naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

JANUARI 2006



29-januari-2006
Eindelijk weer rode brievenbussen
Na ruim een maand kunnen de bewoners van de vesting en Noordwest en Zuidwest weer gebruik maken van de rode brievenbussen aan het oude postkantoor, waar kort voor Kerstmis de voorkant van af was gehaald, om de vandalen rond de jaarwisseling vóór te zijn. Je kon de post in Muiden een tijdlang alleen binnen bij de Hoek kwijt (dus niet 's avonds en op zondag) Waarom het zolang heeft geduurd? Het valt op dat de voorkant gloednieuw is, misschien moest daarop worden gewacht.
Muiderslot verrast met een jaarkaart
In het kader van het aantrekken van de banden tussen het Muiderslot en de inwoners van Muiden, zal het kasteel regelmatige bezoekers tegemoet komen met een jaarkaart. Deze vervangt de bekende tuinpas. Evenals bij de tuinpas mag ook van de kaart een jaar lang onbeperkt gebruik worden gemaakt. Anders dan de tuinpas, waarop twee personen naar binnen mochten, is de kaart bestemd voor één persoon. Je moet 'm langs de scanner van een tourniquet halen, waarna je toegang krijgt tot de tuinen en de wallen. Ook mag je er de nieuwe attractie, bestaande uit de twee vrije kasteelroutes met in totaal twintig verschillende vertrekken mee bezoeken. Deze zogeheten torenroute en de ridderroute worden momenteel in gereedheid gebracht. De jaarkaart is niet bedoeld voor rondleidingen. Daar moet apart betaald worden. Kostte de tuinpas € 2,75, voor de jaarkaart moet tien euro worden betaald. Jaarlijks werden een 250-tal tuinpassen uitgegeven. Vooral oudere Muiers, die een 'rondje Muiderslot' wilden maken, beschikten over een tuinpas. Het Muiderslot verwacht dat er veel liefhebbers voor de jaarkaart zullen zijn. Binnenkort wordt in Muiden huis aan huis een brief bezorgd waarin het Muiderslot uitlegt waarom de inwoners blij mee mogen zijn met de nieuwe regeling, die per 1 april ingaat.
Nog even geduld
De A6-A1, de snelwegverbinding Almere – Diemen/Amsterdam door het IJmeer, waarvoor Jan Bovenlander in Muiden veel handen op elkaar krijgt en de bijeenkomsten om met de bevolking te praten over een mogelijke fusie met andere gemeenten: het is allemaal heel belangrijk, maar het leidt de aandacht af van het acute gevaar dat de Muider gemeenschap bedreigt, namelijk het volbouwen van het KNSF – terrein. En dan zwijgen we nog maar over de minder belangrijke, maar niettemin aandacht opeisende zaken als machtsspelletjes, verdachtmakingen en verkiezingsstunts, de bekende rookgordijnen die de politiek legt om aan een kritische kijk te ontkomen. Het wordt hoog tijd dat de bevolking zich uitspreekt. De kans komt eraan: op dinsdag 7 maart laat Muiden via de stembus weten hoe het over de toekomst van de Vechtstad denkt.
Het is groen of niets bij het platform
Het volgende bericht staat op de Weesper kabel: 'Het platform tegen A6-A9 vindt dat het Bovenlangsalternatief de moeite waard is om nader te onderzoeken. Toch gaat het platform er niet actief voor lobbyen. De organisatie wil niet uitgebreid pleiten voor asfalt bij een ander voor de deur. Het alternatief van Jan Bovenlander uit Muiden is een snelweg én een metroverbinding tussen Almere en Diemen. Hij heeft minister Peijs om een snelle en serieuze reactie verzocht.
Leer ons Gaston Otten kennen
'Wijkagenten kennen de bewoners en de problemen in hun wijk', staat in de 'Politiewijzer 2006 – 2007' van het corps Gooi- en Vechtstreek, die een dezer dagen overal in de bus viel. Het is maar goed dat de foto erbij staat van Gaston Otten, de opvolger van de wijkagent voor Muiden Herman de Vries die nu een van de drie wijkagenten van Weesp is. Gaston Otten kent de bewoners in zijn wijk, maar zijn foto geeft de inwoners van Muiden en Muiderberg de kans hèm te kennen. Een nuttig boekje trouwens, die Politiewijzer. Er staan allerlei veel waardevolle tips en wetenswaardigheden in.
AGV heeft vijfvoudig liggeld nog niet binnen
Er daagt hoop voor de woonbooteigenaren in de Gooi- en Vechtstreek nu de rechter in een proefproces heeft besloten het huurbeleid van het hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht (een trapsgewijze vervijfvoudiging van het liggeld) niet goed te keuren. Na een zitting van bijna drie uur besloot de rechter dat als laatste stap een deskundige met een bindend advies komt. Eerst moeten de waterbewoners met het Hoogheemraadschap om de tafel ten einde te proberen samen tot een oplossing te komen. AGV wilde alleen maar dat de rechter het huidige huurbeleid zou goedkeuren, maar blijkt, zij het tegen heug en meug, bereid tot nieuwe onderhandelingen. Overigens liet de rechter doorschemeren dat de arkbewoners niet mogen verwachten dat het huurtarief van 1996 (€ 4,45 per m2) alleen met een indexering zal worden verhoogd. Er mag zes weken overlegd worden. Worden AGV en woonarkeigenaren het in die tijd niet eens, dan zal de rechter waarschijnlijk een onafhankelijk deskundige benoemen voor een advies.
Hondenwacht
Aan het Kruitpad voorbij de seniorenwoningen, op het hek van het bruggetje op de hoek van het KNSF terrein, hangt sinds kort een bordje met 'Ter herinnering aan januari '47. Comité '47.' Daarachter is op de omheining naast het bordje met verboden toegang een bordje bevestigd met 'Hondendressuur. Betreden op eigen risico.' In totaal hangen er drie van deze hondendressuurbordjes. Er is ook een bordje met 'camerabewaking'. Corry Ridder en haar buurvrouw moeten toch wel veel indruk gemaakt hebben nu de miljoenenpost voor controle en bewaking is aangebroken om bewakers met honden in te schakelen, want daar staat die dressuur voor. Al weer een jaar of wat geleden had je hondendressuur en politiehondentraining bij Willem in 't Groen op het land van sporthal van Diest.
Rabobankfilaal Muiden blijft
De Rabobanken Weesp-Muiden, Abcoude, Ouder Amstel en Amstelveen gaan fuseren. Muider Nieuwtjes heeft nadrukkelijk gevraagd of dit gevolgen heeft voor het filiaal in Muiden en nadrukkelijk als antwoord gekregen dat hier geen sprake van zal zijn.
Eric weer tot uw dienst
Eric Hoetmer draait volop mee achter de toog van de kantine van SC Muiden. Hij mistte de klanten van zijn snackbar een beetje. Bovendien is het mooi meegenomen, want hij kan zijn keus voor Kruitburg, waar hij achter staat, uitdragen en zieltjes winnen voor zijn nieuwe partij, de VVD en stemmen winnen voor zichzelf. Hij is tweede kandidaat voor het wethouderschap, een baan waar hij al jaren van droomt.
Hoera, de MER is er!
Wat een toeval nu toch. Het lang verbeide concept van de MER, de Milieueffect Rapportage voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, in opdracht van de provincie uitgevoerd, past precies in het straatje van de opdrachtgever. 'Groen licht huizenbouw bij Muiden' kopt de Gooi- en Eemlander. Volgens Gedeputeerde Staten levert de MER geen grote problemen op voor de bouw van 4.500 woningen en kan de ontwikkeling van dit gebied dan ook volgens plan worden voortgezet. Toen de plannen indertijd uitlekten, verzette de bevolking er zich niet alleen tegen dat het Kruitbos plaats zou moeten maken voor 1700 dure woningen op het KNSF terrein, maar ook tegen de geplande kantoorwand van zeven verdiepingen en een kilometer lengte langs de Amsterdamse trekvaart. Ook was er protest tegen de hoogte van de appartementen (vijf verdiepingen.) Een en ander werd snel een tandje teruggedraaid. Ook al gezien het feit dat er zoveel kantoren leeg staan, verdween de kantorenwand naar de achtergrond en de woningbouw kwam met vier verdiepingen in de buurt van de Muider maat: hooguit drie bouwlagen, zoals de Doelen. Wethouder Mackay wist bovendien het aantal woningen op het KNSF-terrein terug te krijgen naar 1.350, een aantal dat inmiddels al weer opgelopen is naar 1.475, wat dus betekent dat er méér woningen dan in de vesting plus buitenwijken in 'de achtertuin' van Muiden dreigen te komen. Maar toch: iedereen blij. Dat wil zeggen B&W en de coalitiepartijen; niet de oppositie en niet de inwoners van Muiden.
'Als aqua/ecoduct te duur is, doen we toch wat anders'
De MER brengt met name goed nieuws voor de KNSF. In de krant wordt althans met geen woord gerept over het eeuwenoude moerasbos met zijn bijzondere, soms zelfs unieke flora en fauna. Dat kan maar één ding betekenen: kappen maar. De kapvergunning is nog maar een formaliteit. Misschien dat de rechter zelfs nog voor verkiezingen beslist dat de gemeente Muiden deze vergunning ten onrechte geweigerd heeft (op 8 februari dient hierover een rechtszaak.) Ook de kantoorwand, de torenhoge 'geluiddemper' in de schaduw waarvan Muiden komt te liggen, kan weer uit de mottenballen worden gehaald, want de MER adviseert 'meer geluidsschermen' om het lawaai van de A1 te stuiten. Nou, die stonden dus al op papier; een kilometer lang en zeven verdiepingen hoog. In de krant staat geen woord over de Europese regels ten aanzien van het beruchte fijn stof dat van de snelweg komt – en waarvan, hoewel je dat zou vermoeden met de hoge sterftecijfers door longaandoeningen in de Randstad (nog) niet wetenschappelijk vaststaat dat het schadelijk zou zijn. Maar de provincie en de gemeente Muiden hadden toch ferm afgesproken dat een aqua/ecoduct een onherroepelijke voorwaarde is, en dat er alleen met een verdiepte A1 zou worden gebouwd? Daar had tot veler verbazing zelfs de KNSF zich bij neergelegd. De vastgoedjongens moeten beter hebben geweten, want wat staat er in de krant: 'Als het aqua/ecoduct te duur mocht blijken te zijn, dan zal de ontwikkeling van het plan weer worden aangepast, laat een woordvoerster van de provincie weten.' Daar gaan we weer: de KNSF viert een feestje en Muiden hangt.
Moed houden: we zijn nog niet verloren
Raakt u al ontmoedigd? Hoeft niet. Om te beginnen is er met de MER alleen naar buiten gekomen wat de opdrachtgever, de provincie dus, wil loslaten. Het advies moet nog langs een onafhankelijke commissie. Bovendien kan het raadsbesluit over de intentieverklaring na de verkiezingen teruggedraaid worden. Dat gebeurde indertijd ook bij door de raadsmeerderheid goedgekeurde plannen voor het gemeenthuis is de Vestingwal. Het kostte de gemeente toen twee miljoen gulden. De rekening zal nu trouwens heel wat hoger zijn, want de KNSF komt onherroepelijk met een enorme claim. Logisch, want naar het schijnt is de Vastgoedmagnaat veel in het vooruitzicht gesteld – al zouden er geen handtekeningen zijn gezet. En dan is er ook nog het bestemmingsplan. Dat zal moeten worden gewijzigd om de KNSF vrij baan te geven om ten koste van het kruitbos bijna vijftienhonderd huizen en een onbekend aantal kantoren te bouwen. Als er een nieuwe coalitie komt van PvdA en VIB mag je er vanuit gaan dat ze consequent zijn en niet meer dan pak weg vijfhonderd woningen, waaronder flink wat sociale woningbouw, zullen toestaan. Best mogelijk dat de provincie daar met een aanwijzing overheen gaat, hoewel: alle media zullen zich er op storten en daar zitten de KNSF en de verschillende overheden niet op te wachten. Je weet maar nooit wat er zoal aan het licht komt.
Van onze correspondent in Mekka
Jacoubi van de Werven, die getrouwd was met Mimoena was met zijn zoon Mohammed die op Muiderberg woont met zijn vrouw Jamila op bedevaart in Mekka. In het gedrang werd hij onder de voet gelopen. Jacoubi kan zich niets herinneren, behalve dat hij in het ziekenhuis wakker werd. Daar werd hij gevonden door zijn zoon en diens echtgenote, nadat ze eerst waren gaan kijken of Jacoubi misschien bij de omgekomen slachtoffers lag. Gelukkig niet dus. Hij had een hoofdwond, maar mocht in Nederland uit voorzorg niet in het ziekenhuis worden opgenomen in verband met mogelijk ziektes. Jacoubi ligt thuis en is aan de beterende hand.
Oorlog in Muider politiek
De verkiezingsstrijd is in alle hevigheid uitgebarsten. De coalitie is op wat vage kreten over 'de helft groen' na, opvallend stil over het KNSF-terrein. Totnogtoe heeft geen coalitiepartij het aangedurfd om in het openbaar te beweren dat er niet te ontkomen valt aan de grootschalige plannen voor het KNSF-terrein. Informeel gebeurt dat om de haverklap. Hoe meer Muiers ontmoedigd raken, hoe kleiner de kans dat ze zich verzetten door op een andere partij dan gebruikelijk te stemmen, in dit geval dus de PvdA of de VIB. Zolang er nog een aantal even wettige als democratische middelen zijn om het gevaar van Groot Muiden af te wenden is, kan beweren dat er niets meer mogelijk zou zijn als misleiding beschouwd worden en dat is strafbaar.
Loetje is geen aprilgrap; Loetje is het baasje van de VIB
De serie kreten van het geheimzinnige mannetje, dat steeds te zien als advertentie op de kabelkrant en muideninfo.nl (het mannetje werd al gauw Loetje gedoopt als tegenhanger van Loesje), belandde onlangs bij 'De provincie kan beter een andere weg inslaan dan er eentje aanleggen'. Waarschijnlijk wordt de A6-A9 bedoeld, maar sinds wanneer legt de provincie Rijkswegen aan? De serie nogal zweverige kreten die zo aardig startte met 'Je ziet door de bommen het bos niet meer' en waarin ook 'Geef mijn kerstboom maar aan Fikkie' een goeie was, leek een lange aanloop naar 1 april te zijn. Er zat iets politieks achter; dat was eigenlijk het enige wat duidelijk werd, dus een aprilmop zou niet bepaald functioneel geweest zijn, want de raadsverkiezingen zijn drie weken eerder. Inmiddels is bekend waar Loetje met zijn vrijblijvende kreten voor staat. De nieuwsgierigmaker is de mascotte van de VIB (die daarmee dus geen Loesje partij maar een Loetje partij is.) Allemaal lief en aardig, maar gaat de VIB met deze ludieke aanpak de verkiezingsstrijd in? Het is niet te hopen, niet voor de VIB en niet voor Muiden. Om een keus te kunnen bepalen hebben de kiezers meer aan een duidelijke politieke stellingname. Gelukkig lijkt het erop dat de VIB daar in wil voorzien, zij het op aanzienlijk vriendelijker toon dan de PvdA, die er keihard tegenaan gaat om elk misverstand uit te sluiten.
VIB treedt naar buiten
Wat de VIB nastreeft staat uitvoerig te lezen op hun geheel vernieuwde website. Hierop komen behalve Loetje alle elf kandidaten aan het woord, op lijstduwer Bram van Barneveld na. Dat de VIB inmiddels een belangenpartij voor de hele gemeente is geworden wordt aardig waargemaakt. Na lijsttrekker en voormalig VVD-raadslid Anna Waanders en Sylvia Bazuin, de twee huidige raadsleden, staan er twee Muiers vooraan op de lijst. Roy Hesterman en Diederik de Bruin zijn respectievelijk derde en vierde. Gezien de hoge ogen die de VIB ook in Muiden denkt te gooien, zijn dit verkiesbare plaatsen. Jaap Schulp, die vijfde staat mag, hoewel hij al sinds mensenheugenis in Muiderberg woont, nog steeds als Muier doorgaan. Hoewel hij niet op een raadszetel zit te wachten, zit het erin dat Jaap veel voorkeursstemmen krijgt uit zowel stad als dorp. Riet Ruijzendaal staat zes en bevestigt daarmee dat de VIB onverminderd haar keus is, nadat ze uit de VVD-fractie trad en als eenvrouwsfractie doorging. Op de website stelt iedereen zich voor. Roy Hesterman onderbouwt zijn keus door zich af te zetten tegen de andere partijen, waaronder de PvdA. Hij schrijft: 'Een PvdA wethouder sloot een intentieverklaring en loodste die door de gemeenteraad onder het mom van dat het geen definitieve gevolgen zou hebben. Het bleek een wurgcontract'. Dat klopt, maar dit kan de huidige PvdA niet aangewreven worden, integendeel. Leupen, want daar gaat het over, hield de eer aan zichzelf en verdween van het politieke toneel. Dick Schulp (niet te verwarren met Jaap Schulp van de VIB) en Van der Steen, de andere wethouders die 'Muiden op de kaart' wilden zetten, bleven. Schulp tot op de dag van vandaag. Hij maakt nog steeds geen geheim van zijn mening dat Groot Muiden ons niets dan zegeningen brengt. Je moet er niet aan denken, maar Schulp komt er tenminste eerlijk voor uit terwijl de anderen om de hete brij heen draaien. Misschien dat het Hesterman als een van de weinige Muiers ontgaan is wat er is gebeurd. In elk geval is het niet bepaald snugger om je tegen je toekomstige coalitiepartner af te zetten. Waarom hebben die Muiderbergers hem niet even verteld wat er in Muiden speelt?
Meepraten over de toekomst van Muiden
In het gemeenteblad worden de inwoners uitgenodigd mee te praten over de toekomst van Muiden. Het externe bureau dat het project voor het opstellen van een strategische visie begeleidt, heeft volgens het blad al gesprekken gevoerd met onder meer bedrijven uit Muiden, maatschappelijke instellingen, sportverenigingen 'en dergelijke'. Welke, vraagt onder meer de Historische Kring Stad Muiden zich af.
Wel wegrestaurant, maar geen loopbrug en geen hotel
Je zal toch eigenaar zijn van een pompstation langs de A1 en een wegrestaurant willen beginnen, als het even kan met zalen en een overnachtingsmogelijkheid. Rijkswaterstaat heb je meegekregen en je hoopt dat dit ook voor de gemeenteraad zal gelden. Johan ter Beek is al een kwart eeuw bezig zijn wegrestaurant De Wegman van de grond te krijgen. Eindelijk kan de raad er zich in principe in vinden. Maar geen loopbrug over de A1 om ook de automobilisten uit de richting Amsterdam te kunnen bedienen, zelfs niet als deze keurig in de poort met de bewegwijzering verstopt is. Een tunnel onder de A1 mag wel. Wie zal dat betalen? Ook voor een hotelaccommodatie – die hebben we niet in Muiden en Muiderberg - voelt de meerderheid van de raad niets. En Johan ter Beek maar vriendelijk tegen alle raadsleden blijven.
Dart toernooi op zilveren jubileum VOMM
Er hadden twaalf koppels ingeschreven voor het jaarlijkse Dart toernooi van de VOMM in de kazerne, waarvan de baten naar het project voor de Indiaanse boeren in Guatemala gaan. De publieke belangstelling viel tegen. Dat kwam waarschijnlijk opdat het toernooi precies op de 28ste januari, de dag dat de VOMM 25 jaar bestond, werd gehouden, en dat was uitgerekend een zaterdag, terwijl vrijdag een betere avond is voor zo'n evenement. Als het nu nog bekend gemaakt was dat de wedstrijd in het teken stond van het zilveren jubileum waren er misschien meer mensen gekomen, maar die mededeling ontbrak nu juist op de aankondigingen.
Trekkast trekt eters
Willem Grift, de schipper van de talk Liberté, die beter bekend staat als Willem Trekkast is ontdekt als attractie in Stadscafé vanouds Gieling. Hij speelt bepaalde avonden tijdens het eten op zijn accordeon. Niet alleen trekt zijn optreden extra eters, naar verluidt bevordert het ook de eetlust.
Niet bekend
'Wist u dat?' staat er in het gemeenteblad boven de mededeling dat er in december ruim 150 ton blad van de straat en uit de plantsoenen is opgeruimd. Nee, dat wisten we niet.
19-januari-2006
Nog steeds geen brievenbussen
Donderdag 19 januari. Nog steeds ontbreekt de voorkant van de rode brievenbussen op het oude postkantoor. De voorkant was verwijderd om de vernielingen rond de jaarwisseling voor te zijn. Bij de Hoek ervaren ze de gevolgen. Op de winkeldeur hangt een briefje met als tekst 'Wilt u geen post in deze brievenbus doen? Dank u'. De post werd altijd al op de mat gegooid, maar als de rode brievenbussen buiten gebruik zijn, is het hek van de dam. En het gaat maar door. Wie zou er eigenlijk de wethouder van de brievenbussen zijn?
Politiek slijpt de messen
Met de raadsverkiezingen in zicht slijpen de plaatselijke politieke partijen de messen. Uitgerekend de ooit vernieuwende partij D66 verkiest de aartsconservatieve toer die de Duitse CSU indertijd met succes volgde: 'Keine Experimenten', oftewel het huidige gemeentelijke beleid continueren. Het zal ze opbreken, want naarmate de verkiezingsdag van 7 maart nadert wordt steeds duidelijker dat de inwoners zich niet in slaap laten sussen. Dat de gemeente de KNSF de kapvergunning heeft geweigerd mag dan onverminderd worden toegejuicht, het besef groeit dat het Kruitbos alsnog geveld zal worden als de coalitie van CDA, VVD en D66 aan de macht blijft. Anders dan de PvdA en de VIB gaan deze partijen immers akkoord met bijna 1500 woningen op het KNSF terrein, drie keer zoveel als Muiden nodig heeft. En wat het betekent voor het moerasbos met zijn bijzondere dieren en planten laat zich raden. Vraag aan de Muiers hoe ze erover denken en negen van de tien antwoorden dat 1500 woningen op deze plaats er 1000 teveel zijn. Natuurlijk spelen de oppositiepartijen daarop in, zich erop beroepend dat zij wèl luisteren naar de bevolking. De coalitie heeft het onderwerp totnogtoe vermeden - als struisvogels die hun kop in het zand steken, denkend dat de vijand hen niet ziet, omdat zij de vijand niet zien. Het CDA houdt zich vooralsnog gedeisd, maar de grote man van deze partij, Dirk Jan Methorst, is een slimmerik. Hij pretendeert te weten wat goed voor ons is, maar het ontgaat hem allerminst wat er onder de mensen leeft en hij zal er dan ook alles aan doen om de schade voor zijn partij beperkt te houden – wat op zich natuurlijk te prijzen valt. Jammer dat de toekomst van Muiden de inzet is van een prestigestrijd.
Loco burgemeester trotseert weer en wind
Het was maar een klein gezelschap, bestaand uit een tiental belangstellenden onder wie familieleden van de drie Muider slachtoffers van de explosie van 1947, dat naar het Kruitpad toog voor de eerste herdenking van deze ramp, waarvoor Guus Kroon het voortouw had genomen. Opvallend was de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de gemeente. Kwade tongen beweren dat dit iets met de komende verkiezingen te maken zou hebben. Hoe het ook zij: wethouder Jaap Meijer kwam met bloemen aanzetten. Ondanks de kou slechts in colbert, want als loco burgemeester mocht hij de ambtsketen van Anne-Marie Worm even om en dat felbegeerde statussymbool verdwijnt nu eenmaal uit zicht onder een jas. Overigens is het een goede zaak dat de gemeente een burgerinitiatief waardeert. Beter laat dan nooit.
Containers en glasbakken ondergronds
Het elektriciteitsgebouwtje naast het houten huis in de Kazernestraat, dat sinds mensenheugenis voor opslag bij het COF in gebruik is, kan goeddeels ontruimd worden. De opzet is dat de COF de ruimte binnenkort gaat delen met de schippersvereniging die er de toiletten en douches voor de opstappers in wil onderbrengen. Het mobiele 'schippersbadhuis' achter de hal van Gort op de Ton Kootsingel wordt dan opgeheven. Het is de bedoeling dat de containers die daar staan ondergronds worden, zo goed als de huidige kledingcontainers en glasbakken op respectievelijk het Vestingplein en bij de Amsterdamsepoortbrug.
Een schoenlepel voor het wegrestaurant
Ondanks alle goede verwachtingen kan het nog wel even duren eer het wegrestaurant van de Wegman er staat. Het is zelfs de vraag of het inderdaad doorgaat. Niet alleen Natuurmonumenten is tegen, ook in de raad leven bezwaren; bij het CDA met name tegen een loopbrug over de A 1 - hoe goed die ook in wegportalen gecamoufleerd wordt en zelfs als de brug als uitkijkpunt gaat dienen voor de Nieuwe Hollandsche Waterlinie. VVD fractievoorzitter Henk Bökenkamp vreest dat het restaurant de 'economische hoogcultuur' aantast. Waarschijnlijk bedoelt hij de ecologische hoofdstructuur. De PvdA is tegen, maar de VIB vindt dat de plannen mogen doorgaan en dat er zelfs een hotel mag komen, want daar is behoefte aan. Of hier ruimte voor is, is een andere vraag. Volgens Bökenkamp is er een schoenlepel nodig om alles op zijn plaats te krijgen. Johan ter Beek en zijn raadman hoorden het allemaal zuchtend aan. Voor de zoveelste keer. Dat Rijkswaterstaat alle medewerking wil geven, maakt het extra frustrerend voor Ter Beek. Alle randvoorwaarden zullen op een rijtje worden gezet. Mogelijk dat de raad in de vergadering van 26 januari bereid is tot een intentieverklaring – niet te verwarren met een contract of een intentieovereenkomst.
Wachten op de boom
Voor 1 december, zo was toegezegd, zou de slagboom op de Maxisweg in werking zijn. Helaas ging de verantwoordelijke medewerker van Rijkswaterstaat zes weken met vakantie, waardoor de werkzaamheden zes weken stil lagen, zo meldde wethouder Meijer in de commissievergadering. Hij zei te verwachten dat de boom de tweede week van februari in werking zou zijn. Inmiddels is gebleken dat dit waarschijnlijk eerder zal gebeuren en nog wel met feestelijk vertoon.
Muiden op de buis
Viola Holt en nog een andere bekende 'Muidenberger', volgens Het Vechtjournaal, waren onlangs uitvoerig in actie te zien op de TV - evenals oud Muier Ewald Holzhaus, die als arbiter in beeld kwam tijdens de finale van het wereldkampioenschap kunststoten, en de fractievoorzitter van de PvdA Muiden/Muiderberg Jan Hylkema. Deze had uit protest tegen de opstelling van Natuurmonumenten, die op het punt zou staan natuur op te offeren in het IJmeer, na 24 jaar zijn lidmaatschap van deze organisatie opgezegd. Ook andere media hadden belangstelling, maar in de commissievergadering maakte zijn stap weinig indruk. 'Waarom heeft hij niet meteen bedankt voor de PvdA', merkte Dirk Jan Methorst op. Iedereen moest lachen, ook Jan Hylkema zelf, zij het als een boer met kiespijn. Methorst had in zoverre gelijk dat PvdA prominenten in Amsterdam achter de IJmeerplannen staan, die de PvdA in Muiden verwerpt. Jan Hylkema laat weten daar geen boodschap aan te hebben. Hij staat voor Muiden, niet voor Amsterdam.
Geen verplichtingen, maar wat dan wel?
Nadat burgemeester Worm in de fout was gegaan door het over een 'intentieovereenkomst' met de KNSF te hebben, terwijl ze 'intentieverklaring' - wat heel wat vrijblijvender is - bedoelde (eerder had ze het zelfs abusievelijk over een contract met de KNSF), bleek uit de notulen van de zogeheten Noordvleugelconferentie dat wethouder Flip de Groot het daar over 'verplichtingen' van de gemeente Muiden had gehad. Welke verplichtingen dan wel, wilde Jan Hylkema in de commissievergadering weten. Flip voerde 'afspraken' van de al geruime tijd buiten spel gezette oud - wethouder Leupen aan. Wethouder Eric Mackay moest de situatie redden door duidelijk te maken dat Leupen verleden tijd is, en dat alleen de intentieverklaring geldt (en er dus geen sprake van is van verplichtingen.) 'Wat een muggenzifterij' ben je geneigd te denken, maar zo simpel ligt het niet. De vergissingen van de collegeleden op dit punt konden er wel eens op wijzen dat er in het verleden meer met de KNSF is afgesproken dat naar buiten is gekomen. De enige manier om boven water te krijgen wat er ooit buiten de raad en de bevolking om werkelijk is afgesproken, al dan niet bekrachtigd door handtekeningen, is straks een gemeenteraad kiezen die, anders dan de meerderheid van de huidige raad, bereid is om achter de waarheid aan te gaan.
Pakt u uw agenda er even bij?
Terwijl het voor de provincie kennelijk al een uitgemaakte zaak is dat de kleine gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek binnen een paar jaar zullen fuseren, wil Muiden eerst maar eens met de inwoners praten over welke kant we met z'n allen uit willen. Er zijn twee data geprikt. De bedoeling is dat er met de Muiers over de toekomst van Muiden gepraat wordt op maandag 13 februari. Voor de Muiderbergers is een eigen bijeenkomst in het dorp gepland op woensdag 15 februari. Benieuwd of er ook over de grootscheepse plannen op het KNSF-terrein gediscussieerd mag worden, of dat deze plannen als onontkoombaar worden voorgesteld zoals sommige wethouders regelmatig doen.
Harense Smid al weer weg
In 2004 nam de Harense Smid de vestiging van Megapool op het Maxis winkelcentrum over. Het heeft niet lang geduurd. Afgelopen week stootte de Harense Smid het filiaal in Muiden al weer af, samen met 15 van de 50 voormalige Megapool vestigingen in de Randstad en Twente. Als reden wordt de 'ongunstige marktontwikkeling' genoemd. De klanten van Muiden worden verwezen naar het Harense Smid filiaal in Bussum.
Herengracht in lichterlaaie
De gemeente is dik tevreden over de proefverlichting van historische panden aan de Herengracht. Enkele tientallen bewoners van de Herengracht Noord, die maandagavond kans zagen om halfzes aanwezig te zijn, waren er samen met een aantal leden van de MOR en toevallige voorbijgangers getuige van hoe de gevels er in het strijklicht uitzien. Mooi dus. In de kazerne werd er nog genoeglijk met z'n allen over nagepraat. Binnenkort wordt het deel van de Herengracht tussen Ome Ko en de groepspraktijk opnieuw bestraat. Ook is het de bedoeling dat de huidige gevellantaarns worden vervangen door replica's van oude straatlantaarns, wat wel eens het effect van een Anton Pieck plaat op kan leveren.
Hoezo afgraven sportvelden SC Muiden?
Desgevraagd vertelde wethouder Mackay dat de gemeente Muiden niets van KNSF vastgoed heeft gehoord over het afgraven van de sportvelden. Hij heeft het in de krant moeten lezen. De gemeente, die de velden beheert en onderhoudt, heeft geen formeel verzoek bereikt. De velden moeten in september speelklaar zijn. Dat is iets anders dan bouwklaar, want dat staat het bestemmingsplan voor dit gebied niet toe, liet Mackay weten.
Thema-avond toekomst IJmeer
Omdat het onderwerp te belangrijk is om tussen andere agendapunten door op een commissievergadering te worden behandeld, wordt op 24 januari een speciale thema-avond in de kazerne gehouden over de toekomstvisie op het IJmeer. Het is een openbare bijeenkomst. Iedereen mag inspreken.
De achtertuin van het gelijk
Op zijn weblog vertelt gedeputeerde Hooijmaijers, die zich ergert aan de Muiers omdat deze zich verzetten tegen massale woningbouw 'in hun achtertuin', dat hij een dag vrij nam om de verbouw van zijn huis voor te bereiden. Naar verluidt gaat het om het blinderen van de achterkant, zodat hij niet uitkijkt op de vier verdiepingen hoge woningen die in de achtertuin van deze loyale burger komen te staan.
VVD - leider mikpunt Hopsalabopsa
Je zal toch Henk Bökenkamp heten en fractievoorzitter van de VVD in de Muider raad zijn. Zie hoe Hopsalabopsa nl. onder het hoofdstuk 'Local Stuff' good old Henk, wiens politieke bokkensprongen soms zelfs voor ingewijden niet te volgen zijn, genadeloos te grazen neemt.
9-januari-2006
Brievenbussen gapen nog steeds
Maandag 9 januari en nog steeds gapen de rode brievenbussen in Muiden en Muiderberg je aan met hun grote gat van de jaarwisseling. Je kunt je brieven alleen posten bij de Hoek en de Spar. Laten die nu 's avonds en op zondag gesloten zijn.
Struikelen over de kerstbomen
Vrijdag zou de GAD de kerstbomen goeddeels ophalen. Daar is niet veel van terecht gekomen, hoewel er een oproep op de kabelkrant stond om ze klaar te zetten. De woningen waren, kennelijk met het oog op de toekomst, verdeeld in laagbouw en hoogbouw. Waarschijnlijk heeft de GAD gedacht dat de Muider bomen al allemaal weg zouden zijn na de oproep van Guus Kroon om ze naar de Schapenkaai te brengen, waar ze mogelijk spontaan zelf zouden ontbranden. Maar dat kwam er dus niet van. Je brak nog het hele weekend je nek over de kerstbomen. Hoewel de Schapenkaai niet bepaald in de route ligt, werden daar drie uit de kluiten gewassen exemplaren opgehaald. Het waren de drie bomen die Guus erheen gesleept had als aanzet. Toch jammer, dat het er niet van kwam, want met name de grote kerstboom op de sluis, die zaterdag door de brandweer onttakeld en in mootjes gezaagd werd, zou lekker gefikt hebben.
Alles was anders, behalve het publiek
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente was alles anders. Om te beginnen werd de bijeenkomst dit jaar voor het eerst in de in kersttooi gestoken grote Kazernezaal gehouden, wat veel meer sfeer met zich meebracht dan ooit de hal van het gemeentehuis, waar de receptie normaal plaatsvindt. Ook was het deze keer niet de gebruikelijke stijve bedoening, met het de recipiërende leden van college keurig op een rijtje. Burgemeester en wethouders liepen rond tussen het publiek, met als voordeel dat je kon kiezen wie je bij de handjesgeverij kon ontlopen. Niet dat van deze keuzemogelijkheid op grote schaal gebruik zal zijn gemaakt, want dat is gelukkig niet de stijl in Muiden. Als 'muzikaal behang' waren er in plaats van de traditionele oudere heren, musicerende Muider dames in het rood en zwart, een groepje dat dan ook 'Rouge et Noir' heette. Ze speelden (te) bescheiden bekende klassiekers. Het duurde even eer het publiek doorhad dat het wel een applausje verdiende. Maar het meest opvallende verschil met alle voorgaande recepties was de toespraak van burgemeester Worm. Het plezier dat ze in het burgemeesterschap heeft, straalde van haar af. Er stond geen wijze burgervader, maar een wijze burgermoeder, die afwisselend opbeurende, vermanende en prijzende woorden sprak. Zo hoort het ook. Een heel verschil met haar voorganger, die tot verbijstering van wie het voor het eerst meemaakte de Nieuwjaarsreceptie aan placht te grijpen om zijn gram te halen (overigens was de 'waardering' over en weer. Als tijdelijk invaller in Baarn, liet Smith voor de radio weten dat het Baarnse college, dat overhoop ligt met de raad, het beste college is dat hij in vijftien jaren burgemeesterschap heeft meegemaakt.) Het enige dat bij de nieuwjaarsreceptie in de kazerne als alle voorgaande jaren was, was het publiek. Er waren vrijwel uitsluitend dezelfde gezichten als altijd. Benieuwd of er onder Anne-Marie Worm een kentering komt. Met andere woorden: of de Muiers net zo massaal komen opzetten bij deze jaarlijkse bijeenkomst als ze keer of keer naar de Kazerne togen als protest tegen de dreigende grootschaligheid. Jammer trouwens dat mevrouw Worm deze massaprotesten niet zelf heeft meegemaakt, want zoiets verwijdt je blik als bestuurder.
Mevrouw Worm pakt signalen van de inwoners op
Dat de burgemeester, anders dan de meerderheid van de raad, ontvankelijk is voor signalen uit de bevolking, bleek tijdens haar toespraak uit haar opmerking dat de inwoners laconiek omgaan met de veronderstelde gevaren die uit de historie naar boven komen. 'Dat is mooi, die Noord-Hollandse nuchterheid herken ik wel' zei ze. Het kan niet missen of ze doelde op het groot alarm van de KNSF, dat er bijna vierduizend granaten op het KNSF-terrein op springen zouden staan, terwijl korte tijd later, bij een onderzoek dat de gemeente liet doen, bleek dat het gevaar op de sportvelden nul komma nul was, precies zoals de inwoners hadden voorspeld (overigens staat op de verkiezingslijst van de VVD, nota bene op een verkiesbare plaats, minstens één kandidaat die er onverminderd van overtuigd is dat Muiden groot gevaar loopt omdat het op het KNSF-terrein vergeven zou zijn van de bommen en granaten.) Burgemeester Worm maakte trouwens wel een schoonheidsfoutje in haar speech. Ze had het kunnen weten, want ze was al eerder op haar vingers getikt omdat ze het over een contract tussen de KNSF en de gemeente had gehad, terwijl er geen sprake is van vastgelegde afspraken. Ook nu versprak ze zich, door te verwijzen naar de 'intentieovereenkomst' terwijl er alleen een 'intentieverklaring' ligt, wat heel wat vrijblijvender is, zoals al gauw zal blijken mocht de huidige coalitie niet terugkeren na de raadsverkiezingen. Het luistert nauw en het ligt gevoelig, niet alleen in de politiek maar ook bij het Muider publiek dat extra wantrouwig is geworden sinds het monsterverbond tussen de SC Muiden en de KNSF. Inmiddels heeft de burgemeester met sublieme humor gereageerd op een buitenproportioneel felle aanval: 'natuurlijk bedoelde ik intentieverklaring in plaats van intentieovereenkomst. Mijn intentie was goed'. Zo maak je vrienden.
Muiden versus provincie
In haar nieuwjaartoespraak zei burgemeester Worm dat de provincie te hard van stapel loopt als fervent voorstander van fusie van kleine gemeenten. We zullen eerst samen met de bevolking vast moeten stellen waar Muiden over tien jaar staat, betoogde zij. Al in mei, twee maanden na de komende raadsverkiezing, gaat de gemeente met een advies naar de provincie (wie weet geeft de verkiezing zelf al eerder het antwoord.) Alsof hij mevrouw Worm gehoord had, liet Commissaris der Koningin in Noord-Holland Borghouts in zijn Nieuwjaarstoespraak weten dat de gemeenten met minder dan 30.000 inwoners moeten fuseren en dat de gemeentelijke herindeling een zaak van de provincie moet worden. Wat Muiden betreft: uit de poll van de kabelkrant, waaraan ruim tien procent van alle inwoners reageerde, bleek nog geen 30 procent voorstander te zijn van een fusie met Weesp. Zolang we autonoom zijn maken we het gelukkig nog zelf uit, want gemeentelijke samenvoegingen moeten 'van onderop' komen. Waarom zou een samenvoeging van de ambtelijke diensten van kleine gemeenten niet de oplossing kunnen zijn voor de gewenste kostenbesparing?
Feiten en cijfers
Aan de traditie van de lijst met cijfers en feiten over Muiden in het afgelopen jaar, die altijd aan het eind van de Nieuwjaarsreceptie wordt uitgedeeld, is een einde gekomen. Wel had de burgemeester een handvol mededelingen. Muiden telt momenteel 6676 inwoners, in 2005 werden hier 70 kinderen geboren, de oudste inwoonster is 97 jaar en het afgelopen jaar waren er tien echtparen 50, 55 of 60 jaar getrouwd. De brandweerkorpsen van Muiden en Muiderberg tellen samen drie beroepskrachten en 28 vrijwilligers (inmiddels te weinig in Muiderberg om op een dag in de week uit te rukken; het corps Naarden moet er aan te pas komen.) De corpsen rukten in 2005 in totaal 80 keer uit.
Muider Roemer voor Vechtlustige dames
Sprekend over de toekomst van het IJmeer, bepleitte de burgemeester de besluitvorming te beïnvloeden. 'Niet met de hakken in het zand, maar met open vizier' zei ze erbij. En dat terwijl de dames van touwtrekvereniging Vechtlust in 2005 landskampioen waren geworden door zich met hun hakken in Neêrlands grond te verankeren. Zes van de acht oersterke Muider dames waren door coach Henk Beukenboom naar de kazerne gedirigeerd. Wat ze al een beetje vermoedden werd bewaarheid. Ze werden gehuldigd met hun prestatie. Als eerste Muider sportteam ontvingen ze de Muider Roemer, een prachtige glazen wisselbokaal, ontworpen door de lokale kunstenaars Harm Hasenaar en Jeroen Vellekoop. Opvallend was dat de dames allerminst zwaargewichten waren en ook niet over opvallende spierballen beschikten. Naar eigen verklaring is aan het langste eind trekken bovenal een kwestie van techniek.
Nieuwjaarsreceptie SC KNSF
Er waren meer nieuwjaarsrecepties. Bijvoorbeeld die van SC Muiden, door spotlustigen omgedoopt tot SC KNSF sinds de vastgoedmagnaat de jeugd en de dames gaat sponsoren. De directeur van de KNSF liep glunderend rond. Geeft hem eens ongelijk. Het glimlachoffensief van de KNSF werkt. Maar hoeveel keus had het bestuur van SC Muiden? Indertijd, toen het nieuws over de grootschalige bouw nog niet uitgelekt was en er geen vuiltje aan de lucht leek, was een grote sponsor bijzonder welkom, temeer omdat een andere geldbron was drooggevallen en er weer geld bij de leden vandaan moest komen via een nieuwe club van honderd. Maar doorslaggevend was, dat SC Muiden afhankelijk is van de KNSF. De velden mogen dan door de gemeente verhuurd en onderhouden worden, de grond is van Rolf Visser en huurcontracten kunnen zowel verlengd als opgezegd worden. Het is dus zaak de KNSF te vriend te houden, temeer omdat al enkele keren gebleken is dat de heren een kort lontje hebben als zij hun zin niet krijgen. Inmiddels is de merkwaardige situatie ontstaan dat de sportvelden (ook al bleek bij het objectieve onderzoek dat de gemeente liet instellen, dat er geen sprake is van enig gevaar) in de zomer omgeploegd worden om zelfs de schijn van gevaar te bezweren. Of ze daarna weer bespeelbaar worden gemaakt? Het lijkt meer voor de hand te liggen dat het om een tussenstap gaat voor het bouwrijp maken van de grond en dat de toekomstige eigenaren helemaal gerust gesteld kunnen worden: 'er zijn echt geen bommen en granaten, we hebben het zelf onderzocht'. Tijdens de KNSF bijeenkomsten in Gieling voor nieuwsgierigen en geïnteresseerden (wat iets anders is dan gegadigden voor een woning, zoals de KNSF het verkoopt) heeft directeur Holzhaus er geen geheim van gemaakt dat ze willen bouwen op de plaats waar de velden liggen, dus pal achter Noordwest, en dat ze verderop nieuwe velden willen aanleggen. Hoe het ook zij: van de jeugdleden die met spandoeken liepen, waarop stond 'We zijn de KNSF zat', zal straks mogelijk verwacht worden dat ze in sponsorshirtjes met bijvoorbeeld 'De KNSF, goed voor u' een balletje trappen. In elk geval kunnen de spandoeken ingezet worden als sponsorvlaggen, dat scheelt weer een slok op een borrel. Hoe de sporters op deze ontwikkeling zullen reageren zal op 7 maart bij de raadverkiezingen blijken. Als de coalitie van CDA, VVD en D66 aan de macht blijft, krijgt de KNSF vrij baan en is alle kans verkeken. Komt er dankzij gezond verstand een nieuwe coalitie van PvdA en de VIB, dan zijn de rollen tussen de gemeente en de KNSF omgedraaid. In dat geval zit het er dik in dat de vastgoedmagnaat moet inbinden en knarsetandend eieren voor zijn geld zal kiezen.
Kleinschaligheid willen is volgens D66 een extreem standpunt
Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Uit de verlate Nieuwjaarsgroet van D66 die maandag in de bus viel, valt niets anders op te maken dan dat D66 de wens van de overgrote meerderheid van de inwoners van de kern Muiden om er een laagbouwwoonwijk bij te krijgen in plaats van een stad waarvoor een waardevol moerasbos moet wijken, 'een extreem standpunt' vindt. 'Een vaste koers is doelmatiger dan met alle winden meewaaien' staat erbij. En dat zegt D66! In het persbericht met de kandidaatstelling graaft D'66 diep in het verleden. Er wordt vooral gegeurd met oud-wethouder Vera den Hartog, die tot twee keer toe (in 1994 en in 1998) in de raad werd gekozen en beide keren prompt haar zetel afstond aan een ander ('kiezersbedrog' heet dat, al wil D66 dit niet horen.) Dezelfde Vera den Hartog is nu 'lijstduwer'. Wie op haar stemt, riskeert dat ze voor de derde keer een loopje neemt met de kiezer. Erger is, dat solidariteit met D66 voor Den Hartog kennelijk zo hoog in het vaandel staat dat het ten koste mag gaan van het groen en van Muiden. Gelukkig is het onwaarschijnlijk dat de kiezers, van wie er een aantal verontwaardigd reageerde er voor de derde keer in zullen trappen. Het ziet er naar uit dat Good Old Vera D66 niet zal redden.
D66 en het geheugen van Muiden
In het persbericht van D66 wordt ook op waarderende toon herinnerd aan de oud-wethouders Lahnstein en Van der Steen. Kennelijk wordt er op gespeculeerd dat die stomme Muiers allang vergeten zijn dat Joop Lahnstein indertijd witheet uit D66 stapte en dat Van der Steen met zijn staart tussen zijn benen het strijdperk verliet, nadat hij een tijdje voor spek en bonen met Leupen en Schulp had mogen meedoen. Als er al een volgende keer is voor D66, dan zouden ze met hun verkiezingspropaganda maar eens terug moeten gaan naar 1966, toen de partij werd opgericht, juist om het opportunisme en het paternalisme in de politiek te bestrijden. Van de vroegere strijdbaarheid is niet meer over dan een zielige vertoning waarmee 'de Democraten in de gemeente' zoals ze zichzelf noemen zich aan Muiden presenteren.
Genoeg D66 kandidaten voor een raadsmeerderheid
Voor de volledigheid: D66 heeft zeven mensen bereid gevonden om op de kandidatenlijst te gaan staan. Slim bedacht, want als ze alle zeven in de raad komen, wat je gezien de snorkende toon van de campagne wel mag verwachten, is dat genoeg voor een raadsmeerderheid en kan Muiden profiteren van de zegeningen van het 'consistente beleid' van deze partij. Dit zijn de kandidaten: Sandra Deuling (fractievoorzitter), Rietje Rijnja, Flip de Groot (beoogd wethouder), Vincent Nicolai, Jan Schellekens, Henk van Houtrijve, Eduard Rijnja en Vera den Hartog.
De 'andere Schulp' kandidaat VIB
Het wachten is nog steeds op de kandidatenlijst van de VIB. Uit de geruchtenmachine rolde dat oud-Muier Jaap Schulp, die zich inmiddels al vele jaren als een spiering in het water voelt tussen de zandhazen, op de lijst staat. Het zou een aanwinst voor de raad zijn als deze 'andere Schulp' erin kwam, daar is menig Muier en Muiderberger van overtuigd. Als Jaap Schulp met voorkeursstemmen gekozen wordt, krijgt hij een koekje van eigen deeg. Jaren geleden leerden de kiezers in Muiden de politiek een lesje door de partijen eraan te herinneren, dat wie zijn stem uitbrengt geen boodschap heeft aan afspraken binnen de partij over 'lijstduwers', die alleen maar op de lijst staan om deze meer uitstraling en gewicht te geven. Als je op de lijst staat, riskeer je dat je wordt gekozen en neem je zetel in. Punt uit. Doe je dat niet dan pleeg je kiezersbedrog. Joop van Roon, die er vele verdienstelijke jaren voor zijn partij, de PvdA, op had zitten, sloeg de waarschuwing in de wind en werd lijstduwer. Er was maar een kleine stickeractie voor nodig om de kiezers een zetje te geven en hem weer de raad in te duwen. Drie keer raden wie een van de stickerplakkers was. Joop deed wat er van hem verwacht werd. Hij ging, zij het tegen heug en meug, weer in de raad zitten en bracht het op om nog twee jaar uit te dienen.
Boze boeren in de Bloemendalerpolder
Een dertigtal boeren en eigenaren van bedrijven in de Bloemendalerpolder kwam bijeen in een besloten informatieavond over het voorkeursrecht. Ze vonden het maar vreemd dat de regeling, waarbij de gemeente als eerste de te verkopen percelen moet worden aangeboden niet voor de 'grote jongens' geldt die er indertijd verdacht snel bij waren en flinke lappen grond kochten. Wethouder Mackay trachtte te aanwezigen ervan te overtuigen dat de gemeente Muiden de situatie helemaal in de hand heeft, maar kon niet bij iedereen de twijfels wegnemen. Het zou wel eens andersom kunnen zijn, was hun mening: de gemeente staat machteloos tegenover de speculanten, die al aan het profiteren zouden zijn geslagen nog voordat de raadsleden van de plannen met de polder wisten. Ook heeft men er moeite mee dat men niet verplicht zou zijn z'n grond te verkopen. Als puntje bij paaltje komt, word je daar toe gedwongen is de vrees.
Drie wijkagenten hoeft niet, twee is genoeg
In een vergadering van de regionale burgemeesters in begin november wees burgemeester Worm erop dat volgens een document van de politie Gooi – en Vechtstreek met de naam 'De Formatie' er drie wijkagenten in Muiden zouden zijn, terwijl we er maar één hebben, dit tot onvrede bij raad en bevolking vanwege de veiligheidsproblemen in Muiden. Volgens de politieautoriteiten zou het moeilijk zijn om wijkagenten te werven. Zou het? Muider Nieuwtjes weet er in elk geval één die graag wil. Een hele goeie, die stad en dorp op als zijn broekzak kent en greep heeft op de jeugd. Dat er hier drie wijkagenten zouden zijn klopt dus niet, maar met een man naast Gaston Otten zouden we heel gelukkig zijn, vooral als we hem regelmatig lopend en op de fiets te zien krijgen.
Milieugroep adviseert groen geschilderd beton
De milieugroep Muiden/Muiderberg denkt zich nuttig te maken door de gemeente te wijzen op besparingsmogelijkheden, want volgens wethouder Meijer moet op de begroting groenbeheer de helft worden bezuinigd. De groep noemt de beplanting van de vluchtheuvels in de Weesperweg bij de entree van Muiden en bij de Hakkelaarsbrug een 'luxe' en pleit voor óf vaste planten in plaats van de mooie bloemetjes óf volstorten met beton en groen schilderen zodat het niet opvalt. Een surrogaat milieu dus. Wat is dat voor een club? Ook zou er bespaard kunnen worden door de wilgen niet om het jaar maar elke drie tot vijf jaar te knotten. Een andere suggestie is minder schoffelen, dank zijn meer bodembedekkers op de 'boomspiegels', zoals de geraniums bij het gemeentehuis. Nog een suggestie: bewoners betrekken bij het onderhoud van de plantsoenen bij hun huis - waarbij ze de aanwijzingen van het gemeentepersoneel moeten volgen. Een hoofdstuk apart vormen de chemische bestrijdingsmiddelen. Met name wordt de uiterst giftige stof glyfosaat wordt ontraden. Volgens de milieugroep schroomt 'Round up' niet misleidende informatie hierover te geven.
KNSF protest kost gemeente geld
Uit stukken van de gemeente Muiden blijkt officieel dat de KNSF bezwaar heeft gemaakt tegen het weigeren van de kapvergunning. Dit betekent dat de gemeente een jurist van buiten moet inschakelen. Dat kost geld, zo goed als het in opdracht van de gemeente uitgevoerde onderzoek op de sportvelden geld heeft gekost en het onderzoek naar de gevolgen van de grote explosie van 1972 de gemeenschap geld gaat kosten. Een troost: het is voor het goede doel. Wat ook geld kost (bijna € 31.000), is het inschakelen van het externe bureau Atos consulting voor het samen met bewoners, bedrijven en organisaties ontwikkelen van een strategische visie op de toekomst van Muiden. Ook voor het goede doel. Gelukkig betaalt de provincie de helft.
Geen Lijst Hoetmer, wèl Hoetmer op de VVD-lijst
In de 'speerpunten' uit de begrotingsbehandeling duikt tot drie keer toe de benaming 'Lijst Hoetmer' op. Dat is hoogst verwarrend. Waarschijnlijk wordt 'fractie Hoetmer' bedoeld. Uit nadere informatie blijkt althans dat Hoetmer niet met een eigen lijst de verkiezingen ingaat, maar bij VVD als vierde op de kandidatenlijst staat, nadat hij de PvdA had verlaten en overliep naar de liberalen. Het is overigens de vraag of Hoetmer het redt, want hij is zowel voor de politiek als het publiek ongeloofwaardig geworden door de ommezwaai die hij maakte, nadat hij stopte met zijn snackbar en vergeefs probeerde wethouder te worden. Zelf schijnt hij wel in zijn kansen te geloven. In navolging van de KNSF is hij een glimlachoffensief begonnen.
Een nieuw jaar, een nieuw geluid
Wie als goed voornemen voor het nieuwe jaar het plan heeft opgevat de commissie - en raadsvergaderingen bij te wonen, wordt de hand gereikt door B&W. Het college stelt voor om bijna € 30.000 aan nieuwe geluidsapparatuur uit te trekken. Het werd eens tijd. Sinds jaar en dag kun je zelfs met horeca-oren de volksvertegenwoordigers nauwelijks en zelfs helemaal niet verstaan, zo erg zingt het geluid rond. Eind vorig jaar zijn er proefopstellingen geweest met nieuwe boxen en nieuwe versterkers. Wat B&W betreft komen er 'draadloze discussieposten'. Helaas zal het door de akoestiek in de kazerne niet haalbaar zijn om honderd procent tevredenheid te bereiken.
Het potje van de Maxis
Bij de opening van het winkelcentrum Maxis, in augustus 2004, schonk de Maxis Muiden een mooi bedrag: tienduizend euro. Daar is al een deel van opgesnoept. B&W trekt nog € 500 uit voor het maken van de teksten op de bordjes voor de monumenten in de gemeente, € 5000 voor het aanleggen van een trap als toegang naar het strandje bij de Westbatterij plus het plaatsen van twee bankjes aldaar en € 2500 voor een nieuw klimtoestel op het strand van Muiderberg.
Darts toernooi voor Guatemala
De Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden/Muiderberg, de VOMM, bestaat dit jaar een kwart eeuw. Het jaarlijkse Darts toernooi staat in het teken van het zilveren jubileum en krijgt dan ook een feestelijk tintje. Het toernooi wordt op zaterdagavond 28 januari in de kazerne gehouden. De opbrengst is voor het project van de boerenzoon Pieter van Nistelrooij, die in Guatemala indiaanse boeren schoolt in moderne landbouw - en veeteeltmethoden. Zij hebben het extra moeilijk door de vernielingen die de orkaan Stan onlangs heeft aangericht en waarvoor acute hulp nodig was.
Weespers in het Anker
De basketbalvereniging WVGV uit Weesp mag tot mei 2006 op dinsdagavonden het Anker huren.
Pier op de buis
Oud-Muier Pier van Brakel verdient het snel als biljartende senior in het Ster spotje van de Rabobank. Hij kijkt zoals hij altijd kijkt: alsof de wereld op zijn kop staat.
2-januari-2006
Met vuurwerkschade het nieuwe jaar in
De jaarwisseling in Muiden verliep als alle andere jaren: er ging weer voor een vermogen de lucht in, er hing een dikke stinkende walm in de straten, de huisdieren waren doodsbang en onze lieverdjes slaagden er in weer allerlei vernielingen aan te brengen, zowel aan gemeenschappelijke als aan privé-bezittingen. Zo zal, met dank aan de vandalen, de goegemeente het geld op moeten brengen voor de vervanging van een afvalbak en een blauwe container op het Vestingplein. Hoewel als voorzorg een smalle gleuf aangebracht was op de rode brievenbussen op het Vestingplein en het oude postkantoor, waren er op Nieuwjaar alleen nog maar grote gaten te zien. De voorkant was met het oog op het vuurwerk alsnog verwijderd. Het ziet er trouwens uit als of de boel is opgeblazen, want de binnenkant is beschadigd en deels zwartgeblakerd. Jeroen Brandsen van de Hoek was weer de klos. Al jaren geleden had hij wegens inbraak en vernieling de sigarettenautomaat weggehaald. Nu werd de reclamezuil die ervoor in de plaats kwam grondig vernield. Erger was dat de etalageruit aan de kant van de Weesperstraat aan diggelen ging. Ook was op de hoek een bloembak vernield. Bij Desirée hadden grapjassen de kop van een Kerstmanpop aan de deur gebonden. De sluisbrug zag weer rood van de rotjes (zoals door heel Muiden vuurwerkresten en – verpakkingen rondslingerden), maar wonder boven wonder waren de kerstbomen en de mooie kerstpakketjes met de lampjes op het terras van Floris V ontzien. Dat de schade bij Floris V beperkt zou blijven tot een paar kapotte ruitjes had niemand verwacht. Zou er dan toch iets van respect zijn, of was de sociale controle rond de sluisbrug, waar veel mensen bijeen waren, afdoende om de vandalen in toom te houden?
Geheim doorgeprikt
Vrijdag 6 januari was als datum geprikt voor de Kerstboomverbranding. Het stond zelfs al aangekondigd in de Muider jaarkalender van het CDA. Dat het niet door zou gaan, koesterde B&W als een zorgvuldig bewaard geheim, dat uit de doeken gedaan werd in het gemeenteblaadje. Maar Muiers die hun prik van de trombosedienst kwamen halen in het leslokaal van de brandweerkazerne wisten het al. Het nieuws stond in grote letters op het bord: 'Kerstboomverbranding gaat niet door.'
Hoe kom je in een goed blaadje bij de kiezers?
Het college van B&W van Muiden draait zich in alle kronkels om in een goed blaadje te komen bij de bevolking. Dat valt niet mee, want de Kerstboomverbranding gaat niet door, terwijl eerder was gezegd van wel. Je zou als lezer van het gemeenteblad haast denken dat iedereen in Muiden en Muiderberg zich verheugd heeft op de kerstboombrandstapel en nu in - en in-verdrietig is. De hele raad ondersteunde immers de motie om de traditionele grote fik terug te laten keren – en de raad is 'de spreekbuis van de bevolking' zo staat in het gemeenteblad te lezen. Als dat laatste het geval is, had dit wel eens eerder mogen blijken. De inwoners van Muiden hebben keer op keer een overduidelijk signaal afgegeven dat ze geen grootschalige bouw bij hun stad willen. Hooguit een laagbouwwijk, maar zeker geen bijna 1500 woningen op het KNSF-terrein, waardoor Muiden ruim twee keer zou groot wordt – terwijl er geen enkele garantie is dat er ook betaalbare woningen voor eigen Muider starters en senioren komen, zomin als vaststaat dat de zeven verdiepingen hoge kantoorwand niet doorgaat. Bekend is wèl dat er hoger zal worden gebouwd dan op Muider maat (De Doelen.) Een hele stad erbij, ten koste van het Kruitbos en het karakter van Muiden, dat is toch wel een iets belangrijker onderwerp dan een kerstbomenverbranding zou je denken.
Wapenstilstand tussen de gemeente en de KNSF?
Met uitzondering van de burgemeester, die door de Kroon benoemd is, kan het huidige college gezien worden als vertegenwoordiging van de coalitie van CDA, VVD en D66. Twee van de drie wethouders, te weten Mackay en Meijer, staan zelfs voor hun partij op de lijst van de komende raadsverkiezingen (de lijst van D66 is nog niet naar buiten gekomen, maar het ligt voor de hand dat de derde wethouder, Flip de Groot, erop staat.) Eigenlijk is een dergelijke afspiegeling van politieke kleuren helemaal niet de bedoeling van het duale stelsel, maar het is nu eenmaal de praktijk; in Muiden zo goed als in vrijwel alle gemeenten. Het is duidelijk dat de drie wethouders, net als de partijen die ze vertegenwoordigen, er alles aan doen om hun plannen, zeer beslist ook voor de invulling van het KNSF-terrein, door te zetten. Alleen proef je de onzekerheid, zowel bij de wethouders als bij de coalitie. Niet voor niets proberen ze het ene na het andere witte voetje bij de kiezers te halen. Het bewijst dat ze er allerminst zeker van zijn dat ze op de steun van de inwoners kunnen rekenen. Zo'n onderwerp als de kerstboomverbranding werkt 'als brood en spelen' bij de oude Romeinen. Het houdt het volk zoet en leidt af van wat er werkelijk aan de hand is. Let maar op dat het pappen en nathouden tot aan de verkiezingen steeds erger wordt. De coalitie legt de nadruk op allerlei dingen die bereikt zijn – dat is trouwens niet zo veel – en gaat in een grote bocht om het hete hangijzer van de KNSF heen. Alles wat de werkelijkheid rond de komst van Kruitburg verdoezelt is welkom. De kapvergunning werd niet alleen geweigerd omdat het baarlijke nonsens is om op grote schaal bomen te kappen om al dan niet aanwezige explosieven te verwijderen. De weigering kwam er ook omdat terecht voorzien werd dat heel Muiden over het college heen zou vallen, zodra er gekapt zou worden. Het is nu even stil aan het front. Het heeft er alle schijn van dat er tot na de raadsverkiezingen een wapenstilstand gesloten is tussen beide partijen, de KNSF en de gemeente. Als de coalitie aan de macht blijft, kan er alsnog naar hartelust gekapt worden, zodat de plaats waar nu het bos staat kan worden volgebouwd - want dan hebben de kiezers het immers zelf gewild. De VVD, ooit nota bene voorstander van kleinschaligheid, maakt het helemaal bont door in het verkiezingsfolder te stellen: 'Luisteren naar de wensen van onze bewoners blijft het belangrijkste uitgangspunt voor ons'. Had de VVD dat maar gedaan, dat waren ze, net als het gros van hun kiezers, nog onverminderd voor kleinschaligheid geweest.
Krokodillentranen rond de kerstboomverbranding
Alles tot je dienst, maar hoe zat het nu precies met die kerstboomverbranding? Vooropgesteld zij dat de milieuvervuiling door zo'n brand (die overigens wel degelijk gevaarlijk kan zijn als je niet heel goed oplet) in geen verhouding staat tot, om maar iets te noemen, de vuiligheid die we hier inademen van het verkeer op de A1 en bij de wachtende auto's met draaiende motor voor de sluisbrug. Maar dat doet niets af aan het feit dat zo'n verbranding domweg niet mag. Dat was de afspraak met het gewest; dat wíst burgemeester Worm, die goed voorbereid elke vergadering ingaat, en dat zei ze dan ook als reactie op de motie van de VVD. Zij toonde karakter door zich niet meteen gewonnen te geven voor 'de wil van het volk', die Bökenkamp meende te vertegenwoordigen. Normaal weet het college niet hoe snel het een motie over moet nemen als er zich een duidelijke meerderheid aftekent, maar in dit geval liet B&W het op een hoofdelijke stemming aankomen met het bekende gevolg: alle aanwezige raadsleden waren voor de verbanding. Dat krijg je als je de kiezers denkt te kunnen paaien. Toch was het voor de burgemeester geen reden om meteen maar toe te zeggen dat het feest door zou gaan. Zij wilde eerst nader infomeren wat de mogelijkheden waren. In eerste instantie leek het erop dat het toch kon, maar toen bleek het gewest op zijn poot te spelen. Nogal lachwekkend, want het gewest stelt niets voor in Muiden: het agendapunt 'gewest' is hier strijk en zet een hamerstuk. Hoe het ook zij: het was precies zoals Anne-Marie Worm de raad had gezegd: de motie strookte niet met de afspraken met het gewest. En afspraak is afspraak. Bovendien kwam het Openbaar Ministerie, dat de burgemeester aanvankelijk op de mogelijkheid van ontheffing had gewezen, hierop terug: Muiden zou vervolgd worden als er een kerstboomverbranding plaats vindt. Inmiddels schreit het college krokodillentranen. Wat naar nu toch voor de 'saamhorigheid' en wat 'spijtig en betreurenswaardig' dat het niet doorgaat, maar 'het college zal het er voor de toekomst niet bij laten zitten.' Ja, de wethouders zijn daar gek. Over ruim twee maanden zijn er verkiezingen en dan kun je toch maar het best vriendjes met de bevolking zijn, nietwaar? Een college dat dolgraag Kerstboomverbranding wil verdient het om te worden herkozen, toch? Benieuwd of de burgemeester een volgende keer weer overstag gaat.
Muiden mag met voorkeursrecht grond in Bloemendalerpolder kopen
Anders dan wel gedacht wordt, is nog lang niet alle grond in de Bloemendalerpolder aan speculanten verkocht. In het recente verleden werd regelmatig door met name linkse politici verzucht: 'Had de gemeente de grond van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein maar gekocht, dan hadden speculanten geen kans gehad en zouden de huizen die er komen minder duur zijn'. Nu is het eindelijk zover dat de gemeente Muiden (evenals de gemeente Weesp) percelen in de Bloemendalerpolder heeft aangewezen als grond waarop het voorkeursrecht voor gemeenten van toepassing is. Dat wil zeggen: boeren en bewoners moeten hun percelen eerst tegen 'marktconforme prijs' aan de gemeente aanbieden. Dit voorkomt prijsopdrijving. Als motivatie geldt dat het gezien de ontwikkelingen in de polder gunstiger is wanneer de gemeente de grond bezit. Overigens: wie niet weg wil, mag gewoon blijven. Hoelang wordt er niet bij vermeld.
Ironisch bedoeld
In de Gooi- en Eemlander stond een uitgebreid verhaal over de sponsoring van S.C. Muiden door de KNSF. De vastgoedmagnaat wil de zomertijd, wanneer er niet gevoetbald wordt benutten om de velden af te graven op zoek naar munitie, hoewel, zo staat in de krant, uit het onderzoek van de gemeente zelf 'bleek dat de situatie minder gevaarlijk was dan het leek'. Hoezo minder gevaarlijk? De conclusie van het onderzoek in opdracht van de gemeente was dat het gevaar nihil is. Dat betekent geen enkel gevaar. Toch maar even de krant gebeld. Het blijkt dat dit 'minder gevaarlijk dan het leek' ironisch bedoeld was. En nu maar afwachten of iedereen het ook als een grap oppakt. Zou de mededeling van de voorzitter van S.C. Muiden dat hij zich niet met de politiek bemoeit soms ook ironisch bedoeld zijn? En dat hij zich door zijn medewerking aan de huizenverkoopfolder voor de kar van de KNSF heeft laten spannen: ook ironisch bedoeld? De KNSF sponsort de voetbal. Geld doet wonderen en vooral als het een hoop is.
Brandweer Gooi – en Vecht wordt één groot corps
In de krant staat dat alle negen brandweercorpsen van de Gooi - en Vechtstreek vanaf 1 januari 2007 opgaan in één grote regionale brandweer onder één commandant. Alles: materieel, personeel en gebouwen van alle lokale corpsen gaan in één keer over. Het komt erop neer dat de brandweer net zo georganiseerd wordt als de geneeskundige dienst en de politie. Samen met deze twee instanties en de gemeenten vormen ze een van de 25 toekomstige Veiligheidsregio's in Nederland. De lokale hulpverlening met vrijwilligers blijft in principe hetzelfde. Alleen zal er een betere afstemming zijn en een efficiëntere en effectievere aanpak.
Hoe hou je Muiden én Muiderberg te vriend?
De politieke partijen in onze gemeente hebben het niet makkelijk gehad met het samenstellen van de kieslijsten. Het valt dan ook niet mee om aan geschikte kandidaten te komen. Slechts een handjevol inwoners is bereid om vier jaar klaar te staan voor de gemeenschap, temeer omdat het raadslidmaatschap veel tijd vraagt, wil je het goed doen, terwijl er maar weinig vergoeding en vaak ook weinig waardering tegenover staat. Ook is het voor de politieke partijen moeilijk om tot een evenwichtige verdeling te komen naar leeftijd, geslacht – mannen en vrouwen - en woonplaats. Vooral dat laatste is een steeds terugkerend probleem. Het is goed te merken dat de politieke partijen bang zijn dat kiezers afhaken als er minder aandacht aan Muiden besteed wordt dan aan Muiderberg en omgekeerd. Je zou zeggen: voer dan in verkiezingstijd aparte campagnes voor stad en dorp en schenk in beide aandacht aan gemeentelijke onderwerpen van gezamenlijk belang, maar gek genoeg wil geen enkele politieke partij dat doen, want 'we zijn immers één gemeente'. Het gevolg is dat er compromis boodschappen ontstaan, waarin partijleden uit beide plaatsen elkaar kunnen vinden maar waar de kiezer geen lor van begrijpt. Typisch voorbeeld van zo'n voorbijgeschoten doel was de PvdA kerstwens, waarin de bevolking naast minder stof en lawaai, ook 'bouwen naar Muider maat' gewenst wordt. Nadere informatie leert dat met dat fijn stof en lawaai niet gedoeld wordt op de noodzaak van een aquaduct bij Muiden, maar op een verbinding A6-A9, waar Muiderberg veel last van zou krijgen. Stad en dorp zijn dus in één wens gedekt. Had het er even bij gezet jongens.
Laatste wens van PvdA
De PvdA heeft het op de valreep goedgemaakt. Op de kabelkrant wordt de kiezers nu naast een spetterend uiteinde en een sprankelend begin een verkiezingsuitslag in maart toegewenst, 'die nog lang nadreunt in het Kruitbos.' Dat is tenminste duidelijke taal. Zelfs onuitstaanbare communicatieadviseurs die alleen goed vinden wat ze zelf schrijven zijn jaloers op deze kreet, die komt uit de koker van Hette Zijlstra, oude raadslid (maar weer op de lijst) en Statenlid voor de PvdA. Er zit wel een 'maar' aan zijn kreet. Het gaat over Muiden en niet over Muiderberg. Hoewel: is dat zo? Als de coalitie herkozen wordt, moet je niet vreemd opkijken dat er een poging wordt ondernomen om ook Muiderberg 'op de kaart' te zetten. Haal het Echobos omlaag en er staan in plaats van bomen zomaar ineens 1500 tot 1700 woningen (peperdure, want de kosten van het verwijderen van bommen en granaten moeten er uit komen), plus een kantoorwand van zeven verdiepingen om het fijn stof en lawaai van de nieuwe verbinding Almere-Amsterdam te weren (bedoeld wordt de waterweg die voor je het weet in de plaats komt van de A6/A9.)
Muiden in 2005: dat mag wel in de krant
Gezien de vele plaatsen in de Gooi – en Vechtstreek waar de redactie van de Gooi – en Eemlander aandacht moet besteden, komt Muiden redelijk aan bod in het gewestelijke oudejaarsoverzicht van deze krant. In een uitvoerig met foto's geïllustreerd artikel wordt de sluiting van de sportterreinen in de tweede week van november zelfs als een soort hoofdschotel opgevoerd. Muiden haalt het jaaroverzicht in januari met het uitstel voor minstens drie jaar van de aanleg van de spitsstroken op de A1, als gevolg van een rechterlijke uitspraak over vergelijkbare spitsstroken in Noord-Brabant, en met de boze Muiderbergse boer van 75 jaar die met zijn tractor de pui van het gemeentehuis ramde uit ongenoegen over de watervervuiling op zijn land, waar naar zijn zeggen zijn koeien al jaren aan doodgaan. In februari met de benoeming Anne-Marie Worm - de Moel uit Heiloo tot burgemeester van Muiden en met de instemming van de gemeenteraad ('zij het aarzelend') met de bouw van (toen nog) 1350 woningen op het terrein van de kruitfabriek. In maart met Harry Smith die in zijn laatste zeven uur als burgemeester van Muiden het eerste monumentenbordje onthult (op de beer bij de sluis) zonder zijn geliefde ambtsketen, omdat deze bij de edelsmid ligt om 'verbouwd' te worden voor zijn opvolgster. De tweede vermelding van Muiden in maart betreft de installatie van mevrouw Worm, 'opvolgster van Harry Smith, van CDA-signatuur en de eerste vrouwelijke burgemeester van de randstad'. Geen melding van gebeurtenissen in Muiden in april en mei. In juni weer twee: 'Gemeenteraadsleden uit Muiden zijn het zat om elke keer tot midden in de nacht te vergaderen. Er komt een nieuw systeem om efficiënter besluiten te nemen en de agenda 'strakker' te houden' en: 'Voor het eerst kondigen Weesp, Muiden, Naarden en Bussum aan dat zij eventueel bereid zijn met elkaar te fuseren. Dat zou de bestuurskracht van de vier gemeenten vergroten' (dat is echt nieuws wat Muiden betreft.) In juli één score: 'De gerestaureerde zeesluis van Muiden wordt feestelijk geopend. Dichter des Vaderlands Driek van Wissen leest een gedicht voor dat hij speciaal voor de gelegenheid heeft gemaakt.' Augustus: in de haven van Muiden verliest een boot bij het tanken een grote hoeveelheid dieselolie, maar er is geen grote schade en: de presentatie van het plan voor woningen, bedrijven en een eco/aquaduct in de Bloemendalerpolder. September: oud burgemeester Harry Smith wordt waarnemend eerste burger van Baarn; de Stichting Behoud Vesting Muiden wil een referendum over de toekomst van het KNSF-terrein en twee dagen later: de gemeenteraad van Muiden verwerpt het idee voor een referendum. Oktober: geen Muider nieuws. November: Muiden mag van de rechter vermakelijkheidsbelasting heffen op bezoek aan het Muiderslot en Pampus en ook: de kans dat er een wegrestaurant komt bij tankstation de Wegman is gegroeid nu Muiden heeft aangegeven geen bezwaar tegen de horeca-uitspanning te hebben. December tenslotte: de Historische Kring Stad Muiden wil museum in Muizenfort en : 'Kruitfabriek gaat voetballers van Muiden sponsoren. KNSF graaft ook velden van club af.' Kruitfabriek?
Zusje van Floris V in Almere
Aan de Noorderplassen in Almere is de eerste paal geslagen van een restaurant met bar, terrassen en drie zalen, dat 'Boathouse' gaat heten en de komende zomer geopend wordt. Deze nieuwe Horex dochter, een zusje van onder meer Graaf Floris V, is vooral bedoeld voor watersporters, die voorlangs het etablissement kunnen aanmeren aan een lange aanlegsteiger. Voor landrotten wordt een eigen parkeerterrein aangelegd. 'Boathouse' verwacht 'informeel en sfeervol' te zullen zijn.
Vers uit de frituur
Oudejaarsavond is achter de rug, maar misschien zijn er nog wat oliebollen over. Die van de Loper waren best te eten, al rezen daar twijfels over toen er tegenover de snackbar een bord stond met de afbeelding van een zak frites, met daaronder als aanprijzing het woord oliebollen.
Nog even geduld met uw fiets
Wie Piet Logchies gelukkig nieuwjaar wil wensen zal moeten wachten tot 21 februari, want tot die datum is zijn fietsenzaak gesloten. Ook als u een fiets wilt kopen of er onderhoud aan wilt laten doen, zult u tot 21 februari geduld moeten hebben.
Profiteren met de agenda in de hand
La Chuisa houdt verschillende acties, maar je moet er wel je agenda bij pakken om ervan te kunnen profiteren. Tot en met 31 januari kosten alle pizza's en pasta's € 7,50. Ook krijg je er, zolang de voorraad strekt, een bakje schepijs bij cadeau. Alleen is La Chuisa van 20 december tot en met 12 januari wegens vakantie gesloten, dus ook bij deze Muider middenstander geldt: even geduld graag.
Liever Loetje dan een Loesje partij
De oprispingen van Loetje op de kabelkrant en Muideninfo.nl mogen dan niet briljant zijn, het is altijd nog beter dan de verkiezingen ingaan met een Loesje partij.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: