naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes

APRIL 2006



25 april 2006
  Het is in een wip gepiept.
Er staat weer een gloednieuwe telefooncel op het Vestingplein. Je kunt er alleen met de chipknip gebruik van maken. Ga maar gauw kijken voordat de lievertjes de cel ontdekken en alles weer vernielen.
  Probleem opgelost
Het probleem voor de Muiers om net als vroeger weer gratis op de wallen van het Muiderslot te mogen wandelen is naar het schijnt opgelost nu een meerderheid van de Tweede kamer voor gratis museumbezoek blijkt te zijn. Het Muiderslot is een Riijksmuseum en komt als zodanig in aanmerking. 

  De Dorpsstraat
Plannen om de Dorpsstraat in Muiderberg her in te richten bestaan al geruime tijd. Ook raadsbreed in de gemeenteraad. Het college heeft de nodige voorbereidingen getroffen:
Er is overleg gevoerd tussen de winkeliersvereniging en wethouder Meijer over de herinrichting van de Dorpsstraat en omgeving. Op verzoek van de gemeente heeft de winkeliersvereniging een tekening laten maken voor verdere planvorming. Daarin zit onder andere het realiseren van eenrichtingsverkeer in de Dorpsstraat en het aanpassen van de kruisingen Dorpsstraat/Brink en Dorpsstraat/Badlaan. Daarnaast zijn er ook plannen om het G.A. Heinzeplein aan te passen, waarmee een betere benutting van dat plein kan worden bereikt.
Ingenieursbureau
Door de gemeente is het ingenieursbureau Grontmij ingeschakeld om het project uit te voeren. Grontmij heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld, waarin wordt aangegeven welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om te komen tot de vaststelling van het definitieve plan. Zo zullen er bijvoorbeeld verschillende verkeerstechnische aspecten moeten worden onderzocht, zal er een inventarisatie voor de verlichting moeten worden uitgevoerd en zal er onderzoek worden gedaan naar wat voor straatmeubilair er moet komen. Verder zal er ook aandacht worden geschonken aan de riolering in de Dorpsstraat. Uiteraard zal er ook nog intensief overleg met de winkeliersvereniging moeten plaatsvinden om verder te kunnen met het besluitvormingsproces.
Ontwerp gereed voor vakantie
Het ligt in de bedoeling dat nog vóór de zomervakantie een uiteindelijk ontwerp-plan wordt gepresenteerd. Vanzelfsprekend worden ook de inwoners van Muiderberg nauw betrokken bij de totstandkoming van het definitieve plan. Over de manier waarop dat zal gebeuren zal nog de nodige informatie volgen.
11 april 2006
  Dat wordt leuk onderhandelen!

  Kogel door de kerk
De kogel is door de kerk. De bezwaren van sommige omwonenden over overlast door het jonge gezin dat in de vroegere kerk van de gerefromeerden van Muiden, de Singelskerk, wil gaan wonen, zijn ongegrond verklaard en vanmorgen dus heeft de overdracht plaatsgevonden. De nieuwe eigenaar wil met zijn gezin in de kerk in een 'doos' in de kerk gaan wonen volgens het ontwerp. Tot nog toe was de Protestantse kerk te Muiden (tot voor kort de Samen Op Weg kerk) eigenaar van de Singelkerk.
  Kunst aan de Sluis
Na 'Aan de sluis', de winkel van Heike Visser aan de Herengracht, is er nu ook 'Kunst aan de Sluis'. Het staat in koeien van letters onder plexiglas vertikaal op de gevel van het witte Sluishuis, waar een kunstgalerie in is ondergebracht in afwachting van een definitieve bestemming. Het zijn mooie letters en het is verantwoorde design. Sommige mensen vinden het nogal opdringerig. De expositie van de Zwolse kunstenares Monique Wolbert is de moeite waard, en ook een bezoek aan het Sluishuis zélf is interessant.
  Gehoord:
Noodbrug over de Muidertrekvaart: wiens nood: die van KNSF of van Muiden?
Bouw Jozefschool bijna klaar - Noodlokalen weg, buurt blij, geld toe.
6 april 2006
  JOP's komen er?
Het gemeentebestuur heeft het voornemen tot het verlenen van vrijstelling (art. 19, WRO) voor het plaatsen van een Jongeren Ontmoetings Plaats op de Googweg, tegenover de Beatrixboom en aan de Singelgracht nabij de Amsterdamsepoortbrug. De JOP's zijn een erfenis van het oude college. PvdA en VIB zijn tegen deze JOP's, en hebben nu de meerderheid in de raad.
  Passantenligplaats in Singelgracht
In het deel dat Balkengat genoemd wordt, tussen de Weesperpoortsluis en de ark van Bart Nederlof wil de gemeente een passanten ligplaat voor twaalf bootjes maken.. Ze zijn via een trap te bereiken vanaf het parkeerterrein waar heel vroeger Gemeentewerken was. Aan de steigerliggen nu een aantal bootjes. Het is de bedoeling dat de steiger verlengd wordt zodat er twaalf ligplaatsen voor passanten ontstaan. Eén en ander gaat in overleg met, en met subsidie van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. De aanleg geschiedt in het kader van het restauratieplan van de Vecht. Er liggen nu bootjes, die elders plaats zulen moeten vinden. Er is een vrijstelling van het bestemmingsplan nog. Men kan dus zienswijzen indienen.
  Gehoord:
Op de Kermis van Muiden zijn meer exploitanten dan klanten.
5 april 2006
Geen bezwaren airco gemeentehuis
Het gemeentebstuur heeft een bouwvergunning verleend voor het plaatsen van een buitenunit t.b.v. een airco-voorziening op het dak van het gemeentehuis (verzonden 4 april) Er zijn geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbesluit, derhalve is er een bouwvergunning verleend middels vrijstelling van het bestemmingsplan “Mariahoeve” (op grond van art. 19, tweede lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening
4 april 2006
Harry gevraagd.
Veel partijen willen niet met de grootste, WSP, samenwerken in onze buurgemeente Weesp. Daardoor bevinden de collegeonderhandelingen zich in een impasse. Onze oud-burgemeester Harry Smith moet die doorbreken. Over twee weken moet hij met een voorstel komen.
Blanc stapt op
Directeur Robert Blanc verlaat de Woningbouw om persoonlijke redenen.
A6-A9 nieuws
Aanstaande maandag 10 april brengen de tweede kamerleden Max Hermans (LPF) en Kees van der Staaij (SGP) en het Amsterdamse raadslid Barn Geurts een bezoek aan het Naardermeer, de Vecht en het Gein in verband met de Planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere. Zij worden ontvangen door burgemeester Streng van Abcoude en wethouder F. van Dulm van Naarden.
De delegatie wordt vergezeld door leden van het Platform tegen A6-A9. Zij zullen een tocht ondernemen langs Gein en Vecht en met een bootje het Naardermeer opvaren.
Georgina gevraagd.
De heer Jort Kelder, de meisjes Georgina Verbaan en Claudia de Breij, en de Rockband Within Tempatation slapen binnenkort op het Naardermeer in een tijdelijke woonboot. Met de actie van deze prominenten - en nog meer BN-ers - wil Natuurmonumenten de aandacht vestigen op de bedreiging die uitgaat van de voorgenomen aanleg van de A6-A9.
3 april 2006
1 april : Muidernieuwtjes verdwijnt
Na zwarte donderdag liet Otto Holzhaus, ook wel bekend onder het pseudoniem Ouwe Muier, aan Muideninfo weten met de keutels uit te scheiden. “Dag bomen, dag Muiden, dag keutels” schreef hij op 20 februari vorig jaar. Om in de leemte te voorzien startte Muideninfo de rubriek “Muider Nieuwtjes”: daar kon iedereen z'n ei kwijt, ook Otto. En zie, het bloed kruipt waar 't niet gaan kan, en al snel werd deze rubriek de opvolger van de Keutels. Maar ook hieraan komt een eind, en deze rubriek zal het nu (per 1 april) zonder de regelmatige bijdragen van Otto moeten stellen. Daarmee bent Ú nogmaals uitgenodigd uw nieuwtjes aan Muideninfo te mailen. Deze rubriek is van en voor iedereen. Otto leverde in ruim vijf jaar ongeveer tweeduizend artikeltjes af. Otto, bedankt!
Cor Smolders: Ik heb mijn schapen verkocht.
Afgelopen zaterdag kreeg ik er ineens genoeg van. Van alle bureaucratische rompslomp die het houden van schapen tegenwoordig met zich meebrengt. Van alle beperkingen die ik de voorbije jaren van overheid en instanties heb gekregen. Het werd me teveel en toen dacht ik: ook ik word een dagje ouder en wat zal ik verder vechten tegen de bierkaai? Ik stop ermee, het is genoeg geweest.
32 Jaar heb ik met alle liefde voor mijn schapen gezorgd. De trouwe Arnoud, beter bekend als ‘Maatje’, heeft me daarbij altijd fantastisch geholpen. En ik heb veel instemming en steun gehad van Muiers die brood en schillen voor mijn schapen bewaarden. Dat hoeft niet langer, Maatje komt niet meer langs, de schapen zijn weg. Op een ander land leven ze verder.
hartelijk bedankt voor al uw jaren van moeite en medeleven
Muiden, 21 maart 2006
Cor Smolders
Herengracht 30
0294 264 571
Lees ook het artikel uit de Gooi-en Eemlander van 29 maart 2006: Smolders doet de schapen weg
Gehoord:
  • Pronk gaat deze zomer nog verbouwen. Eindelijk!
  • Restaurant Fort H (aan de Keetpoortsluis) gaat 17 april - vlaggetjesdag - open.
  • In Muiden zijn wijkagenten ontwijkagenten.
  • In het Vechtjournaal in grote letters in een kop: de dorpskern van Muiden.
  • De helikopter die zo laag over de dijken vliegt is niet van Rolf Visser, de eigenaar van het Kruitbos, maar van Waternet (de voormalige DWR). Het is een nieuwe manier van dijkmeting .
  • Volgens de officiële publicatie nr 12 van 22 maart 2006 heeft de gemeente Muiden vergunning verleend voor het slopen  van P.C. Hooftlaan 48, dat is de boerderij met bijgebouwen, waar tot voor kort Piet Oudshoorn zij bedrijf uitoefende. U kunt tot 12 maart bezwaar maken.  
  • Er heerst angst in de buurt (Herengracht Noord) voor wildplassers in verband met verplaatsing douche – en toiletvoorzieningen in COF/PEN huisje.
  • Hoeveel Muiers hebben een Muiderslot jaarticket van € 10 per persoon genomen? 
  • Dirk van der Plas heeft een nekhernia, maar werkt gewoon door. De vis wordt duur betaalt.
    Arkenleed
    Afgelopen week was er in Weesp een vergadering van de vereniging van woonarkeigenaren. De vertegenwoordigers van arkbewoners en Amstel Gooi en Vecht, die hebben onderhandeld, gaan met een compromis naar het bestuur van AGV voor een accoord. Dat behelst:
  • De huurprijs van het water gaat van 4,5 euro per m2 nu, tot 2008 gestaffeld naar 9,5 euro per m2 en volgt daarna, vanaf 2009 elk jaar de consumentenindex.
  • In 2014 vindt een herwaardering van de arkenwaarde plaats conform de stijging van de woonprijzen aan de Vecht tussen Utrecht en Muiden.
  • De grondprijs (geldt alleen voor arken afgemeerd aan grond van Waternet (DWR, AGV) zou aanvankelijk op 4,50 euro komen. Dit is in het compromis teruggebracht naar 2 euro, gestaffeld tot 2008. Daarna, vanaf 2009 wordt de index gevolgd. AGV blijft elke vorm van onderhoud aan water, grond of slib rond of onder de ark afwijzen. De ark-eigenaar alles zelf onderhouden, en ook voor bijvoorbeeld de beschoeiing zorgen. 

    Arkenvreugd
    Een belangrijk punt is dat de arkbewoners eindelijk zekerheid krijgen over hun bezit als het betreffende voorstel hierover door het AGV bestuur wordt aangenomen. Dat was niet het geval, bij verkoop had AGV het laatste woord over de bestemming. Maar met de nieuwe contracten mag je je ark (met ligplaats, want daar gaat het om) verkopen aan wie je wilt. Je mag je ark ook bijvoorbeeld aan je kinderen overdragen.
    Er wordt een drukriolering van Muiden naar Weesp aangelegd. Vanaf de hoofdriolering lopen zijtakken  naar de arken. De arbewoners moeten echter hun aansluiting zelf wél betalen.
    Muiden viert geen feestje met Connexxion
    Jaap Meijer, wethouder verkeer en vervoer, schrijft op 21 maart 2005 aan Connexxion:
    "Op 11 december is de nieuwe dienstregeling in gebruik genomen. Deze dienstregeling zou een betere dienstverlening moeten bieden en een kwaliteitsslag voor het openbaar vervoer in deze regio.
    Zoals vaker blijkt is de werkelijkheid anders dan op de tekentafel is bedacht. Het afgelopen half jaar zijn de knelpunten eerder toegenomen dan verminderd. Met name het opheffen van lijn 136 heeft negatieve gevolgen op de kwaliteit van het openbaar vervoer rondom Muiden en Muiderberg. Daarnaast zijn wachttijden, slechte aansluitingen en overstapmogelijkheden een bron van ergernis voor de reiziger.
    Herhaalde malen is aandacht gevraagd voor deze problemen. Op dit moment nog zonder of met weinig resultaat. Niet wij als gemeente maar de provincie stelt de nieuwe dienstregeling vast.
    Op 31 maart neemt u een aantal nieuwe bussen officieel in gebruik (lage instap etc.). Deze ingebruikname wilt u feestelijk laten gebeuren. In de uitnodiging schrijft u dat sinds 11 december een nieuwe en verbeterde dienstregeling van kracht is.
    Gelet op het bovenstaande is er echter sprake van een verslechtering en niet van een verbetering. Als wethouder van verkeer en vervoer ben ik van mening dat ik niet aan een feestje kan deelnemen als mijn eigen inwoners de nieuwe dienstregeling als alles behalve feestelijk ervaren. Feestvieren doe je namelijk met elkaar als er wat te vieren valt.
    Ik ben van mening dat in deze situatie geen sprake van een feestje kan zijn."
    Rustende Hoeve Zorgboerderij
    Burgemeester en wethouders maakten op 22 maart bekend dat met ingang van donderdag 23 maart 2006 gedurende vier weken voor een ieder het voorontwerp-bestemmingsplan “De Rustende Hoeve”, partiële herziening van het bestemmingsplan “Landelijk Gebied 1993” ter inzage ligt. Boer Van Dijk wil in het perceel Noordpolderweg 4 in Muiden een zorgboerderij vestigen, naast de bestaande agrarische activiteit. De bedoeling is om een dagopvang aan senioren te bieden. Boerin Van Dijk heeft beroepshalve ervaring met de verzorging.
    Werken Parkeerterrein Mariahoeve begonnen
    De parkeerplaats aan de rand Mariahoeveweg wordt de komende weken uitgebreid met ca 80 parkeerplaatsen. De werkzaamheden starten in de week van 3 april en zullen ca 8 weken in beslag nemen. De Mariahoeveweg blijft voor het verkeer opengesteld. De parkeerplaats wordt echter afgesloten. Hiervoor in de plaats zal het speelterrein in de Buffer tijdelijk als parkeerplaats worden ingericht.
    In verband met de veiligheid zal het terrein gedurende de periode dat het als parkeerplaats in gebruik is door middel van bouwhekken worden afgezet. Tevens wordt er een parkeerverbod ingesteld tussen 20.00 uur en 7.00 uur.
    Grontmij Nederland bv voert het werk uit. Voor vragen kunt u bellen met de heer R. Kriek van Grontmij, telefoon 06 54372588. (bron: gemeente Muiden)


    U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
    U belandt dan op ons reactie formulier: