuwe etiket bewonderen (de drenkeling in de ton is vervangen door een zeebonk achter een stuurrad) en ook de nieuwe geschenkverpakking. Er staan foto's op de site van de legendarische proeverij bij Ome Ko en de introductie met de M.S.Bitter met de enorme kruik op het achterdek, waarin Huib Smelt van zijn welverdiende nachtrust genoot na een dag vol promotieactiviteiten. Beginners wordt aanbevolen om Schipperbitter koel te drinken, maar warm kan ook: in een kop dampende chocolademelk. Schipperbitter is verkrijgbaar in drie gedaanten, alle drie diepblauw van kleur en bekroond met een vuurrode dop: de 1 liter fles, de oorspronkelijke geschenkkruik en de zakflacon van 10 cl, een platvink die 'je beste maatje aan boord' genoemd wordt en zich makkelijk in je laars laat meenemen. Er staat ook een maritieme evenementenkalender op de website. Het valt op dat Sail Amsterdam ontbreekt, terwijl er hier toch een sloep met de naam 'Schipperbitter' aanwezig zal zijn.
Alsnog subsidie voor Groene Hart boek
B&W van Muiden heeft besloten de uitgave van het boek van de Stichting Het Groene Hart alsnog een subsidie van € 255, - toe te kennen, mogelijk omdat er zo'n ruime plaats voor Muiden in het boek is ingeruimd – in elk geval niet omdat het college het Groene Hart niet zou willen aantasten. In eerste instantie was een subsidieaanvraag afgewezen.
Dode kastanjes kosten ook veel geld
Dat er tal van kastanjebomen in de gemeente Muiden ten dode zijn opgeschreven – hoeveel is nog niet duidelijk – doet menig natuurliefhebber pijn. Maar er zit nog een andere nare kant aan: in het ongunstigste geval kunnen de kosten van het rooien en herbeplanting oplopen tot € 45.000 per jaar. Dat is in guldens omgerekend bijna een ton.
Posterdieven belagen bushokje
Bij Viacom Outdoor, exploitant van reclame-uitingen op abri's, weten ze er alles van. Posterdieven hebben er een sport van gemaakt de grote posters uit bushokjes te jatten. Ze forceren de sluiting van de gasveerklep, waaronder de poster zit en 'vergeten' de klep te sluiten. Die steekt dan helemaal uit: een rotgezicht. Inmiddels is bij het bushokje bij de brandweerkazerne de schade weer hersteld, maar de exploitant wordt er niet vrolijk van. Niet alleen kost de controle en het herstel handenvol geld, ook wil de adverteerder niet betalen als zijn poster er niet hangt.
Antennemast bekroont restauratie
De katholieke parochie heeft, in verband met het beschermde stadsgezicht, bij de gemeente vergunning gevraagd en gekregen voor het plaatsen van een zogeheten GSM/UMTS antenne voor mobiel bellen. De installatie kon in één moeite door met de opknapbeurt van de kerk. Er kan een aardig prijsje uit de onderhandelingen voor het plaatsen van zo'n antenne rollen, maar het zal niet genoeg zijn om er de restauratie van een Waterstaatskerk mee te financieren.
Hekkenproject vordert
Langzaam maar zeker komt er schot in de restauratie van het ruim een eeuw oude smeedijzeren hekwerk rond de wallen van de kazerne en langs het Vestingplein. Dinsdag werden weer vele meters hersteld hek geplaatst door de mannen van de Stichting Herstelling. De vernieuwde hekken staan inmiddels voorbij de Muiden 1050 pomp.
Van de motor
Er rijdt een trits zware politiemotoren door Muiden. Een indrukwekkend gezicht, al die ronkende bomen van kerels. Tot er een van de motoren de stoprand pakt en de bestuurder onderuit gaat. Terwijl hij opkrabbelt vraagt een meelevende Muier vriendelijk: 'stapt u altijd zo af?' Als blikken konden doden…
18-juli-2005

Trikes of shoppers?
De een zegt dat het trikes waren, de ander houdt het op shoppers, maar iedereen die zondag de stoet van tien grote motoren met de lange sturen door Muiden zag denderen, was het erover eens dat het een prachtig gezicht was.
De Leeuw in de bocht
Maandag kort na het middaguur hield iedere voorbijganger zijn hart vast bij het zien van de capriolen van een trekker, die een trailer van een meter of tien, twaalf met daarop een grote boot achteruit over de sluisburg door Muiden duwde. Het hele verkeer stond stil. Dit moest wel fout gaan. Maar er ging niets fout en het waren geen capriolen. Het was een staaltje stuurmanskunst van scheepswerf Aart de Leeuw in Weesp.
Nu al negen makelaars
De negende makelaar, die in Muiden wil opereren, heeft zich aangediend. Koster Di Giacomo verspreidde huis aan huis in Muiden en Muiderberg een krantje waarin het beroep van makelaar het leukste beroep ter wereld wordt genoemd en waarin woningen in de wijde omgeving te koop worden aangeboden. Het aanbod van deze makelaar blijft in Muiden vooralsnog beperkt tot een kavel aan de Lange Muiderweg nr. 1.
Plan PvdA stilletjes gepresenteerd
De publiekelijk aangekondigde visie op de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, ontwikkeld door de PvdA fractie van Provinciale Staten en de PvdA raadsfracties van Muiden en Weesp zou feestelijk gepresenteerd worden in het oude postkantoor. Maar toen het donderdag vlak voor de definitieve sluiting van het ontwerpatelier zover was, was er geen sprake van feestelijkheid. Het plan werd in alle stilte overhandigd. Niemand voelde zich geroepen het woord te voeren. Ook bleef discussie uit, hoewel er wel degelijk over dit plan te discussiëren valt. Eigenlijk had je van Jan Hylkema, het enig overgebleven PvdA fractielid in Muiden sinds Eric Hoetmer zijn eigen fractie begon, mogen verwachten dat hij iets zou zeggen, maar de recht voor zijn raapse Hylkema heeft een hekel aan alles wat naar poespas zweemt. Wethouder Eric Mackay, een van de weinige officieel aanwezigen, was er niet bepaald enthousiast over dat de PvdA-fracties pas op de valreep met hun kijk kwamen aanzetten. De PvdA beriep zich erop dat men zich keurig aan de voorwaarden had gehouden. Je mocht tot het laatste moment met ideeën komen en dat was gebeurd. Het ontwerpatelier zal er niet omheen kunnen de bijdrage van de PvdA serieus te bestuderen, temeer omdat de partij haar inbreng 'verkoopt' als een beter alternatief dan de huidige plannen van het ontwerpatelier.
Veel natuur, maar ook veel huizen
Heel Muiden en Muiderberg kan de manier waarop de PvdA Muiden op de kaart zet, zien en de uitvoerige toelichting lezen. Het plan zal inmiddels overal in de bus zijn gevallen. De partij pretendeert dat haar alternatief een betere leefomgeving biedt, die aansluit bij de wensen van de bevolking. Of dit ook voor Muiderberg geldt, valt te bezien, maar in de kern Muiden was het signaal van de overgrote meerderheid van de inwoners bij verschillende gelegenheden overduidelijk: bouwen is prima, maar betaalbaar en niet zoveel. Dit tot schrik van de politiek en de KNSF, die de koppen in de raad al geteld hadden en applaus van de inwoners hadden verwacht in plaats van protest. Op het eerste gezicht is in het plan van de PvdA aan 'niet zoveel bouwen' weinig gehoor gegeven. De visie gaat braaf uit van het besluit van Provinciale Staten om 4500 woningen te bouwen in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein (op de kaart staan er 4500 minus 700, omdat een deel van het contingent van GS mag worden overgeheveld naar elders in de regio.) Belangrijk voor inwoners is vooral dat het plan tegemoet komt aan de wens van de Muiers, omdat het voorziet in niet meer dan 600 woningen op het KNSF-terrein. Bovendien wordt de bouw over de nodige jaren verdeeld. Ook het plan om minimaal een vijfde van de woningen in de sociale sector te bouwen valt bij de bevolking natuurlijk in goede aarde. Hierdoor kunnen eigen jongeren en doorstromende ouderen immers in Muiden blijven. Het voorstel is de weiden te bebouwen en het Kruitbos te sparen. Wat de Bloemendalerpolder betreft: ondanks de aantrekkelijke natuurrijke omgeving aan met name de Muider kant en het uitgestrekte veenmeer in het hart van de Bloemendalerpolder (met onder meer aanlegplaatsen voor een honderdtal woonboten), springt hier de toch wel massale woningbouw in het oog. Als troost staat erboven dat er een toekomstbeeld getoond wordt voor de jaren 2020 tot 2025, zodat de verandering zich geleidelijk kan voltrekken en Muiden, net als vroeger bij de nieuwe wijken, kan wennen aan de veranderingen en de kans krijgt zichzelf te blijven, wat een voorwaarde is om het eigen karakter te kunnen behouden.
Een haalbaar plan of een verkiezingsstunt?
Is het aantrekkelijke toekomstbeeld van Muiden dat de PvdA geschapen heeft haalbaar of is het een illusie of alleen maar een verkiezingsstunt? Het spreekt vanzelf dat het plan een kans maakt om op z'n minst voor een deel te worden overgenomen, anders had de PvdA er niet zoveel tijd en geld in gestoken. Als het al onhaalbaar zou zijn, dan is dit zeker niet vanwege de voorgestelde 600 in plaats van 1350 tot 1475 woningen op het KNSF terrein, waarmee een bang gemaakte raadsmeerderheid onder dreiging van een aanwijzing akkoord ging. Het aantal van zeshonderd woningen komt trouwens niet uit de lucht vallen. Het was een van de alternatieve mogelijkheden die werden aanbevolen in een raadsbreed aangenomen, maar uiteindelijk ergens in een prullenbak verdwenen motie. Dat neemt niet weg, dat het nog steeds een reëel alternatief is, waar KNSF Vastgoed dan maar mee zal moeten leven, want zoals het maar weinig scheelde of de Tweede Kamer had de KNSF de voet dwars gezet, zo goed vindt deze grondeigenaar en projectontwikkelaar straks Provinciale Staten op zijn weg. Het kon wel eens een hogere horde worden voor de voorstanders van een volgebouwd KNSF-terrein, want er roert zich een linkse, milieuvriendelijke meerderheid in de Staten met de PvdA als veruit de grootste partij. Weliswaar zit Provinciale Staten door het accepteren van het streekplan Noord-Holland Zuid vast aan 4500 woningen voor Weesp en Muiden (plus eventuele buurgemeenten), maar daarvan hoeven er beslist niet 1350 tot 1475 op het KNSF –terrein te komen, ook al beweren de KNSF, de provincie, B&W en een aantal raadsleden in Muiden nog zo hard dat dit onontkoombaar is vanwege het raadsbesluit. Behalve Provinciale Staten kunnen ook de MER en de Europese regelgeving nog een stokje voor de plannen steken om het waardevolle moerasbos op te offeren, zo goed als de rechter wanneer de advocaat van Behoud Vesting Muiden de zaak aankaart en op het hoogste niveau de Raad van State. En natuurlijk niet te vergeten de nieuw te kiezen gemeenteraad die al in maart volgend jaar aantreedt. Inmiddels is al gebleken dat het ontwerpatelier geen verantwoorde manier weet om alle 1350, laat staan 1475 woningen op het KNSF-terrein te krijgen zonder de hoogte in te gaan. Dat wordt nog een moeilijke zaak, want hoogbouw is iets waartegen zelfs de voorstanders van Groot Muiden zich verzetten. Een saillant detail: als de bouw van niet meer dan 600 woningen de oplossing blijkt te zijn, krijgt wethouder Mackay alsnog zijn zin. Met dit aantal op zijn verlanglijstje ging hij immers de onderhandelingen met KNSF Vastgoed in. Het mag tegenstrijdig lijken, maar de VVD-kiezers in Muiden zullen Mackay dankbaar zijn als de PvdA-visie straks door de Staten wordt overgenomen.
Tunnel niet haalbaar
Zoals het ontwerpatelier vrijblijvend een aquaduct kon intekenen (de beslissing hierover is niet aan de provincie en de gemeenten, maar aan Rijkswaterstaat) zo vrijblijvend kon ook de PvdA 'zijn' tunnel op papier zetten. Het zou natuurlijk prachtig zijn, een kilometers lange tunnel waarin de A1 verstopt ligt, maar het is allerminst reëel. Er wordt nu al jarenlang gesteggeld over een aquaduct – niet te verwarren met een tunnel, want een aquaduct is een goot waar de Vecht doorheen stroomt, terwijl het verkeer er onderdoor rijdt. Er is nog steeds geen zicht op of er ooit een aquaduct komt, want daar heeft Den Haag geen geld voor. Een A1 die al een stuk voor Muiden een tunnel in duikt en er halverwege het kruitbos weer uitkomt, kost echter een veelvoud van een aquaduct, dus vergeet het maar. Het is, hoe mooi ook bedacht, een utopie. Het gevaar ervan is dat het hele plan er minder serieus door wordt genomen.
Manhattan aan de Vecht terug
Natuurlijk is het slim om op het dankzij de tunnel vrijkomende 'oude' tracé van de A1 nog eens 400 huizen te plannen, die tot 2025 gebouwd kunnen worden. Maar een vergelijkbaar plan (de inzet was toen om via massale bouw zelf een aquaduct te kunnen bekostigen) ging finaal de mist in. Het zal duidelijk zijn dat de PvdA uit het oogpunt van milieu liever een tunnel heeft dan een aquaduct, want met een aquaduct zou de gewenste ecologische verbindingszone in het gedrang zou komen. Maar toch: de mensen lekker maken met een tunnel gaat te ver, temeer omdat er geen alternatief op de kaart staat als de A1 gewoon blijft. Waar komen dan die 400 woningen, die nodig zijn om het contingent vol te maken?
Allemaal zegeningen
De plannen voor het wegrestaurant De Wegman langs de A1 bij het pompstation, die al 25 jaar bestaan, worden in de PvdA visie verwezenlijkt, maar dan aan de andere kant van Muiden, omdat volgens de tekening de A1 op de huidige plaats dieper zal liggen door de aanloop naar de tunnel. Ook wel zo prettig is dat er een ontsluiting vanuit Weesp langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar de A1 komt; dat de Weesperweg alleen voor lokaal verkeer zal zijn; dat er langs de Westoever van de Vecht een helemaal tot Weesp doorlopende weg (jaagpad?) kronkelt; dat het strandje bij de Westbatterij een riant strand wordt; dat de sportvelden blijven en dat – overigens ook al een 'oud' plan - Muiden zo te zien op de plaats van de huidige Vechtbrug een lokale brug, de Bovenlanderbrug, krijgt om de sluisburg te ontlasten. Mag het ook een tunnel zijn als die toch in één moeite door getekend kan worden?
Een bloemetje van de burgemeester
Burgemeester Anne-Marie Worm, die als kandidaat voor het burgemeesterschap de voorkeur van de hele gemeenteraad genoot, trad op 1 maart in Muiden aan. De raadsleden hebben het deze keer goed gezien. Hoewel mevrouw Worm hier nog geen half jaar is, valt op hoe snel ze zich heeft ingewerkt en hoe goed ze op de hoogte is van allerlei zaken die in Muiden spelen. Haar belangstelling voor alles en iedereen in stad en dorp wordt door de inwoners gewaardeerd. Tekenend voor haar optreden is, dat ze de bezoekers op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering af en toe ter verduidelijking informeert over de achtergrond van een raadsvoorstel. Anne-Marie Worm is iemand die anderen ziet staan. Maar met de raad heeft ze het niet makkelijk. Het is dan ook een lastige club met een traditie van eigenzinnigheid en gelijkhebberij. Muider raadsleden laten zich niet aan het handje meevoeren. Ze accepteren dat de voorzitter zich strikt aan het boekje houdt, maar dat gaat niet van harte, zeker niet wanneer ze zegt dat zìj de orde bepaalt en zichzelf vervolgens het laatste woord geeft, terwijl het raadslid in de contramine zijn ei nog niet kwijt is. Om de scherpe randjes er een beetje af te halen en de zomervakantie een fleurige start te geven, bood mevrouw Worm aan het eind van de laatste raadsvergadering voor het zomerreces ieder raadslid een bloem aan. Dick Schulp die als de nestor wordt beschouwd, kreeg als eerste persoonlijk een roos overhandigd. Die had hij ook wel verdiend. Misschien dat hij stevig onderhanden genomen was voor zijn gedragingen in het openbaar, maar hij hield zich in de laatste vergadering keurig koest. Ook een andere ex-wethouder, Hans van der Steen, die anders dan Schulp zo verstandig was te stoppen met het raadswerk en op de publieke tribune zat, kreeg een aai over de bol. Niet van burgemeester Worm maar van zijn opvolger Jaap Meijer, die hem prees voor zijn inzet voor de Jops.
Wordt de Jop een flop?
Onder meer omdat er bouwvergunningen nodig zijn, kan het nog wel even duren eer er jongeren ontmoetingsplaatsen in Muiden en Muiderberg staan. Maar dat de Jops er komen is wel zeker, nu een raadsmeerderheid na jaren heen en weer praten de knoop heeft doorgehakt. Het voorstel dat werd aangenomen, houdt in dat er naast een jop bij de Googweg in Muiderberg en een bij de Amsterdamsepoortbrug aan de Singelgracht ter hoogte van het betaald parkeerterreintje, in beide woonkernen in totaal vier bestaande banken worden overhuifd. Jong en oud mag, weer of geen weer, naar hartelust van deze 'chatboxen' gebruik maken. De VIB, Riet Ruijzendaal en de PvdA stemden tegen. Ze hebben een hard hoofd in de effectiviteit van de jops, constateren dat er geen draagvlak voor is bij de bevolking en vinden dat er betere oplossingen zijn. Dit is zonde van het geld. Ook bij de andere partijen leven twijfels, maar die willen het een kans geven. De Jops komen een half jaar op proef, met de mogelijkheid er meteen een eind aan te maken mocht het fout gaan.
Ongezouten kritiek op regiopolitie
Het werd burgemeester Worm niet gemakkelijk gemaakt, toen de fractievoorzitter van het CDA, Dirk Jan Methorst, stevige kritiek uitte op het optreden, of liever het ontbreken van optreden van de politie in Muiden en Muiderberg. Het raadslid hamerde erop dat er nu toch echt ernst gemaakt moet worden met de handhaving in de gemeente Muiden. Dat onze omgeving er bekaaid afkomt, toonde hij aan met harde cijfers. Hij constateerde dat de onvrede over de kleine criminaliteit in Muiden en Muiderberg groeit. Methorst kreeg de hele raad mee met (de intentie van) zijn motie om de handhaving hoog bovenaan te zetten op het lijstje van prioriteiten van de politiebrief, waarmee de gemeente Muiden elk jaar ongewenste situaties in Muiden onder de aandacht van het corps Gooi – en Vechtstreek brengt. In de motie wordt er ook op aangedrongen dat de regionale politie zich inzet om veel hoger te scoren dan momenteel het geval is bij de opheldering van allerlei misdrijven, en het in de kraag grijpen van daders bij vernielingen en ordeverstoringen. Het corps Gooi – en Vechtstreek bungelt met zijn prestaties op deze gebieden ergens onder aan de landelijke lijst. Van de 25 onderzochte veiligheidsregio's staat Gooi – en Vecht qua 'slagdaadkracht' op de drie na laatste plaats. Er moet heel snel een tweede wijkagent in Muiden komen, het liefst iemand die hier ook gaat wonen, aldus de motie. Weesp heeft vier wijkagenten en dat is te merken aan de betere resultaten, betoogde Methorst. Als hoofd van de politie in Muiden kon de burgemeester de dienders die door Methorst onder vuur werd genomen, moeilijk afvallen. In een poging de aanvallen enigszins te relativeren, uitte zij twijfels over de betrouwbaarheid van de bron waaruit Methorst zijn gegevens had geput. Dat had zij beter niet kunnen doen, want de fractievoorzitter van het CDA komt altijd goed beslagen ten ijs. Hij toonde aan dat de feiten en cijfers uit het onderzoek van het blad Elsevier, waaruit hij citeerde, afkomstig waren van de politie zelf.
Pas sfeerverlichting bij het volgende Spieringfestival
Het was even touwtrekken tussen wethouder Jaap Meijer aan de ene en Dirk Jan Methorst van het CDA aan de andere kant. Meijer trok aan het kortste eind: de raad besloot dat de sfeerverlichting in het hart van Muiden door moet gaan. Omdat er nog van alles moet gebeuren, bijvoorbeeld wachten op Monumentenzorg, die toestemming moet geven (het gaat om beschermd stadsgezicht) zal de Muider binnenstad zeker niet nog vóór de Hardzeildagen in volle feestgloed staan, zoals initiatiefnemer Eric Hoetmer graag wilde. Zijn hoop is nu gevestigd op het Spieringfestival van volgend jaar. Meijer had graag gezien dat de indieners van het initiatiefvoorstel, eerst zelf zouden onderzoeken of iedereen, ondernemers en aanwonenden, inderdaad wel mee willen werken aan de gevelverlichting. Maar Methorst speelde de bal terug: eerst een principeakkoord voor het benodigde krediet van € 87.400 (de MOR betaalt € 25.000). De gemeente Muiden zal moeten nagaan of er geen ontsierende 'zwarte gaten' zullen zijn. Die kunnen vallen omdat misschien niet iedereen die benaderd wordt gevelverlichting wil – of in elk geval geen 'kerstboomverlichting'. De oppositie moest niets van het sfeerverlichtingsplan weten. Niet omdat men tegen het plan zelf was, maar omdat het voorstel op het verkeerde moment komt. Zoveel geld uitgeven voor een feestverlichting, dat kun je niet maken in een tijd dat er bezuinigd moet worden op allerlei zaken. Om een voorbeeld te noemen: de meerderheid van de raad had geen geld over voor airconditioning in het gemeentehuis, dat in de zomer een broeikas is. Sandra Deuling van D66 betoogde dat het verlichtingsplan moet worden gezien als een investering. Overigens is het gezien ervaringen met uitvoering van plannen in het verleden, de vraag of de ambtenaren er wel aan toe komen om de potentiële deelnemers aan het verlichtingsplan te benaderen.
Gespreide betaling
Dirk Jan Methorst maakte een goede beurt in de raad met zijn initiatiefvoorstel om de inwoners de diverse gemeentelijke heffingen en belastingen, waarmee het gemeentehuis dit jaar wel erg laat is, over een lange termijn verspreid te laten betalen. Het zal de inwoners ook om een andere reden zeker welkom zijn: de rekeningen, met name die van de OZB en de RZB, zijn dit jaar veel hoger. Dit dankzij een raadsbesluit waarmee onder meer de partij van Dirk Jan Methorst instemde. De oppositie had het dan ook over 'een doekje voor het bloeden'. Overigens deelde de wethouder mee, dat de rekeningen er deze maand uitgaan.
13-juli-2005

Eerste parkeervergunning blijft nog gratis
In het Muider nieuwtje over het nieuwe parkeervergunningenstel dat 1 juli van kracht werd, staat dat een aantal inwoners en bedrijven verzuimd heeft de gratis eerste vergunning aan te vragen en dat zij nu hiervoor dus zullen moeten betalen. Deze mededeling is het gevolg van miscommunicatie. Het is gelukkig niet juist. Het gemeentehuis laat weten dat bij het aanvragen van parkeervergunningen de eerste vergunning nog steeds gratis is.
Geen garantie voor sociale woningbouw
In de onlangs verschenen KNSF huizenverkoopfolder staat dat van de 1350 te bouwen huizen er 125 bestemd zijn voor sociale woningbouw. Als het om grond van de gemeente zou gaan of als het een project was van een woningbouwvereniging, mag je er van uit gaan dat die 125 woningen (overigens heel weinig op zoveel huizen) er waarschijnlijk wel zullen komen. Maar met KNSF Vastgoed als grondeigenaar en projectontwikkelaar is hier geen enkele garantie voor. Er zijn alleen vage voornemens, vrijblijvende plannen en boterzachte afspraken. Eigenlijk is dat wel zo logisch, want je hoeft niet van een projectontwikkelaar te verwachten dat deze zich geroepen voelt om in de lokale en regionale woningbehoefte te voorzien. Hij is er (vanuit zijn standpunt bekeken niet onterecht) op uit om zoveel mogelijk te verdienen. En dan kun je nu eenmaal beter dure koopwoningen bouwen dan opereren in de sociale sector. Mochten er dus verwachtingen zijn gewekt bij Muiers die graag willen dat hun kinderen in Kruitburg kunnen wonen, of bij oudere inwoners die bereid zijn door te stromen, dan is dat vooralsnog helaas een illusie, ook al lijkt het dat de folder het belooft. Wachtenden zullen een woning in de vesting of in een van de wijken moeten kopen. Er staat genoeg te koop, verhoudingsgewijs zelfs meer dan waar ook in Nederland. Wie tegenwerpt dat de woningen in Muiden te duur zijn, zal vreemd opkijken als straks blijkt wat er voor een woning in Kruitburg moet worden betaald. Niet voor niets wordt er gesproken over 'Nieuw Heemstede'. Als er sociale woningbouw komt, zal dat hoogst waarschijnlijk in het Weesper deel van de Bloemendalerpolder zijn. En dat is geen Muiden. Nog niet.
Alle fietsen van de bokskampioen weggehaald
Het is menigeen opgevallen, dat er geen enkele fiets meer staat in de boomgaard achter het huis van Kloosterman op de hoek van de Amsterdamschestraatweg en de Weesperweg. De vraag is waar de laatste fietsen zijn gebleven, nadat Kloosterman er honderden aan de kerk had gegeven voor een goed doel: de opleiding van fietsenmakers in Afrika. Kloosterman, die samen met zijn broer sinds jaar en dag een grote fietsenstalling runt in de Amsterdamse Bos en Lommer - hoewel hij al 71 is, rijdt hij er nog elke dag naar toe – heeft verteld dat de laatste fietsen weggehaald zijn door de milieudienst. Het ging daarbij niet alleen om de rijwielen die nog in de boomgaard stonden. Ook in de garage en door het hele huis verspreid stonden, lagen en hingen er nog tal van fietsen en allerlei onderdelen, die alleen nog geschikt waren voor de schroothoop. Bij elkaar telde de milieudienst wel drie - tot vierhonderd complete en incomplete exemplaren. De fietsenstalling, die de broers van hun tante erfden (ze hadden vroeger een groentezaak) staat nog boordevol oude fietsen. Dat Kloosterman 'iets met fietsen' heeft, is geen woord te veel gezegd, maar wie daarmee de spot wil drijven, weet waarschijnlijk niet dat hij militair bokskampioen van Nederland is geweest en het nog verder in deze sport had kunnen schoppen als zijn vader er geen stokje voor had gestoken.
Kleine catering
B&W heeft positief gereageerd op het verzoek van de bewoner van Kloosterstraat 45 om 'vanuit huis kleine cateringwerkzaamheden uit te voeren'.
Sluishuis en poldergemaal
Het Muidense college zal zich bij DWR oriënteren over de toekomstplannen en gebruiksmogelijkheden van het sluishuis en het poldergemaal naast de boerderij van Meester aan de Noordpolderkade. DWR laat weten dat het sluishuis 'in de verkoop' gaat. Wat er met het gemaal zal gebeuren staat nog niet vast. Het ziet er uit als een monument, maar het heeft deze status niet, ondanks de gedenksteen 'gelegd door het bestuur van den Noordpolder, den 18de juli 1892' (dit bestuur bestond uit bekende Muider namen: Blaauw, Van Diest, Meester en Dennig. Het gemaal kwam van de Goudsche Machinefabriek en aannemer was C. van Tilburg.) Een woning van het gemaal maken zal niet makkelijk zijn. Niet alleen vergt dit een bestemmingswijziging, het is ook technisch een groot probleem, want het gemaal is gebouwd als waterkering. Een museum zou mooi zijn, maar is daar wel behoefte aan op deze plaats en wie zal dat betalen?
Invasie in ontwerpatelier
Vrijdag was gedeputeerde Hooijmaijers, die zich de laatste tijd opvallend koest houdt, weer eens in Muiden. In het kader van zijn werkbezoek werd in de Klensput een vorkje geprikt met onder anderen diverse wethouders Ruimtelijk Ordening. Er was welgeteld één journalist op komen draven. Die kon uit de mond van de gedeputeerde noteren dat deze opgetogen was over projecten waar hij bij betrokken is, omdat deze zo goed zouden lopen. Hij toonde zich bijzonder tevreden over het ontwerpatelier dat volgens hem zeer druk bezocht wordt. Een invasie in het ontwerpatelier? Het lijkt op de grap over Duitse toeristen die je elke zomer in Muiden hoort: 'Eén Duitser is gezellig, twee is een invasie'.
De toekomst van buslijn 136
Er is de nodige deining ontstaan rond een ingezonden brief in de rubriek 'Discussie' op de homepage van WWW.Muider.nl, waarin ene Timo erop wijst dat buslijn 136, die het enige openbaar vervoer vormt tussen Muiden en Muiderberg op de nominatie staat om met ingang van 11 december aanstaande te worden opgeheven. Bij navraag bij de telefonische klantenservice van Connexxion blijkt dat men daar van niets weet, behalve dan dat de 136 nog steeds rijdt. Gevreesd wordt dat in het gunstigste geval de busverbinding wel blijft, maar dat Muiderberg niet meer wordt aan gedaan en er in Muiden alleen een stop zal zijn bij de A1, bijvoorbeeld op het P&R terrein aan de Maxisweg. Het lid van Provinciale Staten P.A. Prins, die zich als afscheidde van de S.P., heeft schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld over het lot van lijn 136. Hij schrijft dat hem uit contacten met de gemeente Diemen gebleken is dat het nieuwe Programma van Eisen voor het openbaar vervoer Gooi en Vechtstreek zeer nadelig uitpakt voor het vervoer tussen Diemen en Muiden, omdat er een eind dreigt te komen aan deze belangrijke verbinding die loopt van Amsterdam Amstel over Diemen naar Muiden en verder naar Hilversum NS. Prins betoogt dat veel inwoners van Amsterdam Oost en Diemen die geen auto hebben op bus 136 zijn aangewezen omdat het de enige verbinding naar de Maxis is. Ook stelt hij vast dat op de Sniep in Diemen, aan de route van lijn 136, een nieuwe woonwijk met ruim 1500 woningen in voorbereiding is. Genoeg redenen dus om deze buslijn te handhaven, concludeert hij. Het verontrust hem dat in het plan van eisen wel van de nieuwe concessiehouder geëist wordt dat hij de grensoverschrijdende buslijnen in stand houdt, maar dat lijn 136 niet wordt genoemd en 'dreigt te worden opgesplitst'. De gemeente Diemen zou er slechts indirect en toevallig, via ambtelijke contacten, achter zijn gekomen. Het Statenlid vraagt Gedeputeerde Staten of het bericht juist is dat bus 136 komt te vervallen, waarom deze buslijn niet is opgenomen in het plan van eisen, hoeveel passagiers er van deze buslijn gebruik maken, of het klopt dat Gedeputeerde Staten de gemeente Diemen niet heeft geconsulteerd en of dit ook geldt voor méér gemeenten in dit gebied, welke alternatieven er te verwachten zijn voor de verdwijning van de 136 en onder welke voorwaarden de lijn kan worden gehandhaafd. Gedeputeerde Staten zal de vragen binnen dertig dagen na binnenkomst (4 juli) beantwoorden. In het laatste Weekbericht van de provincie Noord-Holland wordt bevestigd dat de fractie Prins Statenvragen heeft gesteld over het mogelijk opheffen van de 136.
'Muiden juist beter bereikbaar'
Geruststellende woorden van Jaap Meijer. Het kon wel eens zijn dat de wethouder verkeer en vervoer een einde heeft gemaakt aan de onzekerheid en de discussie over de toekomst van buslijn 136 dankzij zijn brief op Muider.nl. Hij schrijft: 'Het college is vanaf het begin betrokken geweest bij de herziening van de buslijnen. Wij zijn zeer verheugd dat de buslijn door Muiderberg intact blijft. (1/2 uurs dienst) De extra uitbreiding die wij krijgen is dat de lijn110a rechtstreeks naar het station Weesp gaat. Voor de gebruikers van het openbaar vervoer is dit in onze ogen een welkome aanvulling. Muiderberg zal daardoor niet minder maar juist beter bereikbaar worden'.
Rapportage luchtkwaliteit
Gedeputeerde Staten is het niet eens met de SP dat Noord-Holland achterloopt met het maken van luchtkwaliteitsplannen. Wel loopt ongeveer een kwart van de gemeenten in ons land achter met rapporteren. Dat komt door de vertraagde aflevering van rekenmodellen door het Rijk, aldus G.S. Binnenkort zal G.S Provinciale Staten een overzicht geven van de projecten die wellicht niet meer uitgevoerd kunnen worden in verband met de aangescherpte Europese milieunormen. Wie weet komt de blijde boodschap waar heel Muiden dat de kleinschaligheid koestert op zit te wachten uit de hemel gevallen.
De valse vijfjes
Alle oude Muiers kennen het verhaal van 'het valse tientje'. Alie Rozendaal, later mevrouw Haverkamp was in oktober 1956 de heldin van Muiden toen zij als zestienjarig hulpje in de winkel van haar tante Aartje Dolman ontdekte dat een onbekende dame met een vals tientje had betaald. Heel Muiden in rep en roer. Dankzij het ingrijpen van Alie werd een valsemuntersbende opgerold. Ze kreeg als beloning duizend gulden van de Nederlandse Bank, die ze zo ongeveer over heel Muiden verdeelde. Pas geleden kwam aan de kassa van de Muidernier in één week twee keer aan het licht dat er met een vals biljet van vijf euro was betaald. Dat is bijeen meer dan een tientje, maar niks Muiden in rep er roer. De biljetten werden niet geaccepteerd en daarmee was de kous af. Ze zullen straks wel weer ergens opduiken. Het zijn andere tijden.
Groen Links Muiden
Afgaand op de krantenberichten heeft Groen Links een afdeling Weesp/Muiden. De afdeling ziet veel pluspunten in de bebouwing van de Bloemendalerpolder. Maar zou dit ook gelden voor de Muider Groen Linksers en wie zijn dat?
5-juli-2005

Spieringfestival ondanks regen geslaagd
'Het Spieringfestival moet Muiden op de toeristische kaart zetten' zei de organisatie tegen het Vechtjournaal. Zo ver is het nog niet, want dan moeten er meer mensen komen, maar in aanmerking genomen dat er in de directe omgeving feestelijkheden waren (650 jaar stadsrechten Weesp en het Nederlands Kampioenschap Touwtrekken aan de Korte Muiderweg) en dat het weer niet meewerkte, mag geconcludeerd worden dat het de goede kant uit gaat. Het was tussen de buien door nog behoorlijk druk en vooral gezellig: Muiden op zijn best. Om het festival samen te laten vallen met de officiële opening van de gerestaureerde Groote Zeesluizen was een gelukkige greep. Niet alleen was het hart van de stad meteen stampvol, ook werd de toon gezet voor de rest van de dag.
Groote Zeesluis officieel open
Het Hoogheemraadschap/DWR met als ceremoniemeester stadgenoot Jan Portengen, het districtshoofd van Amstel Gooi en Vecht, zette zaterdag zijn beste beentje voor. Het was één en al feestelijkheid. De prachtige bloemstukken op de sluis, de steltlopende dames, de samenzang, het gedicht van de Dichter des Vaderlands, de toespraken, de kinderen in de Optimistjes en de grote schuit, de ballonnenvloot die het luchtruim koos en als klap op de vuurpijl het kanon dat een enorme zwerm kleurrijke confetti uitblies: fantastisch allemaal. Het was 's avonds nog eens uitvoerig te zien op RTV Noord-Holland.
Muiden aan de sluis
Dijkgraaf Johan de Bondt en burgemeester Anne-Marie Worm, die samen de officiële opening verrichten, hielden los van elkaar een toespraak. De dijkgraaf vertelde onder meer dat de restauratie van de sluis, die vroeger deel uitmaakte van de Stelling van Amsterdam, in totaal 3 ½ miljoen euro gekost heeft, gemeenschapsgeld wel te verstaan. Hij herinnerde eraan dat er was doorgewerkt, terwijl het 22 graden vroor. Burgemeester Worm benadrukte de verbondenheid van de inwoners van Muiden met de sluis. Het was haar opgevallen dat er zo weinig door de Muiers gemopperd wordt over de wachttijden - waarbij aangetekend zij dat ze hier nog maar kort is. In de zeventiende eeuw trok het vroedschap van Muiden 32.000 gulden uit voor de bouw van de sluis, een enorm bedrag in die tijd. Maar de verschillende restauraties kosten wel iets meer. Hoeveel er neergelegd moest worden voor de grote beurt van 1975-1976 wist ze niet en dat was maar goed ook, want het werd zo beroerd gedaan, dat er niet een halve eeuw later zoals de bedoeling was, maar al na nog geen dertig jaar alles opnieuw moest worden gerenoveerd. Het was lachen geblazen toen ze vertelde dat in 1810 bij graafwerkzaamheden voor de sluis de Doelen in zijn geheel in de huidige spuikolk gleed. Even later hieven op het terras van de Doelen van 1812 de genodigden de champagne, terwijl het publiek zich verspreidde over de markt. Een deel ging naar de historische expositie over de Groote Zeesluizen in het sluishuis. Het klopte allemaal wat er gezegd was.
Ode aan de Sluis
Muiden heeft zijn doctorandus B. Alleen is hij geen componist, zoals op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander stond, maar copywriter. Bas Holzhaus schreef het lied 'Onze sluis' op de wijs van 'Waar de blanke top der duinen'. De zeven coupletten werden uit volle borst door Noot voor Noot uit Muiderberg gezongen tijdens de officiële opening van de Grote Zeesluizen. Alle aanwezigen zongen mee. De Dichter des Vaderlands Driek van Wissen was eveneens geïnspireerd door de sluis van Muiden. Hij droeg een speciaal voor de opening geschreven gedicht voor.
Familie van de Kade
Noot voor Noot uit Muiderberg schoot op het Spieringfestival boven alle andere koren uit met een ontroerend lied uit Zuid-Afrika. Het was ineens muisstil in de omgeving. De Meiden van de kade, als altijd nadrukkelijk aanwezig, waren getooid in T-shirts met 'Meid van de Kade'. Sommigen hadden kinderen bij zich met T-shirtjes waarop 'Kind van de Kade' stond en een enkeling kwam zelfs met een 'Man van de Kade' aanzetten. Vermeldenswaard is ook het eerste openbare optreden van het Muider jeugdorkest van Crescendo onder leiding van Koos Schipper en met ondersteuning van de twee Rinussen.
Schotse bijdrage voor de advocaat
De verwachting was dat er heftige discussies zouden losbarsten bij de stand van Behoud Vesting Muiden, waar je raampostertjes met 'Muiden staat voor Muider maat. Stop KNSF' kon afhalen, maar de kemphanen van vorig jaar ontliepen dit keer een confrontatie. Het publiek reageerde welwillend, maar vrij lauw. Hoewel ruim de helft van de 750 beschikbare postertjes werd opgehaald, worden deze op maar weinig plaatsen achter het raam gehangen. Óf men moet elkaar nog aansteken óf Muiden wil er gewoon even niet aan herinnerd worden. Wel kwamen er weer aardig wat bijdragen binnen voor de advocaat. Onder meer van een Schots echtpaar, dat hier verzeild raakte. Man en vrouw schudden al het kleingeld uit hun portemonnee. Ze herkenden het probleem. Het speelde ook bij hen in Edinburgh. Alleen gaat het daar om 18.000 woningen aan het water. Wie durft er nog beweren dat Schotten zuinig zijn? Een andere opvallende gebeurtenis was dat ex-wethouder Van der Steen bij de stand zei te verwachten dat de grootschalige bouw niet door zou gaan omdat de Europese regelgeving roet in het eten dreigt te gooien.
Wanklank in de theetuin
Niets dan lof voor de organisatie, maar het zou teveel eer zijn als je beweert dat het hele Spieringfestival zonder een wanklank is verlopen. Zo scheelde het weinig of er waren klappen gevallen toen een koor in de theetuin luidkeels kwam klagen bij een band op het Vonkplein, omdat die zoveel geluid produceerde dat hun zang de mist inging. Een dag eerder had er, eveneens rond de theetuin, ook al een concurrentiestrijdje plaatsgevonden. De barbecue, die op deze plaats in het programma van het Spieringfestival was aangekondigd, moest verhuizen naar Stadscafé vanouds Gieling, toen Ome Ko (hamburgers en saté) en Brasserie Muiden (barbecue) bezwaar hadden aangetekend. Overigens was de hele horeca dik tevreden over de dag. En dan was er nog iets, waar de organisatie part noch deel aan had, maar waar menigeen zich aan ergerde. De parkeerwachten waren volop in de weer met bekeuringen. Het blijft een moeilijke zaak. De prenten zijn terecht, en ook is het goed voor de gemeentekas, maar wie bekeurd wordt laat zich niet meer in Muiden zien. Zo krijg je Muiden nooit op de toeristische kaart.
Terug met je trekker
Een trekker uit 1947 die zaterdag met 18 kilometer per uur – harder kon niet - luid knallend op het Vestingplein arriveerde op weg naar Purmerend, moest rechtsomkeert maken omdat de menigte van het Spieringfestival de weg versperde. Omdat het vehikel niet de A1 op mocht, hielpen behulpzame Muiders de bestuurder aan een andere route. Ze maakten hem duidelijk dat je via de Lange Muiderweg en Weesp een eind in de richting van Purmerend kan komen.
Wennen aan de nieuwe parkeervergunningen
Op 1 juli werd het nieuwe parkeervergunningenstel voor Muiden van kracht. Een aantal inwoners en bedrijven heeft de kans laten liggen om gebruik te maken van de mogelijkheid de eerste vergunning gratis te krijgen. Je zal nu ook voor de eerste moeten betalen. Bij een rondje langs de geparkeerde auto's in de straten van Muiden blijkt dat veel inwoners hun oude vergunning (nog) niet vervangen hebben voor de nieuwe. Er zijn er zelfs de nodige Muiers, die geen nieuwe vergunning(en) aangevraagd hebben. De parkeerwachten geven deze week nog geen bekeuringen wegens ontbrekende of oude vergunningen. Ze schuiven alleen een waarschuwing onder de ruitenwisser. Maar volgende week zal het onherroepelijk raak zijn.
Makelaarsoorlog in Muiden
Waren in Muiden sinds jaar en dag actief alleen Vlaanderen en Streefkerk actief, nu opereren er ineens maar liefst acht makelaars op de Muider huizenmarkt. De laatste, Hoekstra & van Eck BV, pakte flink uit op het Spieringfestival met een eigen stand. Er werden tassen met folders en allerlei promotiemateriaal uitgedeeld. Ook liepen de medewerkers van Ome Ko reclame voor deze makelaar te maken dankzij hun speciale Hoekstra & Van Eck T-shirts. Maar het Spieringfestival was niet meer dan een momentopname. De nieuwe makelaar heeft zich verzekerd van blijvende belangstelling door het huren van twee raametalages midden in de vesting. Een bij Okikoki op de Herengracht (Marleen Wensing is gestopt met haar kinderkeuken) en een bij de Proeftafel van Muiden. Muiden wordt 'bediend' door een bekende Muidense: Danielle Westerweel, van beroep makelaar. Hopelijk leidt de makelaarsoorlog tot lagere prijzen, hoewel Eric Pieter Vlaanderen al te kennen heeft gegeven dat hij niets moet hebben van aanbiedingen. Onze kracht is de kwaliteit, betoogt hij.  
Het geheim van Villa Amuda
In de pas geopende nieuwe expositie van het kunstcollectief Muiden/Muiderberg in de hal van het gemeentehuis springt een intrigerend schilderij van Joeroen Vellekoop in het oog. Het is een 'digitaalgraphic'. De naam Villa Amuda staat centraal in het schilderij, waarop volgens de tekst van een bijbehorend foldertje 'Muiden is omgetoverd in een heel eigen planeet'. Er is ook een prijsvraag aan het kunstwerk verbonden: onthul het geheim van Villa Amuda.
Kraakwacht bezorgt overlast
De kraakwacht die op de door Oudshoorn verlaten boerderij van de KNSF past, leefde zijn hobby, op safari gaan met radiografisch bestuurde auto’s uit in het steeds hoger opschietende gras van het omringende weiland. De tuinders van de Westbatterij zagen hun rust wreed verstoord door brullende motoren en trokken aan de bel bij de directie van de KNSF. Deze maakte een eind aan de overlast.
4-juli-2005

Muider dames Nederlands kampioen touwtrekkken
Zaterdag werden rond Sporthal van Diest onder grote belangstelling de Nederlandse kampioenschappen touwtrekken gehouden. Het toernooi was georganiseerd door de Muider touwtrekvereniging Vechtlust, die vorig jaar haar zilveren jubileum vierde. In het ochtendprogramma stonden bij de dames na de poulewedstrijden Jagersrust uit Schijf (Noord Brabant) en Vechtlust uit Muiden in de finale. Na een spannende strijd bleek uiteindelijk Vechtlust het sterkste en werd daarmee Nederlands Kampioen in de dames 8-tallen 560 kg klasse. In de kleine finale was Teerns (Friesland) EHTC (Eerbeek) te sterk af. Bij de heren 8-tallen 680 kg klasse ging de titelstrijd tussen Veenseboys (Veenendaal) en Valleitrekkers (Scherpenzeel). Veenseboys won. In het middagprogramma kwamen de klassen heren 8-tallen 600kg klasse en heren 6-tallen 540 kg klasse aan bod. In de 600kg klasse werden plaats 1 t/m 4 als volgt verdeeld: 1. Veenseboys I, 2. Eibergen, 3. Oele en 4. Veenseboys II. In de laatste klasse deed ook Touwtje uit Laren mee. Ze moesten het onderspit delven in de halve finale, waardoor ze derde werden. De uitslag in deze klasse was: 1. Arrien (Ommen); 2. Veenseboys, 3. Touwtje en 4. Valleitrekkers. De heren van Vechtlust vochten wat ze konden, maar slaagden er niet in zich te plaatsen voor de kruisfinales.  
Geen feestverlichting vóór de feestdagen
Eric Hoetmer van de gelijknamige eenmansfractie had graag gezien dat zijn plan voor sfeerverlichting in de vesting nog vóór de Hardzeildagen verwezenlijkt zou worden, maar dat kan niet doorgaan, zo bleek in de commissievergadering. Er mag dan wel een raadsmeerderheid zijn voor zijn verlichtingsplan, waar een krediet van € 87.400 voor beschikbaar moet worden gesteld (de MOR wil het bedrag aanvullen met € 25.000): wethouder Meijer maakte een einde aan de illusie, want de vergunningsprocedures konden wel eens driekwart jaar gaan vergen. Muiden zal het dit jaar dan ook nog steeds zonder de lampjes moeten stellen. Het duurt zolang, omdat bijvoorbeeld Monumentenzorg toestemming moet verlenen, want het gaat om geveldecoratie binnen een beschermd stadsgezicht. Het was een onverwachte domper op de feestvreugde. Los van de vraag of kerstboomachtige verlichting die wordt voorgesteld nu wel echt een verrijking van het stadsgezicht zou zijn, had de oppositie bezwaar tegen het bedrag dat er voor moet worden uitgetrokken. Anna Waanders van de VIB, die overigens wel waardering had voor het initiatief, merkte fijntjes op dat de winkeliers van Muiderberg de feestverlichting van het dorp zelf betalen. Ze moest er niet aan denken dat de uitgave ten koste zou gaan van bijvoorbeeld de openbare bibliotheek, waarop in het kader van de bezuiniging zou moeten worden bespaard. Hoetmer betoogde dat de inwoners graag willen dat Muiden feestelijk verlicht wordt en ook dat de kosten van zijn plan veel lager zijn dan die van het eerdere. Dirk Jan Methorst, die samen met Eric Hoetmer met het initiatief kwam, becijferde zelfs dat een en ander de gemeente voorlopig niets zou kosten. Hoetmer's reactie op de mededeling dat het wel eens heel lang kan duren eer het plan kan worden uitgevoerd was: snel opstarten en zover mogelijk zien te komen.
Geen bezwaren tegen uitbreiding steiger Jachthaven
Tijdens een extra commissievergadering zat bij de discussie over de uitbreiding van de steiger van de Jachthaven Stichting Muiden een flink aantal bewoners van de Herengracht op de publieke tribune. Meestal komen inwoners om te protesteren, maar dit keer waren er alleen wat kanttekeningen. Tegen de uitbreiding op zich was geen verzet. Wel waarschuwde de buurt ervoor dat de voorziening, hoewel de nieuwe plaatsen bedoeld voor passanten, extra verkeersdruk met zich mee zal brengen. Daarnaast werd gewezen op de gevaren als er brand langs de steiger mocht uitbreken, maar op dat punt kon wethouder Flip de Groot iedereen geruststellen: alles zal aan de strenge eisen van de brandweer moeten voldoen. Tegenover de in het plan opgenomen verlenging van de steiger bij het Muiderslot, zodat Statenjacht De Utrecht, de Pampusboot en de verschillende party – en rondvaartboten hier beter kunnen aanmeren, was de terughoudendheid groter. De inwoners zijn niet gerust op de commerciële activiteiten die in samenwerking met het Muiderslot plaatsvinden rond deze steiger, die met een knip van de nieuwe Jachthavensteiger zal worden gescheiden. Gevreesd wordt voor de nodige overlast. Wethouder Flip de Groot die de plannen toelichtte, kon deze angst niet wegnemen, want de ervaring is dat Muiderslot in het verleden nogal eens gedacht heeft boven de wet te staan. Er werd dan ook op aangedrongen dat afspraken met het slot vastgelegd zullen worden. Opvallend is dat er in het voorstel sprake is van passanten, die als ze bij de steiger van het Muiderslot zouden aanleggen voor een rondleiding in het slot moeten betalen. Als deze steiger blijkbaar ook voor passanten is, waarvoor is dan de knip nodig?
Ligplaatsen voor passanten
Het ziet het er naar uit dat de raad akkoord gaat met de artikel 19 procedure die nodig is voor de realisatie van de uitbreidingsplannen van de Stichting jachthaven en dat is maar goed ook, zoals Pim de Jonge als ANWB - consul in de commissievergadering benadrukte. Muiden heeft sinds jaar en dag een slechte naam bij watersporters. Onze haven wordt gemeden omdat passanten hier niet welkom zouden zijn – dat wil zeggen: bij gebrek aan ruimte worden ze niet opgevangen, terwijl met name de winkeliers het in het seizoen van het toerisme moeten hebben. Nog maar kort geleden werd elk initiatief, zoals het huidige, in de kiem gesmoord, omdat de Herengrachtbewoners hun rust bedreigd zagen en het gemeentestuur, B&W zowel als de meerderheid van de raad niets van het aantrekken van toeristen moesten weten ('Muiden moet geen Volendam worden' heette het). Gelukkig is eindelijk doorgedrongen dat economische impulsen als deze de redding van Muiden beloven te zijn. Het is dan ook onbegrijpelijk dat verschillende voorstanders tevens voorstander zijn van grootschalige uitbreiding, waardoor de winst, het behoud van de kleinschaligheid van Muiden waaraan het zijn aantrekkingskracht ontleent, weer teniet wordt gedaan. Hoe het ook zij: met name Eric Hoetmer drong erop aan, dat de nieuw aanlegplaatsen bestemd blijven voor passanten en niet na verloop van tijd verhuurd zullen worden aan booteigenaars.
Ligplaatsen voor de Muiers zelf
Bij de behandeling van het voorstel om de steiger van de jachthaven uit te breiden, werd door verschillende commissieleden uitvoerig stil gestaan bij de wens van vele inwoners om over een ligplaats in Muiden te kunnen beschikken. Iedereen was het erover eens, dat de inwoners zelf hiervoor als eersten in aanmerking dienen te komen voor vrije plaatsen. Dit staat los van de plannen met de steiger, want de nieuwe plaatsen die hier komen zijn immers bestemd voor de passanten. Voor modale Muiders is er weinig hoop dat ze kans maken op een van de 400 plaatsen van de geplande nieuwe jachthaven bij het KNSF-terrein. Die biedt de KNSF uiteraard in koppelverkoop aan aan de belangstellenden voor een woning op het terrein. Wethouder de Groot zag in de toekomst mogelijkheden om voor Muider botenbezitters ligplaatsen te creëren in de Muidertrekvaart, langs de Vecht waar vroeger de oudijzerboten van Westerveld lagen en op de schans aan het eind van de Weesperstraat, waar vroeger de keten van Gemeentewerken stonden.
De Doelen als Muider maat
Volgens degenen die het weten kunnen, zal er niet hoger dan vierhoog op het KNSF-terrein worden gebouwd. Wanneer de Doelen als uitgangspunt voor de Muider maat genomen wordt, is dat hoger dan de Muiers willen. Op dit restaurant staan immers slechts twee verdiepingen.
Met Geus en Wimpel op Sail 2005
Bij de sail-in manifestatie op 17 augustus, de eerste dag van SAIL 2005 zal Boele Staal, de Commissaris der Koningin in de provincie Utrecht, de originele Geus en Wimpel van de provincie Utrecht overdragen aan het bestuur van de stichting van het Statenjacht Utrecht, dat Muiden als thuishaven heeft. De Geus en Wimpel is een reconstructie van de oorspronkelijke vlag van de provincie Utrecht.
Een dagje Brussel
Kapster Hylke Bazen, de eigenaresse van Monsterhair in de Amsterdamsestraat werd samen met vriendin en collega Laura Boon uit Purmerend door RTL 4 uitverkoren om als 'twee vlotte Hollandse meiden' een dagje Brussel te doen. Hylke werd ontdekt door een klant, die producer bij RTL 4 bleek te zijn. Ze ging graag op de uitnodiging in om, gevolgd door de camera en met Joris Lisse als gastheer, te shoppen, een terrasje te pakken, een beetje cultuur te scoren en vooral veel lol te trappen, uiteraard op kosten van RTL 4. Het was vooral ook een avontuurlijke dag, want in de trein waarin ze naar Brussel reisden brak ter hoogte van Rozendaal brand uit. Het programma dat merkwaardig genoeg 'Bestemming Nederland' heet, wordt 17 september om 7 uur 's avonds uitgezonden.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: