terug naar alles over het knsf-terrein

Muiden ruim twee maal zo groot

Inhoud:

5-februari 2005

1350 woningen en 10 hectare kantoor

Muiden telt zo'n 1500 woningen en dat worden er 2850. Tel daar de kantoren bij, en je komt op 3850, wanneer de kantoren vergeleken worden met appartementen van 100m2.


"Ik hoop dat het verstand zal zegevieren"
Op vrijdag 4 februari 2005 presenteerde het College van de gemeente Muiden trots het onderhandelings resultaat dat bereikt is met KNSF : 1350 woningen en handhaving van alle bovenwijkse voorzieningen. De wethouder, Eric Mackay: "Er zijn ook afspraken over kwaliteit. Over zichtlijnen, waterlopen, en groen langs de dijk. We gaan hiervoor. Muiden kan haar identiteit bewaren. Het wordt nu spannend in commissie en raad. Het rapport Capgemini kan nu ongewijzigd naar buiten. De bereikte afspraken zijn gebaseerd op dit rapport, dat de opstelling van Arcadis 'correct' noemt, m.a.w. eigenlijk waren er nog steeds 1700 woningen nodig. Capgemini heeft ook doorgerekend wat er nodig zou zijn als het terrein een natuur- of recreative bestemming zou krijgen, en dat zijn altijd nog 1200 woningen" Op de vraag hoeveel m2 kantoor er gebouwd zou worden, antwoordde de wethouder: "100.000 m2, dus waar KNSF oorspronkelijk minimaal van uit ging. Echter, dit kan afgeruild worden tegen woningen wanneer de kantoormarkt niet zo gunstig ligt. Er zal dan sprake zijn van 1475 woningen en 75.000 m2 kantoor." De wethouder prefereert deze laatste optie van 1475 woningen en minder kantoor.

De wethouder heeft vertrouwen in wat hij als een goede afloop ziet. Over de reactie van de bevolking zei hij: "ik hoop dat het verstand zal zegevieren en men inziet dat dit een goed plan is."
Er zijn geen afspraken gemaakt over oppervlakte of percentages groen. Op dit gebied zal diverse deskundigheid worden ingeroepen. Sprekend over de opstelling van de provincie vertelde Eric Mackay dat de gedeputeerde 'laaiend enthousiast' is. De wethouder dacht dat het ingeleverde woningaantal er niet bij gaat komen in de Bloemendalerpolder": "Gebleken is dat er een overcapaciteit in de regio is".

Tot zover ons verslag van de persconferentie.
We willen ieder doordacht plan dat recht doet aan omgeving, milieu en sociale structuur en op democratische wijze, met correcte argumenten gevoed, tot stand is gekomen graag onder uw aandacht brengen. Dit plan mist enige van deze kenmerken, maar we gaan toch onze best doen u erover volledig te informeren. Enkele kritische kanttekeningen:
  • de minste: "een strook van 100 meter aan de binnenkant van de dijk blijft onbebouwd" is geen onderhandelingsresultaat, maar een eis van de dijkbeheerder, je mág daar niet eens bouwen.
  • de ergste: "Arcadis had tóch gelijk." We zullen dat nog eens, met het Capgemini rapport, nagaan. Uit een eerste verkenning blijkt dat Capgemini het zelfde resultaat bereikt met heel andere getallen, en ook niet altijd een realistische voorstelling van zaken geeft. Capgemini is daartoe ook niet verplicht: ze heeft haar opdracht zodanig gewijzigd dat ze alleen maar maar 'redelijke aannames' hoeft te doen.
  • de raadselachtigste: "Gebleken is dat er een overcapaciteit in de regio is": Is dit woningaantal dan wel maatschappelijk nodig of vloeit het voort uit de wijze waarop KNSF haar onderhandelingspositie heeft weten op te bouwen?
  • Specifiek werd genoemd dat de opvatting van Capgemini sterk afwijkt van de op deze website gepubliceerde die de wethouder eerder als onweerlegbaar beschreef, en waarvan hij specifiek wenste dat Capgemini die zou bestuderen, evenals de begroting van de PvdA.
Wordt vervolgd....



Een visualisatie van het onderhandelingsresultaat:

(gebaseerd op 30 woningen per HA : ongeveer de dichtheid van de wijken Zuid-West en Mariahoeve,
en beschreven als 'buiten-centruim-stedelijk' tot 'groen-stedelijk-suburban')

Dit zijn 500 woningen, zoiets als Mariahoeve en Klapwijk bij elkaar. De helft van de Muiders wil helemaal geen bebouwing op het KNSF-terrein, de andere helft gaat wellicht accoord met maximaal dit plan (zie enquete).


Dit is wat KNSF wenste: 1700 woningen, en 10-19 HA kantoor. Met parkeerruimte en voorzieningen erbij is uitgegaan van het zelfde ruimtebeslag als de nuttige oppervlakte.


Dit is het bereikte onderhandelings resultaat: 1350 tot 1475 woningen en 10 - 7,5 HA kantoor. Let op de verschillen met de beide vorige plaatjes!


Het raadsvoorstel

Klik hier als u het raadsvoorstel wilt downloaden (pdf-25 kb)
Hierin lezen we onder meer dat alhoewel KNSF aanvankelijk behandeling van dit rapport wilde voorkomen, dat zij er nu mee accoord gaan dat het rapport openbaar gemaakt wordt. De bezwaren van KNSF zouden een verruiming van de opdracht betreffen: in plaats van dat het rapport de correctheid van de geheime 'Open Begroting' moest nagaan luidt de door Capgemini aangepaste opdracht dat nagegaan werd of deze op 'redelijke aannames' berust (zie ook hier).
In het raadsvoorstel wordt nadrukkelijk gesteld dat KNSF zonder tussenkomst van de Raad óók 1475 woningen mag bouwen, als zij dat wenst, en daarvoor 25.000 m2 kantoor moet inleveren. KNSF krijgt voorts het recht om voor tenminste 50 % en met een maximum van 200 ligplaatsen tegen kostprijs te participeren in een jachthavenontwikkeling. Verder krijgt KNSF het recht de Westbatterij als onderdeel van het KNSF-project te ontwikkelen en te realiseren. De Westbatterij wordt daartoe aan KNSF weggeven. KNSF moet dan het fort restaureren, en de zeeverkenners vervangende huisvesting bieden.

Om tot een kwalitatief goed ontwerp te komen wordt een ontwerp-atelier ingesteld, dat aangestuurd wordt door de wethouders RO van Weesp en Muiden, waarbij de Provincie faciliterend optreedt. Het ontwerpatelier wordt op kosten van KNSF in het voormalig postkantoor gehuisvest.


Het Kwaliteitshandvest en aanvulling op de intentieverklaring

Uit de aanvulling op de intentieverklaring blijkt dat van de 1350 woningen er 1200 in 'het hogere segment' zullen vallen. Ook de woningen die KNSF erbij mag bouwen om aan 1475 woningen te komen vallen in de duurdere prijsklasse. Klik hier om het 'kwaliteitshandvest' op uw scherm te krijgen. De eerste regel luidt: "Kwaliteitniveau van openbare ruimte en bebouwing is Goois" en de laatste: "Streven is de kwaliteit van de architectuur uitzonderlijk hoog te laten zijn". De uitbreiding zal de identiteit van Muiden respecteren en géén afspiegeling zijn van woonmilieus in Almere, Diemen en Amsterdam. Lees u maar.
Het Kwaliteitshandvest en aanvulling op de intentieverklaring vindt u ook op de gemeentelijke website.


het Capgemini rapport.

U kunt hier onze bewerking van het rapport downloaden (pdf-51 kb). We maken er gehakt van!

Klik hier als u het origineleCapgemini rapport wilt downloaden (pdf-2373 kb)



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: