naar het nieuwtjes overzicht

Muider Nieuwtjes


Guus als Homerus II

2013, 2014 en 2015




14 december 2015

Marleen de Pater overleden

Muiden, 14 december 2015
Waarnemend burgemeester van Muiden – Marleen de Pater – van der Meer overleden
Het gemeentebestuur van Muiden deelt met groot verdriet mede dat op zondag 13 december 2015 waarnemend burgemeester van Muiden, Marleen de Pater- van der Meer is overleden. Mevrouw de Pater - van der Meer overleed op 65-jarige leeftijd in het bijzijn van haar familie in Zutphen. Marleen de Pater was al geruime tijd ziek.
Op 19 november jl. heeft ze voor de laatste keer een voor haar zo belangrijke raadsvergadering kunnen voorzitten.
Marleen de Pater was sinds 28 september 2010 waarnemend burgemeester van Muiden. Marleen was voor iedereen een echte burgemeester. Iemand die tot het laatst toe erg betrokken was bij alles wat zich afspeelde in Muiden. Marleen heeft zich met hart en ziel ingezet voor de gemeente Muiden. Muiden is diep bedroefd over haar overlijden. Voor de feestelijkheden die deze week plaatsvinden in verband met het opheffen van de gemeente geldt een aangepast programma. De vlaggen in de gemeente Muiden hangen halfstok en de klokken in Muiden en Muiderberg luiden vandaag van 11:00 tot 11:30 uur.
Condoleanceregister
De komende dagen, vanaf vandaag ligt er een condoleanceregister in de raadzaal van de Kazerne, Kazernestraat 10 te Muiden. U kunt hier terecht van 16.00-18.00 uur.
Uitvaart en herdenking
De uitvaart vindt op vrijdag 18 december in Zutphen plaats.
In Muiden wordt er op 17 december om 15:00 in de Kazerne een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Daaraan voorafgaand heeft u de gelegenheid het condoleanceregister te tekenen.

Muideninfo wenst de nabestaanden, in het bijzonder haar zoon en dochter, veel sterkte. Alhoewel Marleen één zaak die zij wilde leiden - het bestemmingsplan voor "de Krijgsman" nog heeft meegemaakt - is zij helaas te vroeg overleden om de fusie daadwerkelijk mee te maken. Wij denken met respect terug aan deze krachtige vrouw.


27 april 2015

Lintjesregen 2015

Het heeft onze Koning behaagd om drie inwoners van onze gemeente wegens buitengewone verdienste te onderscheiden. Het zijn:

De heer J.(Jaap) Koster uit Muiden
Sinds 2001 bekleedt hij vele diverse functies op het terrein van meubels en interieur. Hij ondersteunt veel jonge ondernemers bij het opstarten van een eigen bedrijf. Hij is lid van het Keurmerk Stylisten en was lange tijd als voorzitter verbonden aan Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Ook is hij geruime tijd voorzitter van de Stichting Blijvend Applaus die tot doel heeft stimuleren van professionele podiumkunsten. Hij is voorzitter van het Kunstcollectief Muiden/Muiderberg en actief lid van de Lions Muiden-Weesp.
De heer Koster wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw E.M. (Elly) de Vries uit Muiden
Mevrouw De Vries heeft een hart voor de natuur, tuin en vogels. Al ruim 12 jaar heeft zij de zorg voor de stadvolière in Muiden aan de C. Huygenslaan. Zij is ook al 17 jaar als 'muze' werkzaam op het Muiderslot. Die die hoedanigheid maakt zij, samern met anderen, bloemsierkunst die geinsprireerd is op de 17e eeuw. Tenslotte is zij al 20 jaar collectant.
Mevrouw de Vries wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.A. (Johan) Smit uit Muiderberg
De heer Smit is sinds 1991 actief op cultureel vlak in Muiderberg. Sinds 1991 is hij actief betrokken bij toneelvereniging Stuk voor Stuk. Vanaf 1994 als secretaris. Sinds 1999 tot vorig jaar was hij bestuurslid (programma manager) bij Swing op de Brink, het jaarlijks terugkerend muziekevenement op de Brink in Muiderberg.
De heer Smit wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


6 maart 2015

Jan Portengen stapt over naar Groen Links

Het Muidense raadslid Jan Portengen heeft besloten om de PvdA-fractie in Muiden per direct te verlaten, en geeft zijn zetel op. Hij heeft besloten actief te worden voor GroenLinks in de fusiegemeente Gooise Meren.

Voorzitter Daan Heineke van de GroenLinks-afdeling Naarden-Bussum is blij met de komst van Portengen: " Jan is een ervaren politicus met veel kennis over de vraagstukken die spelen in Muiden en Muiderberg en waardevolle contacten met de inwoners en instellingen in deze kernen. Zijn inbreng is zeer welkom voor GroenLinks."

Jan Portengen is ook blij: omdat er nu duidelijkheid is. "Een dergelijk besluit neem je niet van de ene op de andere dag. Ik heb er lang en goed over nagedacht en voel me meer verbonden met de koers en idealen van GroenLinks. Tegelijkertijd ben ik de PvdA veel dank verschuldigd. Ik ben blij dat ik op een goede manier afscheid heb kunnen nemen."

In de aanloop naar de fusie heeft Jan al kennis kunnen maken met de verschillende fractie- en commissieleden van GroenLinks in Naarden en Bussum. Hij heeft die contacten als zeer prettig en inspirerend ervaren, en sluit zich graag aan.



5 maart 2015

RWW wil spookschip kwijt uit monding van de Vecht

Recreatie Wonen Water wil zich als waterschapspartij inspannen voor het verwijderen van het spookschip uit de monding van de Vecht. Daarvoor zal het waterschap Amstel Gooi en Vecht als manager van het water alle krachten moeten bundelen om, met alle betrokken partijen, de wrakken bij het Muiderslot op te ruimen. Niet alleen is het aanzien van de Vecht, de Zeesluis, het Muiderslot, de gemeente Muiden en de Koninklijke jachthaven in het geding, ook begint het schip een gevaar voor de watersport op te leveren.


Het herstel van de schoonheid van de Vecht is niet eerder afgerond als ook het laatste obstakel in de Vecht is verwijderd. De restanten van de oude mijnenveger , de houten driemaster Elisabeth Smit, liggen al jaren op de bodem van de Vecht te vergaan. Nabij het Muiderslot , in de monding van de rivier de Vecht en in het aangezicht van de Koninklijke jachthaven, bijna tegenover de ligplaats van de “Groene Draeck”. Menig gast van de Koninklijke familie zal zich verbaasd hebben dat zo'n scheepsuitdragerij zich daar bevindt.
Nu het waterschap Amstel Gooi en Vecht het feestje viert van een schone Vecht wordt de vraag gesteld of er van de vele miljoenen niet wat euro's zijn over gebleven om de restauratie van de Vecht te voltooien. Binnenkort wordt het zwerfvuil langs de oevers van de Vecht verwijderd door vele betrokken burgers. Nu wordt het ook tijd om het laatste wrak uit de Vecht te verwijderen. Partijen als gemeente Muiden, watersportverbond, Waterschap hebben al hun best gedaan Rijkswaterstaat aan te zetten de handen uit de mouwen te steken. RWW vindt dat het Waterschap AGV deze kar moet gaan trekken. Misschien is er nog wat geld over uit de Groene Uitweg of heeft Rijkswaterstaat nog een klein potje. Als alle partijen iets bijdragen dan moet het toch lukken om deze schandalige verzameling wrakhout te verwijderen.
Het ergste is dat bij het in- en uitvaren van de Vecht de vlag van AGV als eerste te zien is en het lijkt of AGV de verantwoordelijke is voor deze situatie. De beeldvorming is niet de werkelijkheid maar schaadt het Waterschap zeer.
Rijkswaterstaat is de verantwoordelijke maar heeft deze situatie jaren laten bestaan. Het aanzien van deze historische havenmond wordt ernstig geschaad door de aanwezigheid van deze scheepswrakken. De afgelopen jaren zijn in het kader van “Het Restauratieplan van de Vecht” dit soort schepen uit de Vecht opgeruimd en hier zou deze zomaar kunnen blijven liggen.
In diverse media wordt reeds aangegeven dat de verstaging van de hoge masten verdwenen is en deze masten bij storm over de waterweg zouden kunnen gaan vallen. Er is een gevaar gerezen voor de scheepvaart wat de noodzaak van aanpak versterkt.
Ton Vendrig , lijsttrekker van Recreatie Wonen Water wil zich de komende tijd inzetten om een eind aan deze situatie te maken. Als watersporter heeft hij zich er al lang over verbaasd dat er nog steeds niets is aan gedaan. Het wordt tijd dat de handen uit de mouwen worden gestoken.


5 januari 2015

In Memoriam : Huib Smelt

15 maart 1941 – 22 december 2014

Muiden, 5 januari 2015

Vandaag heeft Huib Smelt zijn laatste rustplaats gevonden. Hij is begraven op het St. Janskerkhof in Laren. Huib overleed op 22 december in zijn huis in Frankrijk, in de Bourgogne, aan een hartstilstand.
Ieder jaar kwam Muier Huib tijdens de hardzeildagen, met zijn twee honden, een kijkje nemen. Veel Muiers hebben warme herinneringen aan Huib. Ook in letterlijke zin, want tijdens zijn bezoek aan Ab en Patsy Schulp, toen Jacob Schulp een peutertje was, en koude voetjes had, warmde Huib die voetjes in zijn grote, warme handen.
Huib nam deel aan de organisatie van de hardzeildagen, maar liet kort na Sail 2000 weten te willen stoppen. Maar het bloed kruipt ook bij Huib waar het niet gaan kan, en het jaar daarop zorgde hij wederom voor de indeling.
Muiden zal Huib missen.


6 oktober 2014

In Memoriam Jo van Rooij

1911 - 2014


door Jacob Veenhuysen
Op maandag 29 september 2014 overleed Jo van Rooij, ruim 103 jaar oud, in Laren. Een ieder die al wat langer in Muiden aanwezig is zal met weemoed aan haar kleurrijke persoon en haar vele activiteiten terugdenken. Geboren in Bussum was ze tijdens de oorlog als hoofdverpleegster actief in verschillende Jappen-kampen op Sumatra. In Muiden leerden we haar kennen als de uitbaatster van een antiek- en curiosa-winkel in de Amsterdamsestraat. En dat is wel een erg eenvoudige omschrijving, want eind jaren zeventig had zij tevens een belangrijke stem in het tot leven brengen van een wat ingeslapen stad Muiden. Zij behoorde tot de oprichters van de Stichting Stad Muiden en nam het initiatief voor de bekende koffieconcerten op zondagmorgen in de Ridderzaal van het Muiderslot. Ondanks tegenwerking, ook in eigen kring, vond na overleg met slotvoogd Heuff het eerste concert plaats in februari 1980. Met hulp van een kring gelijkgestemde vrijwilligers kwam een soepel lopende organisatie van de grond die aan vele beginnende of al bekende musici een podium heeft geboden en een trouw publiek deels uit Muiden, maar ook uit de wijde omtrek, hiervoor wist te vinden. Geen mooier moment dan om op 20 mei 2012 Jo van Rooij als een vorstin te kunnen ontvangen op het laatste concert. Maar naast de concerten wist zij nog meer van de grond te krijgen om het motto “levendig en leefbaar” van de Stichting inhoud te geven. Er kwamen in de zomervakantie kinderspelen en voor ouderen een soos in de kazerne. Politiek Muiden ligt nogal al eens met zich zelf overhoop, vandaar dat de Stichting daar afstand van nam. Jo van Rooij wist met charme en doortastendheid  een aantal zaken die haar nauw aan het hart gingen voor elkaar te krijgen en dwong daarmee alom respect af. Zij overleefde twee van haar drie kinderen en was tot op het laatst glashelder en betrokken bij haar omgeving. Op haar rouwkaart staan de woorden: 'Aan alles komt een eind. Ook aan mij. Het is mooi geweest.
De Muider gemeenschap heeft veel aan haar te danken en kan met warmte en genegenheid aan haar blijven denken.


10 augustus 2014

Smerige Schipperbitter

Om onbekende redenen nemen liefhebbers van Muier schipperbitter aan dat Muideninfo op een zoldertje de alom bekende “Muier schipperbitter” stookt. Toen de kwaliteit in maart en april er (tijdelijk) sterk op achteruit ging ontvingen wij vele mails, waaruit de volgende bloemlezing:

Ik weet niet of ik bij jullie moet zijn
Goedemorgen,
Ik weet niet of ik bij jullie moet zijn, anders het verzoek deze mail naar de goede afdeling door te zenden, Zaterdag 22 februari kocht ik bij Hoogvlietin de Colijnlaan in Rijswijk een fles Schipperbitter, 's avonds bij het open maken van deze fles constateerde ik dat er een vreemde lucht/smaak aan deze fles zat. ( en ik denk dat ik mag stellen dat ik een kenner ben al ca. 30 jaar haal ik elke week een fles) ik bracht deze fles terug en vertelde dat hij niet goed was, in de slijterij werd een fles gezocht met een ander nummer ? en die was als vanouds.
De week erna haalde ik voor de zekerheid maar een fles bij Hoogvliet in de Boogaard, ter plekke draaide ik hem open rook eraan, deze rook als vanouds,en zei tegen de verkoopster geef er nog maar een. En om deze fles gaat het nou, deze fles (ingegraveerd nummer L 1501314151) maakte ik afgelopen zaterdag open en deze rook/smaakte precies even vies als de eerder genoemde fles.
Ik denk dat er iets verkeerd gegaan is bij de productie, en als dat niet zo is en de smaak van schipperbitter is bewust veranderd dan moet ik u meedelen dat wij de laatste fles al gehad hebben, zou wel jammer zijn.
Maar voorlopig ga ik maar uit van een productie fout, graag uw reactie.
R. S. te R.

Ook goede morgen!
U moet niet bij mij zijn, en waar wel: ik zou het niet weten,
Met vriendelijke groet, Muideninfo



Ruizekruik


Op maandag 26 oktober 2001 was Claudia van Hilst de 10-duizendste bezoeker van Muideninfo, en kreeg een Reuzekruik Schipperbitter!
Zou het daardoor komen?

Vieze ondefinieerbare geur.
Al 10-tallenjaren genieten wij beiden van de heerlijke schipperbitter echter vorige week bij dirk 3 wederom een 3 tal flessen gekocht. De inhoud van 2 flessen smaakten zo vies. Als je de dop eraf haalt komt je een heel vieze ondefinieerbare geur tegemoet. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn want dit hebben wij nog nooit meegemaakt. Mailt R.B.

Mevrouw A.B. heeft de geur herkend:
Selderie
Wij zijn al jaren liefhebber van schipperbitter maar woensdag 5 maart had ik een nieuwe fles gekocht en deze doet niet aan onze verwachting. De smaak is buiten gewoon vies, hij smaakt naar selderie. Ik dacht het ligt aan mij, maar meerdere personen hebben het geproefd en allemaal wat heeft dit een rare smaak.
Mevr.A.B.

Meneer B. wordt schadeloos gesteld:
Grote Klasse!
Dank voor de toezending van de 4 halve liters schipperbitter met de ouderwetse heerlijke vertrouwelijke smaak dit na een klacht over een andere smaak veroorzaakt door de "andere" kalmoes. Grote Klasse, R.B.

Motorolie
“20 jaar ben ik een liefhebber van kruidenbitter, vorige week had ik een nieuwe fles gekocht , in plaats van de oude vertouwde borrel was het nu of er motorolie in verwerkt was.
Ik ben terug gegaan naar de slijterij daar kreeg ik te horen dat ze de smaak hebben veranderd, is dit zo? Dit kan toch niet waar zijn!
Als dat zo is vind ik dit erg jammer, dan moet ik een ander drankje gaan zoeken en ik denk vele met mij.” laat de heer A.H. te N. weten.

Smaakverandering
Wij hebben de schipperbitter altijd met smaak gedronken,maar sinds wij twee flessen bij de Emté in de reclame hebben gekocht is de smaak van deze twee flessen erg veranderd. Er zit een chemische smaak aan. Niet alleen wij maar ook meerdere vrienden van ons hebben dit opgemerkt. Is het procedé veranderd ? Of is dit een eenmalige miskleun geweest ? Wij moeten nu twee flessen weggooien, want hij is echt niet te drinken. Graag willen wij van u weten of u meerdere klachten heeft gehad en of dit de smaak van de toekomst wordt. Dan moeten wij en ook meerdere vrienden helaas afhaken, vertelt de familie K.

Kort en krachtig:
De smaak is veranderd, hier zijn we niet blij mee, schrijft R. van de W.

Omdat de mails nu opgehouden zijn, gaan we ervan uit dat onze Schipperbitter weer als vanouds smaakt! Dat is wel zo, maar pas recentelijk:

Mysterie Ontrafeld: Broddelwerk Brouwer.

Collega-journalist Christiaan Pfeiffer van het “Muidernieuws” heeft met buitengewone belangstelling van deze bloemlezing kennis genomen. En heeft de fabrikant van Schipperbitter om opheldering gevraagd.

Toen in december 2013 een noodzakelijk ingrediënt voor Schipperbitter niet leverbaar was (kalmoes) is heeft de brouwer zelf wat bij elkaar gebrouwen, in de hoop dat de smaak wel ongeveer zou kloppen. En kwam bedrogen uit. Er volgde een stortvloed van klachten.
Nu pas zijn de juiste ingrediënten leverbaar. En nu pas, na ruim een half jaar, smaakt de Schipperbitter als vanouds.
De achteruitgang in de "smaakbeleving" van onze bitter was dus niet beperkt tot maart en april, maar duurde van december 2013 tot heden.
Lees overmorgen ook het stukje in het "Muidernieuws".



27 april 2014

Ayla krijgt een lintje

En zes andere Muiers

Tot haar verrassing kreeg Ayla Blüm op vrijdag 25 april een lintje opgespeld.

Mevrouw Blüm (67 jaar) is sinds 1975 tot vandaag de dag actief op vele terreinen in Muiden waaronder politiek, sport, cultuurhistorie en de bibliotheek. Binnen de PvdA-Muiden heeft zij verschillende functies bekleed en is zij ondersteuner van de raadsfractie. Ook is zij al geruime tijd betrokken als vrijwilliger bij SC Muiden en bij Muider IJsclub Eendracht. Als secretaris van de Historische Kring Stad Muiden vervult zij een belangrijke functie. Sinds 2008 is zij vrijwilliger bij de Bibliotheek, waar zij ook fungeert als ambassadeur tijdens de inloopochtend voor senioren.

Mevrouw Blüm werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vijf andere Muiers werden onderscheiden: De heer J. Gerritsen (91 jaar), mevrouw J.G.E. Ebbelaar-Brandjes (71 jaar) en de heer J.J.H. Ebbelaar (78 jaar), mevrouw S.M. Pronk-van Bruggen (79 jaar), en tenslotte mevrouw M.P.A. (Petra) Nell-Koopmanschap (53 jaar). Over de laatste laat de gemeente weten: "Ze wordt gekenmerkt als een zeer betrokken politicus, die een goede bijdrage leverde aan het debat en op onverwachte momenten kritisch uit de hoek kwam."


28 november 2013

PvdA Gooi en Vechtstreek bespreekt decentralisaties.

Het rijk draagt veel taken op sociaal gebied over aan de gemeenten. Op zaterdag 30 november, van 13:30 tot 16:30 uur, praat de PvdA Gooi en Vechtstreek over deze decentralisaties in het Museum Hilversum, Kerkbrink 6, te Hilversum.

De PvdA afdelingen Bussum, Hilversum, Muiden-Muiderberg en Naarden organiseren deze bijeenkomst voor alle PvdA leden uit de regio. De overheveling van de WMO, de Participatie en de Jeugdzorg naar de gemeenten biedt kansen, maar brengt ook risico's met zich mee.

De nieuwe gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden op het gebied van Wmo, inkomen en jeugd (WIJ), roepen bij veel betrokkenen nog veel vragen op. Wat komt er op ons af, hoe moeten we dit beleid vorm gaan geven, waar zitten de valkuilen en bovenal, waar zit de vraag en behoefte van mensen die het betreft?

Om deze grote uitdaging het hoofd te kunnen bieden heeft een aantal afdelingen in de regio Gooi en Vechtstreek de handen ineen geslagen. Onder het motto "WIJ raakt ons allen" organiseren we de komende periode een aantal activiteiten, uiteenlopend van informatie en voorlichting, zowel voor onszelf als voor onze inwoners, tot het opdoen van ervaring en kennis van de mensen om wie het gaat.

Aan de bijeenkomst op 30 november werken vele deskundigen en betrokkenen mee, zoals Lea Bouwmeester (Tweede Kamerlid zorg), Jacqueline Kalk, secretaris Centrum Lokaal Bestuur PvdA, PvdA wethouders Jan Rensen (Hilversum), Gerard Boekhoff (Bussum) en Liesbeth Tijlhaar (Huizen), alsmede Ben Hammer van Hilverzorg, Robin van Polen van stichting MEE, Peter Vos van jeugdzorg en Nico Blok van het ministerie van Economische Zaken. 

Ook belangstellende inwoners kunnen zich aanmelden. Wees er snel bij want vol is vol.


6 november 2013

Gemeente Muiden droeg 3000 euro bij aan het Muider Magazine

Op verzoek van Klarabel heeft Muideninfo op 24 mei 2013 aan wethouder Jaeger gevraagd welke financiële bijdrage de gemeente Muiden heeft geleverd aan het tot stand komen van het "Muider Magazine"? Dit ook wanneer er sprake is van een indirecte subsidie, bijvoorbeeld een participatie van de gemeente in de Stichting Muider Promotie.
Op het laatste hebben we geen antwoord gekregen – maar dat zal ook moeilijk te beantwoorden zijn – op het eerste gaf gemeentevoorlichter Gwendolien de Boer gisteren antwoord: “De gemeente Muiden heeft, middels het afnemen van advertentieruimte in het Muider Magazine, een financiële bijdrage geleverd van 3.000,- euro excl. BTW. De advertentieruimte is gebruikt voor het plaatsen van lokale evenementen en activiteiten in de vorm van UIT-tips. Hiervoor is het budget gebruikt dat binnen het programma cultuur begroot was voor de traditionele uitgave van de uitflyer (2 keer per jaar 1500 euro).”
Per saldo heeft het Muider Magazine dus niets extra gekost. Behalve wat inspanningen.


18 oktober 2013

Energiebesparingsproject Gooi-en Vechtstreek nu echt van start.

Op 17 oktober lanceerden 10 deelnemende gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek, inclusief gemeente Eemnes, Regio Gooi en Vechtstreek en diverse partners de gezamenlijke campagne Energie Besparen Gooi en Vecht.

De website, die hierin centraal staat, ging toen ook in de lucht: www.energiebesparengenv.nl

Jaap Bond, gedeputeerde van Provincie Noord-Holland voor Milieu en Duurzaamheid, en de Hilversumse wethouder Lon Jooren - van der Boor, initiatiefneemster, hielden een inleiding.

Klimaatverandering, de stijgende vraag naar energie en het opraken van fossiele brandstoffen zorgen ervoor dat energie- en klimaatbeleid hoog op de landelijke politieke- en maatschappelijke agenda staan. Voor een effectieve, toekomstgerichte aanpak zijn gezamenlijke inspanningen op lokaal niveau hard nodig. Vooral in bestaande woningen zijn veel mogelijkheden voor energiebesparing. Dit maakt dat gemeenten en huiseigenaren in de regio een gezamenlijk doel hebben, dat zich leent voor collectieve aanpak. Nu investeren in duurzame woningverbetering en passende maatregelen, betekent zichtbaar resultaat en merkbare besparing, op zowel de korte als de lange termijn.
Voor huiseigenaren, zeker als het gaat om oudere woningen of appartementen, is duurzaam onderhoud, gericht op besparing en comfortabel wonen van groot belang. Vragen als: Waar en hoe moet ik beginnen? of welke aanpassingen passen het beste bij mijn woning?, vormen vaak een uitdaging. Financieel heeft onderhoud en woningverbetering natuurlijk ook consequenties.
De unieke regionale samenwerking zoals door de deelnemende partijen nu uitgevlochten wordt, richt zich op doelgerichte en praktische informatievoorziening en uitwisseling. De website biedt directe mogelijkheden voor het opvragen van advies, een offerte of bouwplan bij bedrijven en installateurs in de eigen gemeente of regio. Met handvatten om individueel maatregelen of aanpassingen te doen. De site geeft ook contactinformatie en voorbeelden van initiatieven en collectieve aanpak van huiseigenaren zelf, met een hele wijk of straat.


28 september 2013

Subsidie op Energiebesparende maatregelen in Muiden

“Voorlichting belangrijker”

De regio Gooi- en Vechtstreek maakt werk van energiebesparing. Op initiatief van wethouder van milieu mevrouw Lon Booren – van der Boer van Hilversum is het project Energie Besparen Gooi- en Vecht gestart. De regio ambieert om binnen de looptijd van dit project – drie jaar – 2500 tot 4000 woningen in de Gooi- en Vechtstreek energiezuiniger te maken. De deelnemende gemeente zijn Blaricum, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren.
Dat deze ambitie nogal makkelijk te realiseren moet zijn, blijkt uit het feit dat binnen deze regio ongeveer 70% van de particuliere woningen energie-onzuinig is.
En om het project een duwtje te geven heeft de Provincie een subsidie beschikbaar gesteld aan particulieren die na 1 oktober hun huis voorzien van energiebesparende maatregelen. Deze subsidie bedraagt 15% van de investering, met een maximum van 750 euro. Voor Muiden is 18.611 euro beschikbaar. De subsidie is van toepassing op álle energiebesparende maatregelen: spouw- dak- en vloerisolatie, isolatieglas, douchewaterwarmte-terugwinning, warmtepompen, lage temperatuur verwarming, zonneboilers, en ook PV-systemen (zonnecellen). U moet de subsidie aangevraagd hebben voordat de maatregelen worden uitgevoerd.
Maar ook zonder subsidie is bijvoorbeeld isolatie binnen 3 tot 8 jaar terugverdiend, en wordt de woning er een stuk comfortabeler door. Om het voor de burger nog gemakkelijker te maken is een Bedrijvenplatform in het leven geroepen. U kunt op de website van dit platform (wordt op 17 oktober gelanceerd) een bedrijf uitkiezen om uw energiebesparende maatregel te laten uitvoeren, maar dat is géén voorwaarde voor de subsidie.
Er neemt één bedrijf uit Muiden deel aan dit platform: GRID Consult, dat tegelijk een vreemde eend in de bijt is, omdat deze firma zich beperkt tot adviezen, ondersteuning en bemiddeling. GRID Consult is onafhankelijk en voert zelf geen maatregelen uit, alle andere bedrijven wél. U raadt het al: de zaakvoerder van GRID Consult is uw webmaster. U kent mij, ik sta even kritisch ten opzichte van fabeltjes en onzin met betrekking tot energiebesparing als tot fabeltjes en onzin in de politiek.

In de commissievergadering van 4 september waar het raadsvoorstel voor de subsidieverlening werd behandeld heb ik de commissie erop gewezen dat het nogal vreemd is om maatregelen die een financieel rendement opleveren van 12 tot 40 procent (kom daar maar eens bij je bank om!) met gemeenschapsgeld te subsidiëren. Je zou zelfs kunnen verdedigen dat subsidies contra-productief werken, omdat velen de volgende subsidieronde afwachten, en daarom de maatregelen uitstellen. Zwaar inzetten op bewustmaking van de burgers met betrekking tot de besparingsmogelijkheden, en voorlichting om de juiste maatregelen te kiezen, is het devies. De commissieleden konden daar wel mee instemmen.


8 september 2013

Deuling (D66) stapt uit raad

Sandra Deuling-Mathijssen, fractievoorzitter van D66 Muiden/Muiderberg, heeft zich teruggetrokken uit de gemeenteraad.
Sandra draaide al twaalf jaar mee in de raad, en vindt het onwenselijk dat ze daar nog een termijn aanvast knoopt. Ze is voorstander van maximaal drie termijnen in bestuurlijke functies: "Als organisatie moet je met de tijd mee blijven gaan, dat vraagt om nieuwe mensen met nieuwe ideeën. Het is goed om te leren van fouten van het verleden, het is niet goed om erin te blijven hangen en vernieuwing in de weg te staan."
Deuling is al een tijdje uit de running wegens ziekte. In die tijd heeft vice-fractievoorzitter Werner van Bastelaar de honneurs waargenomen. Tot de verkiezingen zal hij de rol van fractie-voorzitter blijven vervullen.
Morgen, 9 september, komt D'66 bijeen om de kandidatenlijst voor de verkiezingen vast te stellen.


7 september 2013

Benzinedief heeft waarschijnlijk bril!

De benzinedief die donderdagavond 8 augustus rond 22.30 uur bij een Suzuki Swift aan de Kazernestraat een benzineslang doorsneed, was waarschijnlijk een man met een bril. Dat meldt de politie na tips. U wordt verzocht uit te kijken naar mannen met bril.


8 augustus 2013

Margriet Schellekens wenst Buurtzorgteam in Muiden

Het zou voor de ouderen en de veel ouderen in Muiden en Muiderberg geweldig zijn als Buurtzorg hier een team zou starten, mailt Margriet Schellekens ons. Ze vraagt ons daar aandacht aan te schenken. Bij deze:

Dat team wordt dan opgezet door verpleegkundigen, die heel vrij zijn in de manier waarop ze werken. Ze zijn in dienst van Buurtzorg. Omdat er nauwelijks overhead is, blijkt de manier waarop gewerkt wordt veel goedkoper en voor de klant prettiger dan andere vormen van zorg.
Meer informatie vindt u op de website van Buurtzorg


25 mei 2013 / 27 mei 2013

Muiden wederom opgefraaid

Gerenoveerde vestingwallen feestelijk geopend

Op vrijdagmiddag 24 mei openden Joke Geldhof, gedeputeerde Water en Wonen van de Provincie Noord-Holland, en wethouder Rob Meerhof officieel de vestingwallenroute in Muiden. De opening markeert de afronding van het project 'Vergroten belevingswaarde Vesting Muiden'. Tijdens de opening overhandigde Wethouder Meerhof de Nota Cultuurhistorie en Landschap aan de gedeputeerde. Dit boekje is inhoudelijk gelijk aan de nota Cultuurhistorie en Landschap (02-07-2012) die u van de gemeentelijke website kunt downloaden. Het tot relatiegeschenk opgeleukte boekje, dat u later nog kunt downloaden, beschrijft de rijke geschiedenis van de gemeente Muiden en geeft aan hoe deze, naast behouden en versterken, ook benut kan worden.
Wethouder Ruimtelijke Ordening Henny Timmerman schreef het voorwoord van dit boekje.
De opening werd echter door wethouder Rob Meerhof verzorgd omdat het vestingwallenproject is opgezet en vanuit de gemeente is gefinancierd uit het groenbeleidsplan, waar de heer Meerhof verantwoordelijk voor is.

Mooie wandelroute
Met het project 'Vergroten belevingswaarde Vesting Muiden' is de Vesting Muiden zichtbaarder geworden. Fraaie entrees (onder meer tegenover het Muiderbos, bij P1) en fraai aangelegde paden nodigen uit voor een mooie wandelroute over de vestingwallen en door de Vesting Muiden. Wethouder Rob Meerhof is enthousiast over de metamorfose van de Vesting: “Vanwege mijn dagelijkse wandeling vanaf het P+R terrein naar het gemeentehuis heb ik dit project van heel dichtbij meegemaakt en zien groeien tot dit mooie eindresultaat. Ik weet zeker dat inwoners blij zijn met de enorme opknapbeurt en dat het voor de vele bezoekers hun 'dagje Muiden' compleet maakt”. Rob Meerhof reist per openbaar vervoer, van en naar de halte bij P1.

De vestingwallen zijn ontdaan van opgeschoten begroeiing, aanlandingen in de vestinggracht zijn verwijderd en er is eenheid in bestrating, meubilair en informatieborden aangebracht. Hierdoor zijn de contouren van de vestingwal beter zichtbaar en zijn ook de ravelijnen beter herkenbaar.

vlnr: Gemeentejurist Christiaan van Zanten, Wethouder Rob Meerhof,
Gedeputeerde Joke Geldhof, en de onbekende soldaten.

Onze Vestingwallen behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. Op de voorgrond de fotograferende gemeentevoorlichtster Gwendolien de Boer.
Zij maakte de andere foto.

Gemiste kans?
In zijn toespraak memoreerde Rob Meerhof de kritiek die dit project ondervond van inwoners van Muiden. Niet iedereen was zo enthousiast over het kappen en bomen en andere begroeiing. En stak dat niet onder stoelen of banken. Wat had nu meer voor de hand gelegen om naast dit beperkt aantal genodigden en de bevolking van Muiden uit te nodigen om te zien dat dit veelal gewraakte project toch nog fraai uitpakte (bijvoorbeeld in het Weespernieuws, bij de bekendmakingen)?
Een gemiste kans van dit college, zo was te beluisteren.

Groot militair belang
Vanwege de strategische ligging aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee is Muiden van oudsher van groot militair belang geweest als vooruitgeschoven post van Amsterdam. De eerste verdedigingswerken van Muiden dateren uit de eerste helft van de 15e eeuw en zijn in de eeuwen daarna steeds verder versterkt en gemoderniseerd. De Vesting Muiden maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinies en de Stelling van Amsterdam.

Klaar voor de wandeling

De verregende stoet
deze foto's: Dick Rozendaal, Muiden op de kaart

Huzaren in de regen
De pers en andere genodigden werden in de stromende regen in de Kazerne ontvangen door een drietal huzaren. Tenminste, we denken dat deze in het militair uniform gestoken dappere, want de regen zonder paraplu trotserende mannen, zo aangeduid moeten worden. Zij gingen ons voor naar de onthulling van al dat schoons, waarbij zij gewapenderhand het kruisende verkeer tegen hielden, teneinde de charmante gedupeerde, de haar voeten in sierlijke muiltjes gestoken had die wellicht wat minder pasten bij het weer en het ruige terrein, en de goedgemutste wethouder, en het overige gezelschap een vrije doorgaan te verschaffen.

Medefinanciers
Het Groenbeleidsplan Muiden ligt aan de basis van het project Vergroten belevingswaarde vestingwallen. De uitvoering is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland van bijna 300.000 euro. Het Waterschap Amstel, Gooi & Vechtstreek en Dienst Landelijk Gebied heeft, in het kader van het project Natuurboulevard, een bijdrage geleverd in de vorm van het opknappen van de omgeving van de Westbatterij, die ook onderdeel is van de Vesting Muiden.


Wandelroute Vestingwallen Muiden



14 maart 2013

Sluisgeld afgeschaft

Het Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft besloten om de schutgelden van de Zeesluis in Muiden per heden op te heffen.

De sluisgelden hebben ertoe bijgedragen dat het Noord - Zuid verkeer op het water steeds meer uitweek naar het Amsterdam Rijnkanaal. Het samengaan van beroepsvaart en recreatievaart leidt daar tot gevaarlijke situaties, die ook door Rijkswaterstaat zoveel mogelijk wordt tegen gegaan. Het aantal vaarbewegingen is in Muiden van 35000 naar 22000 teruggelopen.

Het incasseren van de sluisgelden bracht risico`s met zich mee. Het cash geld moest door een waardetransport worden opgehaald. Daarna waren het de perikelen met de mobiele pinautomaten die tot gevaarlijke situaties leidden. De pinautomaten moesten soms aan een touwtje vier meter naar beneden gezakt worden en weer worden opgehaald. Daarbij moesten halsbrekende toeren uitgehaald worden en was er grote kans dat medewerkers of pinautomaten in het water terecht kwamen.

De onkosten van de inning bedroegen meer dan 50% van de opbrengsten. Door HISWA en Watersportverbond is aangedrongen op afschaffing van het schutgeld. Ook de gemeente Muiden heeft bij het bestuur aangedrongen om met de inning te stoppen. Dat is nu met terugwerkende kracht per 1 januari 2013 besloten.
(bron: de telegraaf)



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: