naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes


De bouw van het Waterschild

2012




20 december 2012

Henny Timmerman jarig

Zo ongeveer de enige gebeurtenis op de raadsvergadering direct na de Nieuwsuur-uitzending


Wethouder Henny Timmerman kreeg een bloemetje van de raad: ze vierde haar verjaardag. 45 jaar alweer, zou je óók niet zeggen!
De fotograaf, Dick Rozendaal, is 21 december jarig. Ook van harte gefeliciteerd.

Als u nu denkt dat de wereld vergaat stelt de fractievoorzitter van de VVD, Benjamin Hagens, het op prijs dat u uw overbodige banktegoeden naar hem overmaakt. Veel meer valt er niet te vermelden van de raadsvergadering daags na de Nieuwsuur-uitzending. O ja, alle andere partijen waren boos op de PvdA omdat een GEHEIME commissievergadering waarin de vorderingen van "Beste Wimar en Beste Rob" met "Meneer Visser" gemeld zouden worden afgelopen maandag niet doorging, omdat de commissie en raadsleden van PvdA verhinderd waren. We vrezen dat de razend intelligente en charismatische heer dr. Rolf Visser na hun voorgangers ook de zwaargewichten Wimar en Rob ingemaakt heeft. De fractievoorzitters werden al door hun geinformeerd.


18 september 2012

Bezoekers tevreden over Bieb

In mei en juni van dit jaar hebben bijna 700 personen (92% klanten en 8% bezoekers) de bibliotheekvestigingen in Weesp, Muiden, Eemnes en Wijdemeren als gezamenlijk rapportcijfer een 8 gegeven.
Op dienstverleningsaspecten werd De Bibliotheek goed tot zeer goed beoordeeld, het meest positief zijn de deelnemers over de medewerkers van De Bibliotheek (99% is hierover tevreden).
Over het aanbod van de collectie is men over het algemeen tevreden en de communicatie van De Bibliotheek naar leden/bezoekers wordt hoog gewaardeerd: 98% is hierover tevreden.

Over de openingstijden is men tamelijk tevreden. Voor een aantal vestigingen is aangegeven dat men voorkeur heeft voor opening op een ander dagdeel dan nu het geval is. Per vestiging gaat kritisch gekeken worden naar de mogelijkheden hiervoor. Ditzelfde geldt voor de mogelijkheid voor een inlever-bus buiten openingsuren in de vestigingen Weesp en Muiden. Een ruime meerderheid heeft hier behoefte aan.

Ongeveer 30 % van de deelnemers heeft in de afgelopen 12 maanden een activiteit bezocht.
Deze hebben met name interesse is in activiteiten als boekpresentaties, filmavonden, cursussen en boek- en filmavonden, over literatuur, reizen en kunst en cultuur.

Met de verbetersuggesties die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen gaat De Bibliotheek aan de slag om de service aan haar klanten en bezoekers nog verder te verbeteren.
De Bibliotheek bedankt iedereen die aan het onderzoek heeft deelgenomen!


17 september 2012

Guus Kroon schreef samen met Peter Wegman weer een boekje!

Op zaterdag 22 september 2012 wordt dit boekje gepresenteerd: De ene helft is geschreven en samengesteld door een echte Muiderberger; Peter Wegman. De andere helft is geschreven en samengesteld door een echte Muidenaar; Guus Kroon. Dit in het kader van de 200e verjaardag van de samenvoeging van het brinkdorp en de vestingstad.
Het boekje beschrijft twee historische tochten door de gemeente Muiden. De ene begint en eindigt bij het Rechthuis in Muiderberg, de andere begint en eindigt bij het Muizenfort in Muiden. De tochten zijn voorzien van talrijke illustraties van toen en nu en beschrijven de ontwikkelingen van de afgelopen twee eeuwen. Men kan de tochten te voet of op de fiets afleggen. Het boekje is kleurrijk en handzaam vormgegeven.

De presentaties vindt plaats op 22 september 2012 misschien niet geheel toevallig ook wel bekend als “burendag”.
  • Om 11 uur in het Muider Muizenfort Museum
  • Om 13.00 in het Rechthuis
De eerste exemplaren worden aangeboden aan de burgemeester van Muiden en Muiderberg, mw. M. de Pater-van der Meer.
Dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Muiden blijft de verkoopprijs beperkt tot € 2,00 per stuk.

Het boekje is verkrijgbaar na de presentaties, bij hotel restaurant Het Rechthuis en Spar v/d Bosch in Muiderberg, Primera de Hoek en het Muider Muizenfort Museum in Muiden of via www.stichtingmuiderbergsfeesten.nl en www.guuskroon.nl


4 juli 2012

Grote Boekverkoop van 16 tot en met 21 juli

Nooit genoeg te lezen voor de vakantie?
Sla uw slag tijdens de ZOMER BOEKVERKOOP tijdens openingsuren in de vestigingen Eemnes, Muiden, Weesp en Wijdemeren van De Bibliotheek. Vanaf 16 juli starten we met de verkoop van boeken die uit de collectie van de bibliotheek verwijderd zijn om plaats te maken voor nieuwe titels, of nieuwere uitgaven. U kunt een tasje kopen voor € 5,- en dit vullen met zoveel mogelijk boeken of andere afgeschreven materialen. Voor openingstijden kijk op www.debibliotheek.org

In de periode van 23 juli tot en met 1 september hebben wij een zomerrooster met andere openingstijden. Ook die zijn te vinden op www.debibliotheek.org



19 juni 2012

Bezwaar Vlaanderen en KNSF tegen Monumenten Status Kruitpad ongegrond

Het zal niet de laatste kwestie zijn die onze gemeente veel geld en inspanning kosten

van onze rechtbankverslaggever Jacob Veenhuysen

Op 8 juni 2012 heeft de meervoudige kamer van de rechtbank te Amsterdam na twee keer uitstel uitspraak gedaan over het beroep van KNSF Vastgoed II BV en van Beleggingmaatschappij mr. A. E. P. Vlaanderen II BV en A. E. P. Vlaanderen en J. P. H. M. van Gilse tegen het besluit dd. 3 juni 2010 van B&W van Muiden om het bezwaar tegen het besluit om het Kruitpad met kade, beschoeiing en bomen met de woningen 1 t/m 12 als gemeentelijk monument aan te wijzen (dd. 20 augustus 2009) ongegrond te verklaren. De rechtbank komt in beide gevallen tot de zelfde conclusie dat ook dit beroep ongegrond is. De Stichting Erfgoed Kruitpad Muiden werd door de rechtbank erkend als belanghebbende en is als zodanig ook gehoord op de zitting dd. 27 januari 2012.

De rechtbank komt tot deze conclusie op grond van zowel procedurele als inhoudelijke gronden. B&W hebben gebruik gemaakt van haar bevoegdheid om objecten tot gemeentelijk monument te verklaren op grond van een positief advies van de Monumentenadviescommissie. Klagers hebben aangevoerd dat zij gefrustreerd worden door dit besluit in hun sloop- en nieuwbouwplannen. De rechtbank acht daarvoor onvoldoende aanknopingspunten aanwezig en is van mening dat niet aannemelijk is gemaakt dat misbruik van bevoegdheden heeft plaats gevonden. Met name wordt hier genoemd dat de initiële aanzet niet van B&W afkomstig was, maar van particuliere belangenorganisaties. Opmerkelijk is dat de rechtbank weinig heel laat van de door KNSF en Vlaanderen cs. ingehuurde adviezen van gerenommeerde erfgoeddeskundigen als prof. dr. Asselbergs en drs. K. Loeff. Zij voerden o.a. aan dat er geen volledige inventarisatie van monumentwaardige panden is geweest, maar de rechtbank is van mening dat dit op zich gewenst is, maar niet af doet aan bevoegdheid om ook incidenteel objecten aan te wijzen als monument. De Rechtbank onderschrijft de conclusie dat de waarde van het Kruitpad als volgt valt samen te vatten: “De cultuurhistorische waarde is groot vanwege het grote belang als een herinnering aan de industriele historie van Muiden.”

De Monumentenadviescommissie heeft, aldus de rechtbank, in zijn advies duidelijk aangegeven wat aan de aanwijzing ten grondslag heeft gelegen en is afdoende op de argumenten van de deskundigen ingegaan. Het Kruitpad is als zodanig uniek en Asselbergs wordt terecht gewezen als hij beweert dat er vergelijkbare lanen en paden zijn aan te treffen. Voorts geeft hij geen voorbeelden van typologisch vergelijkbare panden. Zijn betoog is volgens de rechtbank inzichtelijk en concludent weerlegd. Ook van het betoog van drs K. Loeff met betrekking tot de panden 1 t/m 6 aan het Kruitpad blijft weinig overeind. Volgens de rechtbank weerlegt hij niet op overtuigende wijze de standpunten van de Monumentenadviescommissie en is zijn betoog te vaag en te abstract. Met name wordt door de rechtbank Kruitpad 3 genoemd als karakteristiek door zijn expressieve vormgeving.

Tot slot gaat de rechtbank in op het argument van beide klagers dat er geen “fair play” en schending van vertrouwensbeginsel zou zijn geweest. De rechtbank concludeert dat er niets gebleken is van toezeggingen of gerechtvaardigde verwachtingen. Het argument is onvoldoende onderbouwd en dus verder onbesproken. Helderder kan niet geconcludeerd worden dat B&W in alle openheid en op goede gronden een besluit hebben genomen en de bezwaren daartegen correct hebben afgewikkeld. Treurig daarentegen is dat een breed gedragen besluit van het gemeentebestuur van Muiden door financieel krachtige partijen met behulp van ingehuurde adviseurs pas door een rechterlijke uitspraak bevestigd kan worden. En het zal niet de laatste kwestie zijn die onze gemeente veel geld en inspanning kosten. Geld en inspanningen die beter aan andere zaken besteed hadden kunnen worden. Waar komt toch dat eindeloos herhaalde verhaal over gebrekkige bestuurskracht en financieel faillissement van onze gemeente vandaan, dat iedere keer opduikt als er iets gefrustreerd moet worden (gemeentelijke herindeling) of als er iets te halen valt (millioenen-claim)? Met een lamme gemeenteraad komt er wel erg veel bij ons ingevlogen college van B&W terecht en wordt er, naar ik vrees, door het ambtelijk apparaat meer tijd besteed aan dit soort juridische zaken dan aan de normale bestuurlijke taken van de gemeente. Hopelijk is deze uitspraak een opsteker voor de inspanningen van het ambtelijk apparaat en geeft het enig vertrouwen in de volgende gang naar de Parnassusweg. We zijn voorlopig nog niet van deze belagers af!


11 juni 2012

Otto Holzhaus krijgt lof van de jury

Maar niet de hoofdprijs

Het reisverhalenboek van Otto Holzhaus "Vroeg of laat komt het goed" werd genomineerd voor de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek van het afgelopen jaar. Sterker nog, Otto behoorde tot de zes finalisten. De jury schreef:

"Vroeg of laat komt het goed is een ketting met prachtige pareltjes, waarin iedereen die reist zowel herkenning als verwondering over de ontdekkingen en observaties van Holzhaus zal ervaren. Holzhaus deelt met ons het plezier dat zijn vrouw en hij scheppen in reizen en etaleert daarbij zijn talent tot even nuchtere als boeiende beschrijvingen van de talloze plekken over de hele wereld die zij bezocht hebben. Waarbij altijd iets misgaat, maar nooit definitief, zoals de titel al verklapt. Omdat de verhalen voor een groot deel reeds eerder zijn gepubliceerd, zit er af en toe wel enige overlap in en bevat het boek zowel geheel losstaande verhalen als af en toe een aantal met elkaar verbonden stukken. Als boek om regelmatig te pakken en je te laten verrassen door een mooie ervaring of een verassende observatie, is Vroeg of laat komt het goed een aanrader."

Een aanrader, maar niet de winnaar. Die eer ging naar de bekende schrijver P.F.Thomése met zijn "Grillroom Jeruzalem" .
Thomése kreeg de prijs en bijbehorend geldbedrag (7500 euro) op zaterdag 2 juni uitgereikt tijdens het VPRO Boeken Festival in Amsterdam.
De Bob den Uyl Prijs werd zaterdag voor de negende keer toegekend. De jury, bestaande uit Petra Stienen, Hassnae Bouazza, Pieter-Bas van Wiechen en voorzitter Frans Timmermans, prees het werk van Thomése om de scherpe pen die hij zonder genade gebruikt.
''De tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-Israëlisch conflict werd zelden zo tastbaar als in dit literaire reisverslag, waarin geen platgetreden paden worden betreden, en waarin Thoméses ironie een sterk wapen is.''


10 mei 2012 / 21 mei 2012

Het laatste Koffieconcert op het Muiderslot

Op zondagmorgen 20 mei a.s. organiseerde de Stichting Stad Muiden haar laatste koffieconcert op het Muiderslot. Dat er na tweeendertig seizoenen een einde komt aan deze traditie heeft meerdere oorzaken. Het huidige bestuur en de haar ondersteunende vrijwilligers worden een dagje ouder en zien geen jeugdige opvolgers klaar staan. Maar ook de directie van het Muiderslot ziet geen mogelijkheden om dit bescheiden podium in de mooiste kleine concertzaal, namelijk de Ridderzaal van het kasteel, op eigen kracht in stand te houden. Wij leggen ons neer bij het feit dat het beter is een feest op het hoogtepunt te verlaten dan wanneer het verval zichtbaar begint te worden.

Vandaar ons besluit om dit seizoen dat wederom een succes was wat betreft enthousiaste musici en een talrijk publiek op 20 mei a.s. te beëindigen met een passend slotconcert en daarmee de serie die in februari 1980 begon op initiatief van Jo van Rooij af te sluiten. We hebben het jeugdig ensemble The Hague String Variations bestaande uit violist Maximilien Haft, altvioliste Veronika Lénártová en de celiisten Clotilde Lacroix en Sietse-Jan Weijenberg, gevraagd om in deze geest een progamma samen te stellen waarbij zij in verschillende samenstellingen composities van Anton Arensky, Franz Schubert, Rebecca Clarke en Giuseppe Tartine zullen spelen. En ten slotte zullen we met een melancholieke verrassing tesamen met ons publiek deze schitterende en dierbare locatie verlaten.


Gisteren werd dus na 32 seizoenen met een feestelijk, maar ook melancholiek concert en in aanwezigheid van de ruim 101 jarige initiatiefneemster Jo van Rooij en twee actieve leden van het eerste uur, Otto Holzhaus en Gerrie van Wijk plus een uitverkochte zaal, de serie afgesloten. Ook het gemeentebestuur was zo attent om in de persoon van loco-burgemeester Jaeger ons te feliciteren met een mooi boeket. Hoe het met de koffieconcerten op de zondagmorgen verder gaat is nog onduidelijk, maar voor het komend seizoen is er op zondagmorgen slechts de dienst in de twee kerken die de stad Muiden rijk is; de concerten waren bedoeld als alternatief waarvan velen hebben genoten. Dat is ons hedenmorgen nog eens van vele kanten te verstaan gegeven. Te samen met enkele musici van de Muziekvereniging Crescendo die de Abschiedsmarsch van Wolfgang Rihm speelden en de Tuna van de Universiteit Maastricht werd de schitterende locatie van de Ridderzaal verlaten. In afwachting van een eventueel vervolg.


9 mei 2012

Otto Holzhaus finalist beste reisboek

De jury van de Bob den Uylprijs voor het beste literaire reisboek van het afgelopen jaar selecteerde onlangs uit zestig inzendingen dertien nominaties, waaronder Otto's reisverhalenbundel 'Vroeg of laat komt het goed', een bloemlezing uit zijn bijdragen op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Op 1 mei werden de zes finalisten bekend gemaakt. Als een van de zes is Otto samen met de vijf anderen (Detlev van Heest, Pieter Steinz, Anoek Steketee/Eefje Blankevoort, P.F.Thoméese en Leendert van der Valk) uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de prijs, een bedrag van € 7500, tijdens het VPRO Boeken Festival op 2 juni in de Brakke Grond in Amsterdam.


2 april 2012

Voorlopig geen ligplaatsen Muidertrekvaart

Waternet wil doorvaartbreedte handhaven

Op 9 mei 2011 is de beleidsregel vaste ligplaatsen zuidzijde Muidertrekvaart vastgesteld. Dit hield in dat het met een door de gemeente te verlenen ontheffing onder voorwaarden toegestaan zou zijn ligplaats in te nemen aan de zuidzijde van de Muldertrekvaart voor de periode van 1 april tot 1 november 2011. Dat ging niet door.
Want Waternet (de waterbeheerder) heeft het college op 28 juli 2011 medegedeeld dat het ingevolge het Verkeersbesluit Vaarwegen van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) niet is toegestaan ligplaatsen in de Muidertrekvaart te realiseren. In dat verkeersbesluit staat namelijk dat de doorvaartbreedte in de Muidertrekvaart 15 meter moet zijn. En omdat de Muidertrekvaart nu ook juist 15 meter breed is, is het niet toegestaan daar ligplaatsen te realiseren.
Daarmee zijn ook de Oeverzoneringskaarten Vaarwegen van AGV met betrekking tot de zuidzijde van de Muidertrekvaart binnen de bebouwde kom onjuist.
Het verlenen van een ontheffing voor een ligplaats is dus in strijd met de regelgeving van AGV.
B&W van Muiden hebben dan ook bij besluit van 4 oktober 2011 de beleidsregel ingetrokken.

Vervolgens hebben zij bij brief van 11 oktober 2011 aan het bestuur van AGV verzocht de doorvaartbreedte in de Muidertrekvaart te versmallen van 15 meter naar 12 meter breed. Daarop antwoordde AGV dat de het wijzigen van het Verkeersbesluit een langdurige procedure behelst, met een inspraakprocedure en de mogelijkheid van het indienen van zienswijzen. Daarmee is de termijn waarop het definitieve besluit zal kunnen worden genomen is nog niet te bepalen, doch dit zal zeker niet binnenkort zijn. Van het voornemen van B&W om voor het jaar 2012 opnieuw ligplaatsen toe te staan, hebben zij dan ook moeten afzien.

Met andere woorden: voorlopig geen vaste ligplaatsen in de Muidertrekvaart.
Of dat nu ook betekent dat de vele bootjes die daar kennelijk illegaal liggen binnenkort het veld moeten ruimen is niet bekend.


29 maart 2012

Reisboek Otto Holzhaus genomineerd voor de Bob den Uylprijs

De reisverhalenbundel 'Vroeg of laat komt het goed' van Otto Holzhaus is genomineerd voor de Bob den Uylprijs van de VPRO voor het beste literaire reisboek van het afgelopen jaar. Het winnende boek wordt op 2 juni bekend gemaakt. Er waren 60 inzendingen, waarvan er 13 genomineerd zijn.

Zie http://boeken.vpro.nl/artikelen/vpro-bob-den-uyl-prijs/2012/longlist-2012.html



12 maart 2012

Meningen verdeeld over kaalslag in Klapwijk

Met de riolering wil het maar niet lukken

De kaalslag die in Klapwijk heeft plaatsgevonden zal menig dendrofiel (liefhebber van bomen) verdriet doen. Nagenoeg alle forse bomen zijn of worden verwijderd. De communicatie hierover door de gemeente is niet vlekkeloos verlopen. Menigeen dacht, toen aangekondigd werd dat de bomen aan het Karveel zouden sneuvelen niet aan de monumentale bomen aan de Weesperweg, maar aan het Karveel dat aan het Muiderbos grenst. Klaas de Jong denkt namens de gemeente dat het tóch duidelijk moest zijn. Een plattegrondje, met de situtatie voor en na de uitvoering van het voorstel zou écht duidelijk geweest zijn, maar was kennelijk te veel moeite. Niet voor Muideninfo, zoals u bij het volgende onderwerp (het riool) kunt zien.

Onderstaande foto's geven u een indruk van de kaalslag:

De kaalslag aan het Karveel - onbegrepen door velen

Houtvesters in de weer met hoogwerker

Nog even genieten van deze fraaie bomenpartij
Nu de monumentale bomen aan de entree van Muiden gaan sneuvelen klinken er protesten.
Ook van aanwonenden, hoeveel de meeste in het blokje Karveel 1 t/m 6 het zonlicht (alleen 's morgens) verwelkomen.
Maar moeten die mooie bomen daarvoor sneuvelen?

Hier stonden bomen die de blinde gevel aan het gezicht onttrokken.

Haardhout nodig?

“De Werven” maken een opgeruimde indruk

Stroken worden uitgegraven

Of weggefreesd.

Met dit als resultaat



Met de riolering zit het niet mee. De Fluit wordt opgebroken om de persleiding die van de Maxis komt rechtstreeks aan te sluiten op hoofdpersleiding ter hoogte van het Karveel, in plaats van ter hoogte van de Kogge op het rioolstelsel van de wijk. Herinnert u zich nog dat twee jaar geleden die persleiding van de Maxis dusdanig het riool aantastte dat een meters diepe put ontstond? En dus was een revisie van het rioolstelsel noodzakelijk, die vorig jaar mei werd uitgevoerd. En een directe aansluiting op het punt waar dit rioolstelsel aansluit op de hoofdpersleiding:



Die aansluiting zou zich bevinden op het Karveel, op de kruising met de “Dwarsfluit”. Noeste werklieden groeven een meters diepe put op de plek die aangegeven was op de tekeningen, maar troffen slechts zand aan. Dus werd er nog maar wat gegraven. En niets gevonden. De leiding, die nu gevorderd is tot ruim halverwege de “Langsfluit” is dus niet aangesloten. Als daar geen verandering in komt, ligt deze er voor Jan met de korte achternaam. Intussen zoeken experts in de archieven van de Provincie om de onderste steen boven te krijgen. Dus zal het wel goed komen.


De put waar zich de aansluiting van het hoofdriool zou bevinden
Toen de persleiding in de Dwarsfluit werd ingegraven, was daar geen verkeer mogelijk. De wijk was alleen toegankelijk over de Kogge. Nu is de Dwarsfluit vrij, met dien verstande, dat de bouwput waarin zich volgens tekening de aansluiting zou bevinden niet herbestraat is.
De Langsfluit is echter onderbroken. Binnenkort zal er over de Kogge geen verkeer meer mogelijk zijn, als de leiding die van de Maxis komt aangesloten wordt.
Als ze hem kunnen vinden…


Dwarsfluit opgebroken

Geen doorgaand verkeer op de Langsfluit

Gleufje graven
Stratenmaken


Verplaatsing “Pippi Langkoushuis”

Op de raadsvergadering van 26 januari werden door het CDA een tweetal moties ingediend: één waarin er bij het college op wordt aangedrongen voorstellen te doen om de zorgboerderij aan de Weesperbinnenweg verder te ontwikkelen, en één waarin gevraagd wordt het welbekende “Pippi Langkoushuis”, dat in verband met de wrken aan de A1 moet worden afgebroken te verplaatsen naar die zorgboerderij. Beide moties werden met algemeen stemmen aanvaard.

Aan het begin van de vergadering sprak “iemand van de hockeyclub”, Gijs Dullaert (op de website van de mhcmuiderberg staat niet wie in het bestuur zitten), in met de mededeling dat hun het water aan de lippen komt, maar dat zijn we zo langzamerhand wel gewend.
Muideninfo vraagt zich af wie de aanleg van die hockeyvelden nu gaat betalen, Zij? Of u?


De nieuwjaarstoespraak van mevrouw De Pater

kernthema's: 200 jaar Muiden-Muiderberg en de bestuurscrisis

“Laten we er een mooi jaar van maken” wenste mevrouw De Pater bij het handen schudden.
Zij viel daarbij in herhaling, want in haar toespraak, een uurtje eerder, meldde zij reeds dat het tweehonderdjarig bestaan van Muiderberg en Muiden daarvoor een aanleiding kan vormen. De gemeente subsidieert eventuele feestelijkheden en andere manifestaties met een bedrag van totaal 8000 euro, wat zij een “bescheiden krediet” noemde. Zij verwacht dat het 200 jarig bestaan van Muiden-Muiderberg tevens de opmaat zal zijn voor een grotere gemeente.
Over de bestuurscrisis zei mevrouw De Pater dat “In oktober de situatie ontstond dat we afscheid moesten nemen van Fred Winnubst” en dat “Inmiddels in november twee externe formateurs aan de slag zijn gegaan (...) De formateurs streven ernaar eind deze maand in overleg met de politieke fracties in de gemeenteraad een programma neer te leggen waaraan een nieuw college uitvoering moet geven gedurende de periode dat Muiden Muiderberg nog zelfstandig bestaat. Door deze ontstane situatie heeft wethouder van Etten alvast aangekondigd dat zij aan het eind van deze maand terugtreedt.
(kanttekening)
Haar uitspraak over Fred Winnubst is niet de volledige waarheid. Er ontstond helemaal geen situatie waarin afscheid genomen moest worden van deze capabele wethouder. Daar was helemaal geen reden voor, anders dan de rancune van D66, CDA en VVD-er Ben Hagens. Het ontslag van haar wethouder was wellicht te voorkomen geweest als mevrouw De Pater in de raad een discussie hierover had toegestaan. Maar de CDA-burgemeester maar stak geen vinger uit. Zij liet haar ervaren en intelligente wethouder als een baksteen vallen. Lees nog maar eens na.
Uitgesproken hypocriet, en bezijden de waarheid, is wat zij beweerde over het afscheid van Vera van Etten. Deze trad namelijk niet terug naar aanleiding van de “ontstane situatie in verband met de formatie”, maar omdat zij onverantwoordelijk optrad in het dossier KNSF en omdat zij de raad, en burgers, bij herhaling belatafelde (zie hier). Vera ambieerde deel uit te blijven maken van een toekomstig college als couleur locale.
In plaats van halve en hele onwaarheden te vertellen had de burgemeester beter haar mond over deze gevoelige kwesties kunnen houden.

De Muider Roemer, waarmee een organisatie, instelling of een persoon die op een bijzondere wijze zich inzet voor de gemeente of gemeenschap geroemd wordt gaat dit jaar naar mevrouw Bep Oudshoorn. Ze wordt geprezen voor meer dan vijftig jaar inzet voor jeugdwerk in Muiderberg, en speciaal van meisjes tussen acht en veertien jaar oud. “Vijftig jaar” dus een derde van de tijd dat Muiden en Muiderberg één gemeente zijn rekende mevrouw De Pater voor – een vergissing. Maar de Gooi- en Eemlander maakte het pas echt bont met deze foto van de uitreiking van de “Muider Roemer”:

Volgens de Gooi- en Eemlander krijgt Bep Oudshoorn hier de Muider Roemer.
In werkelijkheid staat links de oud-wethouder Fred Winnubst en rechts de wnd burgemeester Marleen de Pater.
De foto is genomen op 28 september 2010 bij het aantreden van De Pater, in betere tijden.
Foto. Ton Kastermans

Naar de volledige nieuwjaarstoespraak.


U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: